Наистина ме устройва.
Преди 5-6 дни сложих последните две плодникови основи,а пашата започва след 25-май.
Понеже семействата са силни, успяват да си намират нектар, въпреки, че е дупка
Преглед за печат
Горни прелки нямам.
Майката си ходи където си иска.
През определено време проверявам:
Ако майката се е качила горе, прясното пило слиза долу.
Ако запечатаното пило се е излюпило и в килийките се внася нектар, питата слиза долу.
Ако откритото пило долу вече е запечатано, отива горе.
Горе допълвам с основи, така, че колкото рамки има долу, толкова да бъдат и горе.
Така, за кратък период 10-те плодникови пити стават 20 и пчелите се "ширят" на два корпуса.
При мен изненада. Заминах на път преди акацията, Сега в събота, след като се прибрах, отидох на пчелина да огледам ситуацията. Навсякъде акацията цъфнала обилно, само около пчелина няма дори зачатъци на цветове. На 150 м по-високо по склоновете цъфтежа нормален. Вероятно долу край реката в някакъв момент е минал силен студ - нямам друго обяснение. Ако е така - това може ли да ми е убило семействата, писах по-напред в темата как изведнъж загинаха. Тъкмо бяха с открито и запечатано пило в плодника и ги намерих мъртви по дъната. Събота и неделя два дни центрофугирах мед от мъртвите семейства, всичките бяха с по един пълен магазин, защото така ги зазимявам, с много мед.
Това при теб кога е станало и в кой район горе долу ? Много трудно да от студа. Имай предвид че предната седмица масово пръскаха слънчогледа, а преди това няколко седмици и житото. Относно акацията, ако не се огрява може би е нормално ниско долу да цъфне по-късно. Те и температурите не бяха супер високи.
От няколко дни ми прави впечатление нещо, което не знам на какво се дължи. Рано сутринта около 6.00 часа на два от кошерите има по 20-30 пчели на прелката, все едно премръзнали и стоят, чак като затопли се разлетява всичко. Вечер или през деня това нещо го няма. Гледам през ноща шатри едно таралежче покрай кошерите обикнове към към 3-4 часа и сигурно похапва както има пред кошерите. Но няма логика той да пречи, понеже би следвало всичките кошери да са така, а не само два. Възможно ли е това да е дразнене, или е по скоро признак на нещо друго ?
Понеже следя прогнозата, а сряда вече идва. В тези нашите райони на ниското, където е цъфнала акацията е много вероятно да приключи. Дават го утре силен вятър в определен момент. Прогнозата е с ниска точност, въпреки че има един ден до тогава. Явно зависи фронта как се развива. Дано да няма толкова силен вятър, но съм сигурен че ще има такъв....
Днес се чух с нашите и те ми казаха че вече доста е взела да жълтее акацията и отива към приключване , има си места където горе долу има по пресни, пчелите все още са доста активни. Та горе долу аз смятам от 9ти май до днес 17ти май включително, 9 пълни дни с хубаво време и нектар. Дори утрешната буря да я приключи съвсем, пак е добре. Като се прибера , ще видя какво са събрали моите пчели, при положение че така и не можаха да напълнят целия магазин (като брой пчели) :)
Познаха вятъра, към момента 10 часа, положението е такова
https://drive.google.com/file/d/1mVw...ew?usp=sharing
Като според мен това е някъде около 30-35 км час, както го и дават, а по обяд ще има пориви и до 50 км час.
Днес се прибрах и както винаги съм изненадан. Всеки път като се прибирам съм намислил какво ще правя и досега никога не е ставало. За пореден път става така. Бях решил че ще вадя акациев мед и ще правя преглед. Оказа се обаче че има още акация, по - малко, но пчелите си работят сериозно. Другото е че силните ми семейства са напълнили магазина, обаче последните две пити не са запечатани въобще, други не съм гледал. Това означава че трябва да изчакам още 5-6 дни поне да позапечатат малко. Чудех се дали има смисъл да им слагам втори магазин, но тя пашата приключва още много малко да остава, освен това нали трябва да правя и преглед. Когато започна акацията, имаше малко пчели в магазина, сега на силните семейства са им пълни, поради това се заблудих.
Това вече ми обяснява и въпроса, който зададох по-рано, за пчелите 20-30 които остават на прелките. Явно трябва да им отпусна дъната, тъй като започва да става доста топло. Другия кошер, който засилвах със запечатано пило, се е засилил яко и му сложих магазин. Предния път, наведнъж сложих 2 основи, а сега са изградени и с пило.
Другото, бях решил да маркирам майката на рояка и отводката. Естествено не бях пробвал много хубавия маркер и той не ставаше за нищо. Пак провалена работа.
Да ви кажа какво стана с отводката която направих и от нея излетя рояк. Този рояк дето е на 3 пити, едната пита е вече с изцяло и напълно запечатано пило и си гради рамките без проблем.
Отводката обаче е напълнила старите пити с мед и само на една в средата, видях малко яйца, както видях и майката. Явно майката не е добра, аз нали изтрепах маточниците и другите. Все пак сложих една пита по - добра към средата + 1 основа, да и дам малко шанс.
Но наистина тези стари пити са проблем и ще ги подменя. Като цяло сменям постоянно. Но имам и стари пити на поне 4 години. Явно не им харесват вече.
П.С - аз очаквах майките горе долу да са на едно деридже. Понеже са се излюпили по едно и също време. Явно обаче едната се е оплодила доста по рано. Как ли е станало това. Като гледам почти 1 седмица по - бързо от другата.
П.С - Другата работа е че ми привършват магазините. Аз имам 8 а в момента са само 2. Явно трябва да купувам още и да ги преправям ..
И така лека полека всяка година се увеличава всичко. ..
Ако си със слаба паша 2 магазина са достатъчни само с един не си е работа ако са запечатали меда в среда го изтегляш в в края а не запечатания в средата. Старите пити майката снася охотно наесен сега по това време отива към новоизградените. Пити трябва да се сменят редовно развъдник за микроби а и като се смалят килийките се раждат едни слаботелесни не, че нв могат да карат с черни пити ама си е мурдарска работа. Ти де имат много търтиеви килйки за ранна пролет не са добри прекалено рано се завъждат търтей а и майката губи много време да обикаля да намери грамотни килйки.Една седмица при майките не е кой знае каква разлика.
Сега гледам че летежа намалява и днес си духа стабилно, сигурно нещата отиват към приключване. Благодаря за отговорите Георги, не се бях сетил това с питите.
А сега и аз да кажа каква глупост съм написал :) ... Като видях питата в ройчето със запечатано пило отгоре додолу написах тази глупост. Всъщност това е питата с открито пило, което бях взел от едно семейство и я бях дал на рояка.
Това което казваш Георги е баш така. Тази пита дето им я дадох е новоизградена , без ни една търтеева килийка, и беше цялата с пило .
Вчера ходих и купих даже нови рамки с основи и магазини. Сега след няколко дена като взема меда и като отворя долу, ще взимам пити черни колкото мога и ще слагам основи.
Дават го утре вдруги ден около 25 градуса и после около 3-4 дни с температура около 33 градуса и после пак скок до 24-5 ..
Здравейте, вчера духа много як вятър, днес поогледах и се оказа че няма акация. Това което носят пчелите в момента е едно нещо като дива рапица. Дали не е било и рапица да се е разсяла, като е била садена едно време.
Ще ви помоля за малко помощ понеже реших да преместя някоя рамка в магазина да дозапечатат и за да си помогна, за след 2 дни реших да извадя питата която бях пуснал на 4ти май през магазина. Изрязах я и я върнах. Нещо ми е труден този начин на работа. Неудобно е, капе мед и тн и трябваше после с пръст да посивам навсякъде.
Може ли да ми кажете какво да правя с вече изрязаните далаци, те са си станали направо пити. И дали е правилно това което съм направил, да оставя дълго рамката и после да изрязвам търтееите. Сега не знам тези пити какво да ги правя. Ето една снимка ..
Освен това един от кошерите, като извадих рамката, долу на ръба на питата имаше захранен маточник, аз го развалих защото исках да проверя но ... Сега не знам какво да предприема с това семейство. То беше с малко по - стара майка, но ми е дало много мед, цял магазин и въобще не прилича да е изпаднал в роево. Доколкото съм чел не би трябвало да е самосмяна, защото маточника трябва да е някъде по средата на питата...
Какво да правя, отводка , или да тръскам пчелите и да размествам гнездото ? Аз не съм свалил и меда още и става малко сложно, кое по напред. Прикачен файл 11290
Прикачен файл 11291
Трябва да имаш восъкотопилка да извадиш восъка, сварените търтей са деликатес за кокошките, увеличават яйце снасянето.
Явно ще трябва да направя някаква или да си купя. Слънчева ли ? В интерес на истината, аз им дадох една пита и отначало я гледаха странно, обаче после я налегнаха :) и почти и восъка изядоха май. Гледам има някакви парчета се мотат. Малко разсипия, но и аз не се сетих нищо по-умно :)
Аз ги топя в парна. Колко далака си изрязал? Ако са малко за една топилка, можеш да ги съхраниш във фризера и като извъртиш меда, да ги топиш заедно с разпечатките. Една малка парна восъкотопилка струва 80-100лв. Събира питите от 6-7 плодникови рамки. За малък бр. кошери е идеална.
Тя едната пита замина. Имам още четири, проблема е че в тях има запечатано търтеево, както и незапечатано и съвсем малко мед. Как да ги изчистя ? Иначе аз съхранявам отделно восъка от разпечатките, понеже е много чист и фин. Събрах го миналата година и ми стои за красота май : )
Сега се чудя дали утре да вадя меда, за да мога да ги прегледам, а тези пити които още не са запечатани да им ги оставя в магазина .. или пък да чакам, не знам още колко дни ... аз ги преместих към средата, понеже имам един дето е захранил маточник и трябва да направя нещо с него. Но първо може би трябва да разбера дали е самосмяна или роене. Аз съм писал по-горе де.
Не знам какво имаш точно в предвид с "Как да ги изчистя?". Слагаш ги както са си така в топилката и това е. От разпечатките восъка също е чист.
След като пашата ти е приключила, а искаш да ги преглеждаш преди да е запечатан меда, сваляш магазина, правиш прегледа и го връщаш обратно...
Сложи ги и стопи в една тенекия че ще засмърдят.Някой ползват търтиев хомогенат за подхранване.Ако ги минеш с една влица далаците как са на рамката пчелите ще ги изядат като ги върнеш.Протейни, витамини минерали .Ако се роят са много маточници пчелите не работят и обикновено са от долу на рамките.По правило има и изключения.
Ами аз няма как да ги върна, понеже ги изрязах. Дефакто те изградиха под рамката, все едно цяла магазинна пита и като я изрязах, тя си няма рамка. Така като гледам, кокошките са изяли и восъка. Моташе се до едно време из двора и сега и той е изчезнал.
Значи все пак този кошер няма да се рои. Аз питах и ми казаха че не е задължително, както пише по книгите, маточника да е в средата на питите. Може и да е отдолу стига да са до 4ри бройки. Значи той ми е дал много мед и си работеше идеално, даже аз бях много изненадан като видях маточник.
Понеже имам и черни пити и на места трябва да освобождавам място, затова се чудя кое по-напред. Мисля утре да направя следните неща.
вариант 1. Да изкарам запечатаните пити за центрофужене, рамката която е пусната през магазина и днес я изрязах, да я върна обратно долу. Привечер да върна питите за почистване в магазина. А вдруги ден, след като пчелите са почистили магазина, да го махна директно заедно с пчелите и да направя прегледа в плодника.
вариант 2. Направо да прибера питите за центрофужене. Да изкарам голямата от магазина и да я сложа настрани, да махна магазина и да правя преглед и така кошер по кошер. Те са 5 броя с магазин :)
Все пак да кажа че имам по няколко питки магазинни, които не са започнали запечатване.
Та не знам как трябва да постъпя.
По - принцип имам доста малко акар, винаги съм го търсил, намира се но е малко. Сега рових из това запечатаното пило, но не видях. По пчелите също гледам и никога не съм намирал по тях, докато не направя тест с много пчели.
Защото всичко тръгна от това да вдигна една рамка с незапечатано пило, за да се качат пчелите в магазина. После бях на софия и реших да я оставя да запечатат с търтеии и да стане като строителна рамка ... Сигурен съм че има и по-добри варианти. ....
Сега проблема ми е че имам по няколко пити незапечатан мед и като ги сложих към средата, не знам кога ще ги запечатат , че да си планирам времето.
Това с вдигането на рамка е като преди време ходих във военноисторическия музей и там танкове,вертолети, гаубици, БТР /има и българско производство/ и между тях се мъдри едно трабанче.
https://www.google.com/maps/uv?pb=!1...GNWvJhcr&hl=bg
Мастер аз не слагам СР, че дорде я сложа и дорде се върна да я изрежа то годината минала. Знам, че има ползи. Признавам само две годзили в пчеларството от западен Сибир-проф.Кашковский и Д.Т.Найчукова. Та на Найчуков семействата средно изграждат 12-15плодникови рамки с В.О. и 5-8строителни рамки.Прекланям се пред този човек много неща съм научил от статията му и уважаван решението му за С.Р. ама при какви условия я използва и кога. между другото за акар не съм чел да говори
Ами...добре. Смятам че, СР е по-добър вариант за задържане на акара в ниски нива, по-добър от химията. Както казваш ти, поддръжниците на "търтеевата" теория
, ще кажат друго:
Търтеите са създадени от природата и са естествена част от пч. семейство...
Да, но същото се отнася и за акара. И всички пчелари, по един или друг начин се борят с него.
Аз се старая, колкото мога, дори и в днешното време и начин на живот, да бягам колкото мога от химията(не само в пчеларството). И като така, няма как да вкарвам в кошера всичките му там помии, от рода на кумафос, амитраз, флувалинат, ако щеш и флуметрин, който се води най-лек и без остатъчност в пч. продукти. Та така, това е моят начин, заедно с минусите му, разбира се...
Р.Р. Добивам чист восък, който се използва в медицината (специално моя) и съвсем не на последно място, както казва Ангел, който може да чете....
