липата я купувам от дядото, като си я избирам аз на място, после я карам в един дърводелски цех където я сушат и изработват кошерите
Преглед за печат
липата я купувам от дядото, като си я избирам аз на място, после я карам в един дърводелски цех където я сушат и изработват кошерите
в тези 40 лева влиза всичко
Някой подписа ли вече договорите по програмата, че гледам вече я рекламират http://www.fermer.bg/%D0%B4%D1%84%D0...-news8883.html миналата година поне имаше списък, кой е одобрен и кой не, тая май и това няма да има, на кой се обадят той пИчели :bigsmile:
В наредбата за НПП пише, че срокът за обявяване на резултатите е най-много 2 месеца след датата на приключване на приема на документи(която беше 21 Януари), което ще рече, че днес е последният ден, в който трябва да обявят резултатите.И тъй като всички знаем, че от ДФЗ са много стриктни отностно спазването на наредбите им, когато ни хванат нас в крачка(недай си боже) и ни налагат 1000 санкции, какво трябва да направим сега ние, когато те не си спазват собствените закони?Всеки, който е кандидатствал си е направил някъкви планове, вече е време да се третира за акара... а всички стоим и чакаме...
Едно време по мерки 311 и 312 чакахме по 3 години, вие сега за два месеца се цупите.
И още нещо - когато въпроса опре до ДФЗ, забравете думичката СПРАВЕДЛИВОСТ. Такава няма. Ще ви мотат, ще ви бавят, ще ви нанесат много финансови щети и дори ще ви фалират бизнеса, а най-накрая няма да ви платят парите, защото разбираш ли "бизнеса е фалирал". Това по действителен случай.
Не е въпрос на цупене, а дали реално програмата върши работата за която е предназначена. Пролетното третиране е почти заминало, при положение че лентите са вадят най рано една седмица преди медосбора, а за акацията той е около 1-ви май (да не говорим за рапицата), та кога трябва да се сложат лентите, съответно кога да са закупени така че инвестицията да не е направена преди подписване на договорите? Кошерите кога трябва да ги поръчаме, при положение че трябва да мине време докато станат готови и ако не кандидатстваме за умрелите отводки по програмата, то семействата от които смятаме да ги опчелим, отдавана ще са хванали гората, абе изобщо явно чакаме от умрел писмо......
Това е твоята логика и тя е СПРАВЕДЛИВА, но нали ти казах да забравиш за справедливостта. Такава в ДФЗ няма. Там има само бюрократи, вманиачени в хартийката и в точката и запетайката на всяко едно изречение или число в документите за кандидатствуване. И те ще се шушнат по проверката на тези документи КОЛКОТО СИ ИСКАТ. Недей да търсиш ЗДРАВА ЛОГИКА в това - такава няма и никога досега не е имало. Няма да се учудя, ако ДФЗ разреши плащанията за тази година през ноември следващата година. Такава е логиката на ДФЗ и аз силно ще се учудя, ако този път отреагират сравнително бързо и приключат преди лятната си ваканция през Август.
Още веднъж - не търси ЗДРАВА ЛОГИКА или СПРАВЕДЛИВОСТ - "експертите" на ДФЗ не ги знаят тези понятия. По-скоро очаквай простотия и олигофрения под формата на ДЕСЕТДНЕВКИ, в които ще ти задават въпроси от типа "Къде е едната стотинка закръгление от калкулатора" или "защо лентичките са бежови - не трябваше ли да са бели". И в края на ДЕСЕТДНЕВКИТЕ ще има текст от типа "моля да ми предоставите 100 килограма документи от Общината, от Пчеларското сдружение, от Адвокати или Юристи, от Местния съд, от ЕСГРАОН, от БУЛСТАТ, от Ветеринарния, от Горския, от няколко Министерства, от Местната църква и от Папата в Рим. И моля в 100 листа хартия да опишете защо тази стотинка се е загубила и кой е сменил цвета на лентичките".
Няма майтап - това по действителни случаи.
Абсолютно си прав и те за тях са си прави, всеки си трепери за хлебеца. Лошото е че понякога забравяме и се подлъгваме по тяхната свирка, а тя не е направена да свири нашата песен, но това е друг въпрос......
п.п. както са казали хората: "На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата"
В друг форум/ на Динко/ вчера е публикуван следния текст-
" Проектът „Силата на пчелния мед” ще популяризира българските пчелни продукти. Целта му е да повиши консумацията им и да създаде условия за по-добрата им ценова реализация.
Проектът е на стойност 150 000 лв. и трябва да бъде изпълнен до 31 август 2014 г. Той е на Сдружението за биологично пчеларство, обединяващо осемте най-големи пчеларски организации в страната.
Подаден е в последния ден на приема по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, за дейност „Популяризиране на българските пчелни продукти, в това число и произведени по биологичен начин”.
Финансирането му ще се осигури с 50% европейски средства и 50% от националния бюджет, съобщават от ДФ "Земеделие".
Сдружението ще промотира пчелния мед и пчелните продукти в рамките на рекламни дни под надслов „Силата на пчелния мед” в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.
Подаването на документи по мярка А от Националната програма по пчеларство за 2014 г. започна на 10 март и изтича днес."
И коментара ми- Чака се последния ден, разбират се с "окръжните" вождове и 150 хил. лева се усвоени до 1-ви август! А 150 хиляди лева са 1300 кошера "по цени на програмата". И това ще бъде всяка следваща година, защото програмата е правена в явен конфликт на интереси и всеки участвал в нейното нощно зачеване ще си присви "своето" парче от нея, в "последния ден" разбира се. А и разбирам, че имало и 8 нови най- големи пчеларски организации, предполагам на биопчелари- на хартия е сигурно така, но само на хартия!
Да, д-р Петков! "Нощта е квачка.".
Аз имам малко по-различно мнение:
Самата концепция за популяризиране на българските пчелни продукти е добра, ако бъде направена по правилния начин. Нека да погледнем нещата от друг ъгъл. Ако приемем, че България произвежда годишно по 7000 тона мед, това прави 7 милиона килограма или 30 милиона лева оборот. При това положение разходи за реклама от порядъка на 150 000 лева са си направо смешни. Би трябвало тези разходи да се вдигнат поне на ниво 3 милиона лева годишно, и ако се изразходват правилно, това със сигурност ще повиши както потреблението на мед, така и неговата изкупна цена. А това вече е от полза за всички пчелари.
Ключовите думички са: АКО СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ПРАВИЛНО
Въпросът е дали наистина тези 150 000 лева ще се изразходват правилно. Ясно е, че част от тази сума ще бъдат действителни разходи, действително похарчени за рекламни материали и за организационна дейност. Ясно е също така, че организатора трябва да спечели нещо от всичко това, иначе защо ще си хаби времето и усилията. Въпросът е къде е тънката граница и за каква печалба е склонен организатора да работи. Ако е само за 10% - супер - ще прибере 15 000 лева, но с останалите наистина би могъл да предизвика положителен ефект. Дали обаче това ще стане така - трябва да почакаме и да видим. Такъв тип проекти би трябвало да са публични и организатора би трябвало да се отчита пред обществото (пчеларите) за всяка една похарчена стотинка. Ако това бъде направено, тогава наистина бихме могли да преценим какви са икономическите ползи от похарчените средства.
Не ме разбирайте грешно - не искам да защитавам никой. Искам само да кажа, че усвояването на евросредства не е задължително да е свързано със злоупотреби. Много неща в България са направени с евросредства, и много неща има да се правят и за в бъдеще. Нека да не бъдем ЗЛОБАРИ В АВАНС. Не може с лека ръка да обвиняваме всеки, при това АВАНСОВО и без никаква допълнителна информация по въпроса. Нека да почакаме да видим какво точно ще направи, и чак тогава ако се усъмним в нещо, можем да седнем и спокойно да напишем писмо до ОЛАФ.
По презумпция всеки в България е НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. Това важи за всички, включително и за доцента и за Ганчо, на които вече съм им вдигнал мерника. Можем да се съмняваме и да ги подозираме, но докато не докажем нещо сериозно, ние ще сме грешната страна. Към днешна дата вече сме свършили част от работата. Всички стари вождове ВЕЧЕ ЗНАЯТ, че са на прицел, и че българските пчелари ги дебнат и чакат да кривнат от правия път. Предстои и създаването на ново сдружение, което този път ще бъде РЕАЛНА ОПОЗИЦИЯ и РЕАЛНО ЩЕ ГИ КОНТРОЛИРА какви мръсотии вършат. Би трябвало старите вождове да са много глупави, ако и тази година си позволят да карат през просото така, както са я карали и през минали години. Би трябвало вече да им е пределно ясно, че тази година номера НЯМА ДА МИНЕ. Следите остават, а документите с невярно съдържание могат да бъдат лесно издирени и изкопирани от някой, който си го е поставил това за цел.
Аз предлагам просто да поизчакаме и да видим какво ще натворят сега тази година, знаейки че вече не са недосегаеми, и че някой ги държи под прицел.
Повечето навярно правите разликата между мерките -популяризиране на българският мед/едни неколкостотин хиляди лева/, който навярно е 7000тона и другото лобистко финансиране -популяризиране на Биологичен мед от 150 000 лева, който никой не може да ми каже колко е като производство, освен износителите, ако пожелаят изобщо! Защо не се замислите, че всяка година едни същи неща се извършват от едни и същи пчеларски началници, а редови пчелар беше отделен в отделна "кошара от мерки" и му бе наложена рестрикцията да не може да извършва разходи, повече от "определеният лимит" от същите тези "бащи на пчеларите" , които за себе си не въведоха това правило и сега през новия период ще си правят същото! И съм сигурен, че и тази година това ще мине, че навярно и другата и следващата. Защото ние сме ..пчелари!
Mиналата година имаше и доста пари за "Популяризирането на странджанския манов мед". От тази година....трябва да е много популярен!
Списъците излязоха. На класиралите се ЧЕСТИТО.
http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski.../-2014---2016/
шанса да те одобрят като тотото стана...на печелившите честито :D
Колеги някои знаели нещо за биопчеларството маи спирали парите за агроекология
Не са ги точно спрели, просто 2014 година ще бъде нулева, т.е.т. ако си набутал няколкостотин до към хиляда лева за сключване на договор с биосертифицираща фирма през 2013год. за пръв път - то през 2014год. няма да можеш да кандидатстваш по мярка 214 Агро-екология, и най-добре да се договориш с фирмата да ти прихваната платените пари за следващата година. За поелите агроекологечни ангаржименти през 2009 година периода по изключение се удължава от 5 на 6 години, т.е.т. ще могат срокойно да кандидатстват по мярка 214 без да поемат нов петгодишен ангажимент. За всички останали няма да има разлика.
Най-набутани са тея които са решили да започнат миналата година и сега да им е първо кандидатстване - страшно обнадеждаващо от страна на ДЗФ и МЗХ дал си едни пари на биосертифицираща фирма, започваш да изпълняваш определени агро-екологични изисквания и ще получиш най-рано пари края на 2015 или началото на 2016 година, направо мега-гениална малоумщина са сътворили!!!
Скоро разбрах за тая нулева година. Не разбрах обаче какви са мотивите за нея. Само предполагам, че е да използват парите за нещо друго. Това е не безумие ами направо идиотщина. Който е взел това решение си е за бой с пръчки. Имам приятели, които вложиха доста пари и не само в сертифициращата фирма. Сега директно им казват - имали сте бол пари, платили сте. А на всичко отгоре си имат и разходи за поддръжка. После се чудим защо няма инвестиции у нас, защо си стоим в калта. Тук нямаш сигурност за месец напред, не години.
Тази година пак ще вземеш пари при положение ,че заявиш същите бройки ,но ако искаш да увелитчиш най вероятно не.Искрен е много прав, информацията ми е подсказаха януари,но днес имах проверка от сертифециращия орган и ми я потвърди .Спомена че има възможност УЖ септември да се кандидатства а дано ама на дали.
А, увеличението на бройката едва ли ще е проблем - щом веднъж си в "играта"(схемата с поет агро-екологичен ангажимент по мярка 214) - не ми звучи логично, въпреки че при работата и контактите с институциите няма много логични неща. Нямам изрична информация по тоя въпрос, ще питам, въпреки че казаха че ще са "отрязани" само 2013, т.е.т. не би следвало да има проблем с увеличение на бройката - никъде не са го споменали...
А какво точно са объркали тези умни червени кратуни,че сега се налага ние да берем ядове?
Само новите кандидати режат, тия от 2013 г.
Георги, объркали те, пари трябват, за по 30 лв на пенсионер...
Точно това коментирахме,2013 кандидатсвах със 100бр.,септември 2013 актоализирам на 150бр.,2014 сертифициращия орган ще ми вземе парите и за тези 50бр.но не се знае дали от фонда ще ми платят за увеличената бр.,май ще трябва по обстойна проверка да си направим ще има някаква врътка да на увъртят за да не платят.
А най-странното е, че никакво смислено обяснение не се дава. Казват ти нулева година и толкова. Идиоти.
Проверено е! Щом си поел агро-екологични ангажименти от преди 2013, т.е.т. кандидатствал си по мярка 214 - независимо с каква бройка и щом всичко ти е актуализирано по надлеждният ред(БАБХ, сертифицираща фирма...) - нямаш грижи(в смисъл ще получиш пари за увеличението).
За повече информация ДФЗ - 02/8187203 - точно "тия" отговарят за агро-екологията.
Мерси Искрене, глътка свеж въздух
Мерси Искрене
Точно постове като горния на Искрен осмислят съществуването на форума. Точно, ясно фактически подкрепено и в помощ на останалите. Въпроса не ме засяга пряко, но ме изкефи и не мога да спестя едно БРАВО.
До всички които мрънкахме(включително и аз), че от ДФЗ се бавят с обявяване на резултатите и съответно подписване на договорите по тригодишната пчеларска програма - то днес разбрах в личен разговор с експерти от фонда, че от миналата година, както и тази(може би и за напред) съществувала възможност да се купуват препаратите и да се третира преди подписването на договора, т.е.т. на време - когаго си му е времето. Това в никакъв случай не оправдава ДФЗ за забавянето и това че все още има хора които не са подписали, но поне няма нужда от гимнастика, да се уговаряме с аптеката за фактура с по-късна дата...
В договора изрично е написано да не се правят разходи преди подписването му. Аз не бих се осланял на такива възможности.
Точно така - "експертите" от ДФЗ са просто хора, които също си имат мнение по един или друг въпрос. И това мнение също може да е грешно. Затова когато те ви дават някакъв съвет, в никакъв случай не го вземайте за чиста монета.
Колеги, излязоха някъкви обновени "окончателни" списъци по НПП http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novi...klasirane-NPP/ .Още колко пъти ще пускат окончателния окончателен списък тия(докато се наредят както трябва ли)? На някой обадили ли са се за кошери или отводки да подпише договор?Нали по наредбата им срока е до 21 Март(ако ние закъснеем с 1 месец, да си подадем документите за плащане, дали ще ни чакат така търпеливо?)...и защо по deminimis само ганщовците си отпуснаха по някой лев, не им ли стига лапането от отводките?А уш обещаваха, че ще извоюват поне deminimis за пчеларите тази година...е извоюваха си го...за тях.Ак оискат догодина отводките да си ги направят по 200лв, че да не умрат от глад...(леко лирическо отклонение и мнение: при цена 130лв за отводка, не е ли по добре да си закупи човек кошер с пчели март-април месец на цена около 200лв, толкова вървят цените и да си направи от него две отводки и Юни съответно ще има 3 пчелни семейства и един кошер за 200лв...,а те да си пробутват умрелите отводки на три рамки за 130лв?!)
НЕ ГИ Е СРАМ!!!
Имам чувството, че във фонд Земеделие цари пълен хаос и никой не смее да направи нищо, че да не сбърка и да си отиде. Измислиха нулева година по агроекология, с тази програма се туткат колко месеца вече, за млад фермер колко време се мотат. Нещо не им е наред. Със сигурност е свързано и с управляващите в момента.
А това за сметките си абсолютно прав. Даже и отводка да си вземеш за 80-100 лв началото на май пак ще зазимиш две семейства. Те хората полека лека ще спрат да се занимават с тия лицензирани мърши и да ги видим какво ще правят тогава.
странна работа! Одобрен съм за кошери, а за отводки съм 200 номера назад.Как ги смятат тези точки? Нещо нова формула има май.
Еми радвай се колега! Взел си точките поне, като си кандидатствал и за отводки, но не са те одобрили за тях и няма да ги купуваш.А с парите които си си пиготвил за тях т.е. твоите 30% можеш да си купиш малко по-малко отводки още Май месец от някой нерегистриран пчелар, и ти гарантирам, че първо ще са по-хубави и може и мед да ти дадът, и второ на есен ще имаш повече оцелели отводки дори ако беше купиш два пъти повече отводки от някой лицензиран производител.Примерно одобрявват те за отводки, купуваш 50 отводки(три рамки и една шепа пчели) по програмата(в най-добрия случай срдата на Юни) - твоята инвестиция ще е около 40лв за отводка, цяло лято ще се чудиш как да ги подсилваш и храниш да оцелеят и накрая в най-добрия случай ще имаш 20-30 оцелели, които дали ще презимуват е друг въпрос.Втори вариант- не те одобряват, кпуваш 30 отводки от някой познат колега на когото имаш доверие за 70-80лв( НА 4 РАМКИ!) още Май месец, поне полвината от тях за пашата ще ти дадът и мед, а може и за отводки да станат Август месец...
Не се радвам. Четох, че при проверката трябва да са заселени, а нямам стари кошери за смяна. Дърводелците които познавам не се наемат да ги направят по рано от 40-50 дни след капарото, а него ще дам след подписване на договора, който още не е дошъл. И започват едни упражнения молби, черпни не че бягам от почерпката ама по добре да си пием по едно без ядове.
Сметките и аз си ги правих, но май ще пропусна тази година.
Проверявай по-настоятелно(за това дали ти е дошъл договора) - последната партида, трябваше да са разпратени по областните дирекции на ДЗФ края на миналата седмица, а за проверката няма как да ти я направят преди да си подал документи за отчитане, срокът за което е краят на август, т.е.т. - най-рано през септември проверка(освен ако не отидеш да отчиташ по-рано). А в предният период можеше и да не се заселят новите кошери веднага, а сега как е - най-добре питай в ДФЗ.
Сега е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО кошерите да са заселени.
Изчетох цялата тема с надежда да намеря отговори на въпросите си, но уви. Някой може ли да ми разясни как стоят нещата с кредитирането по Национална програма за пчеларство. Аз съм одобрен за 60-70%(по спомен) от цената на 25 кошера и отводки. Единственото, което ми е ясно, е че мога да кандидатствам за кредит с лихва 5% и следва въпроса. Как и при какви условия ще ми го отпуснат, от коя банка? Когато подавах документите бях останал с впечатление, че се изисква удостоверение за липса на задължения от НАП и бях осигурил такова, но се оказа, че ми е нужно "после" някой има ли идея кога е това "после"? Когато кандидатствам за кредита? Или когато държавата го изплаща на банката(ако въобще това се случва по този ред). И ще ми се наложи ли да си вадя ново удостоверение за липса на задължения или мога да представа това което се отнася към датата на подаване на документите? Благодаря ви предварително. Надявам се някой да е наясно и да сподели опит/информация.
В страницата на ДФЗ имаше подробни обяснения и за предния и за настоящия прием. Сега ги потърсих за да пусна линк, но не ги открих. Общо взето е голям филм, но е в помощ на хората които нямат пара в брой. Отиди на място да ти обяснят и си води записки. ОБАЧЕ няма как да кандидатстваш за кредит ако не си подписал договора, а в Стара Загора още няма подписан договор за кошери и отводки иначе на новините са бързи http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novi...tirane-po-NPP/
По принцип кредита се отпуска от ДФ Земеделие, а не от банка. Кредитополучателя подписва Запис на заповед, трябва да има сметка която да е под разпореждането на Фонда и май че трябваше и един гарант (така беше поне миналата година), както ида няма изискуеми задължения, но трябва да е подписан договора, като спомена колегата по горе.
Цеко удостоверението за липса на задължение се изисква когато подписваш договора или когато подписваш кредита? И то трябва да важи за датата на подаване на документите или за датата на подписване на договорите?
Първо се подписва договора по програмата, след това подаваш заявление (или там как се казваше) за кредита, заедно с другия набор с документи и до няколко дни или те одобряват или ти отказват отпускането на заема.
Миналата година ме одобриха за кредитиране още на същия ден. За да получиш кредитиране трябва да представиш документ за платени от теб 25% от сумата на инвестицията /така беше миналата година/ . Отваряш си сметка специална в някоя банка от която може да се превежда само по банков път без кеш. Отделно ме накараха да си отворя друга сметка през която да плащам за обслужване на първата и общо 35лв на месец за двете сметки/по късно разбрах че в други банки правели по една сметка за която се плащало еднократно 200лв, трябва да поразпиташ в няколко банки/.
Процедурата по плащането е:
1. вземаш фактура с плащане по банков път
2. отиваш във фонд земеделие за да ти разрешат плащане/издават ти документ за пред банката/
3. представяш в банката фактура и разрешението за плащане, пускат ти платежно и с него обратно във фонда
Така изглежда сложно, но ако теглиш обикновен кредит разтакаването ще е повече и при този кредит от ДФЗ нямаш месечни вноски всичко се оправя накрая. За процента първоначално самоучастие тази година незнам трябва да питаш на място в ДФЗ.
Удостоверение по чл.87 ми искаха чак в разплащателна при отчитането на документите и подаване на заявлението за плащане.
Здравейте,имам 30 кошера и искам да ги увелича,да сменя кошерите и т.н.Проблема е там че не знам как да участвам в някоя от програмите.Ходя от време на време в "Съвети по земеделието" и нищо,или не са отворени програмите или ...Ако помогнете ще съм ви благодарен.От къде да започна къде да отида.Благодаря ви
Направи си 15 отводки и извади малко медец , догодина направи още 25-30 и не се занимавай с глупости. Тези идиоти от ДФЗ могат да ти вгорчат живота , не хаби нерви и не слагай таралеж в гащите , пий си спокойно ракията и се оправяй със собствени сили до където ти стигнат силите.
Подкрепям Plamen2009....... Всеки, който се е опитал да работи с ДФЗ, са му побелели косите, и си е скъсил живота с 10 години. На толкова много простотии и олигофрении съм се нагледал, че ми стигат за 10 живота напред.
Ето ви един нагледен пример с човек, когото познавам. Прави проект за модернизирането на една консервна фабрика и спечелва субсидиране. Сключва договор с ДФЗ, след това тегли кредит, и извършва модернизацията съгласно проекта и договора. ДФЗ забавя изплащането на парите, в резултат на което банката започва да притиска човека и след време му взема фабриката, апартамента, колата и цялото му лично имущество на него и на жена му. Изхвърля ги на улицата като просяци. В един момент ДФЗ се наканва да приведе парите и праща проверка, която установява че фабриката вече не е собственост на нашия човек. И ДФЗ казва - НЯМА ДА ДАДЕМ ПАРИТЕ, защото еди коя си точка от договора не е спазена. А това че самите те не са си спазили точката за сроковете на плащане - пълно мълчание.
Равносметката - човека си е загубил живота в изграждането на бизнес, купил си е някаква фабрика, организирал е някакво производство, дава заплати на определен брой хора, плаща си осигуровките и данъците към държавата и т.н и т.н. И тази държава го УНИЩОЖАВА, ОТНЕМА МУ ВСИЧКО и ГО ИЗХВЪРЛЯ НА УЛИЦАТА, защото олигофрените в ДФЗ не са си свършили работата. И същите тези ОЛИГОФРЕНИ се измъкват по терлички и сигурно си получават огромните НОВОГОДИШНИ ПРЕМИИ и спят с чиста съвест. В действителност обаче те са БЕЗОТГОВОРНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, които са ЗАТРИЛИ НЕ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ и не една човешка съдба.
Ако сте мазохисти и искате да бъдете малтретирани психически, интелектурално и финансово, оставете се в ръцете на корумпираните "експерти" от ДФЗ. Всеобща е тайната, че ако искате проекта ви да мине, трябва да дадете 10% на когото трябва, при това авансово, и без никакви гаранции за успех.
Не съм достатъчно добре информиран,но не трябва ли като гарант по кредита да бъде ДФЗ?Би било много наивно да тръгнеш да теглиш кредит залагайки си имуществото и разчитайки че ДФЗ ще изпълнят своята част от уговорката,пък дори и да са ми одобрили и 100 проекта!На дърържавна институция може да се има доверие само ако държиш с нещо натясно чиновниците от които зависиш.
Не му е съсипала бизнеса ДФЗ , а МАФИЯТА.
Миналата година банкерката от Бургас - лека й пръст, нали по сходна схема даде фира(искали да му съипят бизнеса на човечеца, той взел нещата в свои ръце и се развихрил...)!
Аз на твое място, ще продам 20 бр. с пчелите. Получените пари ще инвестирам в нови кошери. В тях ще прехвърля останалите и ще си направя отводки, След това ще продам и останалите употребяваните кошери. И така за година - две ще си постигна целта. след това разширяване със собствени сили или банков кредит, без други институции или гаранти.
Точно по време на Калинката се случваха тези неща. Самата Калинка беше върха на простотията, тъпотията и олигофренията. Познавам много хора, които с удоволствие биха я ошамарили, ако я срещнат на улицата. Ошамарване е мека думичка, когато говорим за вбесени хора, на които е съсипан живота. По-подходяща дума може би е прегризване на гръкляна........
Запознайте се с най-простата жена в България, управлявала най-голямата сума в Българската история (над 3 милиарда евро).
Мошеничка, фалшифицирала дипломата си за висше образование.
https://www.youtube.com/watch?v=Jh0Y6lRFilo
https://www.youtube.com/watch?v=oPEd9sagFEQ
Тука можете да се насладите на нейната простотия:
https://www.youtube.com/watch?v=PmAL-LyynTE
А ето и един отзив от конкретен фермер: "Калина Илиева съсипа живота ми"
https://www.youtube.com/watch?v=19cEKjH6fnU
Коментари на фермери, след скандалния видео клип с Калина Илиева - шеф на ДФЗ
Шефката на Държавен Фонд Земеделие не знае за съществуването на комисия, чиито Председател е самата тя, става ясно от видео клипа
http://www.fermer.bg/коментари-на-фе...-news763.html
Тая нямя нито уменията нито капацитета да си фалшифицира дипломата, каза пред съда че го е направила сама и лично, за да се размине само с условна присъда, за да не не отидат нещата към организирана престъпна група, и нашият съд нали е една от "най-добре функциониращите институции в Европейският съюз" - взе че й повярва...
Това че присъдата е само условна не го знаех. Не мога да повярвам, че за най-голямото икономическо престъпление на века съда дава само условна присъда...... Невероятно, но факт........
Сега вече осъзнавам защо в България е пълно с мафиоти и всякакъв друг вид престъпници - ами че той Българския съд бил много добричък. Ха-ха........... За открадната кокошка циганите лежат по затворите, а за злоупотреба с 3 милиарда - условна присъда. Ха, ха - ще падна под масата.
Най-голямата злоупотреба с евросредства за всички времена и само условна присъда......................
Ами хилядите съсипани човешки съдби??????
Тази Калинка трябваше да изгние в затвора. Присъдата трябваше да е поне 1000 години без право на обжалване !!! Все пак говорим за престъпник, който оглавява световните класации на всички времена за размер на сумата, с която е направена злоупотреба.
Здравейте,колеги.
Заслужава ли си изобщо да кандидатстваме за субсидии. Доколкото разбрах, сумите,които отпускат са символични.
Има ли изискване за броя на пчелните семейства? Т.е. колко е минималният праг, с който може да се канидатства?
Приятен ден на всички :)
В случая в темата дискутираме Национална програма по пчеларство за периода 2014 - 2016.
Да започнем подред:
Съгласно Наредба №9 от 19.10.2013 на МЗХ процента на субсидиране е както следва
1. Лекарства до 100 пчелни семейства 70%, над 100 семейства 50%
2. Кошери - 60%
3. Отводки 70%
4 Майки 70%
Другия важен момент е притежавания брой пчелни семейства по отношение на кандидатстване по Мярка Г сектор 1 и 2 (закупуване на кошери и отводки). броят на допустимите за финансиране кошери е, както следва:
а) при налични към датата на кандидатстване от 20 до 50 пчелни семейства включително – не повече от броя на наличните пчелни семейства;
б) при налични към датата на кандидатстване от 51 до 150 пчелни семейства включително – до 50 броя.
При майките критериите са следните:
броят на допустимите за финансиране пчелни майки е:
а) при налични към датата на кандидатстване до 50 пчелни семейства включително – не повече от 1,5 пъти от броя на наличните пчелни семейства;
б) при налични към датата на кандидатстване от 51 до 150 пчелни семейства включително – до размер, равен на броя на наличните пчелни семейства;
в) при налични към датата на кандидатстване над 150 пчелни семейства – не повече от 1/2 от броя на наличните пчелни семейства.
В случай на ограничен бюджет - т.е. когато заявената сума от подадените заявления надвишава бюджета по мярката то се прилага редуциране за мярка Б (лекарства) и мярка В (анализ на пчелен мед) - т.е. принципа е "може по малко, но да има за всички". При мярка Г (кошери (сектор1), отводки (сектор2) и пчелни майки (сектор3) се прилага ранкиране
1. Кандидат по мярка Г на НПП ИСАК – предходни кандидатствания по НПП
– Не е кандидатствал до момента по НПП 20 т.
2. Кандидат по мярка Г на НПП - Документ за завършено средно или висше образование или завършено обучение при лицензиран център за професионално обучение, приложен към заявлението, доказващ наличие на квалификация в областта на пчеларството – Квалификация в областта на пчеларството 10 т.
3. Кандидат по мярка Г на НПП ИСАК – предходни кандидатствания по НПП
– Кандидатът е извършил разходите по всички сектори от договорирана финансова помощ за предходни години по НПП 10 т.
4. Финансовата помощ е насочена към Северозападен статистически район (NUTS 2) ИСАК – заявление – Инвестицията по заявлението за подпомагане се реализира на територията на административна област в Северозападен статистически район 10 т.
5. Кандидат по мярка Г на НПП ИСАК – заявление – Кандидатства едновременно за кошери и отводки/рояци 10 т.
6. Стойност на заявените разходи
ИСАК – заявление – Заявената единична цена е под 90 % от лимита на разхода 15 т.
7. Кандидат по мярка Г на НПП Анкетна карта за регистрация като земеделски производител – Кандидатът е регистриран земеделски производител за повече от 1 година, считано към датата на кандидатстване 15 т.
8. Кандидат по мярка Г - Удостоверение за регистрация или пререгистрация по Наредба № 27 от 2002 г. на пчелин, собственост на кандидата и/или ИСАК – справка в Регистър на пчелините на БАБХ, и/или трудови договори за пчеларска дейност и служебна бележка за съответните години, издадена от работодателя, доказващи три години опит като пчелар, и/или граждански договори за извършена работа като пчелар и заверени от съответната ТД на НАП годишни данъчни декларации за съответните предходни години, доказващи три години опит като пчелар – Кандидатът има минимум три години опит като пчелар 10 т.
Пълния текст на наредба 9 от 19.11.2013 може да намерите на http://www.dfz.bg/assets/5896/NAREDB...1.2013_NPP.pdf
Другата помощ която се изплаща това по схема de minimis информация се публикува на www.dfz.bg . Принципа е пари на калпак - събират се бройките пчелни семейства на база подадени заявления и парите се делят на бройките.
Да се надявам, че съм дал що годе изчерпателен отговор.
Останалото е четене преценка и питане за доуточняващи въпроси.
Подробна информация в офисите на ДФЗ
Някаква информация кога ще има прием 2014?
Той беше от 8ми януари 2014 год. 9:00 часа до 21 януари 2014 год. 17:30 часа.
http://dfz.bg/assets/5930/SKMBT_36113121311480.pdf
А, ти може би имаш в предвид кога ще е приема за 2015 година?!? - нека първо, който има да взема да му ги преведат до 15 октомври, пък после да му мислят "експертите" от ДФЗ кога ще я отварят...
НЯКОЙ ЗНАЕЛИ ЗАЩО ПО НПП 2014 ПРЕВЕЖДАТ САМО ПОЛОВИНАТА ОТ СУМАТА ЗА КОЯТО СИ ОДОБРЕН
Погледни договора. Там е отразено, че съфинансирането е 60/40 (дфз / твоя милост)
Е то и това ако не е разбрал господина направо ще се гръмна.
Ейй, браво на тях(ДФЗ), тая тодина много рано са започнали да плащат - дали не е "предизборно"...?!? На мен миналата година ми платиха на 15 октомвири(последният ден по наредбата), а сега са се отчели преди десеттина дни, хубаво че отворихте темата, че проверих...
;)
съфинансирането е 50 на 50 въпроса е дали да чакам другата половина и кога щото нали трябва дасе декларират
Не я чакай няма да я получиш
Бих искал да попитам дали има някой който знае какви документи са необходими за износ в чужбина на мед и колко биха стрували всички необходими анализи и документи?
На който не му се чете. https://www.youtube.com/watch?v=0fu5QOND1kc
какво ще кажете за новия старт на нпп пак отводките са на мода
Здравейте. Някой знае ли с колко точки най-малко са успяли да сключат договори пчелари миналата година? За тези над с 60- 70 точки е ясно, че са успяли, но има ли някой с по-малко точки, който да е успял да се класира. Питам защото повече от 45 явно няма да мога да събера и искам да знам дали въобще да се занимавам или няма смисъл само да си губя времето и накрая да има пари само за тези с многото точки. Благодаря предварително.
Няма смисъл.
тези които тази година взеха сега пак ли ще им дават
Има си регламент. Там е описано всичко пределно ясно.
Гледай, каква сладурана.И " силата на пчелния мед" 150000 лв . Браво!
Чудно, защо никой не се сети досега- за взети кошери и отводки има таван, примерно 150 кошера и 150 отводки, а за популяризиране няма таван на "усваени" пари, може 12-те години да са все едни и същи хора на бившият "Агропчел"! И понеже/ както винаги/ са първенци със 100% усвояване, тази новата година ще "усвоят" едни нови 350 хиляди, нищо чудно после и 1 милион. Сега е било "силата на пчелния мед" утре ще бъде "силата на биологичния полумед" и т. н. докато свят светува!
Днес посетих за кратко срещата в "Арбанаси" и ми направи много добро впечатление самите презентации, нивото на участие и новите пчелари- добре облечени и млади. Нямаше ги предишните "стари"- царе, князе и тем подобни "обединители". Нещата отиват на подобрение в сектора! Имаше камера, снима се презентацията и би било полезно да се качи и се види и от другите участници в тазгодишната пчеларска програма.
Както се казва :От твоите уста - в божеите уши .Дано ,някой колега даде повече инфо.
Някой има ли представа колко точки трябва да се съберат за да бъдат удобрени по програмата?
Не мога да разбера какво сте се захванали с тази програма като удавник за сламка. Нима не можете сами да си направите отводки? Добре знаете, че точки дават ако вземеш и кошери и отводки. Уж програмата е за обновяване на кошерите. Това си е жива дискриминация. То е така направено, че за да получиш кошери трябва да си некадърен да си направиш отводки. Какво като си минал 1000 часа курс на маса. Без достатъчно практика няма смисъл.
Според мен единственото, за което има смисъл да се кандидатства само за анализ, защото с парите, които сега давам за анализ, ще мога да си проверя повече показатели. "Лекарствата" ми струват точно 106лв за 100 семейства (1кг тимол и 1кг ОК) и не си цапам меда и питите с разните му пестециди със съмнителен ефект. Отводките мога сам да си направя, а кошерите ... те моите кошери ги изхвърлиха от програмата, заради личностни конфликти, нищо, че и тези дето ги изхвърлиха също ги ползват това си е жива дискриминация към всички, които са решили да работят с 8-рамкови кошери или тези които не са от дърво..Пък дори и да реша да кандидатствам, след като не съм участвал предните години не получавам точки - пак дискриминация. Даването на всички пари за реклама само на еднаорганизация също е дискриминация. Още повече, че всички вече знаят, че ефекта от това популяризиране, така както се преви е = 0. ама евно тук трябва да се намесят прокурорите, защото нещо смърди тука. Или като цяло тази програма не е направена за пчеларите, а за определен кръг от хора, занимаващи се с усвояване на средства, още повече, че много от бенефициентите са "много доволни" от качеството на получените майки, отводки и кошери. На практика се получава така, че участниците в програмата харчат много повече средства след това за да спасяват тези семейства, които са купили по програмите.
На 99% сте прав г-н Бонев!
Само за популяризирането не сте ;). Тези пари са много ценни за групичка от хора...ще ги оставите без хляб.;)
Я само да направим една справка кой лапа паричките -> ЛИНК и ЛИНК (Е*ахти съвпадението, все едни и същи лица)
Участниците няма да ги вадя, че ще ми се сърдят утре.
Част от вчерашната среща, виждам, че видеото се гледало от над 4000 души, може пък някой да не е- http://www.fermer.bg/agro-tv?vid=992
Колеги как разбирате новата програма А : "Техническа помощ на пчелари и сдружения".
Финансова помощ 350 000 лв за предварително определени пчелари от предварително определена организация.
Колеги,
Някой има ли представа с колко точки са били последните одобрени миналата година? Или някъде да има публикуван списък с одобрените?
Жорка, зависи за какво?!? За майки, препарати и анализ почти всички бяха одобрени. За кошери и отводки имаше списък с одобрените и съответните им точки, към линка по-долу, но нещо не ми се отваря, явно са го свалили...
http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-kosheri-pcheli/
МММдаааа... махнали са го. Аз се надявах някой да го е качвал из форума. Или поне по спомен да каже как се движеха точките на последните - 30 - 40 - 45? Нагоре...?
Определено е нагоре. Имам някакъв спомен за над 55, но не съм сигурен. Няма толкова голяма драма, кандидатстваш и след 40-50 дни разбираш дали ти се получават нещата.
никой не може да каже. Дори и да видиш миналогодишните резултати няма никаква гаранция, че летвата тази година няма да е далеч по-висока и или по-ниска.
миналата година бях одобрен за кошери с 30 точки, но дадох цена от 90%.