Този пост е редактиран от kli6o; 23.04.2016 в 10:44. Причина: допълване
В събота слагах магазини на единия и вадих мед от другия пчелин. Меда е "плодов".
Реших днес да видя какво е положението с моите пчели. От доста време не бях виждал такъв летеж. Както вика бат Венци- КЕФ. Две семейства си мислят глупости- има запечатани и незапечатани маточници. Направих две отводки с роеви маточници. На други два майките осеменили и част от магазините. Има и запечатани магазинни рамки с мед, но повечето са незапечатани. Въобще, правят каквото си искат!![]()
"Десет грама практика са повече от тонове теория".
Проверката от днес: Чиста акация няма да вадя(голяма част от събраното са го свалили),а единични рамки не ми се въртят.
Две семейства заложили маточници бяха разформировани на по три.
Останалите дариха по рамка с пило. Следващата седмица ще има ново отслабване ако времето продължава по този начин.
В перспектива се надявам на разни треволяци след тези дъждове, и ако съдя по 2014г. не са за подценяване като медонос.
"И риба и кожух".И мед и отводки,ама повечко второто.Преди две седмици,първия ред магазини бяха пълни и потривах ръчички.Вчера отварям първия лежак и що да видя и втория етаж магазини пълен на 70%,но освен,че видях ами и чух-квака пущината.Ясна е картинката.Затворих и набързо променихме организацията от вадене на мед,към правене на отводки.Следващия лежак и той с толкова мед,пчели бол ,но за радост в работно състояние....Направих отводките(5р пило и 1 медова) с по един маточник и на прелката пусках по една млада майка извадена от маточник.Пашата в момента е само детелина(не много) и др.цветчета.Драката скоро ще цъфне,липата и тя няма да се забави.Мед почти не вадих.по 20кг от лежак и по 10кг от 12дб.Незапечатания мед (по един магазин) им го оставих,за да дочакат спедващата паша пък и мен да дочакат след 3 седмици............
От Видин или от Раковски ?
Не разбрах за кой пчелин става въпрос .
Залеза над Раковски
20160506_200012.jpg
Вчера снимах залеза, хванах в далечината и един планерист. И като погледнах , то точно преди отбивката за Раковски (на магистрала Тракия ) . Ачка приятно изкарване на празника.
Наздраве!
Този пост е редактиран от boris; 07.05.2016 в 18:25.
Днес приятел ме извика спешно за рояк хващащ се в момента на жив плет отстрани на болницата. Първо помислих, че се е заблудил, но си спомних за горния постинг (аз поне незная за кошери в неприкосновена близост)и реших да проверя. За десетина минути отидох и не съжалявам. Хубав, тлъст рояк, напълни половин ЛР корпус. Прилича ми на първак(ще проверя дали е оплодена майката), но се замислих за това колко голям рой може да излезе от все пак ограничения обем на една хралупа?
Днес пак валя. Дано да е за последно този месец.
Мед няма. Рояци доволно - много-повече от очакваното.
Един колега се беше пошегувал, че щял да заложи 200 капана за рояци.
Ако ги беше заложил тази година, то щеше да удари в десятката.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))