За сега са така.Прикачен файл 8172
За дишането незнам. Като им сложа 2-3 ръце алкидна боя, как дишат.
Преглед за печат
За сега са така.Прикачен файл 8172
За дишането незнам. Като им сложа 2-3 ръце алкидна боя, как дишат.
За дървото според мен е проблем, ако се омажат целите кошери плътно с течна гума. Ще даде фира много по-рано от колкото, ако е боядисан с боя на водна основа. Просто влагата, която е в кошера се поема от дървесината и няма къде да иде. Така мисля аз поне..
Има едни пчелари последователи на една система в Далечният Изток който всяка пролет (това им е първата работа + запасяване на нуждаещите се) прехвърлят всички семейства в нови сухи дезинфекцирани кошери и една от причините е точно влагата в дървото на кошера.
П.П. Луда работа ама знам ли все пак се практикува от доста пчелари с доста сериозен брой пчелни семейства
Здравейте!Течната гума според това което прочетох за нея е много добра при ремонт на кошери-за запълване на образувалите се фуги.Щом може и да се оцветява значи няма да има проблем с оцветяването на кошерите.
Поздрав:Цветан Димитров
За лепене на фибранови нуклеуси използвам универсално строително лепило,дава отлични резултати същото лепило смесено с кварцов пясък или мраморно брашно дава отлични резултати при запълване фугите в дървото.С тази смес може да шпакловате и самите кошери,който имат изчерпан експлоатационен ресурс.Тази смес може да нанасяте и върху метал нов или ръждив.В Италия се прилага за направата на мазилки тип рустикален.Нанасяйте го с шпакла.
http://www.img-share.eu/f/images/333...7Z5_sredna.jpg
Колко време ще е достатъчно да престои плоскостта в тази преса на температура 20гр. с лепило PVA?
Ще правя още един модел преса в която да престояват 24ч. няколко плоскости една върху друга, но не знам след колко време ще е най–добре да ги прехвърлям.
Здравей Галине!Много хубава преса си си спретнал!По въпроса колко време трябва да стои-зависи от лепилото което използваш.Първо трябва да се интересуваш и консултираш за няколко вида лепила и след това да се хвърляш да купуваш.
Поздрав Цветан Димитров
Преди години баща ми е правил такива стеги. Вършат много добра работа. Притискат много добре и странично. Калибрирани дъски, след слепване със стегите, нямат нужда от щрайхмус. Аматьор съм в дърводелството, но първите слепени плотове ги обработвах и сглобявах 3-4 часа след слепването, лятото и с някакво шведско лепило купувано от бащицата преди въобще да имам идея, че ще правя такива неща. Сега купувам Хенкел Д3(адреса с шведските продукти ми е неудобен/мързел...) и не бързам толкова.
http://www.img-share.eu/f/images/335...cFm_sredna.jpg
От това лепило за сега съм най–доволен.
Съхне за час и половина, но трябва да се работи бързо максимум 10 минути има за работа и започва да се надува.
Здравейте ,имам няколко въпроса относно направата на кошер .Та имам един абрихт-щрайх на einhell ,една руска 3-4 операционна машинка ,няколко кубика идeaлно сухи чамови талпи на 50-52мм и съм решил да пробвам да направя няколко кошера .Не ,че ще е по-евтино или качествено ,отколкото да си купя купешки ,но голям мерак да си ги изпипам сам .Като цяло повечето операции по производството са ми известни ,но се чудех от дъски с каква височина е най-добре да се направят страниците (става въпрос за лр корпус) .Имаше някакво правило за 2,5 пъти дебелината ,ако не се лъжа ,тоест 7,5см .Аз си мислех предната и задната страница да са с 3 дъски по 8см ,а страничните с 4 по 6см .Така в ъглите дъските на две съседни страници ще се разминават по височина ,което би следвало да намали напреженията .Също ме интересува ,ако се слепват само с лепило дъските на страниците ще стане ли достатъчно здраво и няма ли да се изместят с течение на времето ? Мислех освен с лепило ,да се свържат и с дибли отделните дъски .А поради това ,че щрайхмусът ми е тесен и не мога да обработя целите страници ,а само отделните дъски дали ще се получат ръбчета при слепване ?
50-52мм. кофти размер. Не става на две. Цепиш на -около 30мм. и на щрайхмуса -25мм. Лепиш и после уточняваш размера. Не съм дърводелец и затова не спазвам правилата,blush; имам 60 ЛР. корпуса с цяла дъска /собствено производство /. Изглеждат по-добре за 17-те си години от купените преди 5г. правени от отпадъчен / нестандартен / материал /. Та незнам талпите ти колко са широки, но не си играй да гониш -8 см. или 6 см. Най-важно е да ги направиш по стандарт, за да бъдат взаимно заменяеми елементите.
Широки са талпите по 40см ,но както каза размера е кофти и мисля първо да ги направя на дъски и след това да си ги разбича на 3см на циркуляра ,остатъка все ще иде за нещо я за рамки ,я за друго .Проблемът е ,че щрайхът ми е 15см широк и не става за цели страници ,та мисля да мина отделните дъски на него ,да ги калибрирам на 25мм и после да лепя .Иначе с цели страници е доста по-бързо и лесно ,но в моя случай няма как да разбича талпите .Като цяло талпите са ми излишни и мога да се упражнявам на воля .Иначе гледах един руснак калибрира на точен размер страниците само на абрихт ,но май пак не е гаранция ,че двете страни ще са идеално успоредни:
https://www.youtube.com/watch?time_c...ture=emb_title
Малиииии, върнах се 3г. в миналото. Гетов, онези на снимката -горе на първа линия са ДБ с цяла дъска. Още ще изкарат.:yahoo:
Щом си близо до Троянския манастир, качи се тази събота или неделя до Черни осъм да ти покажа моите кошери и магазини. Правил съм ги от черен бор (не е добър материал, защото има много джобове със смола) и моя щрайх като ги правих беше с 25 см. плот и първо ги оразмерявах и след това лепене, мисля че са перфектни. Ела и ги виж. Ако проявиш желание ми пиши да ти дам тел. на лични.
П.П. Талпите може да ги цепиш на дебелина, така всички дъсчици за слепване ще са ти 50 мм.
Ако при биченето това дърво както е кръгло е било поставено на 90 градуса в една или другата посока, дебелината за която говоря е щяла да бъде сега ширина. Така, че няма как да се случи това нещо за което говориш.
Прикачен файл 10520 Ето нещо на бързо
По-ширина няма да стане цепенето ,страниците са по 42,5см и 47,5см и ще дойдат къси дъските .Най-вероятно ще ги дам да ги разбичат на по 3см на гатер .Мислех и за страници от цяла дъска ,защото материалът е много сух ,може би над 20 годишен и няма чепове .А щом сме близко ще се видим да обменим опит и за пчелите и за кошерите ,но не мога да кажа кога ,че в момента ми е напечено .
А да става така както е казал ,моя грешка (други неща са ми на главата и съм разсеян) .Ще видя само на къде са годишните кръгове и така на 5х3см лесно ще се разбичи и на циркуляр и 5 дъски ще стигнат за страница .Общо взето за хоби изработка и малки количества варианти много ,та ще пробвам и ще преценя как да ги правя.
Не това имат изпредвид колегите.
6 м. на 40 см. без чепове, това е материал от Коми и може и 30 годищен да е. Ако е такъв е много лек, без никаква смола и най- вероятво е бичен от половината на трупа. Можеш спокойно да използваш една ширина, няма да се "измята" гарантирам ти.
Разбичих малко дъски по дължина от талпите и мисля ,че ще стане работата ,а и така ще се оползотвори всичкият материал .Страниците ще са от 5-6 дъски ,материалът е много сух ,така че не би трябвало да има измятане .
Прикачен файл 10552
Ще ги свързвам само с лепило Д3 или Д4 .За начало ще пробвам да лепя директно калибровани дъски на 2,5см ,но ако остава лепило ,има ръбчета и не ми хареса ще минавам лицето и кантовете на дъските на абрихт и ще давам целите страници да ми ги минат на щрайх .За начало мисля да правя само корпусите и капаците ,хранилки ще взимам милерови ,а за дъната още не съм се спрял на конкретен модел ,но със сигурност искам да са с чекмедже за прашец .