Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 426 от 683 ПърваПърва ... 326376416424425426427428436476526 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,251 до 4,260 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Здравейте.
    Имам едно семейство на което преди 2 дни изчезна майката. Още на следващия ден беше нападнато и вече 2 дни няма отърване от нападателите. Семейството не е много силно, стеснила съм отвора максимално, но се страхувам да не го убият докато намеря нова майка. Ако изцяло затворя кошера дали няма да се задушат пчелите? Кошера е ДБ с дълбоко плътно дъно, нов е, няма и година и е чист и добре поддържан.

Прикачен файл 8554
    Здравей,сигурна ли си че този кошер има мрежа на дъното,ако е така го затваряй и премести на друго място както каза колегата Йосифов но ако няма мрежа,просто го премести без да го затваряш,и бързо си търси нова майка че ще стане търтовка,ако имаш дтуг кошер вади една рамка прясно снесено пило и му я слагай ще направят свещева майка която в последствие ще смениш с друга качественна.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Не, няма мрежесто дъно, аз написах, че е с плътно, но не ми се стори необходимо да поправям г-н Йосифов. Кошера да го преместя, преместих го но е на около 20тина метра от пчелина, няма къде на по-далеч. Има пчелари около мен - на 50тина метра съседа има 9 кошера, а на около 300 метра е един от пчелините на местния пчелар-предприемач (50 кошера). Нямам много възможности за преместване освен да го нося по чукарите.

Намирането на майка се оказа сложна работа, никой от местните пчелари няма свободна. Питах колега от форума от нашия регион, но и той не знае пчелар производител на майки. Не търся непременно тазгодишна, може и от миналата година да е, но да е млада все пак. До сега семейство с майка не ми е било нападано, това е втори случай и пак на осиротял кошер.

Ще търся утре в София, защото тук в този район съм от година време и не познавам добре пчеларите. Надявам се лошото време да държи нападаталите настрана, докато успея да намеря майка.

Благодаря за отговора.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    А сигурен ли си на 100%,че няма майка.Аз имам подобни нападения.Ако не е тайна какво си правил в него преди да почнат крадците?

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Заложени маточници има ли ? То , таковата , майка как да е не изчезва . Все един два маточника ще заложат ако им няма майката , природа .

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Не, няма мрежесто дъно, аз написах, че е с плътно, но не ми се стори необходимо да поправям г-н Йосифов. Кошера да го преместя, преместих го но е на около 20тина метра от пчелина, няма къде на по-далеч. Има пчелари около мен - на 50тина метра съседа има 9 кошера, а на около 300 метра е един от пчелините на местния пчелар-предприемач (50 кошера). Нямам много възможности за преместване освен да го нося по чукарите.

Намирането на майка се оказа сложна работа, никой от местните пчелари няма свободна. Питах колега от форума от нашия регион, но и той не знае пчелар производител на майки. Не търся непременно тазгодишна, може и от миналата година да е, но да е млада все пак. До сега семейство с майка не ми е било нападано, това е втори случай и пак на осиротял кошер.

Ще търся утре в София, защото тук в този район съм от година време и не познавам добре пчеларите. Надявам се лошото време да държи нападаталите настрана, докато успея да намеря майка.

Благодаря за отговора.
    Матеев имаше миналогодишни майки за продаване,питай го и дано не са свършили.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).

Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.

Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Аз взех от Матеев майка преди 2 седмици миналогодишна,имах едно семейство без майка и я приеха веднага,обади му се и го питай дали има свободна.

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2016
    Пчеларски район
    Sredets
    Цитат Първоначално публикувано от ttt1980 Виж публикацията
    Как да разбера кога да спра да слагам сироп
    Съобразяваш се с цъфтящата растителност в района.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сигурна съм. Както споменах в първия си пост, семейството не е много силно, пилото е малко и в четвъртък преглеждах точно това. Тогава видях майката, беше там и беше доста пъргава, беше с другите пчели върху пилото. В петък отворих само капака, за да проверя количеството на сиропа, този кошер нещо не вземаше сироп. И тогава чух това неспокойно бучене, което означава според мен, че нямат майка, чувала съм го и преди при друг кошер. Не знам как да опиша звука, не е спокойно жужене като при другите кошери. Огледах обстойно питите и целия кошер - нямаше майката. Може да е излязла навън и да е била убита, знам ли. Но и мъртва не я намерих в кошера. В късния следобяд вече беше нападнат (не съм разливала сироп при отварянето, много внимавам с това).

Оттогава не съм отваряла кошера. Затворих го, сега го и преместих. Времето е валежно и няма нападение, но и не знам какво е положението, много е студено да отварям, но пчелите са неспокойни, пак чувам това бучене.

Ще им търся майка спешно. И бездруго са малко, а оправи ли се времето и още са без майка, сигурна съм, че ще ги изгубя. Всички ми казват, че сега е лош период за търсена на майки, но ще проверя и по други места.
    Моя съвет е да се откажеш от това семейство ако е слабо, решението си е твое. На цената на майка в момента след месец ще вземеш отводка на 4 рамки. А взимането на нова майка също е рисковано и може да не стане нищо само ще си дадеш парите.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Моя съвет е да се откажеш от това семейство ако е слабо, решението си е твое. На цената на майка в момента след месец ще вземеш отводка на 4 рамки. А взимането на нова майка също е рисковано и може да не стане нищо само ще си дадеш парите.
    Аз предлагам друго: да вземе от друг кошер една пита с шарено пило, запечатано и малко прясно, да я бодне трета между другите пити на осиротелия кошер и каквото стане. И без това това семейство е отписано, ако успее да си произведе свещева майка и ако не е добра края на май може да си купи една хубава майка и да я смени, но ако има слънчоглед може и малко медец да изкара от това семейство, а ако нищо не стане здраве да е и без това семейството е пътник.

Страница 426 от 683 ПърваПърва ... 326376416424425426427428436476526 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •