Миришат на Армани :)
Преглед за печат
Миришат на Армани :)
Предните години даваха бонус точки ако кандидатстваш за майки и отводки , тази година само надуха цените.Защо парите не се поделят по равно на кандидатите.Има 100 пчеларя купили по 10 майки ,а парите са10 000лв да им дадат по 10лв
За центрофуга, нож или друг инвентар, ми поискаха оферти от минимум 3 различни фирми. И предварителен договор с която си избера. Но договора да не е с фирмата, която предлага най-ниската оферта. Щото после съм щял да давам много обяснения.
Изглежда нещо не си разбрал. Концепцията за 3-те оферти масово се използва по всички мерки на програмите за развитие на селските региони. Тя не е нова - нейната технология отдавна е отработена. Процедурите около тази концепция са задължително наложени от Евросъюза, и колкото и да искаме, нищо не можем да променим в тях.
Та това с 3-те оферти е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВАНЕ за всички мерки на ДФЗ, при които не се оперира с пределни цени. Именно пределните цени спасяват пчеларите от изискванията на Евросъюза, но по мерките за пчеларско оборудване нямаше как да се определят такива. Следователно остава доказването на цената с трите оферти, и пчеларя е ДЛЪЖЕН ДА ИЗБЕРЕ НАЙ-НИСКАТА ОТ ТЯХ. Има обаче правото да избере по-висока оферта, но тогава избора му трябва да е придружен от 1-2 страници ПИСМЕННА ОБОСНОВКА заще е избрал по-скъпата оферта. Проверяващите от ДФЗ в София ще прочетат писменната обосновка и ще преценят дали мотивите са основателни или не. Ако са основателни, ще платят по по-скъпата оферта. Ако не са основателни - ще платят по най-евтината оферта.
Също не разбрах и точките как се изчисляват. Искаха да докажа, че имам поне 3г. стаж като пчелар. Не мога да го докажа. Преди 2015г. бях незаконен (нерегистриран).
П.П. Също нямам обучение по пчеларство. Мога само до представя Анкетна карта за 2015г. Ама във фонда не ми казаха колко точки ще ми даде това.
Извинявам се. Объркал съм темата.;)
Ако се кандидатства за пчеларско оборудване от името на фирма, а не от физическо лице, към 3-те оферти се прилагат и още няколко вътрешно-фирмени документа. Доколкото си спомням, това бяха следните документи:
1. Решение от управителния орган за кандидатстване по мерките на НПП с дата преди датата на кандидатстването.
2. Решение на управителния орган за обявяване на конкурс за доставчик, в което решение се определя по какви критерии ще се класират подадените оферти.
3. Писмото, с което официално са поискани оферти от съответните фирми, заедно с обратна разписка от Еконт, за да се види датата, на която е изпратено това писмо. Тука мисля че можеше да се изпрати и по мейл, но не съм сигурен.
4. Получаването на офертите по куриер и пак разписките от куриера, за да се видят датите.
5. Решение от управителния орган на фирмата, в което назначава комисия за разглеждане на трите оферти и определяне на победител. Тази комисия трябва да има членове със съответното образование (в случая инженери), които да са компетентни да преценят параметрите на офертите.
6. Протокол от заседанието на комисията, на което заседание тя е отворила офертите и ги е класирала съобразно точковата система, измислена в точка 2.
7. Обосновка, ако комисията не е избрала най-изгодната оферта съгласно точковата система.
Всичките тези документи трябва да имат верните дати, които да отговарят на логиката на извършване на съответните действия и събития във времето. Трябва да имат и съответните подписи и/или печати, където е необходимо. Трябва към документите да се приложи и копире от дипломите на членовете на комисията, за да се докаже, че имат съответната квалификация да преценяват параметрите на офертите.
Всичко това го пиша по спомен как едно време се организираха тези неща по програмите за слънчеви електроцентрали. Всичките тези документи трябва да ги предложи и изготви консултанта на фирмата, но понеже пчеларите нямат пари да си наемат консултант, ще трябва сами да се справят. Където трябва, аз ще помагам от страниците на форума. Нека да му дойде времето и ще разровя архивите, за да ви извадя и покажа как трябва да изглеждат текстовете на тези документи.
Не се шашкайте - всички документи се правят за по-малко от час, ако има от къде да гледате.
Един въпрос от другата страна на бариерата.
От няколко места ми искат оферта и съвет от къде да получат още две оферти. За съжаление аз не мога да посоча друга система с показателите на BeeG 13, за да бъдат офертите съпоставими. Как се постъпва в такъв скучай?
На края на страницата е таблицата с точките.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136925546
А после какво се прави.
1. Одобряват ме.
2. Купувам центрофуга.
3. Изплащат ми 2500.
Или.
1. Купувам центрофуга.
2. Чакам да ме одобрят.
3. Чакам да ми преведат парите.
Кой вариант се случва в действителност? Има ли вариант да взема центрофуга, пък да не ме одобрят?:yo:
Може би знаеш, че те предлагат периметрова охрана за пчелини, но цената е доста по-висока от твоята.
http://www.kvel-bg.com/index.php?l=3
Одобряват те,
Подписваш договор,
Купуваш центрофугата,
Отиваш в РРА на ДФЗ и подаваш заявка за плащане
В следващите 45 дни евентуално могат да ти дойдат на проверка на инвестицията
До 45-тият ден(може и по-рано) би следвало да са ти платили - 50% от ценете на центрофугата, но не повече от 2500лв.
Пък ако не те одобрят, едва ли някой може да те спре да си купиш центрофугата...
Вече търся 3 оферти за центрофуга. И договор.drinks;
П.П. А пчеларските магазини ако ми дадат оферта, дали ще я признаят в ДФЗ.:yo: Или трябва да е от фирма производител.
Това по НПП ли или по селските региони?
Защото не трябва да се търси пълна съпоставимост, а само съпоставимост по критериите, заложени в съответната наредба към съответната програма. Всяко едно разрешено оборудване трябва да е съпътствано от критерии за съпоставимост.
В НПП не си спомням да сме определяли критерии за охранително оборудване, което означава, че не може да се закупува, а по селските региони трябва да прочетеш съответната наредба към съответната мярка.
ДФЗ гледа оферти. Не е важно дали е от магазин или производител. Важното е да има 3 оферти. За предпочитане е НАЙ НИСКА ЦЕНА. Не пишете конкретно марка на инвентара. И не се правете на интересни защото експертите от ДФЗ имат опит при съпоставяне на оферти по големите мерки. Няма смисъл да натягате обстановката по дирекции тъй като в момента текат обработки на документи и по други приеми и най вече по голямата мярка 4.1. Да се надявам че запитването ще е полезно за всички. Отворете наредбата когато пишете запитванията при кандидатстване по мярка А и В. Най накрая в приложенията са дадени критериите за съпоставимост. Придържайте се към тях защото в ДФЗ се отваря наредбата и се чете. Червените думички са жокер към съответната точка.
Реалистично колко точки трябва да има кандидата за да се надява за одобрение по НПП
Чакай, чакай. Какво общо има цената на меда с цената на отводките по програмата? Какви хора купуват отводки? - Тези, които искат да станат пчелари и тези, които имат намерение да увеличават бройката (т.е. свежи пари). Щом имате претенции към ниската цена на меда, ами почнете да подарявате отводки - така всеки ще може да произвежда мед с по-малко начален капитал. Гарантирам, че след извършването на всяко такова добро дело, ще се чувствате все по-добре душевно. А от друга гледна точка- след като меда ви се струва евтин, защо да не продавате още по- скъпи отводки, на желаещите да си пробват късмета с пчеларството?
Аз вярвам, че отводките могат да се направят да струват 50лв., майките - 8 лв., а меда - 2 лв. И ПАК човек да е на печалба. Само че това ще са "отводки", "майки" и "мед", съответно. Не е толкова важно каква е цената, колкото какво получава човек срещу парите си! Една и съща на пръв поглед стока, може да има различна себестойност.
Защо е добре отводките по програмата да са по-скъпи? - Ами защото при една и съща цена, те винаги ще са с по-лошо качество от конкурентния пазар ( от една страна, очаква се че бъдещия клиент е склонен да предявява по-малко претенции на "харизан кон", от друга- предлагането по програмата е свързано с допълнителни производствени разходи, без те да са свързани със повишаване на качеството)
Преди 5 години цената на отводките по програмата беше 140лв. Сегашното състояние на пчеларството е пряка последица от известното на всички поведение "ще си запаля къщата за да изгори на съседа плевнята". Някои хора за друго не мислят.
Знаеш , че няма как цената на крайния продукт да се срива а цената на производствените компоненти да расте (освен ако не са неповторими и незаменими).
Напротив - точно обратното е.
Цената на твоя краен продукт (меда) зависи от ТВОИТЕ ЛИЧНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ, а цената на външните компоненти зависи от ЧУЖДИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ РАЗХОДИ. Така че напълно възможно е цената на един продукт да пада, а на производствените разходи да се увеличава.
Освен това на цената влияят и 1000 други фактора, повечето от които не ги знаеш, защото си нямаш никаква представа какво се случва в другите производства.
Ще ти дам няколко примера:
Едно време билетчето за автобус струваше 4 стотинки, а сега струва поне 1 лев. Тоест поскъпнало е 25 пъти. Хляба обаче е поскъпнал само 4 пъти. Електрониката обаче е ПОЕВТИНЯЛА между 10 и 100 пъти. Заплатите са се вдигнали 4 пъти. Ха сега кажи къде е справедливоста, след като си толкова убеден, че някаква корелация задължително трябва да съществува.
Корелация може да се търси само нагоре по веригата, обратната е много малко вероятна!
Хляба 4 пъти /заплатите 4пъти - отговора ок ли е за теб ?
Иначе като човек занимаващ се с бизнес много добре ме разбра но не е в твоя полза в момента .
Докато не измре членската маса на Михайлов и останалите кухи вождове ще има разногласия. Както и те самите. Дано поне тогава се обединим наистина.
Мога да посоча и обратната логика - при тия цени на семействата и отводките, на консумативите, стандарта на живот и работната заплата - каква по-висока цена на меда искате?
Аз не искам цените на отводките по програмата да са безкрайно високи, просто да са нормални. Защото цената им (макар и да изглежда на пръв поглед висока) винаги е била една от причините качеството им да е под всякаква критика.
Смятам го за нормално един пчелар да иска по-ниски цени на майките (въпреки че е по-разумно да изисква по-високо качество), но при положение че повечето пчелари сами продават отводки, пчелар да иска по-ниски цени на отводките и кошерите с пчели, е нещо, което не мога да го разбера.
Точно така , цената трябва да е реалната пазарна или тази на която се продава в момента . Финансирането се приема като нещо което е по-различно и с други параметри по финансиране а то трябва да е нормално състояние на пазара . Както и пазара трябва да е отворен но това е друга тема .
Средната пазарна цена на отводките от миналата година беше 120 лв. с ДДС. Това съгласно проучването на САПИ, които този път се разтропаха и наистина направиха широкомащабно проучване.
Има обаче една тънкост - САПИ проучва КРАЙНАТА ЦЕНА, без да се интересува дали в нея има ДДС или няма. Това е така защото по магазините всички стоки са с ДДС, и на САПИ не се е налагало да си измисля друга технология на проучване. В нашия бранш обаче голяма част от майкопроизводителите са без ДДС. Като обем на продажбите им те сумарно обаче произвеждат по-малко количество майки и отводки от производителите със ДДС. Това е защото са дребни. Тоест 7-8 производители с ДДС произвеждат колкото 50-60 други без ДДС.
В резултат на това по-голямата част от предлаганите на пазара майки и отводки са с ДДС, но при усредняването на цените от САПИ надделява цената без ДДС. Попитах ги от САПИ защо не правят проучване на СРЕДНО ПРИТЕГЛЕНАТА ЦЕНА, но от там ми казаха, че нямат такава методология. Това означава, че един единствен производител, продал една единствена отводка по 60 лева без ДДС например ще натежи точно толкова, колкото някой голям производител, продал 3000 отводки по 120 лв. с ДДС например. И САПИ ще усреднят и ще кажат - средната цена е 90 лв.
Та това е положението - вече имаме средна цена от САПИ, която е 120 лв. с ДДС, което означава, че средно миналата година отводки са се продавали по 110 лв. без ДДС и по 130 лв. със ДДС. Но понеже има отводка и отводка, предполагам че диапазона на отводките без ДДС е варирал от 100 до 120 лв., а със ДДС - от 120 до 140 лв.
На фона на тези разсъждения ПРЕДЕЛНАТА цена на отводките трябваше да бъде минимум 130 лв., за да има справедливост и за да може пчеларите по програмите да не се бъркат толкова дълбоко в джоба. В най-лошия случай трябваше да бъде 120 лв., колкото е написала САПИ. Простотията на Калоян Кисов обаче доведе до това пределната цена да е само 109 лв. с ДДС. Негови подгласници в тази простотия бяха Петко Симеонов с 2 гласа (гласа на Ганчо Ганев), жените-пчеларки, проф. Георги Цанков и Иван Кънев от Русе (от федерацията на българските пчелари).
Накратко - ПЧЕЛАРИ-ПРЕДАТЕЛИ забиха нож в гърба на други пчелари, като не просто ги обидиха или приказваха глупости, а им ОТКРАДНАХА ПАРИ ОТ ДЖОБА, при това много много пари. Нещо повече - спомогнаха поне половин милион лева пчеларски пари да се изхвърлят на боклука, защото при такъв нисък интензитет на подпомагане ще има голям процент на НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРИТЕ ПО ПРОГРАМАТА. Парите от неизпълнените договори се връщат в бюджета, и пчеларите ги губят безвъзвратно. А неизпълнение ще има, защото повечето пчелари сключват договори, без да си направят сметката, но когато трябва да се бръкнат за пари, осъзнават, че не им е изгодно, и се отказват.
Та цитираните по-горе ПЧЕЛАРИ-ПРЕДАТЕЛИ поради простотията си направиха следното:
1. Принудиха пчеларите по програмата сумарно да се бръкнат в джоба с едни допълнителни 70 000 лв.
2. Създадоха условия отказалите се пчелари да изхвърлят на боклука (в бюджета) поне 500 000 лв.
Крайният резултат:
1. По-малко пчелари ще получат подпомагане по програмата (защото много от сключилите договори ще се откажат).
2. Който все пак получи подпомагане, ще заплати от джоба си много повече пари от нормалното и справедливото съгласно изследванията на САПИ.
Ако не съм се припознал.:bigsmile:
http://kozloduy-bg.info/pic/news/big/9169.jpg Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените – пчеларки:
Грешна снимка.
Сега ще се поразровя из интернет и ще се опитам да намеря верни снимки.
:bigsmile:
http://posredniknews.com/site/images...7/pchelari.jpg :bigsmile:
Поздрави и от мен.:bigsmile:
http://fermer.bg/f/uploads/images/Gancho%20Ganev2.JPG
Ганчо Ганев
Ето ГЛАВНИЯ ПРЕДАТЕЛ - КАЛОЯН КИСОВ:
Прикачен файл 7932
Прикачен файл 7933
Здравейте! Искам да попитам какво е това лекарство AB VAR C? Продава ли се в България? Потърсих в интернет и ме препраща към Турция и Аржентина :( Ефективно ли е? Заслужава ли си да се кандидатства за него за пролетното третиране през 2017 г? Казвате , че Перицинът няма да се прилага ог догодина. Какво ще стане, ако в заявлението съм написала перицин за пролетно третиране?
