И аз така мисля, но се чудя как не са го забелязали по-рано, не е сложно за диагностициране като се види. Но снимките ме навеждат точно на тази мисъл за варовитото пило.
Преглед за печат
Благодаря на всички за мненията, не допусках, че е някакво заболяване, понеже тези отпадъци изобщо не ми приличаха на пчелни ларви. Много са мънички. Това е в най-силното ни семейство. В началото на септември покриваха два корпуса и половина и имаха 5-6 рамки пило.
По принцип за качествено лечение се препоръчва премахване на заразените пити и претапянето им и подмяна на майката, но периода е лош за такива мероприятия. Може да опитате пулверизиране на питите се прополисова тинктура или лимонена киселина.
Руснаците имат добри резултати и при използване на чесън за лечение на семействата:
1. Поставят семейството в нов чист кошер и стесняват гнездото ако позволява силата на семейството поставят рамка с основа.
2. Счуква се глава чесън и се поставя върху рамките по средата върху марля и върху нея под капака се слага парче плат.
След седмица се повтаря точка 2.
Аскосферозата засяга само пилото (вече пилото е малко) за разлика от Аспергилозата която засяга пилото и пчелите пък и хората.
Василевса е прав донякъде .
За другото , трябва някои да почакат до 31 октомври .
Аз , си празнувам българските празници .
То и листовката на фунгисана представлява интерес
И при мен се получи миналата година при една новосъздадена отводка. Сигурно съм го видяла в начална фаза, защото единствено стесних гнездото. И, понеже явно проблемът беше, че вътре им е било студено /кошерът беше в един ъгъл от пчелина, на сенчесто и много ветровито място/, ми дожаля и му залепих найлон отвън, покриващ отстрани и отзад целия кошер от капака до земята. Даже от по-ветровитата страна сложих втори. Не знам колко време съм го оставила, но помня, че го махнах, когато видях, че вътре семейството изглеждаше добре.
Чета.......5 години търся как се лекува с тоя Фунгисан, и не намирам. Не че ми е и притрябвало толкова. Ама първата ми година като пчелар ми се появи варорито. Купих си от Вет. аптека фунгисан. Ама...ай ся, кво да го правя???????????????? Аптекаря, и той не знае......... Пообиколих пчеларските магазини, подпитвах тук-там..... Една кака в един магазин ми каза, че няма да ми каже как да го ползвам, ЩОТО НЕ СЪМ ГО КУПИЛ ОТ НЕЯ. ДА СЪМ ХОДЕЛ ДА ПИТАМ, ТАМ ОТ КЪДЕТО СЪМ ГО КУПИЛ. Та така....ТАЙНА БРАТ. Всеки си пази инфото, И ТА ФРЪГА У ТИКВИТЕ.............:yo:
Утре ще прегледаме и ще използваме рецептата с лимонтузо. Семейството е във кошер от полистирол.
Колежката Георгиева помни едно , а другото забравя !?!?
Необяснимо за мен .
Г-жо Георгиева , нищо лично .
Вальо , утре ще получиш необходимото .
Иначе, по въпроса. Лекувал съм по 3 начина. Ама що и аз да ги казвам:yahoo:
Фунгисан Примавет
http://primavet.com/Fungisan
но в червено е листовката
Информация за начина на приложението четете тук
ети ви прословутата листовка
http://pcheli.bg/wp-content/uploads/...4/Fungisan.pdf
ПП Закъснях, виждам, че Георги е постанал вече
Абе, че няма да загине кошер от Варовито пило-няма. Ама отслабва семейството, отслабват пчелите. Не е добре да боледуват. Тая година имах 1 кошер, като почна от Юни та чак до преди 10-ина дена. Средна сила сега...... Ама не дърпа, боксува....... 4 месеца вече......
Аерозол и напрашаваш.
Категория на потребителите: професионална.
Начин на употреба: Препаратът се прилага като 1% работен разтвор чрез намазване с
четка или опръскване.
