Точно това не си написал! Как една майка ще осемени 18 (осемнадесет) ДБ плодникови пити? Ето това е интересното...
Преглед за печат
Точно това не си написал! Как една майка ще осемени 18 (осемнадесет) ДБ плодникови пити? Ето това е интересното...
Аз съм виждал такива. Най- плодовитата която съм имал поддържаше пило на 18 ДБ, а като би могло да се приравни най-много за 16 ДБ рамки. Всички майки от тази линия просто бяха неподходящи за 10 ДБ, че и за 12-така - тези които не умрат от глад през зимата, напролет не могат да се узаптят и хващат първия клон. А тогава още нямаше рапица....
Та ако някой има сведения от къде все още мога да се сдобия с такива пчели, нека пише на лични.
Вероятно от гуруто на колегата Кандо, чиято фундаментална мисъл той гордо е сложил в "подписа" си!
Ти кажи откъде можем да се сдобием с такива майки? Ти си имал такива. Откъде си ги взел тогава ?
От бащата на Кисови. Apis "rodopica" - жълта
http://pchelari.com/forum/viewtopic....r=asc&start=90Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
написал съм го, но не съм го обяснявал в подробности - а как може, ми на може, само не разбрах какъв ти беше проблема да питаш без да натегаш ..... ако не можеше щях да гледам целогодишно по две майки, те така може.
Та ще чуя ли най-сетне колко от вас гледат тримайчини семейства и изкарват въпросните добиви или ...... по-добре да си говорим за стачки, за пчеларски организации, неправдите в държавата, субсидиите и т.н. , защото парите, цените, данъците, със скъсаните галоши.
Е, нали знаеш, че никой. Тук-таме някой ако има двумайчини за идеята и това е. Ти изключваш ли възможността в оня лежак да са работили две майки ?
кой лежак имаш в предвид? - в описания от Sandokan опит, се споменава и лежак с две майки, който според резултатите е по-неефективен от лежак с три майки.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
А ако питаш за описания от мене - разбира се, че изключвам такава възможност, тъй като аз отнемам едната майка. Едно и също нещо правя с няколко лежака, вече станаха мисля, че 4-и години - и миналата година не беше само един с толкова пило, за сега съм останал с впечатлението, че зависи много от рапицовата паша, колкото е по-дажна рапицата, толкова по-силно ще се развие семейството. Разбира се, това се отнася и за всички останали методи, и системи на отглеждане, но в случая според мен фактора "рапицова паша" може да окаже влияние от +/- 2 пити с пило (визирайки конкретно пилото, като ориентир) т.е. при много слаба или никаква рапица, пилото може да е под дори 15 рамки, да е на не повече от 14 пити, при добра и силна паша от рапица, допускам, че семейството може да се развие, дори над 18 рамки. Фактически точно 18 пити с пило все още не съм имал, 17 съм стигал, а 16 рамки след изминалата година съм ги приел, като нормално развитие, но все пак има някои неща, за доизкусуряване, като основното от тях е именно майките, тъй като в момента, дори за селекция не мога толкова да говоря, защото наблягам повече на бройка, та камо ли за качествени, породисти, селектирани майки.
Здравейте,колеги,набавил съм материал ама пред мен стои дилемата 24 или 36 рамков лежак,с или без магазин.Моля дайте съвет.
Май и моите бръмбари ще станат на крака.С или без магазин
мдаа,в крайна сметка 24 ,36 с магазини.Вие колега с такъв тип кошер ли пчеларствате
Колега tendo, 24 рамки ДБ са напълно достатъчни за развитието на едно силно семейство,без опасност от нежелано роене.Лежаците с 16 и 18 рамки е задължително да имат и магазин.Тези с 20 рамки са на границата и дали ще се рои, зависи от качествата на майката и опита на пчелара.
Благодаря за отговора колега ! drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков
Та,значи 24 рамков без магазин,така го разбирам.36 рамков двусемеен и събирай само пълномедните пити от средата и поставай изградени пити.Така ли е
ДА !!!!
Ще се пробва.
Искам да попитам, при 20 и 24 рамков лежак, колко трябва да е размера на предната прелка и колко на страничните (горна и долна)? И от двете страни на кошера ли трябва да има по два отвора - горен и долен, или може само от едната страна ?
А на предната страна, над "централния" вход, и там ли отгоре трябва задължително да има два отвора, и ако да, те за какво служат ?
Благодаря.
Най-често лежака е с четри прелки на предната страна - две долни и две горни.Долните са 200 мм., а горните 100 мм. Оригиналният лежак има горна и долна прелки само на едната странична стена.Аз ги правя и на двете.Долната 100 мм., горната 60-80 мм.
Благодаря за инфото колега Лежаков ! drinks;Цитат:
А дали би ми казал колко трябва да е подрамъчното пространство на 24 рамковия лежак? Чета по разни руски сайтове че някои го правят от 2-3см. до 10см...
Искам да ви попитам и друго. Колко широко отворен оставяте горния вход на страничната стена през зимата и колко долния ? И на какво разстояние един от друг разполагате двата входа на предната стена, ако семейството е с една майка..?
Подрамковото пространство при лежаците е около 20-25 мм. При Украинският лежак достига и до 100 мм. През зимата страничните прелки са отворени целите.
Растоянието между предните входове е около 300 мм.Може допълнително да се отделят чрез дъска между тях.
drinks; А тези 300мм. отстояние с диаметъра на кълбото за силно семейство ли са съобразени ?Цитат:
Тези 300 мм. са растоянието между долните прелки, при 900 мм. обща дължина на 24 рамков лежак.
ето малко снимки за маняците на лежак
http://s21.postimg.org/wpopesdpf/DSC_0204.jpg http://s21.postimg.org/h5hbo93kz/DSC_0215.jpg http://s21.postimg.org/wgr4ov0wz/DSC_0228.jpg
http://s21.postimg.org/oqkcjpylf/DSC_0248.jpg http://s21.postimg.org/sbg82y34z/DSC_0262.jpg http://s21.postimg.org/cwh6ztppf/DSC_0268.jpg
http://s21.postimg.org/n93hlwj8j/DSC_0277.jpg http://s21.postimg.org/kiu5opmjn/DSC_0278.jpg http://s21.postimg.org/hdelvma8z/DSC_0279.jpg
http://s21.postimg.org/nsdmsagyr/DSC_0280.jpg
А каква е идеята на наклонените прилетни дъсчици?
То в този кош(ер) няма идея, а ти питаш за прилетните дъсчици. Това е някаква пошла екстравагантност - в село само аз имам такива сандъци, сам си ги правя и съм...пич!
При затопляне на времето освен страничните прелки ще отварям и прелките на предната страна за по добра вентилацияЦитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
Благодаря за мнениетоЦитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
аз също си ги правя сам
но не си позволявам да плюя на ляво и дясно
да си жив и здрав drinks;
Това ми е ясно, питам защо дъсчиците на са хоризонтални, а наклонени.Цитат:
Първоначално публикувано от Георги Славов
долните прелки следят долната част на рамките в плодникаЦитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
ако са хоризонтални единия край ще бъде над нивото на рамката
а и това е прототип всичко все още е експериментално
със сигурност след 1 сезон ще знам предимствата и недостатъците му :D
Разбрах, благодаря.
Колегата Георги Славов може само да се гордее с новата придобивка.Кошера е прекрасен.За наклона на прелките е абсолютно прав.
Поздравления колега.
Остави го "vanHanegem"тои още от стария форум проявява селски обноски,можеби защото гледа пчелите на село drinks; wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Георги Славов
Здравейте,Dvidenov,Цитат:
Първоначално публикувано от dvidenov
Интересува ме приемате ли поръчки за изработка на тези лежаци?? Колко рамкови са, и каква би била цената при поръчка от 100 бр.
Благодаря предварително!
До колегата Лежаков.
Разгледах как зазимявате пчелите в лежак, и как ги развивате през пролетта. Имам няколко въпроса на който се надявам да ми отговорите. Ползвате ли мрежесто дъно или някакви замрежени отвори на дъното при зазимяването? Имате ли проблем с влагата през зимата? Каква е вентилацията през лятото, само през прелките ли е, и как работите с тях през годината /доколкото разбирам дъното на лежака е стационарно, или може би греша/.
Предварително благодаря за отговора.
Колега, Лежаков, изчетох темата, но снимки на вашете кошери не видях, бяхте обещали! Имам 16р. лежак с два магазина, гледах го по технологията на Георгиев (споменат по напред). Изводи: Плодници не достатъчни за една майка, ханемановата решетка пречи за събиране на меда, в магазина!
Здравейте колега slavi 13,
лежаците ми нямат мрежесто дъно и не им трябва.През зимата, отворените странични прелки осигуряват необходимата вентилация и няма условия за задържане на влага.
През лятото, отварям и четрите предни прелки /страничните са затворени/.Поради дебелината на стените на кошерите /40-45мм./ не съм виждал пчели на прелката, които да вентилират.
Колега Вълчан,
миналата година показах снимки на новите ми лежаци в раздела "Да си покажем кошерите".
Относно Вашите изводи:
Лежаците са вид кошери, които със своя обем /над 20 рамки ДБ/ осигуряват необходимите условия за развитието на силни семейства, без опасност от роене.
Ханемановата решетка не е необходима /задължителна/ при работа с лежаци. При правилно подреждане на рамките, майката снася в единия край на плодника, а пчелите събират мед в другия край.
Нормалните лежаци са без магазини. Добивите са добри. Работи се леко.
Имам лежаци с магазини, но проблеми нямам.
Здравейте колеги, имам малък опит с пчелите и неуспехи и успехи. Баща ми има 10 бр ДБ кошера в с Житуша, Радомирско. Интересува ме ако някой може да каже, когато в лежака има 2 семейства или 1 + помощно как се разделят - с плътна преграда, с мрежа, с ханеманова решетка или без преграда - с пити с мед. Две ли се зазимяват или се обединяват преди това. Баща ми разделя ДБ на 2 с плътна преграда, а от горе с ХР, този кошер дава най много мед но личи че им е тясно.
Разделят се с плътна преграда.Така могат и да се зазимяват.Ханеманови решетки се използват при двумайчино отглеждане.
До колегата Лежаков.
Благодаря за отговора. Но въпросите нямат край. Ще прочета още веднъж темата и тогава ще питам, за да не се повтарят въпросите.
Направо съм в захлас като я четох тази тема. Така и така от работилницата не излизам, къде мога да видя чертежи на 18/20 и 24 рамков лежак включващ разположенията на прелките както ги описва Лежаков. Главно детайли за капака отворите му за вентилация и тези дъсчици, които гледам по тези руски клипове, които слагат върху плодниковите рамки, или кой както е сметнал за най-удобно нека сподели. Малко ме озадачава тази работа с капака на панти като има и магазини. Примерно за 24 рамковия как изглеждат тези 7 рамкови магазини, пуснете няколко снимки в детаил да се видят. Само на наклонения на 45 градуса ми стана ясно как става работата с пантите и целия магазин също на панти, но как е възможно да се направи капака с панти че и магазини да има на хоризонтален лежак?
Още нещо. От скромния ми опит в изработката на кошери съм разбрал, че с направата на един нов за човека кошер му идват идеи как да улесняване изработката на следващия, както и улесняване на работата с тях като се заселят. Моля споделете.
Parapanov, тука
http://pchelari.com/forum/viewtopic....r=asc&start=45 имам няколко снимки на капак на панти. Значи вземам няколко чифта панти, режа осите, слагам 2 бр. мъжка част на капака, надолу по всеки етаж - 2 бр. дамска. Сещаш се че на следващия кошер ще бъде обратно. Спазвам геометрията до милиметър. Правя два пироня на Г и съединяване/разединяване на панта ми коства 10 секунди макс. На този кошер капакът е двускатен, тип "топъл таван" :D , плътни дъски, изолация и 0,7 поцинковка, тежък /обичам тежки капаци/ и отстрани е вързан с две парчета от синджира дето навремето удържаше магарето. И понеже шоуто трябва да продължава, единият синджир почва от ламарината и свършва в една арматура заварена за краката, така че се заформи и система за мълниезащита. Под капака - брезент на три части. За да не стават сакатлъци при празен магазин и отворен капак на гърба по етажите има и ключалки където трябва. Със сигурност има и по-съвършени варианти, при мен водещ елемент е да ползвам това което имам, в случая имам достатъчно обков.
Зравеите,г-н Лежаков ,имам опит само с 12ДБ и то не голям , кошерите са ми в района на гр.Брезник,доколкото разбирам и вие пчеларствате в този район.Въпроса ми,е според вас в нашия район кой варянт е по добър- 18-20 рамков лежак с магазини,или 24-26 без,на кантар съм но определено съм решил да пробвам с лежаците.Имам отводки от юни и от юли и до септември мисля някоя от юнските (на 9 рамки са вече) да я настанявам в лежак.Или може би 24-26 рамков разделен с решетка,2 семеиства и пролета магазини отгоре?
Колега „Лежаков“
Моля Ви, да ми дадете координати на дърводелеца, който е изработил лежаците, които показвате в сайта. Интересувам се о т 25 рамкови лежаци с магазини. / Писах Ви на личния, но не ми отговорихте/. Правил съм съм кошери /но само 12ДБ/. Мога и сам да си изчисля размерите/и съм го направил/. Но сега съм стар и дърт, а и нямам време да се занимавам със дърводелство. Благодаря ви предварително.
Прикачен файл 58Прикачен файл 59,моите лежаци
Общо взето, зависи от знанията и намеренията на пчеларя, и най-вече от района. От това зависи какъв лежак да се използва. Първите лежаци са 24 рамкови и са без магазини, семейството се развива в хоризонтална посока. Тези неща са описани в книгите по пчеларство. Сега вече има варианти и с магазин отгоре, че дори с два магазина по 24 рамки и ли 4 магазина по 12 рамки. Винаги може да се изработи стандартния вариант на лежака и в последствие да му се добавят магазините отгоре.
А колкото до размерите на лежака, по горе колегите, които пишат, че могат да си изработят 12 ки, по същия начин може да се изработят и 24 рамкови.
Здравейте vlado 9. Работя предимно с големи лежаци /24-25 рамки/ защото:
1. Района където се намира пчелина, пашата не е обилна и няма изразени главни паши. При това положение само силни и големи семейства успяват да съберат повече мед.
2. Големите лежаци дават възможност да се прилагат различни методи за отглеждане.
3. Не са необходими чести посещения на пчелина.
4. Много са удобни за произвеждане на майки и създаване на отводки.
И най-слабия регион с най-слабата паша може да даде много мед, ако в този регион има само 3 или 5 кошера. Ефективността на една летяща пчела пада едва ли не с квадрата на разстоянието, което означава че най-добрата паша е тази до 100 или 200 метра, а не тази на 2-3 километра. Ние просто претоварваме пчелините, слагайки по 30 или 50 кошера, и именно затова говорим за силни паши и ги чакаме да дойдат. Ако имахме само по 3-5 кошера на пчелин и в радиус на 500-1000 метра да няма други кошери, то тогава силна паша без прекъсване би трябвало да има от март до септември.
Някой правил ли е такива експерименти да изостави единични кошери на места, далеко от други пчелини, за да каже какво се получава. Аз мисля да го направя този експеримент, но догодина.
Mateev , изкуши ме.Тема за размисъл: Медоносна база в полезната зона на полет на пчелата и брой кошери разположени на това място и време на полезен медодобив.
Възможен отговор на експеримента - изчезване на кошера.
Разбира се, че това е един от възможните отговори, но има и още поне няколко положителни развития на експеримента. Защо първосигнално ти хрумна само отрицателното?
Нали знаеш вица - стои си Бай Ганьо до Айфеловата кула, гледа я, почесва се зад врата и казва "Трябват и само три пръчки динамит". Та въпроса ми е защо винаги Българите изкарват на преден план негативното, а не позитивното?
Горчив опит,Mateev, горчив опит...
А за динамита може и да стане , но някой трябва да знае къде да ги сложи.
А сега честито!"Чичо Сам " вече ни следи по кодовата дума "динамит"! Да му мисли собственика на форума.За анонимните ще се потруди докато ги търси.
А за българите, те са всякакви и всеки ги вижда от свойта си "камбанария".Не споделям мнението ти.
Моля някой да сподели,дали има възможност за преобразуване на много корпосен кошер в лежак?И ако е възможно да видя снимки на различни видове лежаци.Как мога да видя темата от предходната година "Да си покажем кошерите"?
Има един много лесен метод за преобразуване на кошер от една система в кошер на друга система, и той се казва "ПРЕМЕСТИ САМО ПЧЕЛИТЕ". Не знам защо досега това не се е коментирало във форума. Метода се прилага в края на някоя силна паша, когато стария кошер пращи от пчели, а пилото в него е минимално. Метода се състои в следното:
1. Изземва се всичкия мед на стария кошер, включая и от плодника, и се центрофужи.
2. Стария кошер се маха и на негово място се слага чисто нов кошер от новата система.
3. Новия кошер може да е зареден с празни изградени пити, но може и само с голи восъчни основи.
4. Всички пчели от стария кошер се стръскват в новия, включая и майката.
5. Ако толкова ви е жал за малкото пило от стария кошер, може рамките временно да ги сложите във втори корпус на новия кошер, над ханеманова решетка, но това съвсем не е задължително.
6. Когато пчелите в новия кошер видят празните пити, запрятат ръкави и за нула време ги изграждат. В това начинание участвуват дори и старите пчели. Майката започва да снася буквално на другия ден, и семейството придобива пълна сила буквално за 2-3 седмици, което е достатъчно малък период и така се гарантира хващането на следващата паша.
Само след няколко дни настъпва края на акациевата паша, и това е идеалния момент за направата на такива хватки с преместването на семейството от кошери на една система в кошери на друга система.
Това е и идеалният момент за направа на отводки тип "гол рой" от старите пчели след акациевата паша, които така или иначе ще си умрат до няколко дена. Ако обаче ги набутате в нов празен кошер с восъчни основи и им дадете нова майка, получавате силна безплатна отводка от умиращи старци, които обаче преди да умрат ще направят малко чудеса, изграждайки например 10 нови пити.
Многократно се е коментирал метода за направа на рой във празен кошер след паша за който говори Матеев . Идеален е . Лесен и не много трудоемък . Може да се отнемат и само летящите пчели а останалите в кошера отиват на друго място заедно с кошера и всичките му пити .
Иво аз направих това онзи ден,от 12 дб в чисто новия 18рамков лежак,12те +4основи ,до акацията имам поне седмица и както е тръгнало времето,надявам се да изградят основите.За акацията (даи боже)ще му сложа магазин
Има въаможност разбира се,предполага се че корпусния кошер е с ЛР пити,от него се прехвърлят питите с пило и пчели през 1 се слагат основи (ако лежака е на дб рамка)поставя се на мястото на стария,като изградят основите старите пити се преместват в двата края ,постепенно се премахват а тяхно място нови оснсови.
Прикачен файл 1631Прикачен файл 1632Прикачен файл 1633Прикачен файл 1634Прикачен файл 1635Реших да пробвам и лежаци-18 рамкови с един цял или два отделни магазина,първоначално бяха с два входа на дъното,но като заселих май месец единия не ми хареса как се развива и ги преправих с един голям с възможност за регулиране.Плодника може и да е голям за една майка,но до 16 да ги изпълни +строителна рамка+преградна дъска и е готов.
ПП приемам всякакви коментари и забележки от колеги работили с лежаци.
Горните прелки са високо.Трябва да са на 1/3 от височината на плодника.Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?
Това за двете семейства го мислих,но много щяха да му станат екстрите от прашецоуловителя няма как да легне преградната дъска върху мрежата на дъното. А горните прелки верно са малко високо,но вече са изрязани,надявам се да ги ползват
Магазините не видях, а ще са ти необходими.
Магазините са на първа снимка.
Понеже подозирам кой ги е правил, затова няма да съм много обстоятелствен;) Отгоре надолу. Покривната ламарина не си играй да я подгъваш навътре че капките и те да влизат навътре, пускаш я надолу 1-2 мм под дъската. За горните прелки ти казаха, аз продължавам - излишно големи /не ги ползват много-много/, дъсчиците под тях са излишни, /защо не са комбинация с долния сенник?/ сенниците са възголеми. Всичко отвън по стените което задържа роса, дъжд, сняг трябва да е премислено. Като че ли не си проучвал задълбочено лекциите на д-р Лежаков, но може би някога ще ти се прииска да пробваш зимуване с топло подреждане на питите. В такъв случай поне на един сандък може да предвидиш на късата страна /на юг или югоизток/ една прелка - малка, елементарна, с малка дъсчица и без сенник. При всички случаи трябва да имаш готовност за живот и работа на две майки, тъй че избирай. За белия цвят съм скептичен, сега е модерно да се подхожда дизайнерски, но да не забравяме какво ни казва Бай Пчеличко - "пчелите обичат не симетрията, а хармонията". От дръжките си се отказал, добре, и стигам до дъното. Продължавам да недоумявам защо толкова си усложняваш живота? По дефолт лежака е система при която с малко работа се получава приличен добив мед, в някои случаи и пчели. Даже няма магазини и дъното е неподвижно. Тука отделно дъно, прашецоуловители, ми за това си има измислени много по-подходящи системи? Както и да е, бъдещето е пред теб. Краката също - трябваше да ги оставите да покриват дъното доста по-високо. Засега спирам. Оценка, с включен бонус-стимул, 9 от 10. Пожелание - като изкараш по един тон мед от тия кошери правиш пак снимки и анализа продължава:)
Както винаги съм си ги зазимявал. Една дъска по средата и готово(може и не съвсем по средата). А за ефективността? Горе поставените прелки ще създават малко повече течение в горната част на кошера и това ще е предпоставка за лесно охлаждане да кажем на пилото- като цяло семейството, но това не мисля ще допринесе за дискомфорт. А тук е мястото да кажеш какво мислиш колега ти по въпроса за ефективността в случая.
Като се позамисля,високата прелка,може да се окаже "правилна грешка"-демек отлага началото на отглеждане на пило.
Преграждал съм по три начина:като теб с дъска,с коване на летвички и с изрязване на жлебове в стените на кошера.По лесно ми е по третия вариант.
Прикачен файл 1664Прикачен файл 1665Добре,ето че с отделното дъно малко съм усложнил компилацията, но за сметка на това по лесно ще направя странични прелки.Те ще са на дъното, имам още 2 свободни за сега и ще ги завъртя за да разпробия и другите от страни
здравейте,
следя темата почти от самото и създаване тук.
Запалих се по системата и миналата година поръчах и заселих два 20 рамкови с по два десет рамкови магазини всеки, а тази година 4 24 рамкови с по един цял магазин като и тях заселих напролет.
някой от тях им сложих и магазините въпреки че не се бяха развили добре хоризонтално а други ги оставих да събират мед в страни от семейството.
Има нещо което не ми дава мира и искам да се допитам до вашето мнение.
забелязвам че в кошерите с магазини пчелите събират мед и като цяло усвояват пространството от тия без.
въпросът ми е този факт зависи от породата пчели ли е, или моя грешка която недоумявам.(плодниците във семействата с магазини са стеснени и дефакто са на 14-15рамки)
Здравейте, колеги. Незнам какво ме накара да се запаля по лежака, но може би защото съм все още изледовател в пчеларството. Започнах с пчеларство от 2012 година и все още проучвам, методи, системи и начини на пчеларстване и то в района и местността в която е разположен пчелина ми. От тогава водя и нещо като фенологичен календар на цъфтежа на растителноста в моя район. Всичко записвам. Започнах с ЛР кошери, като пробвах няколко начина с тях. После вкарах към групата на ЛР и ДБ-10 рамков и ДБ-12 рамков. С ЛР най бях доволен през 2013 година, като ползвах метода на демарирането. А миналата 2014 година опитах с системата на Венер, но не се получи нещо. Всички изроиха /Е и аз съм си новобранец/. Но пък при тази лоша година 2014 12 рамковия ДБ ми даде магазин и половина и не рои един път. Започнах да чета тук и за пчеларстването с лежак, за да пробвам и тази система за моя район. Наистина много ме заинтригува и реших да пробвам. Тук наистина има голяма гъвкавост и много начини за работа. Може би трябваше и да спомена, че местността ми се намира в подножието на Стара планина под връх Ком. Пчелина е на надморска височина около 400 м.н.в. Има много добра поддържаща паша от рано напролет до късна есен. Като главна паша тук може да се счита липовата. 50 метра от хектари с липа започваща от началото - средата на юни месец и завършваща в началото - средата на юли месец. Силна и постоянна е и ливадната паша. Та започнах с направата на такъв кошер лежак. Имах закупени военни сандъчета, от които си правех 9 рамкови ДБ. От такива реших да направя и лежак, но от по големите. Направих такъв от 3 бр. сандъчета. Не съм дърводелец, нямам и дърводелски машини, но мисля че се получи. Този кошер лежак стана около 27-28 рамков. Него мисля да го заселя/прехвърля/ напролет с две семейства от 10-ците ДБ, след което преди главната паша да ги обединя, като с едната майка направя отводка. Така и по бързо ще го пробвам през тази година. Несъм вещ, всичко правя на по това от което съм чел тук и гледал в ю-туба. Отворен съм за всякакви мнения, съвети и критики и т.н. Ето нагледно как направих лежака, а по нататък с ваша помощ и съвети ще побликувам и как се е развил и резултати.
Прикачен файл 3550Прикачен файл 3561Прикачен файл 3560Прикачен файл 3559Прикачен файл 3558Прикачен файл 3557Прикачен файл 3556Прикачен файл 3555Прикачен файл 3554Прикачен файл 3553Прикачен файл 3552Прикачен файл 3551Прикачен файл 3562
Извинявам се, но при побликуването на снимките се подредиха в обратен ред на последователността на направата.
Браво колега добре е станал.Има и изолация като гледам две сем.ще им много добре.В рамките на шегата другия път можеш да ползваш стар хладилник поне изолация няма да правиш само прелки
Джони, навремето май само аз от форума те подкрепих да пробваш с ДБ, радвам се че не си се разочаровал. Всъщност мисля че и Станко, да ме извинят колегите ако е имало и други. От инфото у форума за вашия район категорично Дадан дванайска заслужава сериозно уважение. Десетакът и той си има хубавини, но иска внимание и редовно разтоварване иначе бързо тръгва на роене. Не каза с колко магазина си на главна паша?
По твоя лежак. Личи си че си изгледал много снимки и клипове, но - според мен е отстъпление тепърва да тръгваш на медодобив от големи плодникови рамки. Иначе пчели ще произвежда много. Защо не пробва първо с 18-19 рамков с един магазин? Мисля че ще е много по-лесен. Само теоритизирам обаче, моя лежак все още седи празен под навеса, пък и при мен условията са други. Все пак не си спомням за много хора които да са се хвалили тук с резултати на лежаци с повече от 20 рамки... Моите забележки по изработката - сенника му дай по-голям ъгъл че така ще държи много сняг и влага, ламарината на капака отпред не я подгъвай, че ще се стича водата навътре, ъгловите фуги не виждам защитени ли са по някакъв начин? Може би някакво винкелче ще им подхожда, ако е по-дълго става и за крака... Всъщност отстрани спокойно можеше да сложиш шперплат, ламперията ще задържа влага. Отпред и отзад ти идва за носеща конструкция, но може би частично и там можеше да минеш на шперплат. Нищо, на другия сандък може да пробваш. Д-р Лежаков ни препоръчва и странична прелка, при теб ще има ли? И вътрешните капаци ми идват малко в повече, можеше още едно Даданче да си сглобиш от тях :) Успех ти желая в начинанието!
П.п. Я кажи на Станко да се включва отвреме навреме, че ми липсва. Сигурен съм - и на други хора.
Подкрепям Jordanov
1 ламарината на капака не подгъвай,нека си стърчи 1-2мм надолу от плоскоста (личен опит, преправям на мойте лежаци ламарините след само 1зима)
2 горните прелки са високо ако въобще са необходими ,при мен почти не ги използват , до някъде си го обяснявам,че рамките който взех миналата година бяха с хофманов разширител и като погледна отвътре се получава плътна преграда
3 ок сенникаги плзваш и за горните прелки,но му трябва НАКЛОН
4 дъната трябва да се вадят за да се почистват,при мен са отделно от плодника ,само на мрежа(и успешно изимуваха до сега),НО ще ми трябва помощник за да вдигна плодника и изчистя подмора.Помисли върху дъното,или да се изтегля или на панти.
5 за едномайчно семейство 16-18рамки максимум,двумайчните се друга бира
Успех
ПП написаното е на база личен опит.
Един магазин в повече не е излишен особено в летните жеги.
Благодаря на всички ви за мненията и забележките. Ще се вземат под внимание за следващите. Както вече писах- първи кошер ми е. Направих го за да опитам с тази система. Ако излезе сполучлива ще се усъвършенствам. Ремонтирам един който ще е 20 рамков. На него правя и 2 магазинчета по 9 рамки. Ще го пробвам и него. Бих желал да дадете мнения и съвети как да действам най правилно при работа с двата вида. Мисля че ще е полезно и на други начинаещи в работата с типове лежаци. Засега имам много бегъл поглед и замисъл какво ще правя. Ще разчитам и на вас. Тук има доста знаещи и можещи. Благодаря предварително.
На 25.04. заселих новия лежак с добре развит 10 рамков ДБ. Миналогодишна майка. Като му сложих и още 3 бр. изградени пити. Стана на 13 пити. На 01.05. разширих с още 2 изградени, 1 основа, и 1 строителна рамка. Днес 05.05. на строителната рамка са започнали да градят 3 далака до половината, осеменени и пило на поставените изградени рамки. Има около 6-7 рамки с люпещо се пило. Сега внасят нектар от овошки, и мъшдрян-ясен. Акацията ще започне след 15 дни. Но тя не ми е силна паша. След което в началото-средата на юни ще имам силна паша от липа. Ще съм благодарен да ме посъветвате как да действам по нататък. Благодаря предварително.
Прикачен файл 4229Прикачен файл 4230Прикачен файл 4231Прикачен файл 4232Прикачен файл 4233Прикачен файл 4234
Не не съм. Нужна ли е? Без нея не може ли?
Не ти е нужна странична прелка .
Аман от философи.
Не е задължително да има и страничен вход .
Този "икарус" трябва да стартира годината с две майки,за да се хване ранна паша.Иначе в този обем с една майка,семейството ще "узрее" за медозбор чак за слънчогледа.
За догодина така съм замислил. При мен така или иначе няма силна ранна паша. Но пък за липата и ливадите ще е на шест.
Здравейте колеги , тези кошери подходящи ли са за планината с н.в. 1200 м. ?
Благодаря предварително за отговора .
Не виждам защо да не са подходящи, след като в Русия и Украйна се ползват, а там зимите все още са истински. Като изчетеш всички предишни мнения, включително на колегата Лежаков, който за голямо съжаление не пише повече тук, ще се ориентираш по-добре. Според Лежаков това е най-добрия кошер за неделно пчеларство, с отлични предпоставки за добро зимуване и липса на влага в зимно-пролетния сезон. Важното е да намериш правилния начин на работа - за теб и за пчелите, така че да не си пречите.
Благодаря за отговора колега , аз прочетох вече всичко написано по форумите и книгите ( то не е кой знае колко ) , но проблема не е зимуването , а в основно ливадката паша . Там няма нищо друго освен ливада .
Щом са ливади, значи трябва да се готвиш за слаба и продължителна паша.
Лежаци нямам, но мнението ми е формирано на база на прочетеното до момента. В лежака трябва да зимуват две или три семейства, които да обединиш преди пашата, за да съберат стоков мед. От тази гледна точка 16-рамков за 2 семейства или 20-22 рамков за три би трябвало да е ОК, естествено с магазини. Но все пак 16-рамков е може би по-практичен и лесен за гледане.
Би ли споделил по-конкретно района и защо държиш на лежаците? Може би добрите стари Дадани или Фарар, както съветва Зуница, са нелоша алтернатива.
Колега , аз там отглеждах петнайсетина "Фара" , но приключението с тях е много голямо . Много бързо се развиват , а на среща няма паша и изпаднаха всички в роево настроение . Терена е планински , има ливади , къпини , малини и нищо друго. Аз не искам да вадя много мед от тях , смятам да наблегна на прашеца и да направя по някоя отводка . Но най- голямото ми желание е да не се роят като луди и да не тичам заради тях до пчелина през четири дена .
Естеството на пашата-и тя е определяща при роенето.Масово пелите се роят м/у две паши,по рядко в пашата.Но ливадната и то на тази височина-един студен фронт и няколко дена разстенията не отделят нектар,а силните семейства,като нямат работа "слизат на долу".
Ползваш ли противороеви мерки? Според мен, като видиш, че семейството е силно, вдигаш запечатаното пило в горните корпуси, долу остава майката, слагаш основи и им създаваш работа, че да не мислят за глупости. Ако не им осигуриш обем и работа, и от лежак и от ДБ ще излиза рой.
А може би ги преразвиваш с ранно пролетно подхранване, храниш ли ги рано напролет? 1200 м. надморска височина е доста нависоко. Предполагам че е и много студено, а тук в сайта повечето пчелари са на ниско и топло, и имат много паша /рапица, овошки и т.н./, и техните ранни пролетни подхранвания /с питки и сироп/ може би не са подходящи за теб.
Може би сте прав, подхранвам ги после следва експлозия и итводки .