Еееееее,вс е ок,амаааааа спестил си 5мм на корпуса.Рамките са наравно с горен ръб страници,а тия 5мм никога не са излишни![]()
Еееееее,вс е ок,амаааааа спестил си 5мм на корпуса.Рамките са наравно с горен ръб страници,а тия 5мм никога не са излишни![]()
Ачка, мисля, че еднаквото ниво на горна летва с ръба на "корпуса" щеше да е проблем ако се затваряше с твърда таванка отгоре и щяха доста пчели да се мачкат при затварянето. От доста време имам кошери със същото разположение на рамките спрямо корпус и не съм забелязал някакъв проблем (всички са с найлон и надставка)
Кажи си съображенията, все пак може и да ми убягва някакъв "тънък момент"...
Сигурно си видял,как надграждат м/у рамката и найлона,за по лесно контрплиране на вентилацията в кошера.
Много са ми интерсени колегите,които чертаят диаграми на движението на въздуха и топлината в кошера подчинена на физиката.Да,ама не!В кошера "физиката" я определя семейството......
Всъщност,пчелите се справят с всякакви ситуации...но,аз съм разширил възможностите на нуковете,като съм ги направил с отделни дъна ииии в един момент,натоварвам три,един в/у друг и ги обръщам на медосбор..ще останеш изненадън от вжзможностите на три нука обединени....Даже имам направени и магазини за нуковете....
5-6 рамкови нукове.Самоче има една подробност.Отгоре и отдолу страниците завършват с дървена рамка,за да може да използваш рамкопдвдигач.....
какъвто отпадък има е насреща 2-3 см
Този път нуковете са с гладък фибран, нали уж не го гризат, та ще видим. А дъното (мрежесто или не) може да не е от фибран...
Другите кошери си ги правя с фолио и няма никакви проблеми с гризането. А за евентуално гризане отвън (не от пчелите) - алум. плаки...
Засега обаче това не го прилагам на нуклеусите/капаните...
![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))