Хайде , стегни се ! На крачка си от решението на своята идея . Аз , ли ? Мълча !
Преглед за печат
Жоро, Фарар работи в активния сезон с 8 до 11 корпуса. Този осем рамков корпус даже и два пъти да го завъртиш, колко пчели ще ти произведе, че да напълни тези 8 айде да са 6 фара рови корпуса? От къде ще ти дойдат пчелите? Само разсъждавам, не работя с Фарар.
Нещо такова ще да е: http://aca.at/0uploads/bilder86.jpg
Надявам се постинги #6, 7, 8.... от линка по долу да са ти от полза. Броя на килийките на една пита(от двете страни), умножени по броя на питите с които ще разполага майката, и множителят разделен на 21(дните от снасяне на яйце за пчела работничка до излюпването му) и разликата(резултата - получиното число) ще ти даде средният брой килийки с които майката ще разполага за едно денонощие за снасяте - ти си направи извода дали ще са ти достатъчни(само 8 броя фарар пити)...?!?
http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D1%80%D0%B0
Ако предположим че има 32000 килийки в 8р магазин, означава че средно майката ще снася по 1500 яйца и ще има место... Колегата Софрон Софрониев бе споменал, че работи с фарар 1 корпус 10р и каза, че дори той е много... дали е така незнам... Друг е въпроса че при такъв малък обем и компакност ще се получи и задържане на яйценосната дейност на пчелата дори в пика. Можеби ще се получи и удължаване на живота на пчелите работнички!
Софрон не работеше ли с ЛР корпус за плодник?
Жоре, Жоре най-после един пчелар който чете между редовете, искам да ти стисна ръката. ;) Зачетох се в едни стари постове които предложи колегата Мутафов и не бях чел.
С този постинг не съм съгласен
Силата на семейството се определя от качествата на майката и продължителността на живот на пчелата а не вида и размера на кошера. Справка една снимка, която пуснах преди време а много хора я разчетоха грешно. Това са 4 ДБ кошери и половин тон мед:
http://pchelari.com/forum/showthread...l=1#post101496
Силата на семейството се определя от качествата на майката и продължителността на живот на пчелата а не вида и размера на кошера. Справка една снимка, която пуснах преди време а много хора я разчетоха грешно. Това са 4 ДБ кошери и половин тон мед:
Нещо да добавя ... ,когато системата не те ограничава и можеш да бъдеш гъвкав според обстоятелствата то какво ти трябва освен една хубава майка! А като вкараш в ДБ и 2 ...
Здравейте колеги! Слагам гофман уширители. На фото : горния с 10 рамки/корпус (и празно място остава от ляво), долу 12 рамки/корпус (приковани уширители само от една страна). Искам да попитам - ще стане ли долния(12 рамков с 5мм расстояние между тях) за плодник? Енвентуално 2-3 бр 12 рамкови за плодник , за мед по 9 рамки/корпус..
https://s22.postimg.org/f8ne3mn99/DSC_0069.jpg
Колега това е така, защото нито уширителите са точни, нито корпуса. В България заради сгрешения стандарт 375мм се стига до там, че да се поръчват и рамки с по-тесни хофмани... абе ужъст... Аз ако си поръчвам 10р кошер ще е с вътрешен размер 385мм и рамки с 37мм хофман...
Някъде чел - при тясно подреждане на основи за градеж, градят бързо и "идеално равно". Освен това - по хубав теплинен режим за пило... Не знам, не искал така да правя, обаче 12 рамки не се клатят в корпуса, изглеждат по добре. Трябва консултация от по опитни хора.
И като ги заклеят, с кран ще ги вадиш и майката с 1 кило пчели ще пресоваш...
Намерих нещо интересно по въпроса:
Прикачен файл 7759
*http://poly-hive.co.uk/recourses/beg...lated-spacers/
*http://isentsov.blogspot.bg/2011/02/blog-post_20.html
37 мм. е най - добрия вариант, а кой как ще си ашладисва жената си е негова работа.
Здравейте колеги! Искам да попитам има ли все още такива от вас , които работят с кошери Фарар
Би ли споделил колко корпуса ползваш за плодник? И също така ползваш ли ХР?
Формулирах въпроса така, защото болшинството от колегите се занимават с ДБ, ЛР и многокорпусни с-ми. Интересувам се от фарар системата, макар че започнах с 2 ДБ иска ми се догодина да изпробвам и фарар. Доколкото разбирам за фарар няма единен стандарт, някои използват магазините на Дб , други нещо средно на ЛР - и тук искам да науча от вас какво използвате
първия за прашец, втория и третия за пило и четвъртия медена шапка.... така ли бре Янчо? Или наздраве....blush;
А по лесно ли се работи с 200 семейства отглеждани по система фарар в сравнение със същата бройка лр и дб?Ако можеш и с няколко думи да кажеш нещо за ротациите, ясно че не се прави по дати, но ми е интересно с голяма бройка кошери как се случват нещата-по колко пъти се сменят местата на корпусите през сезона, на колко корпуса зимуват и т.н.Теб лично кое толкова много те спечели тази система, че реши тотално да преминеш само на нея?
Стигнах до 200 бр ДБ и 40бр ЛР да ги отглеждам сам(викам брат ми в редки случай и когато вадя меда). Две години гледах няколко фарара и толкова ми хареса, че продавам всичко и минавам на Фарар. Какво толкова ме е впечатлило? Това, че един кошер го оправям за по малко от 5 минути. Ротацийте при мен може да са коренно различни от ротацийте на 10 км от моя пчелин. Всеки може да пробва, но трябва коренно да си промени мисленето и гледането от ДБ.
С колко майки работите? Защото четох, че може и с две - една в долните два корпуса , ХР и в горните два корпуса още една
Сам прецени колко тежи ЛР наполовина с мед и магазин пълен наполовина с мед(да не говорим за цял), помисли си като минеш 50 бр за един ден как ще си с кръста после :-):-):-). Хоби си е, докато не взема работник(аз навсякъде казвам, че съм любител пчелар), а и през повечето време си ходя само събота и неделя да ги оправям. Единствения вариант да им на смогвам е, като им създавам за месец напред работа, защото нямам физическата възможност да ги ровя по често :-):-):-), а това означава за много пчелари проблем, защото те всяка седмица трябва да ги ровят иначе немогат да спят :-):-):-).
Отглеждане на пчели и методи за високи добиви
http://pchelar.com/files/tmp/_DSC0992o%20800%20copy.jpg Любопитно ми е кога е писана.
2015 година
Едва ли е писана2015, но карай. Тази може да ти е по-интересна, ако съдя по заглавието.
https://www.book.store.bg/prdimg/156...sen-kosher.jpg
Вчера я търсих в книжарницата, но уви.. А за на професора книгата е преиздадена през 2015
Също е преписван със съкращения от "Наръчник по пчеларство" - Ал. Тошков, В. Петков, Ан. Дончев и др. изд. "Земиздат" 1957г. Разгледани са биологията на пчелата и пчелното семейство, медоносна растителност, отглеждане и развъждане на пчелите, пчелни продукти и др. Има снимков материал.
Нашите учени много малко пишат за фарар. Днес търсих в библиотеката, но едно и също намирам...
Опитвам се да ти хвана идеята от някъде ама май не ми се получава. От отговора ти разбирам, че минаваш на фарар за да ти е леко, аз не искам да ми е леко засега и плодници Дадан–Блат мога да въртя и ако трябва ще намеря време три пъти седмично да ги ровя ама да има смисъл Финансов от цялата тая хамалогия. Имам ДБ и ЛР, но с ЛР–а приключвам вече окончателно като стандартно отглеждане с корпуси. Фарар не съм пробвал още и затова питам:
Има ли количествена разлика в добива при теб или искаш да си улесниш работата?
Книгата на Милан Матич вече не я преиздават, ще трябва да я търся в антиквариати
Добива е по голям, по малко избиват на рой, по малко време в работа, развиват по силно семейство. Най важното е да си промениш тертипа на работа, а това е голяма пречка за повечето пчелари и затова не успяват в резултатите с тях.
п.п- количествена разлика в добива можеш да получиш от бройката кошери(колкото по малко, толкова по добре). Погледни го от тази гледна точка- приеми че Пашата около теб е равна на една кофа вода, и каквото и да правиш не може да е повече. От тази кофа с вода, колкото повече семейства има, толкова по малко количество им се пада на брой семейство. От тук насетне предполагам сам можеш да развиеш тезата. В чужбина почти всички пчелини за мед са между 30-40 бр семейства на едно място. Защо ли е така?
По вашият край може, аз пиша за нашия. Търсих и чертежи по онова време и тези, които намерих във вестник "направи си сам", също бяха ДБ-12. Сега си спомням, че в оня момент в Бургас имаше само ЛР и първите ми 6 бр. ДБ-12 ги докараха от Горна Оряховица.
пп. това е 1987г.
Дъното на фарара плътно или замрежено е?
Някой от вас подхранва ли със суха пудра захар? И как
Прикачен файл 7945 Какво за Сухата захар?
Ехаа, страхотно! Това вътрешна хранилка на ЛР ли е ?
Тази захар целогодишно ли я има над семейството?
Аз не бих държал такава хранилка целогодишно.Някой може да я слагат края на февруари-началото на март.
Полезна лекция за начина на работа с фарар...
https://www.youtube.com/watch?v=p6F1k3NnTNo&t=534s
https://www.youtube.com/watch?v=p6F1k3NnTNo&t=534s
този мед от инвентирания сироп, сложен като медена шапка в корпуса над гнездото няма ли опастност да бъде пренесен и в по-горните корпуси? И още нещо, не е ли по-добре направената отводка да бъде настанена над основното сем. с помоща на снелгрова дъска ? Лектора също така предлага и интересен антироеви метод, някой пробвал ли го е
Поддържането на пълен медови корпус над пилото съм го срещал за първи път при Венер и според него, няма опасност пчелите да пренесат меда от него към горните медови корпуси. При финландските кошери не се предлага снелгрова табла. Антироевата система, описана на тази лекция, не съм я пробвал. По пътя на логиката, стигам до предположението, че самото изпадане на семейството в роево настроение, спирането на снасянето на майката, водят до отслабване на семейството и намаляване на медодобива, дори и роят да не успее да напусне кошера.
На тази лекция в Плевен, лекторът споменава за адрес на пчелин и може би магазин за полистиролни кошери в Плевен, написан на някакво съобщение. Някой може ли да го публикува, тъй като не съм присъствал на тази лекция. Евентуално и телефон?
Интересувам се, дали се предлагат рамки - размери Фарар, магазинни, с тънка горна летва? Мисля да пробвам тази система, но би било разумно, горната летва да е с по-малка височина, за да се намали мъртвата зона между корпусите.
Отдавна работя с горна рамка 10 мм дебела.От няколко години си ги поръчвам при Иван Табаков от Долна Оряховица.Казвам му размерите и колко бройки искам и съм доволен от изпълнението.
Забелязвате ли разлика в яйцеснасянето на майките при плодник от два фарарови корпуса в сравнение с един ДБ плодник? Преминаването на майката от горния фараров корпус към долния представлява известно препятствие, което при ДБ рамката липсва.
Tarty,твойте рамки и основи пластмасови ли са?
Отдавна сме го изяснили тоя въпрос, може би още в зората на форума - и при Ф, и при ЛР. И в тоя ред на мисли колегата запитва за производител на рамки с тънки горни летви /а са коментирани и тесни такива или с триъгълно сечение/. Съвсем разумно е вместо 3.5-4 сантима дърво и въздух между корпусите да ги намалим на 2.5-3. Зоната е мъртва дотолкова, доколкото дървото вътре в кошера не ни носи никаква полза. Освен като носеща конструкция, подразбира се.
Чудех се да ли да идвам, но ми излиза 500 лв престоя за три дена и сигурно ще се откажа, обаче може да бъда на 26 в Беклемето на събора. Каня се и догодина да съм на Плевен, но все не ми стига времето, та ще видим хаха. В пчеларския магазин Русе в Варна имам оставена една рамка за мостра.
Янчо , какво са за теб 500 лева ?
Ела на изложението , искам да пия вода от извора .
Извинявай, но сега започнах да се интересувам отпчели. Линка не работи, би ли пуснал нов?
всичко си работи, проблема е при теб
Къде се слага строителната рамка при кошер Фарар? Най-удобно ми е в най-горния корпус. Във филма за ЛР кошерите я слагат в двата края на по-долния корпус. Така за всяко преглеждане се налага да свалям горния корпус. Но пчеларката във филма изглежда много опитна и вероятно има причина да я слага там?
Има, има бъди сигурен в това! Но можеш да си отговориш и сам. Ако се запиташ къде пчелите залагат търтеевото пило? Ще помогна малко. Винаги е по периферията на пчелното семейство. Причината е, че там е по- хладно! Презумпцията е, подобна на тази защо тестисите на мъжките бозайници са "извън" тялото. А именно в мъдна торбичка. Успех!