Според мен ако нямаш отворедо/мрежесто/ дъно да третираш с пушалка няма почти никакъв ефект.
Преглед за печат
Не съм убеден в това твърдение, поне докато не го изпитам на практика. Пчеларството, за разлика от математиката е наука ( мое мнение) с много неизвестни и е добре човек да се убеди на практика, дали някои твърдения са валидни или не, в зависимост от доста фактори влияещи, на даден процес. Последното малко философски звучи, но е така. ;)
Калине, аз цели две години опушвах с подобна пушалка с тимол, кошерите ми бяха с прозорец на дъното. На третата дойде инвазията на акар и ми измряха 120 семейства, две години я бях захвърлил, но я подарих в последствие на някаква жена.
Аз работих тая година при един коминочистач колега и да знаеш останах много доволен от наученото 5лв/м.Там научих защо комина не дърпа на горе ако е запушен,а всичкия дим излиза през печката.Ако помислим какво заклеймосват ;)пчелите и не подхранваш мисля ,че знаеш от къде ще се върне дима,но ако си прав за твоите знания за огъня и дима най третираното място ще е хранилката.Прав ли съм?
Даа, прав си със съжденията си, но не дотам. Печката си е печка и е постоянен производител на дим, докато тук говорим за ограничено количество дим. А хранилката е с определен обем и да, като се запълни, ще е дотам, другия дим (препарата) си остава в обема на кошера, който се разрежда ( проветрява) през прелките-долна, горна, както и през отвора на дъното, който при плъзгащите дъна е пренебрежително малак, спрямо мрежестите.
Май много се отплеснахме в страни от темата и утре инДжИнерина ще ме докладва пак. :bigsmile:
https://www.youtube.com/watch?v=M5ypDMwqAKQ
Тук добре се вижда, че пушека излиза от всякъде където може. Май Георги Куров третираше с машинка подобна на тази. Моята пушалка е украинска "Варомор" и няма толкова пушек. При моята дозата е много по-малка от 2 гр ОК на семейство.
Бипин е 12,5% амитраз и тимол (не зная колко), а Митак е 20% амитраз. Не е ли почти същото от към активно вещество дали ще третираш с Митак или с Бипин?
Калин е прав, че пчеларството е наука и трябва да се практикува така. Спора за дъното трябва да се предшества от друго инфо и тогава да се проведе. Със въпросния уред могат да се прилагат много препарати и всичките са с различно действие. Преди това искам да ви обърна внимание на въпроса "пушалката" пушек ли пуска по време на използването и?
Може ли линк за този сръбски препарат Митак, че нещо доста силен ми се вижда? Може и налично.
Много точен пост! Респект! Нека господа пчеларите се замислят над подчертаното, когато плюят по инженерните науки.
Защото въпросната "пушалка" е изпарител, на който никой не контролира температурата на изпарение. А работещите без предпазни маски направо си просят болести на белите дробове и очите.
Всъщност температурата на изпарение е толкова колкото е температурата на изпарение на течността която се ползва. Малко повече е защото има съвсем леко повишение на налягането. Интересното е че на десетина сантиметра след дюзата вече се усеща съвсем лека топлина. Горещо е само първите няколко сантиметра. Сега вечекато уточнихме че пушека въобще не е пушек можем да се върнем към движението на изпарения химичен агент в кошера. Ние го вкарваме под налягане през прелката, и пчелите реагират моментално като се стараят да го издухат навън. Изключително ефективни са и успяват за десетина секунди да го издухат изцяло през една единствена прелка. Ако има повече отворени прелки и дъно времето се скъсява още. Нашата цел е колкото може повече изпарен химичен агент да кондензира вътре в кошера ( върху рамките пчелите пилото и т.н.) за да може да не бъде издухан. От това си правим два извода: Първо добре е да добавим прилепител. Второ, химичния агент контактува с абсолютно целия кошер и всичко намиращо се в него. Да вземем за пример откритото пило и третиране с ОК. Еми това пагубно за него в случая, за разлика от метода за прилагане с накпване. Да погледнем сега към открития мед и третиране с БИПИН. Става чудесна храна с бойно отровно вещество. Така че колеги мислете когато работите и взимайте предвид предимствата и недостатъците на всяко едно действие с пчелните семейства.
Не ми се влиза в сложен спор по физиката на процеса, но това е така и не е така. Щеше да е напълно вярно, ако серпентината беше постоянно пълна с течността, която изпаряваме. Но тя е постоянно празна и нагрята от пламъка неконтролируемо (почти до червено). Когато с помпичката подадем през дюзата разтвора (а той не е много, съизмерим с обема на медената серпентина) капчиците се докосват до силно прегрятата повърхност и процеса не е само изпарение. Някой мерил ли е температурата на нагрятата серпентина, когато не се подава разтвор? Не е трудно, става с инфрачервен термометър, секунда след изгасяне на пламъка.
С останалата част на поста съм абсолютно съгласен!
Не писах за резултатите от третирането, защото останах с впечатление, че няма интерес към този препарат. Извинявай.
В неделя проверих кошерите. Както и очаквах, няма проблем с акара. В 4 кошера намерих по листята по 6-7 акара, в останалите - никакви. Или няма, или пчелите са почистили, но на мен повечето ми семейства са с майски майки. Но като цяло препарата оказа добро въздействие върху семействата. Не знам какви етерични масла съдържа, не можах да намеря подробна информация, но след третирането пчелите станаха много спокойни. Не висят на прелката, макар че времето е много топло, и при отваряне на кошера са много кротки и не нападат.
Аз съм доволна от ВароМед.
Активни субстанции:
Всеки ml съдържа:
Formic acid 5 mg
Oxalic acid dihydrate 44 mg (еквивалентни на 31,42 mg oxalic acid)
6.1. Списък на ексципиентите
Цвят карамел (E150d)
Захарен сироп
Прополисова тинктура 20%
Анасоново масло
Лимонено масло
Лимонена киселина монохидрат
Пречистена вода
Информацията е от тук
Е то ко излезе, че това е разтвор на ОК с малко добавки за миризма и вкус .... ;)
Ами... да, оксалова киселина и малко мравчена.
Мерси, kuline, това е всъщност листовката и аз я четох преди да третирам, но не знаех какво е ексципиенти blush;
Да подходим малко по научно, искате ли?
Аз ще питам вие ще си отговаряте и сама ще достигнете някакъв извод различен от сегашното ви впечатление, става ли?
Колко запечатано пило имате в момента в семействата?
Колко време пилото е запечатано?
Приложения препарат само на акара по пчелите ли действа?
Колко време действа препарата приложен от вас?
Колко пъти и през какъв период приложихте препарата ?
Препарата подходящ ли е за неколкократно прилагане?
Колко време акара е върху пчелите преди да влезе в пилото?
Успех
Nik_m, смятам резултата да е реален. Пролетта цял месец ги третирах с АпиЛайфВар макар и да се поизмъчиха, всички имат СР, повечето от семействата си смениха майките през май, 5те купени отводки и те са с млади майки. Всички тези фактори мисля да играят роля за малкото акар.
Относно кучето. Не знам с какъв препарат работиш но, . В Монтана има един ветеринар, д-р Якимов. Иди в клиниката му и му искай NexGard. Вече 3 години през пролетта/началото на лятото давам на нашите кучета по 1 кубче. Нямат никакви бълхи, нито кърлежи, а са големи кучета по 40-50 кг и с дълга козина. Страхотно лекарство е това, горещо препоръчвам.
rosty_sz ОК. Ще го направя.
Дано няма акар, по хубаво от това няма, аз започнах да слагам лентите, за няколко часа по 15тина акара, което си е нищо.
Кучето миналия месец беше със същият препарат и никакъв ефект взет от доктора, но вече няма да го водя защото само ми избива зъбите а не прави нищо. На кучето на пчелина капки от 7лв. и няма нищо, но то не се разхожда в бълхарника около блоковете в Монтана.
Странна аномалия тази вечер,след третиране с мравчена киселина,маса пчели летят през ноща и се събират на външните лампи за пръв път виждам такова нещо при положение че не съм предозирал мравчена,третирал съм много пъти с нея но такова нещо за пръв път виждам .
Тази сутрин дойде и отговора на въпроса след като погледнах пчелина видях множество агонизиращи пчели по прелките и веднага махнах мравчена,явно тази последната ботилка мравчена която купих производителя е объркал нещо и е повече от 85%,то при мен докато не се получи някоя простотия не бива и това е във всяко едно отношение.
При употреба на мравчена киселина нямаше ли някакви температурни ограничения? При нас вървят най-топлите дни за тази година и си мисля, че е вероятна причина.
Да, благодаря за отговора.
Аз, още преди години, когато си нямах хабер да третирам с МК, забелязах, че има ли светлина (осветително тяло-работещо) на десетина метра от сандъците, то пчелите се дразнят и не само налитат към лампата, а и се мъчат да жилят наред. Така се случва и нощем, ако речеш да преместиш някое семейство и си помагаш с фенерче. А относно третирането попитах, защото МК оказва негативно влияние в/у майките. Това го споделям от опит.
Понеже дискусията тръгна към МК,да ви кажа аз как третирам с нея.Купих си изпарители Насенхайдер за половината семейства.На 20 август сложих изпарители на едната половина,заредени с по 250 мл 60% киселина.Престояват 12 дни за които киселината се изпарява по около 20-25 мл на денонощие.Вчера заредих отново изпарителите и ги сложих на другата половина.За тези 12 дни не съм видял пълзящи или увредени пчели около кошерите.В горещата част на деня вентилират усилено на прелките.Направих контрола на опадалите акари на дъната и се оказа,че има от 100-120,до 500-600 в различните семейства.Утре ще направя преглед на семействата със свалени вече изпарители за да видя състоянието им.За втора година ги ползвам,миналата есен нямаше проблеми с майките,само бяха намалили доста откритото пило.След сваляне на изпарителите някои семейства възобновиха отглеждането на пило.Зимуваха нормално.
Здравейте колеги! Кой метод за третиране срещу вароатоза не влияе върху качеството на меда.
за мен всеки един, по времето на който, нямаш стоков мед в кошера ;)
Третирането с изпарител на ОК трябва да се прави през ноември или декември. Тогава няма пило и третирането е много ефективно.
Този човек разправя,че не влияе на меда по всяко едно време
https://www.youtube.com/watch?v=kO0SpdkejuE
Този човек, дали е изследвал меда след вкарването на тази химия? След използването на тежки отрови, като кумафос и амитраз, меда има ли друг фкус? Отровата в гъбите ще я хванеш ли на фкус или ще я хванат роднините ти? Ако си решил да вярваш сляпо на приказки, поне събери повече мнения и избери умно. Поне прочете ли как работят хората от този форум или някоя книга? Има си време за това, което искаш.
Идеално време за третиране с мравчена киселина - хладно и влажно време. И в началото на пика на развитие на кърлежа.
А с оксалова киселина с фогър дали е подходящо.
Ако има пило трябва да третираш 2 пъти през 10 дена или 3 пъти през 7, защото не убива акара в запечатаното пило както повечето препарати.
Имам предвид, дали ще пречи на меда който не е изваден още. За предпазни средства ползвам противогаз.
Да кажа и аз за сександокуз-ти път какво каза проф.Гургулова на една лекция - едно поколение пчели трябва да се третира един път с ОК...кой както иска да го разбира.
Сега е особенно подходящо за мравчена киселина! С ОК става по всяко време, като за предпочитане е да няма пило. Тогава шансовете за изчистване са в пъти по-големи отколкото ако има запечатано пило. В разговор с Проф. Желязкова, ми обясни, че ОК вреди(разрушава) на хитиновата обвивка и за това трябва да се третира по 1 път на поколение пчели. Много колеги третират по 3 пъти през 7-8 дена за да обхаванат целия цикъл до излюпване на пчелата. Дали да третирате 1, 3 или повече пъти - всеки решава сам. Аз лично накапвам с ОК два пъти в годината. Първия е началото на август, втория е в диапазона 15 октомври - 5 ноември (всяка година различно). Третирам и с МК ако успея да хвана такава студена вълна лятото. Почти всяка година го има това понижение на температурите, но понякога аз не успявам да третирам с МКblush;. :)
Тука се получава малко Шекспировата дилема „да бъда или да не бъда..”. Кое е по добре, акра да смуче мастнато тяло на пчелите отглеждащи зимните или да им изтъним хитина с три последователни третирания през 7 дена от края на юли? Аз залагам за второто, ама знам ли....
п.п. между другото знаете ли колко е безопасната концентрация на разтвор на ОК - 0.35гр/л... След тази концентрация се наблюдава поражение върху хитина :)
Превръщането на оксаловата в мравчена започва над определена температура. Добрият фогър/изпарител, е този който не превишава температурата на сублимация с толкова, че да започне да се образува мравчена киселина. До тук стигнах с читанката. Как да избера правилния уред, още не съм наясно. Не ми е в моментните задачи. Факта че цените варират и стигат до към 300€+ , ме кара да се съмнявам в някои неща. Ще се върна пак в читанката:bigsmile:!
Прекалено много въпросителни има около тези фогъри, затова и не ги харесвам. Каквото и да е вещество под формата на газ навлиза в пъти по-бързо в организма отколкото ако се погълне примерно. Има много колеги, които се и отказаха от обгазяването, да споделят и те защо?
Но това ставаше въпрос когато го консумират понеже води до чревни проблеми. За това се ползва нискозахарен сироп за да може пчелите да го изпаряват. Много пчелари и аз включително сме третирали многократно едно поколение без никакви проблеми. Но повторно накапване ноември ще е лошо.
И тази година съм решил да заложа на "аржентинската рецепта", до броени дни ще раздам лентите, ще заложа 10тина контроли и към края на август ако са спряли да падат акари ще направя контроли на най злополучните такива. Според резултатите ще обмисля последващите действия, октомври или ноември нови контроли с оксалова.
Здравейте.Някой да е ползвал това?Какво ще кажете?
https://zoomagnit.com/gold-varroa--g...ol-10-plastin/
Съдържат флуметрин,в доза като варостопа.Не е Био или Еко за какъвто го продават нашите търговци.
Че не е био е ясно щом има флуметрин.Препоръчаната доза за силно семейство е два пъти по-малка от тая на "Варостоп"-а.Две лентички с по 3 мг флуметрин срещу четири лентички с по 3 мг. при "Варостоп".
Другите съставки са "био", та намаляването на химията два пъти е съблазнително.
Важното е да работи.Точно това не знам. А и нямам доверие в турците.Дали не са допълнили съставките с "кумафос" или "амитраз" за по голям ефект?:(
Някой нещо да е чел по въпроса?;)
Нямаш доверие в турците, а във французите имаш ли?
APIVAR
АКТИВНА СУБСТАНЦИЯ AMITRAZ
Препарата е произведен от VETO PHARMA страна производител ФРАНЦИЯ
:icon_confused:
Тази година се наканих да сложа по-рано лентички и изнената - сайта на Гордиан не работи, а нямам и номера на сърбина. Някой скоро поръчвал ли е Херба стрип и има ли връзка с въпросния сърбин, който ги разпространяваше в България?
В Турция цената им е 7 турски лири = 2,10 лв за 1 пакет. В Русе са 7-8 лв за 1 пакет. Хора, които са ги ползвали миналата година ги похвалиха и аз като видях цената в Турция, не можах да се удържа и ги купих. Но ефективността им се оказа много ниска. Падат 5-10 кърлежа, много слаб ефект. И в самите пакети течността не е попила в лентите. Има попита от активната съставка, но има и течност, която така си стои. Аз повече не бих ги използвал.
Първите ми наблюдения са, че за седмица половината ги изгризаха.Не знам дали ще остане нещо за още 3 до 5 седмици? Много ме съмнява.
А иначе са доста мазни. Мирис не усетих.Поне тимола трябваше да надуша.Нещата май вървят към "пари в помощ на турската икономика".:(
И моите наблюдения не са добри от тази година.Явно е паднало качеството, защото миналата година свалиха доста акар,а сега има семейства без нито един паднал акар.Сложих ги четвъртък вечер/15.08.19/ доста от тях са почти изгризани.
Купих за всеки случай и оксалис, защото не съм доволен от сваленото количество акари.Общо взето свалят но много малко. Ще мина и с оксалис и ще споделя след него какво е паднало, защото слагам контролни листи на повечето семейства.
Ами няма да падат -Я. Като ви казвам, че няма акар, не вдявате.:bigsmile:
Тия голда като са с активната съставка на половин доза на Варостопа могат ли биосъставките да компесират това.То по принцип има лекарства синергисти не е нещо кой знае какво но , знам ли а знам ли кога ги гризат кога ги изхвърлят не ли добре 40 ина дена да действат
Не че и аз напролет не ги ползвах.
[QUOTE=barkov1982;159783]Контролните листи мажеш ли ги с нещо, че моите след като позасъхнат и виждам по малко акар, за сметка на мравки :laughing:[/QUOTE
Да, мажа ги с олио да се лепкат акарите по тях.
Слагайте на пушалните мащерка, Пелин борови клонки и др. ароматни треви,помагат.
Някои да пушил с Тимол и Оксалова тоя месец, ?
Питам заради съотношението в рецептата ...
1л спирт 100-150гр. оксалова + 100-150 тимол според температурите.
Каквото остане от спирта го изпивам :)
Това при мрежести дъна и 1-2 изстрела.
Ами къде ходиш да питаш, питай градския.:bigsmile:
Миналата година един колега имаше съмнения, че след третиране с една марка тимолени плочки, акара хич не се е разчувствал от тях. Поиска друг препарат, с който да провери съмненията си. Биологичен. Помолих го да наснима няколко контроли. Резултата беше потресаващ.
Кажи си думата бат Тянко, може и да си ми споделял, но ми е минало покрай ушите.
Аз търся мързеливия вариант, чрез опушване.
Считам, че към момента има само един начин да се унищожи зимния акар. Дори и да опушваш по веднъж седмично акара в пилото ще си свирка. Опушването и накапването действа безотказно при липса на пило. Това е всеизвестен на повечето от нас факт. Но, ако извърша тези операции октомври и ноември вече ще имам доста инвазирани от акара пчели. Аз искам да изчистя пчелите сега, и да потдържам това до края на септември. Междувременно ще осигуря на здравите профилактика посредством Нозевит+. А октомври започвам подаване на твърда храна с имуностимуланти и витамини- Хем алайв и Хидрорекс. За въпросния непаразитиращ върху пчелите акар научих от Гошето1974. Впоследствие разбрах, че съществува и т.нар. азиатски акара. Чийто жизнен цикъл преминава също само в пилото.
Много добра логика, ама... само до там.
Нъл сте знещи, бря? Тъй ли не осъзнахте, че не моете изтрепа гадината, а само да редуцирате.
Видиш ли, наесен ще изтрепем акара... Да, ама НЕ!
Борбата с Вароа е целегодишна, най-вече механична, ама не всеки иска да си губи времето с прегледи и повече труд.
На мода излизат всякакви приоми, ама ква файда? Йок, файдасъз и т.н.
Те ви разликата да работиш, отглеждаш, или да се грижиш за 50 семейства, отколкото за 500.
Страстите до тук - нататък всеки да си води размислите... :)
При мен популацията на акара се увеличи много за кратко време. Преди слънчогледа в търтеевото пило почти нямаше акари а сега е пълно, даже вече се виждат по пчелите. Просто внимавайте защото почти всички ленти са неефективни. При мен тръгна магарешки бодил та забавих третирането, но до няколко дена вадя всичко и действам.
Пробвал съм и Турски и Сръбски и Руски ленти и всички са боклук.
И аз не съм третирал още. В началото на следващата седмица се надявам да съм приключил с махането на магазините и да третирам. Тази есен съм заложил на варостоп и оксалис( миналата есен ползвах варотом). Варостопа ще успея да го сложа, но за оксалиса се съмнявам да мога да го ползвам следващата седмица. Дават температури около и над 30 градуса. Препоръчаха ми и ноземат херб плюс, който мисля да ползвам малко по късно. Прави ми впечатление, че тази година при свалянето на магазините, в тях имам доста малко пчели.
Какво Ви е мнението за лентите "Аргус раст" и гел с оксолова киселина с бавно дийствие. Във форумите не можах да намеря коментари за Аргуст рас. Води се биологичен препарат " Аргуст раст" , но македонска лаборатория прави анализ и открива пестицид в състава му. За лентите с оксалова киселина и гел също не намерих мнение. как се прилагат и кога и каква е ефективността.
Прочети какво е активното вещество в тези ленти и ще намериш отзиви.Нищо ново няма , просто нова търговска марка на пазара.