Днес официално приключих със един от пчелините си и по-специално този в село Новоселец.
Бяха ми откраднати 50 кошера.
Плодниците бяха качени върху магазините със пити.
Лоша работа ще се наложи да се снабдя с охранителна система.
Преглед за печат
Днес официално приключих със един от пчелините си и по-специално този в село Новоселец.
Бяха ми откраднати 50 кошера.
Плодниците бяха качени върху магазините със пити.
Лоша работа ще се наложи да се снабдя с охранителна система.
В село Ковачева пробваха да вземат,но не се получи.Още повече,че там имам охрана.
В този район яко се краде.Още 3 ма колеги от селото са пострадали от тези изверги в рамките на няколко месеца.
В пределите на селото съм,но никой не е чул нито видял нещо. Изчакали са да изсъхне и са действали извергите.
Всички дъна бяха хванати със синджири забити в земята.Но крадеца от нищо не се страхува.
За момента нямам снимки,но при първа възможност ще кача.
Чудя се само чипове в рамките ли да сложа или охранителна система.
Гадна държава сме ей.Заслужават да си направиш пчелина на центъра на селото или по точно пред парламента и да имат постоянно рапицова паша.После искат да си изнасяме пчелите извън населените места е как да стане
Прав сте господин Зуница,програмите са проблем и на заболяванията.Сега си се чудя,как припечелвахме преди програмите.Аз лично си купих апартамент и кола. Нищо че бе Москвич ,ама НОВ.Това бе 1988г.А сега без програма проблем!
И преди програмите се е крадяло и по време на програмите и след като спрат програмите пак ще се краде.Камери наслагаха в доста села и пак се краде.Много хора си изградиха охранителни системи и видеонаблюдение и същата работа ,гледаш записите как ти товарят кошерите и те правят на глупак и нищо не може да направиш.Докато не променят закона за частната собственост няма да се променят нещата.
На фона на демографската структура,която само ще се влошава за в бъдеще, и нуждата от гласоподаватели, дупетатите НИКОГА няма да гласуват закон за частната собственост,като и за личното оръжие.Нашият "еЛИТ" много добре знае,че развърже ли ръцете на Българина,е твърде вероятно да го отнесе скоропостижно,барабар с неговите избиратели.
Докато има хора които купуват крадени кошери, то ще има и такива които да ги крадат.
Докато има програми, то ще има хора които да крадат, че да не връщат пари.
Според мен е нужна само видео система, но трябва да снима около пчелина, а не в него. Няма смисъл да гледаш как ти изнасят кошерите. Има смисъл да видиш регистрационния номер на автомобила.
Ако имаш номера, то намираш приятел в МВР с достъп и вземаш имената и адреса на собственика. Пращаш момчета с тръби и тупаници докато има зъби в устата. Последното го повтаряш докато кошерите не се върнат в пчелина ти. Проблема е само, че трябва да изчакаш след като се провери крадеца в МВР, защото в системата има логове и показва кой го е проверявал и кога.
След като полицията нищо не може да направи, то тръбата му е майката.
Обобщаването само прикрива проблема.Краде се откак свят светува, но се краде това от което може да имаш някаква макар и нищожна полза.Никой не краде използвана тоалетна хартия.Програмите с безконтролното раздаване на пари на хора, които са виждали пчели само на картинка доведоха до това , че "програмистите" с големите си зимни загуби са готови клиенти на крадците.Има ли търсене , ще има и предлагане. Проверете статистиката колко са загубените от "програмистите" семейства през зимата.Подозирам , че загубите ще клонят към нула.Всъщност защо ли кражбите се засилват напролет , а не са есен и зиме? Ако крадеш на есен трябва да си сигурен , че няма да загубиш откраднатото през зимата.Ама като не си пчелар ,а "програмист" е трудно да си уверен в оцеляването на "придобивката".Чиста работа си е на пролет да прибереш чуждия труд , а и държавата да ти плати за това.
Дамянов ,нещо ти е несъвършенна системата за охрана.Много свидетели ми се виждат.Понеже си на вълна електротехника една идея: нещо ,като електропастир ,но ниско до земята и с не по-малко от 220в.В най -тъмният ъгъл на двора ,трап 2/1/1.Остава някаква евтина оведомителна система.Отиваш и почистваш. заб: това да се чете само от хора с богата фантазия.:laughing:
Какви свидетели?!?! :laughing: Тук говорим само теоретично.;)
Нямаш право да биеш крадеца...такива са ни законите. Можеш само да го почерпиш една ракия и да го помолиш да ти остави някой кошер.
На практика ако имаш въже в багажника и пътя до пчелина ти е от едър чакъл, то можеш да го разходиш, че да разгледа хубаво какво може да се краде.
При мен е така, че 24 часа на ден има някой от семейството ми в движение или буден и последния път стигнах за 5-10 мин до пчелина(на другия край на града).
https://www.youtube.com/watch?v=0U-yI05q0Yc
Малко снимки от кошерите ми.
Ще подаря 20 кошера на този който ги намери.
Сети се кой си водил да ги гледа в скоро време и кой знае за тях. В много голям процент от престъпленията извършителя се оказва в широкото обкръжение.
По кое време на деня са ги взели, само рамки или целите кошери. Кажи да знаем как действат апашите.
Късно вечерта са ги взели.
Изчакано е да изсъхне и са действали.Били са най-малко 3 ма.Единия е рязал синджирите,а други двама са ги товарили.
Нищо не са оставили.
Около Новоселец,Ковачево яко се краде.Намира се точно около ТЕЦ 2
Отново кражба. Мислех да не се оплаквам, но не се сдържах. И не се сдържах, защото не мога да приема, че държавата ще плати на някой за това, че са му умрели пчелите, а за кражба не. За трета година ми унищожават по няколко семейства. Вземат по шест пити. Пилото с пчелите и майката. 2013год. - четири през пролетта и четири през есента. 2014 год. - четири през пролетта и четири през есента. Освен това миналата година ми запалиха и пчелина. Изгоряха още четири кошера, а от караваната останаха само железата на рамата, тъй като и алуминиевите панели се стопиха. През тази година обаче станаха изключително нагли. Само сега ми задигнаха тринадесет. Пчелина е на ПС "Тръстиково", намираща се в землището на с. Константиново, Община Камено, Бургаско. Заградено е с оградна мрежа. Рамките ми са маркирани с номера на пчелина. Полицията явно не си дава зор, защото до сега нищо не са открили и крадците се чувстват безнаказани. Не проумявам що за хора могат да извършат тези кражби. Моля, ако някой има информация за свой съсед в Бургаско, на когото да са му "роили" по това време пчелите да подаде сигналче. № жигосан на рамките е BG 81290140. Дано пък да им излезе късмета този път на крадците. А защо да не плаща за такива случаи и държавата или полицията, след като не може да ни опази. А ако им останат пари за заплати след като възстановят щетите - "Халал да са им".
Колега ,съчувствам ти.Затова бях против всякакви идеи да се вадят пчелините от селата.В района на Константиново виждам няколко пчелина насред полето ,но незнаех ,че стават кражби.
колко струва годишно проследяването на 1 кошер чрез джипиес???.....на 30-40 кошера, 2-3 да са са с джипиеси, и вероятността да натварят един от тях е много голяма...пък после дали ще се обърнем към полицията, или дебеловратите мунчета....те си знаят работата!!
Бях решил да купувам пчели, ама при тези кражби не се знае какво се купува, и се отказах.
Може да стане грешка и мутрите да дойдат при мен, вместо при крадците.
Здравейте,
Слави 13, не се отказвай.
Купи ги с нот. заверен договор за покупко-продажба.
Поздрави, Г. Георгиев
Струва минималния заряд на една предплатена карта към някой мобилен оператор плюс стотина лева еднократно за устройството. По-трудничко е да му се осигури по сигурно захранване защото фабричното държи много малко. Устройството може да се нагласи да праща СМС ако се премести от мястото си с няколко метра. После пуска координати при поискване които с помощта не таблетче или смартфона веднага се показват на картата. Искрено се надявам да не ме събуди СМС от раздвижен кошер, но този който го е раздвижил няма да му се размине.
Скоро четох някаде за ловна камера с карта.Някой знае ли за нещо подобно.
Колеги,
Дайте линк да видя как изглежда такова устройство за кошери! Важно е за мен да си отговоря на следните въпроси:
1. Колко консумира, с каква батерия работи и колко изкарва без смяна или зареждане на батерията?
2. Каква чувствителност има с вградената си антена под ламарината на капака на кошера?
3. Какви са неговите размери и как може да се скрие в кошера, за да не се открива и унищожава лесно?
Колега tarty имам приятел ,който си е сложил ловна камера на кошерите и е мн.доволен.Демонстрира ми как работи.Изпрати sms и веднага камерата му прати снимка,но ако някой наруши пространството от 10 -15метра от кошерите и тя автоматично започва да праща снимки.Батерията,по думи на производителя, траела около 5-6месеца,но колегата каза ,че някъде около 2-3мес.издържа и после презареждане.В ebay ги имало на по ниска цена.Разгледай ги
http://apireginenucleisciamipacchi.w...PER_ARNIE.html
незнам дали ще ти помогне
И аз съм се насочил към фотокапан(ловна камера), но не мога да измисля как да го маскирам добре. Срещу 5лв./мес.сим карта имаш снимки на имейл или ммс при движение на до 20 метра пред камерата денонощно. Гледам тези:http://spyboar.com/product-category/...5%D1%80%D0%B8/
http://www.dx.com/s/gps+tracker
Ако имаш време, разрови се из тези примерно и избери подходящо.
Не ги бях разглеждал скоро и сега попаднах на нещо интересно http://spy.bg/gps-trakeri/1014/ В раздела gps проследяване има и още модели.
Ето ловни камери - предимно китайци, но те всичките са китайци.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...Text=&_sacat=0
Мерси за линковете! Гледал съм ги тия, някои от тях още преди 4 г когато в другия форум се подхвана темата за GPS проследяването. Нито едно не ми хваща окото. Нито едно не дава отговор на моите три въпроса. Всички те са направени или да ги носиш в джоба си по време на неделния излет за гъби в гората (за да не се загубиш) или да ги сложиш в раничката на детенце и да го следиш дали се прибира по зададения маршрут от училище. Това се появи първо на пазара: http://www.dx.com/p/portable-mini-gs...9#.VREKCY7Ge0c . Това от последния ти линк е това: http://www.dx.com/p/heacent-800-wate...3#.VREIr47Ge0c
Който има 300 излишни лева може да го пробва и да напише отзив. Но да забрави за соларното захранване, освен ако не е решил да го монтира върху капака на кошера. И за истински 2000mAh батерия в китайско изпълнение. Ял съм им попарата на литиевите акумулаторчета!
PS Колкото до ловните камери, те за мен са абсолютно непригодни за охрана на пчелини. Какви са основните им недостатъци:
1. Малък обхват на реално качествено снимане (около 10-15м денем и под 10м нощем)
2. Неефективни за покриване на големи площи или периметри
3. Трудно се монтират и насочват в правилната посока, като едновременно с това самите те да са скрити за погледите на околните.
4. Висока цена и много привлекателни като обект на кражба.
Но ако някой тук си купил и монтирал такава и има преки лични наблюдения нека ги сподели. Може да качи и малко дневни и нощни снимки.
Плюс изредените недостатъци се питам: ето хубава снимка ,някакъв левент с шапка и какво правя по нататък.Каква работа и къде ще ми свърши снимката?Е ако случайно го позная -е ясно.
Ако случайно го познаеш можеш само "извънсъдебно" да решиш проблема. Писал съм това и по форуми и по фейсбук групи:
Видеонаблюдението има само спомагателни функции към една система за охрана на пчелини. Неговата роля е ако системата подаде сигнал за събитие да включиш камерите и да видиш дали наистина става нещо и какво по-точно.
Това е личното ми мнение и не задължавам с него никого. Всеки има правото да изпита нещата на собствен гръб и джоб.
Да ви кажа и аз за общия проблем на всички тези устройства. Това са LiPo или LiIon акумулаторите. Тези акумулатори много бързо деградират на температури над 20-25 градуса. Ако се сложат вътре в кошера на температура 35 градуса, няма да издържат и 3 месеца. А това устройство със соларния панел трябва да се сложи някъде на слънце, което означава, че денем ще се нагрява до 40-50 градуса. Акумулатора вътре в него няма да издържи и 1 месец - ще се подуе и ще се пръсне.
Дори и температурите върху акумулатора да са нормални, той пак деградира за година, година и половина. Всички го знаете това по GSM-ите си. Още през първата година капацитета намалява на половина, а третата година вече си е за смяна. Ако купувате някакви устройства с вградена несменяема литиева батерия, то това автоматично означава, че това устройство трябва да бъде ИЗХВЪРЛЕНО след 2 максимум 3 години.
Ако искате някакво устройство с несменяеми батерии да издържи 7-8 години, задължително то трябва да се захранва с КАЧЕСТВЕНИ NiMH акумулатори. Сред китайските NiMH акумулатори също има боклуци, но ако си купите хубави западни NiMH, повечето от тях издържат по 8-10 години (2-3 хиляди цикъла). Още по-добре е когато си купувате каквото и да било електронно устройство е да изберете такова, което се захранва със СМЕНЯЕМИ NiMH акумулатори. Само тогава ще имате шанс това устройство да го използвате поне 10-15 години.
Цялата съвременна индустрия е луднала по LiPo и LiIon батериите, само защото така си осигурява вие бързо да изхвърлите устройството (лаптоп, фотоапарат, GSM и т.н.) и след 2 години да си купите ново. Устройствата, които наистина са предназначени за по-много години експлоатация, имат в себе си вградени СМЕНЯЕМИ NiMH акумулатори.
Да ,добре -виждам ,дори и в реално време .Какво става после? Какво ми помага това?
Ако това се случи (не ти го пожелавам) ще ти е все едно къде ще те намерят.
Искам да си кажа и моето мнение по въпроса със соларните захранвания на каквито и да било устройства, използвани на пчелина или вътре в кошерите. Логиката за организиране на такова захранване трябва да бъде следната и според мене това е ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖНАТА ЛОГИКА:
СОЛАРЕН ПАНЕЛ
Слага се на такова място в пчелина, което денем да се осветява от слънцето. Наклона на панела трябва да е поне 60 градуса, а още по-добре е да е ВЕРТИКАЛЕН. При вертикален панел ще получим по-малко енергия, но за сметка на това ще се САМОПОЧИСТВА при дъжд, сняг, пепел, кал, паднали листа и клони и т.н. Панела е обърнат на юг и пред него не трябва да има засенчващи обекти (сгради, дървета, стълбове, огради и т.н.).
АКУМУЛАТОР
Най-добре е този акумулатор да представлява пакет от сменяеми NiMH акумулатори или при голям капацитет - AGM или MVR оловни акумулатори от Монбат. Физически най-доброто място на тези акумулатори е на 1-2 метра под земята. Там е единственото място, където целогодишно им се осигурява оптимална температура на работа - 10-15 градуса. Няма замръзване през зимата, няма и прегряване през лятото. При това положение живота на акумулаторите силно се удължава.
Та соларния панел някъде в единия край на пчелина дава енергия. С проводници под земята тази енергия се транспортира до акумулатор под земята, който може да бъде отдалечен дори и на 100-200 метра разстояние. Там близо до акумулатора се намира и електрониката за контрол на заряда, като за нея вече не е задължително да е под земята. След това се опроводява целия пчелин с подземни проводници, които отиват до всяка една стойка, а от нея - и до всеки един кошер. Вътре в кошерите вече си има всякакви устройства, захранвани с външна енергия, но имащи в себе си и малки NiMH акумулаторчета в случай че кошера бъде откраднат. Тези малки NiMH акумулаторчета винаги си стоят в режим на подзаряд и тяхната роля е да поемат захранването на устройството само след като кошера е откраднат и е останал на автономно захранване. Съобразно капацитета на тези малки акумулаторчета автономната работа на устройството може да е 7-8 часа, а може и няколко дена.
Та това е концепцията за енергийно захранване на пчелина. Друга концепция НЯМА. Всякакви опити да се осигури соларно захранване на самия кошер ще бъде груба грешка - панела ще се вижда и точно този кошер няма да бъде откраднат.
Аз се чудя с какво да раздразня пчелите и да ги накарам да излязат от кошера и да почнат да жилят, след като получа сигнал за навлизане в периметъра на пчелина.
Пусни ток през тях на слаби импулси - направо побесняват. Ха-ха ..... нали това е принципа на събиране на пчелната отрова. Биеш с ток пчелите, те вадят жилото и тръгват да търсят в кого да го забият.
Tarty,ще го питам за повече подробности,но гледам в бг. сайтове има различни модели според портфейла,а за снимките които прави все ще ти потрябват за някъде:къде номер ще хване,къде фейс на някой .Наскоро някой помощник ми помогнал и отковал 2дъски от дюшемето,две тръби ми взели ,но може да са му нужни,сигурно ВиК ще прекарва.Ако имах камерка поне щях да знам къде да ги търся
Пчелина ми е в началото на гора,от едната ми страна е стръмно дере и има само един път по който може да минат.Не е наложително да слагам на всеки кошер датчик и си мисля,че една камера която да ми прати смс и снимка ще е достатачно.
Майтап ,ама се сетих за един каубойски филм.Приказката беше ,че като носиш пищови -трябва да си готов да ги използваш.Имам познат ,който си заявява :хвана ли го направо го гърмя и го заравям.Като видите снимките ,какво ще направите.Сори май питам за трети път.:bigsmile:
Не го ли затриеш си вързан.Може накрая и телевизор да му купиш.:laughing:
Със съседа дебнем циганска бригада и той е поставил тиха аларма(датчици) вързани към СОД на Г около мен. Просто си нямат на идея какво ще им се случи. Има 3 пътя, а ние сме с минимум 5 коли, а съседа там живее.
Полицията ги дебне от 4-5 години, но хванаха само един от бригадата. На съседа му откраднаха стока за десетки хиляди на индианска нишка и всяка вечер по малко. Това са тонове стока, а не 1000 лева в чантичка. Спира лада с ремарке и две каруци и започва да се изнася ама здраво, ако ги накараш да бачкат така за заплата ще ти откажат.
Какво говориш.Няколко месеца гледах как мангалите разбиват бетон от бивша кравеферма.На всяко минаване си мислех: с тази енергия и това блъскане ,щяха да изкопаят и да насеят половиния окръг.Да ама рома ,как ще чака да поникне ,да завърже ,да узрее ,че да бере.Бат Бойко е като бащица ,кво им требе.
Голеги, нека се види на камерата лице на човек,номер на кола и смятам,че на всеки ще му се раздвижи фантазията и ще намисли как да му го върне.Но и до полицията може да подаде сигнал
Колеги един приятел от Елхово му направили пролетен преглед. Камерата го заснела, но както става в тази нощ моб. оператори имали слаб сигнал и камерата не подала сигнал. Въпреки това е направила клипове и снимки.Това е клипа. https://youtu.be/pE7ewANNP6
Нещо не успях да го къча. Преди време моят приятел ми се оплакваше, че камерата е много чувствителна и му праща снимки на котки, бурсуци, птички и смо го будила нощем, но в тази вечер-греда. Крадците са записани как проверяват рамките и после ги връщат. Още не е видял какво му липсва от кошерите
Дано колегата успее да ги намери.Все пак има снимки и записи на извършителите.
И на мене ми откраднаха 3 финландски нуклеуса заедно със семействата от един от пчелините. Предполагам че са били с лека кола, щом са взели толкова малко. Вероятно са били някакви преминаващи крадци-пчелари, които са видели пчелина от главния път. Не вярвам да са от селото, защото веднага ще си позная нуклеусите, а освен това в тях има и скрити RFID тагове. Катинара са го строшили с някакъв инструмент - тоест били са подготвени за кражба.
Та тъжно или не, трябва да обявя че сред нас пчеларите има и ИЗПЕЧЕНИ КРАДЦИ, в багажника на които постоянно стои оборудване за взлом (разбиване/ рязане на катинари). И пътувайки из страната те извършват грабежи на пчелините, които се виждат от главния път.
Досега са ми крадили оградни колове и оградна мрежа, но това е ясно, че са местни цигани. За пръв път обаче имам и кражба от пчелари, при това умишлена и планирана (имат подготвено оборудване в багажника, ако им падне сгоден случай).
Нали съм ви писал ,моите бяха супер в гората ,но сега са в село.Когато стане приказка ,къде да са пчелините -да не объркате пак верния отговор.:bigsmile:
Да има ги записани крадците и макар през булата си личат
Здравейте,
В промяната на закона трябва да се борим да влезе киминализирането на кражбата на кошери. Хванат ли го директно в панделата за поне 10год.
Поздрави, Г. Георгиев
Много сериозен проблем се оказа кражбата на пчелни семейства,преди не знам как е било,но сега почти през ден чувам,че на някой му откраднали кошерите.Искахме КБП има я,давайте да правим нещо против кражбите,при мен няма откраднато,но защо трябва да чакаме.
Днес открихме една много странна картинка в 6 семейства на един от пчелините ми. Кошера е пълен с пчели, има и много нектар/мед, но няма майка и няма грам пило. Няма и маточници. Все едно всичкото пило е изчезнало за 1 секунда, и пчелите не са имали време да заложат маточник. Само преди 1 седмица на същия този пчелин е ходено да се слагат рамки за градеж, и ако имаше някакъв проблем с тези семейства, щеше да бъде открит още тогава.
Накратко - пилото и майката липсват, но семействата са в цветущо здраве и довчера са работили с пълна сила, напълвайки почти един корпус с нектар и мед. Корпусите са пълни с рамки - тоест на пръв поглед не става въпрос за кражба. Ако беше един единствен кошер, сигурно нямаше да му обърнем внимание, но тази загадка да се случи едновременно в 6 кошера - това вече си е много съмнително.
Та съмнениета ми са, че става въпрос за кражба на рамки с пило, млади пчели и майка. При това кражбата е направена от човек, който е знаел кода на катинара на входната врата, и който се е подготвил предварително с празни рамки, които да ги подмени с пълни. Идеята му е била да прикрие кражбата, за да може да идва пак и пак и пак. Един бог знае колко рамки с пило са откраднати. Забелязахме го в 6 семейства, защото бяха опоскани на 100%, но ако е вземал по 1-2 пити и от останалите семейства, няма как това да го разберем.
И така - как може полицията да ми помогне при един такъв казус? Та аз не мога дори и да докажа, че наистина е имало кражба. Ако отида да подам сигнал - просто ще ми се изсмеят.
Ако тези кошери са натрупали нектар , това означава , че са много силни и са имали запечатано пило поне на 9 рамки . Ако са корпусни имат пило поне на два корпуса и ако не е останало никакво пило, то значи че някой е взел по петнайсеттина рамки на кошер минимум . Но факта , че няма маточници означава , че са взети абсолютно всички пити под ханемановата решетка , иначе шанса на 6 кошера да не остане нито едно яйце е равен на джакпот от тотото .
Звучи като перфектна кражба.
Много интересно. Хем си е откраднал рамки, хем си е и донесъл за да запълни празнината. Егати добрия крадец. И то със същите рамки, че дори насмалко нямало и да се разбере.:tres:
Един съвет от мен: - я ги претръскай (разпитай, претърси) твоите чираци.
И на мен ми прилича на вътрешна работа....Все едно крадеца е знаел и състоянието на семействата и кода на катинара.
Успех в търсенето на нахалника!
За мен няма нищо странно при г-н Матеев. Аз имам същия случай с 2 - ва от мойте кошери тази седмица. Пълни с мед и пчели и без никакво пило без майка без маточници. Аз не съм мърдал от пчелина и никой не е влизал със сигурност. Вчера им прехвърлих резервни семейства. Най-вероятно съм притиснал майките или просто те са се изпърцали. Миналата година също имах случаи когато виждам майката а тя е спряла да снася. Утре когато освобождавам майките пак ще ги преровя.
Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.
Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.
И аз така ги виждам нещата, обаче защо пък пчелите не усещат, че майката е спряла да снася и да реагират навреме .
Една моя отводка , останала без майка имаше 4-5 зрели маточника на 26.04 , а на 6.05 няма майка, няма пило и от маточниците никаква следа , все едно не ги е имало .
Та да не би нещо такова да е станало , излюпени но загубени майки .
Пчелите не регулират снасянето(като изключим храненето, но това е при работеща майка) на майката и ако тя спре няма как да и наложат да снася.
От маточниците са се излюпили майки, но е възможно да не са се върнали, а не е сигурно и маточниците колко са маточници.
Не да и наложат да снася , а да заложат свищеви маточник, но явно понеже са и силни феромоните изпускат момента .
Маточниците си бяха маточници и поне един квакаше на 26.04 , но и миналата година загубих няколко майки по това време, явно много ги хапват птиците сега , а и дали е загубена ще видя утре със сигурност .
Никак !Ще пиеш една студена вода.Документирано от охранителни камери ,не се приема за доказателство в съда.Трябва да е СРС. Това е дереджето в една прогнила/от американски гнилец/ пчелна популация на Балканския полуостров.Време и е да отиде в небитието ,като древните шумери.Песимизъм!!! Не ,пълна реалност,И г–да модератори,администратори, собственици на форума,не трийте подобни постове,те са отражение на действителността в тази пчелна популация ,със затихващи функции.Матеев ,слагай освен камери и по 1 автоматчик с Калашник.Какво съм направил: 1.Табела –СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ !Един дядо Груйо / РПГ/ в средата на пчелина , на станок,през 4 мин. един селсин го врътка ,от портала до последната точка.Денонощно.Малко проблеми с така наречената ''Държава'':laughing::laughing::laughing:, но всичко отминава .Ни лук ял, ни лук мирисаел.
Все още не съм се изчистил от старите рамки, с които купувах едно време първите си кошери. При това положение в много мои кошери има както мои рамки, така и чужди. В откраднатите кошери преобладават чуждите рамки, но как да докажа че наистина са подменени?
Иначе сред откраднатите рамки със сигурност има и мои рамки със скрит чип в тях. И ако си ги видя, ще си ги позная. Как обаче да убедя полицията да тръгнем по пчеларите в региона и да ги накараме да ни отварят кошер по кошер? Дали ще благоволят да си направят труда за кражба със щети от порядъка на 1000 лева?
Досегашния ми опит с полицията ясно говори, че те не си мърдат пръста дори и за 50-100 пъти по-скъпи кражби. Кола са ми крадили в София на стойност 30 000 лева и полицията не си мръдна пръста. Апартамент са ми обирали, на жената са крадили чантичката в Плевен с няколко хиляди лева и всички документи, в Благоевград са ми крадили куфарче от колата на паркинг, във Варна на паркинг са разбивали кола и са ми крадили касетофона и един газов пистолет. Има и още дреболии - общо над 10 случая, в които полицията въобще не си мръдна пръста.
Като цяло съм склонен да си мисля, че в България благодарение на бездействието на полицията престъплението КРАЖБА е масово разпространено. Ако в рамките на 20-30 години само на мене ми се е случвало 10 пъти, може да се предполага, че за цялата страна говорим за поне 20-30 милиона кражби в този период или средно по милион на година. Това прави по 100 000 на месец или по 3000 на ден или по 100 на час. Полицията не само че не помага, ами и отказва да приема документите за подадена жалба, защото така им се влошава процента на разкриваемостта.
Когато ми крадиха колата в София, полицията твърдо отказа да дойде на място и да направи оглед. Накараха ме да отида да подам жалба и там ме мотаха 3-4 часа да пиша на ръка разни обяснения. И за довиждане полицая ми каза "Не разчитай че ние ще направим каквото и да било. Ти си ми 5-ти за деня. Препоръчвам ти да си платиш откупа". Аз го попитах откъде крадците ще ми научат телефонния номер? Отговора: "Спокойно, ще го научат." .......... Останах с впечатление, че той сам ще им го каже, и че това не му е за първи път. Просто една добре настроена схема с участието на полицията.
В Плевен откраднаха чантичката на жена ми заедно с всички документи, бая пари и нейния GSM. Полицаите можеха за секунди да открият чантичката посредством GSM-а в нея. Да, ама не. Първо ни разкарваха няколко часа между различни РПУ-та и никой не пожела да приеме жалбата ни за кражбата. Наложи се да звъня на високо ниво и да се скарам с един от тях, и той прие документите ни. После в продължение на 2 дена търсех връзки на високо ниво, за да се разпоредят да бъдат открити координатите на GSM-a, който все още отговаряше на позвъняванията. Стигна се чак до началника на плевенската полиция, който уж обеща, но всъщност ни излъга.
Мога да ви разкажа подобни случаи и за Благоевград или Варна. Извода от личния ми опит е само един:
БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С КРАЖБИ !!!
Може би така им е разпоредено от най-високо ниво. Самите крадци го знаят това и СПОКОЙНО ВИЛНЕЯТ НА СВОБОДА. Към днешна дата България вероятно е една от най-крадливите държави в целия свят, и това се случва с благословията на властимащите. 99% от всички жалби за кражби се изхвърлят в кошчето, и по този начин официалната статистика за кражбите е силно занижена, а разкриваемостта изкуствено се поддържа на високо ниво.
Преди години , в едно село попитали една бабичка - ,,Има ли крадци бабе,, ?
- ,, А , имаше ама отидоха в града и станаха полицаи ,, .
Защо винаги полицаите ни се виждат виновни.Г-н Матеев полицаите са можели да ти намерят чантата по GSM за минути, но ако погледнеш нашето законодателство, (което е изцяло писано в частта си НК от адвокати само и единственно с цел да защитава престъпника, за да могат те да изкарват парички и то добри) те нямат право да проследяват неговото местоположение, защото е СРС, а според последната поправка в НК, дори разпечатки не се разрешават дори при издирване на изчезнали лица, а какво остава за открадната чанта, колкото и да ни е скъпа.
Относно огледа на откраднатият Ви автомобил, едва ли е имало какво да се види, освен празният паркинг, Хорейшо Кейн може и да намери нещо ако е във филма.
След като полицията е с "вързани" ръце,крака,затворени очи и запушени уши у мен напира въпроса,аджеба,какво върши и изобщо необходима ли е.ДА,определено са НЕвинни.
Ти пък нямаш ли си антирадар-виновен......
Имаше един педераст дето обясняваше, че асфалта не се яде, същия този се кълнеше че няма да ходи евродепутат ама като видя зора замина, той същия обясняваше, че сме се отървали от полицейщината.
А един друг дето много подслушвал сега ще го окушарят задето ..... не е искал да подслушва. След като живеем в абсурдистан нямаме право да се сърдим на когото и да било освен на нас.
Сори не се сдържах.
Мда. В България всички разбират от политика и футбол, но вече и разбирачите от полицейска работа не са малко.
Мисля че точно това е необходимо.На българина му липсва самосъзнание и оставен без контрол е опасен за самия себе си.Преди около 6 месеца,бившия министър на вътрешните работи Вучков,забрани спиране на автомобили от каквато и да е полиция,с единственото изключение за Пътна полиция,но ако са оборудвани с камери.За София,тези коли са 5 броя,но излизат два екипа.Нямат пари за повече,че са по 5 бона на кола.И предварително да оповестяват къде ще работят и всеки знае къде ще са утре,при това само през деня.В смисъл,приемаме,че съм без книжка,проверявам къде е контрола и не минавам от там.Или вечер,от кръчмата,си тръгвам на пет водки и не ми пука.В следствие на това,стомната се чупи и някой загива.Същото важи и за автомобила на колегата Матеев.Или е за части,или се движи из улиците с пренабита рама,но няма кой да го спре и установи това,защото заради заснет подкуп от 20 лв. на столичен катаджия,Вучков практически спря полицията да работи.Прочутата столична магистрална полиция/с палките 2/,стоя три месеца по магистралите в патрулките без никаква работа.От изнесената статистика,кражбите на коли в столицата,от 4-5 се увеличиха на 20 броя.Дори когато се опитваха да му го обяснят,министъра заяви,че ще се работи,както той е разпоредил и че държи на своето.Щеше да излезе с доклад три месеца по-късно,но се омете гузно от поста.И сега неговите глупости ги изтърпява редовия гражданин и никой не поема отговорността да отмени глупостите му.Щото крадците се изнасят с автомобили,не ходят пеша.И корупция не се бори със забрани,а с пари.Не може да се очаква полицай,сержант с 650 лв. основна заплата, да работи с хъс.Ами че той не може да изхрани семейството си дори.
Ух, ух. Да ги ожалиш горките. 650 лв. заплата. А като спре някой за нещо минимално не го е жал да му нажули акт колкото е аванса на един обикновен човек и го остави, него и децата му гладни половин месец. Като са толкова кадърни да вървят и да ги търсят тия крадци, а не да ми се завират из шипките и само да се препичат на слънце или на сянка, ако е горещо. Когато е студено, вали, духа има сняг - няма никой. Тогава всеки си кара както си иска, но полицай - ниц. Чудят се сега какви да ги измислят, че като забраниха да спират за щяло и нещяло и парите секнаха. То беше река от пари. Разбирам - нека да е както преди. Да спират, да глобяват, но парите в домовете за сираци, старческите домове, училища, болници, за районите пострадали от бедствия и т. н, и т. н. и да ги видя тогава дали ще са толкова ентусиазирани. Това е най - гнилата част, а следствие на нея и всичко останало. Ако те си заемат мястото и заработят както трябва на всяко едно ниво, то тогава ще има прогрес. Да търсят истинските престъпления, а не да си изсмуква от пръстите небивали нарушения, само и само да те глоби.
"По делата им ще ги познаеш!"
Всякакъв коментар за полицаи е излишен. Виждаме какъв е резултата от "делата" им.
Имам един въпрос. Пчеларите крадци ли са ? Ако знаех, че пчеларите са крадци, нямаше да се захващам никога с този занаят. На 24.04.15г. вечерта ми откраднаха за 3-ти път, но този път последните и всичките 12 кошера. До днес 12.05.15г. никой не ме е търсил от полицията. Днес разпитах и ми казаха, че със случая ми се е занимавал разследващ полицай Живко Иванов, но не мога да се свържа с него на тел 052/553 441. Искам само да го питам дали са проверили записите от камерите на няколко обекта по възможните пътища за излизане от района /не само за град Варна, но и пътя за местност кантара покрай камерата на Газстанцията/. Мина много време, а записите ще се унищожат. По не официална информация разбрах, че са заловили група които са ползвали за депо на откраднати кошери частен имот в силистренско на варненец. Но кой ги е заловил, кога и т.н. не мога да разбера. Ако имате познати полицаи и пчелари от района на Силистра моля поразпитайте. Аз ще продължа да търся контакт с ,,разследващия полицай", с който още не съм се срещал. Ако някой успее да се свържи с него, моля кажето му че съм обявил награда от 1000лв. за този който ги открие. тел.0889233165
Обръщение до Крадеца на кошери !
Г-н Крадец, благодаря Ви, че не ми оставихте нито едно пчелно семейство, за да има от къде да започна. За 6 г. ме принудихте да заграждам, да пазя, да губя част от живота си за нещо, което обезсмисля труда ми. За пореден път съсипахте мечта, желание за градивно и най вече надежда за по-добро. Наясно сте, че следващия път, ще Ви е малко по-трудно, но Ви уверявам, че аз като ловец и бивш сапьор, ще се постарая да Ви е и малко по-екстремно.
Заповядайте отново!
Дано се намерят крадците и се възстановят загубите поне от части. Но и да стане едва ли нещо ще им се случи на крадците имайки предвид Българското законодателство. Докато не се вземат драстични мерки нещата няма да се оправят.
Извинявайте, че ви връщам много назад в темата, но какво се случи с кражбата на кошер /или кошери/, показана в клипа на 133 пост от тази тема. Там се твърдеше, че пчеларя на годината за 2010 г. Славчо Йорданов е на видеото от скритата камера.
Искрено съчувствам на колегата! Най-боли, когато ти отнемат нещо, създадено от теб, с твоя ум и ръце.
Но аз бих обърнал въпроса: "Крадците пчелари ли са?" Къде отива краденото? Докато пчеларската общност не се вземе в ръце и не осигури твърдо и безкомпромисно противодействие, проблема няма да се реши нито с технически, нито със законови, нито с полицейски мерки.
Тодоров , нямам думи !!!
Това е ,нашата родна картинка .
За голямо , ама , много голямо съжаление сме безсилни в тази ситуация.
Тя , държавата я няма никаква . 25 години демокрация 25 години простотия до шия.
За съжаление Българите сме КРАДЛИВО ПЛЕМЕ. При това говоря не за криминално проявените, които сигурно са 10% от населението, а и за всички останали, сред които поне 50% си позволяват да пооткраднат това онова, "ако никой не ги види". Едно време при социализма масово се крадеше, и това е една от причините да се провали. Сега дребните битови кражби са понамалели, но за съжаление продължават да са една НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ.
Ще ви кажа защо мисля така:
Едно време като добър работодател се бях разпоредил във всички тоалетни по офисите и заводите винаги да има тоалетна хартия и сапуни. Ей боже - разходите ми за тази цел бяха космически - все едно че снабдявам с тоалетна хартия и сапуни цяла България. Всеки втори се чувстваше задължен да открадне ролката с хартия или сапунчето. Сега вече никъде няма тоалетна хартия и сапуни и всичко си дойде на мястото. Същото е положението и с канцеларските материали - сигурно съм купил 100 000 химикалки и пак няма. Сега се раздават под бройка за 1 месец. И в двата случая химикалки все няма, но сега разходите ми са по-малки.
Транспортните средства - бях направил опис каква комплектация трябва да има 1 транспортно средство - гидория, пожарогасител, триъгълник, фенерче, резервни батерии за него, химикалка, тефтерче, карта на България, въже за теглене, аптечка, Фенистил, Урбазон и т.н. - над 30 позиции. Елате да проверите какво има сега - да пукна, ако е останало по случайност само 10% от това - всичко се е изпарило в небитието.
Да не говорим за инструментите в работилниците - хиляди отверки, клещи и всякакви други дреболии имат свойството да изчезват в нищото. Работниците по подръжката се мъчат със стари и счупени инструменти и уреди, защото новите сигурно вече са си ги занесли в къщи.
В стария апартамент, където живеех - боядисах им цялото стълбище, за да изглежда приветливо и ново. Още на другия ден някой надраска дълбоки черти в цокъла и напръска стените със спрей. Бях насменил всички ключове за стълбищното осветление с нови - счупиха част от тях за по-малко от седмица. Заредих с нови крушки цялото стълбище. Три от тях изчезнаха още през първата нощ. Аз сложих нови и пак ги откраднаха. И така почти цял месец - отиде един пълен кашон с крушки и всяка нощ някой ги крадеше. Оставих стълбището тъмно и всичко си дойде на мястото. Прекопах градинките около блока и ги засадих с цветя. На другия ден някой нарочно ги беше утъпкал и изпомачкал. Сложих мощна лампа да осветява нощем паркингчето пред входа, щото иначе цялата улица тънеше в тъмнина и хората се препъваха в дупките и камънаците (не беше асвалтирана). Захранвах крушката с мой ток и това щеше да ми струва по 200-300 лева на месец. Част от съседите започнаха да ми се жалват, че им пречела да спят. Докато се чудих какво да правя, някой я беше строшил с прашка или с въздушна пушка (500 лева модерен светодиоден прожектор). Всичко това всъщност ме накара да напусна апартамента и да отида да живея в на място, където най-близкия ми комшия да е на 200 метра разстояние.
Като цяло изкам да кажа, че мършата и изметта на обществото СА СРЕД НАС, включая и в този форум. Не знам какъв процент съставляват от всички хора, но явно този процент е доста висок. И не изключвам част от крадците на кошери да са тука в този форум и тайничко да се кефят на нашето безсилие да се справим с тях. И колкото повече се жалваме в тази тема, толкова по-голям кеф им създаваме.
Като цяло проблема с кражбите НЯМА КАК ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕН !!! Това не е проблем на държавата или на законодателството, това е проблем в самите нас (тази част от нас, която се изявява като измет на обществото). Докато общественото и личното самосъзнание и съвест не се издигне на 100 пъти по-високо ниво от сегашното, нищо няма да се промени. Сигурно това ще отнеме 1000 години, така че нека да не живеем с илюзиите, че ще се случи в рамките на нашия живот.
Нека всеки един от вас да постави ръка на сърцето си, и тихо (за да не го чуят останалите) да си признае:
1. Аз крадил ли съм някога в моя живот?
2. Винаги ли съм бил честен, или предпочитам да послъгвам когато не ми оттърва истината?
3. Мамил ли съм някога някого - човек, организация или държавата?
4. Спазвам ли всички закони на тази държава?
5. Крия ли данъци или честно и почтенно декларирам всичко?
6. Спазвам ли Закона за движение по пътищата или само дебна изгоден случай за да го наруша?
7. Готов ли съм на саможертва в името на останалите, или егоизма при мене е на първо място?
ПС: Не ми отговаряйте и не започвайте да ми опонирате. Аз вече знам отговорите на повечето от въпросите. Знам също така, че когато човек си позволява да изкачи няколко стъпала в посока неспазване на законите, само въпрос на време е да се пробва и със следващото стъпало ("ако никой не го види"). И да го прекрачи това стъпало, намирайки си измислено самооправдание за действията си. Нещо от типа "неплащането на данъци е нормално, но кражбата не е нормална". Хоппа - усещате ли капана в тези мисли и думи? Ако не го усещате - ще ви кажа: ВАЖНА Е ГРАНИЦАТА и никой не ви е дал правото сами да си я определяте. И утре да не се сърдите, ако при някой друг границата е "нормално е да се кради, но не е нормално да се убива". Или още по-лошо "нормално е да се убиват хора, ако те ме погледнат накриво".
Като цяло няма идеален човек. Всеки един от нас повече или по-малко не спазва законите. И след това ми е чудно, че после той се сърди, че някой друг е на по-високо стъпало по стълбата на неспазването.
Това с тоалетната хартия и сапуна си е народопсихология. Оказа се, че и течния сапун имало начин да го крадат. Собственик на заведение е сложил датчици за обем и диспенсъри за ароматизатори.(В тоалетните има повече камери отколкото в БигБрадър).
Имах няколко баки с различна боя и нямаше какво да я правя. Смесих, стана горе-долу добре и боядисах входа. Целия беше в храчки, мръсотия и т.н. Скандал - защо не съм бил искал чуждото мнение за цвета(много депресиращ бил). Точно за една седмица и всичко си беше както преди. Съсед сложи една картина на партера и я откраднаха. Залепи новата картина с монтажно лепило :laughing:(да се смееш ли?!?!)
Купих два кашона с хубави CFL крушки 23W(110W) топла светлина. Сложих една и се прибрах да се преоблека, че трябваше да излизам(максимум 15мин) - крушката я нямаше. Е няма да сложа отново!
http://s27.postimg.org/fv8bvnaj3/CAM00846.jpg
Че ето това се случва. Докато има глупави хора дето не са виждали крушка - така ще е.
С кошерите е същата работа, това са пчелари загубили семейства. По-лесно е да откраднеш отколкото да създадеш нещо сам. Защо да блъскаш като луд, може просто да си го откраднеш?!?!