Я, какви истини си открил.:bigsmile: Местни сдружения и избиваме рибата. Аз се чудя къде се загубиха от бургаското сдружение, а те явно са на хаваите , да си харчат пачките от меда.:bigsmile:
Преглед за печат
Уж всички (или поне повечето) говорим едно и също, а не се разбираме, а де:fencing:
А и ти пък изобщо не си подстрекател да знаеш :laughing:
Добре че Дончев се появи и набързо обясни съвсем изчерпателно на колежката, онези две находчиви дами каква им е схемата, иначе като откриеш бизнес ниша, няма нищо лошо да се възползваш, стига да не мамиш хората
За съжаление и този момент го има, сиромаха си отглежда по сиромашки „петте“ кошерчета и току виж от тях тръгнала някоя зараза и вярно ще затрие собствения си и на мастития бизнесмен поминака, въпреки че в горния пост визирах кой подбива цената на дребно, а не кой чий поминък ще затрие....
Моя мед на 8 лв буркана си върви равномерно през годината и почти не остава, та не се напъвам да си търся още пазар. Вероятно защото не чакам на него да ме храни, а и количествата малки.
99% от меда по малките търговски обекти се продава неправомерно. Всички знаем, но и всички си траем. Може би така ни отърва? Но това е основната причина да се подбива цената.
Толкова си оригинален колкото са оригинални и фалшиви маратонки Найк. Добре че поне ти си се смееш на твоите "оригинални" разсъждения. Иначе по темата и в другата стая го казах няма как да искаш висока цена след като си готов на 3 лв да го закараш на крака на търговците. Как е взимаха рапицата на 3 лв и 80 ст и изведнъж цената се срина на 3 лв. По едно време имаше някакво задружие и всеки каза няма да го дам пустия мед и изведнъж талигите потеглиха към изкупвачите и цената се срина. Да не вземе да се развали пустия мед, това да не са череши че да се развалят и да не търпи ... Особено интересни са ми колеги извадили 300-400 кг, какво ще го правим дайте телефона на гръка, ми напънете се малко. Това е количество което ще продадете спокойно на приятели познати и техни близки ... За едровата цена на меда сме си виновни ние и по горе казах щом сега ходим се молим на 3 лв да го вземат догодина ще се молим да го вземат на два. Струва ли си човек да се занимава за да продаде на някой играч 1 тон мед за 3000 лв като има поне 1000 лв разходи докато го извади. Според мен не. Не съм черноглед но според мен до една година ще се затрие сектора. Тянко абсолютно си прав за търговските обекти. Имам познат с плод зеленчук и купува мед на 3 и 50 на тенекии и продава по 8 лв малкия буркан. Лепва един етикет от принтера и всичко е точно ...
Аз не мисля, че сектора ще се закрие. Но съм сигурен, че ще се отсее. Защото, ако се затрие сектора ще ядем само френски картофи и полски домати. Не че, сега не е така. Обаче в градинките опрашители няма да има. Така както изчезнаха пеперудите. Докато и един пчелар има, ще има и надежда.
Сладури.kiss; Ей , като не става, гледайте некое друго животно, там може да ви се върже сметката.:bigsmile:
пп. Янев, усмивката е за теб, май беше минал през овце, сега пчели, опитай с бяла мида.hi;
Обаче, ако трябва да помисля за това бих си отгледал една кокарджа. Поне без яйца няма да остана. Стига да мога да я обуча? И мишките, ако лови....
Няма нищо смешно, за чичо загубата на 5-10 семейства може и да не е кой знае какво, но за човек заложил на този поминак като средство за на прехранване си е доста сериозен проблем, но като гледам тук в този форум останахте май повечето от позицията на „чичото“ така че е реакцията ви е напълно нормална.....
... не е "чичото" нито "лелята", "стринката" и тя не е.
По-скоро това е невъзможността му да генерира и/или реализира продукцията си на необходимите ценови нива, по една или друга причина, за да е икономически оправдана тази му дейност! Защо отказвате да го проумеете веднъж за винаги? :(
Перка аз отдавна го проумях. Ама ме гложди тази мисъл, и не ми дава мира. Та от време на време се отпушвам. Закони има, ама са само за красота. Ако не беше така сега тука щеше да е шведски социализъм. Природата ни е уникална, ама явно не сме местен вид.
Въпроса колкото и да изглежда странно е принципен.Ако някой използва чист мед като суровина за някакъв нов продукт е най-малкото некоректно да нарича новия продукт с името на суровината.Доколкото разбирам в случая става дума за такова нещо.Ако приемем логиката всичко съдържащо мед да се нарича мед , то ще има мед от орехи, мед от стафиди, мед от лимон и т.н. и т.н.Просто названието на търговския продукт е некоректно и за това предизвиква негативна реакция у познавачите.hi;
Пазарната икономика на какво се гради? На свободната конкуренция.
Големите собственици ползват държавна помощ по разни програми.Къде е пазара? Дребните им отговарят като правят дъмпинг.Приказките , че големите плащат осигуровки , а малките не.Са си само приказки. Защото никой, който продава 100 кг. на година не може да живее от тая продажба.Значи работи и плаща осигуровки във всички случаи по-големи от тия на минималната заплата. Равновесие на пазара винаги се получава. Когато везните се накланят в една посока с не пазарни методи, то връщането в равновесно положение не е задължително да е с пазарни такива.
Та каквото повикало , такова му отговорило!;)
Не знам Тянка, само знам, че Ганьо Балкански е уникален и неповторим по рода си, без аналог на планетата и единственото дето ме учудва, е как досега не сме се самоунищожили и самозаличили от лицето на Майката Земя.:( Явно и за това обаче, както и за всичко останало, все нещо не ни достига:laughing:
Мисля, че сме на крачка от успеха. Скоро за българите ще се носят само митове и легенди.
Виждайки изкупната цена на фирмата от другата тема е логично да видиш логика и в производството на мед от орехи, мед от стафиди, мед от лимон и т.н. и т.н....мед от какви ли не л..на. Така ще е когато цената на истинския мед пада, няма кой да се наема да мачка трънаците целогодишно, колкото и да обича пчелите, да си зареже семейството от присъствието си и да харчи пари за пчелина от заплатата си на друго място, а да подарява меда за мизерни стотинки на изкупвачи. А в същото време да будалкаме хората с някакви си отвари на баснословни цени. Да, но това се търси ще е отговора. Да, но ти така му поставяш въпроса - като го лъжеш. Колко тонове черен хайвер са изяли богаташите мислейки си, че е от есетри хващани в какви ли не морета, а всъщност гледани в някой гьол в задния двор на някой тарикат? Да не говорим за изкуствените зрънца от типа на рибеното масло. За боите които се вкарват в хайвера и филетата няма да говоря. Та истинския мед се отдаличава все повече от пазара, а навлизат какви ли не сиропи с какви ли не аромати и бои, приготвяни в бани и кенефи от разни даровити и бездарни алхимици.
Истинският мед е продукт с много ниска добавена стойност и затова някои по-предприемчиви пчелари търсят начин да създадат продукт с висока добавена стойност!!!;)
Тази седмица в кауфландската брошура има гръцки мед:P с орехи или орехи и бадеми само за 4,99. В едно естетически издържано бурканчеkiss;. Е, за 250гр., ама кой ще се замисли че килото излиза 20лв. 1 от 10 я се усети я не и хората ще си купуват. Даже ако бях безделник, ей така от любопитство бих се позавъртял до медеца за час-два да видя как ще го взимат, обаче не съм:(
Който иска да ми изкупи меда на 3,50лв., мога само да му предложа да се снима с тенекиите ми пълни с мед - аз ще го снимам лично с неговия гесеем, и после да си ходи с бусата въф цеха по живо и по здраво.
Някои колеги от Североизтока много държат да им изкупуват меда по 3,50лв...че чак искат изкупвателен пункт да им открият!!!:laughing:
Хубаво е да има изкупвателни пунктове за мед, както има и за мляко, за по - голямо удобство, но няма как да стане. Изкупвателите не се нагърбват с такива, а искат да се кара меда на място или да се групират колегите. Добре. По лесно ли е да тръгнат 100 човека с транспорт или един? По добре ли е на всеки да се вземе проба поотделно или всички да съберат на едно място 20 тона мед? По лесно е за изкупвателите. Няма да се наемат работници за тази цел, няма да има допълнителни транспортни средства които да се обслужват, няма да има губене на време... Идеално за тях. Събиране на меда на едно място от кооперация пчелари. Събират 10, 20, 50 тона мед. Идват изкупвачите наготово и товарят. Да, но някой от всички плеснал някакво чорба и всичкия мед проблемен. Ко праим ся? Ами най - ниската цена. На всичкия положен труд от страна на пчеларите, изкупвателната фирма вдига едно голямо количество от раз и на добра цена. И какво излиза накрая, не стига, че пчеларите ще добият меда с целогодишно блъскане по пчелините, но и ще хвърли и всички усилия за да съберерат меда и да го предоставят на входа на фирмата на ниска цена.....а, какво ще кажете?