Дезинфекция на кошера с воден разтвор на препарата преди заселване на рояк
или на пчелно семейство. Към 2 литра преварена вода се прибавят 20 ml Фунгисан.
Намазват се
Това видя ли го?
Аз дотук стигнах до един много важен извод : изключително много практики, предприемани от пчеларите, са абсолютно излишни. Помня, как миналата година оставих две редици /от осем общо/ с магазини над плодниците - за зимата /над гнездата с найлон/. Всички други плодници бяха надлежно надигани отгоре. Нямаше никаква разлика в пролетното им развитие - записано, проследено, анализирано. Е, сега си спестихме тази манипулация.
Освен това, това ми е втората зима, когато не свивам гнездата - на нивото, в което излизат от слънчогледа /последната им паша при мен/, на това зимуват. Ако ми се налага някакво разместване някъде, то е заради моя ненавременна намеса преди това. И това го разбрах, след като иззимих стеснени семейства и нестеснени такива - на едно и също положение.
Сега, напролет, няма да има стесняване. И това е поредната щуротия -стесняваш март месец, после следиш на всеки 7-10 дена кога ще разпускаш.
Нооооо! Пчелинът ми е на изключителен припек почти целогодишно. Две години поред имам най-силен добив при рапицата от всички пчелари наоколо. Значи - няма да променям нищо, докато положението е такова. Освен това две години поред нямам зимна смъртност . Имах есенна - миналата година, тогава разбрах какво значи кражба на кошер.
Та, и за болестите така - един кошер съм имала с варовито пило, по този начин съм го оправила. И досега ми е жив, майката я смених чак преди месец. И споделям....
И сега изниква въпросът - защо трябва да помня? Помня подробности, които впоследствие ще трябва да ги ползвам отново. Защо да помня времето за лечение, като помня, че то е било успешно?
Нали затова се занимавам с пчеларство - заради свободата.......;)
Кошер като го сложиш на припек лови АГ сложиш го на сенка хваща Аскосфероза сложиш го под ореха там пък Нозема дебне.
Май ще трябва по един плажен чадър да им купя.
Главната цел на стесняването след последна паша при ДБ е за да могат пчелите да концентрират меда в 7-8 рамки(дебели венци),а не да пръснат меда по целия корпус(тънки венци).Това(дебелите венци) гарантира,че семействата няма да "ударят таванката" още през януари.Освен това,при есеното стесняването се цели изваждане на стари(черни) рамки,които рано на пролет могат да бъдат осеменени и изваждането им -отложено.Есенното стесняване има и друго предимство-всички манипулации се извършват в топло време,когато на семействата не им е нужна топлина,като на пролет-март.....
Относно свалянето на магазина под плодника-идеята е магазина да е пълен с мед,което ще ЗАДЪЛЖИ прехвърлянето му горе в плодника,като по този начин се спестява есенното подхранване със сироп.Докато ако пълния магазина остане горе,макар и преграден,свалянето му не е задължително,дори семейството може да се настани горе.Освен това,магазина под плодника,на пролет обира излишния прашец и плодника не се задръства......
Колежке ,Георгиева,всеки изказа мнение ,но никой не ти писа какво да правиш!
Аз пък ще напиша следното,което съм прочел и научил от форума:Правиш захарен сироп 1:1(1литър) в който слагаш 20 грама лимонена киселина и напръскаш с пулверизатор междурамията.Остатъка наливаш в хранилката и така 3 пъти през 2-3 дни.После напиши тук дали е имало ефект.На мен вече две години поред ми се появява варовито пило в различни семейства по един кошер в пчелина,но го лекувам по този начин и все есенно време.Но на мен ми се прояви в слаби семейства,не като в твоя случай-най-силното.Напролет си смени майката обаче.
Успех!
Може би има опасения, че ще провокира нападения?
За акар третирахме трикратно началото на август, чрез напушване с Ок и тимол, за последно използваме тази рецепта, оказа се доста неефективна. Вероятно концентрацията на ОК е ниска. Както и миналата година повторихме с Биивитал, пак трикратно, много сме доволно от него. Това не е точната тема, но ще споделя, че тази година за първи път използвахме КАС-81 домашно приготвен, аз останах много приятно изненадана от ефекта му. През цялото време на приложението му падаха акари и от семейства при които, нямаше нито един от ОК и тимола.
