Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 82 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 819
    Наблюдател
    Регистриран
    26.05.2011
    Пчеларски район
    с.Селановци общ.Оряхово
    Мисля да надграждам с дадан-блатови магазини,по този начин ще мога да слагам и малки и големи ДБрамки. Мисля че системата изградена по този начин ще е достатъчно гъвкава.Също така няма да преработвам и центрофугите.Дъното не е подвижно защото не искам да вдигам тежести.Ако е за един два става но за повече е мъчение и оставаш без кръст,затова плодника няма да се върти.Снимки нямам,но ще напрвя другата седмица.

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Снимка на маркировката на сандъка ако може, благодаря.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P2160167.JPG
Прегледи:      592
Размер:	180.8 KB
ID:	845

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Цитат Първоначално публикувано от acolov Виж публикацията
    Мисля да надграждам с дадан-блатови магазини,по този начин ще мога да слагам и малки и големи ДБрамки. Мисля че системата изградена по този начин ще е достатъчно гъвкава.Също така няма да преработвам и центрофугите.Дъното не е подвижно защото не искам да вдигам тежести.Ако е за един два става но за повече е мъчение и оставаш без кръст,затова плодника няма да се върти.Снимки нямам,но ще напрвя другата седмица.
    При мен дъното е подвижно за да мога пролетта да го почистя и обгоря с горелката.

Наблюдател
    Регистриран
    26.05.2011
    Пчеларски район
    с.Селановци общ.Оряхово
    Сандъците са същите само ги стеснявам и капака го ползвам за възглавница.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Скоро правех едни сметки и излезе, че ако няма мед в ЛР плодник ( 1 корпус) осем рамки са напълно достатъчни за майка която снася по 2000 яйца на ден. Като знаем, че такива майки са рядкост се чудя защо се ползват два ДБ плодника. Вече на няколко места срещам подобен начин на работа. Моля обяснете.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Първо да кажа, че не пчеларствам с Дадан и нямам никакъв опит с този вид кошер.
    При положение че видях снимката, която истински впечатляваща ми е трудно да приема без обяснение от собственика на такъв пчелин мнение, че е по добре да се ползва ДБ плодник медови корпус. Цялата логика лишена от практически опит казва категорично, че е по-добре да се ползват магазини.
    -по-леки са за пренасяне
    -по-лесни за разпечатване
    -по-хигиенични за медодобив от гледна точка на това, че не е имало пило в тях.
    -по-лесно може да се получи добив от монофлорен мед
    -по-лесни са за центрофугиране от гледна точка на големината на центрофугата. Имам 36 ЛР и си представям 24 или ДБ какъв звяр трябва да е.
    Пак повтарям, че снимката определено ме впечатли, въпреки, че не споделям положителните мнения за ефективноста на толкова големи пчелини, но това е друга тема. Ако не беше снимката щях да кажа "лаик" и толкова, но сега истински ми е интересно обяснението.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Нека и аз да кажа нещо за 8р ДБ: Имам 3 броя с два магазина, правени са за отводки и 3годишни елитни майки. Тригодишните майки;за тях е достатъчен плодник с 8р и 1-2р магазина на са супер, но за млада майка, обема е не достатъчен. Когато смяня 3г-та майка с млада на следващата година още преди акацията се налага поставяне на магазините, около 5-6р се заемат от пило, а през 3-4 дни трябва да се отнемат рамките с мед от горния магазин. Пчеластвам 99% с ДБ.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Може ли да ти дам една идея?
    На младите майки сложи магазин още на джанката и го раздели от плодника с ханеманова решетка. Ако се получи това което си мисля то ефекта ще е, че част от медения венец ще бъде "пренесен" в магазина и ще се освободи много място за снасяне на майката и няма да ти се налага да я пускаш да снася из магазините което да затруднява работата ти после. Повтарям не работя ДБ и това е само теоритично и не съм сигурен в крайния резултат.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Рости, правен е експеримента, с ХР. Няма ефект медодобива пада!

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    А каква е логиката да са с 3-4 магазина при осем рамковия ДБ. Няма ли да са по-малко пчелите отколкото примерно в десятка и да стигнат пак два?

Страница 45 от 82 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •