Днес ми звъннаха от Камбурово предложиха ми цена 3.8 лева, но аз им отказах цената не ме удовлетворява.
Преглед за печат
Днес ми звъннаха от Камбурово предложиха ми цена 3.8 лева, но аз им отказах цената не ме удовлетворява.
Чуй се с Апимел.Преди няколко дни са вдигали на цена 4.40 в моя град.
За 2 дена имам 2 обаждания за мед, дано се раздвижи пазара. На мен ми е останало много малко и им казвам висока цена, но е добре. Надявам се да не е поредното проучване.
Ще се сетят ТЕ за пчеларската немотия, защото както вървят нещата, рапицата ще я пропуснем, а другите паши ...
При мен рапицата цъфти вече седмица и нищо..., нито в кошерите нито по полето. Явно растенията не отделят или студеното време ограничава летежа на пчелите.
По мое мнение когато има слаба година откъм добиви прекупвачите така или иначе не могат да съберат количества умишлено натискат цената надолу. В България винаги сме имали само някакъв изроден вид пазарна икономика и намирам логика в такива действия като вид инвестиция за следващ период на изобилие, когато при започване на кампания и ниска начална цена могат да изкупят по-големи количества евтино преди корекция на цената нагоре.
Дано все пак има раздвижване и цената на меда тръгне нагоре,аз тази година реших мед да не вадя,подготил съм 50 кошера и ще ги пълня с отводки,а за следващата година каквото сабя покаже.
Да, цената трябва да расте.
Не знам на колко ви го изкупуват,но в Lidl го продават за 9.99 лв.
Прикачен файл 8590
Не, бре! Най-вероятно, Лидъл са тези дето правят пачка на наш гръб, или...?
Лидъл напоследък създава нов бранд "Родна стряха" от БГ производители, а въз основа на това за мен е обидно ниска цената сравнена с тези на местното производство да речем във Франция. Някъде бях качвал снимки от техен магазин- Carefour където разликата между Френски мед и такъв с произход EU e точно тройна 6 към 18 в евро за кг. И познайте кой е по-търсения...
Да попитам че и аз съм в сферата на търговията,прочетохте ли внимателно какво пише-ПРОИЗВОДИТЕЛ АПИТРЕЙД.Да попитам аз колко кошера имат сигурно
100 000кошера минимум че с тази производителност.Много мед произвеждат:)))Според вас как трябва да се напише етикета-произведено за еди коя си фирма или производител.Защото аз ако сложа етикети производител на кренвиршите-ще ме пукнат от проверки.
Не си прав. Меда който продаваме на едро се води суровина. Той не е продукт за директна консумация. Разликата е малка, но я има и тя се изразява най-вече в носенето на отговорност за качеството към крайния клиент. В този ред на мисли те са преработватели, но след преработката се получава нов продукт - купажиран, хомогенизиран мед с еднакви вкусови качества и хим. характеристики на партиди с огромни тиражи и много близки между различните партиди. Преработвателя (производителя) става гаран на продукта като цяло (включително и а опаковката) и носи отговорността от тук на татък.
В случая Апитрейд са в позиция в която като продават в Лидъл все ще ги плюем. Ако продават скъпо ще търсим къде е разликата между това което плащат нас и това което търсят от краен клиент. Ако продават евтино ще ги ядем, че взимат хляба и на тези които се опитват да продават на дребно. Общо взето след като са взели това решение ще им е все тая и нашите приказки ще си останат колкото да изпуснем парата. Ако искаме някакви реални резултати са нужни действия, а не приказки, но това няма да стане така че пазара ще покаже кой е по гъвкав.
Ако някой все още не знае, има напълно законен начин да си продаваме меда, на крайни клиенти, а не като суровина. На пръв поглед изглежда лесно от административна и практическа гледна точка. Всеки може да тръгне по този път и да опита колко е лесно и с колко още вложения ще постигне крайния продукт, който може да стигне законно до краен клиент. Много ми е интересно ако разговаряме за продажба в буркани, защо не разговаряме за колеги, които въобще не отговарят на никакви законови и хигиенни изисквания да продават на буркани, а го правят и то на такава цена,че отрязват главата на всички, които се опитват да го правят законно. Сигурен съм че хората пакетиращи слънчогледов мед в мазето в буркани десета употреба с капачки от лютеница заемат няколко пъти по-голям пазарен дял от Апитрейд в Лидъл. Е кой да коментираме тогава? Хубаво е да си поглеждаме "собствената градинака " от време на време.
Аз бих се зарадвал на по-висока цена, все пак меда е под етикет който внушава домашно производство. Така индиректно ще въздействат върху нашата дребна търговия, а и ако Апитрейд намерят начин да стимулират (макар и минимално) своите доставчици(биха могли да използват ако не конкретни имена, то регионите на добив), то всички биха имали полза.
Ако , искат ще го направят . Ама ... .
Защото не си се научил да смяташ. Ето ти една много проста сметка за 900 г мед.:
За държавата - 20% ДДС (2.00 лв.)
За Lidl - 1.00 лв. печалба
За Lidl - 1.00 лв. разходи по организацията на търговията (помещения, служители, транспорт, логистика и т.н.)
За Апитрейд - 1.00 лв. разходи по закупуване, изследване и хомогенизиране
За Апитрейд - 1.00 лв. за буркан, капачка, етикет, машини за разфасофане, труд по разфасоване, транспорт до Lidl
За Апитрейд - 30 ст. печалба
За пчеларите - 3.70 лв. за меда
Според мене сметката е много изцедена за всеки по веригата, и пчеларите в никакъв случай не са ощетени, а Апитрейд и Лидл в никакъв случай не са се напечелии на гърба на пчеларите. Нормалната практика е от производителя до крайния потребител цената да нараства не 2-3 пъти, а поне 6-7 до 10 пъти. Нашите пасти за зъби например от себестойност 30-40 стотинки стигат до крайния клиент на цена 2.30-2.50 лв.
Най-големи надценки на цената има в магазините за крайни продажби. Там за да си покрият разходите, трябва да слагат надценка по 30-40%. Иначе няма как на продавачката да дадеш надник 50 лв. при оборот за деня 200-300 лв., от който 20% го прибира държавата, а 50-60% е цената на самата стока.
По-скоро виновни са самите пчелари, че продават меда си на дребно на много ниска цена. Както сами виждате, реалната цена на меда за крайния клиент е над 10-11 лв. на кг. При това положение ми е чудно защо някои пчелари го продават на дребно по 7-8 лв. килото. Така убиват не само собствения си пазар, но и въобще пазара на меда в цяла България.
Като цяло си мисля, че пчеларите с действията си и с ценовата си политика на дребно взаимно си правят мръсно един на друг, а така правят мръсно и на всички останали, които продават на едро.
Причината разбира се е свръхпроизводството на мед (България произвежда 5-6 пъти повече мед от собствената си консумация), но и като втора причина мога да посоча, че много пчелари не могат да си правят сметката. Доказателства за това виждате в техните постинги по-горе.
Като цяло ако ги нямаше изкупвачите, които да изнасят зад границя голямо количество от произведения мед, цената му на вътрешния пазар заради свръхпроизводството щеше да се срине до цената на захарта.
ОК Матеев, но как ще коментираш това...
... Франция... Цена в магазина - 16-18 euro кл...Цена на производител на пазара - 8-10 euro кл...Изкупна цена - 5-6 euro кл
...Всички знаем, че не обичаш съпоставянето с други държави, но все пак живеем в една общност, където всичко е взаимосвързано и всички си влияем по един или друг начин.
Медът на цена от 4 евро си е съвсем на нормална цена като за нашия стандарт при положение че има много хора които получават 200 евро месечна заплата и пенсионери с по 80 евро пенсия на такива хора аз бих продал медът си не по 4 а по 2-3евро,които 3 евро(цена на едро) са много пари според алчните изкупвачи!
Това и е така и не е! Зависи от гледната точка. Погледни аритметиката, която си дал. Когато пчеларя продаде меда на едро, печалбата му е лев, лев и 50ст. Ако приемем, че с подготовката за пазара той има тази себестойност от 3.70-4.00лв при продажба на цена за клиента 10лв печалбата е 6лв. Като вземем в предвид свъхпроизводството и свития ни пазар, в негов интерес е да свали цената с 2лв и да продаде меда "на дребно" с печалба от 4лв вместо да му остане непродаден и после да го продаде "на едро" с печалба 1лев.
Има и един друг момент - нашите клиенти си купуват истински/качествен мед на достъпна цена от 7-8лв, вместо да купуват от веригите разни бъркочи, глюкози, смесени с китайски мед на същата и по-висока цена.....нещо аналогично да си купим истинско сирене от овчаря за 8лв килото, когото познавам лично, и го виждам как пасе овцете всеки ден, както правя аз, вместо да купувам боклуците в Кауфланда, смесени с разните му там палмови масла.
То е пак същото, за по- лесно закръгли, че Лидл продават кило/ буркан на 12лв., от нас на едро е 4лв. - съответно за Франция 15евро в магазина, изкупуват от пчеларя на 5евро т.е. маржа все е 300%
п.п. отделен е въпроса, че цената на меда в магазина е малко подвеждащ критерий.
Цифрите винаги подлежат на интерпретация. Ето и моята, в която съм много по-убеден:
1. 20% ДДС-мърдане няма, толкова е(приемаме, че Lidl е 100% на светло).
2. печалба от 10% си е ОК.
3. 1лв. за кг. разходи на Lidl e безумна цифра. Знаеш ли колко служители има в централния им склад, че транспорта до него е за сметка на изпращача(даже поради многото персонал разтоварването е от шофьора на доставчика), че логистика от него така или иначе има ежедневно до всеки магазин(без значение колко е пълен товарния автомобил) и можеш да разпределиш транспорта върху всички предлагани продукти, не само върху меда и т.н., и т.н.
4. 1лв. разходи на търговеца(на нас известен като прекупвач) преди разфасоване няма да коментирам, поради това, че не съм запознат и приемам твоите цифри за достоверни, макар и да питая сериозни съмнения.
5.1. буркан, капачка и етикет цената е под 0.4 лв. за кг.
5.2. машини за разфасоване да искаш. Колкото по-модерни толкова по-малко персонал. С конкретна цена не се ангажирам защото варианти много, ала едва ли е повече от 0.2лв. за кг(за мен това е възможния максимум).
5.3.транспорта от Пловдив до Елин Пелин е около 250 лв. за 25 тона (приемлива цена е евро на км. от страна на транспортните фирми) или 1ст. на кг.
Или по т.5 разходи до 0.6лв.
6. печалба от 0.3лв. за кг. на пръв поглед е даже ниска, ала по т.4-1лв. плюс т.5-0.6лв плюс т.7-3.7лв. правят печалба около 17%(дано смятам правилно, че бая мезе си отиде безвъзвратно...) за сравнение виж т.2.
7. NO COMENT(или жална ни майка-по нашенски...).
Като обобщение виждам едни доста сериозни резерви, които ако се разделят поравно между търговец и производител(пчелар, а не хомогенизатор), ще има тъй необходимия баланс в бранша.
Няма да коментирам пастите за зъби поради моето невежество по темата, но ако правилно смятам при надник от 50лв. и 22 работни дни в месеца заплатата на касиер продавач ще е 1100лв. За съжаление в моя роден край магазинерите едва достигат половината, а магазин с 300лв. дневен оборот си е фалирал!
Да, ама не! Ако при други продукти свалянето на цената повишава интереса към даден продукт, то при меда не е така. При мен лично цената не е определящия фактор за обема на продажбите. Причината е проста: значително по-голяма част от потребителите гледат на меда като на лекарство, а не като храна която има място в ежедневното им хранене и ниската цена само поражда съмнения. Ти би ли си купил лекарство на намалена цена от аптеката?
И аз съм забелязал, че намаление на цената с 1 лев не повишава интереса към меда, който продавам. Моите клиенти си купуват мед от мен, заради доверието, че меда е качествен, а не защото е евтин. Затова се стремя да добивам толкова мед, колкото мога да продам на дребно на нормална за мен цена. Единствено на село, ниската цена повишава интереса към меда. Една година имах свръхпроизводство на мед от рапица, който още не мога да продам. С него правя бартер. Давам на една баба по буркан мед от време на време, а тя ми дава яйца от нейните кокошки. Не смятам, на колко ми излиза цената му при такъв бартер, защото този мед ми е в излишък.
@Standart,
Прочетох ти анализа и го приемам "на доверие", както и този на Матеев, защото не разполагам с цифрите "от първа ръка". И си зададох следния въпрос: "На колко и на кои цифри пчеларя може да влияе, за да се повиши неговата печалба?". Кои са методите, с които той може да постигне това увеличение?
По-ниска цена не означава намалена цена в смисъл на обезценка. А въпроса с лекарствата стои така - има оригинални продукти, маркови, има и генерици. И отговора ми е ДА, ако виждам, че генерика върши същата работа на значително по-ниска цена.Цитат:
Ти би ли си купил лекарство на намалена цена от аптеката?
Не става въпрос за генерици (поне за истинския мед няма алтернатива), а за необяснимо по-ниска цена. Какво би си помислил за продукт с доста дълъг срок на годност който се продава на дребно на цена от 50% от общоприетата?
Аз лично веднага се питам къде е уловката, а не, че някой дотолкова е закъсал финанасово та разпродава на себестойност. Пак да припомня моя извод, че в България много малко хора консумират ежедневно мед (в моя дом бялата захар е почти на 100% заменена, даже сутрешното кафе е с мед), а от разговори с клиенти и приятели съм стигнал до извода, че ниската цена е неприемлива и съмнителна.
Да, ДДС е 20%, но както фирмата дължи 20% върху цената така и държавата и приспада 20% от сумата на разхода. Или иначе казано фирмата дължи 0.40лв. ДДС грубо сметнато.
Аз имах в предвид, че не са за сметка на фирмата прекупвач и печалбата им не е само 0.30лв., както беше споменато.
Българите (и в това число пчеларите) много обичат да надничат в чуждото канче и да му правят сметката, ама това е сметка без кръчмар. При това положение не знам защо пчеларите се сърдят, когато Лидл, изкупвачите и целия български народ си мислят, че себестойноста на меда за пчеларя клони към нула. Какво прави пчеларя - ами почти нищо. Всичко го правят пчелите. Логично, нали ..... :)
Така че престанете да правите сметки на чуждите канчета, защото хал-хабер си нямате от това какво влиза в реалната себестойност и какво - не!!!
И ако още веднъж кажете за някой, че е алчен или че е печалбар, не забравяйте, че народа си го мисли същото и за вас самите. Хайде докажете ми обратното ...... :)
Ай да не вземаме народа за толкоз глупав, че все пак сме и част от него. Народа вижда, че пчеларите карат 20 годишни автомобили марка Таратайка, че едвам намират време и пари за по една бира вечер с приятели, че почивка в най- бедните БГ курорти го броим за супер лукс и, че по дрехите могат да ни объркат с клошари. Докато собствениците на lidl ..... те са толкова високо и далече, че даже не се и видят, барем така на очо да се направи сравнение, но пък поне има глобалното село, в което като чукнеш излиза ->
http://inews.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D..._i.115333.html
п.п. и пак в началната точка - пчеларите живеем със народа, ние сме част от народа и другите от народа са ни комшии, роднини, приятели и т.н. Та Вие сър Матеев, може би живеете някъде из облаците, но като такъв сте последния човек в този форум, който да казва на народа, какво мислел за народа.
Не че нещо, ама прави впечатление. Поне на мен де. На клипа от изложението в Плевен тази година. Двамата господа изкупвачи на мед от полската фирма (или нещо подобно) с какви лъскави, стегнати и модерни дрехи са облечени. А пък пчеларите дето им слушат лекциите как са облечени.... Не че и такива с парички не ходят като опалници. Ама хора с лъскави гащички да убеждават други хора (от които ще си изкарват прехраната) че видиш ли има проблем.... Ние работим, пък вие си трайте и ни слушайте. Малко ми прилича на сцената с “господин депутатина“ от “Господин за един ден“.
Не забравяйте, че търговците на масова стока са в жестока конкуренция помежду си. Никой от тях не може да си позволи да сложи несъразмерна надценка на продукт, защото клиентите веднага ще се "отлеят" към конкуренцията, дори да става въпрос за 5 стотинки. Не за друго, а защото само няколко такива малко по-скъпи продукти бързо създават имидж на този търговския обект като по-скъпо място. Това важи и за пчеларите, продаващи мед. Пробвайте на пазара да продавате буркана на 9 лв например и вашата сергия скоро ще бъде заобикаляна от купувачите като "скъпарска", защото масовата цена е 6 - 8 лв.
По пазарите, медът действително се продава на 6 - 8 лева, но по магазините се намира и на цена 9 - 10 лева. Нямам впечатления за количествата, които се продават и купуват. Много често се предлага течен мед, в сезон, когато той би трябвало да е кристализирал. Вариантите са - втечняване или фалшифициране.
Аз не надничам в чуждото канче, но да се опитате да ме убедите, че от 10 лв. продажна цена 2-та лв. ДДС се дължи от опаковчика на продукта е все едно да искате да кажа на черното, че е бяло.
Чета темата и много не пиша.Има едно нещо което г-н Матеев се опитва да ни обясни,но аз го разбирам по друг начин.Не е важно за мен на колко го продават изкупвачите а на колко аз ще им го продам.;)Кой дава меда на 6лв в Бг?Кой,Кой.Е той е.;)
Цената на меда би трябвало да се раздели на две - на дребно и на едро. На дребно 8-10-12 лв/кг зависи кой как и къде намери пазар, но не трябва да забравяме старата максима, че „Българина яде мед само когато доктора му го препоръча и то по възможност най минималното количестово“. По е интерсно цената на едро, там „кой как и къде намери“ не важи, важи колко е склонен да даде „прекупвача“, „изкупвача“ (или както и да го наречем там) и колко можем да „стискаме“ ние с по големите количества, които пък законамерно зависим от приходите от продажби на едро, т.е. по сме сколнни да „клякаме“ притиснати от обстоятелставата. „Прекупвача“, „изкупвача“ пък го натискат за по ниска цена неговите клиенти и така по веригата всеки натиска другия кой колкото може и така докато не се прекъсне веригата.....
Да Ви попитам само, ако продавате буркана на дребно на цена 8 лв., при това положение на каква цена продавате килограм мед?
Доста се изписа в тая тема за продажбите на дребно, едро и цените на които се продава, но цените на дребно изцяло зависят от покупвателна способност на местното население. Не може да ме убедите, че ако успявате в Пловдив примерно да продадавате буркан мед на 10-12 лв. ще имате същия успех в Монтанско или Малко Търново примерно. За едно е прав 100% Матеев, че Българския вътрешен пазар е много свит и Българина рядко консумира мед! Та затова щем не щем голяма част от продукцията ще я продаваме на прекупвачите, а те ще си се договарят помежду си както си искат, колкото и да не ни харесва!
Няма лоши да си го дадеш по 7-8 лева на дребно НО преди това е редно да отговориш на изискванията по регистрация по наредба 26, а опаковките да отговорят на наредбите за пакетиране и етикиране. Ако продаваш на ниска цена просто защото ползваш буркани 10-та употреба наляти в мазето и по този начин подливаш вода на колегите си и не е коректно.
Ок rosty, с две ръце съм за това което казваш, но колегата demonj го е казал много добре. В крайна сметка всичко опира до пари и дали ще успееш да получш нещо за бъхтенето си. Защото, ако го продадеш на 3.80 на някой търгаш, си вътре с двата крака, дори и да не бъхтиш по 100 км всеки ден до пчелина.
Значи работата е една и съща:
- Клякаш пред тръгаша на 3.80 лв за килограм и подливаш вода на колегите ти.
- Клякаш на дрбно и продаваш по 6 лв. и пак подливаш вода.
Оправия няма да има колкот и да си чешем езиците!
За мен лично е да си продам меда на РЕАЛНАТА цена и правя всичко възможно да я вдигам за разлика от други, които само и само да си продадат своя, пребиват хиляди. Ето и при теб как е. Блъскаш 100 км., а ме убеждаваш, че трябва меда да е 7-8 лв. Ами ти си за бой, ако го продаваш на тази цена. За боя се шегувам.
Реалната цена за всеки е различна. Себестойноста също. Щом си плаща данъците да продава на колкото си ще. Ако не печели няма да изкара дълго. Аз имам мед от 3 до 20 лева. Пазара обаче е куц за всички.
Че ги има такива буркани,има ги,но според мен са пренебрежимо малко........Колко буркана би следвало да има такъв пчелар,ако продава примерно 100 буркана за година.И на другата година още 100 и ще се наложи да купува нови буркани.Виждал съм клиент да носи такива буркани....,които след това отиват при "децата" в града и от там пчеларя виновен....За съжаление...
В България пазара е малко по- особен. Цената на едро влияе на цената на дребно - по обясними причини. Но цената на дребно никак не влияе на цената на едро. Дали ще си продавате бурканите - тъй като с това съм спрял да се занимавам от сигурно стана десет години - на 6лв. или на 12лв. това по никакъв начин няма да промени изкупната цена на едро.
Слънчо , почакй де . Все още е 11 май -Св. Кирил .
Колеги, някакви ориентировъчни цени от новата реколта?
Благодаря, kuline!
Голяма ще е цената ако не бързате да продавате.Днес 3ма са говорили с брата за мед.Забранил съм да имаме.;)
За цена на меда от новата реколта ще мисля, когато успея да извадя такъв мед. Засега още нямам. При мен акацията отива към провал. Цъфти, но не отделя нектар. Прогнозата за началото на идващата седмица е за дъжд.
Здравей те приятели ! Искам да задам един директек въпрос и предварително се извинявам ако вече е коментирано, но имам нужда от бърз и конкретен отговор и ако е възможност точен. Бихте ли били така добре да ми кажете каква е доло горе цената на ЕДРО за износ в Европа и да съм по точен Англия ?
Има ли някой който е на ясно с този въпрос и който може да ми даде адекватен отговор по темата ?
Благодаря предварително и очаквам вашите мнения :).
Цената на Апитрейд за Акация-7лв. е много добра но за който има Акация,при мен няма изобщо crying; , а в радиуса на пчелина ми Акациеви масиви има доста!
Чиста Акация на много малко места ще извадят.Нашата се умеши с аморфата.В Елена има за сега незапечатана,но роевото е доста голямо.
Около 9 лв.;)
Имам информация от приятел пчелар, който е чул за цена на акациев мед Био сертифициран - 10 лв. Има ли нещо вярно по въпроса, някой ако е чул нещо да пише? Цената е на едро.
На каква цена продавате мед от акация на дребно? От 13 кошера успях да извадя 19 буркана мед от акация. Не е 100% акация, пчелите са добавили и малко мед от други растения. За сравнение, при силна година, като 2015 извадих над 100 кг и го продадох по 12 лв на буркан и нищо не остана.
Да не оспамвам повече другата тема пиша тук.
Добре де едно не ми е ясно в тия разлики на цени м/у БИО и обикновен мед.С комшита сме ограда до ограда той си купи кошерите от мен и сега е био със същите кошери като моите.Пашата е обща,вадим еднакво меда,ТЕНЕКИИТЕ са ни еднакви и тн.Неговият мед го изкупуват на 10лв а моя на 7лв щото имал хартия с надпис БИО.Не искам да засегна БИО пчеларите но това в моя случай не е нормално.Остава да говоря със комшилъка като продава неговия да продаде и моя.Но пък погледнато от друга гледна точка във вътрешният пазар ще остане голяма дупка за мед.Дано да я завземем тия които не сме БИО ако не ни изпреварят пак китайците и украинците.
Дака, точно там е въпроса. Комшията е платил за тази хартия с надпис, а ти се стискаш. Е за това неговия е за 10, а твоя за 7лв. ;)
Ето пример за един от начините, по които гърците си продават меда:
Прикачен файл 8775
Това ми го донесоха от остров Родос, струвало към 15 евро. Две минибурканчета по 130 - 140 грама и една восъчна свещ от навита на руло восъчна основа. Юруш на туристите. Това със свещта е хубава идея. Като ми остане време, ще я размотая, да вида как са я направили.
Миналата година си продадох меда по 12 лева,тази го продавам по 15 лева.Не продавам тонове, но на дребно тази цена ме устройва.
И защо толкоз евтино продаваш таз година ??
Еми, защото някои го продават на дребно по 7 лева.
Преди 2 дни гледах цената на буркан 900г. винт или 720мл. Билков мед, на Апидред в Метро: 7.79лв. Малко редичак ми беше и един такъв бистър! Ама какво ли разбирам аз!
И на мен често ми се случва, като някой ме попита за цената на буркан мед и аз му отговоря - 11 лв, да ми сподели, че си го купува по 7 лв.
Аз продавам на 10лв. над 20кг. свалям на 8лв. по-малко не го давам.
По същество - казаха ми цена 4лв за букета/слънчогледа, което е без пари според мен, но нямам друга алтернатива...мисля да продам 7-8 тенекии, и да оставя 3-4 тенекии, за да ги цъкам зимъска на дребно по 7лв. килото.
Илиев, както вървят нещата, ако в държавата станат 200-300 човека с по 1000 кошера и фирмите изкупуващи мед може да спрат да изкупуват на дребно.
И ква стана тя, таз година изкупната цена даже по-ниска от миналата... Взех че познах... :(
А уж мед нямало, голяма смъртност?!
Всичко е ала бала..... :(
Мила родна картинка... :(
Според мен цената може да порасне драстично.Ако се спре продаването на Украинския мед от миналата година.Днес говорих с колега който също ми спомена ,че в момента се продава на дребно от тоя мед.Също ми спомена,че драстично са скокнали много Био лекарствата.Трендафил е прав според мен за цената.Според мен Държавата трябва да се намеси като завиши контрола над продажбите на дребно.Днес минах покрай един пазар има и на 5,5лв/кг мед.Това ако е чист мед трябва пчеларя да го е продал под 3лв на продавача.Като следя цените на фирмите под 3,50 няма.Е според вас някой може ли да работи така?Дане продаде меда на 3,50лв/кг а да го продава под 3,00лв/кг.
Защо трябва пчеларя да го продава на търговеца. Не може ли търговеца да е пчелар. Или пък пчеларя и търговеца да са съседи или приятели. И аз съм виждал по пазарите мед на 5лв/буркана. От тоя сварения, дето не захаросва по 1 година. Народа купува. Пък продавача като е от село и ако изкара 20-30лв на седмица е доволен че ще си плати тока поне. Не живеете на село за това не сте съгласни с тия цени.:yo:
Не бързайте толкова с цените. Все още се вади стар мед от мазите и слънчогледа позакърпи малко положението, но кошерите на 2/3 от пчеларите в страната са празни и не се знае как ще изкретат/изкарат/ през зимата. Та цените им предстои да се задвижат, колкото на някои да не им се иска и да правят какви ли не маневри.
Какво пречи фирмата, която купува меда като дойде на село да купи от едрия пчелар Х, 500 тенекии. Да купи и от дребните 7 пчелари от същото село още 200 тенекии. Нищо не пречи според мен. При нас тук се правят някакви организации всяка година, покрай едрите, да продадем и ние дребните. И вече трета година не става. И като питам защо не става, всеки започва да мрънка и да се сърди. А иначе цялата работа е заради едни 80ст/кг. надолу.............