Утре пускам 3 дни отпуск и почвам да отговарям. Ше стане пчелар от тоя човек , с един рой е, а вече се тресе форума от мерака му.:bigsmile:
Преглед за печат
Утре пускам 3 дни отпуск и почвам да отговарям. Ше стане пчелар от тоя човек , с един рой е, а вече се тресе форума от мерака му.:bigsmile:
ЕЕЕЕЕЕЕ, те това вече е дума - дойдохме си на темата - имам още 4 литра захарен сироп и тъкмо ще го наместа! Ама колко да им сложа? Веднага след първия преглед днес им сложих 800 грама. Час и половина по-косно бяха пробили през восъка до сиропа и половината сироп беше изсмукан... Какво значи "по малко" да им сложа примерно половин литър и те да го пийнат за половин час? Давайте отговори на въпросите, че са много, слънчогледа прецъфтява...
Не пускай отпуск - предлагам ти нещо друго - тая нощ да не спиш и да ми отговаряш:laughing:.
Тая с пергата другата седмица влиза отново вътре... Мед не ми трябва - имам си за ядене една неразпечатвана миналогодишна тенекия, купена... пък и нямам центрофуга, трябва да ида да се моля по познати за две пити... няма как да стане! Предната я ядохме с восъка, ама имаше вкус на захар, не на мед, та нямам мерак да ги съсипвам тези двете.
Не разбираш, вземаш им пергата и спъваш гледането на пило, спира притока на нектар/захар спъваш гледането на пило. Пило се гледа с две неща, перга и нектар/мед. Демек за да хранят яко майката и пилото пчелите основно са им нужни тези две съставки, ако някоя от тях е в липса, нещата зациклят докато не се набавят, най-общо казано е това. Сипвай им по 400-500 грама на ден и каквото сабя покаже... ;)
Перга и нектар бол - вчера броих за една минута влязоха над 70 пчели като 27 от тях бяха натоварени с прашец от слънчогледа. Точно тази седмица няма как да им секне ресурса. Днес видях една да влиза с виолетов прашещ в ботушите - някой знае ли това от какво растение е?
А те това са двете крайности - или не слушам, или се обръщам след всеки, двете заедно няма как. Та, по-скоро слушам всеки, гледам клипчета, чета, и се побърквам от информация. После като взема да я реализирам практически, става миш-маш.
Ако върви яко слънчоглед може и да не храниш, но се съмнявам. При нас в тоз хлад, на кантара последните два дни е около нулата и дърпат назад, въпреки цъфтеж на слънчоглед. А щом и изсмукват хранилката, значи лабаво дава... та докато не се покачат хубаво температурите си храни по малко, и не го отваряй тоя кошер повече, докато не решиш да го цепиш, че вече като те види и пчелите ще почнат сами да отместват капака....
Кошерът е на плоча - пече го по цял ден и му топли отдолу, сутринта в 7 часа термометъра на колата показваше 13 градуса... Дъното му беше изгнило и отдолу съм му заковал плътна дъска - редовно вентилират по 10-20 пчелички на прелката, дори и след залез слънце. Студът не ме плаши, от жегата ме е по-страх. Днес стоя отворен повече от един час - аз ги пушкам, а те стоят на прелката и пак вентилират. Жега им е на труженичките...
Като гледам колко е пило...... и се сещам за восъчния молец. Май по добре да не делиш тая година, че иначе трябва да разчиташ на истинско чудо
Е дееееееееее не му се карайте на човека, мераклия не може да му се отрече, искаше да ги храни с восък и аз му казах да е рендосан като толкова държи въпреки, че е щуротия до някъде а сега, че не го е направил както трябва или не му е времето е друга работа а като са ги изхвърлили на прелката и ако ги е нагряло слънцето може да са си ги прибрали, кой знае.
Та факторите за градеж са няколко
1.Порода има значение.
2.Състояние на семейството
3.Млади пчели на възраст 12-18дни.
4.Постъпление на пресен нектар и прашец от вън.
5.Перга при усилен строеж се вдига разхода и над 4пъти.
6.Най много се отделя восък когато се гледа най много пило, няма ли пило за отглеждане няма и градеж, запечатаното е друга работа.
7.Наличие на майка и свободния и достъп навсякъде за да снася яйца-няма яйца няма открито пило няма градеж, а и да не е много дърта.
8.Най добре се гради на най топлото място в кошера /трябват 35 градуса/ и където има кърмачки по правило по нагоре, като сложиш магазин малко нещата се пообръкват кое е плодник кое не е, за пчелите относно строежа, затова пчеларите разделят пилото с В.О.но това при силно семейство.
Има и други неща ама за момента не са в интерес като рояк, гол рояк, облечен и прочие.Това горното е от литературата с малко мой поумуваници, а относно восъчните стружки от форума пчеловод:
Используют Ли Пчелы Воск Повторно?
http://www.pchelovod.info/
,,Откопал ещё одну статейку.. выставляю её на обсуждение.так как в ней видится хорошая переспектива отстройки гнездовых и магазинных рамок
Помог опыт коллег
В июне из гнезда пчелосемьи, занимавшей 16 рамок, я отобрал все рамки с расплодом, кроме одной — с молодыми личинками и засевом, на котором была и матка, а также рамки с медом. В улье оставил всех пчел, рамку с открытым расплодом и рамку с медом и пергой. По ту и другую сторону расплода поставил 7 рамок с вощиной, на дно улья положил лист белой бумаги. Ввиду того, что взятка в природе не было, вечером за вставную доску гнезда этой пчелосемьи поместил кормушку с 250 г сахарного сиропа, а на рамки, как это рекомендует П. Ф. Зелинский, насыпал 40 г восковой стружки.
На второй день утром я увидел поразительную картину: вся восковая стружка была забрана пчелами, 2 рамки вощины были отстроены на 75%, на остальных пчелы также приступили к отстройке сотов. В течение 8 дней ежедневно на ночь я давал пчелам восковую стружку и сахарный сироп. Гнезда хорошо утеплил. Рамки, отстраиваемые на две трети, я систематически вынимал из гнезда, на их место помещал рамки с начатками сотов, а в освобождавшееся место подставлял новые рамки с вощиной. За этот период пчелосемья отстроила 16 гнездовых рамок без единой трутневой ячейки (годовая норма обеспеченности пчелосемьи соторамками — 30 штук). Следует отметить, что пчелы охотнее используют восковую стружку толщины, близкой к естественным восковым пластинкам. Стружку более толстую пчелы частично выбрасывают из улья.
Стружку я готовил очень острым ножом с выпуклым лезвием. Регулируя нажатием руки, можно получить восковую стружку любой толщины.
. Способ ускоренной отстройки сотов из подставляемой пчелам восковой стружки представляет большой практический интерес.
Если кто применял этот способ поделитесь опытом...,,
Младенов, ако ги слушаш всичките или ще се побъркаш, или дЕтето ще е хилаво.;) Избери си един от тез хубавци/многознайковци и на лични уредете начина на разделяне. Колегата обстойно ще ти разясни крачка по крачка кое, как и защо?
За мен този кошер е по-скоро опитна станция, и забавление, отколкото поминък, препитание или нещо подобно. Ще цепя кошера по интуиция, пък ако трябва напролет ще зарибявам кафезите наново. Първо ще събера инфо от всички прелагащи, а после ще си избера с кое да се съобразя. Тоз дето ме плаши с молеца, какво има предвид? Малко ми е пилото и зимата молеца ще ми изяде рамките ли? Че не го разбрах?
Теглих си калемчето и излезе че с парите дето съм вкарал дотук в тази отводка можех да си купя тамън три тенекии мед. Сега като сложа и трите сандъка Тенекиите стват шест... От тук натам отстъпление няма... а и луд спирачки няма.
Да ама Данче би казал, че при интензивен градеж пчелите консумират доста значително количество протеини от собственото си тяло някви 20% а при паша интензивно се хранят младите пчели които не летят а паша си е надкило на ден и поради анатомичната особеност те получават допълнително количество храна това се дължи на действието на клапата която се задейства при гушата се запълни.
И Данче знае, че нектара и захарния сироп са различни неща а и захарта е с пари и затова храни с медена водица.
Туй ми е казвал а кави ги върши не знам.
Тои акъла все си го има, ама мозъка така е устроен, че работи само с 10% и многото акъл отива в подсъзнанието и когато доиде момента изплува от там и нещата стават затова трябва да се грижим за многото акъл един вид е склад на знания. Другия начин е да имаме достъп до Акашовият запис/информационно поле за всичко което съществува във вселената/ или Акаша -Библиотеката на Вселената.
Днес с един кошер научих нещо по-ценно от цял пчелин. Неограниченото количество ресурс не е предимство, а проблем, когато не знаеш как да го използваш... Всяко материално благосъстояние създава пречки, ако не си способен да го управляваш разумно. Това е защото информацията превъзхожда материятя, колкото и материал да имаш, ако нямаш идея как да го управляваш, неизменно ще го прахосаш и ще задръстиш развитието си. Информацията, обаче, не е достатъчна - необходима е енергия за можеш да я систематизираш и да я използваш в надлежния момент. Затова енергията превъзхожда, както материята, така и информацията. Енергията е искрата на живота и тя осмисля имането и знанието. Без нея предните две са притежания за разхвърляне на халус... Затова от утре продължавам да реализирам идеите, раждащи се в главата ми, а времето ще покаже, кои си струват и кои са за изхвъляне през прелката. Не е важно, че в момента сме задръстени, ценното е че вече сме наясно как да се отпушим и течейки напред да не допускаме вчерашната грешка... Матриците на дебелите кники и изобилните съвети на многознайковците с опит са полезни, но само когато са оценени и интерпретирани в светлината на конкретната ситуация.
