Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
Ти твоите семейства първо начално когато ги закупува по тая ли ставка ги взема от продавачите.
Да, там някъде ми излязоха. Купих нови кошери от Paradise Honey в пълна комплектация по цена някъде около 170-180 лв. без ДДС. Ако бях платил и ДДС-то, щяха да ми стъпят на 220 лв. парчето. След това 30 рамки по 1 лв. + 30 основи по 1.50 - ето ти ги още 75 лв. само за да заредя кошерите с неизградени рамки. След това и самото семейство по цена средно 200 лв, като изгнилия сандък го продавах обратно за 20 лв., така че средно пчелите ми струваха 180 лв.

Така че и при мене така излезе - средно дадох за 1 кошер с едно семейство 450 лв. и освен това загубих 1 година, докато това семейство се засили и изгради 15-20 рамки. Дори загубих и част от втората година в доизграждане на останалите рамки.

Дори и кошера да беше по-евтин (дървен), аз си мисля, че пак цената му заедно с изградени рамки, напълнени с пило или мед, е някъде към 400-450 лв., че и нагоре. Толкова ви струват и вашите кошери със семействата, когато са силни, ама досега не сте се замисляли и не сте наплюнчили молива, за да посмятате малко.