По това какво падне на листа който поставям на дъното при третиране с киселината. Преброява паразитите и решавам дали да им спестя следващото.
Преглед за печат
По това какво падне на листа който поставям на дъното при третиране с киселината. Преброява паразитите и решавам дали да им спестя следващото.
Отворите на мрежата за дъна, която ползвам са 3х3 мм.
Въпрос към колегите с по-голям опит.
В едно малко семейство извадих няколко незапечатани какавиди, като предположих ,че ще открия акари. Не открих такива, но по горната задна част на коремчетата на повечето забелязах тъмни продълговати точки /5-10бр/. Опитах да ги снимам, но не успях да постигна добър резултат. В нета не можах да видя нещо подобно. Дали акара е напуснал килийките , а това са яйцата. Благодаря предварително.
Незапечатани какавиди няма. Пилото в стадий какавида вече е запечатано.
Акара не напуска килийката след като снесе, защото тя вече е запечатана.
Тест за опаразитеност не се прави така, но не ми се търси сега къде има описано във форума.
Ако искаш ще ти дам телефон на лично или ми дай твой да се чуем пък може и да се видим гледам сме от един район пък може и да сме от един град.
Тогава говоря за отворени килийки с почти оформени пчели. Някой може ли да ми отговори.
Проблема на снимката не са акарите, а това не запечатано пило което е във фаза в която трябва да е запечатано. Причината това да е така се вижда и на снимката. Стесни силно това семейство.
За петната за които питаш не знам от какво са и дали е нормално да ги има.
Снимката е от нета.
Все пак си мисля че дразнители го предизвикват. Наблюдавам го и в семейства с голям обслужващ персонал.
Ако си промените размера на коликите няма да имате проблеми . Това е грешка на 100 години .
Восъчния молец също предизвиква такива неща.
Това е второто което допускам , но на места са пръснати и не видях връзка между тях. Вероятно е нещата да са комплексни. Благодаря за мненията.
Най вероятно правописна грешка-колики-килийки
Понеже третирах с Хербал стрип, ми направи впечатление, че всеки паднал акар е жив. Пада през мрежестото дъно на контролния лист и понеже не е намазан с нищо след минути изчезва. Чудя се ако е плътно дъно дали ще имат ефект тези ленти, дали в последствие акара умира или ще се качи обратно?
Отговора на въпроса ти е в :
https://gordyan.wordpress.com/2013/0...рещу-ва/
hi;
Пише "репелент".Отблъсква акара , не го убива.Когато човек използва репелент комарите го отбягват , не падат мъртви около него.Не чакай да видиш мъртви акари.Ще умрат от глад след време.Ако не успеят да се измъкнат с някоя излитаща навън пчела.Щом имаш мрежа намасли си и хартията и ефектът ще е по-бърз и видим. ;)
Някой ползвал ли е Варозан?
Здравейте, от 2 години имам няколко кошера и до сега съм третирал само със супер стрипи и нозестат. Но тези лентички не знам до колко са ефективни, бихте ли ме посъветвали с какво друго и кога е най подходящото време за третиране. С тези лентички третирах края на февруари, началото на март.
Следя форума и гледам доста от Вас третират с ОК, мравчена, но не разбрах каква е съотношението на дозата от тези киселини(вода- киселина) и нещо др дали се слага.
Ако може и мнение и за този препарат http://pchelar.com/node/845
Благодаря!
https://www.youtube.com/watch?v=IX3Tz5_uaMc
Как да си провериш опаразитеността, с какво, кога и как да третираш.
Много са ефикасни но са много силни, убиват дори и младите пчели. На основата на камуфос са, който е много вреден за човек, моя съвет е да избягваш третиране с тях особенно пролетта. Аз харесвам Hive Clean, мисля че е добро решение за пролетта. Има и по евтин варант -Оксалис, но не е толкова добър.
Тук за кой/кои препарат/и става дума. ОР е изброил доста, за които пита. Аз не разбрах ти кои визираш.
А по темата, аз ще третирам
с Апи Лайф Вар. Есента третирах с Варостоп, пролетта - със споменатите по-горе.
http://www.multimax.bg/апи-лайф-вар-api-life-var-p120
Много добър избор, ние две години само него използваме и върху нашите пчели е по ефективен от оксаловата киселина, много се харесва на пчелите и е напълно безвреден за пчеларя. Пчеларски център южен не го предлагат много отдавна, ние го купуваме от Голдън бии Ямбол. Успех
Някой знае ли откъде мога да си закупя Bee Vital Hive Clean и Vit Amino Lamons+? Няма ги никъде по он лайн пчеларските магазини, които зная. Не искам заместители, търся точно тези.
Ламонса миналата година го взех от дистрибутор от Търново. Първото не зная дали го има. Ако искаш телефон, мога да ти пратя.
като гледам прогнозата за времето, другия Четвъртък или Петък им слагам Фурмитом и съм приключил с третиранията до към края на Август
@Silvia Мерси за инфото. Аз Ламонс си намерих. Разбрах за Hive Clean че вече е заменен от друг препарат от същия производител. Прегледах сайта на GoldenBee, които го предлагат. Има много инфо, но не и цена, казват Направете запитване. Направих. И нищо, нито дума от тях. Разочарована съм от отношението на фирмата. Реших да си остана на Апи Лайф Вар.
[QUOTE=Pero Melifero;142151]
С МК не се третира пролетта. От средата на август до късна есен.
Най-вероятно - пило.
пило има и на есен:cool:
С уточнението, че никога не съм използвала мравчена киселина, мога да ти кажа какво съм чела по въпроса.
Има няколко фактора против третирането с нея в ранна пролет - има опасност майката да загине, а по това време на годината е трудно намиране на нова майка, ако нямаш собствени резервни; при третирането t° трябва да е 18-25°С - при по-ниски t° няма достатъчно изпарения и всъщност няма ефект, а при по-високи има опасност за семейството заради прекалени изпарения; сега в повечето кошери има доста пило и пчелите вдигат висока t° за да го топлят ( а доколкото знам плаките се слагат точно в средата, където е пилото), заради това също има опасност, в есента пилото е доста по-малко и съответно и t° e по-ниска.
Това е за мравчената киселина. За Фурмитом нищо не знам, не съм го използвала.
"Мравчената киселина винаги причинява поръжения върху пчелите (имунната система). Избягвай я ако акарите ВЕЧЕ са станали прекалено много в кошера -третирането вместо да им помогне, може да ги довърши." - Scutellator
В общи линии така стоят нещата относно МК. Плочките се поставят в средата, но не в центъра, а в задната част на кошера възможно най-далеч от входа! t* и дозата правят разликата между отрова и лечение затова не се правя на химик и гявол разреждайки чиста МК , а използвам "Фурмитом", където количеството и концентрацията са такива каквито би трябвало да бъдат. И стига външната температура да е подходяща остават само плюсовете на МК, а те са доста!!!
А относно загубата на майката, може и да бъркам понеже съм начинаещ, не си го пожелавам, но ако трябва да избирам кога да си затрия майката предпочитам да е края на Април-началото на Май отколкото края на Август-началото на Септември, затова ми стана интересно какво има предвид Г.Куров
п.п. минималната t* може и да е по-ниска, мисля че над 10*С е ок!
Трябва ми един час да обясня защо трябва да се третира с МК от средата на август нататък. Правя практическо обучение за работата с МК чрез изпарител Насенхайдер. Повече информация съм качил тук. http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3197
С едно изречение, МК потиска яйцеснасянето на майката и забавя развитието на семейството. Резонно е третирането с МК пролетта, само ако е заплашен живота на семейството.
Аз таз есен реших да тествам новия препарат VarroMed® с който BeeVital замени Hive Clean.
В събота вечерта свалих магазините и напръсках тестово 2 кошера. 24 часа по-късно, след като не забелязах нито един от негативните ефекти, напръсках и останалите кошери. Първите ми впечатления са добри. Препарата оказа много успокояващо въздействие върху пчелите. При отваряне на всеки кошер отвътре излитаха облаци пчели, но още с напръскването на 2-3 междурамия всички пчели се прибираха в кошера. Не беше нужна пушалка, спокойно затварях капака. Нямаше никакви нападения нито дразнене на пчелите.
За ефекта от третирането ще знам в събота, тъй като според листовката броя на падналите акари се проверява 6 дни след третирането.
Финансово е по-изгодно този препарат да се използва през пролетта, когато семействата са по-малки и е необходим по-малко препарат на семейство (15 - 30мл). Една бутилка е 555мл и струва 55лв, за едно силно семейство са необходими 45мл за 1 третиране.
За повече инфо за препарата
BeeVital
GoldenBee
Ако третирам през годината с този препарат както го дават по описание, ще имам минимум 4 третирания, по 45мл това са 180мл., демек горе долу за 3 кошера годишно или горе долу по 18 лв на кошер... Малко съпичко ми се види лично на мен да ти кажа ли. Ако гледам 3 -4 кошера колкото да вадя мед за себе си и близки роднини да, но.... Чесно казано не ми се връзва цената му с изкупната цена на пчелните продукти в БГ. В Австрия може и да се връзва, ама тук ... :(
Да, малко скъпичко излиза, но ми се струва, че еднократно пролетно третиране би било ОК, ако се спазва и правилото за ползване на СР. Аз винаги използвам такава през целия активен сезон и сега не очаквам да има акар, така че не мисля, че ще се наложи да третирам 2 пъти.
За 3-4 кошера не мисля, че си струва. След 1вото отваряне на бутилката срока на годност пада до 30 дни, така че не става каквото ти остане от пролетта да си го пазиш за есенно третиране.
Р.S. Аз имам 15 кошера (10 семейства и 5 юнски отводки) и тъкмо ми стигна да напръскам всички.
Ник, повечето пчелари са богати и харчат излишни пари, който не им трябват :). Аз със 18 лв ще третирам 300 семейства, но това си е мое решение. Някой има ли закупил препарат за каквото и да е било за пчелите и фирмата да му издала гаранция, че след третиране няма да има зимна смъртност?
Силве, СР не е панацея. Ползваме такава от много години, но акар винаги си има. Въпроса е, че се държи в някакви поносими граници с нея. Принципно целогодишно ползвам СР и третирам 1 или 2 пъти за акар сесента и съм доволен поне за сега. В карайна сметка не целя да избия акара на 100%, поне аз, а да го държа в някакви приемливи граници ...
Някой пробвал ли е да третира с чубрица? Аз пробвах преди четири дни за сефте. И в края на седмицата, като направя тест за акара, ще научите резултата. Чубрицата е прясна, таз годишна, и я взех от производител от съседното на пчелина ми село. Мирише жестоко и силно. Сложих на кошер средно по около 25 грама, завита в мрежа за градушка, че да не я пръскат пчелите и да не я изкарат извън кошера.
Странното е, че имам чувството, че пчелите ми масово нямат акари. Върху хартията в дълбоките дъна няма никакви естествено изпаднали акари вече пети ден. Безкрилие и пълзящи пчели няма. Тази година смених майките близо 85 процента и в момента, въпреки безпашието снасят на поразия. Не знам... може би смяната на майките оказа влияние за липсата на акари, или пък чубрицата ги е изгонила масово от кошерите.
Щом за 5 дена няма нито един акар паднал, значи с таз чубрица образуваш само гъдел на акара... :(
Еее, от фирмата са помислили и за това. Препарата се предлага и на сашета от по 100мл, мисля, че бяха по 12 броя в пакет. Това би решило въпроса с 20те кошера или ако имаш 3-4.
Знам, но помага много. Аз като казах, че не очаквам да има акар, имах предвид да няма толкова, че да е нужно 2ро третиране. Ще видим какво е положението в събота.
Написах поста си само за инфо, а не да убеждавам някого да ползва ВароМед. Който както си прецени за себе си.
http://biopchelar.blogspot.com/2016/...akara.html?m=1
Тук има описано как се борави с чубрицата, ако правиш контроли направи с нещо по доказано например с ОК по "рецептата на Дони" има по голяма вероятност да получиш адекватна представа за наличието на акар след това варианта много.
Трябваше да цитирам колегата smsi-h, но нещо оплесках
Ам какво да контролира, като за 5 дена колегата каза, че нама нито един паднал акар. Има два варианта: нама акарари, втория вариянт е че това с чубрицата не действа дори и минимално. Първия вариянт е нереалистичен, така че остава само втория,... :(
Демек зеносъл чубрица за един казан кифтета! ;)
Вече шести ден и върху контролните листи само восъчни частици и тук-таме отърван през мрежите прашец, а мъртви акари още няма. Проблемът е, че гледам само двата ми кошера с хартиите на дъното, които пък са с млади майки на два месеца. Утре ще проверя всички дълбоки дъна и ще направя тест за акари. Мисля, че споменах, че пчелите ми са чисти на вид, нямам безкрилие, спокойни са и майките снасят много добре.
Според мен, варианта с недействието на чубрицата отпада, защото би трябвало да има паднали акари по дъната, даже и да няма никакъв репелент в кошерите. Има и трети вариант, акарите да бягат поголовно от пчелите и кошерите, и да излизат навън. номерът е да държа чубрицата поне 25 дни, за да въздействам и на онези акари, които са в запечатаните килийки на пилото.
Озадачава ме това, че не намирам акари по дъната. От седмица съм свалил прашецоуловителите, за което време би трябвало да има по дъната единични бройки акари, но не съм виждал, както и не съм виждал акари по дъната откакто събирам прашец тази година. Не знам, може би през есента на миналата година съм изчистил гадинките тотално, защото третирах миналия септември четири пъти с амитраз и през октомври с оксалова, пролетта не съм третирал за акар, а от май насам майките ми вече са нови някъде към 85%. Т.е. имам наслагване на фактори.
Иначе съм готов за третиране с тимол, мравчена, оксалова и лимонова киселина, само чакам да паднат температурите и да третирам.
Има ли нещо с което да не си третирал или да не си подготвен за третиране? Направо уби всичко детско в мен, честно... :(
Няма начин да нямаш акар, дори и при къпането което си приложил есентта. Доколкото разбирам, до сега таз чубрица прилагана по този начин от теб няма никакъв ефект. Такъв филм, акара да бяга през глава от кошера от миризма няма, то ако беше така щях да натисна по един мангал да седне върху кошерите за по 15-20 мин, поне те се въдят кат акарите из село.... ;)
Сам ще се убедиш че е така, като ги третираш с някоя от киселините които си изброил. Успех!
Днес отново проверявах дъната и... намерих само един акар. Копелето, не стига, че беше бял на цвят, почти прозрачен, ами беше жив и си ходеше по хартията.
Успоредно с това, направих тест за акари. На 655-670 изброени пчели, намерих само 8 акара, което прави 1,22 акара на сто пчели. Интересното е, че три от тези осем акара бяха бели и почти прозрачни. Съмнението ми за наличието на минимално количество акари се потвърждава и в този случай може да не се наложи да третирам с друго освен с оксалова киселина.
Сега си мисля, че трябваше да направя и тест преди поставянето на чубрицата.
Колеги, дайте съвет, да третирам ли въобще и с какво?
Днеска видях девет акара, от които четирите бяха бели, почти прозрачни, а останалите нормално червеникави. Доста трудно ги открих, поради видоизменения цвят и първоначално се бях сепнал дали са наистина акари, но си бяха типични такива, но бели и почти прозрачни. Не знам дали при мен няма някаква мутация. Както казах, единия бял акар го намерих върху хартията на дъното на единия кошер, беше жив и се движеше, ама го размазах.
Останалите, които ги изкарах от уморените от спирт пчели, си бяха мъртви акари, тъй че спирта определено ги мори. Пък за снимане не знам... Имам фотоапарат с макрос, но акарите са много малки и не знам дали даже макроса ще може да ги хване. През лупа ли да ги снимам?
И ако има във форума вицаджии, да измислят вече вицове за акарите-албиноси.:bigsmile:
Мъжкият акар е бял.
Прикачен файл 9660
Благодаря! Няма нужда след пояснението на nih.
Време беше тоя да го махнете.
http://www.pesticidy.ru/dictionary/germination_of_mites
Нимфа (нимфальные фазы)
Нимфальная фаза развития клеща может быть представлена 1-3 возрастами; соответственно, клещи, находящиеся в определенном возрасте, носят название протонимфы, дейтонимфы и тритонимфы. Перед переходом из одного возраста в другой организмы на время впадают в состояние покоя (в таком виде их называют нимфо-хризалидами), а затем линяют.[1]
Все три возраста представлены у Панцирных и Аргасовых клещей. У саркоптоидных (Перьевые клещи, Мучные клещи, Волосатые клещи) сохранились два обязательных возраста (1 и 3) и один факультативный (2), у Тераниховых клещей также обычно наблюдается лишь два нимфальных возраста.[1]
http://www.pesticidy.ru/ps-content/d...nt_preview.png
П.П.Живи мъжки акари ергени по пчелите няма а тия дето не са ергени не са живи.
С мравчена киселина ще третирам,при тоя невероятен среден добив от 7-8 килограма на кошер и при цена 4лв. за килограм пари за модерни препарати НЯМА!
Той не е единствения, защото не се прилага Чл.14 от правилника:
Цитат:
14. Потребители с няколко регистрации,ще бъдат отстранявани моментално без предупреждение! Изключение може да се направи само ако няколко човека от едно семейство пишат във форума с различни потребителски имена. В такъв случаи се свържете възможно най-бързо с администратора за да ви има в предвид.
Господин Коректо-Модератор, давай акъли на тия дето сега откриват топлата вода. Обяснявай им, защо като се отвори капака на центрофугата, падат оборотите й, не се меси на властимащите, още по-малко в чисто пчеларските теми.
А колегата, изложил хипотезата за никнейма, вероятно има друго предвид!
Народа е казал: "Гузен, негонен бяга!".
Това твои думи ли са или адвокатстваш другиму?
Някакви коментари относно никнейма: Kuline1?
Твой ли е или на комшийката?
Ако обичаш не обобщавай! Ако ми дадеш поне един пример с цитат на започната от мен подобна разправия ще съм ти благодарен. Аз нямам друг полезен ход освен да отговарям подобаващо след твоята декларация да не се обръщам с оплаквания към теб по подобни поводи. За нормалността на останалите има лекари-специалисти!
Докато едни се чудим как да свържем двата края други явно им е широко около врата и спамят навред,нека модератора изтрие всички мнения които не са по темата, включително и това мое мнение!
Да, нека се върнем на пчеларска тематика. ;)
На плевенското изложение, в търсене на определен колега, се натъкнах на газова пушалка на добра цена. Ще третирам с нея, със сръбски препарат " Мiтак", по препоръка на производителя на пушалката (българин). През годините съм третирал с варостоп и варостат, от които преди години имах сериозен проблем с нарастваща инвазия на акара с последващи съпровождащи заболявания по пчелите. Преминах на варианта органични киселини-МК и ОК. След доста изчетено по темата за МК и прилагането и от моя страна във вид на плаки Фурмитом, стигнах до извода, че майките просто спират да снасят и то в най-неудачното време, когато се залага пилото за зимната пчела, защото тогава се третира де. Последва третиране само с ОК, по рецептата на Дони, само есен - имаше ефект. Миналата година третираха с Бипин-също ефективно, успоредно с това и с Ендовираза (ch.atanasov ме насочи). Тази година, както споменах със сръбски препарат, пък да видим какво ще стане.
ПП имаше и комична ситуация на изложението - забравих един чарк от газовата пушалката, добре че на отсрещния щанд бе Янчо, който ми съдейства да си го получа. Благодаря ти Янчо (tarty).
Дъната са ми плъзгащи. Тъй като не се деля от оригинала, всички са такива, едновремешни. Шегувам се за последното, тъй като имам достатъчно на брой сандъци, които не мога да префасонирам за кратко, а в същото време държа да са еднотипни, са такива, каквито споменах. Освен това са и 12 р. ДБ. Последното го споменавам като факт, за да не отговарям в последствие на някои въпроси, зададени от други. ;)
ПП А какво имаш предвид, като казваш, че пушалката (газовата) не е за всяка система кошери?