Колеги, това Ц200 нищо не лепи на този фибран, след 24 часа си стои мокро все едно сега съм го сложил.
Преглед за печат
Колеги, това Ц200 нищо не лепи на този фибран, след 24 часа си стои мокро все едно сега съм го сложил.
Използвайте,универсално строително лепило нанася се с шпакла.
Щом не лепи С-200 , вземи С-300 и не го разреждай .
Може и С-400 . Нищо общо с руските ракетни комплекси .
Те свалят наред .
Всички видове фибран, които съм ползвал, съм лепил с Ц-200 на Оргахим. Не разреждам! Никога съм нямал проблеми с изсъхването на лепилото. Друг вариант е с пяна за лепене на топлоизолация и после само фугите ги запечатвам с Ц-200.
Вярвай и С-200 лепи добре.
След повече време ще стегне и ще залепи.
Аз предпочитам да използвам: http://www.soudal.bg/index.php/lepil...polistiren-28a
или http://www.praktiker.bg/bg/Adhesives...yrene/p/429779
Но когато нямам от тях използвам С 200
Вечер се стъмва рано и в мазето си правя от тези нуклеуси на Матеев, стават страхотни. Понеже исках да видя колко здраво лепи това лепило и направих проба с две изрезки фибран, след 24 ч. ги отлепих все едно сега съм намазал лепилото :) Иначе в нуклеуса слагам по 7 см. винтове + лепило.
Аз ползвам това и върши чудесна работа:
http://www.praktiker.bg/bg/Polymer-a...ix-BT/p/460242
Став перфектно и е евтино. Стяга доста по-бързо от обикновено Ц 200
ОТВ.ВРЕМЕ ЗА РАБОТА 10-20 МИН.
Препоръчвамти полеуретанова пяна лепило за топлоизолация,аз ползвам тази http://www.tytan.bg/p/bg/produkti/styro-753/
Нуклеусите от фибран броят ли се като кошери и трябва ли да бъдат с табелки на пчелина? Става въпрос за пълни нукл. с 4,5 рамки със семейства.
Ако питаш дали може да ги водиш като семейство - да.
Колеги пуснете някоя снимка на нуклеус заселен със семейства. Да видиме как изглежда след 2-3 години работа с него.Благодаря ви!
Много добра идея, мисля да я приложа
Тази година в жегата така ги нагризаха, че ще има доста брак. Утре ще направя снимки.
Обещаните снимки. Снимал съм два, но всичките силни са така. За пореден път се убеждавам че слабите не гризат. Тавана е направен от два слоя фибран за да се получи фалц. Долния слой е 10 мм с много висока плътност, но това не ги спира.
Прикачен файл 9198
помощ как да се справя с това животно?
Интересно под и около нуклеуса нямаше нито една умряла пчела ,дали ги яде ?
при тази борба мисля че няма как пчелите да не са развалили кълбото ,нощес температура беше около -7.
Тази гадинка не е от защитените Видове нали?
защото заложих капана да видим какво ще излезе..
Обича сладкото, не яде пчели. Най-вероятно е белка, в големите студове като не може да намери храна напада кошери.
От опит мога да кажа (хванал съм поне 20бр.), че най-сполучливата стръв за капана е яйце. С месо риска да влезнат всичките котки в района е 100%-ов.
Животното е хванато-белка
Но сега ме хвана шубето -правя си кошери с мрежесто дъно и ме е страх като надуши от долу дали ще мога да ги спася пчеличките през зимата?
Здравейте! Тези нуклеусчета не ги ли гризат мишките много? При нас е пълно с мишки...пък аз правя планове за догодина да оставя да зимуват запасни майки. Какво да се прави, новобранец съм и чета по цял ден докато си чакам пчелите...
Това е краткотраен актив така да се каже, правиш си колкото бройки ти трябват заселваш ги с минимално количество пчели отглеждат ти максимален брой майки и след като ги отнемеш разформироваш „фибранчетата“вече в дървени сандъчета, магазини, корпуси и т.н. с предварително оставени за целта млади майки, а тях прибираш в склада за догодина. Иначе зимуването в теях е доста рисковано, поне такова е моето мнение...
Здравейте! Матеев дали продавате такива нуклеуси? Късно след започване на темата, но все пак :)
Благодаря предварително
Нямам телефон за съжаление. Ако имате бихте ли го дали?
Здравейте, реших и аз да споделя какво можах да направя заедно с моите дъщери.
Пчеларството ми е хоби и направата на тези кошери, нуклеуси от eкструдирани полистиренови плочи се породи в свободното време. Първоначално идеята беше да ги направя от 2 см. дебелина но реших да пробвам директно с 5 см. за по-голяма стабилност. Разбира се това не е евтин вариант за серийно производство :)
Използвах Фибран XPS 300-L (гладък)-50мм и в последствие направих външен обков от алуминиева ламарина (0,3 - 0,5 мм) за предпазване от нараняванаия, птици и т.н
Първо направих два кошера (10 ЛР и 8 рамков ЛР) с отделни секции т.е. дъно с мрежа и плодник. Но в последствие разбрах, че не си слягат добре защото едно че работя с непрофесионални инструменти и се получават разминавания при срезовете и заради МДФ перваз -плаващ /с дълго перо, който слагах от горната и долната страна на плодника с цел предпазване от нараняване.
Използвах най-обикновен прободен трион с нож за метал 59-83 мм (с по-голяма дължина се получава вибриране при рязане на фибрана).
От вътрешната странана плодника сложих разпенено ПВЦ с дебелина 2 мм с цел пчелите за всеки случай да не прегризат фибрана. Първоначално залепих разпененото ПВЦ с полиуретанова пяна-лепило за полистирен но беше ужас защото едно че навсякъде стана на пяна и се размаза друго че не се изчичства особено ако попадне върху кожата въпреки, че ползвах предпазни ръкавици.
Видях си грешките от първите два кошера и реших да направя нуклеус (5 рамков ЛР) и 10 рамков ЛР кошер но с подобрения. Стигнах до извода, че плодника и дъното трябва да са в едно т.е заедно и вътре да има рамка с мрежа , която се фиксира според дълбочината на рамката. Съответно направих страниците (цели без срезове) с височината на плодника+дъното, като разбира се предвидих и най-отдолу под мрежата да има плъзгачи по които да има подвижна табла с цел плътно затваряне през зимата а също и за удължаване на прелетната дъска един вид през лятото (вижда се на снимките). Страниците на 10 рамков ЛР (лява и дясна) ги направих с размери: дължина 45 см/ височина 35 см. Задната страница е с размери: дължина 50 см/височина 35 см. Предната страница е с размери: дължина 50 см/ височина 24 см. Всички размери съм ги взаимствал от интернет и са модифицирани за моите нужди и размери и ги цитирам по памет !. Височината на страниците съм я получил по следния начин: 1 см. за разстоянието между горната табла и рамките+ 23 см. за рамката+ 1 см.разстояние между рамката и мрежестото дъно+ 2см. за летвата на която е монтирана мрежата+ 5см. разстояние за фибрана който играе ролята на долна табла за затваряне на дъното + 2см. за плъзгачите на долната фибранена табла + 1 см. за луфтове и корекция.
За закрепване на разпененото ПВЦ, рамката с мрежата, фазера към горнята фибранена табла, и релсата за рамкте използвах дюбел за гипсокартон тип охлюв (пластмасов) вижда се на една от снимките т.е завинтвам дюбела за фибрана и после завинтвам с видия с различни размери според елемента, който монтирам.
За монтиране на страниците използвах дюбел за монтаж в изолация (тип охлюв-спираловиден пластмасов) 23мм./50мм. с винт и шайба както се вижда на снимките, без пяна и лепила защото става изключително здраво с тези дюбели. Между другото разпененото ПВЦ може и да се залепи с MОНТАЖНО ЛЕПИЛО TEKAFIX BT или подобно и по такъв начин не се ползват дюбели за гипсокартон и видии.
За релси/плъзгачи за рамки ползвам ПВЦ лайсна с размери 10мм/10мм като прявя прорез възтрешен в предната и задната страница с макетен нож ( вижда се на снимките).
За горна табла използвам пак фибран 5 см като от долната страна монтирам с дюбели за гипсокартон фазер с лицевата страна (гладката страна) надолу за да не клеясва бързо. За горна табла в единия кошер за тест сложих плексиглас 4 мм т.е като се повдигне фибрана се виждат пчелите през плексигласа :) Кеф голям но в последствие установих, че като го заклеят и изградят восък от долната страна повдигането му става много трудно и не се отлепва от рамките.За капака използвам дървени дъски от чам 10 см. широчина и от горе слагам фазер като над него с видии и шайби слагам алуминиева печатна плака. Разстоянието между стените на капака и горната фибранена табла е 1,5 см с цел вентилация. От вътрешната страна на капака слагам фибран 2 см. като правя вентилационни отвори и канали, които се виждат на видеото с цел въздуха , който излиза от капака на хранилката да излиза навън и да се вентилира. За хранилка използвам точно определен модел 5см. висок за да пасва идеално на височината на фибрана който ползвам в горната табла. Хранилката се вижда на симките с размери 26.00см x 20.50см x 5.00см. От горната страна на кошера с цел предпазване на фибрана монтирам ПВЦ лайсна с размери 5 см/5см (бяла или черна според бъдещия цвят на кошера). За да не приплъзва горната табла с фазера от ПВЦ лайсните слагам два дървени дюбела 10 мм от две страни на страниците т.е. дюбелите влизат и в таблата (вижда се във видеото). За прелетна дъска използвам букови дъски от стари страници на чекмеджета. Бяха гладки и заради това тях използвам и с цел издържливостта на бука.
От долната страна на кошера направих вентилационни отвори, които в последствие видях че играят и ролята на капани за стършели и оси. Като влязят през тях остават заклешени под мрежестото дъно в сремежа си да проникнат в кошера. Вентилационните отвори са от двете страни и отзад в долната страна. Долните вентилационни отвори са на нивото на долната фибранена табла под мрежестото дъно с цел когато се избута докрай таблата да се затворят всички вентилационни отвори през зимата а може и леко открехнат според сезона. Има и още един вентилационен отвор отзад горе в ляво (погледнато от задната страна на кошера) както се вижда в едно от видеата и има за цел през зимата да извежда образувалия се конденз от кошера когато долната фибранена табла е изцяло затворена. Този отвор взаимствах от една схема на руска език за вентилация на кошера (вижда се в една снимка). Във този вентилационния отвор се слага ПВЦ тръба (за ВиК-ф 32 или по-малък размер) с тапа, като преди тапата правя отвори 3мм по целия диаметър (за да не излизат пчелите от кошера) на самата тръба и по такъв начин като се избута тръбата към кошера отворите се закриват. Даже в едното видео показвам, как избутвам тръбата и даже боята още не беше изсъхнала и се вижда как ми остават белезите от пръстите по боядисаната тапа.
За боя използвах течна гума на акрофлекс като тонирах с цветове за латекс. За грудндиране и лакиране на дървените елементи ползвах JEDYNKA 3 в едно на водна основа.И накрая въодушевения момент на дъщерите ми когато изрисуваха един от кошерите а предстои да се изрисуват и другите.
ВНИМАНИЕ !!! Размерите на страниците и кошера съм ги цитирал по памет и може да съм пропуснал някой размер или да съм го дал неправилен и трябва да се коригират според това какво точно искаме включително дали да е 10-8 рамков или нуклеус. Лично аз променям дължината на предната и задна страница в зависимост от това дали искам нуклеус или 10-8 рамков кошер. Сядам спокойно върху него и няма огъване с тези 5 см фибран и алуминиев обков :)
Може да се направи и магазин върху тези кошери и е въпрос на желание. Аз лично ползвам вертикална Ханеманова решетка за да "извличам" една или две пити с мед защото толкова ми трябва но това е друга тема в която не искам да навлизам. Ако се работи с професионални машини много ясно, че оразмеряването и самите размери ще бъдат по точни и гладки съответно и пасването и прилягането. Може да съм пропуснал да напиша нещо за което се извинявам. В бъдеще ще вакарам и електроника в тези кошери за да видя разликата с дървените кошери като вътрешна, външна температура и влажност за продължителен период. Този екперимент ще го проведа за лични нужди за да видя разликата и дали фибранените кошери имат по-добър микроклимат. Нямам намерение да влизам в полемики, спорове и конфронтации по темата като цяло а имам за цел само да споделя опит и да помогна на тези, които искат да направят фибранен кошер или нуклеус.
Поради ограничението на сайта за качване на видеа и брой снимки (като размер) може да прегледате цялата гелрия тук: https://drive.google.com/drive/folde...d1?usp=sharing
Прикачен файл 11298Прикачен файл 11299Прикачен файл 11297
Нуклеус от фибран (2см), но с 6 рамки и по поръчка на приятел- с преградна дъска (също от фибран 2см) за две семейства на по 3 рамки.
Има надставка за хранилки за сироп през активния сезон или за твърда храна и (или) отоплителни материали през зимата...
Прикачен файл 12325Прикачен файл 12326Прикачен файл 12327Прикачен файл 12328Прикачен файл 12329
Еееееее,вс е ок,амаааааа спестил си 5мм на корпуса.Рамките са наравно с горен ръб страници,а тия 5мм никога не са излишни:bigsmile:
Ачка, мисля, че еднаквото ниво на горна летва с ръба на "корпуса" щеше да е проблем ако се затваряше с твърда таванка отгоре и щяха доста пчели да се мачкат при затварянето. От доста време имам кошери със същото разположение на рамките спрямо корпус и не съм забелязал някакъв проблем (всички са с найлон и надставка)
Кажи си съображенията, все пак може и да ми убягва някакъв "тънък момент"...
Сигурно си видял,как надграждат м/у рамката и найлона,за по лесно контрплиране на вентилацията в кошера.
Много са ми интерсени колегите,които чертаят диаграми на движението на въздуха и топлината в кошера подчинена на физиката.Да,ама не!В кошера "физиката" я определя семейството......
Всъщност,пчелите се справят с всякакви ситуации...но,аз съм разширил възможностите на нуковете,като съм ги направил с отделни дъна ииии в един момент,натоварвам три,един в/у друг и ги обръщам на медосбор..ще останеш изненадън от вжзможностите на три нука обединени....Даже имам направени и магазини за нуковете....
5-6 рамкови нукове.Самоче има една подробност.Отгоре и отдолу страниците завършват с дървена рамка,за да може да използваш рамкопдвдигач.....
какъвто отпадък има е насреща 2-3 см
Този път нуковете са с гладък фибран, нали уж не го гризат, та ще видим. А дъното (мрежесто или не) може да не е от фибран...
Другите кошери си ги правя с фолио и няма никакви проблеми с гризането. А за евентуално гризане отвън (не от пчелите) - алум. плаки...
Засега обаче това не го прилагам на нуклеусите/капаните...
Прикачен файл 12330Прикачен файл 12331
"Гладък фибран" си е обикновен фибран, но с гладки стени, за разлика от другия (по-често използвания и по- разпространен), който е с грапави стени тип "вафла".
Фолиото е алуминиево (подобно на фолиото за готвене, но по-дебело) и е самозалепящо...(Заради него също използвам гладък фибран, защото на "вафлата" не залепя много добре)
Как разкрояваш фибрана? Аз от вчера експерементирам с кантал и зарядното за акомулатор и мисля че става добре,но има още за доизкусурване.
https://www.youtube.com/shorts/_hhW71k_5dI
Иначе и аз си ги правя със 7см. надставки.
Аз също го ползвам циркуляра но за жалост с друга цел иначе са от 80те тия самоделки
Прикачен файл 12333
Аз съм на път да приключа с фибрана. Не е достатъчно твърд. Имам като твоето изпълнение, с рамки горе и долу, без фолиото. Всъщност, за мен досадния проблем не е гризането. С фолиото го решаваш.Един тежък корпус при отлепване се усуква, защото фибрана е с малка плътност. Следва късане между фибрана и лепилото. Да, не идва веднага, но очаквах по-дълъг живот, предвид инвестицията. Може и да пипам твърде грубо....Уж ги пазех, ама.... А случайно изпуснат пълен с мед, познай ;)))
На Dow материала от xps е малко по-плътен, но се представя чувствително по-добре. Като за сравнение на плътност летвата е финландски фабричен кошер. Малко е избледнял спомена, но фабричните бяха около 100 кг/м.куб., фибрана около 30, а на Dow 40 или 45 кг/м.куб.... Може и да греша малко.
Аз пък, точно обратното. Първо започнах да си правя кошери от дърво. После, преди 3 години пробвах фибрановите и останах много доволен. Отначало бяха само фарар, но после пробвах и ДБ корпуси и те също излязоха сполучливи. (Но да не помислиш, че са кой знае колко, десетина са. Мисля полека-лека да подменя всичките, защото в тях пчелите видимо се чувстват по-добре и зимата и лятото, особено лятото.) Не ми се е случвало да късам корпус. И мисля, че "корпус при отлепване се усуква" само ако ти го усучеш и съм сигурен, че е единичен случай, когато много си бързал...("късане между фибрана и лепилото" какво означава - къса се фибрана или лепилото?) Направо не мога да повярвам, като знам колко учудващо здрави стават... а знам, че по принцип "изпипваш" нещата...
Пък "случайно изпуснат пълен с мед" корпус/магазин няма да остане без поражения дори и да е от фабричен полистиролен кошер... Така че... ще трябва да се държи по-здраво.:bigsmile:
Мисля, че си прав за отлепването(лепилото държи, отцепва се с тънък слой фибран - къса). Сравних с твоите корпуси. При мен, долната рамка на корпуса е много по-тънка(около 12-13 ММ) и това позволява усукване с повдигач при пълен корпус. Как не съм се усетил!!!! Ама зор, изолацията да е повече.... Явно ще има корекция втори опит. Фолиото! Не ти ли се отлепва при бутане на залепена с прополис рамка към стената? И още един въпрос. Колко струва облепването вътре с алуминиево фолио? От снимките не мога да видя с каква ширина е фолиото. То не е без пари и ако се приближи целия масраф до цената на Бий бокса, става безсмислено.
Първите ми корпуси бяха незащитени от гризане. Не ги оставяйте така!!! Каквото и да сложите - течна гума, фолио,......., Ще изкарат кратно по-дълго.
И, както спомена dvd111, предимствата на добре направен изолиран корпус са неоспорими! Лекотата, топлинния режим във всички сезони и т.н Като вдигна дървен след лекия и ми идва да го запаля... Само трябва малко по-внимателно да се работи. Външно са лесно нараними. Аз бих платил тази цена, дори само заради теглото. Има недостатъци при работа с много кошери, особено ако те натиска времето. Доста работих и с Бий боксове, затова правя разлика. По въпроса има подробности, но не са за тук. И фабричния, ако го изпуснеш пълен, заминава... Трябва по-внимателно, особено към края на деня ;)
А знаеш ли аз колко пъти съм си мислил, че трябва да намаля дебелината на долната рамка ("изолацията да е повече"). И през ум не ми ми е минавало, че така всъщност ще си създам проблем. Радвам се, че някак си и двамата си помогнахме взаимно!
А така рамките наистина са много здрави - 30Х25мм, предварително сглобени с лепило и видеи.
Не съм имал случай на "залепена с прополис рамка към стената", но съм сигурен, че няма да се отлепи. Фолиото на всяка стена (освен, че е дебело) е от цяло парче, което е с такива размери, че освен предварително (преди сглобяване) залепено здраво към гладкия фибран е с краища подпъхнати и "захапани"(при сглобяването) от съседните стени, както и от горната и долна рамка.
За ширината на фолиото казах. Цената на облепването - Не съм го смятал, но да речем 3 лв на ДБ корпус.
Фибрана е 3 см., гладък. За фалцовете не, не практикувам подвижно пчеларство (ако трябваше да ги местя, щях да им сложа дървени дибли. Тази "хитрост" я видях от братя Тотевски и я пробвах на едни кошери от военни сандъци - така те можеха да се накланят дори до 45° без да се разместят магазините...)
Направих ги за да съм сигурен, че при пчелите по никакъв начин няма да влиза вода или да им духа. Никога няма гаранция, че контактните пърхности на корпусите без первази са и ще останат идеално гладки. Освен това имам неприятен опит с кошери, чиито надставки са без первази. Тъй като найлона над семейството го оставям по-голям и краищата му висят извън кошера, когато вали и духа силно, вятъра повдига тези краища и така влиза вода над гнездото. (чак се принуждавам зимата да хващам тези краища надолу с кабърчета :) ) При надставките с перваз този проблем липсва. (а който и да е магазин във всеки един момент може да стане надставка)
Също така си помислих, че тъй като корпусите са изключително леки, ако са без перваз (или фалц) ще отива много повече време в донагласяне в правилното им положение, особено при фарара, където са повече.
Това са ми съображенията.
Дето се казва: Потрудихме се...
Прикачен файл 12336
Браво!!!!!