Ако някой не драсне някой ред по въпроса, ще ти се наложи. Приготви си везна, за да разбереш точното съотношение. Пр. към 0,5л прибавяй сухото вещество докато не получиш желаната консистенция.
Преглед за печат
На ръка ли смяташ да месиш апи инверт с пудра...?
А защо не си купи Апифонда? Това да месиш питки от апиинверт ми се струва странно. Дано не се обидиш.
Да така е, но защо не готови питки? Те пак не съдържат мед.
Питам защото за първа година и аз ще правя тази деволия.. купих апифинда за всички по 1 кг. А съм вземал и апи инверт и захар за да меся питки с прашец, тимол, нозевит, витамини, чай и наркотици... за второ подаване..:bigsmile:
Да страхме е и освен храна си вземах и меч:laughing:
Чанко смело бъркай, не си сгрешил. Месил съм пудра с апиинверт стават си страхотни питки. Само, че бих те посъветвал да сложиш пудрата в коритото и после да наливаш инверта докато ти стане желаната консистенция.
Ако искаш да добавяш и "забранени" билки става и с апифондата, но е много играчка. Слагаш я на водна баня да се размекне и после в миксер за тесто я разбъркаваш с другите неща, като се охлади пак се втвърдява стига да не си сложил прекалено много течности.
Така съм бъркал апифонда с бирена мая, хлебна мая и какво ли още не....
П.С. Абе ти все се оплакваш, меда уж не си продал а пари за апи-та имаш. ;)
До колкото знам цената на апиинверта е 2 и нещо, апифонда взех (също за застраховка) на 2.59 лв. Като сложиш и захарта и труда, според мен излиза доста по скъпо. Иначе апифондата също може да си я "нарежеш" на каквито питки искаш. С нея мисля че е много по-удобно.
Е да де ама градския ще става билкар..
То няма лошо, но дали е ефективно.
Витамини и разни илачи ги слагам с медно захарните питки. Апифонда и захар направо върху рамките в магазин.
Не ме слагай на топа и твоята цена е същата.:ae:
Не си само ти!Ама като не си говорим за това във форума!
Напротив Борка, точно за това си говорим!
Да бе ,то ако имаше пари нямаше да меся ,а щях да взема готова храна.Ако кажеш колко пудра захар отива на кг. -цена няма да имаш.За да не стават смутове с моите питки да ви кажа.Вие смятате 200 кошера по 5 кг =1000 кг.= един тон. и се шашкате.Брях -този ще меси на ръка един тон питки .Ужас.Споко -няма такова нещо.За еднократно хранене меся около 55 кг.Това става за около 3-4 часа.
Демек за сто жилища. Вземи едно кило пелин и знаеш къде бе градски..
Чанко зависи колко си здрав в ръцете и кръста-по книга 1кг мед загрят на водна баня се омесва с 3,6кг. пудра захар.Вкарвал съм и по 4кг пудра захар на 1кг.мед,но се премесва и с пот...
Атанасов, слушай/чети хубаво!
2 кг пудра захар
2,500 кг сироп
8 гр лимонена киселина
Слагаш голяма чиста тенджера на котлона. Сипваш 500мл вода и пакетчето лимонена киселина. Бъркаш, бъркаш, бъркаш...
Слагаш 2кг захар във водата и бъркаш... Правиш проверка с пръст :laughing:, 40-50 градуса макс трябва да стигне.
В чиста тава слагаш пудрата захар, правиш кладенец и сипваш сиропа ДОКАТО Е ГОРЕЩ.
Разбъркваш с каквото намериш, а после на ръка, че да не пищиш. :flame:
Става перфектно тесто и е по-твърдо от апи-боклуците.
Запечатваш го в чувал, защото ако си загуби влагата, ще стане ронливо и ще трябва да го месиш отново.
Сметката:
7-8лв за пудра захар
2.40лв за захар
0.15лв за лимонена киселина
Общо 10,55 - 11,55лв или 2,34 - 2,56 лв/кг
Ток, вода, труд...
Миналата седмица правих експеримент- пудра захар и инвертиран сироп.Записал съм си- 1380 гр инвертиран сироп / толкова беше в найлоновата торбичка останал ми от есента/ плюс 4620 гр пудра захар.Сипах захарта в една здрава пластмасова кофа и отгоре налях сиропа.След това с дрелка и бъркалка за лепило за плочки- голяма -за 2-3 минути стана тесто с добра консистенция.След това в джоб формат А4 - събира спокойно 2 кг тесто.Втората ми проба беше с 1460 гр сироп и 5300 гр пудра захар и пак се получи добра консистенция.Дано да съм бил полезен.
Аз от хранене не разбирам и затова съм оставил спецовете да говорят.
Ето това ми е подмора до днес, в най-слабия кошер.
Прикачен файл 5589
Прикачен файл 5590
Прикачен файл 5591
Ха ха знаеш ли сега какво ще каже ван Хелсинг, че ти е умрял половината кошер :laughing:.
Добра идея за мишепредпазител държиш ли и патента или мога да я открадна, виждам потенциал в нея?
Аз засега не съм купил нищо.
След като Орлин Димитров/Ван Хелзинг/сподели няколко пъти на няколко места,че намирал на по ниска цена отколкото предлага Кисьов се чух с няколко колеги и разбрах,че имало трета фирма за която много малко хора бяха чували.Някой от колегите не искат да работят с Косьов,тяхна си работа,но трябваше да намерим фирмата и я намерихме.Фирмата е Дефо.
http://www.bienenfutter.eu/bg/Haendler/
Благодарности на Орлин,без неговите джокери никой не би тръгнал да търси друг доставчик.
Има още едно место... но цената пак си е 1,95 за 15кг пакета...
п.п. Режа си аз на двора апифондата вчера и комшията ме пита, какво е това бре Гоше? Викам му това е сланина вносна.... Брейййй голяма работа си :D
Остави глупостите...нека да злобеят.
Разрешавам ти да ги изполваш :laughing:
Предпазителите съм ги снимал и публикувал, а има и клипове. Помагат за климата в кошера, при кражби и оси(сперед мен), но това е друга тема.
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post75002
1 кг инвертиран сироп + 3.800 - 4.000 кг пудра захар (може и добавки да се сложат) и след това с миксера за бетон за по малко от 5 минути всичко е забъркано.
http://prikachi.com/images/100/8534100a.jpghttp://prikachi.com/images/981/8533981N.jpghttp://prikachi.com/images/102/8534102t.jpghttp://prikachi.com/images/982/8533982v.jpghttp://prikachi.com/images/99/8534099e.jpg
Зъбните колела на валовете ти са убиец-браво никога нямаше да се сетя. Какъв им е диаметъра.
Браво за ентусиазма.
За пореден път се потвърждава, че може пчеларите да не сме всичките инженери но сме изобретателни.
НО
Имам много сериозни опасение към консистенцията напитката. Правена ли е проба дали тази питка не се разтича в кошера?
Ето така изглежда питката по рецептата.
Може да се добави още МНОГО сироп, но трябва да се бърка с миксер и да е на темп около 40 градуса.
https://youtu.be/-yeJCWIsIeo
Пусти чорапи...и продукта вътре!
Пудрата захар в Метро от Сърбия 5 кг - 1.70 лв за кило.
Би ли уточнил за чорапите. Може би имаш предвид лошо качество, но уточни все пак. Благодаря.
Адаш, тестото го правя мекичко защото щадя тестомесачката. Слагам го в дамски чорап. Като го затоплят пчелите през деня се размеква и го усвояват. Вечер като направят кълбото то се стяга в чорапа. И така докато цъфнат минзухарите...;)
Веднага след замесването тестото е още топло и доста меко, но така е по добре че се разфасова и точи по лесно. След около едноседмичен престой в стая с температура около 6-7 градуса питките станаха твърди като бетон (започнах да се притеснявам че съм пресолил манджата), но се оказа че след като ги пренеса в стая с температура около 20 градуса за 24 часа омекват до консистенция подобна на тестото от клипа на Дамян. На Никулден сложих пробно на двайсетина кошера по питка и тези дни ги проверявах - всичко беше нормално.
Здравейте. Рецептата на Дамян не я пробвах. Мисля че 8гр. лимонена киселина на 4кг. захар е много /може и да греша/.
Бях си инвертирал 65% захарен сироп и пробвах с него.
При смесването на пудра захар с инвертиран сироп, тестото наистина става като женско дупе с целулит.
След като добавих + от друга рецепта обаче, целулита изчезна и дупето стана меко като пластелин.:yahoo:
Еми Бат Гошо тоз твоя адаш иска да му се молим. Та белким ни каже?:laughing:
Казват че по Коледа стават чудеса. Не го вярвах.
Давай смело- тука сме само свои хора!
бат тянко, по празниците като пия две ракии и го избивам на шеги. След това се оправям.
Е, ако се намери някой, да ми шибне два шамара, може и по-рано.:laughing:
Ракиили казах? Ако знаеш какво червено вино пия с пастърма от рибици от толстолоб /идеята я взех от от готварската тема - супер е/.
Та питките за пчели могат и да почакат. И да не могат пак ще чакат. Последното се отнася и за пчелите. Та само пчелите ли са хора? А ние? drinks;
Спокойно! Тайната съм я разкрил в горния си пост.
Пия си нормално както всяка вечер и с всеки килограм омесено тесто ставам все по добър месач, но мисля че не е редно да се правят някакви намеци за някакъв пиниз и после да се правим на интересни и да не споделяме всичко до край.
Весели празници на всички колеги!
Ако беше рекъл господ, да знам тайната, сега служителите на АпиФонда щеше да се занимават с по десетина кошери, а аз щях да съм на тяхното място.
Ама като не ще да рече Господ??? Пък и по коледа не винаги стават чудеса.
Нека да се радваме на семейство, на здраве, на това което имаме.
Естествено трябва да се стремим да постигнем повече, но по празниците нека да прекараме по-весело!drinks;
Предполагам 5-10% царевичен сироп. Приготвянето не е тайна! - Честита Коледа!
https://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0pejw
Това го писах преди време.Ако някой има подобно питане да споделя, какво стана с моите питки.Ами -готови са.Станаха много добре, бих казал почти като питките с мед.От йода в нозестата имат същия цвят.На 16 кг. апиинверт ми отиде- 43 кг пудра захар.Това идва по 2,7 кг. пудра захар на кг.сироп.Очаквах много повече, но това е.Питките са достатъчно твърди, няма да се разтекат.При захар-1,30лв. и апиинверт- 2,5 цената идва- 1,62лв./кг.Трудът не се брои щото ако не месих, щях да спамя тук.:bigsmile:
По принцип идеалната пропорция е 1 към 3.8/4 (сироп/пудра захар), всичко друго е компромис било с тестомесачката било със собствените си ръце :laughing:
Здравейте колеги! Не видях подобна тема в този раздел и за това реших да напиша темата. Настъпва един от най-важните периоди , определящ по нататъчното развитие на пчелните семейства. Стимулиране и подхранване на пчелните семейства. Споделете какви продукти ползвате. В момента подхранвам пчелите си с храна за пчели Bee fonda с тимол и храна с нозевит(последната е на дуга фирма ). Преди това подхранвах с храна имаща в състава си кобалт. Желанието ми е да коментираме вредни ли са или не храните с добавен тимол към тях. Желанието ми да коментираме се поражда от хилядите мнения.
Грешката е моя! Извинявам се! Може би се изразявам неправилно или на сложно разбираем език blush;
Желанието ми е, компетентните колеги да споделят на коя фирма производител на храна се доверяват. Правилно ли е да се третират с храна съдържаща тимол? Имам още много въпроси,но ще ги напиша по-късно.;)
Раздавай, другите въпроси- моля! Може да са по- лесни! А ти изчете ли настоящата тема? Защото , аз когато я прочетох осъзнах, че всеки район си има специфика! Пчелите също! И не харесват повсеместно еднакви блюда!
По моя опит: зазимяваме с 30-35 кг мед (до 50% возможно с сиропа) да остане не по малко от 20-25 на пролетно развитие (и ВИНАГИ в кошера има не по малко от 15 кг мед) + да зимуват на 2-3 МК корпуса (2 ДБ корпуса) да има място и за 5-6 рамки прашец + мрежесто отворено дъно....после 5 месяца (от октомври до март) гледам по интересни неща от колку то под опашка на всяка пчела. ;-)
Успех.
Когато съм на компа ще го направя , но все пак ще се радвам за мнения отностно храните... Йодната тинктура разредена с инвертиран сироп служи за профилактика за нозематоза - вярно ли е или не? Четох на няколко места и гледах видео клип на колега третиращ ги именно за това,но по думите му с 30% йодна тинкрура , а в аптеките откривам само 5% -ва ... Реших да се посъветвам с пчелар собственик на 200 кошера и магазин за пчеларски инвентар , храни и т.н . Отговора му беше: "Това се дава против варовито пило!.." ... Та кое е вярно и кое не ??... Малко може би излизам от темата , но желая да получа и съвети , как да правя профилактика с храната ...
Кога е най-подходящия момент за започване на подхранване с питки с протеини?
https://www.konikaroma.com/produkti/...va-pita-pasta/
Мисля, че ако започна да подхранвам още през януари, има опасност да ги подтикна за започнат да гледат пило прекалено рано? Ако закъснея, пчелите ще хранят пилото от запасите на мастното си тяло, докато се появи принос на прашец.
Всичко зависи от прогнозата за времето през първите дни на февруари. Вече има такава, но не може да се разчита, че е точна. За масното тяло, не се бой за сега.
Също така зависи от това какви са медените запаси в кошера и да ли семейството има достатъчно храна.
Аз лично все още нямам точно изградено мнение по въпроса кога е наложително да се храни едно семейство.Общо взето когато зимата е по-мека както е сега им правя преглед първите седмици на януари и ако видя семейства, на които пчелите са излезли върху рамките храня. Ще прикача снимки от вчерашния ми преглед и какво имам предвид. Прегледа беше извършен при температура 1-2 градуса по-рано сутринта. Сега, да ли тези 5-6 семейства от 50 ,които изглеждаха така са гладни или просто са разпуснали кълбото за мен е загадка? Също ми е чудно, да ли след като са излезли пчелите върху рамките в предната час на рамките и на зад имат мед-кълбото ще го усвоява движейки се на зад?! За мое успокоение им слагам храна. Друго важно нещо е ,че започнеш ли да храниш-храниш до пролетта. Това е мое мнение и ще се радвам по-опитните колеги да ме коригират ако е нужно .Поздрави!
В един съветски учебник за студенти-пчелари прочетох, че за нормалното развитие на силното семейство през пролетта се изразходват около 30кг. мед. Т.е. според мен зазимяването с много мед - 20-25кг., не е никак излишно, а се оказва дори и недостатъчно, ако сме решили изобщо да не подхранваме напролет, разчитайки, че сме зазимили семействата с много мед( около 25кг. - един пълен ЛР корпус).
Аз, като начинаещ пчелар с 30 семейства, не смея да споря със старите кучета във форума с по 130 и зайде кошера, но се мъча да разсъждавам все пак, как най-добре да се развиват/стимулират семействата напролет...бях чел пак някъде, че есенните пчели, могли да живеят от 6 до 9 месеца..та в този смисъл, според мен не е много правилно да се подхранва със захарен сироп напролет, особено в ранна пролет - април/май, защото тези, миналогодишните пчели, ще се изтощят преждевременно, и ще умрат по-рано....а точно тях трябва да запазим по-дълго време, и да им удължим живота с макар и с 10-ина дни, за да могат да отгледат повече пролетно пило....т.е. според мен напролет трябва да храним само с медни питки/разпечатани медни пити от склада, и с меден/инвертиран сироп, за да запазим максимално дълго живота на старите/миналогодишни пчели.
Казано е : в спора се ражда истината. Хубаво е да се чете и разсъждава и трябва да се отбира най-полезното за дадения район. Пишеш : ранна пролет април /май, това никак не е рана пролет. По това време са сменени старите пчели и вървят първите паши. Когато се храни със захар се активират разни жлези на пчелите ( дано някой се включи да го обясни точно ), а меда -медения сироп, само го складират и това е. Когато тръгне пресен прашец и пресен нектар ( захарен сироп ) стават нещата.
Ако пчелното семейство бъде зазимено с по-голямо количество мед от необходимото, има опасност, част от този мед да остане неизконсумиран, да се застъпи с меда от новата реколта и да кристализира в питите. А зимуване на кристализирал мед е известно, до какви последици ще доведе.
Аз всички пити с мед, които са останали напролет, и с които разширявам гнездото,, ги разпечатвам с валяка със шпорчетата, и ги напръсквам със зах.сироп, за да го изядат/оберат меда....трудоемко е, но го правя във всички кошери....иначе да се зазимяват семействата със стар/кристализирал/миналогодишен мед си е живо убийство!!
Твърди се, че захаросания мед и слънчогледовия (щото съдържал много прашец) запълвали червото на пчелите зимата. При мен тази година облитаха около 5-ти Ноември. После около 5-7 Декември. А сега около коледа и вчера и онзи ден не се и показаха извън кошера. Нищо, че беше 15-17*. А пък за миналата година няма да споменавам. Така, че не бих казал че е вярно това. Поне при мен.
В пчеларските книги пише, колко опасно е за пчелите зимуването на кристализирал мед. В интерес на истината, това винаги съм го приемал за безспорна истина. Не съм си помислял да рискувам, за да проверя дали наистина е така. Този пост ме наведе на размисъл по въпроса. Мисля, през активния сезон да направя следния експеримент: Тъй като нямам пита с кристализирал мед, ще поставя на открито чиния с рапичен мед, покрита с марля. Ако пчелите успеят да приберат кристализиралия мед, логично е и през зимата да успяват да се хранят с него. Ако обаче, прибирането на меда ги затрудни, и през зимата, трудно ще успеят да се хранят с него.
Експеримента ти ми се вижда неиздържан. Според мен голяма част от меда ( да не кажа 100% ) в кошера е кристализирал. Пчелното кълбо покрива част от меда, затопля го и го втечнява. За усвояването спомага и влагата, която поема. Мека е зимата (експеримента ми няма да е меродавен ), но ако моите оцелеят, ще е с 100% рапица-2017г.