Аз се сещам, но кажи ти какво имаш предвид, че го написа много общо и не разбрах.
Преглед за печат
Аз се сещам, но кажи ти какво имаш предвид, че го написа много общо и не разбрах.
А имате ли информация, какви са тези видове и кога цъфтят, освен това как това се получава на базата на температури и надморска височина. Тези в София парка на НСА са еднакви, като нито една не е цъфнала. Тези в Сепарева баня също са един вид, но едни бяха цъфнали, други им трябваше още малко. Предполагам има различни фактори, освен вида на липата.
Тази липа, която е вкъщи, може би е Едролиста липа, гледам те са 3 основни видове в България. Не съм виждал подобни като нашата на други места. Самите клони и дънер са много бели. Дънера е много дълъг и масивен и самите основни клони, също са доста масивни и бели. Тези които са в НСА, сигурно са сребролисти, понеже са по-малки дърветата с по буйна корона и по слаби освновни клони. Тази в Сепарева баня е смесица. Хем прилича на тази в НСА хем е доста висока. но не е бяла като тази вкъщи.
Има и хибриди между отделните видове.Затова периода на цъфтеж се разтегля и зависи от вида,надморската височина и изложението-юг или север ,даже и от преобладаващите ветрове.Колкото е по удължен във времето периода на цъфтеж,толкова по добре за пчелите.
Значи, пчелите започват да намаляват по липата, минаха точно 10 дни .. Още ходят, но доста по-малко, на мен ми се счупи колата и не съм си ходил скоро, чакам да я оправят .. Да ида да се помоля, да видя, дали пчелите ще отпуснат някоя питка с мед, преди слънчогледа, да не се меша.
Ако някой сподели на каква цена продава на дребно балкански мед, ще съм му много благодарен. Питах един колега как ще продаваме, той ме пита за цената на маслото, съпоставими били. Цената на маслото при нас е...27 лв.
Какво се има в предвид под "балкански мед"? Мед добит в Балкана(Стара планина), или планински мед?
Иначе за мерките, отдавна не е актуално,...за съжаление. Просто сегашния живот няма нищо с тогавашния. 30-те и 40-те години на миналия век, 1кг. свинска мас е била по-скъпа от 1 литър олио... Един чиреп е струвал толкова, колкото жито е събирал... А в още по-отдавнашни времена 10 мери зърно са били равни на 5 овце, а 5 овце на 2 вола... Поне така е разпределял Симеон плячката за войската си, след набезите си на юг... Сега...
Сега,...е както дойде. Имам предвид това, че изключително много хора станаха пчелари - кой знай, кой не знай - все пчелар. Преди много време го казах - държавата, със своите "помощи" създаде нелоялна конкуренция в бранша. Много хора си помислиха, че пчеларството е яма, от която можеш да гребеш дивиденти. Да, ама не! Работа се иска и то не малка, а успеха или по-скоро заплащането на труда, не е сигурно, както се оказва за всички заблудени. Те сега, всички тия, които са си мислели, че от пчеларството се печели лесно, продават меда си в разфасовки по едрови цени, че и по-ниски.
Днес гледам в Лидл почти 10 лв. за разфасовка под кг.
Освен да повторя приказката за жабата и коня, друго няма какво да кажа.
ПП Нямам предвид теб, ти си врял и кипял в животновъдния бизнес!
Но пък и доста от тези хора се отказват . Аз бях писал, но имахме тук един такъв последен пчелар, с около 200 кошера и се оказа че ги е продал. А преди това ги беше преместил на друго място. Един съсед му беше партньор, но и двамата нищо не разбираха. Сега виждам как си е наредил магазините и те изглеждат новички, в двора на дъжда, даже не ги е продал. Така си стоят от 1-2 години.
Имам едни подозрения не подкрепени с факти. По "програма" човек си прави пчелин.Взема съответната сума и след изтичане да срока продава каквото е успял да запази.След продажбата на инвентара и каквото е останало живо, излиза на печалба.Печалба без да е нужно да е произвел и пласирал продукция.Дали има нещо в тия ми подозрения или просто се заблуждавам?:(
Едва ли бъркаш, дори да нямаш конкретни доказателства. Аз не съм се интересувал. Но по доста от другите програми, схемите си вървят точно по този начин. Някои дори получават доста пари и връщат част от тях като "консултация" един легален рекет. То и затова нищо не става, защото парите които трябва да се дадат на хората и да се подмомогнат отиват при някакви други под формата на схеми и чисто крадене се получава.
Много интересно днес баща ми каза, че част от слънчогледа е започнал да цъфти. Доста рано за нашия район, а аз още не мога да се прибера, понеже не мога да си оправя колата .. А пък аз се чудех защо на камерата не виждам бради от жегата по кошерите и мислех че пчелите са намалели или някой е литнал.
Първо си плати в сервиза , а после си оправи колата и щетите от майсторлъка на монтьорите в сервиза. ;)
п.п. Ако в автосервиза не ползват динамометричен ключ, направо бягай далече от него.То все едно пчелар да не прави разлика между търтей и майка.:laughing:
Нямам такова впечатление.Може би защото не съм използвал гаражни маййстори.А и ЕГН-то на автомобила е от значение,начина на шофиране,поддръжката....от 20г използвам един сервиз за автомобилите ми.....както и един доктор ..И монтьорите,и доктора са запознати в детайли.
Сменяш ли майсторите,вече си на загуба...
Ами за сервиза, той е оторизиран, но филма е голям. Понеже е пчеларски форум едва ли има нужда да ви пиша неволите, освен едната торба пари която платих и колата ми още не е готова. Та още не мога да се прибера и като гледам пчелите са се засилили на слънчогледа, а пък не съм махнал още меда, който е някакъв много интересен, тъй като е сбор от липа, разен грах и фий и мана от дъба .. Та тази година нещата се развиват много бързо .. ама не мога да кажа нищо, докато най накрая не се прибера.
Оторизираните сервизи са от една страна скъпи, от друга са малко като в едновремешните държавни сервизи. Ако си им симпатичен, ще ти оправят колата от раз, но в повечето случаи е ходене по мъките. Читавите автомонтьори работят за себе си, а не на заплата!
Намери начин да се придвижиш до пчелина или вземи мерки, че инак пчелите ще направят мазало. Е, ти си знаеш де. ;)
Успях да се прибера и направих един бърз преглед.. Всъщност след акацията, давах по малко сироп. Обаче като си заминах на София от има 20 дни не им е давано нищо. Тук няма обилна паша има по малко мед в магазините, но не съм го вадил, че няма смисъл. Така като гледам всичките ми кошери са отслабнали... Някак си не мога да разбера тая работа. Няма много пчели по магазините. Сега започва слънчогледа. Аз ги отворих към 15:30 часа, ама дали пък да са били навън по слънчогледа и това да ме заблуди. Съмнявам се, според мен по някаква причина са понамалели.
На мен един стар пчелар ми каза да сипвам по малко сироп докато дойде слънчогледа, ама нямаше как ...
За това съм сигурен че не е, понеже като свалих магазините с акациевия мед и като направих преглед, нямаше и следа от чашки , дори построени. Даже в момента тези, на които не им направих преглед долу, понеже бяха много лоши, са по-добри и имат повече пчели. Иначе имам един в който майката е снесла в 2 магазинни пити и това ми се случва за първи път, без да съм взел специални мерки, майката да се качи.
Сигурно са отишли на слънчогледа :))))) или са литнали докато ме е нямало. Ама чак толкова за 20 дни, ебаси :) при положение че майките са миналогодишни .. и са си силни ..
П.С - бях се угрижил какво ще го правя слънчогледовия мед, при положение че покрай мен тази година направо е претрупано. Ама сега поне съм спокоен :) че няма да има този проблем..
Важното е че хванах акацията и имам акациев мед :)
Нали правих една отводка която изрои след това. Рояка е на 10 пити, ама не съм му спуснал дъното. Днес като го отворих вентилираше яко и пчелите бая бързо се движиха из кошера, малко като спринтьори. А другия от който отлетя този рояк и му набутах черните пити, нема пчели. Интересното е че съм го разширил малко повече. Аз си мислех че майката не става, ама като гледам колко е снесла, пък няма достатъчно пчели да гледат пилото. Сега тоя не мога да го обединя, понеже няма място в никой кошер. И го оставам така да се "самоооправи" :)
Ами ще го разбутам. Те всъщност са 2 , при които събрах черните пити. Утре ако имам време ще направя едно видео.
Доста работа имам и нямам никакво време. Общо взето заради това че обещах, направих видеа, обаче резултата както винаги не го очаквах, даже не ми се коментира .. Първия клип е на отводката, а втория е на този на който ми казахте че е с много черни пити и аз ги подмених ... Ако имате разгледайте клиповете, ама на мен ми е малко кофти, явно някъде постоянно бъркам.
Отводка:
https://drive.google.com/file/d/1DMy...ew?usp=sharing
Кошер :
https://drive.google.com/file/d/1BUx...ew?usp=sharing
Ами и на мен така ми се струва, но какво е станало с майката това не мога да си обясня. И наистина нямаше яйца , то май това се и чудих , как така.
Значи на 24-ти май като взех акациевия мед, това което направих е че махнах една черна пита и сложих още една бяла основа, и май още една черна... Повече не съм го пипал.... Но не знам какво може да е станало с майката. Значи наистина нямаше нито един роеви маточник, бяха само на средата на питите. Маточниците имаше няколко запечатани и други захранени без да са запечатани.
Аз питах нашите , 20на дни не бях тук, не е като да е имало нещо като роене, или просто не са видели , вече не знам :)) ... Но не мисля че е моя грешка, поне в този случай... Аз нещо се бях ядосал вчера, как така нищо не разбирам и все ми се случва по някоя изненада.
Даже аз нямаше да забележа, ако не беше колегата Трендафил да ме кара да снимам. Аз видях че има някакво намаляване на пчелите .., но ми се видя и при другите това нещо. Може би трябваше след акацията, 2 седмици след това, просто да направя някаква проверка за всеки случай. Но аз не обичам да ровя
Значи при мен слънчогледа вече е в разгара си, виждам ги жълти и са започнали гледам и по летежа. Иначе относно въпросния кошер, вие като ми казахте черни пити и че се е задръстил още пролета. Обаче сега се сещам и нещо друго. В скромния ми опит като пчелар, винаги когато се получава така, майката нещо не е наред. Така преди години един кошер, му вадих пити и центрофугирах мед и то вместо пило, пак напълниха с мед. Ама тогава не знаех и го оставих така. На другата година като го отворих, нямаше почти никакви пчели останали и беше загинал. Това засега ми е единствената жертва. Този много ми заприлича на него. Обаче как така става тоя номер, да е осиротял ... Не трябва ли да си сменят сами майката. Нещо не мога да си отговоря на загадката.
Имам следните и съм ги чел всичките без номер едно понеже не ми трябва засега и номер 2..
1. Работа с Йентеров апарат - Георги Ралков
2. Производство на пчелно млечице и пчелни майки - Станчо Георгиев
3. Размножаване на пчелните семейства - Иванка Желязкова
4. Чудотворният Пчелен клей - Наско Кирилов
5. Диагностика на болестите по пчелите - Илиян Гечев
6. Guide to Bees and Honey - Ted Hooper MBE
7. Отглеждане на пчели - Бижо Бижев
8. 8 Любими пчеларски практики - Милан Стоянов
9. Пчеларство - Красимира Малинова и Пламен Христов
10. Отглеждане на пчели и методи за високи добиви - Георги Цанков
11. Медоносните растения и пчелната паша в България - Валентин Г. Петков
12. Календарен справочник по пчеларство - Любен Радоев
13. Ветеринарен наръчник по пчеларство и биологично сертифициране - Илиян Гечев
Ами единствената книга която чета постоянно е на Любен Радоев, другите съм ги забравил и ги ползвам само от време на време при конкретен проблем .. Като допълнителна информация .
Сега, гледам и доста клипове из интернет, но те по скоро дават подвеждаща информация. Това горе долу е свързано с това което Георги ми написа.. По този повод, пускам ето този клип и вие ми кажете какво значи той :)
https://www.youtube.com/watch?v=eGg9s8-Wozc&t=261s
По принцип този модел ми е известен много добре, идеята е такава е да направиш нещо да го разпространип, да е "единствено" и да си събереш достатъчно публика, днес му казват "хайп" така че може да се продава. Американския модел, който е върху новото производство и хайпа .. не е важно да се решава конкретен проблем, а да се правят нови джунджурии и да се продават.
Тук не знам дали е такъв случая, но на това ми прилича.
Потърси си "1001 въпроса и отговора по пчеларство".Като я вземеш, сам ще разбереш колко полезна може да ти е.
https://knizhen-pazar.net/products/b...po-pchelarstvo
Рояче
Прикачен файл 11350
Това "рояче" така като го гледам, май от мой кошер е излязло... Ако някой го срещне, моля да е така добър да ми го върне! :laughing:
Тук при мен започна слънчогледа по сериозно от понеделник . Дефакто днес трети ден. Но пък и темепратурите с голяма точност утре и вдругиден ще са 35 и 36 градуса, бая ще е топло. После малко ще паднат и вторник с висока точност на прогнозата го дават 37 ..
То може би това е големия проблем, че хората в България вместо да оценяват това което имат, гледат много телевизия и видеа за разни химерни светове. Аз съм живял много в чужбина, бил съм и при хамериканците в най-богатия щат, Калифорния и то в Силициевата долина. Тук вместо да се хванем заедно и да си оправим красивата и хубава страна, вечно някой крои пъклени планове, за съседа, за кмета .. за този и ония. Вярно е че историята така ни се е стекла, ама вместо постоянно да ровим назад, не е зле и да гледаме напред и тогава няма да има нужда и време да гледаме как е в Канада.
Понеже започна понеделник при мен, в петък ще погледна отгоре два силни кошера и ще кажа как е при мен. Но факт е че спряха да ме нападат като се покажа отпред.
Вчера ходих да си купувам още магазини , че да имам днес време да ги напасна по моите стари кошери .... А там човека на магазина много се учуди като му казах че съм на един магазин още. Затова реших да погледна днес а не утре. Оказа се че 3 от силните ми семейства са напълнили магазините и ще се задръстят. Сложих на единия един магазин. Сега правя с баща ми другите и ще слагам на другите 2. После имам един 4ти кошер, който скоро ще има нужда и той от втори магазин. И аз пак свършвам целия инвентар.
Дргутите 4 кошера са сравнително слаби. Единия е този който показах без майката. Другите две са отводката и рояка от нея. Той в момента този рояк дето беше на 2 пити и половина е най-силен от слабите и работи в магазина макар и не покрито напълно.
Пак много работа и нямам време да си свърша баш работата и скоро ще се чудя как да се оправдавам :) ..
А това е едва 4ти ден от слънчогледа.
Тези магазини вторите ги слагам с по 3 изградени пити, другото са основи, понеже нямам вече нищо. И този инвентар вече започва да става много .
То добре, ама на мен ми е 4 или 5ти сезон вече и всеки път е едно и също, неизвестно :) Колкото повече научавам, толкова семействата ми стават по - силни и пак ми сервират изненади, които не съм срещал.
Единственото нещо което остана като общо положение, е че никога нямам достатъчно инвентар, досега това е константно увеличение ... Всяка една година купувам магазини, и рамки всякакви ... А не съм го мислил така да става, нито дори в началото на сезона.
Днес сложих на още два кошера по втори магазин и нямам нищо. И сега започвам да се чудя, на тези 3-те по - силните, които напълниха по един магазин за 4 дни (преди това имаха по малко) ... дали ще им трябва и трети. Тези вторите магазини са с доста основи, единия е с 6 другия с 7 и третия с 9 основи.... Аз в момента нямам нито един магазин и нито една магазинна пита останала.. А нещо не ми се ще да купувам повече сега и да си играя да ги преправяме пак. .. Според вас дали има такава вероятност да ми трябва трети магазин ? Въпроса е че не ми се занимава да центрофугирам на етапи, понеже за няколко магазина си е бая занимавка и после пак.. Ще ми се да е накуп ..
Така като гледам времето как се затопля и засушава, сигурно притока от слънчогледа ще намалее. Обаче пък слънчогледа е на 20 метра от кошерите..... Та стоя и се чудя какво да правя. Аз и на София ще ходя след няколко дни ..
П.С Отивам да взема книгата "1001 въпроса и отговора по пчеларство" че е пристигнала в еконт ...
Първия магазин запечатан ли е? Ако е? Центрофугирай. Ако не? Сложи втория от долу. Ротирай. Това с трети и четвърти магазин само с основи при намаляваща паша не вярвам да има ефект.Приеми , че си изпуснал някакво количество мед поради липса на изградени пити.
Не е запечатан, направих точно това. Новия магазин го сложих на плодника а този пълния е най-отгоре. Сега мисля след 5 дни да проверя какво е положението или 4 дни. Да надигна магазина и да погледна. Въпроса е че много трудно ще преценя дали магазина е пълен или не е ... Иначе да махам настрани пълния магазин ми се струва доста трудоемко, а пък и ще дразня пчелите за няма нужда ... Но това се замислям че без да сваля горния (пълен) магазин няма как да видя какво е положението в долния ... Дилема ..
П.С - аз съм все още сравнително силен и тренирам когато имам време, обаче този пълния магазин барабар с пчелите си е доста тежък, особено като се вдига по стандартния начин, не е и много удобно. Пък и трябва да си много внимателен как го вдигаш, къде го слагаш и после как го връщаш, че да не мачкаш пчелите.
На клипчетата гледам ,че не ползваш повдигач.А иначе с повдигача отлепяш магазина от четири страни.Вдигаш и поставяш върху обърнатия покрив на диагонал. Магазина опира в четири точки и вероятността да смачкаш много пчели е малка.За да не мачкаш преди вдигането, при отлепянето на магазина подпушваш между магазините.Когато вдигаш нагоре същевременно въртиш в страни за да отлепиш рамките от долния, които са залепили за горния магазин.Щом спортуваш вдигането на 15-20 кг ще са ти само за разгрявка. За нас си е хамалогия заради годините и спортуването на маса.
п.п. Искаш да видиш и да знаеш? Трябва да се потрудиш."Що си требе, оно си го сака!" е казал природния интелигент Шопа.:laughing:
Ами понеже кошерите са стари, като започна да натискам с повдигача и започва да се кърти горната част на кошера , или магазина, затова гледам да опитам със сила преди това :) без повдигач. И според мен тези тежат повече от 20 кг с пчелите, то въпроса е че идва малко неудобно за вдигане и местене ..
А не се ли сещаш да ковнеш тенекийки по ъглите и да мушиш там повдигача? Моите кошери са над 30 годишни и освен да отковавам перваза на магазина друго не съм успял да им навредя.:laughing:
Нещо такова.Прикачен файл 11356
Има два начина да рабереш!
Единия начин да разбереш е през ушите,а другия начин през гърба.
Ето ти един начин за през ушите -сваляш капака,вадиш 1-2 централни рамки от горния магазин и надничаш в долния.......пъхаш повдигача м/у горния и долния магазин,отлепяш,повдигаш само задния край на горния магазин и пак киризиш,без да сваляш магазина.Или,купуваш си кантар,слагаш го под кошера ииии следиш топуза....
То при мен е малко несъразмерна работата. Тези магазини които купувам са по "новия стандарт" и те са по малки с по около 1 см на страна, затова ги отковаваме с баща ми и надграждаме с други летви и слагаме после "стоковата" върху тях. Тези магазини са с перваз, затова че ми е малко трудно да вкарам повдигача точно и този перваз ми пречи малко. Това с ламаринките е добра идея, но ме е страх ако го сложа на тези и без това правени на око кошери, дали няма да повдигне ... Ама то и да искам май няма да мога да ги сложа тези ламаринки ... Те всъщност са 12 кошера, които стояха две години незаселени отвън и не им бяха сложени отдолу подложки, съответно и краката са им малко изгнили. След това аз ги чистих, дезинфекцирах и ги прибрах на сухо. Обаче има някои в горната част дето са се понадули и като преправям магазина , трябва да му отпусна аванс, за да може да пастне върху единия и другия кошер, обаче не трябва да е прекалено много, понеже като сложа магазин върху магазин, там са по тесни и пчелите започват да излизат и ме гледат лошо от там ...
Аз и преди съм казвал, някакъв рояк се засели в един от тези кошери и така станах пчелар. Всички ми казваха е така да имам 2-3 кошера, случайно ако на единия му стане нещо да имам резерв да прехвърлям. Обаче се оказа че нещата не са толкова лесни и съответно вече станаха 8 кошери и сега съм подготвил 9-тия като резервен и днес му правих табла, че нямаше и ще го боядисвам.
Относно магазините, винаги съм си мислел че максимум до 2 ще ми трябват. Обаче като гледам как за 4 дни напълниха единия, започвам да се съмнявам, дали ще мина само с 2. Иначе така би ми било най-добре, като сложих вторите въобще да не барам повече.
Аз така мислех след там някакви дни, да надигна горния магазин и да гледам отдолу. Ама въпроса е дали ще мога да разбера колко мед има и дали ще ми трябва друг магазин. Ако надигна магазина , дали ще мога да го подпра с едно колче и после от долния магазин съвсем леко с повдигача да повдигна някоя и друга питка в единия край само колкото да видя ...
П.С - другото нещо е че постоянно изпадам в някакви заблуди .. Мислех си че кошерите са отслабнали, а то не се оказа баш така. 2 само са отслабнали малко, като единия просто е останал без майка. Явно само по летенето не се познава. Наблюдавах много добре през различни периоди на времето . Този който ми се стори че работи най-много и лети, като отворих се оказа че има по-малко пчели в магазините от другия .. Не мога да разбера как става този номер.
Те старите кошери (инвентар) са 12 .. В интерес на истината не съм го мислил .. Все ми се струваше че по някое време ще понамалеят, ще обединя някое семейство, ама засега не се получава така . Затова ви питах за идеи как да запазя бройката. Вие казвате да обединявам, ама то няма какво, понеже се развиват много добре. В момента имам само едно семейство, което беше отводка, което не е на пълен плодник и то заради майката и черните пити, които така и не изкарах. Ама другия рояк, който литна от въпросната отводка и беше на 2 пити и половина сега работи в магазина .. Майка ми само ми мрънка, че съм ги увеличавал :)
П.С - само да добавя че днес тук в района на Плевен вече се усеща задуха, от тези няколко дни печена на слънцето. Доста е тегаво в момента и гледам единия от кошерите е направил брада, този от силните, който е с една идея по на припек. Сложих му от едната страна бъзе, утре ще наредя повече. Това горе долу помага май , ама ... не много баш.
При пек, някой да прилага някакъв друг трик ?
Преди като беше един кошер, ходех с един плажен чадър като малумен го въртях да му правя сянка :) :) .. И дойде една буря и този чадър литна на части, чак при съседа . :)
Ето например това което си ми писал и за което благодаря, е важно, но аз четох между редовете и не схванах. Добре че и друг колега е видял и ми е писал на лично .. И чак тогава осъзнах ... И преди бях писал че четенето с разбиране е важно. Ама в днешно време така идва с многото информация, че се чете през редовете. Особено от младите.
Снощи един облак мина покрай село, гръмна 2-3 пъти, капнаха няколко капки и така. Тая сутрин минах покрай овчарника и пчелина- един 200-литров бидон под капчука беше прелял. За напоителен дъжд и дума да не става, но ще има атмосферна влага ден-два. Пък в таз посока е и слънчогледа. Знае ли човек, може и да се скваси...морето.blush;
Не знам как ще излезе но има интересна прогноза след сряда , с намаляване на температурите и валежи. Дотогава ще е печка. Около 32-34 градуса за района на плевен.
Много тежко време и днес. Аз погледнах магазините на силните кошери които сложих в четвъртък. Единия който беше с 6 во и 4 изградени е изградил всичко, но не ми се видя да има нектар сложен. Гледах само крайните и бутнах една по към средата ...
Затова че май няма да има нужда от магазин 3ти, както казахте. Дават го от сряда да повали дъжд и да паднат температурите. аз мога спокойно да ходя към софия по някое време. Но ми се струва че тези дни в жегите нещата се позабавиха
П.С - значи това с повдигането на магазина пак не се получи добре. Понеже горния пълен магазин и долния бяха надградили и като дигнах горния (тежкия) рамките от новия магазин тръгнаха да се вдигат, после се отлепиха и паднаха обратно, съответно разклопа добре и пчелите замалко да ме изядат :)
Така и така не гледам, пускам видео от моето мероприятие ... Поне като ми давате акъл да видите и какви ги върша :) .. Аз даже и не разбрах отначало защо се вдигнаха пчелите, тъй като не чух рамките как падат. Но все пак тези са с перваз и май няма как да ги завъртя. Качеството не е добро (понеже го свих заради размера), но съм сигурен че ще се развеселите ..
Иначе очаквам прогноза от вторник - сряда , за влага и разхлаждане, дано не е късно ...
https://drive.google.com/file/d/1TH1...ew?usp=sharing
Това трупче от кой пчеларски магазин си го купи? ;)
Повдигаш на височина колкото е дебелината на повдигача и с другата ръка пушиш в процепа.Това от всяка страна.После с ръце повдигаш бавно на височината на повдигане с повдигача и завърташ за да отлепиш без да тръснеш от високо залепените пити."Елементарно Уотсън." :laughing:
Дъната би трябвало да могат да се свалят имат клончета отдолу та манни ги и отпусни дъното да вее ветрен.Сложил си фибран вземи стериопор бял поне 5см.слагаш отгоре и плочка да е изнесен на пред като козирка.Перваз от пред не ти трябва махаш го .Подпушваш през дупки и ръгсш тоя плоския повигач леко хващаш магазина на 1см пролука и натискаш с повдигача залепени пити.Кога работиш в горен магазин ако си извадил 2-3 пити отлепяш отвътре.Пчели се преглеждат по това време сутрин в жегата всичката сган е в кошера.От питите црънголи режи по парче и в пошилката.И работи по леко и внимателно не върти питите като пуснали особено тия с маточниците от другите клипове.Има едни щипки за пити вършат няква работа.
Благодаря ви, разбрах и ще пробвам. Така като гледам вчера и днес доста се е забавил приноса. Отблезал съм от 27 юни е започнал усиления принос, до към 2-3, демек се събира една седмица. Стана голяма жега и няма никаква влажност почти....
Сега се чудя ще се пооправят ли нещата, ако позавали утре и сряда, чътвъртък или вече е късно за същестуващия слънчоглед ? Защото да знам горе долу какво може да се очаква. Започват и от сряда понижава на температурите до 30 градуса .. След това идва някакъв студен фронт тук за Плевен който ще понижи температурите чак на 22 максимална температура за събота. Но прогнозата все още е неточна и не се знае ...
Вие какво мислите ?
С перваз се "завъртат" много лесно :)
Ако може да попитам 2-3 неща - защо не им слагаш 3-ти магазин (ако имаш разбира се), а защо отваряш така (с двете ръце отзад - повдигач, трупчета, пушалки ) и последно целта на занятието явно е да видиш първия магазин - за какво гледаш - мед?
Ами, понеже имах малко мед и като тръгна слънчогледа за 4 дни напълниха магазина и съответно поставих нов магазин над плодника и под пълния. Идеята беше след 4 дни да погледна в какво състояние е долния магазин, тъй като той е с 6 восъчни основи и 4 изградени. Идеята беше преди да тръгна за София дали ще трябва да им сложа още един 3ти магазин.
Отварям така просто за да погледна бързо. .. Точно затова писах че не ми е точно ясно как е най-правилно да се отвори.
Само минавам да спомена , че не познаха съвсем точно времето. Даваха го да вали днес от следобед нататък. Това което стана е че преди 5 сутринта е духало силен вятър, в 5 заваля напоително но за кратко. В момента е тихо облачно и кажи речи от сутринта си капе дъжд, а пчелите дремат на прелката отпред .. Още не е захладило, кой знае колко . Вмомента 10:37 дава 22,3 градуса. Предполагам за днес ще стигне най-много 26-7 градуса .. Тъкмо си виках добре е да капне че да има нектар, а то сега пчелите дремят, сигурно чакат да спре дъжда, въпреки че сега вали много малко.
Мисля да си взема 1 ден отпуска и понеделник да ходя за манатарки в Рила .. Няма само работа и неволи..
Продължавам да си пиша понеже ми е интересно. Както казах сутринта ръмеше леко и пчелите не излизаха въпреки че до 11.30 някъде беше 23 градуса и кошерите стояха на брада, без никакъв летеж почти. Тогава видях че има пчели в краставиците, които цъфтят в момента. Малко след 12.00 часа при да кажем 24-5 градуса и след като дъжда спря напълно. Пчелите се разлетяха яко и сега няма нито една в краставиците, явно са си в слънчогледа. Интересното е че в най-точния модел дават от 15.00 да вали. А в моменте не вали, не виждам и шанс да започне скоро и пчелите яко носят ... :) Явно те знаят по-добре краткосрочното време. Аз тъкмо се бях разтревожил, защо не мърдат до обяд при положение че не беше студено и съвсем малко капеше дъжд.
Има хипотеза , че една пчела си е кажи речи малоумна ама като са много тоест семейство са умни като делфин разбира се едва ли се има в пред вид като човешки ум защото при човека ума е стеснен концентриран за да може да оцелее но е неосъзнат при голямите е така но не и при децата при тях е обратното тоест те не са така концентрирани но са по осъзнати.Мисля, че и в библията имаше нещо от сорта за пътя рая и чистите като деца.Та това е разликата то и затова не се правят кекави отводки що са си малоумни тъпунгери защото нямат нужната маса за колективния ум де се нуждаят за рационални решения.
Това е от вчера към обяд, докато още капеше по малко дъжд. Дали няма да ми направи някоя изненада този кошер ? Макар че си има май немалко пчели.
https://drive.google.com/file/d/127x...ew?usp=sharing