проф. Георги Цанков
Това е човека, който иска ДА РЪКОВОДИ българското пчеларство. Също така иска голяма част от пчеларските пари да се дават за НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. Няма събрание на работната група, на която не ни ги е плещил тези два уж "най-важни" пчеларски "проблеми":
1. Българското пчеларство трябва ДА СЕ РЪКОВОДИ от неговата научна организация
2. Тази организация трябва да бъде финансирана с МНОГО ПАРИ по пчеларските програми
Ето ви снимка на "ръководителя" на българското пчеларство:
Прикачен файл 7934
AB Var C е турски препарат на основата на кумафос. Не съм го ползвал и нямам идея какъв ефект ще има.
По отношение на втория ти въпрос за Перицина, дори и да го напишеш в ДФЗ трябва да избереш друг препарат няма да ти го приемат.
Матеев пусни ми телефон на лични, имам нещо да ти казвам по въпроса с наредбата. Хубаво е, да обясниш на колегите какви изследвания прави тоя от снимката и колко пари получава за това. Едно от последните му изследвания е било, може ли пчелите да зимуват на манов мед. За това е получил, 400 Хил. лева. Ако греша ме поправете.
Ако в заявлението си сте написали Перицин, просто няма да ви го признаят и няма да ви го платят, дори и да сте намерили откъде да го купите. За него няма пределна цена и официално е изключен от програмата.
Колкото до AB VAR C - доколкото разбрах, той е Българско производство, но не съм много сигурен. Активната съставка е КУМАФОС, което означава, че е заместител на Перицина или на Чекмайт. Много силно и много ефективно средство за третиране, което със сигурност ще избие всички акари до крак, обаче кумафоса ще влезе във восъка и по-важното - ще влезе в меда, което означава, че има реален шанс да ви откажат да го изкупят.
Ако ще се третира с кумафос, то това трябва да става през есента, защото той освен всичко друго ограничава яйценосната дейност на майката. А напролет трябва да разпечатате питите с останал есенен мед, и да се убедите, че пчелите ще изядат всяка една останала килийка мед с кумафос. Не го ли направите това, при изкупуването на меда ще ви открият кумафос и могат да откажат да го изкупят, ако количеството надхвърля пределните норми (а те са много ниски).
Кажете и за жените пчеларки, организация с 5, 6 членове ходи и представлява пчеларите в мзх... Половината са с ненормална наклонност но това е друга тема и далеч от пчеларството
Аз лично от този мошеник никога няма да купя храна, особенно от тази, която той сам произвежда и в момента се опитва да продава. Като го знам какви мошенгии прави и е правил през живота си, никога няма да му имам доверие в неговата храна. Бас ловя, че в съставките пак прави някаква мошенгия. Няма начин това да не е така, защото мисленето му е сбъркано на този човек
Та моят съвет е - ако чуете или видите Калоян Кисов - бягайте през 9 планини в десета и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ НЕГО - било то храна, майки или отводки. Каквото и да е то, все ще е плод на някаква мошенгия и все ще е със съмнително качество.
Браво Матеев, друго си е като видиш наяве на накой сурата. Ако ги срещнеш няма и да ги питаш за името. ;)
Матеев дължиш ми един флакон за почистване на дисплей :laughing: . Дока се усетя, че плювам по лаптопа вече не се виждаше нищо на екрана.
Това с "НЕнормалната" наклонност само при жените пчеларки ли го има?!? - дали не се "среща" тук-там и в някой научни среди...?!?
Я раздуй за каква точно храна става въпрос.Да няма вече апифонда бг гаражно производство, че преди два месеца точно от него купих?
Абе как е възможно това, на Мишо асоциацията куха, жените пчеларки са 5-6 и един изфирясал старец да вземат решения за българското пчеларство и МЗХ да каже ето пчеларите са съгласни???
Нека кажат, как старците получават по 400 Хил лева да правят опит дали кошер ще зимува на манов мед.
Яно опита е бил успешен. Я виж в Странджата как са се наели.:bigsmile:
"Процедурата по изготвяне на защитеното наименование за произход "Странджански манов мед" е на финален етап. Предстои документацията да бъде изпратена в Европейската комисия за вписване в европейския регистър.
По данни на Министерството на земеделието и храните, вероятността медът да стане защитен продукт е доста голяма, каза в Царево министър Десислава Танева:"
Министерството забърка голяма каша тази година с цените. Вчера погледнах на сайта на ДФЗ пределни цени нямаше публикувани. Бомбата е заложена и цъка. Казвам го днес и и като излязат наяве резултатите ще видим дали съм прав: Тази година ще има рекорден брой неизпълнени договори и съответно рекорд по не усвояване на средства.
Здравейте, кандидатствал съм по мярка 6.3, там има изискване за разширяване на стопанството с определени единици, има ли проблем да се кандидатства и по НПП за подмяна на съществуващите майки.
Не няма.Може да кандидатствате по всички мерки.
Ах, колко дяволски си прав!!!
п.п. И основната вина за това ще е на "Кумановистите"(от Федерацията) и по псециално представителят им на последното заседание на работната група от 22.11.2016год, Кисов, Петко Симеонов, жените пчеларки, оня "оня" оакания професор с деменцията и пасивността на служителките на МЗХ!!!
Да, лекарствата са намалени, но защо говориш глупости за кошерите цената е нагоре в кравнение с предходните две години. Още повече, че предходните години имаше и бонус точки ако се пише 90% от референтната цена, т.е.т. на практика кошерите от 90лв са вдигнати съответно на 112лв. и 117лв. Още повече, че пазарната цена на качествен дървен кошер без рамки и покривна табла е много близка около диапазона на референтната цена.
Еее, много ясно че ще ти отговоря!!! - да, аз съм майкопроизводител, и продавам и отводки и мога да погледна нещата и от двете гледни точки. Въпрос на проста аритметика е. Аз няма да продавам отводките на 109лв/с ДДС, а на 110лв/без ДДС, което ще бръкне в джоба на обикновенните пчелари с допълнителни 23лв. Или една отводка за която ще плати 132лв от фонда ще му възстановят само 76,30лв. Много добре трябва да знаеш, че когато остане не усвоен бюджет, той не само че се губи безвъзвратно ами и това рефлектира(намалявайки го) върху бюджета за следващият тригодишен период на НПП.
Лобираме за интересите на пчеларите, а те са ДА ЗАПЛАТЯТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО ЛИЧНИ ПАРИ при закупуване на майки, отводки, кошери и друго пчеларско оборудване по програмите.
Цената на лекарствата е намалена, защото има ОГРОМНИ ЗЛОУПОТРЕБИ С ТЯХ. Първо вносителите масово дават под масата отстъпки в брой, а фактурата е за по-висока цена, и второ - черния пазар е пълен с лекарства по програмите НА ПОЛОВИН ЦЕНА или дори на ЧЕТВЪРТ ЦЕНА. Това се вижда и се знае от всички (включая и от МЗХ и ДФЗ), така че ако си търсиш виновник за намалените цени, можеш да си намериш стотици такива по пчеларските магазини или сергии или по обявите за лекарства в интернет.
Колкото до пределните цени на кошерите - те НЕ СА НАМАЛЕНИ, те СА УВЕЛИЧЕНИ. Ще ви кажа защо:
Миналата година кошерите се продаваха в комплект с подкапачна табла и с пълен комплект рамки. И пределната цена беше именно за такива комплекти. САПИ предостави на Работната група цени именно за такива комплекти и точно тези цени трябваше да обявим за пределни, защото нямахме друг избор. И така и стана за майките и отводките на предпоследното заседание - обявихме цените на САПИ, въпреки че те бяха измислени (фалшифицирани). Затова и стана скандала със САПИ.
При кошерите и отводките обаче се съобразихме с цените на САПИ, но с една малка уговорка. В тазгодишната програма кошерите са описани в комплект БЕЗ ПОДКАПАЧНА ТАБЛА и БЕЗ РАМКИ. Тоест работната група трябваше да извади от цената на кошерите по САПИ цената на таблата и на рамките. Но това означаваше, че всички цени трябваше да са по ниски със следното:
- с 18 лв. за ДБ кошер (7 лева за таблата и 6 лева за 10 бр. ДБ рамки и 5 лв. за 10 бр. магазинни рамки)
- с 19 лв. за 2-корпусен ЛР
- с 25 лв. за 3-корпусен ЛР
- с 31 лв. за 4-корпусен Фарар
След обсъждане и гласуване обаче ние решихме да намалин цените на САПИ САМО С 3 ЛЕВА за всички видове кошери, така че на практика Работната група УВЕЛИЧИ ПРЕДЕЛНИТЕ ЦЕНИ НА КОШЕРИТЕ, при това с много.
С молба когато не знаете или когато не сте прочели програмата, ДА НЕ ПРИКАЗВАТЕ ПРОСТОТИИ. Явно това е обща черта на лидерите на Федерацията. Единствената ПРОСТОТИЯ, която се случи в Работната група, беше на последното заседание, което се свика заради скандала със САПИ, и тази простотия се случи именно благодарение на Калоян Кисов с активната подкрепа на Иван Кънев от Федерацията. Благодарение на тях пределната цена на отводките Е МНОГО ПО-НИСКА ОТ ВЕЧЕ РЕАЛНАТА ЦЕНА НА САПИ. Не стига, че от Федерацията направиха простотия, ами сега и приказват простотии и небивалици. Имайте малко срама - пчеларите ви четат и ви се чудят на акъла, а много от тях ДИРЕКТНО ВИ ПСУВАТ ......bow; judge; :tres:
ОГРАБИХТЕ ПЧЕЛАРИТЕ (вие лидерите на Федерацията), и вместо да се покриете в миша дупка, сега имате дори и наглоста да плещите глупости и простотии. Не мога да повярвам, че това се случва .....
Разходите по ал. 1 се финансират, когато са представени най-малко три независими оферти в оригинал завсеки заявен актив (оборудване) разход, съпоставими по показателите за оценка от приложение № 1. Цената вофертите трябва да е определена в левове или в евро с описан ДДС. Офертите трябва да са издадени непо-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и да се придружават от техническиспецификации
Офертите, които трябва да съберем за активи и оборудване сега при подаването на документите до 2 дек ли трябва да дадем, оригинални с печат от фирмата, или ако бъдем одобрени по НПП.
Трябва да попиташ някой служител от местния клон на ДФЗ как ще се практикува конкретно по Пчеларската програма.
Иначе по Програмите за развитие на селските региони офертите се подават В МОМЕНТА НА КАНДИДАТСТВАНЕ за помощта. Тоест въобще не се приемат документи за кандидатстване, ако не са окомплектовани с 3 оферти за всеки един актив над 15 000 лв. Ако се приеме същата логика и по Пчеларската програма, то това означава, че днес и утре трябва да си счупите краката да събирате оферти.
При всички случаи обаче требва да се попита в ДФЗ, защото може да имат и други инструкции.
Колеги, аз съм със седемнадесет кошера тази година. Няма къде да се класирам за каквито и да е помощи нали?
Благодаря предварително!
Значи в лекарствата има злоупотреби, а при отводките няма.... Питам аз, отводката и майката пчелен продукт ли са или не са?
Според регламента на ЕС по НПП нетрява да има майки и отводки, защото не са пчелни продукти
Но остави това, просто различно тълкуване на нормативните документи, просто доказах на Мутафов, че не е хубаво да се гледа само от собствената камбанария
Изглежда, че Гилъна и Иван Кънев продължават да се правят на интересни с простотиите си в стил "ДАЙТЕ ДА ПРЕЦАКАМЕ ПЧЕЛАРИТЕ". Явно са се вживяли в тази роля. Иначе за който не знае, всяка година НПП (Националната Пчеларска Програма) ходи в Евросъюза за НОТИФИКАЦИЯ, и ако от Евросъюза не харесат дори една единствена дума в нея, могат да я спрат. Така че тази тема във фейсбук с майките и отводките е поредната ПРОСТОТИЯ (измислица) на лидери от Федерацията на Българските пчелари. В последните дни имам чувството, че Куменов, Гилъна и Иван Кънев са решили да си направят ХАРАКИРИ като лидери на пчеларска организация.
Иначе майки и отводки се финансират по всички пчеларски програми във всички Европейски държави. Това се прави дори и там, където няма Развъдни огранизации (в повечето държави няма).
Член 55
Национални програми и финансиране
1. С цел подобряване на общите условия за производство и предлагане на пазара на пчелни продукти държавите членки могат да изготвят национални програми за сектора на пчеларството за период от три години („програми за пчеларството“). Тези програми се разработват в сътрудничество с представителните пчеларски организации.
Човека не разбира и иска превод от ЕК :) - Тук се казва на "прост" език следното: ЕС има желание да подобри условията за ПРОИЗВОДСТВО И ПРЕДЛАГАНЕ на пчелни продукти /мед, прашец, прополис, пч.млечице и др./ и за тази цел в сътрудничество с представителни пчеларски организации изготвя тригодишни програми за подпомагане на сектора. В индустрията подпомагат със закупуване на машини, нашите производствени "машини" са пчелните семейства поставени в кошер.
Напротив, нещо си се объркал. Подпомагат с машини и нас, центрофуги, ремаркета и т.н. и т.н. Живо същество къде го виждаш в тоя член? Или според теб една отводка е вид машина? :):):)
Според мене грешиш, защото четеш Българския превод. Само в България ясно разграничаваме КОШЕР от ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО. Европейците обаче под Hives разбират кошери със семейства. Просто игра на думи, свързана с това, че думичката Colony (колония), която нашите преводачи също ще преведат като Колония е думичка за обозначаване на група от много насекоми, а не на пчелно семейство.
Та няма грешка - в програмата могат да се закупуват не само кошери, но и майки, отводки и дори цели пчелни семейства. Защо обаче целите семейства не са включени в програмата до момента - това не го знам.
Така или иначе програмата е НОТИФИЦИРАНА от Евросъюза, което означава, че е вярна и правилна. При това положение не знам защо някои хора продължават да си чешат клавиатурите.
ТСК1 и тук идва въпроса отново отводка и майка пчелен продукт ли са? Какъв продукт ще извадиш от отводка ако предположим по логиката на петърчо че отводка е машина. И все пак ако е машина като трактор, защо не финансират целия трактор а само гумите?
Ако си купя цяло семейство, че даже и с кошера (сандъка) и с магазини и изградени пити. Абе направо да идва пашата и да вадя мед после. Ще ли купувам отводки на ЕДИ каква си цена. Сандъци на Еди каква си цена. Колко да струва семейство, хайв, колони, кошер и т.н. готово за медодобив че и с 2-3 магазина с изградени пити. Съотнесено към цените на отводките, сандъците, и т.н. С ДДС или без ДДС. Та, по логиката на отводкопроизводителите един кошер подготвен за медодобив с магазини и изградени пити трябва да струва 600лв.
Чак 600 не, но едно 400 лева според мене е една нормална цена, ако трябва да е официално със ДДС-та, данъци и всичко останало.
Смятай:
1. Кошер - 120 лв.
2. Рамки с основи - 30*2 = 60 лв.
3. Поне 10 пити с мед, пило или перга - 10*20 = 200 лв.
Та ето ти ги 350 лв. Ха сега добави и 20% ДДС (70 лв.) и сумата стана 450 лв. с ДДС, но без печалба.
Навлизаме в дълбоки води, но ще се опитам да го обясня кратко.
Грешката ви идва от там, че сравнявате пчелата с машина. Пчелното семейство може само да се възпроизвежда, машините не. Пчелното семейство добива продукта си само, а човека само го подпомага и взема част от произведеното. Същото е с кравите и млякото, овцете и вълната, кокошките и яйцата. С помощта на машините хората произвеждат крайни продукти. С помощта на животните те добиват суровини, които после дообработват за свои нужди.
За мен цялата логика е, да се създаде движение на парите. Те ще дадат половината, но и ти ще изкараш пак толкова от джоба, те ще си ги върнат от данъците, а ти веднъж хванал се на хорото ще играеш, искаш или не няколко години. Матеев има дар слово в тази сфера, но колко ще прогледнат не знам. На политиците им трябва да пуснат моркова пред носа на стадото, от там нататък лесно.
п.п.-който и да е бащата на едно заболяване, негова майка е лошото хранене!
Ако сега започвам да се занимавам с пчели имам 2 варианта.
1. Купувам отводки и ги чакам да се развият до семейства и да дават продукция.
2. Купувам готови-развити семейства (по-малко на брой) и започвам почти веднага да вадя продукция от тях.
После, за в бъдеще. Ако ще си увеличавам бройката сам ще си правя отводките и новите пчелни семейства. Ако не мога да си направя това, какъв пчелар съм въобще.
Още по-после. Ако имам загуби или...смъртност...или... Пак ще си възстановя сам бройките. Иначе, пак какъв пчелар ще съм. Ако не мога да го направя това, ПО-ДОБРЕ ДЕ НЕ СЕ ЗАХВАЩАМ С ПЧЕЛИ.:yo:
Кво стана с тее ЖО от 450 лъва? Аз искам да стартирам по НПП с 1-2К.
Да, там някъде ми излязоха. Купих нови кошери от Paradise Honey в пълна комплектация по цена някъде около 170-180 лв. без ДДС. Ако бях платил и ДДС-то, щяха да ми стъпят на 220 лв. парчето. След това 30 рамки по 1 лв. + 30 основи по 1.50 - ето ти ги още 75 лв. само за да заредя кошерите с неизградени рамки. След това и самото семейство по цена средно 200 лв, като изгнилия сандък го продавах обратно за 20 лв., така че средно пчелите ми струваха 180 лв.
Така че и при мене така излезе - средно дадох за 1 кошер с едно семейство 450 лв. и освен това загубих 1 година, докато това семейство се засили и изгради 15-20 рамки. Дори загубих и част от втората година в доизграждане на останалите рамки.
Дори и кошера да беше по-евтин (дървен), аз си мисля, че пак цената му заедно с изградени рамки, напълнени с пило или мед, е някъде към 400-450 лв., че и нагоре. Толкова ви струват и вашите кошери със семействата, когато са силни, ама досега не сте се замисляли и не сте наплюнчили молива, за да посмятате малко.
На някого намира ли му се заяление в електронен вариант ( може да съм разсеян, но нито тук нито в гугъл успях да намеря за новия период 2017-2019 ) ?
Няма такова чудо. Отиваш на място в ДФЗ и ти го попълва служителя.
Ха, сега де?!? - в работната група защитава цена от 109лв, калкулацията му показвва над 200лв, а същевременно продава на 144лв - е това ако не е опит за геноцид над българското пчеларство здраве му кажи....
Прикачен файл 7942
Прикачен файл 7943
Купил си семейство с пчели за 200лв , което е било с рамки , изградени пити и сандък . Това че си решил да го сложиш в кошер за още 250 е твое решение но то пак струва 200лв. Не е лошо да се вдига цената на всички пчелни продукти , както и на самите пчели но е добре от време на време да се спираме .
Аз купувах семейства миналата и по-миналата година , като и двете години ги взех по 140лв/бр. . Едната година края на юни в разгара на пашата другата април месец подготвени , подхранени и готови за рапицата. Да това е много ниска цена и ми е коствало доста време и нерви докато ги намеря но е факт.
Аз лично ако трябва да закупувам отводки и мога да го направя за 80 лв. от "черния пазар" и за около 60 лв. по програма и да ме тормозят с проверки и изисквания много бих се замислил кой вариант е по-добър за мен.
Чакам да видя какви цени ще обявите за майките през новия сезон?
Не забравяй че има нови Мерцедеси и стари трошки-Трабанти. Ако случайно не знаеш, те струват различни пари. :)
В темата се обсъждаше колко би струвало НОВО семейство, с МЛАДА МАЙКА в НОВ кошер, с НОВИ РАМКИ, СИЛНО и РАЗВИТО за паша, закупено ОФИЦИАЛНО с документи и с ДДС.
Ти ми опонираш с цената на СТАРО семейство с КАКВА ДА Е майка в СТАР и ИЗГНИЛ сандък, с ЧЕРНИ РАМКИ за изхвърляне, закупено БЕЗ ДОКУМЕНТ и без ДДС от човек, който гледа ДА СЕ ОТТЪРВЕ от него или от роднините на починал пчелар, които също гледат да се оттърват от кошерите и пчелите на КАКВАТО И ДА Е ЦЕНА..
Така че не се хаби повече да ми доказваш, че трошката Трабант струва колкото нов Мерцедес.
Именно това е проблемът, който беше създаден от ПРОСТОТИЯТА на Калоян Кисов и Иван Кънев. Между другото двамата вероятно са приятели и си гукат един с друг, защото закъсняха заедно и дойдоха заедно в Работната група. Седнаха един до друг и си приказваха един с друг. Тоест според мене става въпрос за ПРЕДАТЕЛСТВО на Иван Кънев, и не знам защо от Федерацията продължават да го търпят.
Колкото до това, че на черния пазар можеш да си купиш достатъчно на брой отодки по 80 лв. - в това много се съмнявам. Да, излизат от време на време тук-там някакви инцидентни количества, но масовите цени за продажба на големи количества отводки без документ са от 100 лв. нагоре.
Всеки един пчелар знае числото 20 лева на пита с пило и 20 лева на майка, така че ако започне да продава отводки по цена 80 лв., значи в тях има нещо гнило.
Ако Кисьов, мисли да продава на 144лв това означава, че по програма колегите ще трябва да доплатят около 70 лв. и тогава няма въобще какво да се чудят дали има смисъл от подпомагане по програма, НЯМА.
Не знам дали въобще Кисов продава отводки, след като няма пчелни семейства. Отровиха му ги по време на пръсканията, но той си затрая, защото иначе трябваше да връща пари на държавата. :)
По-скоро Калоян Кисов е един от най-големите мошеници в България, които продават само ДОКУМЕНТИ за майки и отводки. Правил го е в миналото в ОГРОМНИ РАЗМЕРИ, и бас ловя, че продължава да го прави и в момента.
Има един Иван Байчев, с който едно време Кисов правеше огромни далавери по Сапард за няколко хиляди пчелни семейства (отводки). След това Кисов трябваше да се грижи за тези семейства, и неговите грижи доведоха до ФАЛИТА на Иван Байчев и до загиване (загуба) на всичките семейства. Та това е Калоян Кисов - мошеник, измамник и НЕКОМПЕТЕНТЕН ПЧЕЛАР, който обаче има БОЛНИ АМБИЦИИ и МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ.
Eдно не ми е ясно как едно семейство било то в стар кошер е трабант като от него още първата година добиваш продукция, ако си го взел април, сезона е пред него. Това ти гарантира добив от две паши, с една дума това семейство започва да се изплаща още първия сезон. И като теглиш чертата и на 200 лв да си го купил от него си добил да речем айде 20 кг мед, това са ти 100 лв при цени на едро, прашец, прополис и пак ще закърпиш 200 лв. Макар да съм смъкнал добива защото зависи от района ... Говорим за рамките вътре никой не е казал че непременно ще са стари или че майката ще е стара. Аз преди 2 години купих на 140 лв 10 кошера, извадих по 40 кг мед от всеки (сиреч 400 кг продукция) и от тези 10 кошера от всеки от тях дръпнах по 2 рамки пило, сиреч 5 отводки на по 4 рамки... Дали не съм ги избил и дали не е по рентабилно да се взимат семейства. А на тази отводка за 140 лв ще и бая цяла година ... Матеев в пчеларството и мерцедеса и трабанта вършат еднаква работа, мотора е един същ (семействата) само ламарните от вън са различни (кошерите). Дали ще е в кошер за 200 лв или за 100 ефекта е един и същ, освен малко по ранното развитие в едните. От правилния начин на работа зависи дали и мотора ще е 1.2 или 2000 кубика, а това си зависи изцяло от теб, от самия пчелар
По тая логика една отводка трябва да я купиш за 20лв. Абстрахираме се от добиви...и т.н. Концентрираме се върху цената на едното и цената на другото.:yo:
П.П. А по другата логика, щом има балъци да дадат 110лв за 2 пити мед, 2 пити пило и майка. Защо тогава аджеба няма балъци да дадат 600лв за кошер (готов да се вади продукция от него) на 4 ЛР корпуса или ДБ с 3 магазина!?!:yo:
Не казвам да си купиш отводката за 20 лв, но не и да е вземеш за 200 лв колкото им се иска на някой.... Виж всички пчелни продукти падат а цените на отводките скачат е това не го разбирам... Цената на меда стигна цената на питките, говорим за цената на едро, тази на дребно си зависи от всеки един пчелар и пазара който си е разработил
Последно купих 2 отводки преди 3 години. На черно за 80лв на 4 пити ДБ. В близко бъдеще (2-3г) не мисля да купувам нищо. По-натам може някоя майка или отводка или цяло семейство, колкото да подменя малко тамазлъка. За мен лично това е пълна дивотия да купувам десетки и стотици отводки.....и после да се наричам пчелар.:yo: