Аз термометри си имам живачни (точни са вярвам им), ама сега с тези телефони и безкрайно неточни данни.
Преглед за печат
Телефона и данните ги остави вкъщи, за да не ти пречат.;)
Нали отчитате разликата при температурите на сянка и на слънце. Доста от моите пчели които при връщане вчера бяха спрели да си починат на сянка и си бяха останали там. На някои места имаше доста тъжни гледки.
Имало е сутрини когато съм намирал по 5-6 премръзнали пчели около кошер. Не са успели да се приберат вечерта заради зхлаждането.
Сега това го няма. Дали излизат само най издръжливите, не знам. По скоро температурите се променят бавно и като усетят захлаждането успяват да се приберат преди да са премръзнали.
Миналата година имах един "юнак",излизаше сутрин даже и сняг да рине........В начало на април изпадна в роево състояние-двукорпусен 8дб.
На 27 Февроари сложих питки с тимол.Днес (преди 2часа) отворих кошерите.Всичко изядено даже и в най-крайните плодникови пити всичко изпразнено.Сложих им от тез новите питки от Босна и Херциговина уж ги похвалиха много,да не правя реклама не споменавам марката.Интересното е че има градеж.Бях им сложил восъчни основи в магазина и са изградени.Смятах че е рано за градеж.Инъче и днес пчеличките събираха прашец и бяха на пуилките.
Вчера в 13ч. им напълних хранилките със сироп 3:2 - захар:вода, както им бях обещал.
В 17ч. хранилките бяха празни. Казах им че няма повече и си тръгнах.
Ще ми изядат ушите тези лигъри. Затова пък аз ще им ям меда - да видят дали е хубаво. Е, освен ако не им гоня рояците.
Днес рутирах най силните. Извадих по две празни пити, от края и сложих по две основи в средата, да не се учат да плетат чорапи.
В други ден сироп, а след седмица проверка за градежа.
Прикачен файл 6341
Изградена и осеменена за 12 дни.
Подхранване никакво.Днес му сложих нова летвичка за градеж.
Кенийски кошер .
Какво ви е мнението?Утре ако позволява времето смятам да сложа восъчни основи да градят.Това на миналогодишните отводки защото в момента са с по 7 плодникови пити та смятам да им сложа най в края основи да градят.Какво ще посъветвате?Кошерите са Дадан-Блат 10 рамкови.На южно изложение и завет :)
Ако пчелите не са покрили и седемте пити достатъчно плътно, дали ще отидат да градят нещо в края на кошера по това време на годината;)?
Добре утре точно така ще направя.Имат сложени питки смятам че няма да им пречат когато добавя и сиропчето?
Днеска успях да им сложа основите за градеж.Направи ми впечатление че питките дето им сложих преди 5 дена са почти изядени.
Работят Бате .
Така и трябва .
Най-после успях да прехвърля "екскурзиантите" в лежаци.И четирите майки са на лице след дългия преход.Първите бяха останали без мед-най много по 700-800грама пръснати по рамките.Естественно,получи ха по две рамки мед,по две ВО плодникови и СР в средата.Разширени са до 12 от раз.Върху рамките поставих по две хранилки едната със суха захар,другата със сироп....Започва да цъфти дива круша,трънки,джанки,минзух ри и др.Бях подготвен да снимам,но 8*С-те ме накараха да действам бързо.
Днес беше около 25 градуса, слънчево и без вятър. Има цъфнали ябълки, череши и вишни. Прегледах семействата и имаха по 7-8 пити с пило на 12 ДБ. Махнах стари пити, които бях разпечатил със стар мед зад преградните дъски и сложих рамки с ВО. Понеже не махам магазините едно от семействата е напълнило 5 магазинни рамки, а още не са цъфнали напълно овошките, та ако се задържи топло времето може и да напълни магазина. На последните два кошера задуха един шибан вятър и малко се разлютиха, но ги оправих и тях. Е, не мина без "инжекция"! :)
Днес е слънчево, топло и тихо време.
Цъфтят череши, сливи, ябълки, мъртва коприва и глухарче.
На поилката има по-малко пчели отколкото в студа.
На най силните вече им е тясно. Довечера слагам магазините, пълня им хранилките за последно и чакам.;)
Дамм много хубаво време.Гледам по Хасковско рапицата е цъфнала.Там където е по-сенчесто сега започва.Много глухарчета.Драката прецъфтя,а конския кестен залага цветовете.Фацелията ми е поникнала и сега е около една педя:)))
Какво е ДРАКА.
Село в Югоизточна България, но има и бодлив храст, Ачка.
Колега Йосифов,ако минаваш това лято към югоизтока,да си измиеш краката по нашето черноморие,обади ми се и ще ти дам мед от драка.Ти носи нещо подобаващо за бартера.За съжаление не мога да ти пратя сега,защото този мед ми свършва най-бързо.Характерното за него е,че е много ароматен(почти като кориандъра) и не кристализира много дълго време,леко нагарча.Акацията започва по-рано кристализацията от него.Всичко което се омеши с мед от драка,приема кремообразен вид и не може да кристализира твърдо.Поне при мен е така,но наоколо не се сади нищо,само билки.Понякога се меши с бялата детелина,но след 5-6 месеца,кристалите на детелината падат на дъното,а отгоре остава бистра драка. http://www.edna.bg/zdravoslovno/duh-...-gyrlo-4632891
В наше село му казват парички,много хубав чай става от него. Павка, що не вземем да се стегнем бургазлий и да го поканем колегата Йосифов на гости при нас за една седмица. Какво толкова,ще наемем един апартамент/да има каде да се събираме/,ще опитаме от неговите гозби :-) :-) :-) , ще имаме време и да се наприказваме с него. И на плаж ще го закараме.
Павка,то като стане време-отпускарско и аз мога да ти донеса мед от драка.Попитах какво е драка,не защото не знам какво е,а защото,вече на втори Хасковлия му прецъфтяла дрката.Та реших да разбера какво е "хасковска драка".Все пак благодаря за инфото....и поканата.
Сигурен бях,че знаеш какво е.Дет се вика - на краставичар се пробвахме...,но предложението на Янчо е интересно.Явно не е ял читава храна отдавна и затуй се облизва,ама така са си дъртите ергени - карат на полуфабрикати :laughing:drinks; и на двамата.Аз отворих бялото и сега довършвам...
П.С. Иначе съм ЗА. Тяната ще пържи мекици сутрин,а вечер ще правим вечеринки с рускини с консумация... на манов мед,много го обичат.
Даам прецъфтя.Поне хасковската драка прецъфтя :))В момента има тук там все още със съцветия но вече опадват и те.Защо казваш "вече на втори хасковлия"?При тебе сега ли започва цъфтежа?Сега люляка цъфти тука!
В момента всичко цъфти -трънка, череша, ябълка , рапица. ....Чудят се на къде да летят пчеличките .Сложил съм преди една седмица магазините (не на всички )имат напръскан нектар ..Ако можеше цяло лято да е тъй, ама не се знае. Наздраве и дано цяло лято да е така и не само при нас !(Между другото рапицата при мен започна да цъфти на 9 март )
На кое викаш драка?
Вярно че пролетта в сравнение с предишните години дойде с около месец по-рано в страната, но в хасковско май е избързала с 3-4 месеца. :ae: До сега си мислех, че драката цъфти през лятото, Юни, Юли. но не би. Добре, че е форума да се образоваме малко от малко.
Здравейте,
Колеги, може ли някой да качи една снимка на тая ДРАКА? В страната има различни наименования та да видим кое драка, кое трънка.
Поздрави, и благодаря. Г. Георгиев
ТРЪНКА - https://www.google.bg/url?sa=t
ДРАКА - https://www.google.bg/url?sa=t
В наше село и ние така си ги знаем!
http://harlem61.com/taxonomy/term/65 nono;
Като растени по-скоро е това:http://www.bgflora.net/families/rham...christi_1.html
Драка или черен трън,(Paliurus spina-christi) едно и също е! Но не цъфти сега.
http://calphotos.berkeley.edu/imgs/5...0207/0567.jpeg
https://upload.wikimedia.org/wikiped...-christi_1.jpg
http://flora.nhm-wien.ac.at/Bilder-P...-christi-4.jpg
Големи професори станахте та зехте да вадите мед и от драка браво
до вчера на търтея викахте бръмбар :laughing:
Трънка трънка било.Та трънката прецъфтя :))Ако съм така и с гъбите...... :)
Ами питай, тук има и гъбари ..
Последните думи на гъбаря са: " Е те такава гъба,досега не бях ял..."
Събрали се 2-3 коли приятели,натоварили яко багажниците и отпрашили на една хижа.Три дни яли -пили и в края на третия им свършила храната,но имало още пиене и решили да останат и четвърти ден да си допият.Изгладнели и на 4-тата сутрин решили да наберат гъби и да хапнат каша.Набрали гъбите и направили каша,но един юнак рекъл;
-Ами ако са отровни????
Решили да дадат малко каша на котката,за да изпробват,да неби да са отровни гъбите.Изяла котката кашата.Изчакали 10-15минути и като видели,че нищо няма на котката,се нахвърлили в/у гъбената каша и я "омели".След няколко минути видели котката да се гърчи,скубе.....хванало ги страх и газ към болницата..Направили им по една клизма и по едно преливане и ги освободили за дом.лечение.Като се върнали в хижата,котката се била окотила......
Ачка, от 85г бера гъби. Мисля, че и сега имам във фризера манатарка. Няма как да ти пратя по спиди. Върви перфектно със смокиновата и не само с нея .
Борис,мале на колко години си?85години + за да започнеш да ги береш минимум 6 годинки = 91г. :)
Земляк, извинявай от 1985г .
Не няма нищо то е ясно,но да се пошегувам.Надявам се нямаш против!
Ако падне,поне 15-20литра дъжд,кърищата на север от Пловдив пак ще побелеят от детелина и ще се застъпят с акацията...Дано познаят за валежите...
При нас праска як дъжд! Бат тянко ако побърза с купуването на яхтата може да ми дойде с нея на гости!
Говорите глупости момчета! Нямам нужда, нито от вода, ни от канал за да ви ходя на гости с лодката. Она си има колесар! Обаче дъждеца, ако си капва от време на време, ще възбужда всеобщата лудост! На тази и без друго шантава година! Аз така и така съм готов за беззимен сезон..
Днес в Пловдив видях гроздче цъфнала акация. Поне 10 дена по-напред се движим по моите сметки.
Най-ранния цъфтеж на акацията,който съм записвал е 26.04.преди 2009г.
Това на каква надморска височина?
Питам защото в равнината редовно си цъфти към 25-ти
200м.Иначе при нас,нормално зацъфтява около 6 май.
Отново се доказва, че не само надморската височина е от значение, а микро климата на района.
Стара Загора и 20-30 км на юг си цъфва 24-28-ми. В Средна гора 10-15км на север от Стара Загора и 200-250 метра по-високо си цъфва 10.05.
Климата на Раковски (предполагам за там пишеш) би следвало да е като на Ст. Загора ама се оказва че цъфтежа е доста по късен.
Ние сме точно м/у Стара планина и Родопи.Зимно време ,като падне студ няма кой да го разкара(да го издуха).Двата байра ни правят завет.Марица и те е в страни.Та студа се задържа повечко.Същото е и положението през лятото.
По мои наблюдения в Пловдив 24 април. 10км по на северозапад където е пчелина ми 1 май. С всички цъфтящи е така. Обяснявам си го с микро климата в градски условия.Говоря за начало на цъфтежа.
Едно видео от днес
https://www.youtube.com/watch?v=NuFU...ature=youtu.be
Браво rosty , много мераклийси пчелин. Сподели някоя тънкост в идеята да ги подреждаш по двойки.
Подреждането по двойки има много предимства. Ще се опитам да ги изброя и ако забравя нещо допълвайте.
Винаги има къде да си оставиш инструментите докато работиш- на съседния кошер.
Лесно можеш да обединиш две семейства без да се получава голяма суматоха на летящите пчели.
Лесно можеш да налетиш едното семейство при нужда с летящите пчели на другото.
Това е начина за подреждане който най-много икономисва мястото в пчелина.
Товаря с крана по два кошера едновременно.
Когато доста се уморя и се налага да отварям само капака и таванката ги поставям върху съседния кошер за да си спестя по 4 навеждания на всяко семейство.
Много много ветровито днес!
Така са кестените при нас!
Прикачен файл 6495
Хей Тракийци умната с пчелите!Преди малко ми "докладваха",че единия капан си има новодомци......
Ванка,кое да ви се връща?Да ви се напълнят капаните или рояците да се връщат обратно в кошера.А между другото и втория капан е сработил.Двата капана са на 20км един от друг.Най-вероятно става въпрос за първаци,което ще рече,че до цветница ще имам време да презарадя за втораците.
Прикачен файл 6496
с. Драгойново гр . Първомай
бяла акация.
Остава след една седмица някой да покаже и цъфнала липа! :)
И мен вчера ме изненадаха.Когато ги отворих си мислех дано са се засилили че да мога отводки след акацията да направя и когато ги отворих-изненада!Развили са се на по 8 пити някои ,а някои са изпълнили плодниците и по стените има пчели.Най-крайните 2 плодникови пити са с мед а магазините са пълни до половината с мед също.Има рапица на близо.Да попитам да надраскам ли плодниковите пити и да ги сложа между пилото да ги изчистят и качат този мед в магазините а от там преди акацията да ги исцедя или друга идея ако имате?Целта ми е този мед да го махна от плодниците защото сигурно има и рапица омесен.Мисля когато се забелят цветовете на акацията тогава да го направя това.Сега тук а в региона-Хасково акацията е завързала грозчетата ама са малки още
За сега постави още по един магазин,за да има къде да работят и развиват.А в началото на акацията,тогава може да се освободи място за нея.
Магазини имам но са само с восъчни основи!Сега кошерите всички са с по един магазин със изградени пити.Мога да ги подредя в два магазина като са пита-основа-пита-основа.
Aко са 10-ци,до акацията трябва да станат с 3 магазина,а за акацията още един.
Кошерите са Дадан/т-Блат 10 рамкови.До сега 3 магазина не съм стигал :)Другия ден ще им сложа още един магазин та да са 2.Благодаря ви за съветите!Тъкмо имам сята и фацелия сега е повече от педя и завързва цветове.Тъкмо след акацията ще има и фацелия.
За силно семейство(около 60 000) е необходим обем от 24дб плодникови рамки,което ще рече 10-так дб с 3 магазина.
Акацията в Пазарджик вече отделя нектар! Който готов -готов, за останалите -късмет с останалите паши.
Между другото, от миналата пролет наблюдавам семейство в хралупа насред жилищен квартал и си е ОК въпреки опитите на някой колега да го извади с опушване до опожаряване.
Летежа е силен, акациите бучат от пчели и по мое мнение ще пуска рояци веднага след тази паша. Дали ще оцеле още година без "грижи" времето ще покаже...
В Бургас,точно в пантеона,в една пукнатина живее рояк от две години.Гол камък,изложен на студения вятър от морето.Дано някой не го отрови.
https://imgrabo.com/pics/guide/900x6...3255_51192.jpg
Пада се в дясната вдлъбнатина над прозореца.
Познаят ли и за температурите, акация няма да има! В моя район дават да падат до минус 1 нощно време.
Дано да не познаят!
Прикачен файл 6536
Днес изцапах центрофугата, обаче меда не е бял, а цвета му е като липов. Някой може ли да даде предположение ?
Днес,въпреки акацията и др., установих,че един двукорпусен 10дб с магазин си мисли за глупости,но не му се получи,въпреки своевремените разширения и др. мероприятия,като на другите...Но докато бях на пчелина и на едно друго място ето какво се е случило в.....
Чанко, мислех да изчакам малко и утре да драсна по тази тема , но сега ми се ще да успокоя колегите. До колкото разбрах препарата с който пръскат не е толкова опасен за пчелите, а най вече за яйцата на комарите. А що се отнася за времето за пръскане днес пръскаха до 9 ч 45 мин. И тъй като е време за ракия наздраве на всички.
Чанко, мислех да изчакам малко и утре да драсна по тази тема , но сега ми се ще да успокоя колегите. До колкото разбрах препарата с който пръскат не е толкова опасен за пчелите, а най вече за яйцата на комарите.
Не бъди толкова сигорен в това те всички казват така и накрая става мазалоооо
Колега, затова ми се щеше да изчакам, но Чанко ме провокира.
Чанко ,не знам дали те е прескочило лошото ,но мен направо ме мете с метлата на баба Яга от 3–4 дена .Гледам ги че се разкарват с тюмбелите ,но кой да помисли че след няколко дена ще ги псувам до 9 коляно .За жълтото ни предупредиха .Евалла .Но сега ,за житото –ни ума ,ни дума .А може би пръскат и други култури .Пило на 6–7 рамки/запечатано 3–5 рамки /,подмор пред кошерите няма ,но и в кошерите няма пчели .Къде са пчелите ? Мамка им ,арестували са ги по блоковете crying;crying;crying;:laughing: . Во веки веков !!!!!! Дано при всички други да не е като при мен bow;bow;bow;. Амин !
Днес до обяд пчеличките бяха навалили акацията.Дърветата до пчелина направо вибрираха :).После обаче започнаха валежите.Сега го дават 3-4 дни лошо и дъждовно време та се чудя дали да не им подавам захарен сироп по малко-200-250мл.за да не загубят кондикция.От съществуващите кошери смятам след акацията да правя отводки.
На мен пък не ми харесва летежа....кошерите са пълни с пчели, пило и мед....но летежа не е като на силен кошер..... Нямам и много време да ги наблюдавам, но като ги погледна набързо, не летят като силни кошери.... Няма и много цъфтящи растения, малко глогове, малко кестени и някакви треви....акацията едва-едва разпуква.
Няма силна паша колега и при мен е същото. Имаше суша един месец без дъжд, преминаха овошките само тук таме дюля, глог, конски кестен но малко без влага трудна работа. Дори почнаха да вадят мъртви търтеи навън пред прелката. има дупка в пашата до акацията, която предстои.
Здравейте,
бих искал да попитам при каква температура и колко дни след като цъфне акацията започва да отделя нектар.
При мен започна да цъфти от няколко дни но не качват нищо в магазините. И като гледам прогнозата за времето вторник миниманите температури ще са около 0.
При това положение може ли да се "ослани" акацията.
В събота слагах магазини на единия и вадих мед от другия пчелин. Меда е "плодов".
Прикачен файл 6556
Миналия ден ми изкараха акъла с това пръскане и ето последствията - основите на нов пчелин в подножието на Родопите. Дано да не им дойде на акъла да пръскат и Балкана. След пръскането нямам загуби никакви. Не видях и измрели пчели около кошерите. Този път май наистина са се замислили и съобразили и с нас пчеларите.