Туй мерака е голяма работа. :)
А "тоя" дето ти е писал за молеца има предвид това, че имаш малко пило, демек това са бъдещите пчели в двете семейства, които предстои да офрормиш след разделянето и има голяма вероятност да бъдат нападнати от гада. В слаби семейства, сформирани с повече пити, от които пчелите могат да обслужват, молеца яко шъта.
Предлагам ти вариант, пък ти пак си използвай интуицията.
Като пристигне мамата, вземаш двата нови кошера, слагаш ги от двете страни на стария и започваш разделянето. Първо "задръстената" с мед рамка, до нея двете със пилото, до тях двете с малко мед до тях една основа и пак задръстена с мед. Затваряш, махаш стария кошер, новите може малко да ги доближиш а може и да не го правиш. Слагаш по една клонка или трева на прелките така, че да им пречи малко при излизането но да не ги спира. След 5-6 часа вземаш майката, ако е от читав производител ще бъде в клетка, махаш капачетата и с една клечка я забиваше в горната част на питата с малкото мед, като преди това намазваш леко клетката с мед от същата пити. Затваряш и отиваш да проверяваш след 4 дена, айде три да са. Ако всичко е нормално, започваш подхранване по 250- 300 мл през вечер. Повтарям ти, след разделянето 3-4 една недей подхранва, няма да умрат от глад а може да си отвориш и главоболия. Извадените рамки е по- добре да центрофугираш тогава да ги върнеш. И....скитасвай се малко с тези сиропи. Ти кво чакаш, да остане в хранилката? Ще изхвърлят пилото ама сиропа няма да оставят. Градеж я има я не. Изградените пити са ти малко та гледай да не ги задръстиш. На края на септември ще мислиш за запасяване, сега ти трябват млади пчели. Успех
Късни отводки в началото на новата пчеларска година на някой места по земите на старите българи в силни семейства и с много излишна стара пчела стават а на някой места я станат я не.При мен тая година на единия пчелин вместо да ходя да вадя мед ги храня че им се броят ребрата, въпреки подхранването с мед и захар не са това което трябва да са майските отводки, а какво остава за късни, но това при мен.Миналата година в моя район бе зле колегите правиха юлски отводки да не им пропадне сезона после зимата поизмряха а тая година повтори и вият като вълци.Та си зависи и от района а и от семейството.
Благодаря. Преградна дъска трябва ли да сложа след всичките пити? Майката ще дойде в клетка, обаче намазването с мед го правя за да и уеднаквя миризмата с тази на кошера или за да и зазидам дупките на отворените капачета та да не може да излезе веднага? Каква е идеята на барикадирането на прелката?
Тези 12 магазинни рамки с основи, дето си ги купих и стояха една седмица в кошера как да ги съгранявам за догодина? В момента са в магазина, увит в един чаршав и в мазето. Да не ги излапа някоя мишка? Има ли опасност молеца да изяде основите? На три от тях е започнат градеж ама е много малко.
PS: Прочетох на Матеев темата за придаване на оплодена майка и ми просветна доста по въпроса!
ХАХА - видях в нета, че за такива като мен има "ТУРБО ХРАНИЛКА С ВМЕСТИМОСТ 6 ЛИТРА" :laughing: - е на такава нещо не мога да устоя.
Преградна дъска поставена в края, не върши нищо но и не пречи за нищо така, че както искаш така направи.
Майката ще дойде " зазидана" заедно с 5-6 пчели с тесто от захар и мед, от тебе се иска да махнеш двете капачета/Ако ги има/ на двата канала.
Намазването леко с мед е колкото за миризмата, толкова и за привличането на пчелите към клетката. Прогризването на тестото става от пчелите, от вън и от вътре. Майката напуска клетката когато си пожелае, и да влезнат пчели вътре, не могат да я ужилят, не могат да се свият.
Идеята за "барикадата" е - излизайки от отводката, летящата пчела да се "затрудни", така шанса да се върне пак там е по- голям, иначе отводката остава само с кошерите пчели.
Молеца напада най- вече пити в които е отглеждано пило. За основите не се притеснявай.
Кошерита са боядисани и изсъхнали - утре ми идвай майката. Смятам да направя следното, ако някдъде бъркам моля за спешна поправка: Около два следобяд ще разделя кошера - подреждам двата нови по следния начин 1. пита мед 2 и 3 . две пити с пило 4. изградена празна пита 5. восъчна основа за градеж. 6,7 и 8 задръстените пити 9. преградна дъска. Така и двата нови кошера ще са с еднаква подредба. Затварям и на този без майката слагам клончета на прелката. Оставям ги така от два и половина до осем вечерта за да се почувстват осиротели. КАКВО ДА ПРАВЯ АКО НЕ УСПЕЯ ДА ОТКРИЯ НАСТОЯЩАТА МАЙКА? Това са 12 пити пчели и тя вероятно вече не е толкова жълтичка - на предното отваряне гледах 15 минути и нищо!
Вечерта към осем придавам новата майка в клетката - отчупени капачета и затрупана с тесто. Трябва да я сложа на пита с мед - това значи на първата или на шестата пита. Мисля че шестата е по удачно щото е по в средата и по добре ще разнасят собствения феромон. Ако бъркам и е по-добре на първа пита, щото е по - близо до пилото ме поправете. В горния ъгъл на медната пита, откъм прелката правя дупка за клетката, намазвам я с изтелклия мед и закрепвам клетката в отвора. МОГА ЛИ ДА НАПРЯВА ТОВА В МЕДНИЯ ВЕНЕЦ НА ПИТА С ПИЛО? Без да храня затварям и двата кошера и чакам до неделя, когато отварям за проверка и почвам да подхранвам с по 300 мл. през ден.
Майката я намираш задължително. Как ще поставяш нова, като не знаеш къде е старата? Горе долу добре се ориентираш за подредбата. Основа не ти е необходима на първо време. Имат си достатъчно работа. Изчакай да се поуспокоят и постави една като имаш толкова мерак. Клетката с майката нежно я намажи с мед, че като гледам как си се засилил да я набиваш в меда и ми се струва, че ще я удавиш. Само я намажи с тънък слой и я постави между две пити в средата. Ако имаш проблем с намирането, повикай някой майстор.
Абе аз мислех да си викна майстор, ама тогава аз ще трябва да го слушам, вместо той мене... Така ми се губи ъпгрейда на експириънса...
Или купуваш втора майка и на двете места слагаш по една. Едната отива курбан ама сигурна работа........почти
АБСУРД! Повдигат ми се червата от прахосничеството. Ще търся до откат. Ако трябва една по една пчелите ще претакам, ама това не мога да направя. Между другото на кошерите ми отстрани на прелките има по две дупки в които са напъхани маркучета - това чудо от кой зор им е на пчеличките?
Аз бих почнал преди обяд. Бих поставил двата кошера на еднакво разстояние от мястото, където е стояло сегашното семейство. Деля рамките по равно и в двата с преглед за майка. Ако не я видя, след разделянето, при по-малко рамки, по-лесно се работи(търси майка). Да кажа и аз, задължително е да се намери! Докато се случва подредбата, минава време и усещането за липса на майка в единия от кошерите, вероятно ще започне. Не бих чакал повече от два часа. Клетката с майката бих я сложил между питите с пило. Както се каза вече, финно корубата с медец. На летящата пчела ще и липсва стария адрес и ще се разпредели и в двата кошера. Така отслабени ще са по-благосклонни с нова майка. При пилоти, за да се запознаят с нея първо кърмачките. Те не са толкова агресивни. Ако се съмняваш и има възможност да си два дни при пчелите, отчупи първо малкото капаче и на другия ден голямото. Така ще забавиш освобождаването на майката. Първо ще проникнат през малкия отвор пчели и то една, по една. Попаднали на тясно и без пълна подкрепа на останалите, единиците не са агресивни. Искат, не искат ще се объркат с феромони на майката. Започва едно влизане и излизане от клетката, при което се разнасят новите феромони. Поставена при пилото, това ще намали шанса от залагане на маточници. Така по-голямо количество пчели ще са приели майката вече, при нейното освобождаване и свитата и вече е гарантирана. Тези неща не съм ги измислил аз, но съм ги проверил и са така. Случвало се е при агресивно поведение към нова майка, пчелите заклейват половината от дупките по клетката. Бавното освобождаване свърши работа. Играчка е, но ако държиш на майката или си със сгънат ресурс, това е вариант за по-висока успеваемост. Разделянето на летящата пчела едва ли ще е по равно. Все пак ще има някаква летяща пчела, с която да стартират. Ако е фрапиращо, след две седмици може да пренесеш малко зап. пило(без пчели) към по-слабия. Тогава и ще оцениш сътвореното. Нямаш празни пити, бих сложил основа до откритото пило. Някой те предупреди, че ще ти трябват пити, да строиш докато са семейство!!!
Би трябвало вече да са изградили двете основи, които сложих преди седмица - те са ми единствените изградени пити... другото е пълно.
Колкото, толкова. Не го мисли, минало е. Не прекалявай със сиропа. Трябват ти пчели, а не дебели венци. Разделени, вече със статут на отводки, ще им трябва малко време да се организират и след това ще подюрат майките да снасят. Предвид датата е важно да не ги задръстваш. Зимните запаси ще ги мислиш след месец.Нормално е, при липса на достатъчно пчели, да не достроят питите чак до долната летва. При мен са студени нощите и това се случва. Как е при теб и с по-висока рамка ,не знам. Не бързай да си пъхаш носа при новата майка, колкото и да те яде любопитството. Наблюдавай прелката след 4-5 дни. Ако вкарват прашец изчакай още толкова. За сравнение наблюдавай кошера със старата майка. Те вероятно ще изпреварят в началото. Ако все пак се съмняваш, прегледай много внимателно. Без чукане, бутане и пушалката остави. В полупълния корпус, бавно бутай пита, по пита докато видиш яйца. Не е важно къде е майката, а дали работи. Затваряш и дишаш.
Той не иска да търси, но да дава пари, както виждаш го е написал с големи букви. Та ще търси, а ще се научи как. Озадачи ме твоето предложение. Пред готова майка и явно работна да купиш друга и да я пуснеш вътре и каквото стане. Ей, бАРКОВ.
В „това ме научихте”, аз не участвам. На нищо не съм те учил.;)
Аз съм фен на метода!!! Не знам със сигурност, колко пчели има в семейството. Гол рой е най-ефективен, когато семейството е изпаднало в роево, а ако ги хванеш на запечатан маточник, най-добре. Тогава, отделената летяща/роева пчела включва турбото и бачка бясно. Не съм го прилагал късно в сезона и не знам какъв ще е ефекта.
Младенов, прочети как се прави гол рой. Щом се получава по това време на годината, това е по лесната операция. В пренесения кошер ще останат млади пчели. Те приемат лесно нова майка. На пренесения му трябва сиропче, че е останал без летяща, а рояка храниш за да строи бързо. Какъв рояк ще се получи, нямам опит с десет рамки в ДБ. Дончев да помага. Метода много ми допада, но аз го правя с пчели, поне на три рутови корпуса и целта ми е медосбор и с двата кошера. Твоята цел е друга и в тази ситуация нямам опит.
Аз в преценката си незнам дали да се съмнявам, ама в очите си вече със сигурност - от два до пет следобяд търся майка - кошерите вече са разцепени, ама пущината я няма. Заболя ме кръста да гледам, взех си столче, два пъти прегледах всички рамки и нищо. Имам чувството, че всички работнички са с удължени коремчета. Давам си един час почивка и после отивам пак да гледам - отели ми се воло. Ама пуст инат... Видях "нещо като майка на една пита", ама много и бяха оръфани крилата и коремчето не се различаваше много от работничките ... и докато я снимам, дим да я няма - мина от другата страна на питата и повече не я видях. Та снимах цялата тази пита - ако някой може да помага да помага. Аз отивам пак да гледам.
Прикачен файл 10133
Прикачен файл 10134
МИСИЯТА ЗАВЪРШЕНА УСПЕШНО. Мога да претендирам в рекордите на Гинес за най-продължително търсене на пчелна майка. Отне ми четири часа докато я намеря... Незнам да се радвам ли, да се срамувам ли, ама я намерих. Междувременно преброих всички въшки в кошерите. :bigsmile: Ето я мамка им:
Прикачен файл 10135
Ако вчера някой ми беше казал да търся под купчина от пчели щеше да ми е от полза. Оказа се че е на първата пита, която си я градиха сами върху скъсани телове. Там килииките са стъпалообразно, едни нагоре, други надолу. Тя се навряла в дълбокото и върху нея три реда пчела - ходи да я дириш ако си нямаш работа. Важно е че я видях и е жълта красавица без дефекти.
Утре сутринта ще им придам купешката майка. Падна им се по една пита с хубаво пило, по две с рехаво и по две с разхвърляно. Бяха изградили и двете основи и им правеха корони.
Та вече съм горд собственик на два кошера - утре като я сложа до неделя няма да пипам. Да им сложа ли по половин литър вода в хранилките? Мога ли да храня вече този със старата майка или и той да чака до неделя?
Прикачен файл 10136
Отворите на прелките са за прашецоулавители и има по една летвичка, която се върти на 180 градуса за събиране на прашец - сега съм ги махнал летвичките изцяло. Утре да ги сложа ли на запушен прашецоулавител или да ги оставя нашироко без летвичка?