Баси!Нито съм годзила,нито легенда,нито безгрешен:bigsmile:
Ето,тук,сигурен съм,че мнението на Матеев от първия пост е еволюирало Строителни рамки (pchelari.com)
Строителна рамка (pchelari.com)
Има логика ама и пътя към ада е постлан с добри намерения.Хаби се колосално количество енергия/ всякакъв вид/ за да се изградят и отгледат няколко рамки търтей /а те много цокат като биволета са или може би Алф със седем стомаси/ разбира се ако ги няма стройтелните рамки те пак ще си направят търтей ама не в тия количества. Разбирам да се прави за изграждане на чисти пити с работническо пило с В.О. а за борбата с акара ми е доста съмнителна хипотезата защото ако вършеше работа ефективно щеше да има по-обективна разлика с тези без далаците.
Лично мнение де
Това дали е вярно
,,
Между другото, чудили ли сте се защо аскосферозата процъфтява толкова много върху търтиево пило?
Ако е така? То аскосферозата да я ползваме за борба с акара.Лесно е да създадем условия за нея. :laughing:
Аскосферозата я има на влажно и хладно място в семейства с лоши хигиенни качества.Семействата със стари майки обикновено са слаби и не осигуряват оптимален топлинен и влажен режим.Същевременно и старите майки са особено склонни да снасят търтееви яйца.А и къде най-често се намират търтеевите килийки? Та там и най-трудно пчелите подържат нормален за пилото режим.
Викаш, не навестяваш често пчелите...? Май някъде бях чел, че едно отиване и връщане ти е 300 км. , или греша? Остави философията пчеларска настрани но ...това е голяма загуба... Понякога сутрин осъмвам на пчелина, първите лъчи на слънцето отразени по капаците на кошерите, миризмата на роса, трева и кафе...
Не ползвам СР. Първо ме мързи да ровя и да следя. Второ мисля , че количеството яйца, които може да снесе една майка не е безклайност.Все ми се струва , че е по-добре снесените да са работнически , а не търтееви.Може да се заблуждавам , но си мисля, че не е хубаво природен ресурс като майката да се хаби.
Не зная дали е вярно, това си е мое наблюдение. Няма значение дали използваш СР или не, майката има нужда да снася и неоплодени яйца. Това е инстинкт, също търтеевото пило е едно и също със и без СР. Просто в единя вариант е концентрирано на 1 рамка а в другитя е разпръснато по целия кошер.
Липсата на ср в кошера,се отразява на качеството на другите рамки.Пчелите си строят търтиеви килийки колкото си изкат.Но когато им се даде възможност да градят на ср,търтеивите участъци по другите рамки са значително по-малко,отколкото ако ср липсва.
Изрязването на ср на пролет отлага изпадането на сем в роево.Губела се колосална енергия за отглеждането на търтеи!Таз енергия,ако не се произведе-употреби,тя ще се насочи,към роенето.Също като отдделянето на восък,гради не гради,пчелата си отделя восък....
Тази година редовно изрязвам запечатаното пило от СР. СР ги сложих в средата на март. Има си търтеево пило по много от другите рамки. Масово семействата влязоха в роево състояние! Дори 24 рамков лежак с 2 СР (за първи път ми се случва!) Майките ми са миналогодишни. Така, цитираното от тебе, доказва, че всяко правило писано в книгите доста често не важи!:(
И аз съм забелязал тоно обратното, СР не отлага а все едно стимулира роевия нагон. Тези семейства без СР изпадат в роево 50% по рядко. Така е при мен всяка година. Тази година изрязах СР 1 път и направо я махнах, сега от 70 семейства само 1 в роево и отново я сложих да изчистя още малко акар.
Така или иначе, използва ли се СР, изградените същевременно вос. основи са сравнително чисти от търтееви килийки. Относно противоакарния ефект, мисля, че е ясно изразен, ако се постави изградена СР от предходния сезон, готова за осеменяване, още преди започване на градежа.
Освен това,изграждането на рамки-далаци,ангажира свободния ресурс до известна степен.Роеви маточници се изграждат най напред при прясно изграждани участаци....
При проверка на кошера,вдигаш ср,гледаш градят-значи вс е ок.Не градят-липса на паша или,ако има поне поддържаща паша-готвят се за роене,Наличие на работническо пило..........Маточниците на ср са едри.......С малко повече внимание,към ср.разбираш случващото се в кошера....и не е необходимо да ровиш целия кошер...
Аз днес си изцентрофугирах меда. Бяха 5 кошера, само 3 ставаха горе долу. Толкова много работа, за 30-на килограма мед които изкарах. За мен кефа ми че никога не съм изкакрвал акация и това ми е първи път. Но днес като започнах от сутрина до вечерта без да спирам, като смятам и почистване всичко както си е от до. ....
Не искам да наливам масло в огъня, обаче да дойде някой и да ти пише че купува мед на 3-4 лева е просто малумно, при положение че тази дейност е толкова трудоемка . Най-добре според мен е хората просто да не го правят.
Иначе утре или май вдругиден ще правя преглед.
Да, може пък да закъснявам с изрязването, по голяма бройка е готова по различно време и за това изрявам последния момент. Но имам чувство, че като видят цяла рамка с търтеево и хващат гората. Знам, че това е смешно и най вероятно е просто съвпадение, но така се получава при мен.
Дано никога не ми се налага да вадя по 200 кг на ден и да си остане любителско.
Ачка, някъде, на някой беше намекнал за лозето и мотиката, та определено СР е хамалогия и от тази гледна точка не се прилага, въпреки ползите ѝ. Знаеш или предполагам, че знаеш, че аз работя с нея и не бих се отказал от нея, не за друго, а заради ползите ѝ. И в допълнение на това което каза - при преглед, първо тя се вади, което е много по-лесно от останалите рамки.
Ами използвам СР откакто прочетох във форума за ползите от нея, т.е. откакто пчеларствам.blush; Тазгодишните рамки с в.о. са изградени както винаги - с работническо пило отгоре до долу, тук там на някои има и търтееви участъци въпреки СР. Ползата ми от СР е хубавия восък (и по-малко акар), но не ги приемам за противороева мярка. Против роенето чета във форума другата тема, ама то не пречи да са ми в роево сега.:bigsmile:
Прикачен файл 11294 Те така съм като правя противороевите мерки ;)
При мен се получава същото със силните семейства. Просто пашата приключи и в момента летежа е доста вял. Днес го дават бая топло. Като вадех меда вчера ми направи впечатление точно тези кошери, че имат доста пчела. И имам време да мисля какво да правя днес, че нямам време да направя прегледа, та утре. Но имам и още други задачи и не искам да ходя при кошерите когато ми е нервно и съм припрян и мислещ за други неща.
Иначе акациевия мед ми се струва доста по-сладък от обичайно. Май не е само защото има разни примеси. Като го налея в буркан, ще го снимам и ще го пусна. Аз трябваше да снимам питите с мед, но просто не ми се занимаваше.
И аз слагам СР.
Използвам магазинни рамки. В началото слагах без телове и залепях лентички, но лентите се изкривяват, падат и:
Сега слагам обтелени магазинни рамки. Строят ги по теловете, по-добре отколкото ако има основа.
Лентички не залепвам. В началото натъркам долните страни на горна и долна летва с парче восък и те си строят перфектно.
Пчелите строят и през зимата, ама трябва много хранене. Когато цъфне джанката нектара теква и храня само най-слабите. Слагам СР + основа.
Основата я изграждат много добре.
СР я слагам до пилото, а основата от другата страна на пилото. След като я изрежа я слагам от другата страна на пилото,а новата основа отсам.
След второто изрязване я слагам до стената на кошера. Майката не минава през прашеца и меда за да снесе яйца, въпреки това основите пак се строят перфектно.
Освен восъка и добре изградените основи има още един плюс ( или минус ), който за сега го пропускам.
От едно изрязване на СР => 15л. търтеев хомогенат, а аз я изрязвам два пъти.
Ако когато цъфне джанката си взема едно прасе и му давам по 1л търтеев хомогенат през ден, какво ли ще се получи?
https://gotvach.bg/n-88424-%D0%A2%D0...B5%D1%82%D0%B5
Четох пост на пчелар от Кемерово преди време та си дадох зор да го намеря:
,,На среща с проф. Кашковский веднъж той разказа интересни случаи от 60-годишната си практика; точно по този повод /строителна рамка ползи и вреди /По-малко обезпокояване -повече смисъл/:
Че често „изоставяни“ семейства (слаби, болни, неотчетени или до които пчеларят просто не е стигнал) са се развили и са донесли повече мед от тези, върху които пчеларят е тръскал, изкормвал и редовно „работил“, в най-стриктно съответствие с книжните препоръки.,,
Може да се намери обяснение на това.
Сега се връщам, много зор днес. Заради топлото време ли. Пчелите се дигат не се работи добре. Хем да кажем не са дали толкова мед, хем отдолу са се задръстили. В чудо се видях. Явно с тези силните семейства, трябва да се работи по друг начин. Днес бях по голи глезени, направо ме унищожиха, поне 6-7 пъти ме захапаха, явно ще трябва да ходя като космонав. Извадих поне по 2-3 пити с мед и прашец има и незапечатан мед и сложих, восъчни основи и после магазина отгоре.
Много трудно е за работа.
Тези пити старите, които изкарах и има незапечатан мед, какво да ги правя ? Да ги оставям така за есента да подхванвам ? Или да ги центрофугирам, ама не ми се ще центрофуга. Значи кошера, който му унищожих маточника дето е захранил, видях че има още един по средата и само той, явно е самосмяна.
Другия силен кошер от който взех 2 пити днес с пило и мед, също сега гледам прави брада днес, а няма никакви маточници. ..
Не знам какво да ги правя тези кошери. На мен ми е по лесно да излиза рояк и да го заселвам, отколкото да ги работя в момента и да ме жулят ... :)
Питах един стар пчелар и той ми каза , че въпреки това да не е грешка, може би е неправилно че съм отнел питите, тъй като в момента няма паша и тези основи няма как да се изградят. А при факт че освен това семействата са големи, този мед, който е сложен навсякъде , ще се изконсумира доста бързо .. Явно ще трябва да им слагам сироп по малко или да им върна питите. Но второто няма да го направя, понеже идеята беше да изкарам черните и старите пити ...
Ами добре, обаче още не съм съзрял за това и съм малко далеч. Трябва ми малко свободно време да прочета, да си задам въпросите, да си прегледам инвентара, че не е много читав. Трябва да имам и малко свободно време и спокойствие, че сега ми малко яко претоварено :) ..
Ще ми се догодина да го пробвам това нещо , да си започне както трябва от самото начало на базата как се развиват семействата, а не сега тепърва да се чудя.
Само един последен въпрос който ми идва наум. Този корпус с тези големите рамки, как се премества или вдига ако трябва да се направи преглед по някаква нужда ?
Значи двукорпусно ДБ обикновено се работи в Русия и по двама.И аз имам но са 1/4 от общия брой и не ги работя корпусно като технология а да си правя разни мамунджулъци.Но е тежко и не си е работа затова ползвам два магазина като в тия магазини имам по 3-4 плодникови рамки .Технология си ги вадя поединично и според зависи дали в отвора дали в преносно сандъче или в празен корпус а магазинните пити нормално.То и без това и да искаш не можеш да вдигне цял магазин ако има плодникови рамки вътре.
Но гледам, че ти е в мъгла тая работа та си карай по старо му.
Мъгла ми е защото не съм стигнал до това ... Както знаеш когато не ти е дошло времето, не разбираш някои неща. Така е и при мен :) .. Има да уча още доста, преди да стигна до това .. Аз по - старо му не знам какво да ти кажа. ДАже и не знам кое е по старо му. Пак ще се повторя, тръгнах от един рояк и всяка една година , семействата стават все повече и по-силни, аз тепърва се уча.
Недей да мислиш, че те упреквам аз също в момента съм с мижав брой семейства просто при тия цени на горивото ми излиза скъпо хоби.Просто искам да ти подскажа, че малък брой семейства може да се гледат лесно с няколко манипулации на година.Вярно няма да имаш тия добиви но ти не се интересуваш от тях та и ти и пчелите ще сте много по-щастливи ако по- рядко се виждате.Абсолютно добронамерен съм и не се базикам всеки от нас е минал през определени етапи на развитие.
Аз затова слушам и си записвам :) колкото и старомодно да е, понеже ако не запиша утре го забравя. Все пак това е много положително, хей така без нищо да пиша тук и да има хора които да помагат. И да благодаря, едва ли има файда, аз вече го направих :) , но все пак съм благодарен.
П.С - Забравих да ви напиша нещо интересно. АЗ вчера им махнах пити и сложих основи, затова че днес реших да ги подхраня леко вечерта. Този кошер, който ми се ядоса и ме нахапа по глезените вчера, още като отидох там, въпреки че аз вървя винаги отзад, ме чакаше с почести. Аз съответно бях пил 2 ракии и нямах никакви предпазни средства, обаче не ми пукаше и пчелите които ме посрещнаха, ми се завряха по косата, по ръцете, и мислех че ще ме жилят, но си казах "Е па майната му, поне не са толкова много" и както жужаха на жилене, като не им обърнах внимание, въпреки че ходих, не ме ужилиха. Явно когато семействата са по - агресивни, ключа е да не убиеш нито една пчела, като вадиш рамките и правиш прегледа, въпреки че по топло време и много пчели това е трудна работа....
Затова най-добре е да се правят прегледи по 2-3 пъти в годината, както пише по книгите :)
Имах още 2 кошера да погледна, пробвах към 11.00 часа, но пак не става и се отказах. Времето е топло, духа лек вятър, няма паша, пчелите се дразнят. Плодниците, вече няма да ги барам, ко ще и да роят, то си е жива мъка.
Понеже имаме към 1 декар лозе в двора, точно под кошерите, днес се бяха наблъскали в лозето и май събират само прашец, тъй като в момента цъфти на места и явно няма друго.
Така като гледам има много пчели и никакво желание за роене. .
Утре го дават още по-скапано време и други ден, с вятър и тн .. :)
Дай идея какво, че аз не се сещам. Сигурно има по нещо малко. Въпроса е че покрай мен няма ливади, а само обработваема земя. Вътре в селото, знам ли .. има някакви неща, но мисълта ми че не е много. Глога прецъфтя и тн ...
Тези силните кошери, взеха да правят вече едни бради, там има повече пчели, уж съм отворил дъната, ама то като си беше жега. Сега малко ги подхранвам .. Тъй като сложих основи на някои семейства. Рояка от отводката , който излетя взе да го настига. Сложих там още една пита запечатано пило и мед и там е ок .. Понеже дойдох на София, съм заложил нещо като капан за всеки случай, баща ми да не се занимава. В преносното съндъче което го играе като нуклеос, сложих 2 восъчни основи , напръскани с апирой. Вътре самото сандъче, го намазах с прясна маточина .. и го сложих по дюлата, където винаги се хващат рояците. Пренесох още един кошер на място, за да е по лесно ако стане нещо. Тези които правят бради, нямат намерение да се роят поне засега. Третия е със стара майка и видях че е заложил за самосмяна. Та за него съм се приготвил, ако мине към роене.
Ето тук една снимка от акацията, ама като го пълня винаги стават мехурчета с въздух в буркана и после става едни такив малки ако се вижда. Има и едни фини черни нещица, които винаги минават през ситото и се чудя, това как може да го избегна. Дори да го оставя големия съд за 3 дни, после като започна да наливам пак влизат.
Прикачен файл 11295
Така като гледам ( да не пиша в другата тема) тук около нас слънчогледа е насят на 9ти Април. За района на Плевен, май целия е така +- 1 седмица. Като минавах покрай Долни Дъбник , масива и този нашия близо, е горе долу еднакво развит. Нашата липа тук е напъпила и ще цъфне може би до 5 дни до 1 седмица.
Миналата година тази нашата липа е цъфнала на 22 Юни .. Много интересно.
Относно слънчогледа, първия е започнал да цъфти на 2ри Юли, но по усилен принос е започнал май чак след 7ми Юли.
2020та Липата е цъфнала някъде около 12ти Юни и е прецъфтяла около 23ти .. А пък слънчогледа първия е започнал на 26ти юни .. интересно.
При мен има някакъв летеж събират. Продължават и в лозето да стоят и бая пчели има там. Така и не можах да разбера какво събират от лозето. Според мен е само прашец.
Иначе това което се случи с отводка и рояка който излетя от нея. Рояка от отводката беше на 2 пити и половина, в момента беше на 6, като от тях 5 с пило. Затова днес го преместих в истински кошер и го подпрях с 2 пити мед от склада и една основа. Малко повечеко го разширих , обаче то е топло времето, а и ми се стори силен. Въпроса е че самата отводка, където унищожих майките и другите маточници, понеже не го бях направил навреме, не рои повече, но ми се струва че и майката не е голяма сила.
Онзи другия кошер се оказва че наистина е самосмяна и досега никой кошер не е роил още. Т
Питите които изкарах с мед обаче и ги бях сложихл уж в хубава пластмасова кутия, явно не съм я затоврил добре и само за една седмица ги е налазил молеца. Кажете вие как се справяте с тази твар по това време ? Та раздадох питите на отводките да ги чистят и пазят. Остана само една в склада ...
Не знам дали съм постъпил правилно с манипулациите, но това направих ..
Веднага обяснявм. Бях показал видеа тук на някои от кошерите и тогава ми казахте , че има много черни и стари пити и е хубаво да освободя място за майките да работят, но е най-добре след акацията. Затова след акацията , направих точно това, от силните семейства махнах част от тези пити и сложих восъчни основи на тяхно място. .... Но понеже няма място ги прибрах в склада. Сега молеца като ги е нападнал и като преместих едната отводка в голям кошер, реших да ги сложа питите от склада в кошерите ... Защото при другите силни семейства, просто няма място ...
Значи си прибрал черните пити а после си ги раздал на отводките.Това не ми прилича на бракуване ма то много хора правят тъй включително и аз преди време ама не е умно освен ако не продаваш отводките ама пък не е етично та.После почнах да ги центрофугирам а меда за подхранване.А сега просто ги оставям и август в магазините под плодника разпечатвам и готово напролет ги изхвърлям.
Ами трябваше да ги центрофугирам. Аз мислех да оставя за всеки случай ако се наложи .. Обаче то наистина няма смисъл, сега тези черните ги набутах в отводките .. уж да имат мед ... А пък то наистина ще трябва да мисля как да ги махна после ... Аз се надявам че като съм ги сложил ще поизконсумират меда. А пък после както каза ти, след слънчогледа като махна магазина, ще разпечатам ..
След слънчогледа майката ще почне да снася в черните пити, ти не трябва да разпечатваш освен зад преградна що си с един плодник при мен е друго слагам магазините под плодника и в тях черните пити и те понеже не понасят разпечатан мед под тях го дигат в плодника това играе ролята на похранване в безпашие.
Тук взе да става доста топло, гледам един кошер, който не е засенчен бая го напиша, а и в него има повече пчели. Ето така изглежда, дали ще рои ? По принцип като стане много топло, режа бъзе и трева и покривам отстрани. Дали да не го засенча малко. Вие какво правите в такива случаи ? Ето една снимка...Прикачен файл 11316
Ами да ви кажа, нали писах че липата ще цъфне след няколко дни. Явно нищо не разбирам, въпреки че цял живот дървото е до мен. Така като я погледнах, все едно не е мръднала, и това нещо ще се случи след седмица. Сега като гледам смениха прогнозата и след сряда ще е много шантаво времето, топло,студено с разни гръмотевични бури поне до 20ти юни.. ..
Значи рояка от отводката, дето го "подпрях" с 2те стари пити, какво забелязах днес. Изградил е почти основата, която му бях сложил.. има доволно пчели. Затова че преместих основата в средата и му сложих още една. И в момента вече е пълен плодник и си има пчели... Обаче откакто го преместих в сандък истински и откакто му сложих тези 2 пити с мед, сега го гледам че започва да става агресант. Сега той ми е агресивния кошер, другите са спокойни. ..На какво ли се дължи това ? Интересното е че другите след акацията са натрупали по 2 питки в магазина, аз мислех че нямат храна много много и им наливах по 200-300 милилитра сироп 1:2 разреден 1 захар 2 вода, през няколко дни. Някой път през ден , друг път през 3-4. Но общо да съм им давал 3 или 4 пъти досега от края на акацията. Има някакъв принос, затова че щом си качват в магазина, можи би е редно въобще да не ги подхранвам ?
Иначе Георги, аз не продавам нищо :) нито мед съм продавал досега, камо ли отводка. Тази обаче е много силна и ще я подаря на един приятел на баща ми, който гледаше няколко кошера, ама му умряха по някаква причина и сега няма ..
Иначе в моето село май само аз ще остана пчелар накрая, като аз дори не се водя пчелар. Имаше едно момче с 200 бройки, който ги е продал или подарил съвсем наскоро. Друг човек е имало с 200 , който сега ги намалява драстично .. И то вече няма пчелари .. аз имам няколко бройки и има още един човек стар пчелар сигурно с 20 най-много.
И аз не продаваш но ще ти дам пример на 6 май продадох две семейства лидери по 250лв. Вчера се обажда човека от по слабия извадил 27кг.запечатан мед и оставил 1магазин полузапечатан бе сложил 3магазина днес ще вади от по силния.Аз доволен човека доволен изби си парите само от това вадене.Подарявал съм и на човека му се изройха и ми се обади да ми намекна, че аз съм виновен.Та кога си купиш нещо по го цени и гледаш.Но всякакви случай има де.
Е че какво ме направи, това е много тъжно. Неслучайно има една поговорка от хиляди години. "На харизан кон, зъбите се не гледат" :) .. Едно време баща ми беше дал от нашата ракия на един негов приятел, а ние правим по много, ама пак за наша употреба. То той се бил напил и звъни после на баща ми да го пита каква е тая ракия "патоки" дето му я дал .. Тааа .. май си прав.
При продажбата е така, винаги ще има и доволни и недоволни. Преди години продадох 10 презимували отводки на човек който никога не е гледал пчели, обясних му какво да прави и след 2 месеца, човека дайде и ми даде още 200лв. Каза че си е избил парите още от акацията и тия 200лв. са печелаба и за това ми ги дава, понеже е много доволен а му ги продадох на висока цена. Друг случай, възръстен пчелар ми иска 2 семейства на 4 рамки и понеже каза че има пити с мед, направих жест и му дадох 4 рамки с запечатано пило и му казах да си сложи и пити с мед. Обясни му че системата ми ЛР и каза че знае. Тази година ми се обажда, иска да си купи пак, но е възмутен че миналата година съм го прецакал като съм му дал "рязани рамки", били малки за плодника и голями за магазина. Оказа се че не знае какво е ЛР и разбира се друг му е виновен. Хем не е доволен ама иска пак да си купи, много ме издразни и му казах че нямам за продаване.
Все пак в крайна сметка липата е цъфнала вчера на 9ти юни, но аз сега съм в София. Все пак съм познал че ще цъфне от 5дни до една седмица. Аз не знаех но един стар пчелар ми каза че има и принос от мана. Тук имаме селска дъбова гора и от него събират мана. Аз още не мога да различавам това, видях че в магазина са сложили по 2 питки и се чудех какво ли е, тъмно е но не чак толкова като тази мана, която съм виждал като манов мед.
Днес е 15ти юни, вчера е имал сравнително силен вятър и въпреки това и дъждовете, пчелите още ходят масово днес по липата.
Значи днес 16ти продължават да посещават усилено липите вече 7ми ден. Кое е по интересното е че Неделя 12ти в Сепарева баня липите тъкмо разцъфваха. А днес 16ти тук в София в парковете на НСА и УНСС липите още не са започнали и май няма да започнат скоро.