Каква би била цената.
Преглед за печат
Ехеееееееее.
Ами като нямаш идея, защо коментираш?!?!
ТАБЕЛКИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ С РАЗМЕРИТЕ НА КРЕДИТНА КАРТА И С ВЪЗМОЖНО НАЙ-МАЛКО ПЕЧАТ ВЪРХУ ТЯХ И ДА БЪДАТ В БЯЛ ЦВЯТ(ФОН)!!!
АКО на някой е нужно да му обяснявам защо точно с тези размери, той трябва да спре да коментира неща извън неговата компетентност!
Коментирам защото ме питат! Размерите, които предлагам какви са? Ако ползваш карта - премери! Печата не оскъпява, ако е едноцветен.
Кой пръв написа по повод размерите? Ти ли?
Ти какво предлагаш? Дай твоя вариант.
Да вдигнеш цената от 20 стотинки на плаката до 1,20 на персонализирана карта при положени че ще трвбва да се изработят стотици хиляди ИЗВИНЯВАЙ. Не живеем в София ама домата от известно време не го ядем с колците.
Вземи картинката от форума и пусни запитване до няколко фирми, които се занимават с печат и персонализация на карти. После публикувай тук офертите, ако искаш реалната цена. Аз имах време само за много груба оценка поради почивните дни. Имай в предвид, че на пазара ще се борят поне десетина фирми и тиражите далеч няма да са стотици хиляди. Колко кошера има в БГ? Един милион ли?
Не се ядосвай за цената. Ако наистина първите предложения са на такава висока цена, със сигурност ще се появи жестока конкуренция и тя сама ще си свали цените до възможния минимум.
Иначе като материали тази карта наистина е много евтина, но като труд, мастило, принтер, пробиване на дупки, ДМА и т.н. - това може доста да хвърли в цената.
Аз не съм смятал още какво би излязло с тези карти, но имам горчив скорошен опит от восъчните маточни чашки, които от 1 стотинка восък стигат до обща себестойност от над 10 стотинки, докато се появят залепени на рамките. И това само от труд .....
Не забравяй, че всяка минута труд е около 10 стотинки, и горе-долу още толкова, за да се подсигури този труд (ДМА, помещения, осветление, отопление и т.н.). Така че няма да се учудя, ако картата достигне до 40-50 стотинки, но чак пък левче ми се вижда много. Ако конкуренцията наистина започне да ги продава по левче, това ще ме мотивира да се намеся на този пазар и да сваля цената поне наполовина.
Имай предвид, че ако картите са много евтини, никой няма да се занимава да ги продава на парчета по 1, 2 или 5. То разходите за Еконт ще са по-големи. Най-вероятно ще се продават на пакетчета по 50 или 100 с поредни номера. Поне аз така бих направил, ако ще се захващам с това.
Правил съм десетки хиляди такива карти и ВСЯКА с различен номер и много добре знам кое колко струва и как да се направи възможно най-евтино и качествено.
Ти колко подобни изделия си произвел?
Хайде, хайде...всеки капацитет да си знае кондензатора!
Ето една идея, нахвърляна за 3 минути:
Прикачен файл 7455
Не разбрах какво притив имаш QR кода
След като си бил в този бизнес и знаеш цените, на колко определяш твоята цена?
Аз дадох своята идея и заложих на около лев, Матеев даде своята и заложи на 0.50лв. Дай твоята идея за дизайна и цена. Като на професионалист колко минути ще ти трябват да я нарисуваш?
Здравейте на всички,
Ето нагледно марки (маркиращи номера) . Направих си труда да се поровя в интернет и да сваля снимки как си маркират кошерите в съседна Турция.Марките (табелките )според мен трябва да са направени от високачествена пластмаса(такава без примеси на креда в нея,защото кредата прави пластмасата крехка и с малък срок на годност)На снимките се вижда ,че дори и нуклеусите маркират.
Ето една идея за любителите на QR кода:
Прикачен файл 7458
Нямам намерение да ви давам идеи, защото съм против тези табелки, поне докато не се изчистят всички проблеми свързани с пререгистрацията на кошерите.
Табелките могат да се изработят за под 0.50лв/бр и да бъдат UV устойчиви. Поне 10 години ще издържат на слънце! Практически е невъзможно да бъдат повредени при работа с кошера, освен ако не залееш кошера с бензин.
Не знам на какъв език да ви обясня вече, че печата и качествената пластмаса струват пари, а ако тези табелки ще се сменят като носни кърпи, то по-добре да са възможно най-евтини, дори и да бъдат некачествени.
Спрете с тези винтове!!! Винтове няма, свършиха, забраниха им вноса! Я помислете дали искате утре да ни накарат да ги хващаме задължително с винтове! Табелите трябва да нямат възможност за захващане с винт. МИСЛЕТЕ!!!
Дали сме за или против май никой не ни пита! Въпроса е да се направят най-прегледни, удобни за монтаж, устойчиви на климатични условия и разбира се - евтини. Аз също съм против винтовете. Най-добре ще става с лепене със силикон или хелметекс.
Все пак на колко залагаш като цена?;)
Трябва да има винтове, за да можем да си местим табелките, когато прехвърляме семейството в нов кошер.
Ако се лепи с лепило, после изчегъртването му от кошера ще повреди самия кошер. Ами какво правим с отводките, на които след продажбата табелката трябва да се развие от транспортното сандъче и да се завие на новия кошер? Какво правим с нуклеусния парк на майкопроизводителите, при които всяка година се прави нова номерация на новите семейства-отводки съобразно групите, в които е попаднал дадения физически нуклеус?
Проблем са само кошерите като твоите. Ако се залепи на ламарината на капака с някакво лепило, което запазва гъвкавост, не е проблем да се свали с нож или шпатула. Аз за това съм поставил отвори за малки винтчета или пирончета. Всеки да го прави както му е удобно.
Личното ми мнение е, че е добре всички табелки, независимо от производителя, да са с еднакви размери и дизайн. Спрете се утре на нещо на съвещанието и излезте с мотивирано предложение пред докторите. Нека те да го внесат в работната група и каквото реши "мозъчния тръст" това ще е.
Да най добре е с винтове че като си решиш да си сменяш старите кошери няма пак табелки да се поръчват
Моите табелки са изработени от разпенено ПВЦ 3мм върху което има залепено фолио на което е разпечатан надписа. Върху него има залепено фрого фолио което дава УВ защитата. Не са мръднали по абсолютно никакъв начин доста години (5-7). Цената за изработка е 7,50 лв метър квадратен за подложка и 30лв. фолио с печата и УВ защитата. При предложения размер ( кред. карта) цената е под 20 стотинки. Това е със надценките на вносителя на подложката и изработката на фолиото с ДДС.
Ще ти дам ти да лепиш табелките със силикон. Знаеш ли след колко време хваща силикона и каква първоначална здравина има и дали издържа на UV?!?! Най-елементарното решение струва 10 лева(тук е надута цената), следващото е полиуретанов уплътнител с УВ, следващото е полиуретаново лепило за дърво(раздува много малко), но ще издържи макс 5-10 години. Говорим за 1 капка, а не обмазваш кошера с лепило.
Нищо няма да се повреди на дървения кошер, а ако си мислиш да хващаш с винтове за стиропора или фибрана...голяма грешка. Лепилото се реже от кошера с макетен нож, нищо няма да се повреди. Още миналата година ти казах да си запълниш дупките на кошерите (от кълвачите) с полиуретанова пяна. Няма друг начин да ги ремонтираш, а с винтовете става още по-зле. Всяка дупка ще се разшири и винта ще спре да държи след време. Все едно си ги набол с игли към стиропора.
Ако искаш да е "културно" направено, поръчай си държачи за табелките, залепи държачите за кошерите и само ги пъхай вътре. Принципът е същия като на баджоте. Пъхаш табелката странично. Цялото удоволствие ще ти струва 10стотинки на кошер, че може и по евтино.
За консултантски услуги вземам по 50лв/час. Фактура искаш ли?
Силикони колкото искаш. Аз вече писах за "течния пирон" по-назад в темата. Какво ми дреме за UV устойчивостта му, като той се маже там, дето слънце не огрява? А за 5-10 години "Я камилата, я камиларя!":laughing:
А виж това за държачите е добра идея. Аз се бях сетил и за друго решение - една дупка като на баджовете и лентичка с един винт. Ама много ще се мандахерца от вятъра и бързо ще се откачи.
Произеодител на този вариант може да е всяка рекламна къща. Там съм ги поръчвал и аз. Може към цента да се добави и холаграмен стикер ако много се държи да са защитени от фалшификация. Такива се изработват по поръчка в Китай и са по няколко стотинки. Аз не виждам смисъл от такава защита ама умните глави може и да искат.
Обикновено простите решения са най-добри.
Би ли ми изпратил снимка да погледна как изглеждат табелките след няколко години експлоатация, че нещо не ми харесва тази история с лепенето на фолиа.
Иначе да - разпененото PVC е идеалният материал за табелки за кошери. PVC картите не стават - много са корави.
Ще ви кажа и още нещо - понеже отдавна ползвам както едното, така и другото, мога да ви кажа, че PVC картите не са устоичиви на UV радиация, докато с разпененото PVC няма проблем - стои си снежно бяло, а набитата на него карта е посивяла.
Не мога в момента защото съм из Европа. Като се върна в бг на 27 късно вечерта ще ти пратя. НЯМАТ НИКАКВА СЛЕДА ОТ СТАРЕЕНЕ ИЛИ ОТЛЕПЯНЕ НА ФОЛИО И Т.Н. единствено остава малка следа ръжда от пирончетата или скобите на такера.
Аз съм против винтовете като единствен вариант за трайно закрепване. Нека си ги има отворите на картата . Обикновените винтове след първият дъжд започват да ръждясват. След 2-3 и повече години не знам с какво ще се отвиват.
С дървени кошери съм и използвам едни по-дълги кабари за закрепване на сегашните номера-по 2бр. на табела. И те ръждясват, но се махат и се слагат бързо и изцяло механично.
то в такъв случай най-евтиният вариянт е да се печатат на лазерен принтер на жълта хартия или картон (по избор) след това пчеларя сам си ги изрязва, купува си тези даржачи (а защо не и бадж) монтирва го на кошера както намери за най-добре и си слага вътре листчето.... а защо не направо да се ламинира - почти всички книжарници предлагат такива услуги за няма и 10 стотинки.... от друга страна покритието е пластмасово достатъчно гъвкаво и трайно... така че ако следваме последните предложения и постове най-удачния и евтин вариянт е ламинирането на картонче от обикновена жълта хартия/картон
Ламинираните картончета не издържат. Баджовете не са УВ.
Ще се задържа вода сняг. Ще изглежда и смешно.
ламиниран лист а4 (обикновена копирна хартия) стой забоден с две габърки на дървото пред нас вече 4-та година на всякакви атмосферни влияния единственото което се е проминило е че габърките ръждясаха.... мойте табели на село на пчелина също са ламинирани но са картонени не са се разпаднали стоят си....
при малка табелка с размер на визитка особено сложена под козирката на капака може да издържи достатъчно дълго... притиснявате чуждото мнение ли?
Моите табелки и номерата са точно по този начин изработени. Само, че има два варианта - пачаташ и ламинираш - изключително неустойчиво, дори и да не го вали дъждът директно то от влагата се скапва, понеже като се нареже листът хартия или картон то ръбчетата са незащитени. Вторият и издържащ вече няколко години вариянт е принтира се, нарязва се и след това се ламинира. Така ламинираните номерца се нарязват и вече ръбчетата са запечатани и съответно защитени.
Колко струва като цена в книжарници и разни офиси, незнам - понеже си ги изработвам сам. Но, тия от министерството, едва ли ще ни позволят да си ги правим сами - дори и тая опция, да се регистрираме като производители(оператори) на тия табелки нещо не ми се струва, че ще е тъй опростена както ни се представя...?!?
Според мен, ако някой ги изработва серийно, както кочаните с фактури с поредни номера, ще е по-евтино, отколкото сам да се занимава човек. Освен ако не си брои труда, разбира се. На мен времето непрекъснато не ми стига.
И как ще става тая работа? Всеки сам ли ще си ги печата? А бай Иван, дето няма принтер и ламинатор? И представяте ли си бъркотията с уникалните номера? Или ще открием фабрика с манифактурно производство? Защото тази процедура на печатане на уникални табелки без автоматизация и тяхното ламиниране и рязане ще изисква колосален ръчен труд. Колко работници трябва да се наемат? Техните заплати, осигуровки, застраховки броите ли ги в цената? Спомена се цифрата милион кошери!!!
лично аз съм далеко от мисълта че изобщо ще бъде прието подобно нещо нмо от пост на пост се стигна и до такова обсъждане :) иначе лицензирания доставчик на уникални номера би могал да се ограничи само до отпечатване на табелките на лист а4 а пчеларя вече сам да си ги реже и ламинира (като е известно това не се калкулира като труд от мнозинството) :laughing:
Е, добре, де, никой ли няма да каже какво решихте вчера? За какво гласувахте? Не е честно! :(
КБП и БПРА са тотално против промяната на чл. 7 от Наредба 10. Решението е прието с пълно мнозинство.
Сега пиша писмо до МЗХ с мотивите, които ги обсъждахме и приехме. Когато стане готово, ще го публикувам и във форума.
Защо само член 7 да отпадне? Цялата наредба 10 трябва да отпадне + промените които готвят.
Има капани из цялата наредба, но трябва да ги проследиш. Още при изготвянето на наредба 10 в нея са вкарани капаните, които сега борим.
член 2 (2) Регистрацията на животновъдните обекти(пчелини) се извършва по реда на чл. 137 от закона за ветеринарномедицинската дейност.
В чл. 137 (1) от закона за ветеринарномедицинската дейност... пише, че подаваме заявление за регистрация и прилагаме документ за платена такса определена в чл.14 (2)
В Член 8 (4) от закона за пчеларството пише, че НЕ СЕ ЗАПЛАЩА ТАКСА
Чл.4(2) от наредба 10 пише, че номера е постоянен независимо от промяната на броя на кошерите, пчелните семейства или промяната на собственика
Чл.5(1) т.3 от наредба 10 пише, че се вписваме във ВетИС
Така е - сега се пише текста на становището, но членовете на УС си заминаха в къщи и ме оставиха сам да се пека на бавен огън. Някои от тях ми обещаха да ми помогнат, като ми изпратят части от това становище от юридическа гледна точка, но естествено не си изпълниха обещанието. И това не е за първи път - на приказки всички са велики, и после се измъкват като пръдня от боб и ме оставят сам да измислям всичко, но според техния "акъл".
Както и да е - духа на решението на Управителните съвети на КБП и БПРА ще бъде спазен, доколкото съм си водил записки, но аз не мога да гарантирам, че всичко ще е юридически издържано.
А защо в становището на КБП и БПРА не се предложи западния опит ? ....
Защото започнем ли да обсъждаме текстове от Наредбата, то това означава, че вече сме съгласни с нейното приемане. Това е дилемата - няма как да сме РЕШИТЕЛНО ПРОТИВ, и в същото време да се впускаме в обсъждане на текстовете. Тази дилема много внимателно я огледахме и претеглихме от всички страни и най-накрая взехме ДЕМОКРАТИЧНО РЕШЕНИЕ, което вече го знаеш.
Решението е категорично против наредбата. В това лошо няма. А какво правим ако те не се съобразят изобщо с това и наложат Наредбата както им хрумне на тях... А и доколкото разбирам още от самото начало са казали че са непреклонни и трябва да влезем във ветис. Ако това се случи КБП и БПРА защо да не препоръчат запознаване с чуждия опит така поне може да се спечели и малко време...
п.п И междодругото наредбата ще бъде приета без значение дали сме решително против или не. Всички държави членки предприемат промяна в тази насока от 1 март догодина трябва да е факт. Това не е хрумване на нашите задължават ги от ЕК и официално се води за повишаване на здравния статус
Моля да не коментираме публично темата, защото се чете от МЗХ и БАБХ.
Когато КБП и БПРА излязат с официално със становище, тогава то ще бъде качено във форума и ще достигне до всички медии.
Всякаква комуникация и обсъждания по темата САМО на ЛС, имейл и телефон.
Значи......номера на Животновъдния ми обект е 0006. Платил съм го......и аз не помня кога. Явно съм бил шестия по ред. После: Ако има такива разминавания в членовете на наредбата-нека се атакуват. Ако останат- в съда и готово. Иначе попитах: какво лошо има в регистрирането и номерирането на кошери.:yo:
Това е взето от крави, овце и т.н. затова е така просто от едър добик и дребни преживни (крави, кози, овце) са го направили пчелни семейства и кошери без да обърнат внимание...
Таксата е 5 лв. и не е за самата регистрация тя е безплатна, а се плаща издаването на Удостоверение - т.е. да ти го напишат на компютъра и да го разпечатат на принтера....
Лошо е от гледна точка на това че се създава голяма бумащина за нещо което може да бъде решено много лесно. Да не говорим за времето и писането дето ще падне и от наша страна, да не говорим за ветеринарите. Може услугата да е безплатна но при държавния ветеринар, за частните дето имаме договори едва ли ще им хареса идеята да въвежда над 100-200 номера и да създава досие на всеки кошер по отделно съвсем безплатно....
Пролетта когато се говореше за опрашването, тука се изказахте,че едва ли не пчеларството загива в България. Сега пак по същия начин. Ама истината е май, че някои доста ги е шубе от конкуренция....... Това (в същия смисъл) го дочух днес на пазара на 1 сергия.........:yo:
Щом сте категорично против промените, то КТБ въобще няма нужда да присъства на срещата в сряда, на която сте поканени за да обсъдите планираните промени, като текстовете се съобразят със сектор пчеларство и тук е ролята на пчеларските организации да си кажат думата, която ветеринарите явно искат да чуят. С две думи от МЗХ възлагат на БАБХ изменение на наредба 10 и най вероятно синхронизирането и с европейското законодателство. БАБХ свикват среща на която ясно заявяват желание за съвместна работа по наредбата която така и така ще бъде променена , но искат да го съгласуват с пчеларските организации. Няма ли диалог, няма и напредък.
Утре няма да се ходи в София на среща в БАБХ - това го решихме лидерите на няколко организации. Причината - всички пишат в момента официални становища, които по всяка вероятност ще предизвикат ДРАСТИЧНИ ПРОМЕНИ в пчеларското законодателство, а от там и в целия пчеларски сектор.
Защо това е така?
Ами защото след подробен преглед на съществуващото законодателство се оказа, че повечето пчеларски Наредби са АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ. Не сме поискали, не сме ги отменили всичките още утре. През цялото това време (последните 10 години) държавата НЕЗАКОННО е издевателствала над пчеларския сектор. Незаконни са регистрациите в БАБХ и ВЕТИС. Незаконен е самият контрол от страна на БАБХ. Незаконен е контрола от страна на ИАСРЖ. Незаконни са дори самите Развъдни асоциации. И това е ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТ, а не някакви измислици.
Първопричината се крие в определението на думичката ЖИВОТНО. Що е това ЖИВОТНО и пчелните семейства животно ли са или не?
Единственото определение за ЖИВОТНО се намира в Закона за ветеринаромедицинската дейност. Цитирам:
§ 1. По смисъла на този закон:
.............
33. "Животни" са бозайници, птици, земноводни, влечуги, риби, молюски, ракообразни, други гръбначни и безгръбначни животни, отглеждани от човека със стопанска и нестопанска цел или обитаващи дивата природа.
Някъде някой да вижда думичката НАСЕКОМИ?
Ами няма я, колкото и да я търсите. Няма ги и думичките БИОЛОГИЧЕН ОРГАНИЗЪМ, какъвто според Закона за пчеларството се явява ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО.
Накратко:
Пчелните семейства според закона НЕ СА ЖИВОТНИ, в резултат на което не се подчиняват на изискванията на Закона за ветеринаро-медицинската дейност и на Закона за животновъдството. Супер - за пчеларите отпада БАБХ и всички нейни издевателства, отпадат всякакви регистрации и идентификации, лични или областни ветеринарни лекари и всичко останало. Отпада и ВЕТИС. Отпадат дори и Развъдните асоциации, които са създадени по Закона за животновъдството (все пак пчелите не са животни). Отпадат и ВСИЧКИ ПЧЕЛАРСКИ НАРЕДБИ без изключение, защото за да има някаква наредба, тя трябва да е упомената в СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ ЗАКОН, а такъв за нас е Закона за пчеларството.
Какво остава?
1. Остава само контрола от страна на БАБХ на качеството на меда като хранителен продукт, но никой няма право да ни пита, още по-малко пък да ни контролира, как го произвеждаме този мед.
2. Остава и Закона за пчеларството, но според него пчелините се регистрират в кметствата, а за кошерите се казва само бройката, и НИЩО ПОВЕЧЕ.
това оставя стотици хора без работа или им отваря страшно много мъки
Това е интересно :)
А какво правим ако изкарат дебелите книги, а там пише че насекомите са клас от безгръбначните животни. В Закона за ветеринаромедицинската дейност в определението пише други гръбначни и безгръбначни животни.... т.е. Insecta (насекоми) като клас на безгръбначни би трябвало да фигурират в това определение...
Ако насекомото е животно, то тогава трябва да идентифицираме всяка една пчела и да и слагаме ушна марка....... :) :tres:
Въпросът е не дали насекомото, а дали ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО Е ЖИВОТНО или не. Ами повече от ясно е, че не е. То е КОЛОНИЯ (общество от много "животни"), които много трудно могат да бъде оприличени на единично животно. :)
Но дори и това няма значение. Важни са юридическите определения, а те са КОРЕННО РАЗЛИЧНИ в Закона за пчеларството и Закона за ветеринаромедицинската дейност. Ако трябваше да се подчиняваме на Закона за животновъдството, то в Закона за пчеларството трябваше да пише "Пчелното семейство е животно, което има следните характеристики .....".
Много ми е интересно какво ще излезе на края от цялата тази гюрултия.
Не сме в силна позиция а се заемаме с кардинални промени и искания. Сизиф ......
Дано знаете какво правите и най-вече си готов да похарчиш пари за адвокати и съдебни дела....
Е...явно се разбрахме и вече говорим на един език.
Не чоплете дали пчелата е животно. Самото съществуване на закон за пчеларството е факт. Щом има такъв закон, значи НИКОЙ друг закон не може да се меси там. Изключение правят регламентите на ЕС, но те гледат да не се докосват до подобни закони и процедурата е много сложна. Ако регламента не е вписан в закона за пчеларството, значи той не се отнася за него. Забележете при животновъдите как се вписват препратките към регламентите. При пчелите това го няма защото ЕС почти не се меси, а когато се намеси, то е в полза на пчелите, или опазването им. Когато ви кажат "ЕС така каза" това е подсъдимо, а държавния служител може не само да бъде уволнен, но и да лепне условна присъда. Наскоро ЕК се оплакваше, че държавите се оправдават с ЕС и че това няма да се толерира.
Всъщност е точно обратното. Има си ред. Преди съда има поне още 3-4 институции, които се занимават с тези проблеми и адвокат не ти е нужен. Преди съда е главния прокурор, които трябва да разгледа нормативните актове. След това е омбудсмана. Повярвай ми, че докато се стигне до омбудсмана...МЗХ ще са вдигнали ръце.
Това е НЕВЪЗМОЖНО да се случи! В момента в който МЗХ се запознаят с аргументите, тотално ще се откажат от подобни идеи. Не са толкова глупави, веднага ще загреят, че стола на министъра се клати.
Не влизайте в тази казуистика дали пчелата е животно, защото ще ви се смеят! Да, определението в закона не е съвсем прецизирано, но грешката е по-скоро фразеологична, а не смислова.
Прочетете внимателно статията в Уикито за това, какво са животните: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96...82%D0%BD%D0%B8
Обърнете внимание на определението за животно:
По всички изброени признаци пчелата е животно от класа "насекоми". Колония е пчелното семейство. Друга подобна колония от насекоми са мравките. Дали в случая ще се маркира всеки член на колонията или цялата колония по определен начин това решава единствено и само законодателят по целесъобразност. Обща слабост на цялото ни законодателство е липсата в множество закони на така наречените "легални дефиниции". Стотици закони и хиляди наредби ли ще поискате да се променят???Цитат:
Животните (Animalia) са организирани живи същества, притежаващи сетивност и способност за волеви движения и размножаване. Всички животни дишат.
Има едноклетъчни организми, които притежават характерните признаци на животните. Всички животни са изградени от еукариотни клетки (клетки, в които генетичният материал е организиран във вътреклетъчни мембранно-ограничени структури, наречени ядра). В процеса на еволюция клетките се диференцират, образувайки различни тъкани (епителна, съединителна, мускулна, нервна), а те от своя страна формират съответно органи и системи. Образувание на извънклетъчния матрикс, посредством калцифицирането му, са спикулите, черупките и костите. Животинският свят се обозначава също като „фауна“. Най-много представители има животинският клас насекоми.
PS Писали сме с Дамян по едно и също време.
В закона за ветеринарно-медицинската дейност е достатъчно да се добави само пропуснатата дума и нещата си идват по местата:
§ 1. По смисъла на този закон:
.............
33. "Животни" са бозайници, птици, земноводни, влечуги, риби, молюски, ракообразни, насекоми и други гръбначни и безгръбначни животни (организми?), отглеждани от човека със стопанска и нестопанска цел или обитаващи дивата природа.
Ние, като изпълнители на законите, НЯМАМЕ ПРАВО ДА ГИ ТЪЛКУВАМЕ. Длъжни сме да ги изпълняваме БУКВАЛНО, дума по дума, изречение по изречение.
Wikipedia е творение на други хора, такива като мене и тебе. И като такава нейните определения нямат НИКАКВА ЗАКОННА СИЛА. Законите са нещо друго - те са измислени и гласувани ОТ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, които са ОПРАВОМОЩЕНИ ДА ГО ПРАВЯТ ТОВА. Тяхната дума е закон и не подлежи на обсъждане. Ако утре те гласуват, че пчелното семейство е РАСТЕНИЕ, значи на територията на страната то НАИСТИНА Е РАСТЕНИЕ и ние ще имаме правото да го садим, подстригваме, плевим и третираме с пестициди. :)
Знаеш ли, че вярата в Аллах е наложена със закон в 7 държави, и ако случайно обявиш на някого, че си АТЕИСТ (не вярваш), наказанието за това е СМЪРТНА ПРИСЪДА. Мислиш ли, ще ще им помогне позоваването на Wikipedia?
Дори и да е имало пропусната дума, трябвало е да я поправят, а не дълги години НЕЗАКОННО ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ над цял един сектор. Кой е този, който е взел решение това да се случи? Ако има такъв човек, значи той подлежи на наказателно преследване. Има си закон за административната отговорност на властимащите.
Дори и да приемем, че всичко това е една голяма грешка, откриването на тази грешка ще попречи на бъдещото публикуване или промяна на наредби до момента, до който грешката не бъде поправена.
Тук си много прав в действителност в Директива № 92/102/ЕС за идентификация и регистрация на животните абсолютно никъде не се споменават пчели или насекоми. Става дума за едър рогат добитък, овце, кози, свине и т.н. затова и в наредба 61 от 9 май 2006 за условията и реда за индентификация на жиотните, регистрация на животновъдните обекти и достъпа до базата данни за идентифицираните животни и регистрираните обекти има изброени един куп регламенти но нито един за пчеларсто и пчели...
Смятам че точно и затова специално за пчели има отделна наредба 10 в която обаче няма регламенти и дерективи а въз основа на чл. 51, ал. 9 от Закона за ветеринарномедицинска дейност
Намираме се в ситуация, в която НЯМА ПЕЧЕЛИВШО РЕШЕНИЕ. Всички възможни решения са губещи, но кое от тях е най-малко губещо никой не може да ти каже. Затова и направихме заседание на Управителните съвети и взехме окончателно решение за един от губещите варианти. Това се нарича ДЕМОКРАЦИЯ.
Така че престани отново да дъвчеш различните варинати - те се свършиха. От тука нататък вече има само един вариант, и аз го съобщих на форума. От твоето мнение вече никой не се интересува, независимо какво е то.
От тука нататък имаме само една цел - написване на правилно, юридически добре издържано Становище в стил "Не сме съгласни и вие сте много грешни".
Ще те помоля да не коментираш темата. Имаме закон за пчеларството, който е над всички други нормативни актове. Този закон не може да бъде отменен и/или заменен със закона за животновъдството, защото законодателят е разбрал, че пчелата няма място при животните. Дали е животно или не, това няма никакво значение в случая.
Няма нужда ние да искаме каквото и да било. Закона за пчеларството ни устройва почти на 100%, има няколко проблема, но те са нищо в сравнение с всички глупости, които МЗХ си позволява да ни налага ежегодно.
Колкото до това дали е животно, ами не е! Пчелната колония е суперорганизъм! Пчелите в кошера няма да изкарат и един месец без бактериите и гъбите, които са част от този суперорганизъм. Законодателят го е разбрал и затова имаме закон за пчеларството. ТОЧКА!
Знаеш ли, че само една пунктуационна грешка е напълно достатъчно правно основание? Само една точка да е разликата между наредбата и обявяването в държавен вестник и наредбата се връща обратно, като инспектора към министерството е длъжен да разследва случая.
Много животни ги няма в това определение, и техните сектори не ги тормозят. Например БУБАРСТВОТО - знаеш ли колко хиляди бубарски обекта има в страната? Нима бубите не се разболяват? Също така БАБХ не тормози и БОМБУСИТЕ. Знаеш ли, че в страната всяка една година се внасят десетки хиляди семейства БОМБУСИ (земни пчели). Използват ги за опрашване в оранжериите. Ами рибите в язовирите? Нима имат ушни марки?
Ами дивите животни? Ами фермите за щрауси - има ги десетки? Фермите за охлюви - има ги стотици. Да продължавам ли да изреждам?
Въобще в страната има прекалено много "животни", които за закона не са "животни", и които сектори са ги оставили на мира, въпреки че отговарят на определението за животно. С пчеларството обаче това не е така. Защо ли?
Като чета развитието по темата си мисля, че организациите, които ще представят становище по този въпрос, се нуждаят от правна консултация, за да бъдат тези становища издържани юридически.
Все пак от това може да зависи бъдещето на пчеларския сектор, имиджа на самите пчеларски организации и тежестта, с която стоят пред държавните органи от една страна и пред пчеларите, от друга.
А що се отнася до прилагането и тълкуването на законите, вижте какво казва Законът за нормативните актове:
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Когато нормативният акт е непълен, за неуредените от него случаи се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта. Ако такива разпоредби липсват, отношенията се уреждат съобразно основните начала на правото на Република България.
Този член е забавен :) Напомни ми като мине всичко да обясня защо. В общи линии мога да кажа, че както те могат да се позоват на този член, така и ние.
В момента ровя един по един всички закони и наредби до които мога да стигна и проверявам точка по точка какво можем да използваме и къде можем да очакваме проблеми.
Така са се забатачили в МЗХ, че просто ти е бедна фантазията. Те много добре го знаят и ако им покажем, че така няма да стане номера, вярвам, че ще се разберем тихо и кротко.
Сещам се за един друг, който ни размахваше една постна пица и ни обясняваше как трябвало да стагаме коланите.
И после се сещам, че през голямата депресия е построен Хувър Дам и е част от стратегията за намаляване на безработицата и инвестиции от страна на държавата. После се сещам, че Кейнс препоръчва увеличаване на разходите и намаляване на данъчната тежест. А накрая се сещам, че ако не беше Втората световна и разходите, САЩ щяха да проточат кризата поне още 5 години.
Така, че няма да се изненадам, ако утре БАБХ реши да броят охлювите и да ги маркират. Малко ми напомня на преброяване на дивите зайци :laughing:
https://www.youtube.com/watch?v=l6zFe20LNXU
Ами мидите от мидените ферми, тях с водолази сигурно ще ги надписват. Ако им дават "де минимис", дали ще е на брой животни /миди/?!! Изобщо, стигне ли се до даване на субсидии на бройка в някои области, цирка при броенето е неизбежен. Пчеларството е такава област, заедно с много други животновъдства.
Има ли някакво развитие по темата.
Абе тоя Куменов имам чувството, че преписва информация от форума и я публикува във фейсбук като негови размисли и заключения :bigsmile:
Оставете човека може да сваля по наредба 10 с леки промени:bigsmile:
Копирам написаното от него във фейсбук група "ПЧЕЛИН".Тези неща Матеев ги написа преди повече от 24 часа, а Куменов преди 15мин
Здравейте колежки и колеги, относно изменение на наредба 10, а именно смяната на досега съществуващите номера на кошерите с нови такива табели, както и пререгистрацията им... и след дискусия с някои от председателите на националните пчеларски организации взехме следното решение, а именно:
1. Всяко такова изменение е незаконно.
2. Категорично отказваме да се въведе тази нелепа глупост, която се оказа, че ще затрудни пчеларите в много отношения.
3. Най- важното! – Пчелите не са животни, ако са животни, то държавата ни дължи конпенсации от десетки година назад, ако пчелите не са животни – то трябва да се смени целия закон за пчеларството!
4. Пчелата по ветеринарните изисквания не е животно - а насекомо , след като пчелата не е животно, какво правим при животните?!?
Имаме 1000 юридически издържани аргументи, не си заслужава да се хващаме за това дали пчелата е животно. Не си губете времето :)
Който иска да си приписва заслугите. Веднага им ги отстъпваме, само искаме сектора да заработи и МЗХ да спре да го мачка.
До къде стигнаха нещата с табелките? Има ли някакво движение по въпроса? Или както винаги "Два дена Иху и после тихо"?
Преди малко изпратих в електронното деловодство на МЗХ официалните становища на КБП и БПРА относно промяната в Наредба 10. Двете становища са с различен текст, но с един и същи смисъл - решително сме против промяната на наредбата, и дори против самата Наредба 10, тъй като тя е незаконосъобразна.
Двата файла с двете становища вече ги публикувах в съответните раздели на форума за КБП и БПРА, но за всеки скучай ще ги публикувам и в тази тема:
Прикачен файл 7563
Прикачен файл 7564
Становищата са написани грамотно. Браво.
Това че не отхвърляте тотално регистрацията на семействата и предлагате съвместно да изработите правилата също е много добре.
Имам една забележка. Понятието капацитет на пчелина не съществува. В нашата БАБХ дълго време пишеха капацитети и не можеха да отговорят на база на какъв нормативен акт ги изчисляват. Бяха приели правилото че за едно семейство са необходими 10 кв.м. и толкова. От известно време тази порочна практика е прекратена и вече се издават удостоверения за регистрация на ЖО без да се споменава за капацитет.
А защо трябва да е BG bee не може ли на български да пише доколкото знам българският език е един от официалните езици на ЕС.До кога само ще се дупиме.
И такааа,ще може ли да си оставим старата табелка която е отдясно с поредният номер на кошера и до нея да сложим новата..
"С идентификацията на пчелното семейство ще се постигне гарантиране на благополучен здравен статус на отглежданите на територията на страната пчели и добив на качествена продукция от тях"
Журналисти........
"МЗХ публикува Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2015 г. за условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства, като чрез представените промени ще се осъществи регистриране на пчелните семейства в Интегрирана информационна система на БАБХ – ВетИС.
Чрез идентификацията на пчелното семейство ще се получи достоверна информация по отношение на смъртността по пчелните семейства и нейните причини. С идентификацията на пчелното семейство ще се постигне гарантиране на благополучен здравен статус на отглежданите на територията на страната пчели и добив на качествена продукция от тях, като тук средство за идентификация на пчелно семейство е индивидуална идентификационна табела."
Това е, решили са хората и няма отърване.Май не са чели становището на КБП.