Какво правим с въглеродната наркоза обаче?
Преглед за печат
нерафинираната захар върви с вагони от варна за горна оряховица и ми е много чудно защо никъде не продават
Пчелите използват въглеродната наркоза за забавяне на метаболизма и занижаване на количеството консумирана храна (ако трябва да ползваме термина при бозайниците - зимен сън). Ако ги снабдяваме с кислород през зимата няма ли по-скоро да пречим отколкото да помагаме?
Колко литра въздух е необходим на пчелно семейство .Примерно за денонощие зимата
Добре че го изяснихме. В такъв случай, моля те, вземай впредвид всички величини за да може изчисленията ти да са възможно най-реалистични.
Сам знаеш, че когато ЧАСТ от ресурсите, важни за производството на даден продукт не са неограничени и те няма как да бъдат набавени от другаде или заместени с друг ресурс, то увеличането на количеството на произодството в период на недостиг на такъв ресурс, задължително е за сметка на качеството..... Прост принцип в Биологията.
Просто се опитах да помогна....
Матеев, не се пали! Тази графика показва точно тази закономерност, която казах, че при по-ниска темперетура се консумира повече мед и обратно, а над 10 градуса се качва консумацията, защото пчелите разпускат кълбото, щъкат, облитат и.т.н. Видя една графика в която при разликата от +10 до -20 градуса дават 16 пъти разлика в разхода на енергия и започна да правиш генерални заключения. А нещо да споменават за това какъв е кошера. Я измери консумацията с 2,5см дървен кошер, после 4см, после с 4см с дълбоко дъно и стар пуловер под покривната табла, после с термокошер и ги начертай тези графики. Формата и ще бъде същата, но измерените абсолютните стойности ще се различават значително.
Другото което е тези две статии, едната е от КАНАДА, другата от АВСТРИЯ и двете държави са по-северни от България. Така че ако там има смисъл да ги вкарваме кошерите в зимници при нас може би не е много удачно да го правим, както и да ги топлим с нагреватели. Ти си падаш по екпериментите вържи с жици и реотани 20 кошера, сложи до тях 20 термокошера, вземи и 40 дървени (20 с дълбоко дъно или празен магазин отдолу и още 20 с нормално дъно и пролетта мери колко захар си спестил и струва ли си да се прави всичко това.
Изводи 1 и 2 ги пише в повечето пчеларски книги, така че не си открил топлата вода.
За извод 3 замисли ли се, че ако държиш темперетурата на 5-10 градуса може да ги накараш да гледат повече пило, а гледането на пило е една от най-изтощителните дейности за пчелите, така вместо да изпишеш вежди ще извадиш очи. Отделно доколкото съм чел в по-топлите страни където пчелите гледат пило целогодишно борбата с акара е по-трудна, защото той и зимата се размножава, за разлика от колониите при които има пауза. Замисли се и върху това.
За мен увеличения разход на мед при ниска температура е "бял кахър".Плюс това те увеличават разхода временно до достигане на оптималната температура за момента.Демек,като автомобил-увеличава разхода при ускорение,а за да подържа достигнатата скорост разхода е значително по малък.Затова винаги през първата половина на януари аз поставям захаро-медена питка.Защо захар-защото при "изгаряне"-преработка на захарта се отделя значително повече енергия отколкото при преработката на мед или инверт.сироп.С две думи-в кошера присъстват и храна(нектарен мед и прашец) и гориво(захар).
За мен най-доброто стимулативно подхранване през август е въвеждането в този момент на нова майка.
Изхождайки от скромния си пчеларски опит и значително повече прочетена литература се придържам точно към тоя сценарий. От началото на август подхранвам със захарен сироп 1:1 + стартовит по 500-600 мл. през 3 дни и планирам ударно подхранване с инвертиран сироп през първата половина на септември. Въпроса ми е кога е най-удачно да направя ротация на корпусите?