Несте само двама.
Преглед за печат
Ей тоя ва вкарва в малки си джоб, https://www.facebook.com/video.php?v=10206151082086042
Моя пистолет има настройка за силата на забиването, от там може да се нагласи да не забива докрай скобата. Ако нямаш такава настройка може да намалиш налягането от компресора има почти същия ефект. Добре е обаче рамките да са от един материал, при различна твърдост на дървото скобата се забива на различна дълбочина.
Вижда се и че телта минава през жило подобно на ръчната спирачка на велосипед.
Моето е пистолет за пирони деВалт и модела който имам е само за пирони, но май имат и модел със скоби. На клипа такера е подбран да е плосък отгоре за да се прихване планката с макарата с телта. Може би трябва да се разгледат всички марки пневматични такери и да се избере най-подходящия.
Ето и подробни снимки за интересуващите се. :cool:
Прикачен файл 3490Прикачен файл 3491Прикачен файл 3492Прикачен файл 3493Прикачен файл 3494Прикачен файл 3495
Това твое ли е? Такера продава ли се в Бьлгария? Някой продава ли ги преправени?
Подобен модел.
http://www.atar3.com/KLAMERI-I-PISTOLETI-p-35
Дотук нищо сложно за направата му .Как остава луфт след набиване на скобите за по лесно опъване на телта.Друг проблем е ,че Италианците на клиповете по горе работят с по дебела долна летва . Размер на скоби под 1см не е удачен лесно се вадят от рамките при опъването на телта
С този вид Прикачен файл 3501 ще е по-добре,предполагам.
Готово http://vbox7.com/play:5d23b7be4f
Извинявам се предварително за нескопосания монтаж.Нещото с което снимам е ретро мания от всякъде и снима клипове само по 15 секунди и без звук.Направих само една рамка, като направя шаблоните и ги започвам :cool:
С П-образните,такера ми е Стенли и е със скоби G 10/14 но в случая са G 10/8. Аз, ги правя с размерите на г-н Бонев (използвам случая да му благодаря официално за скиците на кошерите и рамките, които е направил и качил в интернет пространството bow;bow;bow; ) Е , бройката няма да е 999,но поне на половина blush;
Човекът е показал как той си прави нещата и колкото-толкова, като иска и нощем може да ги снове. Който има 100-150 кошера и му е бавно, измисля нещо по-добро и го показва. Тогава пък някой друг ще му каже че за 1000 кошера това не става. И кво от това.
А иначе при това зателване си мисля, че може да има провисване в средата.
"marianski" i "jordanov" спокоино бе хора. Просто исках да се включа в темата и дали мога да направа такава рамка. Съфорумците се чудеха как става и аз намерих моя начин. Рамката беше пробна и само една. То и на клипа се вижда, че движенията ми са неотработени. Но това е без занчение.
Внимание:
- телът се къса лесно,много лесно,предполагам, че кламерите го срязват. Сигурно на италянецът е по-здрав.
[QUOTE=pchelata-Z;56377]То чаткането не е проблем, време има още. Но циркулярния диск мисля, че ми се захаби, защото рамките ги прави леко "рошави" и остават леки следи от зъбите на диска. Исега има още една операция, за заглаждане. Но и това ще го оправим blush;[/QU
Специално за диска, преди около месец едни дърводелец ми каза една тънкост, която не бях чувал. За да режел хубаво диска освен добре наточен ако има по него почерняло от предишни срезове трябва да се залее с топла вода, да омекне това почернялото и да се изстърже с четка. Всъщност диска трябва да бъде чист от несвойствени неща. Успех и внимание с пръстите, че боли да му се не види.
Ами работните очила са задължителни в случая, то мисля и на опаковката на такера си има картинка. За ръкавиците, не знам... Абе спазвайте мерките за безопасност.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=802
А тука нещо се обърка, Джорданич... Коуежката вика че телта не одържа на напъна, щот идва лабава, ти за "презервативи" дигаш глас :laughing:.
Иначе както обещах да споделя мнение за С. Загорските рамки.
От първите 5% пробити, сковани, обтелени и опънати, мога да кажа: Размерите са постоянни на 80%. Материала е сух, но с много чепове. Има компромиси с качеството - сцепени летви, кори и крайчета.
НО! За най-ниската цена - толкова. Не се оплаквам, просто казвам, че не успяха да ме изненадат приятно.
Според мен, да. Но може и да се подвеждам, заради оптималното качество на липовите рамки, които съм използвал до сега.Цитат:
не е ли по добре рамките да са от липа :) какво ще кажете колеги
Извинявам се ако съм объркал.
Ама жена на аватара... Пчелата-З... все женски род. А Коуежката = колежката, според г-н Миков от БСП.
Абе знам си аз, че водим мъжки разговор.
Групче, ако имаш път към Горна мини през Козаревец и си вземи малко рамки да ги пробваш и да ги сравниш, може да ти харесат.
Значи очилата при работа с такер са задължителни, още повече щом се къса тел. Очите трябва да се пазят.
За мен лично,рамките от Козаревец са много добри.Лично мнение.
Колега дай телефон за връзка, моля.
Снега в половин България продължава да вали като за през януари, но от друга страна това дава допълнително време за подготовка за сезонаsweating;Прикачен файл 3727
Горките пчели.Ти милост нямаш ли?:bigsmile:
Здравейте!hi;
Моля да ме насочите от къде мога да закупя кухи нитове за обтелване на рамките - телефони, линкове и т.н.? Спешно ми е!
Хубав ден!
Малко пребързах с въпроса, намерих тема, моля да бъда извинена!
Здравейте, извинявам се ако съм сгрешил мястото за въпроса си.
Тъй като съм се засилил да работя от тази година с кошери тип Фарар, се натъкнах на един проблем:
За да се постави основа на магазинна пита на дадан блатов кошер, доколкото съм чел, трябва да се среже плодникова на две. И понеже тази операция я правя за първи път ми направи впечатление, че не е на две, а малко по-малко т.е. остава една малка лентичка в долния край. В този случай основата ми лепи плътно по всички рамки(горна, долна и странични). Купил съм от ловешките основи, тежки. Преди съм купувал готови и имаше разстояние.
Така ли трябва да бъде или трябва да има по малко разстояние отвсякъде(естествено да лепне за горната) и да изрязвам и отстрани? Най-малко примери и филмчета намирам точно за магазинните пити за да се позапознае човек
Пак се извинявам ако има някъде писано по въпроса, но не успях да намеря. Благодаря Ви!
Ако основата плътно прилепва отвсякъде, ще се изметне от температурните разширения, когато я сложиш в кошера на температура 35 градуса. Добре е да има по 2-3 мм разстояние между основата и рамката от всички страни с изключение на горната летвичка, където основата трябва да се допира.
Благодаря за бързия отговор!
Абе знаех си аз, че нещо такова съм срещал, но от толкова четене вече се омотах. Явно е време да практикуваме :)))
Интересно защо размерите са такива, след като ширината на плодниковата и магазинните рамки при Дадан блата са едни и същи! Това означава, че всички трябва да ги режат ... Сдобих се и с едни не български основи. При тях пък ширината е по-малка, но пък дължината е голяма. Явно занапред (живот и здраве) ще се сблъсквам с много такива не унифицирани неща.
Ха , сега ?!?
За основи или за летви става въпрос ?
Ако е за основи , работата е лесна .
Майсторите много ги сърби под гърба :bigsmile:. Всяка рамка е индивидуална и влиза със собствен чалъм.
Не са се свили кошерите, то да не са памучни чорапи :laughing:. Тези винтове и това рязане и лепене нали затова го правя.
Това с основата на долна летва е интересно, но не става ли на макарон от топлото?
Това с лепенето на основите за долната рамка, а луфта отгоре го гледах по много руски клипчета. Обяснението беше, че пчелите бързо изграждат питата в горния край и тъй като там са и медовите венци нямало голямо значение как са изградени(в смисъл, че там в повечето случай са и търтеевите килиики и нестандартните килиики от края на питата). Казваха, че по този начин и по-рядко се получава провисване.
Мисля да пробвам и двата варианта, пък кой ми хареса.
Има и малка хитрост на 2места им правя нещо като мостче с лента от основа с ширина 1см, и дължина 2см на 2 места с по две пърчета притисната с палците към горната летва и захваната за края на основата.Първо от там започват да градят.
Важното е че от долу захващат здраво за долната летва, е няма място за роеви маточници но площа на работническите килиики е увеличена значително.
Наи важното за магазинните пити че няма дупки където да се крият пчели при смитане.
От всичко написано до тук се питам кой е наложил този стандарт за размера на основите. Отстрани се режат а до доло не стигат.
Тоя номер го знам, гледах го и по клипчета. Но сега ме подсети друго!!! Щом долната част на основата лежи на долната дъсчица, а отгоре сме я залепили за горната дъска и става така, че няма да има луфт ни отгоре, ни отдолу. И както пише по книгите (а и в сайта по надолу) би трябвало основата да се разшири при поставянето в кошера и да се нагъне. Предполагам това не се случва?
Преди малко си направих опит, премерих размерите на една плодникова дадан-блатова основа и я нагрях със сешоара. И познайте: нямаше и 1 мм. разширение. Не съм сигурен обаче до каква температура съм я докарал, но все пак омекна. Нека ако някой е правил подобни проби да сподели наблюденията си. Благодаря!
Основата в никакъв случай не трябва да се допира до страничните и до долната летвички. Ако е допряна - нагъва се на синусоида. Може да е допряна само до горната летвичка. Иначе пчелите не ги бърка - ако основата е на синусоида, ще я изградят на синусоида. Виж втората снимка, но гледай междурамията, а не далаците.
Прикачен файл 4100
Прикачен файл 4101
Стана ми интересно какъв е температурния коефициент на линейно разширение на восъка, и се разрових в интернет. Попаднах на този документ:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...91427555,d.bGg
Според него пчелния восък има следните температурни коефициенти на линейно разширение:
-При температури до около 41 градуса - 0.000344 ± 31
-При температури над 41 градуса - 0.001048 ± 170
С две думи - оказва се, че восъка се разширява по-малко до температури около 41°, а след това започва да се разширява около 3 пъти по-бързо.
Формулата за линейно разширение е следната: dL= k x L x dT
Ако дължината на една основа е 410 mm и е произведена при температура 20°, то при 40° температура (максималната възможна в кошера) нейното линейно разширение ще е dL = 0.000344 x 410 x 20 = 2.82 mm.
Нека да приемем, че максималното разширение на една основа е 3 mm. При това положение минималното разстояние на основата от страничните летви е 1.5 mm. Аз лично го правя да е около 2.0 mm, че дори и малко повече.
По същия начин може да се сметне и за долната летва. В най-тежкия случай при ДБ основа разстоянието до долната летва трябва да е мнимум dL = 0.000344 x 270 x 20 = 1.85 mm.
Като цяло с известен запас можем да си извадим следното основно пчеларско правило:
Разстоянието на восъчната основа до страничните или до долната летви трябва да е МИНИМУМ 2.0 mm.
Да, прекрасен нагледен пример. Явно разстоянието си е нужно.
Взех български основи обаче които са изрязани ромбоидно и трябва да се изрязват от всички страни за да се паснат на рамките както трябва. Бе всичката работа ли ни е такава? Кошерите които поръчах ме убеждаваха, че ще ги доставят навреме (уж за 15 април), а още ги няма. Почнаха да си намират оправдания разни, а аз трябва да залагам отводки след седмица. Как да не псува човек? Само ще изчакам да видя каква ще е изработката и ще ги постна в сайта. Толкова ли е трудно да да кажеш реална дата и да си спазваш обещанията?
Помисли за метчик М2 вместо материал от спица и пробивай. А защо не два метчика....... И т.н.
Здравейте,
Преди няколко дни при един колега пчелар видях рамка която ми направи впечатление. На горната летва от горната страна има канал в който каза, че така му е по-лесно да подхранва с мед. С шпакла пълни канала. Стана ми интересно и ме интересува дали някой колега използва такива рамки? Какво му е впечатлението, и какъв е ефекта (ако има такъв)?
Поздрави, Г. Георгиев
При положение, че има толкова разнообразни хранилки, които позволяват да се използват различни по състав храни - захарен сироп, суха захар, мед... и то с достатъчно голям обем, аз не виждам смисъл от такива рамки. Колко голям би могъл да е този канал, за да събере достатъчно храна. Колкото по-голям се прави той, то толкова здравината на рамката намалява. И направата на този канал ще повиши цената на рамката. Ще имаме и повече труд, за да нанасяме с шпаклата мед в него. И имайки предвид каква би била оптималната големина на този канал, то работата с шпаклата ще е доста.На базата на тези теоретични разсъждения аз не виждам за себе си практичност в така направена рамка. Но всеки си има различен поглед и различни методи на пчеларстване... :)
Такова едно хранене на ниво една рамка е БЕЗРАЗСЪДНО ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ, в което няма абсолютно никаква икономическа логика.
Здравейте,
В интерес на истината, като ги видях останах доста учуден, точно поради същите мотиви които са изложили Тотевски и Матеев. Дори бих прибавил нещо и от мен: За да сложиш със шпаклата мед, според мен ще е необходимо да я извадиш от кошера ииии.......... няма смисъл, моето заключение.
Благодаря за споделените мнения.
Поздрави, Г. Георгиев
Може това да е поредната измислица за борба със "зоната на смъртта".
