Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 401

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Може това да е поредната измислица за борба със "зоната на смъртта".
    Имам няколко рамки при мен от пристигнали в началото когато купувах отводки, които са с триъгълна горна летва и долна летва с намалена ширина. Тяхната идея е да има изградено върху дървото и така "зоната на смъртта" да стане в пъти по малка. Може тук замисъла да е, да имат малък запас за да се осигури няколкодневно преживяване на кълбото докато премине. Идеята все пак не си заслужава.
    А виждал ли си ЛР с ДБ рамка в центъра, че да се катерят пчелите по нея зимата Изпълнения много и всеки твърди, че неговото е най добро.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    А виждал ли си ЛР с ДБ рамка в центъра, че да се катерят пчелите по нея зимата
    По-добре това отколкото да видиш пълен корпус с мед и под него корпус с наблъскани в празните пити мъртви пчели.
    Всеки има право да търси решение на проблема.А него го има при корпусната технология и само въпрос на струпване на обстоятелства е да го видиш и наяве.
    А в идеята за по-тънки горна и долна летви на рамките има смисъл.Някога, някъде във форума беше обсъждана.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Става дума за по-тясна долна летва, а не по тънка 10/15 мм и основата монтирана да долу с лек луфт. Резултата е изградено и върху летвата естествено плитки и разкривени килийки но восък а не дърво. А горната също не е по-тънка, а е с триъгълно сечение. Така и се запазва здравината до голяма степен и пак изграждат до самото ръбче. По този начин "зоната на смъртта" уж се намалява с 30 мм което е сериозно постижение при положение че тя в общия случай е 40 мм., но не знам колко е ефективно пък и да си сменя всички рамки за мен е невъзможно за сега и не експериментирам в тази посока. Като вадя слънчогледа и ми попадне такава рамка ще я снимам и ще я пусна тук за да се види как са я изградили без да се вижда дърво отгоре и отдолу.

Потребител
    Регистриран
    30.01.2015
    Пчеларски район
    Обл.Монтана; общ. Лом
    Сьщия ефект се постига и с ширина на горната летва 2 см вместо 2,5 см.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Само за сведение: Колегата при който видях рамките с канал на горната летва е с кошери ДБ. Ако се видя пак с него ще разпитам повече, дали има мнение за ефект, или сега ще ги ползва за първи път.

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Наскоро купих едни липи (дъски) за рамки. Нещо много се цепят като ги кова с такера. Досега не съм имал проблем с липи. Тези са от сушилня, а досега винаги аз съм си ги сушил като съм ги държал на сянка по няколко месеца. Имам усещането, че тези са пресъхнали. Може ли да се цепят, защото за неправилно сушени? Извинявам се, но нищо не разбирам от сушене. Ако са пресъхнали има ли как да "оправя" нещата? Най-накрая и да се цепят не е кой знае какъв проблем Предполагам естественото сушене е по-добро, но ако са от сушилня и е направено качествено, дали ще има голяма разлика?
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 12.07.2015 в 21:11.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Наскоро купих едно липи (дъски) за рамки. Нещо много се цепят като ги кова с такера. Досега не съм имал проблем с липи. Тези са от сушилня, а досега винаги аз съм си ги сушил като съм ги държал на сянка по няколко месеца. Имам усещането, че тези са пресъхнали. Може ли да се цепят, защото за неправилно сушени? Извинявам се, но нищо не разбирам от сушене. Ако са пресъхнали има ли как да "оправя" нещата. Най-накрая и да се цепят не е кой знае какъв проблем Предполагам естественото сушене е по-добро, но ако са от сушилня и е направено качествено, дали ще има голяма разлика?
    Няколко са факторите, поради които материалът се цепи. Първо това е качеството на самият материал - неговата структура (от колко годишни дървета е добит, къде са расли, надморска височина, вятър, суха или по-влажна почва и още доста други фактори). Друг фактор е начинът на сушене. Естественото сушене е най-добро за материал за рамки. При него почти няма изменения на якостните качества на материала. Ако е сушен в сушилна камера на по-екстремен режим, то увреждането на структурата на дървесината е по-голямо. Важна е и самата влажност, при която се обработва дървесината. Колкото тя е по-суха, толкова цепенето е по-голямо. А приложени заедно посочените по-горе фактори могат да понижат значително качеството на дървесината.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Предполагам естественото сушене е по-добро, но ако са от сушилня и е направено качествено, дали ще има голяма разлика?[/QUOTE]

Винаги предпочитай естественото сушене .
    В сушилните на някои предприятия се нагледах на ,,чудеса,, -във Варна ,,Сава Ганчев,, , в Шумен ,,Август Попов,, ,в Пловдив ,,Напредък ,, .
    Това , преди 25 години , а за сега не ми се мисли .
    Докато мине номера , пардон фактурата .

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Винаги предпочитай естественото сушене .
    В сушилните на някои предприятия се нагледах на ,,чудеса,, -във Варна ,,Сава Ганчев,, , в Шумен ,,Август Попов,, ,в Пловдив ,,Напредък ,, .
    Аз като поковах разбрах, че съм се излъгал
    Знам два метода за учене:
    А) от собствените грешки
    Б) като те открехнат другите какво да не правиш
    Разбира се А) не е за предпочитане. Благодаря все пак за съвета. За в бъдеще ще послужи

Наблюдател
    Регистриран
    15.11.2010
    Пчеларски район
    сандански
    Здравейте колеги, тази година ми се налага да направя голям брой рамки и мисля да опитам обтелване с такер , като на клипа. Ще се обзаведа и с радиална центрофуга , та питането ми е, дали това вертикално обтелване ще издържи на високите обороти ?
    До сега обтелвах хоризонтално, но прочетох тук ,че не издържа при въртенето на високи обороти.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •