Спираш седмица-две преди цъфтежа на акацията и слагаш магазина .
Преглед за печат
Спираш седмица-две преди цъфтежа на акацията и слагаш магазина .
Преди три месеца писах , че тази година ще има мед от акация .
Писах и за времето и развитието на растителността .
Май и тая година ще цъфне през Април. По-рано от обикновеното.... Сравнение с предишни години...
Е , и ?
Вальо , нали това искаше .
Имам един въпрос?Чета че пчелата летяла най много до 3км от кошера,а роя се заселвал на 10км нещо ми се разминават нещата.Ако някой има желае и знания може ли да ме просветли малко по тоя въпрос.
Роя може да измине и повече от 20км.
Едните излитат с малко гориво(до 2 часа),а другите с доста (72часа).Освен това,рояка си почива и може да презареди батериите....
Е при това положение за какво в закона са написани отстояния.Чудна работа ще дойде демек мога в Елена да си хвана рой от Златарица.
Момчето , ще хване рой и без да е пуснало фиш .
Успех Друмев !
[QUOTE=бат тянко;125161]Ако кажеш и защо си толкова убеден?[/QUOT
Практика !
Пчелите нектаросъбирачки летят на 8км. от кошера /оставяш ги без цъфтяща растителност на 8км. имаш нива с медонос пудриш ги с брашно палиш колата и отиваш на нивата и те са там/-правен е опит. Пчелата може да се отдалечи толкова колкото гориво има ако не намери нектар и и свърши запаса по време на полет то тя умира. Затова на есен в гладни кошери/ако пчелара се е престарал да центруфугира плодникови пити за да освободи място за снасяне и не подхранва и няма нектар наблизо/ се топи летящата пчела търси и търси нектар докато пукне а тази която е останала не кърми добре пилото. А рояка се зарежда с мед и то над килограм има таблици ако един рояк тежи еди колко си то еди колко си % е мед ама когато се е качил на дървото преди да отпраши незнайно за къде.
Има ли вариант по това време пчелите да са направили самосмяна? Преди 3 седмици и половина при преглед имаше съвсем малко пило...най-слабия ми кошер. Плюс това при днешния преглед тъкмо видях майката и тя полетя.
Може слабичко да са я хранели.Но има шанс да се върне в кошера.
Не , така момче ! Не , такаааа .....
И на мен ми се е случвало да литне и после я намирам пак вътре.
За друго писах .
Ама , гузен негонен бяга . :)
Днес,цял ден размишлявам над темата.И нещо пак не ми се връзват нещата за роя да ходи над 20км и,че на пчелата горивото стигало за 5 км.Добре де нали по книгите пише,че разузнавачките намират къде да се засели роя.Тогава как роя ходи над 20км?Стигнах до заключението,че и те трябва да пътуват с роя и докато роя презарежда те пак разузнават.Може и да греша,но ако не съм прав ме поправете.
Разузнавачките са част от роя.Когато сем изпадне в роево състояние,разузнавачките намират и подготвят-почистват повече от една хралупа-капан.Когато роя избере хралупата другите завардени хралупи се освобождават.Но ако не намерят подходящо място,роя лети докато майката се измори и се прививат.След като спрат,разузнавачките пак тръгват и така до третия ден.Ако майката е неплодна,роя може да измине и повече от 20км.
Аз това с пазенето съм го виждал на яве и се съгласям на 101% с теб.
Налага ми се да преместя 3 кошера на 30км разстояние.Сега се чудя как най добре да се получат нещата дали с комбито или с ремарке.Освен това се чудя и за най подходящото време от денонощието.Дайте съвети
Аз моите ги местя, както ми показа колегата, от който си купих първите семейства. След 19 ч затапвам прелката с парче дунапрен, мятам ги в минивана и напред до новото място. Там ги свалям, изчаквам половин-един час да мирясат и дръпвам дунапрена от прелката. Правил съм го и посред нощ в тъмното, за една нощ съм правил три курса. Проблем с комбито ще имаш, ако кошерите са разнебитени и освен прелката, имат и други места, откъдето да излизат пчели, за да видят накъде караш:laughing:
С мрежа за кумарник мисля ,че е по добре .Аз я закрепвам с габърчета,до сега не е имало проблем с вентилацията.
Колеги,снощи сложих прашецоуловителите и не зная дали не сбърках.Семействата са от 6 до 9 рамки покрити с пчели,4-5 р.пило.Дали да не изчакам да станат на 10 рамки и тогава?
От съветите разбирам че освен ако не е дъждовно най добре кошерите се местят след 19часа за това и така ще направя....предполагам че за 1 час няма да се задушат
Точно сега е момента ,рапицата започна да цъфти и ще блокират с прашец долу ако ги сложиш на по късен етап .
Пчелите събират най много прашец,когато отглеждат повечко пило(открито).Демек-сега е моментът.
Горните прелки ги затворих,но на долната е гъчканица.
Ще свикнат за ден-два.
Здравейте на всички,рапицата цъфна при нас много и веднага почнаха проблемите,миналата седмица намерих в един кошер два маточника един запечатан и един пред запечатване.Днеска пак същата история по един маточник запечатан на две рамки и реших да го нацепя кошера да не ми създава проблеми,имаме вече търтеи във всеки кошер дано се получат нещата раничко е но все пак да не стане рой и да го изтърва.
Забелязах че от миналата седмица до днеска поилките така си седят със сиропеца на повечето кошери сложих магазините но не са изпили сиропа,качили са се в магазините но не сърбат от чорбата.
Да ти имам проблема с маточници за самосмяна.
Има пило много доста силен кошер е щом има магазин вече почти 10 рамки покрити които 5 са на пило както трябва където има място е снесла,разпечатвах мед за да освободя място за снасяне и да махнат старият мед.Притесняваме че са дребни маточниците но каквото стане:)
Здравейте,
Радо, когато има паша, не вземат от сиропа. Броят си го за техен, /вътре в кошера/.
Поздрави, Г. Георгиев
Сега ще го изпият 4-5 дена го дават валежи и превалявания:) Дано не е гадна годината както миналата с тези дъждове
Здравейте.
Имам едно семейство на което преди 2 дни изчезна майката. Още на следващия ден беше нападнато и вече 2 дни няма отърване от нападателите. Семейството не е много силно, стеснила съм отвора максимално, но се страхувам да не го убият докато намеря нова майка. Ако изцяло затворя кошера дали няма да се задушат пчелите? Кошера е ДБ с дълбоко плътно дъно, нов е, няма и година и е чист и добре поддържан.
Прикачен файл 8554
Затвори го и го премести.Може да го затвориш поне а 24ч.Дълбокото дъно има мрежа,а освен това го дават и дъждовно....
Колега, мисля че пчелите не се качват в хранилките, когато времето е студено. С вътрешни хранилки нещата стоят по друг начин.
Моите питомци вземат сиропа при всякакви условия.Даже ми се струва че знаят кога ходя и ме чакат на хранилката с отворени уста.Общо взето хранилката за 3 часа я омитат.Спирам сиропа седмица преди акацията когато слагам магазините...след това естествено 2 седмици дъжд и ги гоня по комшиите.
Здравей,сигурна ли си че този кошер има мрежа на дъното,ако е така го затваряй и премести на друго място както каза колегата Йосифов но ако няма мрежа,просто го премести без да го затваряш,и бързо си търси нова майка че ще стане търтовка,ако имаш дтуг кошер вади една рамка прясно снесено пило и му я слагай ще направят свещева майка която в последствие ще смениш с друга качественна.
Не, няма мрежесто дъно, аз написах, че е с плътно, но не ми се стори необходимо да поправям г-н Йосифов. Кошера да го преместя, преместих го но е на около 20тина метра от пчелина, няма къде на по-далеч. Има пчелари около мен - на 50тина метра съседа има 9 кошера, а на около 300 метра е един от пчелините на местния пчелар-предприемач (50 кошера). Нямам много възможности за преместване освен да го нося по чукарите.
Намирането на майка се оказа сложна работа, никой от местните пчелари няма свободна. Питах колега от форума от нашия регион, но и той не знае пчелар производител на майки. Не търся непременно тазгодишна, може и от миналата година да е, но да е млада все пак. До сега семейство с майка не ми е било нападано, това е втори случай и пак на осиротял кошер.
Ще търся утре в София, защото тук в този район съм от година време и не познавам добре пчеларите. Надявам се лошото време да държи нападаталите настрана, докато успея да намеря майка.
Благодаря за отговора.
А сигурен ли си на 100%,че няма майка.Аз имам подобни нападения.Ако не е тайна какво си правил в него преди да почнат крадците?
Заложени маточници има ли ? То , таковата , майка как да е не изчезва . Все един два маточника ще заложат ако им няма майката , природа .
Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).
Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.
Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.
Аз взех от Матеев майка преди 2 седмици миналогодишна,имах едно семейство без майка и я приеха веднага,обади му се и го питай дали има свободна.
Аз предлагам друго: да вземе от друг кошер една пита с шарено пило, запечатано и малко прясно, да я бодне трета между другите пити на осиротелия кошер и каквото стане. И без това това семейство е отписано, ако успее да си произведе свещева майка и ако не е добра края на май може да си купи една хубава майка и да я смени, но ако има слънчоглед може и малко медец да изкара от това семейство, а ако нищо не стане здраве да е и без това семейството е пътник.
Колега , това семейство няма да го бъде , а ти го докара до слънчогледа . :)
Може колега, може и да не го бъде, но не пречи да се пробва. Щом една отводка може да се развие за слънчогледа, защо едно слабо семейство да не успее?
Аз семейства без майки ги обединявам със слаби сем-ва с майки, като донасям по-слабото семейство при по-силното, за да загубя по-малко летящи пчели евентуално, като пренесения кошер не го връщам естествено на старото му място, а го махам...закривам майката за една нощ с кръгла клетка в-у питата, и на другия ден я освобождавам....аз лично не бих похабил сега една пита с пило, защото е много ценно в момента.
Реално ако заложат майка сега, новата майка би трябвало да изпревари една майска отводка. Друг е въпроса дали има толкова силно семейство в пчелина, че да му вземе пита с пило сега, както каза колегата по-горе може би е по-добре да обедини..
Ти , сам си отговори на въпроса .
Ами не съм много съгласен с вас, миналата година имахме подобен кошер, произведе си майка и си хвана слънчогледа не на 100% но все пак. Тази година имаме пак такъв един, майката се е излюпила но още не е оплодена и ако пронесе, това семейство ще изпревари майска отводка на 100%.
Друг е въпроса, че имаме от седмица и половина цъфнала рапица и на разпети петък 30% от семействата имаха сложено мъничко и в магазина. Така че от такова силно семейство една пита с пило не би го сбъркало толкова.
Колкото до това дали осиротялото семейство е болно и затова е осиротяло, това са догадки, може просто да е калпава майката, а ако е болно и го обединим с друго затриваме 2ри кошер...
Напълно съм съгласен, ако имаш предположение какъв е проблема и намериш някакво решение, ако имаш от къде да помогнеш съм за. Но това е съвсем различен казус. Но да се купи скъпа майка (в момента трудно се намират) да я рискуваш да спасиш НАПАДНАТ (не се знае какво е останало от него) кошер, който не върви по незнайни причини не. Много по лесно решение е нова отводка. Но пчеларството за това е интересно защото всеки пчелар е на различно мнение.
Да не съм убеден, колко пък да не съм убеден....
Еми всеки може да си мисли каквото си иска и да върши каквото сметне за правилно.
Мисля че форума е за да споделяме инфо и да се учим. Не казвам че съм прав на 100%, но ако и тази година подобен кошер се съвземе по този начин, за мен това би означавало, че правилно сме постъпили.
Колкото до миналогодишния кошер, той си изимува даже със същата майка, и сега е над средно ниво спрямо другите.
п.п. Трябва да уточня, че все пак разлика има, кошерите не са търпели нападения...
Как да кажа колега, че кошерите са мои, като реално не са! Баща ми се занимава с това повече от 20 години и аз покрай него, а преди това когато бях дете дядо ми имаше кошери. Помагам колкото мога, защото останах да живея във Варна, та затова правилно си забелязал, че се изразявам в множествено число. Колко до това дали съм пчелар, сам си прецени!
А това за очевидците не го разбрах... :(
Ето виждаш ли - като ти казвам, че не си убеден, на теб не ти се вярва.
Семейство едвам изкарало зимата, някак си успяло да оцелее до края на Март началото на Април, развило се там на две- три рамки пило и толкова шепи пчели, изгубило неясно поради какви причини майка и още същия ден нападнато - такива ли са семействата от примера, за който говориш? (;
За протокола - с такова семейство аз не се занимавам, защото си е жива беля със часовников механизъм в пчелина, от което човек я хване, я не, един магазин мед за цялата година т.е. крайно нерентабилно, ненужно рисково и безсмислено. Прочее каква майка ще придава, докато семейството е нападнато? Тя няма да оцелее повече от пет минути. Първо и най- напред задължително трябва да се спре нападението, а след това да се прави, каквото ще се прави - инак ще е безрезултатно.
Така ми се е сторило колега Иванов, така ми се е сторило.;)
Ако е есенно време,зимните пчели се превръщат в летни и зимата излиза скъпа.
Кражба , Април месец . Мдаа , мен като ми кажат " буна диминяца " по радио Констанца и аз отговарям " Буна " . Ще взема в някои Румънски сайт да чета , пусто само мога да псувам на румънски .
Нищо лично , научете се
" В моят район "
Пролетта/Есента
Храня/Не храня
Лично аз , за моят район , през Април месец - нито съм виждал , нито съм чувал за нападение на семейство .
С уговорката че имам стотина поста и все едно не се брои .
Sory,колега не храня.
Прикачен файл 8568Около 0 градуса в момента ( кофти снимка ама толкоз от място ) . Променливо , но нестабилно и главно студено през този Април . Да не храня под някакаква форма е ... кой както иска . Днес е 20 ,миналият Април по това време , пшеницата изкласяваше при нас . Година с година ....
И си прав колега и не си...
Всичко зависи от камбанарията от която гледаш. Ако имаш 50+ кошера въобще няма да се занимаваш с това семейство, но ако имаш дестина кошера ще гледаш по друг начин на всеки един от тях... Семейството е нападното, да, но колко е поражението можем само да гадем. Пилото колкото и да е малко си стои, има 2-3 шепи пчели, колко са, читави ли са или не са, също не знаем.
Вариант 1: прекратяваме живота на това семейство с пърлачката..
Вариант 2: Обединяваме семейството с някое друго.
Вариант 3: Опитваме се да го възстановим като отводка, и ако се закрепи до края на май месец, ако не ни харесва свещевата майка спокойно можем да си я сменим.
Вариант 4: Копуваме му майка...
Аз не бих избрал вариант 4, защото майките по това време са скъпи, а и не мисля че експеримент с такова семейство си заслужава и 20 лв.
Вариант 2 също не бих избрал по това време на годината, защото семейството може да е болно, което няма как да знаем със сигурност, но при дори и малка вероятност за това не бих рискувал друг кошер.
Вариант 3 е всъщност това което предложих аз. Всички ме нападнахте, че е това е неправилно и загуба на време! ОК вероятно сте прави, обаче, ако гледам стотина семейства веднага бих приложил Вариант 1 и не бих се занимавал, но иначе бих се пробвал!
И да Ви попитам нещо друго: Ако имате презимувала запасна майка бихте ли я придали на такова семейство?
Здравей колега,ето моето мнение,и аз като тебе имам 15 кошера и гледам по друг начин на тях отколкото ако имам 100.Давам ти пример със един мой кошер който презимува едвам едвам,на 3 рамки и 2-3 шепи пчели.Беше над средното ниво но умряха доста зимни пчели за ден два и остана горкото на 3 рамки,не го нападнаха слава богу но стесних входа максимално и сложих мишепредпазител отпреде за всеки случай.От 18март досега тоест миналата седмица съм му предал 2 рамки с пило от други кошери посилих го малко със стартовит и сиропче,майката почна да си снася добре и сега е на 5-6 рамки с пчели.Искам да кажа че ми свиди много като знам че имам малко кошери като теб и се грижа да го спася.Да го обединя със друг кошер ми беше на идея но майката какво да я правя миналогодишна е,няма да извадя толкова мед от този кошер но поне съм го спасил.Успех и дано годината ти е доходна.
Наборе, при теб случая е малко по-различен, има майка и е нормално да се опиташ да спасиш семейството, а този случай, който обсъждаме е при загинала майка пролетта.
Успешна година и на теб! :)
Здравейте,
Въпроса който ми зададохте е много интересен, благодаря ви! Би казал някой от депутатите ни. Всеки от нас има изградени навици въз основа на това което е чел и учил и практиката която има. От тук и разликата в мненията и предложенията как да се постъпи в случая. Има много условности и това, че всеки от нас пчеларства в регион с определени особености, като време и паша. Лично аз как бих постъпил: При много кошери не бих се занимавал, при по-малко може би. Защо може би, защото има много условности, трябва да се полагат грижи за това семейство, а това е свързано и с време и разходи. Всеки сам да преценява, какво, и как да постъпи. Отговора не може да бъде еднозначен. Ако се тръгне в посока на спасяване на семейството, това ще е положителен опит за напред.
Поздрави на всички, и успех във вземането на най-правилните решения! Г. Георгиев
Аз съм забелязал едно, че слабо семейство го буташ буташ буташ и на края е пак слабо. Решението по точка 1 е най доброто (ако е здраво семейството тръскаш пчелите и да ходят където намерят за добре), другото решение е смяна майката и помагане с запечатано пило. Иначе какво правиш, засилиш го с пило пчелите се излюпят и гледаш ейййй супер оправи се ама майката калпава и след месец два пак греда. Някой викат че хващали паша, да хващат ако имат късмета кошера да направи самосмяна.
Една отводка е много по-добро решение !
Така е . Дали , ще го разбере градският , не зная .
Аз казах ПОСЛЕ юни-юли. Колеги четете между редовете :)
Сега за конкретния случай. Семейството не оцеля. Не е било болно, показах снимки от остатъците в кошера на човек с опит - било е нападение наистина и семейството не е било болно. Просто е било слабо.
Достатъчно словоизлиятелна беше, но това не са симптоми, по които можем да ти дадем конкретен отговор. Можем да гадаем, читав ли е производителя на отводки, читав ли е пчеларя-помощник и т.н. Книгите са голям помощник, но писаното в тях, не може да се приложи анблок или едно към едно. Предполагам си прочела или чула, че всяко семейство е различно само по себе си, както и година с година не си приличат. В тоя ред не мисли ще ти кажа, че пчеларя когато отвори семейството, трябва да прецени, какво трябва да се направи.
Офф стана една каша...
Първо нямаше майка, после била калпава и ще я бутаме няколко месеца. После пък всичките семейства ще страдат заради едно.
А казуса беше ясен:
Семейство загубило майка март, нападнато, има пило и някакви пчели вътре. Никъде не съм писъл че ще се взема постоянно пило, а само една пита от силен кошер. Демек едно семейство само забавяш а не 14 примерно. И нататък гледаш на пострадалото семейство като все едно правиш отводка само че майката ще е свещева. Ако стане стане, ако не пърлачката...
Аз ли не обяснявам правилно, незнам...
Аз разбрах Вашите доводи още от началото и се съгласих с тях при изложените от мен условия по горе.
А и чакам още отговор на въпроса за запасната майка...
П.п. Казуса е решен... Колежката описа какво е станало.