Обрамчена, имате предвид с дървени летви, така че да служи за прелка за горния корпус? А отваряте ли прелките на медовите корпуси, така че събирачките директно да минават отгоре или е лоша идея?
Аз съм четвърта година пчелар и още доизработвам технологията, защото на теория има взаимно изключващи се мнения, които ми костват цели сезони да проверя кое е правилното. Може да са ми елементарни въпросите, но стигнах до някои от детайлите, които ме препъват на моменти.
Обрамчена, vlado със сигурност има предвид това, че ХР не трябва да ляга върху рамките и рамките не трябва да стъпват върху нея. Грубо казано Пчелите да минават спокойно от междурамие на междурамие. Прелките на медовите корпуси/магазини при мен са затворени, но при определени цели и съответно техники на работа могат да се ползват. Само че пак отиваме към теорията и необходимостта от намиране на "правилния" начин... За което обикновено трябват години.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте колеги , някой от вас пробвал ли е да развие на пролет кошера на два корпуса , а след това да постави под тях още три с восъчни основи и изградени пити през една и да го остави така до края на медосбора ? Тази идея ми дойде от прочетеното за развитието на пчелното семейство в хралупа , там никой не ги бърника , ротира и разширява пре две седмици. По този начин си мисля , че можем да си спестим много труд , ходене до пчелините , роене , а и меда ще го вземем накрая на сезона и довиждане до пролетта.
Няма да се получи така,трябва да е с плодникови и магазинни рамки! Четох руска статия за това и се каня да пробвам. Ако не са смесени рамките,пчелите приемали горните летви на рамките в долния корпус/магазин за дъно и не се получавало,така че трябвало да е със смесени рамки и така да се получи застъпване. Поне така е описал автора,който е правил експеримента.
Когато вдигнем двата или трите корпуса които се явяват плодник , върху други три или четири корпуса и започне пашата , няма ли меда да "натисне " майката да осеменява в по- долните корпуси , по принцип така се работи и в момента . Защо трябва да работим с два вида рамки? Ако ще се работи с два вида рамки , то по- добре да се работи само с плодникови ДБ по корпусна технология на осем рамкови корпуси за да ни е по- леко .
По този начин работят и с лежаците , нареждат восъчни основи и изградени пити и чакат. Не съм запознат на практика , но от прочетеното за тях останах с такова впечатление. Ако бъркам моля за извинение.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))