Ех колеги, колеги, май не сте наясно с едровата търговия. Дончев, не визирам теб, а постовете преди теб. Абе май ще излезе прав инДЖИнерина, че трябва да има класифициране на пчеларите - кой с тенеке, кой с две или буркане.
Само зимните разходи на тия, които разчитат на едровата търговия са повече от приходите на колегите с по 10-20 семейства бре.
Някои имали на престава каква е в момента едровата цена на меда имали увеличение?
Появиха се обяви за продажба на мед по 20 лв/кг.
https://bazar.bg/obiava-21866590/bal...8-akatsiev-med
Те могат и на 100лв. Да продават, но кой ще купи, колко бързо ще се продаде?
В италия е 8евро акацията пакетирана в буркани на килограм.
Говорим за чиста прозрачна акация био, която няма да кристализира години наред, освен ако не е съхранявана на много студено място.
Къде е италия, къде е България.
Акацията се цени, защото не кристализира бързо и е много лек мед, може да се пие директно от буркана.
Успех на човека, дано я продаде.
Да, пиеш директно от буркана, става съприкосновение със слюнката, меда бързо кристализира или дори и вкисва в зависимост от условията и хайдееее - да го е...а и в пчеларя, пробута ми некачествен мед. ;)
-Продавам 10 буркана мед на човек имащ гост именно от Италия. Нося бурканите до дома му и човека отваря единия буркан и го облизва. Ужас. Но той го купува, да си го прави каквото иска. Добре. Минават два-три дни и човека се обажда и казва, че италианчето харесал мед, но иска акациев пък сега, и ако може да го разменим. Какво да правя - разменям го. Съпругите колежки. Ами сега - колко ли пъти са близали капаците? Ужас. Хайде 10 буркана на пчелите за подхранване и те така. "Да го е...а и в пчеларя - прекара ме". ;)
Сега, нека се разберем - търговците и производителите, никога няма да мелят брашно. Защо ли?! Защото търговеца в стремежа си да докара по-голяма печалба е готов да даде цена, която е в негова изгода. Да, напълно нормално, нооо не баш. Пресен пример от последната реализация - рапица. Търсят ме през глава търговци и ми "снасят" 4.50, 4.80, 5.00 лв/кг. Да, малко и с манипулация от моя страна, но накрая само дето не се избиха да ми го купят и то всите на петарка. Даже имаше и реплика "аз тоя мед няма да допусна друг да го купи".
Добре де, тарикати с тарикати, защо не ми дадете реалната цена, а се мъчите да ме прекарате. А? Дразня се защото това са търговци, с които съм бил винаги коректен, не съм си позволявал хитруване, манипулация, кръщаване на мед и т.н., мислейки си, че и те са така в търговските ни взаимоотношения. Е, вече няма да е така, ще ги "посрещам" както аз си знам. Не за друго, а за да получа реална цена за стоката която съм произвел, защото знам какво предлагам.
То добре говориш сега, напълно съм съгласен с казаното, ама като има пак свръх производство на мед как ще се пазарим. И то ми се струва че това ще стане точно догодина, като чувам как се правят отводки навсякъде. Ако има пазар на дребно долу горе бива, ама на едро като излязат големите и го дадат на 3 лв ко прайм?
Стремя се да добивам толкова мед, колкото мога да продам на дребно на приемлива за мен цена. Това го постигам с отглеждането на подходящото за мен количество пчелни семейства. Ако те станат повече - продавам, ако станат по-малко - купувам отводки.
Ще се нагласяме според ситуацията. Едва ли има човек, който може да предвиди, какво ще е догодина. Не разбрах за кои големи говориш - производители в България или страни производителки на мед, защото мисля , че последните диктуват пазара. У нас пазара е алогичен и се диктува от негласни споразумения между търговците. Тази година малко му отърваха края и...добре дошло за нас. Догодина, че може още в края на този сезон да се окопитят и ни "зарадват" с други цени, вадейки от девет кладенеца вода.
Това което се копува в България в лв.,почти винаги се продава в еуро/Данче.Друмевски/.
Не можем да съдим цяла държава, заради поведението на един човек.
А относно рапицата, ако знаете цените в другите държави, няма да повярвате.
не е по-скъпа от 1$ килото, да не говорим, че пчелите почти правят всичкия труд да направят меда.
Мед от Рапица ние не изкупуваме, защото е пъЛна с пестициди .
Момченце, като пишеш подобно простотии, поне разбери, че тук трева не пасем, ами ядем мед!
Така-а-а ли? Ми как си обясняваш факта, че изкупната цена на рапицата стигна две и половина евра? Ами на колко би пък ще го изнесат навънка, че да вържат стабилна печалба а? Или не разбираш разликата между долар и евро и кое от двете е по-скъпо? И като не купуваш рапица, защо другите ще се избият за нея, както риба за червей на кукичка? Или пък не знаеш, за какво в чужбина се ползва рапицата, както не знаеш и това, какви медове се продават в магазините в прословутата напреднала Западна Европа, че българите от там не щат и да чуят за мед от магазина и си купуват директно от производителя у нас.
...Да направим ОПЕК (Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC). И нашата организация ще се казва ОПЕК (Организация на страните износителки на пчелен мед):
1. Въвеждаме закона за дъмпинга;
2. Определят се минимални изкупни цени;
3. Определя се годишна квота - 7 000 000 000 x 0,150 кг = 1 050 000 000;
4. Ако се увеличи потреблението, увеличават се и минималните изкупни цени;
5. Ако добива е по-малко от предвиденото - цените отново се увеличават;
6. Ако до фондовите борси достигне "подшушната достоверна" информация, че редовната консумация на качествен пчелен мед удължава живота и мъжкото достойнство - цените естествено отново вървят нагоре.
...И още много в този ред на тълкования в полза на производителите на пчелен мед...готино, нали?
...А, още нещо се сетих - като станем много силни и от нас дори ще зависи въртенето на Земята, може да си позволим и правителства да сменяме ако не играят по нашата свирка...Е..баси кефа...белите чаршафи и Ролсросите ще са кът...А, 06:00, време е за ставане...:bigsmile:hi;;)
Много странно! По логиката на пестицидите, как ли въобще от България излиза мед, как ли пробите, дето ги правят в Германия излизат чисти без антибиотици, захар, пестициди и т.н, т.е. отговарящи на всякакви стандарти, включително и рапицовия мед? Ебаси, аз ли съм прост, на очите и ушите си ли да не вярвам, или на мнението на някой си Зету?
...А мед от слънчоглед и лавандула изкупувате ли? - щото те нямат пестициди;)
Аве не се занимавайте с някви шопски тарикатчета/прекупвачи....ами като има пестициди в рапицата, що го изкупувате и го изнасяте на Запад - щото ония са много прости и ядат мед с пестициди!!....бре деева тая крива нива на тоя прав ъгъл деева!!
Какъвто етикет му се сложи на бурканчето, такъв е и меда. Защо си мислите, че като сте го дали ВИЕ на търговеца и задължително меда е български. Напротив, българският мед в чужбина стои на най-ниските стелажи, ако изобщо го има като ''български'' в магазина.;) Не ми е под ръка статията за да ви я постна.
Дончев,
Забелязваш ли, че Друмев Лейката отсъства и се спотайва. Сигурно още вади акацията по нощите и й бае да няма захар, пестициди и хербециди, минава я през десет цедки и се моли да мине за био. Много се набива в очи отсъствието на Данчето Друмевски от дискусията, егати и женско-мъжкото име!
На рапица не се рани 5лв/кг.Акация се рани като за световно 7лв/кг.Фирмите знаят какво копуват и от кого го копуват.БАБАХ като хване пардида с немска акация от изкупвач защо не им взема лицензаДокато не почне да се копува на качество,а не на количество ше е все така цената на меда...;)
Тая обява е моя. Вече рядко влизам във форума и колеги ми казаха... Само да споделя, че който звънне бяга с 200, като чуе цената :) Не четат ли тия хора-не знам! И друго да уточня: Този пчелин съм си го купувал/правил специално за собствена консумация на хубав мед, когато още нямаше "био" пчеларство и е на 100км. от мен. Добивът е 5-6 кг. от семейство, ако даде Господ. И обявените цени дори не покриват себестойността на меда. Но понеже вече съм хоби пчелар, себестойността няма особено значение. Желая здраве и плодородна година на всички!
Ами нещо обичайно в ситуацията, която е настъпила - липса на количества мед, подскачаща цена и т.н. Апропо започнаха отново с обажданията, вече за акация. Понеже нямам грам свободно време, още не съм я вадил, но въпреки това имам ценово предложение от две места. Чакам и още един да се включи в наддаването, пък да видим. До сега те ме дояха, сега е мой ред. :)
Кажи какво ти предлагат. Аз само за на дребно имам, на 12 лв/буркана я давам
На каква цена на дребно продавате новия мед от акация? Предстои и аз да вадя и мисля по въпроса.
Не е много, но има предлагане.
https://bazar.bg/obiava-19358825/pch...-draka-s-bilki
Обявата не е моя, но когато всичкия труд да се направи меда, е положен от пчелите, а не от пчеларя, цената е приемлива.
Цитат от Земи: "не е по-скъпа от 1$ килото, да не говорим, че пчелите почти правят всичкия труд да направят меда.":laughing:
Нали продаваме на себестойност, а някои и под нея, какво има да се мисли за цена? И как акацията е 12лв., а рапицата - 5?
Аве, вие познавате ли парите, знаете ли един работник и един пенсионер, колко взимат.
Кисел продукт 700мл - 0,44лв: https://greenmark.bg/product/%D0%BA%...-%D0%BC%D0%BB/
Винен оцет 700мл. - 1,79лв.: https://www.saranda.bg/products/ocet-vinen-700ml
Сладък продукт.......
"Преработен" пчелен мед....
Натурален пчелен мед.....
:cool:
Те, че не са цъфнали и вързали, не са. Ама и зависи, каква е нагласата на човека. Аз имам клиенти пенсионери ... И никога, никакъв намек за цената. Но ми се е случвало доста състоятелни клиенти, да се опитват да се пазарят за.....50 ст. на буркан. Защото " видиш ли", били ми купили 30 буркана!? Ха-ха-ха.
Цена за конвенционална акация от преработвател 10лв. И аз не съм я вадил още от кошерите, но лошото време при мен не даде добър принос, добива ще е символичен.
Щом казваш сигурно има такива пчелари. Аз не се оплаквам, че меда ми е недооценен, пък и когато подарявам, не го правя за да чуя сладки приказки.
Сега по същество:
Интересно е киселите и сладките продукти, т.е. имитиращите, защо се произвеждат?
Беше във връзка с поста на Атанасов за пенсиите и заплатите.
Абе те депутатиде може да не работят, ама бая заплати взимат.
Та всеки производител да си уточни и таргет групата, иначе ще чакаме зети да ни определя цената.:cool:
Щях да се учудя ако беше иначе, не съм визирал теб никъде не съм чел да недоволстваш от цени и прочие, просто използвах поста ти а иначе мисля че не цената определя качеството продавам си меда на 8лв./то па един мед слънчак/ ако дигна цената на 12лв. по-хубав ли ще стане.
Една стока, струва толкова, колкото е склонен да плати купувача за нея, респективно, толкова, за колкото е склонен да се раздели, продавача с нея. К'во да прай'ш - пазарна икономика.
ТС1 го каза подобно преди време продавача си казва цената а купувача казва има ли сделка или не.
Цената на меда зависи от много фактори като уникалния вкус не е най горното ниво например пчелите са ми в Криводол а ходи и искаи 12лв. за буркан мед ще станеш за присмех щото е пълно със слънчогледов мед на цена от 7лв. макс 8лв.в града има около 1000регистрирани пчелни семейства в съседното село са близо 2000 /за акациев май искат 10лв. ама има ли сделки не знам навярно го продават другаде/.Живея в краен квартал на София след това започват селата и хилядите декари слънчоглед цена на меда 7-8лв. а ходи искай 20лв. със зор се продава на 10лв. мед от други райони на страната ливаден , акациев и т.н..Виж за центъра на София не знам ама по пазарите имаше зимата и по 6лв. към днешна дата не знам ама тогава и в пчеларските магазини бе около 8-10лв. по малкия буркан от масовите медове а за медените бутици не знам колко бе не съм влизал.Към днешна дата не знам говоря за март месец.
Има много голямо търсене на кошери, изглежда се очаква сериозно покачване на цената на меда.