Е нали писах за фогърите. Кажи какво точно те интересува и ако мога ще отговоря.
Преглед за печат
Е нали писах за фогърите. Кажи какво точно те интересува и ако мога ще отговоря.
Какво правят промишлените пчелари, те да кажат. (Повечето ползват Амитраз и Кумафос) Аз само давам прост и ефективен, алтернативен метод за борба с вароа, без химия. Никой не агитирам да го прилага.
Да. И всичките акари, които преди това са били върху пчелите, са се концентрирали върху това критично важно за семейството пило.
Колкото по-силно опаразитено е било това пило (съответно по-високи нива на вируси в това поколение пчели), толкова по-трудно ще му бъде на семейството да се възстанови от пашата и влезе силно и здраво във зимния период.
Това е периода, в който много лесно семейството може да тръгне стремглаво по наклонената плоскост и третиранията трудно биха го спасили.
Идеалния вариант е или да се поддържат ниски нива на вирусите/акарите преди главната паша, или да не се позволява на плодника да се блокира в голяма степен.
Точно защото 99% от акарите са в това пило, то като го отнемеш на практика ги очистваш от тях. Освен това пчелите излюпени от това пило, ще умрат преди зимата, за това то въобще не е критично. По-важното е, че пилото след тази процедура ще е не обременено от акари, а точно от него ще се излюпят зимните пчели. А ако държиш, след като се излюпи това пило, то както писах, може да го третираш (пчелите) с каквото искаш и след това да ги обединиш с майчиното им семейство.
П.п. Блокирането на майката в края на слънчогледовата паша е грешка на пчеларя, но не малко колеги я допускат.
Не е така случая, АКО заради концентрирането на акарите, отгледаното пило по време на пашата ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА не е в състояние да завърти "маховика". Когато прекалено голям процент от килийките са били паразитирани, пчелите които трябва да отгледат следващото поколение ОСТАВАТ ОЩЕ ПО-МАЛКО, а повишените нива на вируси и бактерии в храната на ларвите, както и неоптималното й количесвтво (вседствие на недостатъчни като количество и качество кърмачки) спомага за скъсена средна продължителост на живота на бъдещото поколение пчели (тези които се очаква да отгледат "зимните" пчели).
Въпросът е дали след блокирането по времето на пашата, от въпросното пило ще се излюпи шепичка ЗДРАВИ пчели или няколко междурамия. Защото старите пчели много бързо умират и пчелите, които ще останат в семейството, са именно отгледаните по време на блокирания плодник.
Дони, прав си. Ограничаването на майката е грешка, но на практика много хора я допускат. Въпроса е, че в края на слънчогледа, все още има достатъчно пчели да отгледат здраво поколение и достатъчно като количество зимни пчели. Знаеш че по-слабо, но здраво семейство има много по-големи шансове от силно на пчели през Август, но обременено с вируси и акари.
Това не винаги е така и аз просто описах какво се случва в онези случаи. Когато първоначалната популация на акарите преди пашата е сравнително висока (като брой), тя много лесно може да се превърне в критична ( като % ). Казах го просто за да може на всеки да му светне една червена лампичка и да си има едно на ум.
Не знам аз ли не се изразявам на разбираем език....
Иначе при мен след последната паша през лятото, семействата винаги са най-слаби през годината. Летящите пчели буквално се претоварват от работа и изчезват в стремежа си да съберат колкото се може повече мед. И ако няма здраво люпещо пило, което да компенсира след пашата...... + жегата и липсата на приток на прашец ( което допълнително влошава здравословното състояние на пилото) = семейство на ръба на оцеляването. Ако успеят да оцелеят още месец -два до началото на "дъждовния сезон", чак тогава започва тяхното възстановяване.