hi; Аз пък се радвам,че най-сетне си доволен.И щастлив.
Преглед за печат
hi; Аз пък се радвам,че най-сетне си доволен.И щастлив.
ееее че как да не съм, много присърце съм я взел тази работа. онзи ден вместо да гледам мотори на мотосъбора в голяма желязна обиколих всички пчелари и кошери в селото. :D :D :D :D :D :D направил съм много готини снимки на един пчелин с около 50 кошера тези дни ще ги кача и ще ви ги покажа.Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Приятелю,
направо тази тема трябва да носи твоето име, по точно твоя НИК - GILLAN. Заслужи си го.
няма да повярвате..... току що в 23 и 40 се сдобих с 2 рояк. един приятел който има около 15-16 кошера в берковица ми се обади към 20 часа че е излезнал рояк от единия му кошер, а той е в софия и няма как да го хване а и няма къде да го сложи и ми вика. гилън оди ако искаш по бързо и го хващай за теб подарявам ти го. аз му казах как бе то след малко ще се стъмни. а той ми вика абе ходи че майка ми е казала на комшиите и може те да го хванат. та в 21 часа вече бях там, рояка се беше хванал на 1на череша много високо и неудобно място.до към 22 и 30 подпушвах под тръвната а те влизат само няколко и излизат. и продължават да пълзят към върха. мен ме хванаха нервите и изрязах малките клончета около рояка.и го стръсках в един чувал, по който клонки имаше оште пчели ги изрязах и тях и както пчелите са си на тях ги пуснах в чувала. завързах чувала и пак подпуших под тръвната влезнаха още около 2 шепи пчели а другите се пръснаха по съседните клони. сложих тръвната в чувала и седнах да изпуша цигара.и видях че пак са се събрали на топчица, хванах около 80 процента от рояка, другите останаха там но няма как да ги хвана. много на високо са а клоните са тънки постояно пръщяха под краката ми докато бях стъпил. не си заслужава според мен да се претрепя за другите пчели. дано съм хванал майката, а и да не съм утре ще им сложа маточник ако е останал някъде 1, а и да не е останал ще и м сложа пита от някое от семеиствата и те ще заложат маточник. утре ако остане време може да ида пак и ако са още там другите пчели да пробвам да ги хвана и тях.в кошера дето ги настаних им сложих една магазинна пита с малко мед по нея, една основа и една почти изградена пита която имах в резерв.тъкмо приключих и си лягам. утре по обяд ще ги видя на какво дередже са.знам че направих грешка че не изчаках до утре, но утре съм свободен чак след 17 а дотогава я камилата я камилара.ако я няма майката те ще приемат ли маточник ако им дам, или ще си заложат ли такъв от пита с пило. имам варянт да подсиля отводките но мисля да не го правя защото рояка е доста силен не искам да преувеличавам но тези който ги хванах са около 2 кг.утре ще ги подхраня с сироп за сега не се сещам друго щото адреналина ми е малко множко, ако се сетите нещо което съм пропуснал и трябва да направя кажете
Колега,
По твоите думи мога да съдя, че най вероятно майката си е с рояка. Сложи празна пита за да има къде да снася и след един ден провери за яйца. Ако няма тогава ще му мислим, но съм почти на 100% убеден (съдейки по написаното от теб), че е в рояка. Успех.
Ако я няма майката и пчелите няма ги намериш днес sweating;Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
Земляк на 1 април тази година слижих на моите дб. магазини за развитие.Естественно не всички майки се качиха да осеменяват,но на 12дб се качи.Около 25.04.ротирах корпуса и осеменения магазин,като върху плодника поставих два магазина. Рапицата беше цъфнала една седмица по рано.Две седмици след ротирането(акацията вече беше зацъфтяла),двата магазина бяха пълни.При свалянето на меда ротирах плодника и долния магазин,като отгоре върнах двата изцентрофугирани магазина.След още две седмици(акацията беше приключила седмица по рано) горните два магазина бяха почти запечатани,а първия(с пилото)беше напръскан.Само това семейство успя да избегне пълния блокаж от застъпилите се рапица и акация и да напълни още два магазина до края на липата.Така че невиждам причина,с малко помощ,12дб на два корпуса да се развие за акацията.Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
Пробвай колега !Все пак това са 24 плодникови дб.Той ще се развие до акацията но ще има много открито пило а пчелите няма да оставят пилото и да хукнат на медосбор.
Не разбрах с каква цел ротираш магазина с плодника като се има предвид че пилото в плодника ще се излюпи по-рано от това в магазина и на негово място ще складират мед според мен заради обилната паша от рапицата.И защо ще блокират плодника аз след рапицовата паша никога не центрофугирам плодникови пити и няма блокиране на майките.Ако крайните са заети с мед а другите са заети с пило де ще складират освен в магазините.Блокиране на майката би могло да се случи при по-слабо,разширено преждевременно ,с малко медови запас в гнездото семейство или майка която снася слабо.
Как се ограничава майката да не се качва да снася в магазина? С ХР или по друг начин?
Защо си търсиш белята - ХР е единия начин, другия да търсиш калпави майки, така и така, явно силата на плодовитата майка ти пречи. (;
В магазина слагаш две рамки по малко и си готов.Цитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
Демек- разширявам разтоянието между рамките, така ли?Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Да караш пчелите да надграждат килийките,а майките не снасят в дълбоки килийки.
Колеги в темата за ЛР кошерите е добре описано за преместване на ДБ в ЛР кошер, но тук в тази тема не срещнах да е описано преместване и замяна на ЛР в ДБ кошери. Може би никой не го е правил.Още се двуомя от другата година да премина от сегашната ЛР на ДБ система. Не ми допадна като система ЛР. Може би не е за моя район. Ще ви помоля да дадете съвет как може да стане прехвърлянето и преминаването от ЛР към ДБ, като имам оборудване само за ЛР. Благодаря предварително.
Как стигна до извода, че ЛР не е подходяща за твоя район? прехвърлянето в ДБ е много лесно, за това никой не го описва. проблема с прехвърлянето на ДБ в ЛР е, че рамките на ДБ са със 7 см по-дълги, докато при обратното прехвърляне този проблем не съществува. Но добре си помисли дали да тръгваш по този път. Явно грешиш някъде. ЛР е система с много възможности и много по-продуктивна в сравнение с ДБ. Просто трябва да налучкаш начина на работа сЛР кошери. Предимствата с а много и неведнъж са описвани из форумите. Убеден съм, че като минеш на ДБ, много скоро ще поискаш да се върнеш на ЛР.
Така е, както казваш. Не съм противник на ЛР системата, затова и с нея започнах миналата година като начинаещ, но наистина ми е непонятна все още. Не мога да свикна да работя с нея в района на който се намират кошерите. При мен единствената паша е ливади и липа и то от юни-юли натам. Тази година много грешах сигурно. Допуснах многода се развият семействата, а паша нямаше и всички изрояха, сега пък при тази суша не ми харесва как се развиват. Зная че при мен е грешката е при мен. Разбира се че някой семейства ще ги прехвърля в ДБ, другите ще ги оставя на ЛР, белкем и свикна на системата. Но така ще имам база за сравнение, затова реших така.
Не е до системата кошер, колега. Аз съм с ДБ, но допуснах същите грешки като теб - бързо развитие на семействата в период без паша и неумение да се справя докрай с роево състояние, въпреки че отнемах пило и мачках майчила. Изрояха, едното семейство не успя да събере достатъчно мед и сега бъркам сироп до инвертиране.
По принцип тази година беше трудна и за по-опитните пчелари, така че не бързай. Като не знаеш в дадения момент как да реагираш на дадена ситуация питай. Пчеларският опит се трупа с години. Ще дойде времето, когато сам ще се научиш да преценяваш как трябва да се постъпи в дадена ситуация.
Павликянин, при ДБ ако не знаеш какво да правиш, не правиш нищо, само осигуряваш достатъчно обем на семейството и 90% ще има мед и за теб. При ЛР ако не знаеш какво да правиш в точния момент, 90% имаш провал. Да питаш, файда йок, както казва уважаван форумец - 1000 пчелари-1000 технологии.
Джони, разбира се че трябва да пробваш и с ДБ и с ЛР две-три години едновременно да видиш кое как е. Особено ако в района ти ДБ е преобладаващ. Предполага се че колегите могат да четат, вероятно повечето от тях са чели книжки и вестници за възможностите на ЛР, някои сигур са и опитвали. По-лесно е да вадиш отводка от ЛР и да подкарваш като ДБ, но не е проблем при добра подготовка и планиране и цяло ЛР семейство да се подкара като ДБ за следващата паша. Най-важно е всичко да стане с минимум стрес за пчелите, минимум финансови разходи за пчеларя и максимум оползотворяване на наличното имущество. Такава ми е философията и мога да я препоръчам на всеки. Зазимяваш /предполагам на два корпуса/ и отзимяваш както си пише по книгите. Подготвяш си подставки по размер на ЛР корпус и височина 7 см колкото ДБ ще правиш. Гледам че имаш дълбоки дъна, не знам за какво ги ползваш, ако позволяват конструктивно може и върху тях да редиш. Януари-февруари като се качат горе отнемаш долния корпус. Избираш 3-4-5 тъмни пити, махаш долната летва и с помощта на удължители и ламаринки я монтираш по размер на ДБ плодникова рамка. Ако си с вертикално обтелване, пускаш 2-3 тела надолу. Храниш, като му дойде времето стесняваш, слагаш подставката отдолу или отваряш ДД и почваш да слагаш до пилото по една от новите пити, разумява се- затоплени, напръскани със сиропец или намазани с медец, пчелите ги обичат тия гъдели. При преглед, ако времето дава и ако имаш помощник може и да удължаваш по още 1-2 пити директно върху кошера и ги връщаш. При интерес другата седмица ще покажа снимки на такива пити. Пчелите ги градят надолу, ако направят търтеи, оставяш първото поколение , после режеш, докато ти хареса. Разбира се с тях се работи внимателно, за центрофуга не стават. Като му дойде времето отгоре слагаш ЛР корпус за магазин, качваш в него една две ЛР пити от плодника ако са останали, слагаш си стандартни рамки с ВО и си имаш хубав ДБ десетак. Имай предвид че при обилна паша при мен два магазина са им малко, макар че не чакам да запечатат повече от половината, добре че имам ЛР корпуси.Трябва да им даваш обем, то нали и това го водят като предимство на ЛРите
Благодаря за разяснението. Може би така ще стане. Има и един вариант, който решихме с колегата Станко. Тъйкато той пък иска да опита и ЛР система, ще направи замяна на мой семейства с кошери ЛР с негови ДБ на пролет.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Пивет колеги !
Искам и ас да споделя моите преживяваня от първиями самостоятелен сезон.Писах някъде по другите теми че наследих пчелина от бащами но поради здравословни причини го разформирах.Оставихси само 10 семиства най слабите които неможах да продам ,бяха миналогдишни отвотки зазимени на 6-7 пити.Set преместванетоим отново в мои имот"бях оставил 24 семиства дъги гледа един приятел които само ги гледаше от прозореца,в началото на април почаха да умират,продадох каквото можах и си прибрах останолото" постесних на по 3 пити защото бяха на по една рамка полу покрита с пчели и много малко пило.Слет местенето ми трябваха 5-6 дена и някоя друга банка +инжеиции дасе по съвзема .По това време ме провери един приятел на бащами ,как се справям обясних какво е положението и той ме пасъветва да ги съединя но когато отидох вече бях изгубил вече две семиства .Съедих и направих следното (десясна страна питас мет надраскана, пита с пило,пита с мед пак надраскана и другара с пило и за накрая пак с мед,преградната дъска и от другата стана бях чувал чесе поставя разбечатана пита смет и се усвоява като потхранване"несме го практикували защот никога несме имали такова нещо" ! Но поради лошото време напълних останалото празно пространство с медни разпечатани пити" това беше мой личен екперимент" и в послецвие бес даискам самсе застаховал за лошото време което настъпи но можеше да си създам много проблеми с нападения но нямаше сигорно зариди дъждовете.Почнах да потхранвам по малко но не освяваха много бързо сиропа 4-5 дена даже и повече за 200гр и слет някоилко наливания се отказах , същевремено разхирявах гнездото на 7-12 дена по една пита междо пилото от усвоените зат p.дъска.
Та така леко полеко до 18 юни имах десетина пити обилно пило,сложих магазините и чаках слънчогледа да почне да цъфти.До 29 нямаше нищо никва паша даже бяха приполовили венците нат пилото.Слет това замнах на моренце до 10 юли ,веднага отидох да видя дали има принос на некрар или да поцвам да потхранвам но за моя утеха бяха напънили 70% полодниците и магазина на 100% .Поставих по още един magazin пот пълня ,на 20 искърах голе долу по тинике и половина на кошер .Слет сфалянето на магазинете осъзнах чесам допуснал грешка, трябваше да сложа някоя пита за дънесе блоцкира майката сега са малко по слабички но с малко по рано потхранване реголирах нещата .
Общо взето товае маята тас кодишна практика за развитието на полу умрели ДБ-12р .
sweating; crying; Ако нарочно колега сте писали без да спазвате и елементарните правила на българският език, за да предизвикате негативни реакции- успяхте!
Нима може по такъв безобразен начин да се обиждат останалите колеги...Срамота!
Привет !
Може би се отнася за мем ,и искам да се извиня ако съм ви засегнал по някакъв начин .Нямам кирилица и се налага да правя преводи!
Извинявам се повторно ,ще гледам да не пиша докато не си намеря нещо по удачно.
Модераторите да го изстрият,както преценят.
Лек ден!
Въпросът на Джони по-нагоре ме накара да се замисля, че сигурно има млади колеги, които са прочели и изгледали всичко в Интернет, купили са си инвентар и пчели, не са опитали още собствен мед и ги е срам да попитат за ДБ или Лежака прим. Няколко снимки от миналата седмица на мои приумици, при не особено подходящо време за фотосесии.
Бивша магазинна ДБ пита.
http://s7.postimage.org/56980odx3/P1020284.jpg
Пълна с мед, с монтирани ограничители, поставена на късна отводка през миналата година:
http://s12.postimage.org/sla1sfsbt/P1020287.jpg
Временно решение, което изкара една зима, нищо чудно да изкара и втора:
http://s15.postimage.org/b7e1a88mf/P1020285.jpg
Бивша ЛР пита, с мед и запечатано пило, поставена на късна ДБ отводка миналата година:
http://s13.postimage.org/yb2yyo06b/P1020293.jpg
Разковаване на долна летва, слагане на ограничители /ламаринките са от капачки Омния/, всичкото туй по къс ръкав докато си говоря с пчелите. Те ми казват кое как. На времето съм правил и другото упражнение, с рязането, и то с лозарска ножица, както пишеше у вестника. Тогаз пчелите хубаво ми викаха да не се занимавам с щуротии, ама пусто, не им знаех още езика.
http://s12.postimage.org/y3csy0co9/P1020295.jpg
Става и без ограничители, ама ако са много на кеф, градят до долу и се хващат за дъното, това пък на мен ми разваля кефа.
Здравейте колеги, въпроса ми е дали дълбокото дъно е проблем при подвижното пчеларство, имам впредвид дали е достатъчно устойчив кошера?
Не е проблем, а предимство.
Добре де, така както си си задал въпроса да не би да чакаш достоверен отговор ? Върху устойчивостта на кошера влияят поне десет фактора /вкл. уменията на превозвача/, тука верно че сме разбирачи, ама де да знаем при тебе какво е положението ? Па има конкретни теми и за ДД, и за ПП. Навремето като тръгна модата на ДД се засилих да преправям моите, ама преди това влязох в кореспонденция с инж. Иван Парашкевов от Плевен /поздрави ако е у форума/, пък после седнах да мисля и накрая измислих че мога да мина само с мрежести отвори на старите дъна. На мен ми стига това предимство, например.Цитат:
Първоначално публикувано от lacezarasia
Благодаря за отговорите! Уменията на шофьора не се сещам как да ти ги опиша. Въпроса беше дали кошера с ДД е по-неустоичив отколкото с обикновено. Това с мрежестите отвори ми допада.
Търсих, но не намерих. Явно някъде съм пропуснал.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Да. Височината на центъра на тежестта влияе пряко на устойчивостта.
Здравейте,закупих си боенни сандъци и си направих 8 рамкови дадан-блат кошери.Някой да ми даде мнение за 8рамкови дб кошери и особености.Предварително благодаря.
Направи си по три четири магазина , иначе ще гониш роячета по дърветата.
8-рамковия ДБ е чудесен кошер. Трябват му обаче по 4 магазина.
Пчеларствам във Врачанско в с.Селановци.При нас докараха сандъци от мини които са като нови.За пръв път зимуват 12 броя 8 рамкови дб.Сега съм подготвил 22 броя.Но май ще трябва да направя повечко магазини.
А защо си ги направил 8 рамкови?От тези сандъци излизат идеални 12 рамкови.От къде ги закупи ако не е тайна и цена.Аз съм от Лесковец.
Взех ги от Козлодуй преди 3 години.Това лято бяха докарали пак,но на ширина са за 8 рамки и преградна дъска.Преградната дъска я правя от рамка пререзана на две и фазер.Така от една рамка правя две преградни.
Аз също съм на мнение че няма причини да не останеш доволен от тия кошери. Стига да им осигуриш достатъчно обем. Даже си мисля че първия магазин трябва да си готов да го оставиш на Нейно Величество. Снимки ако може, благодаря.
Прикачен файл 837Прикачен файл 838Прикачен файл 839
Ето и няколко снимки на девет рамковите кошери.
Същите са като твойте от снимките и найстина се ловят 9 рамки.Проблемът е когато малко надградат основите става страшно.При ваденето на рамките става едно мачкане на пчели.Затова вместо рамка слагам преградна дъска и когато преглеждам кошера я дърпам нагоре и встрани.
Мисля да надграждам с дадан-блатови магазини,по този начин ще мога да слагам и малки и големи ДБрамки. Мисля че системата изградена по този начин ще е достатъчно гъвкава.Също така няма да преработвам и центрофугите.Дъното не е подвижно защото не искам да вдигам тежести.Ако е за един два става но за повече е мъчение и оставаш без кръст,затова плодника няма да се върти.Снимки нямам,но ще напрвя другата седмица.
Снимка на маркировката на сандъка ако може, благодаря.
Прикачен файл 845
Сандъците са същите само ги стеснявам и капака го ползвам за възглавница.
Скоро правех едни сметки и излезе, че ако няма мед в ЛР плодник ( 1 корпус) осем рамки са напълно достатъчни за майка която снася по 2000 яйца на ден. Като знаем, че такива майки са рядкост се чудя защо се ползват два ДБ плодника. Вече на няколко места срещам подобен начин на работа. Моля обяснете.
Първо да кажа, че не пчеларствам с Дадан и нямам никакъв опит с този вид кошер.
При положение че видях снимката, която истински впечатляваща ми е трудно да приема без обяснение от собственика на такъв пчелин мнение, че е по добре да се ползва ДБ плодник медови корпус. Цялата логика лишена от практически опит казва категорично, че е по-добре да се ползват магазини.
-по-леки са за пренасяне
-по-лесни за разпечатване
-по-хигиенични за медодобив от гледна точка на това, че не е имало пило в тях.
-по-лесно може да се получи добив от монофлорен мед
-по-лесни са за центрофугиране от гледна точка на големината на центрофугата. Имам 36 ЛР и си представям 24 или ДБ какъв звяр трябва да е.
Пак повтарям, че снимката определено ме впечатли, въпреки, че не споделям положителните мнения за ефективноста на толкова големи пчелини, но това е друга тема. Ако не беше снимката щях да кажа "лаик" и толкова, но сега истински ми е интересно обяснението.
Нека и аз да кажа нещо за 8р ДБ: Имам 3 броя с два магазина, правени са за отводки и 3годишни елитни майки. Тригодишните майки;за тях е достатъчен плодник с 8р и 1-2р магазина на са супер, но за млада майка, обема е не достатъчен. Когато смяня 3г-та майка с млада на следващата година още преди акацията се налага поставяне на магазините, около 5-6р се заемат от пило, а през 3-4 дни трябва да се отнемат рамките с мед от горния магазин. Пчеластвам 99% с ДБ.
Може ли да ти дам една идея?
На младите майки сложи магазин още на джанката и го раздели от плодника с ханеманова решетка. Ако се получи това което си мисля то ефекта ще е, че част от медения венец ще бъде "пренесен" в магазина и ще се освободи много място за снасяне на майката и няма да ти се налага да я пускаш да снася из магазините което да затруднява работата ти после. Повтарям не работя ДБ и това е само теоритично и не съм сигурен в крайния резултат.
Рости, правен е експеримента, с ХР. Няма ефект медодобива пада!
А каква е логиката да са с 3-4 магазина при осем рамковия ДБ. Няма ли да са по-малко пчелите отколкото примерно в десятка и да стигнат пак два?
До колкото разбирам ,идеята на колегите е ,че ако е 1 плодник 8ДБ пчелите не трябва да слагат мед в него а да остане само за пило.Аз също работя само с ДБ рамки(плодникови и магазини) но разбирам ,че за 8мак е по-добре 2ЛРкорпуса за плодници и за зимуване и магазини за мед.Защото ако е ДБ 8 корпуса ще трябва и 1 магазин за мед за зимуването на семеиството,и в 2та случая има ротиране, но ДБплодника е по тежък от ЛР.
Да забравих, че магазините нямат прелки и няма как пчелите носещи нектар да заобиколят решетката, обаче тя ще е излишна по време на паша, защото майката тогава няма да се качи. Моята идея беше да се взаимства малко от Венер. Преди паша с решетка и магазин, по време на пашата без решетка и още магазини, след пашата пак с решетка и магазин, на есен магазина под плодника без решетка=есенно подхранване, на пролет решетката и магазина над плодника+ захарен сироп за пролетно подхранване и задоволяване на инстинкта за мед над пилото тоест в магазина.
Чак взе да ми харесва ДБ от тези размишления. Ще се радвам на още мнения.
на дадан блат 12рамков сладат ли се магазини
ДБ е ни риба, ни рак! Лежака по принцип е без магазин, НО има и такива вече- с магазини. ДБ е "лежак",след изпълването с 12р, расте на височина като корпусен кошер, с магазините си. Магазин-и, се слагат при започване на главните паши или ако майката е много добра и трябва разширяване!
ок мерси за отговора имам и друг въпрос но не е по тази тема
ДБ, са кошери к-дето работи само "рамка";)
Това са мойте преработени военни сандъци в дб 8 рамковиПрикачен файл 864Прикачен файл 865Прикачен файл 866Прикачен файл 867Прикачен файл 868Прикачен файл 869
Колега Acolov, не те ли притеснява боята по вътрешните стени на кошера?
Не колеги ги използват от около 3-4 години и нямат проблеми.Всъщност това е като са ги боядисвали отвън въздушната струя е влязла вътре.
Моите сандъци от вътре няма никаква боя.
И при мен едно 90 процента нямат,но при останалите има следи като този.Просто снимката лъже окото.
Много добре са станали. Ако изрежеш дъното на 60-80 % и ковнеш мрежа, решаваш проблема с почистването, плюс другите ползи, само трябва да му предвидиш и начин за затваряне. Предполагам си си намислил и как ще отлепяш корпусите ? Също е хубаво да има и дръжки, или поне горен перваз. Аз ги слагам на късата страна, че да мога сам да преместя сандъка ако се наложи. Сенник над прелката също слагам, задължително. Покривната табла прекалено си я утежнил, страничните дъски в случая са напълно излишни, да не говорим че може да минеш само с найлон или брезент. Почвай и магазините , че идва пашата :)
Малко ме е страх да изрежа дъното,защото кошерите са на такова място , че западният вятър понякога ми създава проблеми.Ако е зима е студено със силен вятър 100 процента ще имам загуби.Тази зима снегът ги затрупа отвсякъде и само прелките отринах,но ако духа само студен вятър не е добре така мисля аз.Стари пчелари са ми казвали че пчелите издържат на студ но не на течение.Сенници ще сложа по натам,защото сега имам малко зор.Прелките ги стеснявам с дъсчици,няма да слагам панти за затваряне.Два пъти се пробвах с подвижно пчеларство със затворени прелки и винаги пчелите си намираха място за излизане.Затова затварям с мокри вестници и съм много доволен.Възглавницата е малко тежка там слагам хранилката,а за да не мърда страниците на капака са дълбоки и не и позволяват да мърда.Пчелите също я заклейват.Ако я няма покривната дъска как ще ги подхранвам,дайте идея.Зарезвам корпуса малко както на снимките и слагам ламаринка огъната на 90 градуса правя ги от ламаринените ленти с които са стегали сандъците.По-този начин предпазвам дървесината от нараняване.При мен при първото подхранване и при малко по студено време става страшно.При този модел от снимките почти избягах този проблем.При тези със жлебовете и където влизат възглавниците в корпуса хвърчат трески и се вадят пирони. Имам и други идей но това друг път.
[QUOTE=acolov;34911]Малко ме е страх да изрежа дъното,защото кошерите са на такова място , че западният вятър понякога ми създава проблеми.Ако е зима е студено със силен вятър 100 процента ще имам загуби.Тази зима снегът ги затрупа отвсякъде и само прелките отринах,но ако духа само студен вятър не е добре така мисля аз.Стари пчелари са ми казвали че пчелите издържат на студ но не на течение.
Относно мрежата не мисля че трябва да се притесняваш , моите трета зима карат с мрежите и е чувстват много добре.Имам една късна отводка/експеримент/ която покриваше 3 рамки при зазимяването - дотук всичко е "6" и в момента носят прашец като луди
И при мен един 10ДБ на който , съм пропуснал да затворя дъното си е наред.Мрежестото дъното ми е 17 см диаметър.Ако продължат меките зими и за напред , май ще отпадат и затварянията на мрежестите отвори.
Ето това спретнах от 3-4 позагнили долу 10таци от времето на соца.Пробно,не съм работил до сега с корпуси,идеята е 2 бр. 8 рамкови корпуса с дб рамки за плодници,тунинговано дъно,капак и след някои ден и магазинчета.
Добре се е получило ще изкара и тоя "строй" :)
Готов и днес населен Прикачен файл 1089Прикачен файл 1090
И започват въпросите,знам ,че има няколко колеги в форума който работят с 8маци на ДБ рамка и моля да ме поправят ако греша.Района ми е на запад от Перник на около 850м нм.Нормално джанката започва да цъфти 15-20 април,акацията по 24 май,но тази година джанката цъфна края на март,а акацията??? Горе-долу силно семейство с миналогодишна майка февруари го стесних на 7 рамки,преди 2 седмици му добавих празна пита и разпечатих 1 от неговите с мед.На 29.03 го прехвърлих в 8мака,имаше на 4 пити разнородно пило,7 от питите сложих в долния плодник и полуизградена основа до пилото,в горния 3 стари пити останалите 5 полуизградени и основи,понапръсках ги с рядък захарен сироп,в хранилката 400-500 медно-захарен сироп с ''стартовит'' след 7-8 дена ще ги погледна.Дали няма да са много 16 рамки за плодник ?
Такава и е площа на два ЛР корпуса 10р-ви. Но всичко зависи от качествата на майката; добрата, качествена майка ще ги напълни, а слаба и осемте ще са и достатъчни!
Два корпуса 8 рамкови ДБ са със 10000 хиляди килийки(или приблизително рамка и 1/3) повече отколкото два корпуса 10 рамкови ЛР. Виж линка долу:
http://pchelari.com/forum/showthread...ематика
От доста години ползвам 10 рамкови дадан блат с отделно дъно.В началото когато започнах нямах изградени достатъчно магазинни пити и разширих с цял корпус дадан блат,започнах на всеки две седмици вдигах запечатаното пило в горния и поставях празни рамки в долния.Резултата беше,че се наложи да слагам трети корпус за мед и много силни семейства,зимата ги оставям на два и така вече доста години.
Майката е млада и за сега снася добре,повече ме притеснява дали са започнали по сериозно да градят и майката да се качи в горния плодник да снася,но джанките около мен са много,побеляло е и тези дни е добро времето.
Ще разбера в края на седмицата.
Успях все пак да преправя плътните дъна на моите кошери и им поставих мрежи в задната част на дъното като изрязаната част от дъното я закачих с пантички, така че да може да се затваря зимата, когато се появи първото пило.
Сега въпроса ми е как да отворя/затворя прелките, така че да не става течение и да не простине пилото. Има долна прелка - хоризонтална, горна - Ф22 и също Ф22 на магазина. При наличие на мрежа на дъното в задната му част как да подредя прелките, всичките са на предната част на кошера, така че да няма течение?
Прочетох тук http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post28604 относно тези течения, обаче това за всички кошери ли се отнася? Конструкцията на кошера, дълбочината на дъното, големината на самия мрежест отвор оказват ли влияние?
Кошерите са на стойки на 40 см от земята, ако това има значение.
Прикачен файл 8701Прикачен файл 8702Прикачен файл 8703Прикачен файл 8704Прикачен файл 8705
Размера е 22х25 см. Използвала съм 2 вида мрежа - поцинкованата за дъна, която всички използват е от външната страна, от вътрешната е мека PVC мрежа, която е по-дълга и се подгъва, когато влиза в улея на плодника, за да предпазва от щипалки, нахални крадци и друга напаст. За контрол на акара мисля не става, тъй като вътрешната е ситна. За да се вдигне капака дъното леко се издърпва напред, капака се вдига и когато дъното се върне назад капака попада в задния улей на плодника и дъното се повдига и затваря с клиновете. Един кошер е експериментално с такова дъно от около 10 дни. Няколко пъти съм залягала под кошера по различно време на денонощието, за да наблюдавам държанието на пчелите. Сутрин в 6 май им е студеничко, защото на долните рамки са образували нещо подобно на зимно кълбо, висят като топка над плътната част от дъното. Към 10 вече са активни, на мрежата виждам около шепа пчели. В следобедните часове също има доста пчели по мрежата, но не и като преди когато цялото дъно беше плътно. Вечер започват да се качват по рамките и по мрежата почти няма пчели.
Колега, въобще не питах това. Зная как е във Финландия нали не мислите че съм прочела само този пост на г-н Матеев, който съм цитирала, прочетох на предишната страница как си отглеждат кошерите там.
Не е това въпроса, а за избягване на течение през кошера. И scutellator го споменава --Предполагам има разлика във въздушното течение между мрежесто дъно и дълбоко дъно с мрежа. Има го като цитат в поста, линк към който съм дала в предишния си пост, можеш да го прочетеш.
Не е нужно мислене, а знание. Има разлика.
В една друга тема пък казаха да не е зад прелката, а по-назад, за да не минават пчелите през него. Не искам да събирам прашец, единствено целя добра вентилация. Както вече споменах дъната са направени, така че няма как да гледам ничии дъна, въпроса е до отваряне/затваряне на прелките, а не как да се направят дъната. Просто в бъдеще, когато си разширя пчелина, ще знам какво да искам от майстора на кошерите. Тези сега само се приспособяват.
На магазина прелка не му трябва, по принцип. На плодника допълнителната може отворена, може и затворена - гледай пчелите и те ще ти кажат. Като се сгорещи направо махай клиновете. Тия пчели сутрин дето ги виждаш да висят, ако е плътно дъното може и да са отвънка, на теферич.
Мрежата на дъното, тая от ПВЦ не разбрах за кво е? И кой ще чисти между двете мрежи? Я махай горната.
Сандъка гледам, че се доближава до БДС? Тогаз капачето го направи с две райберчета - затворено/отворено - че тъй как са мандахерца кат духне северняка да го хлопне веднъж и ще ти избяга пчелата, хаха. Па и да не се мъчиш с дъното отмък-примък, макар че предполагам - в годината предвиждаш едно отваряне и едно затваряне?
Дръжките и те са по БДС, браво. На теб за какво са ти?
На пчелите това си им е начин на живот-да висят. Дали зимно или лятно кълбо, те си висят когато си почиват. Иначе всички входове-прелки сега трябва да са отворени на макс...
Ейй, а един не се намери да похвали колежката, ако щете и от куртоазия.
Е браво де!
Я гледай кошкоджамити ВИПове се откъснаха от центрофугите че да се включат в темата, това липса на куртоазия ли ще му кажеш?;)
П.п. Майтапа настрани и малко офтопик, ама да не ми се сърди колежката - занапред ще съм пестелив в хвалбите и критичен на макс. На работа съм заобиколен със Силвии и са опасно племе някак си...
@jordanov
На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.
@Валентин.
Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?
@kuline
Мерси за подкрепата.
А сега и нещо ново.
Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.
Прикачен файл 8713Прикачен файл 8714Прикачен файл 8715Прикачен файл 8716
За всичко съм съгласен, но с отвора на магазина НЕ. Пчелите винаги го заклейват. Значи няма нужда от него.
Зависи от условията колега .
Район на пчеларстване .
Браво колежке за старанието!
Според мен ситна мрежа не ти е необходима. На есен ще я заклея вероятно и пак ще трябва да я махнеш. Няма голям смисъл от нея, пчелите си пазят каквото е тяхно и не се притеснявай от нападатели от там. Имам кошери на които мрежата целогодишно е отворена и разлика от другите няма на пролет.
При мен и на приятели около мен. За други пчелини нямам представа, но не горя от желание да посещавам чужди пчелини. Но предполагам, че и там ще е същото положението. Както моите пчели събират мед, прашец, заклейват отворите и т.н., така и в другите пчели в другите пчелини е редно да го направят. Има и друг вариант, а той е когато пчелите приемат този отвор като основен, а прелката става като второстепенен и служи повече за проветрение отколкото за вход. Цяла седмица си играя с един такъв който намерил отвор от изпаднал чеп, чвор в най - горната част и давай оттам.
Мдаа.
Патентя за една стойка с три кошера отгоре е мой. Имам снимки някъде мноо напред у форума и още тогаз съм го заявил. Само че среден кошер отгоре съм имал само първата година, оттам нанататък - без.
Вентилационната дупка отдолу - верно е че всеки може да си я прави как си иска и да слага там какво си иска, в свободни времена живеем. По БДС - хард тоталитаризъм - кръгъл отвор с капак два райбера отворен/затворен и няма хънта-мънта. Мрежи, да, не пречи и два ката да се слага, макар че ситната ще задържа некой акар ако случайно падне отгоре, ама голяма работа - има си ВМП. Съща работа и с дръжките - планова икономика тогава, държавни и кооперативни пчелини имаха разни показатели да покриват, подвижно превоз-пренос да опрашват кооперативните блокове и прочие детайли. Мойте кошери с които почнах и първите дадани които съм си правил също им слагах такива джунджурии, после прецених че няма да ми трябват, пък евентуално могат да улеснят някой неканен гост. Хаха, тука май преди години имаше една тема дето се чепкахме с един уважаван колега по тез въпроси... По въпроса за отвори/прелки по корпуси и магазини - има всякакви мнения от-до. Има колеги тук във форума които са заявявали че целогодишно държат всичко отворено, има колега който стартира мащабно и скоро пусна снимки - ЛР корпуси всичко без прелки. Аз съм в Централна Сев.Бг, никога не съм имал прелки на магазин, на ЛР съм стигал до 5 корпуса наистина, едномайчин, отворени прелки само на първи и втори. Това юли на слънчоглед. Виж, за клиновете дядките са ми го казвали и аз ги слушам - в жегите пускам всичко надолу. Туй пък с кражбите при тебе наистина не ми харесва... да нямаш нещо италианци наоколо?
Ами засега толкоз от мен и по-здрави!
П.п. Абе я малко лирично отклонение.
Колежке Sylvie, очевидно отскоро си у форума, та заради теб за пореден път ще декларирам - повече от четвърт век работя с хора и тук са ми достатъчни 2-3, макс 5-6 поста за да разбера кой какъв е. Силвиите около мен бяха четири, за съжаление вече са три, без изключение хубави хора, умни, красиви и работливи и винаги може да им се разчита. Обаче, с малки нюанси - твърдоглави, всичко знаят, нищо не може да им се докаже, устати до степен... как да кажа... че чак трябва да им отнемам думата. Та тъй де, дано поне от обръщението "колежке" не се засягаш. Силно ти препоръчвам да не ме вземаш насериозно, даже наистина може да ме игнорираш, достатъчно е чат-пат да ми четеш подписа. И в заключение, чувството за хумор не че е задължително, но много помага и не само в общуването с колеги ами най-паче в предизвикателството да се занимаваш с пчели.