Абе става и в клоните на дърво,ама наистина си е рисково...:laughing:.
Преглед за печат
Абе става и в клоните на дърво,ама наистина си е рисково...:laughing:.
Аз пък съм чел, че майката излита вертикално нагоре много бързо, защото зоната 8-10 метра височина за нея е опасна. В тази зона летят чужди стари пчели, и не се знае дали някоя от тях няма да пожелае да нападне майката. Именно поради тази причина тя излита на височина 20-40 метра, защото тази зона за нея е безопасна. В тази зона летят само търтеи и други майки.
Ако това е вярно, то тогава оплождане в клоните на дърветата е невъзможно. Майката няма да стои там - тя колкото се може по-бързо ще се издигне на височина 20-40 метра над върховете на дърветата.
По принцип младата майка не излиза на брачен полет в лошо време излита при топъл, слънчев, безветрен ден. Сигурен ли си, че това което си видял е това което казваш? Но винаги има изключения но са редки. А пък в клони на дърво е прекалено рисково за да се случи според мен. Нека и други кажат.
Свитата на майката е от пчели работнички,а най опасната зона за майката е зоната на летеж на работничките 2-3 метра височина.Именно в тази зона се "губят" младите майки.Оплождането на далечно растояние и високо е изключение.
Пръв, слепият швейцарски пчелар Франсоа Хубер, благодарение на своя слуга Франсоа Бурнан, установява, че пчелата майка се опложда вън от кошера, във въздуха, Тя излита за около 25-30 мин и се завръща с шлейф (откъснатият полов орган на търтея). Тогава се е смятало, че само един търтей опложда майката. Едва В средата на 20 век се доказва, че тя бива оплождана неколкократно, от 8 -10 търтея (Тряско, 1951 г и Рутнер 1954 г) и че 2-3 дни след оплождането започва да снася първите яйца.Търтеите стават годни и могат да оплождат 12 дни след излюпването. Излюпените от пчели търтовки, както и опаразитените през ларвния период от кърлежа на вароатозата, са по-дребни и негодни за оплождане.
Майката, ако по някаква причина, лошо време, отсъствие на търтей и други, не бъде оплодена в продължение на един месец, остава безплодна и негодна за по-нататъшно оплождане. Такива майки снасят неоплодени яйца. от които се излюпват само търтеи.
На новоизлюпената майка са нужни 4-8 дни, за да укрепне и извърши първите си ориентировъчни полети. След това тя е годна за оплождане. Пчелите я подготвят, като я хранят по-слабо с цел да олекне и да може да лети. Когато настъпи подходящ момент, те я избутват навън, защото оплождането става само извън кошера във въздуха. Това биологично изискване е да се избегне близкородствено кръстосване, което е много важно за оцеляването на рода. При излитането майката е доста уязвима и често става жертва на пчелояди или други насекомоядни птици. В тихо, слънчево време между 12 и 16 часа при температура 25-27° С майката излита от кошера и със спираловидно летене набира височина 15 до 35 м (най-често между 15 и 25 м), с което избягва търтеите от собственото си семейство, и с хоризонтален полет, с скорост около 30 км в час, се отправя към така наречените търтееви сборища (ТС), които може да са на далечни разстояния - от З до 10 Км. Описани са случаи до 20 км от пчелина. Търтеите, летейки, отделят феромони, които привличат майките към ТС, които се намират в определени райони в открито пространство, защитени от ветрове, далече от високи дървета и хълмове. Почти не се срещат в равнинни и еднообразни места. Размерът на ТС е от 30 до 200 м в диаметър и зависи от терена, на височина от 10 до 40 м, и е с форма на елипса или кръг. На тези сборища се събират търтеи от много и различни пчелини, като техният брой е различен от 10 000 до 25 000 бр. от над 200 семейства . В ТС се разнася силно бръмчене, наподобяващо на рой. Тези сборища са почти винаги в едни и същи места, причина за което са електрическите заряди, които привличат не само търтеите, но и майките.
Майката, излитайки от кошера и попадайки в ТС, бива преследвана от множество търтеи, които я виждат и усещат отделяната от нея миризма. Стотици търтеи се устремяват след нея под форма на комета. Най-силният настига майката и я опложда, след което половият му орган (шлейф) се откъсва и той пада на земята мъртъв. След това майката се застига от друг търтеи, който също я опложда така, че при един полет тя бива оплождана от няколко търтея, докато се изпълни семеприемното й мехурче със сперма. След всеки търтей в майката остава неговия оплодителен орган, защото е нужно известно време докато спермата бъде придвижена до семеприемното мехурче.
Шлейфът, бива отстраняван от следващия търтей със специална четчица, намираща се в близост до половия му орган, а на последният оплодил я търтей, остава в майката и пчелите в кошера го премахват. Той често бива забелязван и от пчеларя.
Брачният полет продължава около 25-30 мин. и през това време тя бива оплождана от 8 до 10 (има сведения до 17) търтея, Като всяко съешаване трае от 1 до 3 сек. След това майката се завръща в кошера и пчелите й помагат да се освободи от половия орган (шлейфа) на последния съешил я търтей. Ако по някаква причина при брачния полет семенното й мехурче не се е изпълнило с нужното количество сперма, около 8-10 милиона сперматозоида, тя може да излети на втори оплодителен полет докато се напълни. Три - четири денонощия след оплождането, майката започва да снася оплодени яйца. Първите яйца тя може да снесе и неоплодени, а след това започва да снася оплодените.
Ако по време на оплодителен полет майката привърши храната или времето внезапно се влоши, появи се силен вятър или дъжд, тя се връща обратно в кошера и когато семеприемното й мехурче не е напълнено достатъчно, тя излита отново в подходящо време на допълнителен оплодителен полет, докато се изпълни.
Семеприемното мехурче трябва да бъде запълнено с достатъчен брой сперматозоиди, защото през живота си майката снася няколко милиона яйца. През усиления яйценосен период тя снася дневно от 1500 до 2000 яйца, а за един сезон 150 000-200 000 бр. Благодарение на доброто хранене от пчелите с маточно млечице, майката снася ежедневно яйца с тегло по-голямо от собственото й тегло.
В процеса на оплождане, майката бива съвокуплявана от търтеи с различен генетичен потенциал, понякога и от различни породи. Затова много често в едно семейство, наред с тъмни пчели се появяват и такива с жълти коремчета. Както е известно чрез търтеите се предават голяма част от наследствените белези.
Източник:
Кника: Уроци по пчеларство
Автор: доц. д-р Б. Първулов
Стотици търтеи се устремяват след нея под форма на комета.
Аз видях само 15-20 бр като чепка грозде след майката.
специална четчица, намираща се в близост до половия му орган
Това преди време го писах и някой от форума не помня кой каза:
-Абе аз досега търтей с четка не съм видял а ма може да съм недоскив.
Това е в кръга на шегата.
Опитах се да снимам, но не се получи, не можах да документирам. Все пак брат ми е свидетел. Не става въпрос за една майка а за няколко :-) :-) :-) :-) :-) все пак за всичко си има причина, но трябва да пиша дълго а предпочитам да го разказвам на маса. Не познавам писателите на пчеларска литература, но съм чувал, че не отглеждат пчели, а ги гледат само :-) :-) :-) :-) и много преписвали един от друг.
пс-тази година е само за експерименти :-) :-) :-) :-)
Онзи ден бях в един мол и докато чаках жената влезнах в една голяма книжарница да се заредя с положителна енергия че в мола ми я изцицаха там е пълно с енергийни вампири.Там на щанда за животни имаше 15ина книги на пчеларска тематика от 6лв. до 30ина лв. Разгледах ги и викам чакай да си купя някоя да натрупам малко знания ами то в по голямата си част се повтаряха все едно са преписвали един от друг. (е разбира се само прегледани на бързо) може би само 30% имат нещо различно и интересно.
Някои от тях отглеждат и се замислят върху самото отглеждане а не го правят чисто механично и рутинно, опитват се да вникнат в принципаи закономерностите в поведението на пчелите, а там случайности няма има само непознати закономерности, които ни се привиждат като случайност.
Днес лових рой хванал се на дебел клон и не можах да го стръскам в нуклеуса.
Опитах с гола ръка да го съборя от клона. Донякъде успях, но сега ако изляза на ринга с голиръце, съдията и противника ще си мислят, че съм с боксови ръкавици.
Добре че си сложих булото само от куртоазия. / Понякога и куртоазията е от полза/.
Последен извод. На роя нищо не му пречи да жили душмански.
От сега нататък винаги ще ползвам було и ръкавци при хващане на рой.
Понякога лекциите на Кобилкина са по-полезни от старите книги!:laughing:
Нека това да бъде от полза за колегите които още не са жилени от рой.
Успех на всички!
Не бяха излезли от един кошер, но всичките бяха сестри, цели 8 бр. Накратко- намирам кошер в който започват да се излюпват майки, от тях вземам 8 рамки с майчила и правя 8 отводки, като им затварям входовете. Отивам след два дена и им отварям входовете в 17 часа малко преди да завали. Около мен има дървета, но между тях има отворено пространство. Цялото пространство се напълни с пчели и се чуваше яко бучене от търтейте, почнаха да се виждат майките гонени от търтейте като грозд/не летяха много бързо/. В крайна сметка една от майките се изхитри и повлече летящата/прибиращата/се пчела и оформиха рояк на един клон :-) :-) :-) :-) .
Имам приятел пчелар с 30ина годишен стаж като го попитах рой дали хапе ми каза че преди години негов познат пчелар е умрял от рой бил е жилен много докато слезе от дървото.
Аз мисля че по принцип роя не жили в повечето случай ама ако тръгне не мисля че пълното стомахче ще му попречи.
Заради това рой особено ако е на високо и си на стълба или на дървото си се екипирай добре па нека си е кротък,
за всеки случай.
Никак не е лошо при работа с киселини, пчели и жени да се използват предпазни средства! Всяко едно от изброените може да ни лиши от важни за тялото органи и части. А, сега Гошето как ще си отгърне страницата на четивото с тая подпухнала ръка?
[QUOTE=vasilevsa;96073] Не съм чувал майка да се оплоди на близкото дърво в клоните [/QUOTE
Адаш,прочети внимателно разказа на колегата.Пчелите не са кацали на дървото,а са кражали около дървото на височина 10-12м......В момента в който младата майка пронесе,пчелите сами ще разрушат останлите маточници и млади майки.Колегата не е видял младата майка защото най-вероятно е била по дъното на кошера....
Може и да си прочел,но не си си направил труда(поради ангажираност) да помислиш и веднага правиш авторитетни заключения,които от своя страна манипулират заключенията на колегите.А и преводачите го правят(превода) машинално.
Това горе описаното може да се случи само ако пчелина се намира в гора или пресечена местност(като на Швейцареца) обрасли с високи дървета.Ако дърветата са високи на каква височина ще е полета(коридора) на работничките?Върховете на дърветата образуват равнина,а полета на пчелата е 2-4м над равнината.Демек,височината на оплождане си зависи от местноста-района в която се намира пчелина,площта на поляната,населеността .....
За това бръмчене около върха на дървото бях писал и аз.Баща ми ги беше дебнал около 40 мин. Твърдеше че голямо количество пчели е вдигало много шум около клоните на дървото.Според него е имало пчели и от двата кошера а след около 40 мин се били кротнали и прибрали.На другия ден времето беше лошо но на по следващия ден си хванах рояк на 10 метра от кошерите.
[QUOTE=Ангел Йосифов;96109]Цитат адаш "Днеска към 10часа сутринта от този кошер излязоха масово пчели на прелката и започнаха да летят и бучат около кошера,след 1-2 минути примерно казвам около 100 пчели отидоха до близкото дърво и на височина около 10-12метра и летяха около клоните 5 минути някъде,после започнаха да се връщат към пчелина аз стоях и ги гледах отдръпнах се на 10 метра."
"Летене и бучене около кошера - Така не излиза майка на облет и почти никога по това време в 10.00 няма достатъчна температура за да се извърши брачен полет. Ясно е че колегата е получил отводна от разформирован роеви кошер.
В петък и събота,температурата към 9 ч беше 20C*(за Видин),при това на сянка,а на слънце колко ли е била.Освен това на страха очите са големи....Навярно си чувал бръмчене на търтей,ами ако са 5-6 едновременно...Летейки около дървото,майката се е опитвала да "финтира" търтеите....четири рамкова отводка,от които 2 с пило,дали би се руила?....Както и да е може и да греша......
Здравейте днеска бях на обмяна на опит при колега пчелар със 70кошера от които имаше и много отводки.
За първи път видях майка неоплодена на мрежестото дъно а ние я търсим на рамките.
Второ на следващата отводка пак неоплодена майка на плодника на страничната дъска заедно със 15-20 пчели,откачена работа през това време ни дебнеха пчелоядите накацали 3-4 парцала на едно съседно дърво камъни мятахме изобщо не им пука от нас.
Относно чудото което видях на пчелина ми при 4 рамки отводка ако излезнат и една рамка с пчели сутринта(рояк ако е) следобяда когато ги проверих пак си бяха на 4 рамки с пчели,мисля че щях да забележа липсата на една рамка с пчели примерно.Вторник ако е хубаво времето ще го прегледам обстойно.Облитане не е било виждал съм го вече доста пъти.Вариантите са два или рояк или оплождане:))
Оводката е направена от рой,със заложени маточници и майка неоплодена говорих с човека който ми я даде,нещата ще се разберат още след 2-3 дена
Мерси на всички за мненията ще пиша когато я прегледам пак:)
Писах че е било към 10ч. не са важни 20-30мин нагоре:) беше над 20градуса със сигуртност,тихо спокойно слънчево време
Колега Йосифов,първия рой който хванах в живота си беше точно от 4 рамкова отводка,направена от един възрастен пчелар,съсед на тъста ми,където бях сложил капан.Въпросния рой заемаше 1 магазинна рамка.Впоследствие се оказа много хубав ген и към момента продължавам да си го въдя.Съседа се чешеше по главата и постоянно повтаряше,че такова чудо не е виждал.Тази година е на изненадите.Толкова анормални поведения не бях виждал при пчелите.Лошо няма,за нататък ще сме по-подготвени.
А ми подготвени...Винаги ще се намери с нещо да ни изненадат.......
А може и да я борим тая деменция с разни мнемонични средства Павка! Обаче ще трябва да намалим употребата на други, още по- любими нам.
Здравейте имам един въпрос. Значи обединих две отдводки тъй като парвата ми отдводка вече 35-6 дена майката непронесе както и немога да я видя при всеки преглед липсва ми опит и немога да я различа след като явно не е оплодена и нахранена. Втората отводка е с купена майка напръсках с ракия и двете отдводки и ги събрах на другия ден отивам и гледам на последната рамка кълбо от пчели на едно място викам морат едната майка напухках ги с пушалката за да видя кво става коя майка са запукали паднаха на земята няколко пчели заедно с майката на земята както бяха на кълбо и доло продължиха да я жилят и бият докато се наведа да вида коя е майката дали е купената белязана и тя се освободи и излетя blush; започвам преглед да намеря купената майка, но пчелите бяха вече се побъркали страшно агресивни и потърсих неможах да видя майката беше ми адски напрегнато тъй като се опитвам да се оправям и за пръв път попадам на такива играчки закачки. Въпроса ми е купената майка си беше едричка и за нула време ми беше наснесла 3 пити с пило пълни дали би могла да литне или това е била моята майка мисълта ми е дали добре охранена майка едра може да литне така пъргаво и да се загуби от погледа ми ?
Кой ти даде акъл да обединяваш две отводки с две майки!? Няма как да има две майки в един кошер,освен ако не е самосмяна и ако още не е пронесла новата майка.Отделно от това трябва да уеднаквиш миризмите на двете семейства при обединяване(примерно напръскваш междурамията и стените на кошера с ракия и вода).Аз също имам непронесли майки от 5 май.От 9 майки само 4 са пронесли (събота като ги отварях не бяха ,надявам се да са се оплодили неделя и днес,че бяха слънчеви дни).Наистина е минало доста време,но трябва да си сигурен,че няма майка в кошера преди да почнеш такива манипулации....
Колкото до майката,естествено,че лети ,все пак е пчела!Прегледай кошера отново за пило и майка,но повикай някой опитен пчелар да ти помогне.
Колкото до майката,естествено,че лети ,все пак е пчела!Прегледай кошера отново за пило и майка,но повикай някой опитен пчелар да ти помогне.[/QUOTE]
:laughing:
Ами аз написах, че моята майка не е пронесла иначе ги напрсъках и двете отводки с ракия и това съм написал. Тъй като немога да намеря моята майка която не е пронесла от 23-4 април реших да ги събера тъй като не бих се справил с оправяне на търтовка след това пък и 40-те дни наближаваха. И не ми се губиха като бройка пчелите ги събрах. Питах дали може да литне тъй като бях чел във форума, че след като е оплодена и добре охранена не би могла да лети нали затова в роевото спират храненето на майката да може да литне с роя от такива ти ми неща изхождат и въпросите ми. Иначе знам, че може да лети, но дали може, ако е пълноценна майка, а не неоплодена и дребна като тази която сам си произведох.
И мои от 23 не бяха пронесли но след подхранване от една седмица са редосеялки.Тая година късно пронесоха по нашия край.Не е трябвало да бързаш да обединяваш.А каквото ще става ще разбереш скоро и да е литнала пак ще се прибере в кошера ако е дал господ.
Пчелната майка може да лети зависи кога и дали е мома. А тая твойта бая зор трябва да е видяла.
Здравейте,решил съм тази година да си правя само рояк .Как се прави ?
При мене се получи лесно.Направих си семействата силни за главната паша.Времето се прецака а аз не можах да направя нищо защото съм начинаещ.До тука си хванах 2 рояка по дърветата а имам само 2 кошера.Най важното е да имаш любопитни комшии които да ти звънят по телефона за всяка дреболия около кошерите.Например комши вчера пчелите бяха по цветята а днес ги няма и ме вкарват в такива размисли че ме заболява главата.
хаахах колега и аз съм така с комшиите на село ама те са англичани през къща са:) ще я запиша на телефона някой път да се посмеете на развален англо-български.ПЧЕЛА КОТКА БЯГА КУЧЕ ХАПЕ РАДОООО ПРОБЛЕМММ:))))) Докато разбера че е отишла да види в двора новите новодомци си помислих че са я нападнали у тях пчелите цирка е пълен.
Погледни дали са разрушени маточниците като отвора е отдолу имаш излюпена и ако другите маточници са с дупки отстрани значи майката ги е ликвидирала и няма проблем.
Ама ако са си цели или има повечко майки ще хванеш още 2 рояка че и повечко (8-9 ден от първия обикновенно при добра метерология) и имай на в предвид че 2 и 3 рояци не се ловят така лесно по мобилни са.
И аз да питам:
- до пчелина има акациева гора, изкуствено младо насаждение, на редове. Виждам чушките от миналата година по клоните, а тази година цвят нямаше. На по-големите дървета в околността цвят бол, едни млади издънки /като храсти 2 м високи/ в двора ми също цъфтяха, а на тези не. Защо?
- до пчелина има и липова гора. На единичните липи наоколо виждам ниските клони, отрупани с цвят, всеки момент ще цъфнат. В гората няма нищо на ниските клони, а по високите не ми стига зрението да разгледам. Да не би в липовата гора цвят да има само по върховете и затова да не го виждам?
Говорил съм с опитни пчелари да видят кошера дано не е късно само.Кошера защото съм сигурен че се рои този дето се опитва да ме убива.Просто при него прегледите завършват по един и същи начин.Успявам да прегледам 2 или 3 пити и почваме гоненицата по двора.Даже имам и система всеки път гледам различни пити.То смешна работа но на начинаещ пчелар да се падне агресивен кошер е кошмар.За това начинаещите трябва да почваме с изкуствено оплодени майки
А за агресивния кошер има шанс като се е изроил да се пооправят нещата като измрът пчелите от старата майка дъщерята наследява само 25% от нея. Затова се сменя от друг кошер ама понякога става фокуса
А дано дано да стане така че захарта поскъпна а тая армия трябва да яде а и ние покрай нея те и треволяците дават ама липата си е липа.
Аз мисля че липовия мед е страхотен и не разбирам защо се продава на тази цена.
За измръзване първо и аз си помислих, но разстоянието дотам е 100 метра и денивелацията 15 метра, насаждението е петдесетина декара и около него всички дърти акации имаха цвят, в двора ми издънките, дето не мога да ги отвъдя, също бяха отрупани. Може ли да са прецъфтяли много по-рано и да не съм забелязал?
Първо го опуши яко през входа така, че през капака да започне да излиза дим. След пет минути го отваряш и пак го опушваш яко, чак ти да не можеш да дишаш от дима. Слезат ли пчелите надолу, ги напръскваш със сироп или някакъв пробиотик. Почваш да ги ровиш, като не преставаш да пушиш и пръскаш.
Здравейте колеги. Моля за съвет относно отводка в която майката снася много добре.
На 7 рамки са две от тях са за градеж.
И днес открих маточник пред запечатване.
Сироп сипвам през ден по 300гр. .
Моля за съвет
И аз като теб, гледам основната, стара гора цъфти, отивам да видя младите насаждения - няма. Викам си язък - отървах я. След десетина дена, гледам и младите насъждения нацъфтели. Разликата е освен във възрастта на насажденията и в местонахождението, старата гора на високо, а младата в дол.
Може и да бъркам но си мисля че ако си купя отводка от професионални майкопроизводители би трябвало майката заедно с придружаващите пчели да са минали някаква селекция.Тоест някой лоши генетични черти като агресията да са избегнати....доколкото е възможно
В интерес на истината нямам почти никакъв опит с купени майки ама едва ли са изкуствено осеменени щом са за продан (истината е че не знам) и понеже каза изкуствено оплодени майки затова попитах.
Това е много мъглява територия за мен просто от любопитство попитах.
На две места питаш и никой не ти отговаря нали си гледал Шарлок Холмс трябват улики, да се постави диагноза трябва да се снеме анамнезата
-Колко на брой наистина ли е само един, къде като местоположение на питата, големина, цвят, от стар или нов восък и на каква рамка стара или от новите, сила на семейството, съотношение на пило отворено и затворено, има ли паша в момента при теб, поведение на старата майка като яйцеснасане в по следно време и преди това но особено сега има ли яко яйца или е било преди известно време и сега има много запечатано пило
мога да се сетя и други неща ама не искам да те обърквам.
Дано не бъркам къде пиша.
Отводки купени на 4 рамки.Добавих по 1 изградена майката да снася и основа.
Основата е готова и цялата (осеменена).
Сложих и втора градят я но на стара рамка при долна летва в средата 1маточник преди запечатване.
Няма втори или трети Един.
Другите пити със сигурност мога да кажа че са с 2/3 пило и даже повече.
Сипвам сироп през ден апиинверт 300гр (меря с каничка)
Колеги имам няколко ЛР които се опитвам да ги гледам по Венер таз година едносемейни плодник ЛР , ХМ, магазин ДБ и корпус ЛР проблема е че плодника пращи от пчели и пило носят нектар и прашец аз отделно наливам отгоре .. и в магазина нищо от акацията дето я нямаше до сега съм им дал 12 литра сироп 1/1 най накрая ще взема аз да ги напълня тези пити та да се приключи .... някакви идеи ?
Здравейте! В неделя най-после заселих с пчели трите си кошера. Ето ги и тях:
Прикачен файл 6805
Човека от който взех отводките ми каза да не слагам рамки с основи за изграждане първите 5 дни, за да могат пчелите да се адаптират към новото място. Аз разбира се го послушах (той отглежда 200 пчелни семейства, произвежда майки и отводки). Бихте ли ми споделили Вашето мнение по този въпрос. Правилно ли постъпвам че изчаквам тези 5 дни?
За да каже това, означава, че ти е дал слаба отводка и е преценил, че запечатаното пило ще се излюпи до 5 дена, затова ти е казал тогава да слагаш основа,защото има голяма вероятност да я прогризат. Като казвам слаба, означава слаба за мен. Нито знам за какви пари си я купил, нито какво си се договарял.
В другата тема колегите са ти отговорили за маточника, аз бих добавил само
Apiinvert представлява сироп, 100% естествена храна
http://www.bienenfutter.eu/bg/Produk...-gruppe_5.jpeg
- Готов за употреба, без добавяне на вода
- Високо съдържание на фруктоза, идеална консистенция, не кристализира
- Бързо натрупване в питата – възможност за късно зимно хранене
- Високото съдържание на сухо вещество означава бързо оползотворяване на храната
- Микробиологично стабилен, с дълъг срок на годност
С две думи апиинверта е храна а предполагам че на теб ти трябва симулация на паша прави се със захарен сироп а пчелите най предпочитат 1:1 вече дозата зависи от целта ти
Браво за пчелите! Така сложени няма ли да ти е трудно да преглеждаш средния кошер. Освен това тия греди импрегнирани ли са или боядисани. Защото импрегнанта е много отровен и лично аз не бих го ползвал. Това за основите не знам защо ти го е казал. Може Тарти да е прав, че още са слаби (да не са покрили всички пити) и затова да ти е казал да не ги разширяваш.
Не, не ми е трудно да ги преглеждам. Това не е импрегнант, а кафява боя "Протекта". Не знам дали е отровна, надявам се да не е. Отводките са силни (според мене, не че имам понятие ...). двете са на четири рамки, а едната е на пет. Бяха плътно покрити с пчели и майките ги видях с очите си. Белязани са и т.н. Човека, който ми ги даде ми се видя изключително сериозен и не ми се вярва да ми е врътнал някой номер. Обяснението му да изчакам с рамката за градежа се допълни и с това, че в нашия район в момента (а и преди това) е голяма суша и няма никаква паша. Както се изрази той - "голям глад е сега".
Аз бих им сипвал по 200 мл сиропче, през ден и щях да им хакна по една основа.
Аз моите отводки когато ги взех преди 15 дена нямаше грам паша,но след запитване във форума тук,всички ми казаха да храня със сироп1/1 и веднага им сложих основа за градеж,резултата беше след 6-7 дена основата изградена,и даже имаше яйца,след 2-3 дена им сложих втора основа да градят,но не спирам сиропчето храня постоянно 700мл. на 4-5 дена
Да кошерите ми ги прави Иво. И аз давам сироп 1/1 по 250-300гр през 3 дни и сега в петък ще им сложа и рамки за градеж.
Днес хванах един рояк с кепчето на детето за пеперуди много удобно мисля да си направя едно по голямо и с по дълга дръжка много е удобно когато са на клон
https://bgdlb.ms01.st.msrv.stor.bg/l...a-igrachka.jpg
Може и с това
Аксесоар за почистване на басейни:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/i...wTNAwZhioq63hM
Ето как го правят от мн отдавна....след 4 минута.https://www.youtube.com/watch?v=Ux9o...Y#t=642.696222
Клиповете поне за мен са много интересни, но не можах да разбера как е сигурен, че е прахосмучил и майката заедно с рояка!?!
Кепчето 2 серия
Сега преди малко си седя в градината и си поливам пипера и по едно време чувам викове и детето бяга с кепчето и след него пчели (той моля ви се ходил да ги лови като пеперуди ) аз да го отърва смело се хвърлих срещу тях и една ме ужили по клепача на окото (извадих късмет)
Сега се лекувам с ракия и медрол ама окото почти ми се затвори.
Извода е че с пчелите и децата шега не бива.
Как е най удачно да освободя магазинните пити от пчелите.По кое време на деня да го направя.Какъв инвентар да ползвам.Противно на очакванията ми моите питомци са събрали медец и до някой ден ще запечатат питите.
Взимай един листосъбирач и действай!
То пчелар без прахосмукачка си е като войник без пушка.
Имам четка от пчеларския магазин но не знам дали трябва да я топя във вода.Мисля първо да ги стръскам малко след това със четката.Доведох едноин приятел да погледне каза ми че има мед но не е запечатан и че до 4 ..5 дена ще съм готов за първото си вадене на мед.Но аз си мисля да изчакам до по следващия уикенд за да си закупя преносимо сандъче за питите а и да се пооправи времето.Дали ще е проблем ако закъснея с 4..5 дена
Не е проблем ако има място за принос на нектар даже по добре ще узрее медът зависи от колко място имаш и колко е запечатан медът.
Понеже пчелите ми са в дядовата къща се притеснявам за комшиите.То те идват само за лятото за по 3 месеца а в другата къща се мяркат през десетина дена.Въпроса ми е дали двата ми кошера плюс двата рояка са безопасни за околните.
Ако, не се потят и ходят плавно из двора, им кажи да не се тревожат! Иначе да си приготвят лед и чесън. За всеки случай и нещо с инжекция.
Искам да ви кажа, че не всяка една прахосмукачка е подходяща за смучене на пчели. Моята например ги смуче без проблем, но ги избива до крак. Това го установих миналата година, когато се опитах да почистя от пчели помещението за вадене на мед. Не знам защо се получава така - може би е свързано с вътрешната конструкция на прахосмукачката.
Така че ако ще експериментирате с прахосмукачка, първо си направете експеримент с малко на брой пчели, за да не направите на кайма цял един рояк.
Най- добре първо ги попитай. Щото може и мед да им се яде?
Така най после опитен пчелар дойде да ми огледа кошерите.Силният ми кошер въобще не се е роил роил се е поне два пъти кекевия кошер който даже още не си е изградил магазинните пити.Магазина го сложихме като втори магазин на силния кошер.Човека ми беляза майките в кошерите и ми показа че пчелите не искат да ме убиват и са си съвсем нормални.