Жорка, имах преди три години рапица на 1,5 - 2 километра и не я посещаваха особено. Нито мед извадих от нея нито ми роиха, а не бяха слаби. Явно са намирали за по-интересна ливадата около пчелина и върбите.......Но ти си имай едно наум ;)
Преглед за печат
Пак аз да. Само наличие на обем и силна паша може да възпре това състояние, другите мерки са забавяне на процеса, а не възпиране. А да те питам теб как ще възпреш ти роевто настроение. Колегата, долу който твърди за играта на ръба на засадата е прав.
Комшията има няколко дадан блата и усети че ще се роят по миналата година. И ми каза ще махна маточниците. Аз му казах не ги махай те сами ще ги ликвидират. Заляхме ги със сироп 1 към 1 и им добавихме основи. Сами изтръгнаха маточниците и роенето се прекрати. Той вика откъде знаеше че така ще стане? Ами чета!
Браво.
Как не съм се сетил до сега?:tres:
Мисля, че в това има много истина.Задържал съм стремеж за роене с унищожаване на маточници и разширяване с още един магазин.След седмица положението е било същото-маточници безброй, рамките в двата магазина дрънкат празни.След, като тръгна пашата спряха да залагат маточници, дори си развалиха заложените. С двукратно -убийствено /за мен/ разваляне на маточници спасих сезона.Само в няколко семейства нямаше много мед, за тях предполагам, че са се роили.През същият сезон мой колега се оплакваше, че не сварва да ги събира от дърветата.За резултатите му се сещате.
Интересен е др.Осташов.Е има някои неща дето не ми се връзват,но сами преценете https://www.youtube.com/watch?v=mmqYnV9IqFk
Слънчо недей от нашия край са:laughing:
Роевото състояние има няколко степени.Премини ли в по-горната степен,да ги удавиш във сироп,ежедневно да рушиш маточници,отърването е разформироването на отводки.
Иначе е добре известно,че най много мед събира семейство в пред роево състояние-мн. пчели,мн.запечатано пило,мин.колиество открито пило и мн.приемачки.Демек 80-90% от пчелите да се занимават с доставка и преработка на нектар....