Първоначално публикувано от
Mateev
Метода е интересен, но се базира на "научно доказани" факти, с които аз не съм съгласен. Два пъти в постинга се цитира "научно доказания" факт, че ако на майката се ограничи яйцеснасянето, това ще доведе до снасяне на по-едри и по-качествени яйца. Точно с това не съм съгласен и няма да го повярвам, докато не го видя написано черно на бяло от известен световен учен.
Аз разсъждавам точно обратното. Майката е един завод за снасяне на яйца, в недрата на който има хиляди тръбички (поточни линии), в които се извършва процеса по съзряване на яйцата. Именно спирането на завода създава предпоставки за ЗАДЪРЖАНЕ на яйцата по поточните линии, което според мене може да доведе до ВЛОШАВАНЕ на качеството им.
За аналогия използвам хората (мъжете), които ако дълго време не са правили секс, след това при първия си секс изхвърлят УМРЕЛИ или НЕКАЧЕСТВЕНИ СПЕРМАТОЗОИДИ. Та за да има качество в процесите на оплождане, трябва да се спазва цикъла, определен от природата - редовен секс при мъжете и редовно яйцеснасяне при пчелните майки.
Ако някой пчеларски учен е на друго мнение - искам да го видя.