Само да допълня... В съвременната медицина, се обръща много голяма внимание на превенцията на заболяванията. Та когато унищожим гъбните спори, дори да изчистим напълно кошера, няма гаранция за прекратяване на заболяването. Защото на пролет, при големите температурни колебания се създава чудесна възможност за развитие на същите, причинени от гъби заболявания. Силното семейство, чисто и просто се справя по- бързо с тези колебания и съкращава времето за разпространение на хифите. Слабото, или отводките нямат същия успех и създават идеалната среда за развитие на плесенните спори. Аз съм използвал йод, срещу варовитото пило. И не съм имал проблеми. Но когато установих, че трепе абсолютно всичко наред, и полезните и вредните микроорганизми- преустанових тая практика. Поради тези и други причини, се препоръчва в кошерите да се рови по-малко, да се пуши по-малко, и да се нарушава структурата на самото семейство по-малко. Моето решение е правилна диета и повече спокойствие, защото никой не обича дразнители...
Снощи си викам чакай да вида сибирските колеги как се борят с Аскосферозата един вика с чесън друг с йод трети с равнец пък един с счукани карамфилчета и разни вет.препарати по едно време чета един човечец че пише:
ако не искате да се занимавате с глупости и цените времето и парите си и държите на дългосрочни резултати то тогава пило не трябва да имате на стари черни пити (те са за преработка и в най лошия случай за медови запаси но не и за зимуване) и да обърнем внимание на влагата (тук е друга тема дълга и обширна)Каза че се сменя майка кошер и пити и проблема в 95% се решава.
На мен тая година на третата майка се оправи. Па напролет ще видим дали е от питите, като тръгне пак пилото.:yo:
Щом се излекува Аскосферозата няма логика да се яви пак освен ако не се създадат предпоставки за това (влага , стари пити , празен плодник борба с друго заболяване трябва да се има в предвид че засяга личинките до 3 дневна възраст ) а новата майката със своята генетика не го излекува а просто пчелите работнички са по чистофайници и не дават да се развие заболяването.
Спорите на аскосферозата винаги са в плодника в клийките на рамките и ако има мед в тях няма да се яви заболяване.
Опытные пчеловоды утверждают, что предотвратить болезнь может наличие меда в гнезде. Не убирайте весь мед целиком. Споры аскосфероза будут всегда присутствовать в расплоде, но они смогут проявить себя только при отсутствии меда в рамках.
Первоисточник: http://roypchel.ru/pchely/askosfer.html
Стари, стари........колко да са стари!?! Светло, до тъмно кафяви. Дори без да вдигам питата срещу слънцето, пак прозират килииките.
П.П. Това за моите пити де....... По-точно, питите в моите кошери. Че някои мнооого се вглеждат какво съм написал-казал;)
Г-н Йосифов, отново с две - три изречения запълвате една камара бели петна в познанията ми. Единствено мога да кажа, че едвам насмогвам на каквито и да било изградени рамки и затова черните ги вадя засега само напролет, защото всичко ми е заето есента.
Всъщност, досега не съм намерила решение на пролетното роене. Ако може там да ми помогнете.
Дадан-Блатите:
Значи, говорим за по-плодовитите майки - надминават 7 рамки пило 5-6 дена след началото на рапичната паша. Проследявам и записвам поява на търтеево пило, излюпване на търтеи, поява на висящи пчели под рамките, една камара маточни чашки... През тези етапи вадя пило /максимум 2 рамки запечатано за 7 дена/ и правя отводки или подсилвам някой по-слаб кошер. Моментът, когато не ми трябва пило за вадене, а виждам, че изпускам кошера, вече 3 години поред го играя. Въпреки подаваните основи за градеж, цепенето на пилото с готови изградени рамки, ...Магазините им ги давам няколко дена преди рапицата /т.е. махам найлони, разпускам максимално според семейството - силните са с по 3 магазина, максимум 3-4 неизградени рамки в тях/.Този сезон в началото на май просто вдигнахме втори плодник върху първия и разпределих пилото на комин, отстрани допълних с рамки и основи. Чак тогава се кротнаха и спряха да правят маточни чашки. Сега се чудя, ако този номер го направя в началото на рапицата, къде ще сгафя? Или дали е по-добре още в началото на рапицата да взема ударно пило /3-4 рамки/ и да подам поне 2 основи и още 1-2 изградени? Като при това да цепя пилото с повече от една изградена рамка?
Гоше, свалям от няколко дена магазините и ще има баберка/ако се сетя ще снимам/а като ги гледам колко мед имат, разбирам колко съм бил прост :-):-):-) , изтървал съм поне тон и половина. Та ако в килийките вместо оригинален мед има немед/инвиртиран сироп/ ще се развива или няма да се развива тази болест?
Госпожо Георгиева, ако може да споделите ДБ с колко магазина или корпуса ги държите по време на рапицата. Това би помогнало на Ангел за отговора.
Преди 30-тина минути гледах това-2.ноември.Янчо гледай.https://www.youtube.com/watch?v=dYGqbBKvAVA
Първата част е по канадска система парата е цар (има си своите предимства) ама аз напоследък от големият брат се поувлякох по дедо Иван при сибиряците и кемеровците ама май ще се окаже че не са чак толкова дураци ама пусти руски ще ме умори.
А за спорите не знам ама по логика те са в килийките и се разнасят от старите пчели при почистване и полиране като е пълна килийката пчелата няма работа там.
Колежке Георгиева,рапицата е интензивна паша и трябва да се осигури обем равен на минимум 24дб плодникови рамки,като отнемането на пило и рамки с прашец си остават задължителни.Отнетите рамки се заменят със ВО.Напръсканите магазини се отнемат и се слагат в/у по слаби семейства,а на основните се връща магазин със ВО..........http://pchelari.com/forum/showthread...B8%D1%86%D0%B0
п.п.Ако се връщат изградени плодникови рамки,трябва да се връщат над вечер,за да може майката да ги осемени.Ако изградените рамки се върнат през деня пчелите ще изпреварят майката и ще ги наблъскат с прашец и нектар-демек,вместо да осигурим площ за осеменяване,блокажа продължава и.........
Тарти също има лек за рапицата ама не знам за колко го продава.
Янчо немога да твърдя това.Май нещо не си разбрал.След последна паша(а не септември) пчелите вдигат меда от блокираните плодници и осигуряват площ за осеменяване.Освободените площи(демек вдигнатия мед) са в пряка зависимост от силата на сем.Освен това,през септември,като намалее пилото,освободените площи от пилото се запълват с мед.Незапълнена остава само ложата...
Гледай клипа качен от Ачката и там руснака е с фарарчета, другото е, че в момента имам по двайсетина пчели в магазините а реално температурата при мен ще такава чак до двайсети ноември. Вече няма да се стряскам затова че е студено, взимаш меда ако нямаш време чак ноември и в добре затоплена стая го почваш :-):-):-).
Казват, че прашецоуловители, сиропец, и СР спирали нагона.....
Не се коси, търсех под вола теле :-):-):-). Тя Пашата при мен е една и приключва до 15 Юли/ тази година по рано/, но средата на август отворих някой друг и както винаги няма пило и много мед, само време да имам :-):-):-). Та си помислих, така и така магазините не можах да ги сваля и като започнат Септември да снася майката ще качат мед в магазините :-):-):-).
Как ви се роят на рапицата не знам,при мен след пръскането 40% от пчелата изчезва.
Някъде бях чел че не знам коя година в Сибир паднало до -50 или -60 много животни умрели но пчелите оцелели.
А скоро четох отишли група руснаци от Сибир да трупат знания и опит в Европата отишли гледали гледали чудили се (за тъмните пити също)
па накрая казали то че колегите пари вадят това е от управата няма кражби медът е скъп и т.н. ама какви пчелари са като най силните им кошери са като наште отводки.
На третото клипче: https://www.youtube.com/watch?v=zU1obo_6gQU - /от 5:37 -минута/ този руснак обяснява отвора в капака как го използва, но не мога да го разбера. А на другите две клипчета - той май маха цялата перга?! Или пропускам нещо?
Това е разделителна табла.При създаването на отводка на "втория" етаж се слага плътното капаче,за да може да се оплоди новата майка.В противен(без плътно капаче) случай новата майка може да изчезне.Когато новата майка се оплоди и осемени няколко рамки,тогава се слага мрежестото капаче за уеднаквяване на миризмата.За пашата мрежестото капаче се премахва и пчелите от двете семейства се обединяват през ХР.
Пергата се разглежда,като продукт за търговия.Тя е в пъти по скъпа от прашеца.Освен това,наличието на перга в кошера провокира ранното(зимно) отглеждане на пило....
КАЧЕСТВЕНИТЕ и КОЛИЧЕСТВЕНИ запаси дават на семейството сигурност и спокойствие. Дали в България, Австралия или Сибир.
Здравейте,
най-сетне и аз седнах зад компютъра. Офанзивата по пренасянето и подреждането на кошерчетата приключи. Резултата е този, почвайте да намирате кусури:
Прикачен файл 7530
Прикачен файл 7531
Прикачен файл 7532
Преди това да кажа: железата си ги имах, останаха дефектни поцинковани ламаринени профили от един обект. Бетон за настилка така или иначе щях да отливам, даже и с каменни плочи щях да го застилам, ама ще чака по-добри времена.
Данчо, над 60% от землището, където са пчелите ми, се стопанисва от интелигентен мъж, който е наясно от ползата на кошерите. Така че, единствената моя заслуга за пролетното развитие е, че ги почвам с питките от януари. И то всички, наред. Което не е за хвалба, разбира се, защото издава, че не съм сигурна в преценката си, доколко наличната храна в кошера е достатъчна за даденото семейство. И това в комбинация с явно страхотния температурен режим, което пак е случайност, води до страшно много работа от началото на април /а тази година от 20 март/. Не практикувам помощни и основни семейства, че да отслабвам някои целенасочено за сметка на други. Напротив, с това вадене на пило до края на рапицата съм на ръба да изроя и по-средните.. Пълна лудница, ти не ме гледай, че много пиша, много съм назад с материала.... :)
Има кусури от конструктивна гледна точка, но трябваше да попиташ предварително, а не сега, когато вече нищо не може да се направи. :)
Така както си завъртял винкелите има много малко триене между ръба на винкела и дървото. Това означава, че един малко по-силен вятър лесно ще приплъзне странично кошерите и ще ги събори. Можеше да завъръиш винкела на 90 градуса, за да се получи легло с по-голяма контактна площ и със странични ограничители против приплъзване.
Другия кусур са краката - по-много са, отколкото трябва, и не са сложени на правилните места от гледна точка на механичните моменти. Един вид направил си по-слаба конструкция от това, което можеше да се постигне с тези железа, но спокойно - имаш голямо презапасяване в сеченията, така че поне тука няма да имаш проблеми. Завъртяните винкели обаче са проблемни и е въпрос на време да го разбереш това.
Ще ти кажа как да тестваш:
Силата на вятъра за територията на страната може да предизвика до 100 kg/кв.м. странични сили. Така като гледам кошерчетата, те са с площ четвърт квадратен метър. Та върви и ги натисни странично със сила 25 килограма и ако не помръдне, няма да имаш проблеми. Ако се приплъзва, въпрос на време е да си намериш пчелина някоя сутрин на трески.
[QUOTE= Напротив, с това вадене на пило до края на рапицата съм на ръба да изроя и по-средните[/QUOTE]
Не ми е работа да се намесвам камо ли да ви давам акъл предвид броя на пч. с-ва от профила ви.Само искам да кажа (не ме разбирайте погрешно че се бъзикам с вас) но може да опитате с няколко семейства е така за проба с концепцията че теорията на проф. Таранов възприета в СССР и респективно и тук е отречена в някой пчеларски течения дори и в Русия. Тоест роенето по принцип е биологичен процес (не говоря за причини като не достатъчна площ) има свой характеристики и от изброените методи който прилагате вие въздествате механично на един биологичен процес като отслабвате пчелното семейство може би трябва да се опитате да въздействате на самата биология на роенето.
П.П. Извинявам се за намесата но просто исках да ви подсетя че има системи за принудително роене от страна на пчеларя с цел използването му в подходящият момент за пашата в даденият микрорайон.
Не ти намирам кусури а искам да те помоля другата година да кажеш дали тази теория е глупост или не - Навигация на пчелите :
Преводач:
Пчелите не са водени от околните предмети и слънцето, и на магнитното поле на Земята, като линиите на магнитното поле на Земята не се движи спрямо повърхността на земята, и се въртят с земното кълбо, докато видимата позиция на относителната Sun до Земята варира равномерно. Ето защо, по време на инсталацията на пчелните кошери в градината, насочват своите кран дупки и равнинни рамки на юг, а през лятото на kochёvke в областта - на север. С тази ориентация на пчелина увеличенията на производителността, от 30 до 40%, а пчелата прекарва по-малко време и усилия в търсене на пътя към къщата. Нейната работа става все по-ефективни и продуктивни.
Оригинал:
пчёлы ориентируются не по окружающим предметам и Солнцу, а по магнитному полю Земли, так как силовые линии магнитного поля Земли не перемещаются относительно поверхности Земли, а вращаются вместе с земным шаром, тогда как видимое местоположение Солнца относительно Земли равномерно изменяется. Поэтому при установке ульев в саду ориентирую их летками и плоскостью рамок строго на юг, а летом на кочёвке в поле – строго на север. При такой ориентировке продуктивность пасеки увеличивается от 30 до 40%, а пчела тратит меньше времени и усилий на поиски дороги к дому. Её труд становится более производительным и продуктивным.
Това , не е валидно за други .
Гоше , в много райони съм ходил . Слънцето залязваше в 23.00 и изгряваше в 02.00 . Летен сезон . Природата пощурява .
А , после ?
Миналата година сложих няколко кошера на нови стойки и кошерите се повдигнаха с 30ина см. връщащите се пчели се забиваха под кошера и започнаха да правят грозд и то на всичките повдигнати кошери. Та им сложих по една дъска отпред подпрена на прелката та да влизат вътре. И умувах аз не съм скрил кошерите не съм ги изместил повече от 50 см. защо не го целят нали визуално го помнят а и са различни цветове. Та затова си помислих че пчелите се ориентират по нещо друго а ми е чудно и в гората в пресечена местност как се оправят.
Последните 20-30см от летежа ЦЕЛЯТ точно дупката на входа. Ако имаш ДБ и ако можеш да му отвориш долния вход през цялата ширина, после като затвориш и оставиш 5-6см вход, тия дето са влизали от другия край, цял ден се въртят и блъскат да влязат там дето помнят. Е, за 1-2 дни се преориентират.:yo:
За големи разстояния се ориентират по слънцето, като това го правят дори и при облачно време. Тоест те виждат слънцето дори и през облаците, и това е възможно, защото техните очи имат друга спектрална чувствителност, различна от тази на хората (виждат част от UV спектъра).
На близки разстояния се ориентират с носа си (двете антенки), и това за блъскането встрани от прелката ми се вижда странно, защото пък аз съм правил експеримент с преместване на кошера на 2-3 метра встрани и пчелите си го намират сравнително бързо, без да се блъскат където и да е.
Все пак техният ,,Глонасс ,, т. е. ,,GPS ,, е от 5 очи плюс система за близка навигация - антените .
Ми мисля, че всичко използват. Цветове, предмети, положението на слънцето, и магнитните линии даже.......и т.н. Комплексно. Не само 1. А при облитането пак си правят някаква ориентация и насочване (тренировка), не само да се изакат. На мен по ми е чудно вътре в сандъка В ТЪМНИЦАТА (особенно нощем) как се оправят. С вредители, неприятели, с пилото, с градежа......... Според мен живеят ВЕДНО с миризмите.
При стесняване на прелката или затварянето и пчелите се блъскат яко в затвореното вече място и едва ли има пчелар който да не е наблюдавал това.
Е за миризмите е ясно като ги стръскаш и тия където се качат на прелката започват да се дупят и вентилират да помогнат да се ориентират другите по насоновите желези. Ама като няма майка що се дупят не знам.
Самият факт, че имат две антенки, им позволява да имат СТЕРЕО ОБОНЯНИЕ. Тоест не само да надушват дадена миризма, но и да определят посоката, от която тя идва. Така е с човешкото зрение и с човешкия слух, и няма начин това да не е така и с пчелното зрение, слух и обоняние.
Там кръжат, но не много и не всички .......
На практика съм правил пренареждане на 80-90% от кошерите в даден пчелин, за да ги преразпределя правилно по стойките (през един на равни интервали). Ами зажужава целия пчелин, и в рамките на половин-един час всичко се успокоява.
Третият тип феромони са ориентировъчни. Те са свързани преди всичко с Насоновата жлеза.
http://nbps.press.bg/br9/3.htm
Да ви кажа и друго - пчелите вероятно имат както звукова памет, така и условни рефлекси като кучетата. Поне така си мисля аз, защото с външното хранене, което го правим заради отводките всяка сутрин по всеки един пчелин, установихме, че пчелите са се научили да реагират на звука от двигателя на пикапа. Само като го чуят, и излитат като ракети и се насочват право към хранилките. Няма майтап .......
Та ако някой иска, може да поекспериментира в тази насока ......
Абсолютно вярна констатация горецитираното, аз си го знам. Има си логично обяснение.
1.Най-важното е липсата на време. Профилите имат отвори за болтове през 50 см и така съм слагал краката, че да ми пасват на болтовете и премостванията от крак до крак да са сравнително равномерно разпределени. Затова съм оставял и конзолно изнесени краища. Имах много малко време на разположение, обмислянето беше съвсем кратко, рязането - минимално.
2.Друго важно съображение е височината на стойката. Терена периодично се наводнява от реката и максималното историческо ниво, за което аз знам, е в момента горния ръб на капаците. Тоест, при следващо такова наводнение ще се удавят. Така че, гледах максимално да издигна кошерите, затова така ориентирах профилите. В бъдеще винаги ще имам спасителен корпус най-отдолу, който да вдига нивото на останалите до безопасно равнище.
3.Планирам стойки за кантари под всеки кошер. Те ще са метални, захванати за профилите на стойките и ще придават допълнителна здравина на конструкцията. Вече са начертани, тензодатчиците са избрани /до 200 кг/. Чрез тях ще свържа здраво кошера със сегашната стойка и няма да може да се приплъзва настрани.
4.Нещото, в което не съм сигурен, е това, че имам възможност да свържа всички стойки чрез поцинковани метални пътеки в една обща здрава конструкция. Материалите така и така ги имам. Не го правя, защото си мисля, че вибрациите от ходенето по конструкцията ще дразнят излишно всички кошери. Пък и ако искам с количката да минавам, ще трябва рампа и за нея.
5.Винаги гледам да поставям профили на открити метални конструкции по такъв начин, че да се образуват възможно най-малки хоризонтални плоскости. По такива хоризонтални плоскости много бързо се натрупват прах и боклуци, поемат влага, стават на кал и корозията започва.
Този пчелин съм го замислил като донор на отводки за останалите, тъй като около него няма много паша. Ще бъде и експериментален, където да се занимавам със щуротии, докато си почивам и след като се пенсионирам. Някой ден, ако всичко върви по план, ще сложа отворен достъп в реално време до данните от датчиците в и около кошерите, да видим кой каква интерпретация ще им измисли. Ех, размечтах се.hi;