Първоначално публикувано от
Sylvie
Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).
Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.
Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.