Аз доволен и охилен до ушите. А ти ми разби детските мечти! Де сбърках та ще ми утрепат новата майка?
Т.е. ще убият новата щото старата е жълтичка и хубава, ли? Ако ги ароматизирам с ракия или някоя друга смрад? Майката е до мене и ме стресирахте та да ми е жал да им я сложа? Ако ги оставя да направят маточници и тогава да им ги потроша и да им я пусна? Дайте идеи какво да правя.
Младенов братко имам пчели над 10 г. от 2014 малко по сериозно но досега съм купувал и придавал само една купена майка и пролетта тя даде фира пчелите нещо и направиха или нещо здравословно я сполетя.Просто нямам опит с придаване на купешки майки в клетки иначе бих писал как и що.Удивен съм и малко респектиран от човек дето ще търси една майка 4 часа и да не се откаже докато не я намери.
Що му не кажете на човека какво да прави?
Що?
Не съм фен на късни кекави отводки с някакви майки, та ми не е баш зор за практика теорията съм я чел ама тя е за пчеларстване от което не се интересувам, не че е грешно просто характера на човека оказва голямо влияния на начина му на работа с пчелите и в моя случай е хоби та хоби, та за туй си ми е все тая как се придават майки в този случай при тези обстоятелства.
Нещо нищо не схващам - явно съм изтощен от днешното приключение - верно е че клекнах на Трендафил, обаче нямам идея как да направя голия рой. Диря сума време във форума без нищо конкретно. Да речем че сутринта върна всичко в единия нов кошер на старото място - този със старата майка. Като се върна от работа - това е към два следобед го местя далече от първоначалното му място, АМА плочата е десет на четири метра! Колко далече мога да го преместя? Овен това сега има пчела на 16 пити какво правя с четирите излишни от сутринта до следобед... Преди работа да търся пити без пило и да ги чистя от пчели ми се вижда нереално. Да кажем че се справя с това, после какво следва? Правя гол рой без да ми е ясна техниката? Слагам престоялия кошер до обяд от едната страна на плочата, а празен на неговото място? Без помагач... ДБ 12 рамки... Жената като видя днес пчелите и аз в средата, каза че там не се качва, децата ги няма, явно ще трябва да търся хамалин... Да кажем че успея да го преместя. Вадя от него пити без пило и без яйца, какво става с пчелата върху тях? Зарязвам я там или я чиста и ги слагам голи? Пускам майката в новия празен кошер заедно с питите и чакам пчелите да дойдат при нея? Това ми се вижда пълна глупост - там ще дойде стара пчела, а младите ще останат на пилото със старата майка? Нищо не схващам от тоя метод и съм като пате в калчища. Вадя си новата майка с клетката "от хладилника" и си я слагам под възглавницата та да е натопло. Пък утре сутрин ще го мисля, ако ми прати някой линк ще се опитам да намеря сили, ама сега повече НЕМОГА.
Местиш кошера със старата майка настрани заедно със всичко. Поставящ новия кошер на старото място и пити каквито имаш под ръка, но без пило. Ако не можеш да пренесеш кошера, то го прехвърляш пита по пита в същия ред както са в стария. Внимателно за да не пребиеш майката. Старите пчели ще се върнат сами в новия кошер или стария, ако прехвърлиш само питите, което дори ще е по - добре, че миризмата ще остане. За по - малко от час кошера ще е пълен със стари пчели. Изчакваш още толкова и поставяш новата майка с клетката по начина който описах в преден пост. Капачетата ги отваряш както описа Румен мисля. Чети ги тези постове, че вече за трети път го пиша начина.
Цял ден майка търся, а сега сън ме не хваща, майки сънувам. Благодаря на Трендафил за съветите. Аз обаче като твърдоглаво шопче вече имам план за действие. Това с голия рой не ми се нрави много - не му вдявам на логиката и ми се види рисково. Та утре сутрин майката отива в нощес осиротелия кошер. 25 процента ми се вижда добре, а пък и се чувствам късметлия. В неделя отварям и ако са я пиели добре, ако ли не всико се връща в единия кошер, стои два дни там и другия вторник наново, вече с гол рой на нова майка - и майкопроизводителите трябва да ядат, я. Дотогава ще си запълня всички дупки по темата. Днешния следобяд ми струва доста повече от цената на една майка, така че инат ми не дава всичко да е било на празно. Затова ще експериментирам, пък квото сабля покаже...
Пич ти уби всичко детско в мен! Слънчо ти го каза, избираш един вариянт и действаш. Сега е напълно възможно да съсипеш всичко, но ти си знаеш... хем търсиш съвет, хем не правиш всичко докрай както ти казват! Ясно ми е, че в главата ти е компот, но вслушай се в един опитен колега и прави точно каквото ти казва, свободните съчинения по картинка след някоя друга година или петилетка, всичко зависи от теб... Успех!
Какъв е смисъла на цялото това упражнение, което заема последните 10на страници на темата? Цепене на 1 кошер на 25 Юли от пчелар, който нищо не разбира, гол рой на 25 Юли и новото семейство почти изцяло на зимни запаси от захар? Щот пашата в повечето райони вече е само поддържаща, не знам как е в Кюстендил.
Аз такова нещо не бих направила. Късна отводка от начинаещ пчелар, с неясни качества на новата майка, с малко количество пило (това на снимката изглежда добре, ама колко е общо) от старата. На мен ми се струва рисковано и не разбирам целта на деленето сега.
МладенОФ, преди да сложиш клетката, много внимателно ще провериш питите които имат и отворено пило и ще развалиш всичко което ти прилича на маточник. Ако не намериш нищо, слагай клетката и не отваряй голямото капаче, майката не може да излезне и не могат да я убият. Утре пак провери и тогава махни капачето. Утре наблюдавай и клетката, ако има върху нея пчели които се опитват да я хранят през решетката, значи е добре.
А ако изтръска пчелите от питите с пило и ги върне временно при майката и след два дена пак така обратно, няма ли да е по-добре. Не съм го правил но ми се струва удачно.
То и аз баш не разбирам туи ,,делене,, или ,,цепене,, какви изразни средства се използват ако приемем , че пчелното семейство е цялостна биологична еденица.Ама човека каза, че е шоп а на мастерите им е скука и си чешат клавиатурата в стил Шарлок Холмс а, че пчелите ще вият като баскервилското куче оставено на диета от овесени трици или някоя друга веганска щуротия, като ги подкарат осите на есен е дрига работа.А и като гледам какви топки прополис от сега мъкнат не ми се мисли като доиде Малкия Сечко.
Ама знае ли човек кое е правилното когато целта оправдава средствата.
Преди няколко години бе така и зимата беше страшно после две години не събираха дърва и топли зими миналата бе нормално.
Ако продължават и секнат пилото септември е ясна работата, ще трябва повечко гориво да се копува а при пчелите пак ще има набити пчели в килийките на нехайните пчелари.
Гаранция за нищо няма ама буците прополис по къде дупка има са си буци онзи ден и хранилките запушили гледах и се чудих и па гледах и па се чудих, и до преди малко резах дърва да освободя малко място та да докарам още малко а то нека си няма гаранция за студ за всеки случай и за всеки случай вече започнах зазимяването на част от семействата.
П.П.Миналата есен видях признаците за роене нямах възможност да взема мерки е те такова роене не съм имал.Ама туй за моя район де.
Да се похваля. Майката със зелената точка приета (вероятно късмета на начинаещия). И двата кошера са с по три пити запечатно пило от двете страни. Подхранвам през вечер по половин литър сиропче 1:1. Сутрин мъкнат прашец, следобяд не? Странна работа... има ли си причина за това? Търтейте си влизат и излизат свободно - значи манджа наоколо бол... или пък в хранилката(?) - август не бил толкова страшен...
Място за снасяне бол - на последната проверка имах на кошер по една изградена плодникова рамка, тъкмо бяха тръгнани да слагат за венец, взех я и я преместих между пилото, сега само мерак да имат майките да носят наволя.
При следващо отваряне ще им забода по три ленти варостоп на кошер. Септември ще пръскам с оксалова киселина. Решетъчното дъно ми решава проблема с молеца. За друго нещо трябва ли да правя профилактика? Зазимяването в края на октомври на по 5-6 медни пити в плодника с възглавничка до тях, отгоре по 2 кг на кошер твърда храна, над нея наелонче, после магазин без рамки, пълен с парцали и най-отгоре още едно наелонче, следва покривна дъска и капак. От десети септември спирам захарния сироп и минавам на инвертен сироп с витаминки. Ако пропускам нещо казвайте. За зимата мишепедпазители, а прелките затворени да ги държа и да ги отварям само в топли дни или постоянно отворени? Вариянт ли е да сложа магазин под плодника - празен и нагоре конфигурацята описана понапред? Дъното е от две решетки като горната е в дъното на шкафче - в него плъно ще напъхам три сантиметров фибран.
ОК - ще чакам да секне пилото и чак тогава ще третирам с О.К. Влезе ми една муха в главата и да ми кажете доколко е реална за изпълнение. Имам шест празни съндъка и два пълни. Пролета единия ще го развивам за медосбор, а втория(този с роевата майка) смятам да го напомпам здраво с пчели и после да го вкарам в роево настроение. След това да го разделя на четири отделни кошера, всеки от които с по три пити, от които една с пило и един маточник. Реално ли е да се случи това? Ако видя после че някоя от майките падне в боя ще обединявам с другите три. Та правил ли е някой подобно нещо? Де мога да намеря материал по въпроса и подробности в изпълнението му. Старата майка да я оставя ли с маточник или да изчистя маточниците при нея? По един или по два маточници да оставям на рамка. Да се разроят на три рамки ми се вижда нереално, а два маточика са си добра застраховка за фал с едната майка. Чакам мнения и съвети по това що съм си намислил... все пак съм пчелар само няколко месеца...
Вчера стеснявах и зазимявах, ама единия не можах да го стесня достатъчно, понеже в него имаше доста пило пръснато по всички пити. Това нормално ли е в средата на ноември? Какво да правя? Да жертвам пилото или да го оставя на много пити да зимува - бяха девет - успях да намеря три без пило - двете бяха идеално запълнени със запечатам мед и ги сложих от двете срани за крайни, третата беше на около 20 процента и я извадих - сега остават осем пити, а пчелите покриват не повече от четири от тях - всичко е пълно с много мед и малко пило - има ли опасност да не преживеят зимата понеже ще са на много широко? Няколко пъти последните два месеца гледах кога ще свърши пилото за да третирам с оксалова, ама йок - все си има пило - преди около месец разделих една опаковка от турските ленти на двата кошера и кърлежите почнаха да се събират в мрежата на прашецоулавителя ама това дали е достатъчно? То май и без друго вече е късно за оксалова... Питата, която е с най много пило е първата която сложих при улавянето на рояка - в момента е чисто черна и доста крива понеже теловете бяха изпокъсани като я сложих (само с това разполагах), та как да им я взема - сега има пило - пролета като отворя вероянто пак ще е грухана с пило, а е за брак? Как се процедира в тоя случай?
Един приятелски съвет без да го приемаш като заяждане: когато търсиш съвет и помощ направи няколко снимки, защото най-малко няма как да разберем какво е количеството пило, запаси и т.н... Колкото до ОК не е късно въобще. Казваш пило по малко навсякъде а 4 междурамия пчели, нещо тук не ми се върже също.
Според мен по-голямата част от пилото е простудено и умряло, аз бих оставил семейството на 4-5 пити с мед, и всички останали маломедни пити бих ги премахнал.
Стесняването не е от кой знае каква полза. Но когато има възможност да се извадят няколко празни пите не е лошо да се направи. Тук с пилото нещо не ми се връзва. Пило по всички пити? Това може да се получи юли и август, но октомври и ноември - едва ли. Нещо друго е, което ти мислиш, че е пило. С ОК може да третираш, а и времето позволява. Тази пита която не ти харесва я местиш последователно към края докато се освободи и махаш. Но както каза и колегата - щракай по някоя снимка, че така много трудно баенето. ;) То на добрата баячка не и требе жокер, но все пак.:bigsmile:
Няма маломерни пити - висчко е почти пълно.
Пилото е разхвърляно защото кошерът е задръстен - от 10 септември до 30 октомври двата кошера изпиха 40 литра инвертен сироп и накрая вече не го искаха защото бяха запълнили всичко. Реших че няма проблем да ги задръстя преди зимата за да се запасят добре. За снимките ще го имам предвид при следващото отваряне, но то ще краят на януари, началото на февруари за да им сложа сухата храна с тимола. Всички оставени в кошерите пити са запълнени на над 80 процента с мед, инвертен сироп де.
Добре си ги налял:icon_lol:, по мое мнение малко си се попрестарал, тъй като семействата явно не са били много големи и не са се нуждаели от такива количества, за догодина по по малко;)
Ако няма достатъчно празни килийки за зимуване ако не цуфишат ще се мъчат като грешни дяволи с три пъти по голям разход на енергия.
Ако изобщо ги стоплят. Зимата пчелите ползват 2,4 до 3,2 кг. мед, всичко останало е камъни които те трябва да затоплят. Дори си мисля, че Младенов ще остане без пчели, ако всичко това остане в кошера, но той ги стеснява та има шанс.
Ако ги стесни и нямат празни килийки ще дадът фира при едно по сериозно застудяване.Трябва да сложи пити под плодника но ако има по голяма разлика от 10 мм. прехвърлянето е стрес с повишение на температурата на кълбото - понякога не става .Ако е само един плодник ( забравих колко бяха пчелите) то бива бива ама 20 л. Инверт си е цифра.
Ама знам ли