Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4218

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Трябва да имаш восъкотопилка да извадиш восъка, сварените търтей са деликатес за кокошките, увеличават яйце снасянето.
    Явно ще трябва да направя някаква или да си купя. Слънчева ли ? В интерес на истината, аз им дадох една пита и отначало я гледаха странно, обаче после я налегнаха и почти и восъка изядоха май. Гледам има някакви парчета се мотат. Малко разсипия, но и аз не се сетих нищо по-умно

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Явно ще трябва да направя някаква или да си купя. Слънчева ли ? В интерес на истината, аз им дадох една пита и отначало я гледаха странно, обаче после я налегнаха и почти и восъка изядоха май. Гледам има някакви парчета се мотат. Малко разсипия, но и аз не се сетих нищо по-умно
    Аз ги топя в парна. Колко далака си изрязал? Ако са малко за една топилка, можеш да ги съхраниш във фризера и като извъртиш меда, да ги топиш заедно с разпечатките. Една малка парна восъкотопилка струва 80-100лв. Събира питите от 6-7 плодникови рамки. За малък бр. кошери е идеална.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Тя едната пита замина. Имам още четири, проблема е че в тях има запечатано търтеево, както и незапечатано и съвсем малко мед. Как да ги изчистя ? Иначе аз съхранявам отделно восъка от разпечатките, понеже е много чист и фин. Събрах го миналата година и ми стои за красота май : )
    Сега се чудя дали утре да вадя меда, за да мога да ги прегледам, а тези пити които още не са запечатани да им ги оставя в магазина .. или пък да чакам, не знам още колко дни ... аз ги преместих към средата, понеже имам един дето е захранил маточник и трябва да направя нещо с него. Но първо може би трябва да разбера дали е самосмяна или роене. Аз съм писал по-горе де.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Тя едната пита замина. Имам още четири, проблема е че в тях има запечатано търтеево, както и незапечатано и съвсем малко мед. Как да ги изчистя ? Иначе аз съхранявам отделно восъка от разпечатките, понеже е много чист и фин. Събрах го миналата година и ми стои за красота май : )
    Сега се чудя дали утре да вадя меда, за да мога да ги прегледам, а тези пити които още не са запечатани да им ги оставя в магазина .. или пък да чакам, не знам още колко дни ... аз ги преместих към средата, понеже имам един дето е захранил маточник и трябва да направя нещо с него. Но първо може би трябва да разбера дали е самосмяна или роене. Аз съм писал по-горе де.
    Не знам какво имаш точно в предвид с "Как да ги изчистя?". Слагаш ги както са си така в топилката и това е. От разпечатките восъка също е чист.
    След като пашата ти е приключила, а искаш да ги преглеждаш преди да е запечатан меда, сваляш магазина, правиш прегледа и го връщаш обратно...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Сложи ги и стопи в една тенекия че ще засмърдят.Някой ползват търтиев хомогенат за подхранване.Ако ги минеш с една влица далаците как са на рамката пчелите ще ги изядат като ги върнеш.Протейни, витамини минерали .Ако се роят са много маточници пчелите не работят и обикновено са от долу на рамките.По правило има и изключения.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Сложи ги и стопи в една тенекия че ще засмърдят.Някой ползват търтиев хомогенат за подхранване.Ако ги минеш с една влица далаците как са на рамката пчелите ще ги изядат като ги върнеш.Протейни, витамини минерали .Ако се роят са много маточници пчелите не работят и обикновено са от долу на рамките.По правило има и изключения.
    Чудя се, ако ги мине с вилицата и ги върне в кошера, какво ли ще стане, евентуално, с акара който е в пилото...?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами аз няма как да ги върна, понеже ги изрязах. Дефакто те изградиха под рамката, все едно цяла магазинна пита и като я изрязах, тя си няма рамка. Така като гледам, кокошките са изяли и восъка. Моташе се до едно време из двора и сега и той е изчезнал.

Значи все пак този кошер няма да се рои. Аз питах и ми казаха че не е задължително, както пише по книгите, маточника да е в средата на питите. Може и да е отдолу стига да са до 4ри бройки. Значи той ми е дал много мед и си работеше идеално, даже аз бях много изненадан като видях маточник.

Понеже имам и черни пити и на места трябва да освобождавам място, затова се чудя кое по-напред. Мисля утре да направя следните неща.

вариант 1. Да изкарам запечатаните пити за центрофужене, рамката която е пусната през магазина и днес я изрязах, да я върна обратно долу. Привечер да върна питите за почистване в магазина. А вдруги ден, след като пчелите са почистили магазина, да го махна директно заедно с пчелите и да направя прегледа в плодника.

вариант 2. Направо да прибера питите за центрофужене. Да изкарам голямата от магазина и да я сложа настрани, да махна магазина и да правя преглед и така кошер по кошер. Те са 5 броя с магазин

Все пак да кажа че имам по няколко питки магазинни, които не са започнали запечатване.

Та не знам как трябва да постъпя.

По - принцип имам доста малко акар, винаги съм го търсил, намира се но е малко. Сега рових из това запечатаното пило, но не видях. По пчелите също гледам и никога не съм намирал по тях, докато не направя тест с много пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Чудя се, ако ги мине с вилицата и ги върне в кошера, какво ли ще стане, евентуално, с акара който е в пилото...?
    Ами по- логика не би трябвало да е в цветущо здраве нали им трябва някакъв цикъл на развитие.Знам ли ама и аз не знам що се занимава с тия далаци и той и пчелите да работят за лудо.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами по- логика не би трябвало да е в цветущо здраве нали им трябва някакъв цикъл на развитие.Знам ли ама и аз не знам що се занимава с тия далаци и той и пчелите да работят за лудо.
    Защото всичко тръгна от това да вдигна една рамка с незапечатано пило, за да се качат пчелите в магазина. После бях на софия и реших да я оставя да запечатат с търтеии и да стане като строителна рамка ... Сигурен съм че има и по-добри варианти. ....
    Сега проблема ми е че имам по няколко пити незапечатан мед и като ги сложих към средата, не знам кога ще ги запечатат , че да си планирам времето.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Да не задълбаваме...
    Р.Р.
    Сетих се за една поговорка:
    "За лудо работи, за лудо не стой."

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •