Тая снимка от лани ли е?
Преглед за печат
От преди 5-6часа...
Ачка,пак си снимал ранната.:bigsmile:Ако може да дойда да ги развия моите при теб,а после за пашата ще ги върна.:bigsmile:
Много сте напред. При нас липата си мисли, че е още зима. Крушата още се чуди да цъфне или не, на ябълката не и е дошъл кефа, синята слива е в усилен цъфтеж, както и трънката в гората.
Дака,да ти прилича на теснолистна липа?В парка има теснолистни на,които съцветията вече са ясно изразени.Иначе,тия дни ще докарам няколко(по слаби) кошера,че и рапицата вече започва да отваря.И да те успокоя-там,където са кошерите липата е назад с две седмици.
Бях сигурен,че няма да ми предложиш гостоприемство.То с моя късмет/на сиромах човек като не му върви и жена му не пуква/.:bigsmile:
Ела при мен. На външния пчелин имам 3 кошера. Почти не съм ги ровил (хванати рояци от 2016 са). Нямат поилка, а 2 нямат и хранилки. Няма сиропи, няма витамини, няма добавки. По великден ще им слагам магазините. Не че има да цъфти нещо, ама..... Ааа, и забравих, наоколо всичко се пръска.
П.П. Само спокойствие и естествена храна.
Тази зима играх по мързеливо, не слагах мишепредпазителите. Нямам нито едно семейство пострадало. Спрямо миналата година семействата са по-силни освен две отводки и едно семейство което ме изненада отрицателно. Това семейство си направи самосмяна и явно не е успяло да натрупа млади пчели. Сега като връщам лентата назад виждам факторите който е трябвало да отчета. Ще ги подсилвам с запечатено пило докато тръгнат заедно с отводките. Едната отводка е заложила самосменен маточник, захранен и сега в неделя ще видя дали е запечатен. Майката и нараних есента единият крак при маркиране и сега ще направя отводка с нея да не отиде зян. Иначе си снася добре спрямо пчелите който са останали в семейството. Сложих им по 2 питки януари и сега при прегледа им бяха останали по 10-20 процента от тях. Пити с мед има останали по 4-5 на семейство. Те ще ми влязат в употреба при отводките който трябва да направя евентуално след акацията.Пило имат по 5-6 пити на семейство.В неделя ако времето е с сиромасите ще получат по основа за градеж. Рапицата е на прага на цъфтежа, имат пресен мед от джанки и други цъфтящи. Магазините съм им махнал разделителният чувал и да се оправят.
Колега, имал си късмет с мишките, на мои познати пчелина си отиде тази зима заради липса на мишепредпазители... Мишките на цялата околия сякаш се събрали в кошерите. :(
При нас един мишок се беше настанил в кошер без мишепредпазител и даже имаше малки, при прегледа края на февруари го изгонихме, но магазинните пити бяха съмлени, както и част от плодниковите. Противно на очакванията обаче семейството си изимува много добре и сега е много силно... Даже ме спохождат едни мисли да правим от него майки, защото майката миналата година редеше супер пилото, а и при този тормоз от мишока цяла зима се е запазило и развило завидно добре.
Така че, винаги има изключения де, но поразиите от мишоците са доста гаднички...
И аз тази година от глупост не сложих, на мише предпазители и седем унищожени, почти нямаше кошер не посетен от мишки! Сироп вече не давам на пролет, само на есен и то в големи количества!
Редовните семейства не ги отслабвам все пак са ми малко.Отслабвам две ранни миналогодишни отводки за който нямам магазини и няма накъде да ги разширявам.
А иначе сме на стартовата права.Прикачен файл 8529
И при мен е същото. Вече ми е като обица на ухото.
Започнах с ротациите, КПДто ми е нищожно ама леко по леко върви работата. Кой разправяше че не слизали в долния корпус че им било студено! То е така ама като видят зор и няма на къде тръгват и на там, няколко кошера майката е осеменила2-3 см от горния край на рамките на 1вия корпус. Блокирането с прашец вече е в историята обърнали са го в пило, нектар има но е малко и се молим за дъжд.
За слизане слизат, ако горе няма празна килийка вече. Преди седмица ротирах само половината семейства за да го проверя лично. Майките осеменяват на средните 1-2 пити и веднага пак нагоре на първите освободени от пило рамки. Сега ротирам пак половината от останалите, като настоявам само заради идеята да проверя дали ще се развият сами или ще забоксуват спрямо първите.
При мен прашеца е в повече и за първа година пробвам прашецоуловители. Забелязах как се учат пчелите - първия ден бях доволен колко прашец се събира, а на втория гледам как пчелите влизат към прашецоуловителя и след това го заобикалят марширувайки по прелката и влизат през разстоянието което съм оставил заради търтеите. Варианта който обмислям е да ги слагам само докато съм на пчелина или да местя прашецоуловителя наляво-надясно за да сменям мястото на изхода за търтеите.
За 2 дена 16 кошера ротирах, ама не давам зор да не стане беля. Обаче миналата година съм се олял в запасите или е имало солиден принос есента защото на всички 1вия корпус пълен с мед, по 10 кг. средно в кошер, само в 1вия корпус. За 5 дена ще съм готов с това темпо и чак есента следващата ротация :)
След експериментите дето все деля семействата на две равни групи ми останаха нечетна бройка за делене на две ;) и ми е трудно за изпълнение. Я ми кажи събираш ли прашец и дали и при тебе са такива хитреци да заобикалят. Иначе за тази година прашеца не ми е приоритет, само за ориентиране в подробностите на добива се занимавам. Друго дето ще пробвам е няколко кошера на рапица с плътни прашецоуловители, плодник на един ЛР с ханеманова и отгоре магазинни надставки колкото искат. Така майката не би трябвало да излезе при евентуално роене, а и ще проверя дали въобще имат желание за залагане на маточници.
Ето моите пчели как харесват глухарчетата и съм им ги наредил около кошерите да не ходят на далеко да не се загубят :)Прикачен файл 8539========
Прикачен файл 8540
През колко време косиш тревата и какво ползваш за косенето? Аз съм сял детелина, по принцип добре покрива и тревата покривка стои ниско, но вчера ми се наложи да кося защото между детелината избуява и друга трева и взе да стига вече почти до колената.
Миналата седмица косих около кошерите с ел косачка.Нито една пчела не ме навести,но това се дължи на пашата.Ако нямаха занимавка,сигурно с мен щяха да се занимават
Нищо не направих тази пролет с кошерите, когато беше хубаво времето нямаше как да ида на пчелина, сега няма отваряне и така. 1/3 оправени другите почти не съм ги пипал и както изглежда ще слагам направо магазините, няма време за ротация СР и.т.н. В момента е много студено извадоих подплатите и зимните дрехи, дават го падне под 0та.
Е таман ще направиш сравнителен анализ между едните и другите при равни други условия. И после ще разказваш тука.
Годината е много шибана ОТНОВО и дори и да направи някакъв анализ едва ли ще му влезе в полза за друга година. На колко години вали сняг и трупа на 20.04? Семействата вече 10-15 дни тъпчат на едно място и сега нова изненада. Аман вече от не предвидени капризи на времето. И после 3,80 лв./кг ай си ктир.
Няма да се ядосваш.Аз напримерно гоня стреса със магия и заклинания.Днес ходих на молебен отново.:bigsmile:Казаха до 20 дена ще ми отпуснат нов кредит.;)
Някаде към 20 год вали. Последния път си спомням, че на 18.04( не помня точната година, но със сигурност беше преди 2001 год) натрупа към 20 см сняг при нас, но го разстопи на следващия ден.
Аз помня на 24.05.19..год. валя сняг.
За напред е трудно да се очаква хубаво време с тези климатични промени, ще трябва да се нагаждаме към "капризите" на времето. И аз забелязах че семействата 10-15 дена почти не са мръднали, но мислех че причината е в моето бездействие и липсата на хранене. А цената на меда ми е твърдо 5лв. и нито стотинка по малко.
Вчера ходих да им напълня хранилките че не са излизали 3 дена вече. Студ голям, дъжд няма и земята се е напускала, кладенците са празни като гледам как върви миналата година ще ми се стори прекрасна в сравнение с тази, но дано съм лош пророк. Около мен въртя трещя ама все ме заобикаля единствения плюс е че няма да кося.
Здравейте,
Дака, ако не се лъжа беше 1974г. Бях на абитуренски бал в Перник. Стоях няколко дни /имах едно гадже/. Като се прибрах в София с влака на гарата сняг и ужас. Бях по едно костюмче, а хората ме гледаха........ в захлас!
Поздрави, да не губим надежда!!! Г. Георгиев
Днес им сипах по половинка топъл сироп с нозестат че им е дата,след час,два погледнах и се втрещих.Първата ми мисъл беше да не са протекли хранилките,ама не.Изяли са всичкия.За пръв път тази година го вдигат толкова настървено.
В това време , кой го отказва ?
Браво - имаш силни семейства .
Де да бяха,повечето са на един корпус на 6-8 рамки,само две са изпълнили втория к-с.Като гледам хората какви семейства снимат-леле мале.
Аз им дадох в сряда пълна хранилка и няма и помен от нея, няма силни няма слаби (най слабия е на 7 рамки) всичко натиска яко. В събота щях да повторя, но преди малко ми се обадиха и 3 дена съм ангажиран, та ще е чак във вторник. Тази пролет нищо не върви по план.
На моите тук(оставих само 2 за гъдел) позакъснях да сложа магазините,а успяха да поработят 5-6 дена на рапица......Та няма да храня,за да могат да освободят място на майките....
Не си играйте с този сироп, на 13.04 им дадох по една питка 500гр. и вчера ги погледнах бегло повечето бяха я изяли почти до половината, т.е. консумацията е средно по около 250 грама на седмица, за същия период от време ако сипвах сироп щях поне два пъти да свалям капаците, а ако го смятаме за две седмици още толкова, а аз минах само с едно отваряне....
Цеко, в сиропа има и водичка, която е страшно необходима в това време. ;)
Имат много от миналата година, малко съм се олял есента или е инало принос.
Другото което се сещам, и най вероятно е това. Зазимих ги много рано с 20кг. мед и те са донесли още 10 и сега имат средно около 15кг. Иначе до сега по 1 кг. захар на кошер съм дал и по 1 килограмова питка.
Прикачен файл 8585
Глушината върви добре при нас и по-важното е, че я има, а когато я има и годината е добра. Дано продължава така.
Ротираните вече са на 2 корпуса и им сложих магазини, не ротираните са на 1 копус на 7-8 рамки с пило като някой от тях са захапали и 1ви корпус. Но сравнението е между семейства различни по сила и не може да се правят изводи. Като цяло съм доволен, семействата не са много силни, да видим как ще е положението с роевото. Слаби няма което ме радва. Има още нещо което ми направи впечатление: 3 майки 2016г. по мое мнение много добри който подмених майките на 3 семейства юни влезнаха в медосбора много добре, мед дадоха нормално, но след това голям срив, зазимих ги на 4 рамки. Сега очаквах нещо средно най много, но какво да видя, майките даже слезнали в 1вия корпус по малко.
Акацията е цъфнала при мен, а аз я чаках след 10 дена ама така е като няма кой да се сети да погледне как върви. Тази година се изложих тотално с кошерите, новобранска работа!
Ник , коментари след мача .
Пчелите ще те изненадат приятно .
Не казвам какво ще стане защото всичко зависи най вече от времето, но не съм доволен от това което направих. Вярно всичко стана по независещи от мен прчини, но съм тотално неподготвен за предстоящата пчеларска година. Хубавото е че имам вече инвентар (резервни корпуси, магазини, изградени рамки) и ще ми е от голяма помощ.
Ник,натовари магазините,пък нищо,че не са ротиранни..
Сложих магазините на всички, но в това време акацията е мираж. Летеж почти няма, на тези които им сложих магазини преди седмица са се качили, но висят като прани гащи. Сложил съм и основи и СР да си намират работа, но ако е вярна прогнозата за 10 дена такова време работата е ясна. 40 сандъка съм заредил и до 15 дена трябва да са пълни.
Аз пък се чудя как при безпашие ник слага основи. Пчелите не ги ли пригризват около теловете. Аз като сложа основи при слаба паша и обикновенно ги намирам пригризани. Да уточня , че моите кошери са дадан блат , може пък при корпусните да не ги пригризват.
Със сироп всички градят:bigsmile:
Днес първи рой.Добре че излезе със старата майка и се хвана под кошера.Най мършавия е заложил маточници,не запечатани.Още няколко се канят,съдя по търтеевите,най отдолу на рамката са.Гергьовден май ще ме извини.
Аз също съм с алергия към клея и пак работя.Според мен колегата е като мен след това което му се е случило.:bigsmile:
Днес в София видях първите цветни пъпки на акацията. Мисля по Гергьовден да слагам магазините. По-добре това да стане малко по-рано, отколкото да закъснея. Някои пчелни семейства изостават в развитието си, но повечето са готови за нея.
При мен е живо чудо. Рапица, Акация цъфтят с пълна сила... Че и запечатени майчила, и отворени-захранени по 10-12 на кошер. А майките работят с пълна сила, осеменяват по цели пити... А го дават от петък до понеделник, кофти времето. Май ще стане кофти барута...:bigsmile:
П.П. Има ли някъде инфо, колко време преди да излети старата майката с рояка, спира да снася.
И при мен акацията тръгна, миреше силно и е пълно с пчели по нея. Изглежда отделя добре, да се надявам да има повече дни като днес. А дано синоптиците не познаят, ама за беля познават точно тогава когато не трябва :)
Може и да не спре да снася.Но моето мнение е на начинаещ пчелар.
Имам много работа по полето. До петък ако не излезе рояк ще изолирам майките с ХР. А със запечатените майчила ще направя отводки. Дано устискат 48 часа.
Знам какво ще ги оправи, ама тежат сандъците па не съм щангист да ги местя. Ако им разменя местата с други кошери ще се укротят.
Мераците за силни кошери преди Акацията до това водят.:bigsmile:
Преди няколко дена строих половината сандъци за отводки, днес ударно правих капаци и рамки за другата половина и ще наредя и тях другата седмица. Малко е грозно ама за малко пари е така.
А това е някакъв бурен тръгнал около пчелина и гъмжи от пчели.
Супер са си! :)
Аз зимата се занимавах с направа на такива ама от фибран 3 см гладък. За отводки стана супер. Ако не забравя тази седмица ще снимам... Равносметката на 8 рамков сандък напълно окомплектован излезе около 11-12 лв.
При теб колко излезе на бройка?
Интересно е че пчелите са много агресивни въпреки пашата. Вчера отнесох 3 жила без да работя с тях а по принцип когато ги отварям не ме жилят по толкова. На поилките няма много пчели, което е индикатор че има принос.
Здравейте,колеги.Някой от вас да е гледал клипа или го има от мора във Видин?
Моля,ако го имате да го споделите с нас.
При мен вече приключи акацията, 30 мин. валя град колкото орех и свали всичко на земята. Такова чудо не бях виждал до сега, всичко насадено стана на салата. Сутринта беше прекрасно време пчелите се разцепиха, направи ми напълниха душата, но малко след обяд причерня и се изсипа небето, какво да се прави природа.
В събота Гергьовден на маса с всичките му мурафети.В неделя рано сутринта газ към пчелина. Колкото наближавах към него толкова времето се оправяше на дъжд. Тъкмо стигнах и като заваля от 8:30 до 11:00, ама вали все едно е есенно време. През това време настаняване на празни сандъци за отводки и яко мокрене. Както се беше стъмнило и си викам ще вали цял ден, нямаше изгледи да спре скоро. Към 11:00ч. намаля и ортака ми вика дай да въртим. Отговорът беше "Абе човек луд ли си" още пръска. Склони ме и бяхме само за снимка. Аз бъркам в тях и вадя пити, а той с чадър пази да не капе в тях и пуши с пушалката. Само нямаше кой да снима. Извъртях две тенекии от 7 семейства, като остана за другата седмица поне още половин тенекия не запечатен. Това от рапица като има и други примеси от акация и нещо друго. Сега акацията влиза в силата си при нас и ще закачим и от нея.
Прикачен файл 8613
Браво колега, при мен положението е коренно различно. Рапица няма, акацията я съсипа градушка, вече е покафеняла. Вече 10тина дена почти не са излизали няма кога да погледна какво става в кошерите постоянно студ и ръмеж. Днес към 10 часа грейна за малко слънце и погледнах 4 кошер и пак започна да ръми и да духа студен вятър та свали пчелите на земята но не ги свърта вътре вече. В магазините има пчели но са сухи, запасите в плодника намалели значително, ако до няколко дена не започне някакъв принос ще се храни сериозно. Иначе от 4те прегледани 2 са в роево и 2 не, което е напълно нормално. Иначе всичко е готово за отводки, 50 сандъка и 200 основи налепих че ако се оправи времето ще стане интересно.
15 отводки са готови, още 2дни и ще ги направя всички.
Днеска „сцепихме“ 50 кошера предварително нарочени за цепене, нито един не беше изпаднал в роево състояние, по питите имаше много слаб принос на нектар, но с оглед лошото време напоследък това ми се струва нормално....
Каквото съберат за 2-3 дена,следващите 3-4 дена са вътре и събрания мед-нектар се обръща в пило.Пчелите не успяват да блокират майките,а малкото акация вече е в историята.Ще се надяваме на липа и слънчоглед.Понеделник-вторник ще се правят отводки за успокоение на духовете-евентуални мераци.
Днес пак ръми от сутринта, седя и чакам да спре да работя :(.
Започнах да се люпят строителните рамки, меда в кошерите от 15-20кг. вече е под 5 кг. Синоптиците казват едно ама при мен е друга България. Дъжд, град и студ. Пак отиват нещата към 100% роево, за сега не са ама.....
Ще ги успокоиш Ник,нали ще правиш още отводки.Аз съм на рапица подвижно,за малко да изпусна положението,масово навлязоха в роево но като направих от 38 кошера 25 отводки се кротнаха.Гадното е че и един малък местен арендатор се погрижи за половината поне летяща пчела да не се прибере или да загине в кошера.Победа няма с тия зърнари!
Ник,сга е моментът да сформираш 2-3 бащини семейства със СР, а нежеланите търтеи на кокошките........
Моите кошери на които удариха летящите пчели още април нямат роево въпреки че видимо се възтановиха. Това поставя нови въпросителни около борбата с роенето и планувам нови експерименти другата пролет.