Благодаря за книжката.
Преглед за печат
Благодаря за книжката.
И от мен благодарности!
Може ли отново книжката pls...
Ето я: "Кошери и технологии"
"Кошери и технологии " - ще бъде активна до 06. 02. 16
http://dox.bg/files/dw?a=4b1c299924
Ограничаване на майката с ХР на 1 корпус какво мислите по въпроса ? От 2 години заселих няколко фарара и наистина пилото става от летва до летва като се ограничи майката на 1 корпус като в последните пити даже има и 2-3 см венец прашеца и меда започнаха да го складират в корпус 2 над ХР .Понеже бяха заселени от плодникови рамки на ДБ и нямаше как да ги огранича началото на сезона,ограничих ги чак след акацията и не можах да видя цялата картинка.Ако някой гледа така да сподели кое как и кога го прави.
Идеята ми е с малко работа доста мед.Това някакси с ротациите не ми допада при положение,че миналата година не можах да ротирам след акацията и беше пълна лудница майката в 4-ти 1-вия са го напуснали празен.Някой пробвал ли е целегодишно майката на 1-ви корпус с ХР.Да и аз забелязах, че не им е много комфортно да минават през ХР.
Ако корпусите са 12 рамкови до акацията ги пускаш на воля и непосредствено преди пашата ограничаваш на един корпус...и така до края на слънчогледа....
Не работя с фарар,но си мисля че ще се получи.
благодаря, за бързата реакция!
Колегата Софрон Софрониев работи така. Но ходи на подвижно и си е намерил баланса пило, мед пчели. Не работя с фарар, но съм с 8р лр и магазини. Та миналата година след ротациите април. За акацията оставих няколко майки в долен корпус и така си изкараха до зазимяване.Доволен съм. Тази година ще изпробвам да са в 1корпус през цялата година. 1лр 8р е = на 12р фарар...
Обрамчена, имате предвид с дървени летви, така че да служи за прелка за горния корпус? А отваряте ли прелките на медовите корпуси, така че събирачките директно да минават отгоре или е лоша идея?
Аз съм четвърта година пчелар и още доизработвам технологията, защото на теория има взаимно изключващи се мнения, които ми костват цели сезони да проверя кое е правилното. Може да са ми елементарни въпросите, но стигнах до някои от детайлите, които ме препъват на моменти.
Обрамчена, vlado със сигурност има предвид това, че ХР не трябва да ляга върху рамките и рамките не трябва да стъпват върху нея. Грубо казано Пчелите да минават спокойно от междурамие на междурамие. Прелките на медовите корпуси/магазини при мен са затворени, но при определени цели и съответно техники на работа могат да се ползват. Само че пак отиваме към теорията и необходимостта от намиране на "правилния" начин... За което обикновено трябват години.
Здравейте колеги , някой от вас пробвал ли е да развие на пролет кошера на два корпуса , а след това да постави под тях още три с восъчни основи и изградени пити през една и да го остави така до края на медосбора ? Тази идея ми дойде от прочетеното за развитието на пчелното семейство в хралупа , там никой не ги бърника , ротира и разширява пре две седмици. По този начин си мисля , че можем да си спестим много труд , ходене до пчелините , роене , а и меда ще го вземем накрая на сезона и довиждане до пролетта.
Аз пролетта ги развивам между 4-5 корпуса/магазини/ пило, така както го мислиш, аз колко магазина трябва да сложа отдолу.
Искаш да кажеш , че когато горните три са пълни с пило и в същото време майката е осеменила и първи и втори корпус ? Малко невероятно ми звучи !
Виж тези корпуси. Това е първия :) пробен. Над розовия и зеления ДБ, а в ляво се вижда подпокривна с хранилка.
Корпусът е 11см, а рамката е 10см :laughing:
Прикачен файл 6230
Прикачен файл 6231
Дамяне, сложи по едно трупче да има каде да ги хващаш, виж кошерите на Гърдев, хем ще можеш да ги плъзгаш напред и назад. За хранилката, като звъннеш за пазарната цена/крайната :-) :-) :-) :-) /ще ти кажа как може да я ползваш по друг начин.
Преминаващ наблизо трамвай вдига до 75 dB .
Лично аз , цяла година не съм направил и една летва .Съседа отгоре се сърди.
Няма да се получи така,трябва да е с плодникови и магазинни рамки! Четох руска статия за това и се каня да пробвам. Ако не са смесени рамките,пчелите приемали горните летви на рамките в долния корпус/магазин за дъно и не се получавало,така че трябвало да е със смесени рамки и така да се получи застъпване. Поне така е описал автора,който е правил експеримента.
Когато вдигнем двата или трите корпуса които се явяват плодник , върху други три или четири корпуса и започне пашата , няма ли меда да "натисне " майката да осеменява в по- долните корпуси , по принцип така се работи и в момента . Защо трябва да работим с два вида рамки? Ако ще се работи с два вида рамки , то по- добре да се работи само с плодникови ДБ по корпусна технология на осем рамкови корпуси за да ни е по- леко .
По този начин работят и с лежаците , нареждат восъчни основи и изградени пити и чакат. Не съм запознат на практика , но от прочетеното за тях останах с такова впечатление. Ако бъркам моля за извинение.
Една ДБ рамка има 7000 килийки следователно една фарарска би трябвало да има около 3500. Ако майката вземе, че си скъса гъза от снасяне с по 2000 яйца в продължение на 20 дена то тя ще запълни 40000 килийки с пило преди да започнат да се освобождават от другия край. Това са около 12-13 магазинни рамки с пълно покритие пило или 6 дб рамки.
Разбира се ако на пчеларя му е кеф може да остави майката да обикаля из кошера и да го пръсне това пило и на 50 рамки. Така ще може да каже, имам пило на 50 рамки.
Въобще да казваш пилото в рамки е все едно да кажеш, в джоба си имам 5 банкноти.
Къде и как пчелите разполагат меда, а майката - пилото, е генетичен признак. Има пчели, които ще се справят с твоята ситуация (да натискат с мед майката надолу през рамките), а има и такива, които няма да се справят.
Според мене трябва да пробваш и да видиш дали ще ти се получи. Има шанса при някои семейства да ти се получи, а при други - не.
И аз това питах в тази тема: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2662 , но оттогава нищо ново не научих.
Да си виждал някога цял корпус само с пило по рамките? Христакиев беше писал за два корпуса, мойте ги правя между 4-5, като знам, че в всеки има пило, но на колко рамки и колко от рамката заема, това незнам. Незнам и колко е меда и пергата вътре по рамките. Разликата за мен е, че неговите кошери са два пъти, по-слабо развити от мойте или другия вариант е да оставям/забравям/ по 2-3 магазина с мед в кошерите.
Колеги , благодаря ви за коментарите .
Миналата година на някои кошери се получи точно това , маиката имаше пило на няколко горни корпуса и когато дойде пашата , меда я натисна надолу . Явно пчелите ми го имат заложено това. Но аз се интересувам дали някой въобще е пробвал тази моя , може би луда идея. Както знаете великите изобретения са резултат от мързела на човека.
Това изобретение не е велико - всеки един пчелар се е сещал за него, и аз също. И дори масово го ползвам - още от есента зареждам по един празен корпус под пчелните семейства, че ако нещо се обърка през пролетта, да имат на къде да се разширяват. Проблемът при мене обаче е в това, че медовите корпуси си ги държа на 9 рамки, за да могат пчелите да надграждат, а плодниковите - на 10 рамки. И това обърква цялата мързелива теория, за която си се сетил.
Иначе да - ако пчелите станат много и няма къде да се поберат, те искат или не ще се нанесат в по-долните корпуси. Проблемът обаче е в това, че те могат да ги задръстят с прашец или с нектар например, и майката да няма къде да слезе. И пак казвам - всичко зависи от расата и от гените на пчелите, които ползваш. Има пчели например (италианките са такива), които хаотично задръстват с нектар всяка една свободна килийка, без да се стараят да правят каквато и да било подредба. Има други, които много стриктно държат на правилната подредба на гнездото, и ако нещо не е наред, веднага започват да го пренареждат.
Просто пробвай, за да се убедиш дали пчелите ти са склонни да правят това, което ти си го мислиш.
Аз ще ти кажа за друга мързелива подредба, която се прилага от Илия Павлов от Плевен, но явно неговите пчели са съгласни да го правят това, което той го иска. Той още през пролетта им слага 4 или 5 магазина над плодника и отива да види какво са направили чак през август. Да, ама с моите пчели това не е така. Нали знаеш за проблема със слагането на нов медови корпус - някои пчели искат да го сложиш над вече запълнения корпус с мед, а други - под него. Какво да се прави - въпрос на гени. И ако не направиш това, което го искат пчелите, новия корпус така и може да си остане празен.
Ето и с книгата на Венер - човека си е направил една технология с един полукорпус над пилото, пълен винаги с мед, и после слага медови корпуси над него, защото твърди че медения венец пречи на майката да се качи горе в празните корпуси. Неговите пчели явно са съгласни с това, но я попитай нашите пчели дали мислят същото?
Миналата година направих експеримент- четири кошера /фарар- зазимени на дълбоко дъно плюс два празни магазина, плюс два корпуса със семейството/ пролетта решех да не ги бутам-/ да ротирам, пренареждам или каквото и да е вмешателство в конфигурацията им/.Надявах се когато нектара започне да натиска майката тя да слиза на долу а отгоре да остават пълни с мед корпуси.Да, ама не!От тия кошери не извадих никакъв мед.Впрочем от един от четирите изцедих няколко рамки и есента ги зазимих като сравнително слаби.Така, че съм съгласен с Матеев, че има пчели и пчели.
Колеги ,май наближава време за ротиране на корпусите , много са се "Напънали". Може и да не искарат до към 15 Април.
Имам въпрос към пчеларите с кошери Фарар. Има ли зимна смъртност, причинена от "мъртвата зона" - зоната между рамките от два корпуса на кошери тип Фарар? Може ли да се работи безпроблемно с рамки с обикновена (с нормална височина и ширина) горна летва? За съжаление, малко производители предлагат рамки с ниска (тясна) горна летва, които биха били най-подходящи за корпусните кошери от този тип.
В гр. Батак има производител на кошери и рамки и прави рамки с тънки горни летви. Моите ги купувам от там.
Тази топла зима едва ли е имало проблеми с "мъртвата зона".
Колеги, има една сръбска книга на Милан Матич за работа с кошери Фарар. Никъде не мога да я намеря. Има ли я някой сканирана?
Ves, книгата я има сканирана и качена от колегата Иван Кацаров в групта ПЧЕЛИН във Фейсбук.
Колега , ще ти бъда много благодарен ако я изпратиш и на мен. На лични ще ти пусна моя мейл адрес.
Благодаря предварително.
При кошерите Фарар няма мъртва зона.Силните семейства заемат и двата корпуса,а слабите зимуват в горния корпус.Дебелината на горната летва е 12мм.,което за рамка с Н=160мм. е достатъчно.От личен опит знам,че пчеларя трябва да е и дърводелец.По неволя станах такъв след като няколко пъти бях ,,издънен'' от,,майстори''.Най-фрапиращият случай е,когато изтървах една акациева паша,защото ,,майстора'' не ми направи поръчаните магазини.Когато ги достави и започнах да ги зареждам рамките падаха,защото магазините бях много дълги.Явно не беше гледал мострата,която му оставих, а на баба си скрина.:laughing:
Това все пак са важни уточнения, за да можем да твърдим, а и да сме спокойни, че няма мъртва зона. Щото има ги вариациите магазин отгоре, магазин отдолу, па пълен, па празен, па и ДД... А и горната летва, ако е стандарт... Има някои все по една минута не им стига, на други един сантим, тука е същата работа.
Забелязал съм на моите ЛР кошери, че пчелите правят восъчни мостове между рамките от горния и долния корпус, което им помага лесно да преминават по тях. При първото пролетно повдигане на горния корпус, много от питите на долния се оказват свързани към пити от горния. Затова, след основния преглед през началото на август, избягвам да вадя пити от горния корпус, за да не прекъсвам тези мостове.
Правят и на плодниците и на магазините на ДБ. Ако наредиш 2-3 магазина....ще ги свържат всичките. Нищо, че растоянието е 8-9мм. На моите магазини и плодници е толкова, и почти всички пити ги свързват. Ако не го остъргвам тоя восък, голямо мачкане на пчели пада.
Само да кажа че във групата ПЧЕЛИН има още една трета част на книгата. Сега я прегледах набързо, надявам да ми остане време утре да я прочета по-внимателно за да вникна в нещата. Миналата година заселих два Фарара с идеята тази година да пробвам двумайчин кошер, но за жалост едната майка се оказа пълна скръб. Купих я от магазина, някаква ловешка, така че може и да ми се провали пробата за тази година.
Благодаря на delpi за вниманието ! Ето линковете в dox :
http://dox.bg/files/dw?a=dbccbc9a3b
http://dox.bg/files/dw?a=db24332e71
http://dox.bg/files/dw?a=cc7941fe1f
Интересна книга, имам я още от когато излезна, но едно е на книга, другое реялноста: Две майки с ханеманова решетка!? Едната загива винаги, такова развите не се получава?
Ако някой колега, го получавал да пише!
Кога загива, зимата или през активния сезон?
По метода на Фарар, кошера всъщност повечето време е едномайчин. Всъщност имаш два едномайчини кошера, които обединяваш 2 месеца преди пашата. После един месец преди края на пашата махаш ханемановите решетки за да остане пак една майка. Зимува с една майка.
Това което ми се струва проблемно при неговия метод е, че се слагат магазини между двете семейства, които обаче никога не трябва се пълнят на 100%. Тоест пчеларя трябва периодично да преглежда магазините между семействата и ако някой се напълни до 50-70% да го сложи най-отгоре върху кошера, а между семействта да се сложи нов празен магазин.
п.п. Да допълня, другото което ми е проблемно е, че трябва всяка година да произвеждаш нови майки, наполовина колкото са ти кошерите. И това без да броим загубите и слабите майки. Значи общо всяка година трябва да произвеждаш/купуваш толкова майки колкото са ти кошерите.
По време на активния сезон. Това което описват в книгата; паша с две майки никога не ми се получи, когато работих преди години с фарар и се отказах от него. Прегледай схемата-картинката 62-63 страница. Няма магазин, само ХР>
Помисли още малко !Ако не си последен етаж,ще дойде комшията над теб и ще те попита ''Е ,сега к,во праим ? '' /въпрос на всички катаджии в БГ/
Ти набиваш шия в раменете т.е. вдигаш рамене и правиш физиономия на ни лук ял ,ни лук мирисал . И той гордо казва –На всеки час шумотевица ,по 1 буркан омния с мед /няма значение ,плътен или не .Започнеш ли ,счита се за час./ Това е началото. Под теб ,комшията ще дойде и ще ти зададе въпроса –Комши, усети ли земетресението ? Полюлея още се клати и ми напомня за ''тука има , тука нема '' А......аа ,ти имаш машинка и работиш на нея . Кошерчета, пчелички,медец . ЧУЙ, СЕГА КОМШИ !За всяко земетресение което ти предизвикаш ,даваш по кило мед .Иначе.е.......ееееее .Ти знаеш .
Е ,те това е действителността.
Пак успя да ме разсмееш посред нощ! :laughing:
Тези буркани с мед за нищо ги нямаш. :laughing:
Сега...обяснявам:
Направих помещение 50-60м2.
Тавана - минимум 12см изолация.
Стените - тухла + външна и вътрешна изолация. Друга екстра която ще си запазя като информация.
Вратите ще са с 4 успоредни уплътнения(мога да го използвам за бункер). Ламарината заварена и залепена с PU уплътнител, за да не вибрира. 4см изолация на вратите + 2.5см дъски върху нея.
В ъглите най-вероятно ще има дунапрен, но още не съм решил как да го направя.
Прозорците с 10см камера, където е възможно.
Пода 10см повдигнат върху скара.
Други екстри, които нямам времето да описвам.
Мога да си направя звукозаписно студио в това помещение.
Забрави да облицоваш стените с корк.Тъй де за всеки случай.
Наистина ми се струва, че прекалено много площ отива като дървения. Освен това при многокорпусните системи точните вътрешни размери са от още по-голямо значение, а с тези дърводелци.... Не знам аз ли не мога да случа или всичките са такива, но се замислям дали да не си взема летви и сам да си ги режа. Обаче тогава ще се получи проблем с основите. Нормално един ДБ лист се дели на две, ако правя рамки с по-тънки летви основата ще идва къса. Като искам магазините да са си стандартни размери.
Трябва да следиш дали рамките отговарят на кошерите и обратното, защото няколко мм може да ти създават главоболия и да се ядосваш при всяко отваряне. А най-важното е да ти е удобно за работа и да изисква минимум време и труд.
Моите основи са 27 х 41, режа основата на 3 парчета по 9 см. Под основите остава около 5мм, което пчелите изграждат много бързо. Странично имам по 2-3мм, което е напълно достатъчно. Ако са ти добри основите, пчелите ги залепят странично и долу за около 12 часа, а основата е изградена напълно за 1-3 дни. Пчелите не градят като шевна машина, а се събират където им хареса и започват градеж на участъци. Иначе като им пъхна ДБ рамка, изграждат я за ден-ден и половина.
Дали не е време за още един магазин за мойте "блондинки"?
Прикачен файл 6570
Шивач, Фарар пише, че плодника трябва да се състои от 4 елемента/магазина/.
По-скоро 3, като идеята е преди сезона да се ограничи майката на 2, че и на 1 магазин, за да оползотворяват пашата, а да не се разсейват с пилото, понеже нямам опит, взех компромисно решение да огранича плодника на 2 магазина, пък после ще се адаптирам спрямо ситуацията.
Тъй де, ама това предполага наличие на тежка подемна техника около кошерите :laughing:
Прикачен файл 6575
Прикачен файл 6576
Щом аз се справям сам, значи може и без подемна техника. Качвам снимки от днес както ти бях писал. Първата е с майка от Дони от миналата година. Семействата са с една майка.Прикачен файл 6578
Това е първенеца от мойте майки, пак е минало-годишна отводка правени по едно време с на Дони.Прикачен файл 6579
Е, то е ясно, че имам да уча още доооста.
Страничния ефект на наученото, както беше казал някой от древногръцките философи, е че колкото повече знаеш, толкова повече разбираш, че имаш още повече да научаваш(нещо в този дух), а пък за практиката важи още повече.
Това не е точно Фарар, а ДБ корпус с повечко магазини. Някаде съм почти изцяло на ДБ корпуси, но технологията е създаваш ти. Четеш,пробваш/за твоя район/и прилагаш, каде от Фарар, каде от Венер, каде от някой друг :-) :-) :-) :-) . Докато мойте събраха мед от първата акация преди 10-15 дена, на комшийте се роят в момента. Сега чакам да съберат от акацията, която тепърва почва да цъфти. В събота започвам да вадим меда на брат ми, че неговия е от рапица и веднага после моя за да мога да ум освободя място.
п.с. Г.Георгиев/боби/преди извесно време писахме в друга тема. Намери разликите между мойте и твойте. Помисли пак на това което ти писах, но най важното е, че ти си решаваш сам какво да правиш.
Здравейте! Весели празници и дваж по-весели делници:) Мога ли и как да си закупя отводка във рамки за ФАРАР?
Здравейте колеги. Някой ако може пак да постне книгата, че линка е отново не активен,
предварително благодаря.
Колега надявам се всичко да е наред !
http://dox.bg/files/dw?a=63d43c7618
http://dox.bg/files/dw?a=bbc4ff49c8
http://dox.bg/files/dw?a=c912712a3f
Благодаря! Къде мога да намеря електронен вариант на тази книгата?
Прикачен файл 7615
Доколкото знам няма такъв.
Преди да тръгна в тази посока, колеги, искам да попитам:
1. Всички мои магазини(10-рамкови) направени за 9 рамки.
2. Всички рамки за магазини "бургаски" (пластмасови)
Става това оборудване за технлогията, или дали трябва да бъде нещо, което да променя?
Ако питите са надградени и майката не може да снася в тях, ще трябва да ги ползваш само за мед. Трябват ти 4 магазина за корпус със нормални рамки, може и да са с пластмасови основи.
Здравейте колеги! Искам на пролет (на овошки) да си сложа по един магазин за прашец. На дъно магазин, после ханеманова решетка и плодник. После , на акация, слагаме отгоре, заливат, запечатват. Обаче... магазини с "бургаски" пластикови основи (НЕ изградени с восък!)
Ще свършат ли работа тези, как то казва производител - "пластикови полуизградени основи"???
Последно време една мисъл ме мъчи. Как да пчеларствам с фарар с един 8 рамков магазин за плодник. Би ли се получило добре, ако конфигурцията е следна. дъно магазин в който ще се трупа прашеца/ ХР/ магазин с майката за пило/ ХР / магазин който ще ми е с мед, целогодишно? Целта на този карцер е да се постигнат няколко неща, точно разпределение на прашец, пило мед. Винаги да се знае къде е майката, анти роево до някъде... Това да се случва още като подредба април, като кошера вече е изпълнил един корпус с пило и пчели, да се демарират в долен на основи, а този с пилото да стане горен и разделен с ХР... да се залее с нектар/сироп и това да ни е шапката... Идеята не ми е още много изчистена, защото я няма и практиката в това..