Ето моето опрожержение до в-к "Репортер" (досега не е публикувано във в-к "Репортер"):
ДО
РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК „РЕПОРТЕР”
Копие до: „ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК”
вестник „ПЧЕЛА И КОШЕР”
БЪЛГАРСКИЯТ МЕД НЕ Е ПЪЛЕН С ГМО И АНТИБИОТИЦИ
(ОПРОВЕРЖЕНИЕ от Илия Цонев на статията„Медът ни пълен с ГМО и антибиотици” във вестник „Репортер”)
На 15.07.2014г. във вестник „Репортер” е поместена статия със сензационното заглавие „Медът ни пълен с ГМО и антибиотици”. В
статията е цитирано моето име и е поместена моя снимка, като пчелар. Това внушава на читателите мисълта, че аз съм обявил меда за
пълен с ГМО и антибиотици.
КАТЕГОРИЧНО ОПРОВЕРГАВАМ ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА:
а)като невярно, некомпетентно и безотговорно;
б)аз никога, никъде и по никакъв повод не съм заявявал, че медът ни е пълен с ГМО и антибиотици, защото това не е вярно!
Резултатът от статията и най-вече от „бомбастичното” заглавие има невероятно голям негативен, дори разрушителен ефект върху
пчеларството, в т.ч.:
а)дискредитира българския мед като една от най-полезните и здравословни храни;
б)отблъсква потребителите – никой не иска да купува и консумира мед с антибиотици и ГМО! Бездруго малкият пазар на мед у нас още
повече ще се свие;
в)възмущава и демотивира с основание огромната част от пчеларите, които целогодишно усърдно, честно и почтено се трудят. С едно
непремерено и невярно заглавие се обезсмисля техният труд. Това застрашава бъдещето на пчеларството - цял един отрасъл от селското
стопанство, от който, посредством опрашването от пчелите, зависи 76% от храната ни и поддържането на биоразнообразието. По ред
други причини ежегодно сериозно намалява както броят на пчеларите, така и броят на пчелните семейства у нас. Считам, че с
цитираната статия този тревожен процес може да се ускори.
г)дава основание на търговците и на преработвателите на мед да свалят и бездруго унизително ниските изкупни цени на едро на меда.
Това е още един недопустим удар по пчеларството, предизвикан от некомпетентното представяне на информация в пресата! От години
пчеларите са в постоянна борба за повишаване на изкупните цени на едро на меда и ето появява се една статия, която е на път да ги
унищожи!
д)дискредитира сред пчеларите и в обществото доброто ми име, като пчелар и човек, който вече 10 г. се бори за осигуряване на
качеството и безопасността на пчелните продукти. По никакъв начин на мога да приема напълно незаслужено да компрометирате името
ми.
Аз стоя зад думите си, които съм казал в интервюто от 14.07.2014г. на Вашата репортерка, но в тях никъде не съм заявявал, че медът
ни е пълен с ГМО и антибиотици. Накратко в интервюто аз заявих, че:
-както в ЕС, така и у нас от много години антибиотиците са забранени за лечение на пчелите. Сред многохилядната армия от пчелари
(над 20 000 към момента), се намират незначителен брой недобросъвестни и/или некомпетентни пчелари, които нарушават забраната и
използват антибиотици. Това съвсем не значи, че медът ни е пълен с тях!
В предизвикан от Вашата статия репортаж с мое участие, по телевизия NEWS 7 на 19.07.2014г. в новините от 20 часа бяха изнесени
данни от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). От БАБХ заявиха, че от изследвани над 100 проби мед за наличие на
антибиотици, само в една проба е открит антибиотик. Това показва, че под 1% от пчеларите злоупотребяват с използването на
антибиотици. Останалите над 99% от пчелари произвеждат незамърсен с антибиотици мед. Затова не бива да се хвърлят в медийното
пространство неверни и непроверени данни, които сериозно застрашават пчеларския бизнес!
-по отношение на ГМО – проблемът е друг. Имаме много хубав Закон за ГМО. Той забранява всякакво засяване на ГМО. Съгласно Закона
за ГМО, чл.108, ал.1, т.2, МОСВ трябва да осъществява контрол на засяването на ГМО. Към МОСВ още през 2010г. беше създадена
специална лаборатория за контрол на засяването на ГМО. И нещата завършиха до тук. До момента държавата (в лицето на МОСВ) се е
отказала от своите задължения да контролира дали някъде у нас не се засява нелегално ГМО. Глобата за неразрешено засяване на ГМО е
от 500 000 лв. до 1 милион лева. И какво от това, като никой на извършва контрол. МОСВ и МЗХ си прехвърлят топката за контрола, но
такъв на практика няма. При тази ситуация е възможно някъде у нас да се засява нелегално ГМО царевица, рапица, слънчоглед и др.
без някой да знае. Пчелите, ако попаднат на насаждения с ГМО, ще събират цветен прашец и ще го носят в кошерите. Така част от него
ще попадне и в меда.
Обърнете внимание: пчеларите нямат никаква вина, ако в меда им попадне ГМО цветен прашец. Те са по-скоро жертва, защото попадането
на ГМО в меда по никакъв начин не зависи от тях. Отговорността за това е на държавата - тя трябва да осъществява ефективен
контрол, но за съжаление такъв липсва. Освен това наличието на ГМО в меда засега е само възможна хипотеза. Нещо повече - у нас
няма акредитирана лаборатория за проверка наличието на ГМО в меда. Тогава за какво наличие на ГМО в меда говорим?
Затова, крайно некоректно и невярно е записаното в заглавието, че „медът ни е пълен с ГМО”. От контекста на статията излиза, че
този текст е мой - нещо, което категорично отричам! Предполагам, че имате запис на разговора ми с репортерката и от там можете да
проверите верността на думите ми.
Сензационната Ви статия „Медът ни пълен с ГМО и антибиотици” в следващите няколко дни беше препечатана от много други медии и в
интернет. Така невярната и заблуждаваща информация достигна до многобройни читатели заедно с опетненото ми вече име.
От друга страна, след излизането на статията, аз съм обект на многобройни незаслужени нападки, обиди и подигравки от страна на
много пчелари, които не знаят, че аз не съм източник на невярната и безотговорно пусната информация.
Късно вечерта на 14.07.2014г. в интернет видях заглавието на статията и веднага се обадих на репортерката, като й казах, че това
ще убие пазара на мед. Тя обеща да напише нещо като обяснение или опровержение, но до днешна дата това не се случи. Аз повече не
мога да търпя тази несправедливост и затова написах настоящото опровержение.
Настоявам да положите необходимите усилия и действия, за да върнете доверието на потребителите във високото качество, чистота и
безопасност на българския пчелен мед и да реабилитирате доброто ми име. Настоявам:
а)да публикувате настоящото ми опровержение, на същото място във вестник „Репортер”, където беше публикувана разглежданата статия,
заедно със същата моя снимка;
б)да информирате по подходящ начин останалите медии, за моето опровержение;
в) да ми изпратите в писмен вид (по интернет) всички материали, които публикувате свързани с темата и с мен.
25.07.2014г. С уважение:
/Илия Цонев/