Не само него имам предвид.
Преглед за печат
Ето едно интервю с изкупчик на мед в Сърбия: https://www.boljazemlja.com/spos-med...a-se-razilaze/
Вижда се, че примерно цените на акацията в региона са с малки разлики:
Цитат:
Upoređujući otkupne cene meda u zemljama iz regiona sa cenama meda u Srbiji, direktor firme ,,Medino” kaže:
,, U Rumuniji tri najveće firme plaćaju 16 leja za bagremov med, što je negde oko 3,43 evra. Manje firme koje imaju lošije rokove plaćanja plaćaju 17 leja, a to je nekih 3,65 evra. U Mađarskoj 1200 forinti za bagremov med prve klase – to je otprilike 3,66 evra. Moldavija kao ozbiljan izvoznik meda plaća 3,6 evra, a Bugarska 3,5 evra.”
//добавеноЦитат:
Сравнявайки покупната цена на меда в страните от региона с цените на меда в Сърбия, директорът на компанията "Медино" казва:
"В Румъния трите най-големи компании плащат 16 леи за акациев мед, което е някъде около 3,43 евро. Малко фирми с по-ниски срокове плащат 17 леи, което е около 3,65 евро. В Унгария 1200 форинта за първокачествен акациев мед - това е около 3,66 евро. Молдова, като сериозен износител на мед, плаща 3.6 евро, а България - 3.5 евро. "
И сега се появява един интересен въпрос:
Ако немеца изкупува меда от своите хора за 4 евра, то за колко го изкупува от нашите износители?
Все ми се иска да пишете за какъв мед(слънчоглед, акация, кориандър, букет, горски и др.) става въпрос, че става мазало в главата ми.
Наистина не блестим с качество на меда. Не че не произвеждаме такъв, изкупвачите не предлагат цена за мед с качества над другия. За тях всичко е букет. Месятна едно и продават същото качество като Украйна и т.н. Така е по лесно и не съм сигурен дали е възможно по друг начин за нашите изкупвачи. Аз лично си оставян всичко което е уникално по някакъв начин.
Ниско е потреблението на мед в България, за това и ни цакат с цените. Гледах обява на сръбски колега за слънчогледов мед 3,5 ойро има разлика с 4,20 лв Макар да има някакво раздвижване в тази насока има още много какво да се желае. Но докато чакаме това да стане много колеги ще сме метнали бялата кърпа, не случайно излезе статистика, че за последните 3 години пчеларите са намалели с 7000 или беше 9000. Това показва отлив от сектора и само времето ще покаже до какво ще доведе това.. Имам предположение че пчеларството ще се върне на ниво хоби и ще останат само едрите играчи...
Но сърбите си ценят родното и си защитават земеделието. Не взимат домати от Турция и джоджена на баба производство Египет, a основно наблягат на родните производители. Този клип ще ви отговори на много въпроси защо там може а тук ....
https://www.youtube.com/watch?v=Me-1Dn4C4Vo
Чета и чак не мога да повярвам, че някой се е пробвал в Германия да продаде нещо на германец!? Евала, Рости!
На германец може да продадеш само ако ти е дошъл тук на крака, така е от десетилетия. Мойто село 70-те години, на градината товарят домати, пипер, карфиол за Германия и немецът гледа във всяка щайга, това ми го е казвал дядо, бригадир на зеленчуковата бригада. Нашият Винпром е натоварил десетки, може и стотици танкери /по 1000 тона/ с Кадарка за там - същата работа. Консервите от цяла Северна България заминаваха за Германия през Шоба /той даже мисля че държеше марките Айвар и Лечо за немско/, после като почнаха да се сменят директори и собственици - някои се пробваха за директно - познай дали успяха. И с овчето сирене и с всичко е така, няма как да е различно при меда. А и поляците са им комшии.
Тъй като едва ли някой е смятал среднопретеглена цена да вземем за пример най-търгуваните - рапица и слънчоглед.
Прочете ли извадките от пост #4788?
Освен сърбина най-нагло да лъже, ама не ми се вярва да го прави пред представител на тяхната пчеларска организация.
Говорил съм с колеги от всички съседни държави, и никой не ми е казал едрова цена под 4 евро? А у нас пречи грандоманщината. Давам пример: Преди като имах петдесет семейства добивах два тона мед. Сега когато имам сто и петдесет семейства отново дежа вю.
"Бат"Тянко, би ли обяснил на по-простите батковци, кво е това аджеба "таргет"?? Кво ще рече това, хем големи количества хем на дребно, хем на конкурентна цена??? С кого се конкурираш, със себе си ли? Моля, осветли ни малко. Аз съм стар ама и аз съм чувал думата "дъмпинг" само дето не бях чувал някой да прави дъмпинг на някого и да се хвали пред него.
От 10 до 14 лв. продавахме меда в тенекии, под 10 не е падал. Не се учудвайте, и кошерите ни са по малко и килограмите за години наред сигурно не минават 10. Е...намериха се "колеги"с "обекти" количества и "таргети" и ние увиснахме. Ако си продам меда на "конкурентна" цена, не мога да си платя цигарите за 2 месеца.
Извинявайте, не знам кво ми стана ама...
Съдържанието на един от горните постове, ми напомня на един бивш съфорумец. :)
Точно казано. След 15-20 години кошера ще е електронен уред, обитаван от пчели. Ще ви се обажда предварително по телефона от какво ще има нужда и кога. Не се шегувам. И цената на меда пак ще е на това ниво, подмине ли го - на пазара ще се настани синтетичния мед, неразличим от натуралния, само че без вредни примеси от пестициди и лекарства. Традиционните дървени кошери ще останат лукс за хоби пчелари. Първите приспособили се ще останат, другите - ?. Въпрос на време е някой да проведе нужната изследователска работа, да установи параметрите и модела на развитие на пчелното семейство.
Имаше един дето ги приказва тея приказки, ама точно същите. Много ги усещаше нещата, виждания имаше, на иноватор се правеше. Похарчи милиони и изписа хиляди постове. Сега не ще да чуе за пчели.
Някои опитват и успяват. Други се провалят. Масата стои в блатото, не прави нищо и бавно потъва към дъното.
Въпрос на личен избор!
Хиляди извинения колеги. Бат Тянко, извинявай!!
Ако ме припознавате с някой, със сигурност се бъркате, съжалявам. Казах ви, не сте обърнали внимание, от две години съм пчелар, принудителен наследник на сина си.Нямам претенции, нямам амбиции. Просто съм свикнал или да не правя нищо или да го правя както трябва, затова чета форума а се регистрирах да мога да виждам снимките и линковете. И все пак 40 г. се занимавам странично със земеделие и повече зеленчукопроизводство. Произвел и продал няколко хиляди тона зеленчуци и щом не съм фалирал, все имам някакви познания и търговски умения. Само на 65 години съм та не съм и заядлив старец...Мир да има бе хора, мир да има. Че то всички българи си подливаме вода един на друг или по модерному, правиме "дъмпинг" ама понеже не я знаех погледнах в тълковния речник като очаквах превод "конкурентна цена" пък то ми го преведе като: "изхвърляне"/смет/, "оставяне", "отърваване"....
Не се ядосвайте, моля ви, не се заяждам. Много добре знам какво е чувството да се лишаваш от елементарни неща, да влагаш готови пари и непосилен труд и накрая да дойте някой да си прави гаргара с тебе и труда ти. Знам го.
Успех на всички ви пожелавам.
Ако, да речем през 1995 г някой ми беше казал, че към 2015 всеки ще ходи с мощен компютър в джоба си, перманентно свързан към телефонната мрежа, интернет и GPS, щях доста странно да го изгледам. Вече не ми се струва странно, че някой говори за предстоящо внедряване на машини с изкуствен интелект. Което отново ще преобърне всичко наопаки. Военните може и да са го направили това, знае ли човек. Нашите кошери на този фон са една прашинка, която ще бъде понесена на мига от вълната на актуалните решения в производствата. Това, че в пчеларството някой говорил нещо, пробвал, пък евентуално се е отказал, нищо не означава. Може да е установил, че не му е дошло времето, а най-вероятно се е захванал с по-перспективно начинание. Освен това на едни късни години енергията не е същата, като по - рано. Важното е човек да си осмисля битието, че времето човешко е ограничено и назад не се връща.
Агро, най-ми хареса последното ти изречение и то осмисля и тезата ми, че не е лошо да си иноватор и да експериментираш, ама като вземеш много да "хвърляш" изглеждаш като "риба на сухо".
На днешно време бъдещето идва по-бързо, отколкото сме готови да го приемем. Кога в човешката история нещата са се променяли с такава скорост, като сега? Поколения наред са живели с познанието, което са усвоили от родителите си и постепенно са надграждали, ако могат. Сега аз се уча от децата си да се справям с техническия прогрес, а организацията на обществените отношения се променя със скорост, към която не мога да се приспособя. С пчеларството е същото, ако и да е малко закъсняло на фона на краварството и овчарството.
Малко ли??? :laughing:
Това сигурно го казваш от благоприличие. Преди повече от 20 години ходих в свинарника в Ситово да гледам едни каракачанки. Шашнах се от холандската технология, а свинарника се управляваше от двама души. И двамата специалисти с докторски дисертации.
Затова дадох примера с овчарството, че и то е по-назад. За свиневъдството дума да няма, много е напред. Тоя свинарник, дето си го гледал, сега е гола поляна, има нов, по-модерен на ново място.
Едва ли! Преди милиони години са живеели по хралупите, а сега живеят в пластмасови кошери и градят пластмасови основи.
А за това какво ще кажеш?
Прикачен файл 9730
Пчелите както и хората са живеели в това което са имали под ръка. Дори някои убежища както и съвременните домове на хората са по - удобни за живеене. Не поради това, че са били от дърво, а че са по - обемни и защитени. Затова все повече ще намираме рояци загнездили се в кухини по жилищни сгради. Хем топли и защитени, хем далеч от пръсканията. Да не кажа и недостъпни донякъде.
Трудно е да се предвиди бъдещето. Като цяло ми се вижда, че живота не става става по-хубав благодарение на новите технологии. За мене нещата се забатачват. Аз почнах да се съмнявам много в модерните технологии и реших да стана пчелар, та да избягам от техниката. Един от големите чарове на пчеларството е, че имаме досег до наистина съвъшенни животинки. Страхувам се, че прогреса ще разруши тази работа. Дано греша.
Цялата мисъл е, че пчелите могат да живеят с куп жици и датчици. Това за тях не е проблем. Както казах и преди много време пак по повод това, проблема идва при пчеларя. Отваря капака и започва да се оплита в жици, да внимава да не прекъсне нещо, да не дразни пчелите, да внимава, че клоните от дърветата му се завират във врата, че тревата му се оплита в краката, че може да бутне кофата със сиропа, да се чуди как да държи пушалката, да я подържа да не изгасне и да помпи постоянно, сандъчето да мъкне, рамкоповдигача да не изгуби в тревата...…и………и....и.....сам о му е до датчици, уреди и термометри. Ха, ха...забравих да кажа за булото което му е на главата, а може и да носи очила. :bigsmile: Аз отдавна съм замислил да ги топля през зимата и знам как може да стане, но не го правя точно по тази причина - да не ми пречи. Глупости. Агро щеше да им прави команден пункт. Какво стана не разбрахме?
Дончев, можеш ли да си представиш какво е да запоиш чип със 200 крачета на четирислойна платка. Предполагам, не. По същия начин и той не знае какво е да работиш със истинско живо пчелно семейство. Иначе и ти си виждал такъв чип и такава платка и той рамки и кошери ама .........
Пък и нали ще става от успелите рационализатори. Нека мечтае.
Тая работа става с пари, с дупе не става. Имаше опит за финансиране, при това добро, но пропадна /със съответната сериозна загуба на пари и време/. Сега правя нов опит в десетократно по-малък мащаб, ще разбера след 4-5 месеца. Със собствени средства нищо няма да се получи, проблема иска мащабно инвестиране, а за такова в татковината ни пари няма, няма и да има, защото ги чакаме от Андрешко, пък той жив гявол. Хубавото на цялата работа е, че проблема, като отлежава в главата, се избистрят идеите за решаването му. Лошото е, че докато се осъществи, вероятно вече ще е откриване на топлата вода.
То има вече моторни мотики, ел. бухалки- демек перални, раздвижени картинки, и какво ли не? Но, от всичкото това не произлиза нищо добро комай? Все повече болести и тегоби! Сега докторите разправят, че трябвало да се яде по-малко, да се пропускат хранения. Да не се носят тесни гащи и т.н. Та и да се роботизира целия кошер, дет са вика сам да си ходи по пашите. Едва ли, това ще е за добро? Ето например модерните автомобили. Дет са вика сами спират. Ама народа си мре по пътищата! И младо и старо без време поемат по вечния път. А пчелите може и да са на 500 000 000 г. по напред от нас, ама ние хората ще ги довършим?
Някъде 77 г. между пчеларите излезе приказка, че пчелите поставени под далекопроводи 20kv събирали повече мед. В последствие се оказа, че и повече умирали та всичко замря. След няколко години в списание Паралели се появи съобщение за ескперимент на американски учени за въздействие на ел. магнитните полета. Избират пчелите като психически най- устойчиви и ги подлагат под въздействие на ел.магнитни полета. При слабо облъчване пчелите се активизирали. При постепенно повишаване започнало да се наблюдава последователно безпокойство, раздразнение и на края се стигнало до самунищожение, започнали да се самоизяждат. Наши колеги от ел. подстанции 110/20kv направиха запитване до министерството. Одговориха ни в сп. Енергетика- да вредно е и за човешкия организъм и изброиха редица болести между които и сърдечни и белодробни като ни успокоиха, че при нас полетата не са опасни. На всички работещи безмълвно увеличиха отпуските с 4 дена а на уредбите с по-високо напрежение задължиха да има карти и да не се престоява повече от 10 мин. От колегите които познавам аз съм първия изкарал близо 41 години и не знам при тях дали има последствия но аз от 6 години съм с инхалатор и диагноза " неалергична астма". Може и случайност да е но аз вярвам в другото. Та...имайте го изпредвид ако решите да електрифицирате пчелите.
Добре си описал нивото на пчеларството! И ще е така, докато пчеларите продължават да мислят на ниво кошер и живеят с измамното усещане, че те знаят всичко и могат всичко да си издялкат сами и с подръчни средства.
Сравнете технологичното ниво на пчеларството с това в останалите сектори на селското стопанство И решете имате ли нужда от наука и техническо развитие. Съдейки по това, че собствените ви професори вдигнаха ръце и не искат да се намесват ме навежда на мисълта, че прогрес в скоро време не бива да се очаква.
Знае ли колегата с какви напрежения се захранва днешната електроника? Ако не, нека да попита сина си и да отговори тук. Мерил ли е някога напрегнатостта на електромагнитното поле на една платка с електроника за кошер с консумация от един милиампер и да го сравни с това в една подстанция с напрежение 20KV и ток няколко КА?
И нека преди да говори за нещата да се опита да ги разбере и осмисли!
Благодаря колега, ако се наложи ще се възползвам от съвета ти. Единият с магистратура по радио и теле комуникации другия с магистратура по електротехника. Аз също не съм без ценз та все още не се налага да питам. Горния пост си мислех, че ще е полезен за пчеларите а по принцип това е информация която никого с нищо не задължава. Ако мислиш, че засяга твои лични интереси, съжалявам, няма откъде да знам. И..да, имам приблизителна представа какво поле може да се индуктира около подобен уред, но никаква представа нямам точно от колко ще е полезно или вредно за пчелите. Ако разполагаш с такъв уред, веднага ще си купя и ако не вреди на пчелите ще го използвам с удоволствие. Все още изпитвам страх при отваряне на кошерите та..ще черпя даже.
Наистина е наложително, за да не се сравняват в бъдеще несравними неща! Имаш под ръка точно двамата специалисти, които да ти дадат нужната информация. Колкото до уреда - имам не уред, а цяла система, която да следи най-важните парметри на кошера и да ги предава дистанционно на смартфона на пчеларя.
Е, дойдохме си на думата де:bigsmile:
Тук хем си прав, хем не си. Пример: Купих си един 1чувал хранилки, а и скъпи. Докато ги закарам с колата до пчелина им се изпочупиха държачите за капаците, от време на време ъглите и така. Сега като си купувам хранилки ги мачкам, огъвам, само де не скачам върху тях. Сега ще кажеш, че не съм си купил по - скъпи. Е тези бяха скъпи. Ще кажеш, че не съм ги огледал - че аз мога ли във всичко да се вторачвам? Та донякъде ги защитавам някои колеги, които ти искаш да изкараш какви ли не. Те се предпазват от такива които ги лъжат и им бъркат в джоба и то два пъти. Един път, че си купуват боклуци и втори път, че трябва да си ги купят пак. Та хайде позволи ни някои неща да си ги правим сами. Все пак ръцете не са ни за…………….опипване на хляба дали е мек.;)
Ех, като ги започнете едни комплектации.:tres: Безценни. То елементарно, а той ми казва, че е безценно. Не може всеки да лепне два кондензатора, две съпротивления, един симистор и да си управлява двигател на центрофугата и да си пее, но това не значи, че това е безценно и да му одерем кожата. Не може аз да отида в пчеларският магазин и да поискам оксалова киселина и срещу 30 г. да ми искат 2 лева, като се има предвид, че килограма и е 17 лева, че може и по малко да е. Безценно значи? Да давам ли още примери?
Килограма на ОК е по скоро под 7,00 лева
Цена и качество често се разминават. Така че не съм учуден. Ръкоделствай смело!
Това управление на центрофуги е върха на некомпетентността, ама нали е евтино! Как можеш да правиш фазово управление, което искаш да развърти силно инерционен товар на ниски обороти? Това е все едно да се опиташ да вдигнеш товарен самолет с мощност за рулиране.
Офффффффффффф. Давам само някакви елементарни примери, а ти самолети започна да ми вдигаш. Така. Некомпетентно, но върши по - добра работа примерно от закачена бормашина на центрофугата и да ми бръмчи през цялото време и да ме направи луд. По - добро е от ръчна работа. По - добро е от някакви двигатели изобщо без управление и т. н., и т. н. Струва по - малко от 5 лева. Затова хората предпочитат това, а не нещо почти същото, но на "безценна" цена.
Забравих....:bigsmile:, ако предложа тук на колегите да им ги правя ти гарантирам, че ще те бия по поръчки и пари. Нямам това ценно време за да ръкоделствам както се изразяваш ти. Добри ръкоделия правя в много насоки за които и представа си нямаш, но не мога всичко. Това ми е между другото, когато жената ме изгони от къщи да не и се пречкам между краката.:bigsmile:
То по принцип всичко изглежда елементарно, докато не му вникнеш в същността. А за ножовете- евала! Получават ти се добре. Човек не бива да си криви душата за красивото.
Няма пълно щастие. Едно печелиш, друго губиш. В крайна сметка продължителността на човешкия живот средностатистически се увеличава. Целите в живота се променят. Едно е непрекъснато да мислиш дали ще събереш достатъчно реколта, че да преживееш зимата, друго е да мислиш как да събереш воля да спреш да ядеш, за да не се разболееш. Сега, да умре дете е трагедия, навремето едва ли не половината деца не са доживявали пълнолетие. Такива едни ми ти работи, да се чуди човек едно време, като е бил на 20 години ли е било по-хубаво, или сега, като е на 60.:laughing:
Само да кажа, че за мен пълно щастие понякога има. Ама много краткотрайно?
Трудна работа е да се приемат в пчеларството новите технологии, но лека полека и това ще стане... Колкото до електромагнитните полета там темата е обширна и бих казал дори мъглява, защото реално плуваме в море от електромагнитни полета и то тези полета са толкова разнородни по своята същност и физика, че кое как влияе на живия организъм е по-скоро в сферата на врачуването отколкото за сега на научната обоснованост. С моя скромен опит в тази сфера мога само да кажа, че полетата и страничните листи/излъчвания/ при мрежовата честота от 50Hz са осезателно вредни за живите организми. Основната причина е, че тази честота е близка до честота на комуникация между органите в живия организъм и страничните/паразитни излъчвания смущават комуникацията в организма. Докато повечето съвременни "джади" си бачкат на много, много по-висока честота и влиянието им е по-малко, но все пак не е добре изучено. Така че точен отговор за това колко е вредно или безвредно няма, но така или иначе технологията ще навлезе в сектора щем или нещем! ;)
Най-общо казано пчелин близо до базова станция на оператор видимо проблеми няма, но до/под далекопровод на 20-100кV проблемите са осезаеми, което важи и за живеенето на хората до тези обекти. Говорил съм преди години с един старец в Русенско, на който пчелина беше на 10м от базовата станция на ГСМ оператор, и човека каза че няма никакви проблеми с пчелите заради Базовата станция. Реално работа ми е свързана и с измерване на параметрите на електромагнитните полета на такива станции и също така и на обекти на Националния Енергиен оператор, както и радарни станции и разлика е огромна в полза на ГСМ операторите ...
п.п. не работя нито за едните нито за другите, а ги "контролирам".... ;)
Ми,не можах да прочета за ново строителство.Там,където строих,парите са часни,а не от фондове или държавни...Освен това,работата ми там,може да се приеме,като "десятък" от моя страна.
Споко,Чанко,обещавам да съм със затворени очи към фондовете,но няма да си запушвам ушите.Ако чуя,че фонда наближава..беж крачета да бягаме.
Много си останал с мислите си в древността. Някъде 75- 85г.:bigsmile: , че и по-рано. Беше приказно за някои хора. Явно имаш сладки спомени, как се плацикаш на Китен, във ведомствената станция на татко.:bigsmile: Да, ама къде е тя сега и защо е там.hi;
Браво бре!Да не би да ми завидя.Всяко предприятие си имаше почивна станция и работникът с цялото си семейство ходеше на почивка.А моите родители бяха селскостопански работници и си нямаха почивна станция.Но съм ходил 2-3 пъти по 2седмици на квартира предимно в Поморие и с по 150лв....Та,какво разправяше за бащината ти станция..
Онзи ден Лозан Панов в речта си пред конференцията на съдиите спомена една мисъл на Чърчил:"Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете" Умен човек е бил Чърчил! А цялата реч бива да се прочете, полезно е.
Да! Прав е бил Чърчил за ония времена. И за това сега много хора ползват правата, дадени им демокрацията да протестират срещу нея, че им изяде хляба!
Зазимихме пчелите, виното стана, направихме туршиите, сварихме ракията и........Форумът живна осезаемо!!!!drinks;
Пчелите вярно ги зазимихме!Виното стана,ракия има-остава да заколим прасето за коледа и елате ни вижте!По коледа както са няколко почивни дни ще има за какво да си пишем във форума-кой се е напил,кой с кого се сбил и така нататъка.
Поздрави:Цветан Димитров
- На 9 октомври 1944 г. Чърчил казва: аз плюя на българите. Той е номер 1 сред българомразците, най-отявленият. Омразата му, разбира се, има известно основание. През пролетта на 1915 г. при Дарданелската операция, когато е трябвало да се извади Османската империя от Първата световна война, Чърчил и Лойд Джордж (британски министър, после премиер) канят България да вземе печелившата страна - на Русия и на Великобритания. Ние обаче в лицето на цар Фердинанд и премиера Радославов отказваме. Тогава на Чърчил като министър на военноморските сили му искат оставката и така политическата му кариера се проваля, като го пращат на Западния фронт.
То май не са само осите. Кажете нормално ли е през този сезон върбата да отделя толкова много мана? Допреди десетина дни на два пъти ми се наложи да си паркирам колата на паркинга до блока под една върба и на двата пъти се наложи после да я водя на баня. Цялата беше в лепкава течност и пълно с оси.
Ай, нещо по-прясно.:)
https://www.mediapool.bg/zashto-be-s...ews279373.html
Ще дойдеш и ти на моя...акъл. :bigsmile: Шегувам се разбира се. Аз това го пея от няколко години, но още се намират лековерни колеги.
А по повод на горния пост, на Апитрейд, мога да река, че явно времето ще покаже кой кум, кой сват, кой на булката брат! Не бъдете толкова лековерни КОЛЕГИ.
И за двата абзаца в поста ми се отнася!