Нямам за цел да лъжа никой. Е, да. В цената не влиза ДДС, но влиза буркан, капак и понякога транспорт.
Преглед за печат
Аз продадох всичко на 5лв. малко е но какво да се прави.
Защо да съм БИО? Моя мед си е БИО, аз не използвам никакви боклуци, но нямам документи и не съм в планината. Аз не го давам на фирми а на хора които искат да консумират хубав мед! Цената от 5 лв. за такъв мед е смешна но не мога да намеря по добър пазар:(
А аз пък се чудя защо и на 8лв буркана бавно върви търговията, а то какво било. Ще взема да го пусна на 4,50 (колкото до си избия бурканите и капачките), но поне няма да му плаща данъците че чичовците които търсят тънканата поне не искат касови бележки....
Аз още преди ви казах - подарявайте го бе хора. Поне ще ви помнят с добро.;)
Предната тема е заключена а гледам започнаха пак да пишат простотии, нямам думи, просто ще спра да пиша в този форум вече.
5лв. е цена на едро за 1 тон.
Еее Ник, извинявай, но така както си го написал излиза че си го разпродал на дребно на тая цена, поне аз така разбрах и изказах мнението си, за мен не е простотия това да имаш мнение по даден въпрос. Иначе евала, щом при тая стагнация си му взел 5.00лв. на едро и то при положение, че други го дават на 4.00 и не успяват:yo:
Говориш принципно, ама друг път. Идеята ти е да си хвърлим меда или да не произвеждаме, за да можеш ти и такива като теб да хванете голямата цена. Няма изкупуване на едро ( + ниска цена), има свръх предлагане, а искате висока цена на дребно. Е, няма как да стане.Теорията ти , че като се продава скъпо на дребно , ще повлияеш на цената на едро е смешна. Както виждаш, откъдето им е изгодно от там купуват ( внасят )- демек могат и без нас.
пп. Продавайте кой как намери, не гледайте в канчето на другия ( освен за сверяване на часовника )и незабравяйте, че всеки има различна себестойност.
А качеството къде забрави?Не всички храним с инверт и сахар.:bigsmile:
Мисля си, че ако се удари едно яко мито на вносната захар и се успее да се фиксира цената на шекера около 2лв. примерно, то и цената на меда ни - истинския, ще си намери достойната и справедлива цена.
Неповторими оптимисти сте, да не кажа -фантазьори. Истински мед, уж всички произвеждаме такъв, а -Греда. Една от фирмите не купува от октомври и има тонове нереализиран мед. За Биото се чу вече--и майтап : един скоро пита , дали Янис купува Биомед:bigsmile:. Смятай до къде е работата.crying;
Извинявай и ти, вчера бях ядосан. Да продавам на дребно на 5 лв. трябва да съм абсолютен идиот и глупак и написаното го приех за обида. Тази години почти нямах слънчоглед и меда беше невероятен, даже имах предложение и на 5.50лв., но щях да си загубя този клиент а той всяка година ми взима по 1 тон и реших да си го дам на него на 5лв.
Защо да сме Фантазьори?А не е ли точно заради пчеларите да не се копува мед сега?Не е ли точно заради тарикатите да сме на тоя хал сега?Чух че пуснали в аграрния нови специалности.Шекерджия,Инв ертаджия,Пчеларска химия,и други.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Няма нищо, разбирам те и аз загубих клиенти на дребно защото са намерили на по евтина цена, не е бил хубав другия мед ама е евтин и при тия минимални заплати по нашия край хората това ги интересува :( За това гледам да си запазя този клиент на едро който ми купува почти всичкия мед.
Фантазьори сме,защото се опитваме да прехвърляме вина помежду си. А тя, е обща. Наша, на прекупвачите, и на държавата. Относно цената, тя се определя от продавача,но се подчинява на склонността на купувача да я плати. А аз предпочитам да плащам по-малко. Вие не сте ли така?
Дълго време и мен ме крепеше това "качество" на меда и си мислех, че то е достатъчно за да се връщат хората и да си вземат отново. Така беше и меда даже не стигаше. От 2 години свалих розовите очила, защото няма как повече да заобикалям, че клиентите търсят цена. Няма какво да ги упреквам, сигурно си имат причина за това. И така "качествен" и "истински" ама ми останаха тенекии и от 17-та, и от 18-та. Мина времето на тия лафове и клиентите рядко ги интересуват подробности различни от "Каква е цената?". Пояснявам, че говоря за продажби на повече от 200-300 буркана. Такива бройки могат да се продадат и на 15 лв.
Като кажете ви останал мед направо ме разбивате.Толкова много начини има сега да се продава мед.Бат Тянко гледаш от твоята камбанария,но ако си купя мед който не отговаря на изискванията и качеството.Как да си потърся правата и какви са?Продавами БИО мед а той пълен с инвер.Къде да си потърся права?...
Един непоискан съвет:
Да знаеш, че това е до време. Сега като си горе се подготви за момента, когато колелото ще тръгне надолу.
Производството на качествен продукт е едно. Реализацията му съвсем друго. Няма филм, в който само първото да е достатъчно. При нас шансът е, че имаме година или малко повече да го реализираме.
Да няма да е така.В това и аз съм сигурен.Почнат ли потребителите да си търсят правата ще остамем малко и цената ще скочи,но за целта в БАБХА трябва да се разработят,а това невиждам как скоро ще стане.;):bigsmile::bigsmile::bigsmile:А има и друго което се показва рогата.Големите настъпват малките от ден на ден все повече и повече.За тях е бизнес ,а в бизнеса има много неписани правила.:bigsmile:
Относно кристалното ти кълбо да знаеш: хвърляй го, дефектно е!;)
единственото смешно нещо е начина, по който ти, интерпретираш казаното от други:laughing:
казах, че при ниска цена на дребно на коя и да е стока, няма как да имаш висока цена на едро, а не че високата цена на дребно, води до висока цена на едро!hi;
Много добре те разбра,но се прави на 17:50ч.:bigsmile:Виж ,че мен не ме цитира да не го перна с неговите камъни.:bigsmile:
Аааа ти си по измислиците, не аз!:cool:
Абе с меда е по-различна работата. Например като се продават 1 тон домати за 1лв, когато доматите станат сто тона цената скача на 1,50. По тая логика,когато се предлагат сто тона мед,от няколко кооперирани производителя,цената не се запазва, а се повишава. Та това е пчеларската икономика. Според нея, голямото количество трябва да принади повече стойност. А не чисто и просто да се изтъргува наедно. Смях до сълзи!
Зависи от температурата, при която се съхранява. При сравнително еднаква температура след втората година меда потъмнява. Имам и други наблюдения, които са по-скоро специфични и могат да се обощят с това, че при продължителното съхранение може да наруши търговския вид. Изследвания на показателите не съм правил.
Тянка, аз, добре знаеш, че проблеми с цената на меда на едро нямам и няма и да имам:bigsmile:, просто се опитах да се поставя на мястото на хората, които имат такъв проблем и да дам съвет, а Чанко ме изкара някакъв конспиратор:(
Та според примера ти излиза, че проблема на бг медопроизводителя е в количествата, че са малко . Тогава тая година се взимайте в ръце и удвоявайте добивите, белким се окажеш прав;)
п.п. Стария мед ако е узрял не вкисва, нищо му няма ако се съхранява правилно, стига да не го разтапяш де, тогава потъмнява и му се прецаква аромата
Цената на сахарта скочи с 10% така,че и цената на меда скоро ще се вдигне.:bigsmile:
Тази година се бяха закучили нещата с продажбата на медът на търговец,та го пуснах по обяви на едро в тенекии на 4 лв. за килограм и се продаде за нула време на частни лица та останах доволен,клиентите също.
Като му излиза сметката на човека що да него да де на 4лв/кг.:bigsmile:
На пчеларското изложение в Каменово- Сърбия, продаваха буркан пчелен мед за 800 динара, а килограм сирене се продаваше за 400 динара!
Познавам "колега", който купува на 4лв. няколко стотин килограма и го продава на 12лв. Пчели гледа само за отводки, за продажба. Мед не вади. Пчелинът служи за легитимация на продавания мед. На него му излиза сметката.Така твърди.Вярвам му!
Никой не попита какъв е медът! Слъчоглед, рапица или ...
Да се продава мед на 12лв. килото си е висш пилотаж според мен, щом успява колегата - евала, значи е добър търговец....а за продажбата на отводки/пчели, още на втората година стоплих, че най-много файда има в пчеларството да се продават пчели/отводки...мед да се добива/вади си е голяма хамалогия и неблагодарна работа, особено при тия символичните цени....въпросът е в пазара за отводки - на кого???
Продажбата на мед на висока цена не е толкова трудно когато почти всички го продават на почти еднаква цена. Висш пилотаж е когато някои/повечето го продават на 4, то ти да го продаваш на 10 или 12 лв. Но и това си има положителната страна. Какво отговарям аз на въпроса - но той го дава на 8, а ти на 10лв.? Отговора ми е: - при мен ще се минеш с 2 лв., а там с 8 лв. За да сваля толкова цената, нещо не е чиста работата.
По горе, писах какъв е меда!? Колега пчелар добиващ акация и билков, го продава в работата си на 10лв. Някак му колежка, си купила от морето, на връщане мед тенекия или повече не съм сигурен, на 4лв. Пуснала го в завода на 7лв. Той бил обвинен за печалбар и мошеник. Но като си похапна ли от меда, от морето! Той не бил това, което купува ли от него! Сега дори, медът му свършва по бързо от преди!
Това и аз съм си го мислил за колегите дето им остава много мед, не може ли излишният да го обръщат в отводки/пчели и восък. Добре би било! Ама има ли пазар? Хайде за восъка може и да има, но за отводките/пчелите май положението е като с меда, производители много, клиенти липсват...
Пазар няма ,мед 4лева,восък 8 лева,прашец 20 лева.Които си е набил колчето преди 20 години може и да държи но за новите колеги не виждам преспектива,маика 20лева,кошер 100 лева празен боядисан,мършава отводка 80 лева.Просто момче съм,уж пазара регулира цените,да ама не средствата за производство скъпи,продукцията без пари труда също,в Китаи ли съм и в БГ.
При това положние (което не е от вчера), няма пчеларски бизнес, който да издържи. Ако ще и преди 100 години да се е развил(да си е набил колчето). Оцеляват тези, които не са на "светло"- не плащат или плащат минимално данъци и осигуровки и/или имат други източници на доход.
Сметката не излиза ако хвърляш прекалено много труд по пчелина но от няколко години съм си оптимизирал трудът по пчелина и кошери отварям 3-4 пъти най много за сезона та цена от 4 лв. на едро общо взето ме устройва като си сметна трудът и при положение че се намирам изцяло във сивия сектор, когато спре да ме устройва просто ще разпродам всичко и приключвам с пчелите
Всяко 5-то отваряне на сандък за сезона е предпоставка за провал на медосбора. Обикновено главните паши са 3 или 4, да не изпадаме в подробности. Наставянето на магазин на ДБ, или корпус на ЛР, не се брои за отваряне. Да посмятаме, 4 корпуса(за бързо реагиране) по 16кг mim. е около 64кг. Предстои явно още много работа по оптимизацията, до достигане на поне още стотина отгоре, както вече някои са на път да го направят, но при тях навярно броя на отварянията са редуцирани с нарастване на тонажа.
То затова е и толкова висока цената на меда. По цената може да се определи и броя на отварянето на сандъците. Сега, не знам дали трябва да се калкулира и броя на осведомителните прегледи(вдигането на капака) с цел да не скучае хранилката.
Щом при 4лв килото с 4 прегледа се минава, демек за 12лв. килото трябват 12 прегледа.
Средна глобална цена на пчелен мед към 25 април 2019 година
$ 3.46 USD за килограм което е 6.08 лв. за кг (в цената са включени всички разходи).
Може ли малко повече информация?
- "Средна глобална цена на пчелен мед" - Коя цена? - Изкупна цена от производителите? / Цена в търговската мрежа?/ Цена на дребно? / Цена на международните борси?
- "в цената са включени всички разходи" - Кои разходи? - Разходите за производство? / Разходите за транспорт с включени изследвания и проби? / На кого разходите?
Дончев, докладвай, че има проблем с форума. Тръгнеш ли да редактираш мнението си, компа започва да мисли и нищо не измисля.
:bigsmile:
Е тук вече ме объркахте, аз ги отварям на всеки две седмици, преглеждам три-четири пити в средата за наличие на пило и евентуално маточници и затварям, рових из форума, но не открих това правилно ли е, или излишно безпокоя пчелите, обучаващия ме дядо ме учи така :), та по-този начин цената на меда не ми е стигнал 12 лева :)
Всяко отваряне на кошера разстройва работата на пчелите.Отварянето нарушава микроклимата в кошера и принуждава пчелите да променят нормалната си функционалност.За възстановяване на нормалната работа на семейството могат да отидат часове.Времето зависи от външните климатични условия и продължителността на пчеларската интервенция.Ако пчеларят промени подредбата на гнездото времето за възстановяване на нормален работен режим в семейството може да достигне дни.
Това за ровичкането в кошерите...
не разбирам каква е връзката с цената на меда
Хайде споделете тогава, каква информация имате или чакате да прочетете от някой, който си е направил труда да проведе някой друг телефонен разговор.
Хайде от мен да мине! Към днешна дата няма формирана цена за новия мед. Очаква се това да стане около и след 15 май. Така добре ли е?
Баси пичагите, регистрирани преди 10 г. , с по 50.постинга, а роптаят.Ами давайте, да прочетем нещо от вас. И без спам.:bigsmile:
Ей, къде сте Вие, които роптаехте! Хайде споделете актуална цена! Аз за мене си знам, защото тия дни очаквам реализация на продукция, но споделете Вие, какво научихте или реализирахте и на каква цена. Или ще чакате тихомълком някой друг да открехне вратичката, а Вие само да "консумирате" информация. ААА не може така, едни да се ровят в телефоните, а други да чакат по форумите. :(
От към цена - да, от към продукция - зависи от района. Аз лично, не мога да се оплача от добив, съпоставяйки с миналата година.
Едно пиленце ми каза, че цената за акация ще е добра, заради провалени паши в Eвропата. Колко добра обаче, не ми каза. :)
При мен себестойността на меда тази година ще е пъти над това което мога да взема, ако има въобще мед. До сега ги поддържам изкуствено, но при тази убийствена суша нещата са зле зле. Около 1 тон захар ще иде а да не говорим за бензина, няма търсене на малки пчелни семейства, никой не иска вече да се занимава с губещ бизнес!
С проба ,съответно договор и данък.
Здравейте,
Имаме цена и изкупуваме, просто не е останало време да я обявим тук във форума. Цената ни за рапица е 3.80 лв. / кг от място при производителя и 4.00 лв. / кг, ако докарате меда при нас с Ваш транспорт.
Поздрави