Онзи ден си купих едно кашонче основи от Одрин.Около 115 бр. на цена 220 лири.Една лира в момента е 0.60-0.62 стотинки.
Преглед за печат
Онзи ден си купих едно кашонче основи от Одрин.Около 115 бр. на цена 220 лири.Една лира в момента е 0.60-0.62 стотинки.
От нова година се захванах с рамките за новия сезон. Дупча, кова, теля и слагам основи в несвястsweating;. Та докато си бачкам си дадох сметка, че не знам, кой всъщност е човека който измисля и въвежда използването на восъчни основи? Ако знаете моля споделете.
Аз пък рамки дупча,теля и кова през цялата година,и все имам недостиг :) Дали ще дойде момента в който ще имам излишни рамки .....
"Wax foundation was invented by German Johannes Mehring in 1857,[1] not long after Langstroth constructed the Langstroth hive (1851).[2] Mehring's wax foundation had only the bottom of the cells, and today's base with the foundation of the cells was invented by US beekeeper Samuel Wagner.[1]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Wax_foundation ;)
До колкото разбирам това е Samuel Wagner.
Браво на човека. Направил е революционна рационализация. И се е случило толкова отдавна. Предполагам с дървена щампа или нещо такова са ги правели.
БРАВО
Първите основи ги прави германецът Johannes Mehring през 1857, а във вида в който са и днес ги прави Samuel Wagner, като е използвал преса, първо дървена после от гипс, цимент и накрая метална. Вагнер измисля и валяците, но не ги усъвършенства. Първите завършени валяци са дело на Amos Root и Alva Washburn през 1875 г
Светла им памет!
Пуста японка- хич нямаше и да се мъчим сега!
Няма да имаш.
Ммммм.......дааааа , но тогава основите сигурно са били восъчни , за разлика от сегашните ! А трябва да се водят - имитиращ продукт , както при сиренето ...... ! Защото ни взимат восъка и ни пробутват , кой-знае какво дело на Китайската индустрия !
Защото и те са хора, а като такива нищо човешко не им е чуждо. Въпрос на психология ....... Първо опознай себе си, и когато осъзнаеш какви ги вършиш, защо се чудиш, че и други хора го вършат същото?
В същността на човешката психология е заложена ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА. Това са ключови характеристики, които са ни помогнали да оцелеем като вид. Въпреки съвременното общество, в което се пропагандира ВИСОК МОРАЛ, този морал много трудно може да се пребори с дълбоко вкоренените в психиката ни СКЛОННОСТ КЪМ ЛЪЖА И ИЗМАМА. Това е генетична обусловленост, от която няма ка да се оттървем в следващите 100 000 години. Към тези отрицателно качества трябва да добавим и ЕГОИЗМА, който е водещо качество и почти винаги надделява при вземането на лични решения от типа АЗ ИЛИ ДРУГИТЕ.
Ако ти е любопитно, мога да започна да привеждам примери, но според мене няма нужда от тях. Всеки сам си знае кога е лъгал, мамил и постъпвал егоистично, при това доста често. Едно не ми е ясно - защо си мислите, че това е позволено само на вас самите, а другите хора по света нямат правото да го правят същото?
http://grad.bg/files/obiavi/p_20140515_014203_36568.jpg
Някой от тези чете ли форума?
Аз работя с техните основи и съм доволен,вие имате ли някакви проблеми?
На пчеларско изложение в Плевен, преди 3 или 4 години, ми направи впечатление, че основите на тази фирма - Пчела 2010 се продаваха най-много. Купуваха ги и сърби в големи количества. Това ме накара да предположа, че са по-добри от другите. Поради тази причина, и аз работя с тях. Не съм имал проблеми, но и не съм правил анализ на състава им.
Мааалко са по-тънки от другите. И трябва да се внимава със зарядното за акумулатора. Иначе ги градят нормално.
П.П. По-леки ли ги водят, не знам. Не съм ги мерил.
П.П. На плевенското изложение тая година си взех 30бр. от русенския магазин. (не съм сигурен дали са същите които се рекламират и тук в сайта). Основите бяха наситено жълти на цвят. (за разлика от другите 3 фирми от които съм вземал). И имаха някаква остра миризма(бих казал гадна). Сложих ги за плодникови и ги изградиха.
От 5 години работя почти само с този производител,като използвам тежките му основи. Може би това че използвам тежки ми помага и почти нямам брак при лепенето на основите. Ползвал съм и леките ,но при отсъствие на паша пчелите ги дупчат и после не ми излиза сметката.
Той питащия май имаше друго предвид, ама..
Точно това целеше питащият . От една страна другите производители да се светнат по въпроса , а от друга скрита реклама на по-добрите .
Аве да не се захваща и Той с търговийка!?
Здравейте!
И аз работя от няколко години с основите на ПЧЕЛА 2010 и съм доволен.Изгражат ги бързо и почти нямам брак.
Аз лично ти купувам от едно магазинче в Плевен,от където пазарувам всичко което ми е необходимо понеже продават на народни цени и го препоръчвам на много приятели пчелари.
Поздрави:Цветан Димитров
Здравей колега!
С барабани ли ги правиш ,или с преса, и от къде си се сдобил-ако не е тайна?
С валяците на Павел.
И аз си ги работя сам .
Тук четат дори и от ЦРУ, а видиш ли не и от пчела 2010. Ама що, надута гайда, кво им трябва. Хей, приятели, ползвам ви основите още като бяхте само 2000, без десятката.
Вижте си производствената дисциплина ли, технологията ли, не се излагайте. Намалете малко "дъвката "--дъвката бре .То бива меки, еластични основи, но чак пък толкова. Ами те като мокри кюлоти. :bigsmile: Поне напишете на кашона : да се ползват от ноември до март.:bigsmile:
пп. без лоши чувства- ваш загубен клиент.
Какво ще "кажете" ?Прикачен файл 8936
- :(
Благодаря на Матеев за възможността която даде на всички да си правим основи при него. Тази година ще ми е трета която ще ползвам основи от собствен восък правени при него, до сега съм много доволен. Правилно ги изграждат, нямам свлечени основи, нито се късат при центрофугиране.
https://www.fermer.bg/f/user_images/...6c77d70dbd.jpg
Тези дали имат канал на горната летва и повече тел.:)
Типични дефектни пити, обтелени хоризонтално....както се казва - Трябва да познаваме законите на Природата, за да можем да я управляваме!....т.е. трябва да се обтеллва само и изключително вертикално.
Брях, тя природата много лесно се управлявала. За обтелването- така добре ли е?:bigsmile:
Прикачен файл 8937
Атанасов пак ти задавам въпроса - И ти ли минаваш на Фарар ?
Или си нямал плодници и за момента си спасил положението .
На фона с рабицата . Два бели магазина върху дъно .
Не са с различна височина .
Зная за какво се пише тук - аз си ги правя сам .
Ти , в час ли си ?
Пиша , че аз си правя основите сам .
Кой , да чете ?
+
Главата избистри ли се вече.:bigsmile: Хайде виж пак за какво иде реч. Нали питаше за белите магазини. hi; Другия път пиши на колко си, да вкарам и аз някоя ракия, че да се разберем.:bigsmile:
http://beesmarket.com/image/data/IMG...526_093706.jpg
Какво ви е мнението за тези ?
Ела да те черпя бре. А относно рекламата вече имаме собствено производство. И Слънчо да идва за черпалката!
Прикачен файл 8965
Ако тук напиша текст, за реклама ли ще се приеме.
Не за виц, но пак ще си объркал темата.
Да, как няма да е виц, нали играеш в противниковия отбор. Да виц е, защото ненаядниците ми пикаят на труда. Язък ми за парите, липовите рамки и иноксовата тел.
Това, което за теб е виц, не е от 2010-та чела, а от друг производител преди години. Бях се видял в чудо : не ги градят, където градят, майката не снася в тях и провисват. Слагах и един вертикален тел и пак провисваха. По това я познах рамката и я цъкнах за спомен. Премятана е насам-натам, над 10годни. Вижда се, че не е гледано пило в нея. Почти 250 основи тогава отидоха в стопените разпечатки. Сега пак има към толкова. Чувам, че не купували изрезки, ами как ще купуват, като знаят от какви основи идват.
пп.ще пробваме и вашите.
Пробвай с друга тел. Тая се разтяга като дъвка.;)
п.п. Мен от кой отбор ме броиш? :bigsmile:
До колкото съм чувал, телта не носи питата, а само крепи основата, докато се изгради. Справка--див градеж, там няма тел.
Незнам от кой отбор си, но си от тези, които ще минат на обтелване тип-рабица, защото основите са много хубави.
пп. Рамката, тип -"виц" е със стоманен тел ( за пружини) ф -0.35. Новите са с покалаен ф-0.40 , инокс ф-0.40 на Техтрон и ф-0.45 на Лега. Разлика--никаква.
Та -какъв тел ще ми препоръчаш.
Аз не съм го мерил моя колко е, но 10 лв струва макарата.Моята плетка не е като твоята.При твоята се вижда силно разхлабване това според мен е че телта ти се разтяга от тежеста.Тоя вертикалния тел мисля , че е било по добре да го пуснеш до долната летва, а не да я вържеш за най долния ред.Тая рамка също си я центрофогирал бая натоварена без да сменяш 2-3 страните да по олекне.Тогава са се изтънили теловете.Познах ли Атанасов?Предлагам ти да смениш плетката ил да пуснеш по още 2 отвесни тела.:bigsmile:Няма да мръдне основата ще стане като с твоята рабица.:bigsmile:
Тази рамка изобщо не е влизала в центрофуга. Новите, за които пиша-също. Обтелването го правя по този начин от 1988г. За тела-писах. Всеизвестно е че основи се правят от восък. Да пише някой откъде се взе този восък да обслужи всички програмисти, почващи от -0. За мен е ясно : малко восък + много примеси. Хубави, жълти ментета. Точно на такива случих тази година.
Прикачен файл 8966
приказка.
Да спомена отново, че им ползвам основите от години.
Аз преди използвах основи от Г.Оряховица тая година имаха една партида и малките рамки се свличаха ,после минах на Ловешки те пък взеха че намалиха 2 реда килийки:bigsmile:,сега използвам на Матеев и не че го лаская ,но така да градят бързо не бях ги виждал мойте деца.200 рамки изградиха на слънчувката.
Минал си се. Гледай, не им се свиди материал.:bigsmile:
Прикачен файл 8967
Спирам с рекламата.blush;
Две фирми са там.Преди имаха 3 телефонни номера.;)Виж си личната какво да те правя.:bigsmile:Това ми е от личния архив.;)
Тия седят по бели не знам по каква причина.Ей тия от доло 2 ги няма при Ловешките.Сигурно работят по размер на стандартна рамка.:bigsmile:Но пък как спазват грамажа ми е чудно като не е променена дебелината.:bigsmile:
Колега кажи в прав в текст от кои основи не си доволен и в кои основи не е гледано пило. Чета ти постовете и нищо не разбирам. Миналата и тази година в европа има голям проблем с основите. Провисването е най-малкия, цели пчелини си заминават бавно, но сигурно.
Атанасов, дали проблема не в нас самите? Аз работя с основи на различни производители. Вземам ги от мой човек, който пък се снабдява с основи от където му е далавера. С две думи, не мога да се оплача от основите на различните производители. Ползвал съм на Петко Пенчев - Сливен, ловешки, горнооряховски и т.н. Да, случвало се е да се свлече основа, но единични бройки, които съм слагал на слаби семейства в топло време. Обтелването ми е четири хоризонтални и два вертикални тела, както и четири вертикални с два хоризонтални. Не ползвам иноксова тел, защото е много жилава и трудно се изпъва. Обтелването го правя възможно най-късно, преди да сложа основите, защото инак се отпуска тела и се налага отново опъване. Пробвал съм и с т.н. зеге, добре се получава армировката, ама пусто му и време все не достига.
Не знам дали заради тела или за това,че ги лепя с ток на Бояна, но където минава тела никога не слагат нещо.
Атанасов има такива партиди.Жалко, че не пишат още хора от Елена, можеха да споделят тая година какви основи си бяха купили.Връщаха с кашоните.
Пробвайте турските основи на Владо Караджов от Ямбол. Аз съм доволен и от цената и от качеството.
https://www.olx.bg/ad/vosachni-osnov...7605f;promoted
Атанасов какво ще кажеш за това дето ти показах добри ли са?
Да без търтеливи.
Данчо, какво е това "търтеливи"?:bigsmile:
Е какво? С по голям размер шестостен.:bigsmile:
Преди една година изполвах едни основи на всяка 5 правеха по едно петно на едно и също място търтеливи килийки.
Според мен беше фабричен дефект.
Прикачен файл 9047
Айде жълтия цвят как да е. Сиво-кафявото как да е. Ама розовото и червеното от къде и защо се появяват.
П.П. Не се оплаквам, просто показвам.
Валко , при теб скоро ще се получи дъга .
Сподели , кои са производителите .
Производителя е от Сливен. Петко Станчев мисля, че се казваше (трябва да видя името на кашона).
Напролет ще ги претопя тия червените с друг восък и ще им ги върна пак за основи.
И да не започнете сега да ми казвате, че ще замърсявам материала за основи.
Здравейте!
За основите!Февруари месец си закупих малко восъчни основи от Пчеларски център Русе-имат магазин в Плевен зад гарата.Основите са по-тежки 75гр.При огледа забелязах,че са малко по-дълбоки и малко по-широки и си личи че са от восък .Мерих ги 4,9мм.Ловешките са 4,8 и по-плитки.Бях сложил за градеж и пчелите ги приеха много добре. Изградиха ги много добре и на петият ден-осеменени на 100%.Планирам да закупя още в скоро време.
Здравей колега!
Не знам на коя фирма са производство,но имат сайт в интернет където можеш да си поръчаш.Пиши Пчеларски център Русе.Има и телефон за връзка с тях.За ДБ 75гр. ценатае1,25лв.За количества може и да правят отстъпки.Питай!
Основите в магазина в Русе са на Топалов мед, ние ги използваме трета година и стават и за Био, много сме доволни.
Основите, за които говори Цветан в Пчеларски Център Русе, с ъгъл 95 градуса ги правят в Русе. Пчеларски Център Русе са купили машина и те ги произвеждат. Работят и на ишлеме. Ние тази година при тях си дадохме восъка да ни го направят. Искат да са поне 100-тина кг и вземат по 12 ст на основа.
Аман от джендъри - производители. Писна ми да режа основи, няма ли кой да им даде размер на рамката.Смених производитрля, че ги прави дълги, новия пък ги прави широки. Циганска работа.:mad:
Едни лепят със шпорче и къси им идват.Други имат шлиц на горната летва и пасват.Други ги лепят със ток,ама и шлиц нямат.
Угодия няма!
Канал на горната летва, тинтири- минтири.Ако основата не е до летвата и има луфт не е проблем, но когато не влиза в габаритите на рамката е гадост. Е колко е рамка ДБ, че основата е широка 270 мм.?
Каквито клиентите, такива и търговците. Прави си ги сам, да ти е мирна главата. И на мен ми е писнало да се разправям, но в крайна сметка угода няма. Има и пластмасови, ако искаш карай на тях!
Абе идеали чак. Едните ползват канал, другите не. Едните обтелват хоризонтално, вторите вертикално,третите диагонално, а четвъртите хем хоризонтално- хем вертикално! Ако ги питаш всичките защо, много малко ще дадат смислен отговор. Обаче всички мрънкат качествено и то така все едно някой им е виновен, че са станали пчелари! Инвентар се трупа зимъска, а не като текне нектар! На всички да е ясно- пчеларството е скъпо хоби!