каква примамка ползва ако не е тайна
Преглед за печат
Миналата година един рояк се беше заселил в изоставен кошер на 3 км. от мен ! Измъкнах го на 7 далака с малко запечатано пило и почти незапечатан мед ! Дребни,кротки и доста метизирали ! Направи ми впечатление, че са пестеливи ! В момента е в 12 ДБ и е пълен с пило ! Майката не съм сигурен с колко зъба е останала,но няма да я сменя ! Едно от любимите ми семейства за работа !
П.С. Тази година съм още капо, но поне няма да черпя ! :laughing:
Сандъче около 40 литра пълно със стари рамки. Мазах го с какво ли не, но най-много им харесва миризмата на маточина. Масло от лимонена трева и кремчето ЛЕГА.
Здравейте, от днес съм горд собственик на втори рой хванат с капан и ме интересува след колко дни е най удачно да ги прехвърля в нормален кошер. Рояка се е хванал преди 2 или 3 дни. Притеснява ме ако е с млада майка да не я хвана в полет....;), пък и капана е доста инпровизиран (20 см на 20 см на 1 метър) зареден е с 4 половинки от магазинни пити и ще падне работа при преселването им. Не съм ги отварял и не видях да внасят прашец.
Колкото по скоро по добре за теб и за пчелите погледни за прясно пило и ако има деистваи защото после ще е по трудно....УСПЕХ
Голяма борба падна. Повече такъв капан няма да правя. Бях го сложил в двор на колега и ако не бях отишъл да го мажа с примамка можеше и рояк да пусне някой ден. Той човека виждал да летят пчелички ама си мислел че е заради примамката и не се доближавал. Резултата е една кофа далаци с мед ;). Добре, че видях майката паднала на дъното да я лепна на върна на ножа и хайде в кошерчето.
Години съм си мислел за нестадартни капани и винаги съм се отказвал точно по тази причина .
При мен се хвана в ДБ10 с 10 стари пити,без да го мажа с нищо,на височина около 1.20 м.(под него имаше два други).
При теб е стандартен кошер и после си работиш спокойно . За друго писах .
Тази година хванах един рояк в кошер който имаше само празни рамки без основи и тел.Бях го прибрал на под една сушина да не го вали и съхранявах в него празни рамки.Бях забравил че е там и веднъж като минавах покрай него видях че от прелката излизат пчели.Отворих го и какво да видя-беше на 10 рамки повечето почти изградени с пило на 5-6 рамки,много пчели и понатрупан мед.Така и не разбрах от къде се е появил защото от моите нямаше видимо някой да се е роил.Пчелите се оказаха кротки и почти не налитат да жилят.Сложих рамки с ВО и градиха с желание.На есен когато ги заземя ще го преместя при другите.Беше много приятна изненада.Пожелавам на всички колеги подобни случки.
Много колеги пишат че. си заземяват кошерите. Бихте ли обяснили по-подробно как го правите, че никога не съм го правил и да се науча и аз. Благодаря предварително.
Юрий аз практикувам така.По време на последният есенен преглед стеснявам гнездото на толкова пити колкото покриват пчелите.Под капака на кошера поставям възглавници със затоплящ материал за да не изстива от горната страна семейството.Вдигам дъната,стеснявам отворите на прелката и поставям мишите предпазители.Ако няма достатъчно мед добавям пълни пити на мястото на празни или недостатъчно пълни с мед.
Tarty , аз го правя с алуминиев профил от ,,АЛКОМЕД ,, Шумен .
Колеги сърдечно благодаря за инфото, ще взема да опитам и аз. :P
Не знам ,но досега не съм чувал по нашият край кошер да е ударен от мълния.
https://www.youtube.com/watch?v=JCg18cJV3Fg
Юрий имаше в предвид нещо от този род . Аз също не съм чувал мълния да удари кошер , но знае ли човек .
Бат Петьо, тук малко поизмести фокуса! И както се казва- пусна въдицата. Аз обаче се хванах- благодаря! Като противороева мярка разбрах как работи. Но като противоакарна на схванах?
Бат Тянко , никаква въдица не съм пускал . Това е зазЕмяването , за което се писа в темата .
Юрката вероятно се бъзика със заземяването? Сиреч с подготовката за зимуване?Но то тоя клип разбирам, че това е реален, според клипа метод. За борба с акарите и роенето?
Юрий не се бъзика , а точно за това писа .
Как работи ? Не зная и нямам намерение да го правя .
Ами телчицата ми се вижда тъничка за гръмоотвод? Така че, го разбирам като разреждане на статично електричество? Зле съм с техниката- това е истината...
Tsc1 да си каже мнението . На мен също не ми е ясно .
Момци,това не е за гръмоотвод.ТОва е за отвеждане на стат.електриество,което се натрупва по кошера,понеже кошера е боядисан с добавяне на алуминиева пудра.Алуминиевата пудра облекчава семействата,като обира външните влияния,а мед.тел ги отвежда в земята....
Браво ! Точно , тoва е идеята на Юрий . :)
Ами незнам.Питай адаша.....Можеби има обяснение в клипа(не съм го гледал)
Е няма. Казва се, че това решение било резултат от дългогодишен труд?
Това в клипа ми се вижда ала-бала. Това ръждиво 40 см. колче забито в сухата земя не може нищо да отведе, все едно че го няма. За алуминиевата пудра в боята също е много спорен въпроса, но това е без значение щото няма земно.
Казах , че не съм фен на това .
Добре, но ако приемем, че работи- по- какъв начин въздейства на акарите?
Даскале, благодаррско за клипа. Но аз наистина се бъзиках. Виждам, че много колеги не знаят разликата между зазИмяване и зазЕмяване.
Клипа беше интересен, но за мен това си е поредната глупост хрумнала на някой пчелар. ..... Но кой знае, може и да греша.
Аз тая година сковах 2 капанчета,но нещо не ги харесаха.Тръвни кадето сложих навсякъде се отчетоха даже и на един колега 2 пъти в тръвната влизат.
може би височината беше много на капанчетата
А ще може ли токовете от това статично електричество, да ми зареждат акумулатора на електропастира. Ей-така като страничен ефект, то акарите са си акари.
Няма да мъкнаш акумулатори и да ги зареждаш в облачно време, няма да чистиш фотоволтаичния панел, лятото от прах, а зимата от сняг.
Вместо това: Легнеш си на пчелина, гледаш как се зарежда акумулатора, та му плющят ушите, т.е. клетките и се кефиш.
То, не че имам електропастир, но някой ден може и да си купя.;)
Не беше въпрос, а шега.
За статичното електричество: Виждал съм дъга м-у ръката ми и металната дръжка на метална врата. Разбира се усетих и убождането.
Това вече не е шега, а истина. Дори ми се е случвало няколко пъти, така че няма грешка - получава се дъга.
http://www.vbox7.com/play:46b4c6ad36
бат Тянко гледай как се намичат
Благодарско Юрка ! Много се закачиха . Поздрав за тях - https://www.youtube.com/watch?v=yTTOLDM7VWw
Тоз дивак го слушах преди 10 дни във Варна .
Аз по професия съм електроинженер.Като знам когато дойдат да ми мерят гръмоотводите и заземленияна какво поливане става с вода и хвърляне на сол кадето са коловете за да влезем в нормите. Това което показаха с телчицата и колчето ,за мене е пълна глупост на някого.Но след като така е решил човекът няма да му убиваме мераците.
Старт на новия ловен сезон.
Вчера направих сефтето за сезона с рояк на три рамки и младичка майка. Сега остава да се оплоди на новото място и да я засиля за слънчогледа. С този рой удвоих пчелното стопанство.....ха ха ха.
Продължавай в същия дух, колега! И на мен вчера, в 18ч ми налетя едно рояче на три рамки, днес установих, аз се чудя и мая мойте как да ги озаптя, че са полудели, и искат да хващат гората, ама пуста и му лакомия...и ми се увеличи стопанството само с 2,5%.
Здравейте дайте си мнението как да заложа капаните.Имам 3 стари кошера със твърдо дъно ДБ-10,махнал съм им дъното изцяло хакнал съм вътре стари рамки 2-3 на бройки има и малко мед по тях.Въпроса ми е на каква височина да ги сложа,дали да не сложа дъното или така е добре,Тръвните по-добра работа ли вършат,трябва ли да ги напръскам със про-рой примерно или нещо друго да сложа в капаните.
Сложи дъната на кошерите .
Височината на залагане не е от значение .
За другото си прав на 50% .
Радо миналата година заложих преносното сандъче с три рамки ,две изградени и една с малко мед .Върху рамките няколко стръка маточина .Сандъчето го сложих на три метра височина на около 200м от пчелина .Като си отидох след седмица ,няма да ти говоря за каква мъха става дума .Освен това бяха изградили и в сандъка далаци .Та капана ми излезе ефекасен .За мен /така си мисля/грешката ,че трябваше да сложа в сандъчето не изградени основи ,но от колегите можем да очакваме съвет .
Да се отчета -работа на 100 %.
Три заложени - три роя .
Подарих два на приятели .
Здравейте пак, вчера са ми дошли нови гости. Добро рояче ми изглежда. Утроих си вече стопанството. Днеска вече имаха далаци. Сложих им две основи да си имат работа. Миналата година хванах на същото място. Според мене е много важно капаните да са им на пътечката, защото на 150 метра покрай капаните не се завърта нито една пчеличка, от любопитство даже.
Мен ако питаш като начинаещ и на 2 метра е така.:bigsmile:Истината е да знаеш кога е роево в околноста всичкото останало е късмет и божа работа.
А не така,буклука ще изхвърлиш фиш мой и да намериш.:bigsmile:
Има неща които не могат да се обяснят как се случват.Божа работа или някаква сила която помага на тия които се нуждаят.Не забравяй приказката,,Няма да е все така,,.Например аз изтървах при заселване един рой.Ако ти кажа че се настани в капан на не повече от километар може и да ме помислиш за луд.101% е сигурно,че е същия.
Е как разбра, че е същия? Беше ги кръстил в черква и вече си знаеха имената? Или ги преследва до последно? Наистина немога да си го обясня това! В математиката такова животно няма 101%. Искаш да кажеш, че е повече от вярно или... Повече от вярно е лъжа - по принцип
Бележи майките с такъв цвят дето го няма за годините.:bigsmile:Кремаво на зелено сини точки.;)
Има клипове учи се.:bigsmile:
Като тая година не е имало скоро такава тоя северен вятър не се спря.Няма бради няма мустаци.Не отвориш ли кошера роя е в моя капан.Прелката говори много,но тая година си иска ручкане.
Аз пък следя кога свършва пашата и да ти кажа отчетоха се нуклеусите добре дето бяха за отводки.;)За справка виж големия пчелин как го подсигоряват в северния.:bigsmile:Вече го броя в нашия отбор на роящите се.:bigsmile:
Вчера разбнрах какво е да се слагат пчели в чувал.Някой колега беше ме поканил с ремаркето да ходя.Е утре съм на друг пчелин нека ми пише на лично кога ми е удобно да го навестя.:bigsmile:И всички казват не се крадели пчели.
Помниш едното , а не помниш другото .
Колегата , тогава ти отговори , че при тях е пренаселено от .... .
Днес пореден рой в капаните ми. Втори за един от тях на старото му място. В съседство има и други капани посещавани активно от пчели....... очаквам още подаръци от големия пчелин наблизо. Доволен съм.
Благодаря сърдечно на Delta.e от чиите постове ми се отвориха очите как се правят капани. Естествено има и осавършенствано и от мен, което тази година дава по-добър ефект и по-малко занимания с капаните.
Радвам се , че съм помогнал .
Успех с пчелите .
Ха познайте?
Дошъл ми е пореден рой. Пак в капан, в който преди 10 дена дойде рой, който преместих и оставих капана на същото място.
Вдъхновен от темата,преди 1 седмица домъкнах от пчелина едно 6 рамково сандъче с 3 стари рамки.Имаше много голям интерес от евентуални квартиранти и хоп-на 6 ден от огледите 4 рамков рояк се нанесе.Понеже по време на нанасянето бях на пчелина,жената ми се обади ,че има черен облак от новодомци,натоварих колата с още два сандъка и сега са настанени на още два адреса.И там чакам новодомци.Иначе примамката беше лимонова трева,мента и чаено дърво/такива миризляци имах/.
Времето е лошо,но ще чакаме слънце.
Първи. На 7-8 метра от кота нула.
Миналата година пропуснах, тая пак сложих една къщичка. Ей така, за бъзик с фамилията:). Имаше една две седмици калабалък, разузнавачи, разправия между разузнавачи и досадници разни, но няма улов. Не съм ползвал примамки и миризми, единствено прополис.
Мдаа, и аз като колегата Йорданов, сложих тази година един капан на терасата във Варна, ет. 2, ей тъй на базик. Само че като дойде роя, комшиите почнаха да събират багажа и да бягат...
Втори път няма да повторя, че ще получи някои комшия уплах и страхова невроза от инсекти!
Хахааха, тия снимки дет ги коментираме от по-миналата година - имаме отдолу нещо магазинче ли е, работилничка ли и аз не знам - та като дошъл рояка, наемателя звъни на пожар на jordanova, тя ме набира по тревога, аз подскачам на стола, ти - с твойте измишльотини, ше викат 112, пожарни линейки не знам си кво... Бе чакай успокой топката, тва са кротки същества, не пречат на никого и так далее кат си дойда сичко ще е ОК. И таз година имаше мърморкане, ма как да е, няма рояци засега, хаха.
Градски напиши разказ :) Delta.e
Аз мога да се похваля днес отново отбелязах точка и то в центъра на София:bigsmile:,по точно Красно село.
Браво !
Не съм далеч от истината , че до една година си спец .
Еми знам ли що не вярваш! Кажи ти, аз от де да знам!
Работата не е за хвалба, щото изкарах акъла на съседите....
Иначе сложих капана преди месец два още, имаше посещения, но после всичко изведнъж приключи. Никой не го посещаваше. Докато преди 2 седмици посещенията пак започнаха. По предната събота бях на село при пчелите и празнихме магазините заради настъпващата липа. Телефона ми звъня няколко пъти, но от работа не гледах даже в началото кой е. Ама накрая вдигнах. Жената една уплашена, вика на тераста черно от пчели, комшиите се изпокрили и не смеели и те да излязат. Като не съм вдигал аз, звъннала на авера да дойде да помогне. Аз съм на 220 км., само я успокоих че няма кой знае какво страшно. Като дошъл авера роя вече се бил прибрал. Затворил му прелката и го занесъл на неговия пчелин. Останали отвън двадеситина пчели които напръскали с малко райд и с това тупортията приключила. Рояка е доста голям на около 5 междурамия и хептен е изкарал акъла на всички. Та затова писах че лично аз, на терасата повече капан не слагам.
Общо взето не е за хвалба много, та затова и не съм писъл подробно...
Специално за Делта утре ще турна снимки на капана и почистването което правиха разузнавачките дни преди да дойде рояка. :)
Понеже ме ласкаеш ще ти покажа и клипа.
https://www.vbox7.com/play:e54259ee0b
Няма да е до една година 101% е сигурно.Много време се иска да станеш опитен пчелар.Може и цял живот да не стигне.;)
Скромен,както....винаги.
Ето и това което обещах:
http://nikawr.snimka.bg/hobby/bee.831702.38098258
Всички знаем колега как изглежда 4 рамков рояк.Има хора ако видят подобно нещо се страхуват много.Миналата година ако си спомняш имаше една кампания срещу пчеларите.За малко да се втълпи на хората,че пчелите са убийци и опасни.Много скоро очаквам пак подобна кампания.;)
Колеги, купона във Варненско още не е свършил. Вчера имам пореден рояк. Треди за един от капаните ми. Рекордьор. Шест рамков нуклеус, който при прехвърлянето на предния рой се разпадна, но аз го понаместих и заредих наново. Заобиколен е от други капани, но те си искат него,:laughing:
Добър ден на всички. Дядо ми беше пчелар но почина преди 16 години преди да ме просвети. Реших отново да се опитам да отглеждам пчели затова заложих кошер ДБ 12 с 2 стари пити и 4 ВО в двора на село, напръсках с пророй. На 26.6 се хвана рой на 5 междурамия пчели. Заложих друг ДБ 10 по същия начин на 3 метра в страни и на 06.07 се хванал още един. Чета от форума и много съм ви благодарен за съветите и ви желая успешна година.
Браво Nich и аз миналата година започнах с два рояка хванати в капани по съветите на Delta.e . Октомври месец ги поналях с инвентиран сироп, защото особено едната нямаше почти запаси. И двете иззимуваха, но едната без майка и стана търтовка, достраша ме да я събера с другата и я отписах. Тази година за сега съм с още 6 рояка. А миналогодишното семейство е с 2 магазина. Изгради 5 плодникови основи и 15 магазинни. Трудно е да се работи без достатъчно инвентар.
Започваме от нулата но се надявам да изградят пити че нямам нито една. Тук поне има хора готови да помагат със съвети. 4 години мъчих пчелите които останаха от дядо но нямаше кой да ми даде съвет за нищо.