Имам няколко рамки при мен от пристигнали в началото когато купувах отводки, които са с триъгълна горна летва и долна летва с намалена ширина. Тяхната идея е да има изградено върху дървото и така "зоната на смъртта" да стане в пъти по малка. Може тук замисъла да е, да имат малък запас за да се осигури няколкодневно преживяване на кълбото докато премине. Идеята все пак не си заслужава.
По-добре това отколкото да видиш пълен корпус с мед и под него корпус с наблъскани в празните пити мъртви пчели.crying;
Всеки има право да търси решение на проблема.А него го има при корпусната технология и само въпрос на струпване на обстоятелства е да го видиш и наяве.
А в идеята за по-тънки горна и долна летви на рамките има смисъл.Някога, някъде във форума беше обсъждана.
Става дума за по-тясна долна летва, а не по тънка 10/15 мм и основата монтирана да долу с лек луфт. Резултата е изградено и върху летвата естествено плитки и разкривени килийки но восък а не дърво. А горната също не е по-тънка, а е с триъгълно сечение. Така и се запазва здравината до голяма степен и пак изграждат до самото ръбче. По този начин "зоната на смъртта" уж се намалява с 30 мм което е сериозно постижение при положение че тя в общия случай е 40 мм., но не знам колко е ефективно пък и да си сменя всички рамки за мен е невъзможно за сега и не експериментирам в тази посока. Като вадя слънчогледа и ми попадне такава рамка ще я снимам и ще я пусна тук за да се види как са я изградили без да се вижда дърво отгоре и отдолу.
Сьщия ефект се постига и с ширина на горната летва 2 см вместо 2,5 см.
Здравейте,
Само за сведение: Колегата при който видях рамките с канал на горната летва е с кошери ДБ. Ако се видя пак с него ще разпитам повече, дали има мнение за ефект, или сега ще ги ползва за първи път.
Поздрави, Г. Георгиев
От любопитство, ако някой от вас ползва финландски кошери (в частност г-н Матеев) там има ли така наречената "зона на смъртта"?
Дават ги с +- 30градуса компенсация на външната температура.Ако вън е -10, -15 в кошера би трябвало да е достатъчно топло пчелите да могат да се движат и да стигат до меда където и да се намира.
Много пъти съм си мислил дали е възможно да се направи рамка от прахово боядисан алуминиев профил. Може да се използва Т-профил с ширина 25mm, централно ребро за заздравяване 5-10mm и дебелина на профила и реброто - 1mm. Като здравина (коравина) този профил ще е съизмерим или дори по-здрав от алтернативната дървена летвичка. Изчислих и теглото на вложения алуминий - получава се около 100g за една ЛР рамка. При закупуване на едро на такъв профил цената му ще е от порядъка на 7 лева на килограм или 70 стотинки за 1 рамка.
Самата сглобка ще е много лесна - просто профила се реже на верните размери и в 4-те ъгъла на рамката се слагат дървени триъгълничета, които да крепят цялата конструкция. Всъщност има много варианти за конструкцията, както и за обтелването. Крайният резултат ще е, че ще се получи рамка, в която мъртвата зона е само 2mm + разбира се 10-те mm между рамките. По-идеален вариант за мъртвата зона няма как да се измисли. Като цена - ами получава се поносима цена, която дори може да се каже че е ниска предвид факта, че рамката ще стане ВЕЧНА.
Ако някой започне промишлено да произвежда алуминиеви рамки, тогава директно може да заварява профилите един с друг, а след това да прави прахово боядисване върху готово заварената рамка. Може дори да се нанася и полимерно покритие, като с това ще реши проблема с високата топлопроводимост на алуминия. Като цяло може да се получи идеална рамка с доста ниска цена.
Остава единствено проблема с факта, че все пак слагаме алуминий вътре в кошера. Дори и да е перфектно боядисан, пак има шанс за попадане на алуминий или алуминиеви соли в меда. Не че са кой-знае колко вредни - все пак алуминиевото фолио и алуминиевите съдове за еднократна употреба масово се използват в хранителната промишленост.
Та ако някой наистина иска максимално да намали зоната на смърта, най-добре е да помисли за алуминиеви рамки. По-добро няма как да се измисли. Леко завишената цена не е проблем, защото и на самите специализирани дървени рамки цената също е завишена поради допълнителния труд. Може да се направи и хибриден вариант, при който алуминиеви са само долната и горната летвичка (или поне само централната част), а другото е от дърво.
ПС: Това е само идея, която не съм я пробвал. Ако някой все пак реши да я пробва, с голям интерес бих прочел за резултатите от неговия експеримент.
Наскоро купих едни липи (дъски) за рамки. Нещо много се цепят като ги кова с такера. Досега не съм имал проблем с липи. Тези са от сушилня, а досега винаги аз съм си ги сушил като съм ги държал на сянка по няколко месеца. Имам усещането, че тези са пресъхнали. Може ли да се цепят, защото за неправилно сушени? Извинявам се, но нищо не разбирам от сушене. Ако са пресъхнали има ли как да "оправя" нещата? Най-накрая и да се цепят не е кой знае какъв проблем :) Предполагам естественото сушене е по-добро, но ако са от сушилня и е направено качествено, дали ще има голяма разлика?
Няколко са факторите, поради които материалът се цепи. Първо това е качеството на самият материал - неговата структура (от колко годишни дървета е добит, къде са расли, надморска височина, вятър, суха или по-влажна почва и още доста други фактори). Друг фактор е начинът на сушене. Естественото сушене е най-добро за материал за рамки. При него почти няма изменения на якостните качества на материала. Ако е сушен в сушилна камера на по-екстремен режим, то увреждането на структурата на дървесината е по-голямо. Важна е и самата влажност, при която се обработва дървесината. Колкото тя е по-суха, толкова цепенето е по-голямо. А приложени заедно посочените по-горе фактори могат да понижат значително качеството на дървесината.
Предполагам естественото сушене е по-добро, но ако са от сушилня и е направено качествено, дали ще има голяма разлика?[/QUOTE]
Винаги предпочитай естественото сушене .
В сушилните на някои предприятия се нагледах на ,,чудеса,, -във Варна ,,Сава Ганчев,, , в Шумен ,,Август Попов,, ,в Пловдив ,,Напредък ,, .
Това , преди 25 години , а за сега не ми се мисли .
Докато мине номера , пардон фактурата .
Аз като поковах разбрах, че съм се излъгал :)Цитат:
Винаги предпочитай естественото сушене .
В сушилните на някои предприятия се нагледах на ,,чудеса,, -във Варна ,,Сава Ганчев,, , в Шумен ,,Август Попов,, ,в Пловдив ,,Напредък ,, .
Знам два метода за учене:
А) от собствените грешки
Б) като те открехнат другите какво да не правиш
Разбира се А) не е за предпочитане. Благодаря все пак за съвета. За в бъдеще ще послужи :)
Здравейте колеги, тази година ми се налага да направя голям брой рамки и мисля да опитам обтелване с такер , като на клипа. Ще се обзаведа и с радиална центрофуга , та питането ми е, дали това вертикално обтелване ще издържи на високите обороти ?
До сега обтелвах хоризонтално, но прочетох тук ,че не издържа при въртенето на високи обороти.
Искам да сведа времето за дупчене и обтелване. Ще пробвам тези дни с такера и ще пиша.
Благодаря колега.
Рамките от Козаревец не са с постоянни размери и качество. Гледайте като вземате.
3000 бройки вече са готови.
Здравейте, днес си купих известно количество рамки, поради липсата на стандартна долна летва ми дадоха такава с размери 1х1 см. Има ли някакви специфики и проблеми при коването и експоатацията. Ако някой ползва ще съм благодарен ако качи някоя снимка.
Ако обтелваш хоизонтално няма роблеми.
Важно е основата да е на определеното разстояние от съседните основи.
Успех!
Имаш ли снимка да видя нагледно?
Някой от колегите работят по този начин описан от Лалов. Така дължината на основата погледната от една страна става с поне още 1 см по-дълга, като достига до долния край на долната летвичка. Една от идеите е, че по този начин в голяма степен се избягва т.нар. при ЛР "зона на смъртта" ...
Не би попречило в никакъв случай!
Дали ще я изградят зависи от пашата и силата на семейството.
Есента, дори и да са изградени до долу плодниковите пити, пчелите могат да изгризат восъка и да ги "скъсят".
Заигравка :) Корпус с 12 рамки звучи като арфа :laughing:
https://www.youtube.com/watch?v=is-OopEtSyA
Здравейте, имам два фундаментални въпроса, на които отговор никъде не намирам:
1. с какъв размер пирони се сковават рамките и с какъв инструмен се извършва това (имам предвид много рамки, ясно е че при 1-2 може на ръка с чук, но при 150 нещата са други), с електрически такер и 16 мм. пирони ще стане ли ? рамките са 160 мм., липа;
2. с какви крепежни елементи се фиксира телта към рамката (8 мм П-образни телчета вършат ли работа) и по какъв начин се изпъва телта при самото зателване, така че да не провисва ?
Ще съм благодарен ако някой покаже снимки/видео на самите сглобки.
hi; https://www.youtube.com/watch?v=n83Qubdi7vU :bigsmile: