Не, не се сади рапица при мен. В съседното село садят, но им е далеко, около 7км.
Преглед за печат
Зимата ме глоби два кошера, последното застудяване още три... Напрактика всички слаби кошери дадоха фира, последните са си замръзнали на кълбо. Каквото съм го зазимил на 3 или 4 рамки не иззими... Поне изчезна притеснението, че нямам празни съндъци. При вас как е смъртността?
Един със стара майка е пътник. Тая седмица може и да си е отишъл. Зазимен на 7 пити. Голям подмор. Последния път две пити пчели.Пило и майка няма.Явно майката и дала фира още есента, Натам всичко се е съсипало. Времето не е виновно. По скоро пчеларя, който е оставил престаряла майка.blush;
Няма. В интерес на науката се оставят и такива семейства. Изводът за момента е: ... "Липсата на майка в зимуващото семейство го дезорганизира. Резултатът е очакван и плачевен."
п.п. Сега каквото и да се прави с остатъците от семейството си е чиста загуба на време и ресурс. Не си заслужава да се жертва млада и качествена майка.
Ако е оцелял в последното застудяване аз бих му бутнал една пита с току-що снесени яйца, взета от силен кошер за да му дам шанс. До ден-два тръгват овошките - прашец бол, нектар изобилие, ако им се живее ще се оправят, ако ли не... едва ли една пита с двустранно пило колкото длан ще е сериозно затруднение за кошер на 7-8 рамки в момента.
Обаче това съм го правил май, април, юни, юли, а за настоящия сезон ми е само теоритична идея, та ще ми е интересно да чуя какво мислите по въпроса.
Ако не е "в интерес на науката", както казва зуница, не бих се занимавал с такива семейства, освен да ги обединя. Зазимени на 2-3 рамки, колкото и да не е, имало е подмор. Сега ще са по-малко. Колко пило могат да покрият сега? По време, когато трябва пролетта да се развиват, съотношението между люпещи се млади и измиращи стари, какво ще е?
Ако устискат и ги бъде.Пашата ще ползват за развитие и чак на слънчогледа може да са ефективни.Няма ли слънчоглед или мана пиши ги на пансион тая година.;)
Мисълта ми беше, че си иззимяват без проблем! Иначе и двамата сте прави - тая година са пас. Ако ги оставя така, чак догодина ще съберат мед. Аз ги държа първо за запасни, после ако не потрябват - за обединяване или подаряване
Стандарта за класичетската Карника е размер грепфрут (зимно кълбо). Бурно развитие (ако е хубаво времето) и ранно роене. Стандарта за Лигустика е от стена до стена, бавно но стабилно развитие, последвано от нисък роеви индекс.
Хем бурно развите, хем да не се роят
Ей тия породи,дето са от стена до стена,при подобно развитие на времето-температурата,колко ли храна ще им е необходима за изхранване.Та те ималобройните семейства имат нужда от подхранване,към момента.......а на тия -с ремаркето:laughing:
Ицо и във двата форума съм писал какво правя.Не подсилвам.Предпочитам да направя отводка от силния кошер или сборна,отколкото да се чудя,дали подсиления кошер няма да изрои-скоро.Една от причините за роене е дисбаланса на възрастовите групи в кошера....
Дисбаланс, искаш да кажеш, много възръстна пчела и малко млдада, или? Аз мисля, че факторите са много и когато се получат няколко такива тогава изпада в роево. Пробвах от един кошер направих 20 майки и ги разделих на 2 пчелина, на следващата година бяха еднакви по сила и едната група изпаднаха в роево а другата не. Също при мен една година няма роево, друга има, трета пак няма. Интересното е, че когато годината е роева и отводките рояват, а другата когато не е, и силните не искат. Като гледам това, околната среда е фактор номер едно и после дугите.
Аз гледам толкова,ноооо в събота-пролетен преглед,ще ги разширя(всички)максимално в плодниците.Крайните рамки до стените ще са без во.Ще сложа и СР до пилото.След това ще посетя пчелина след 3 седмици....Разбира се,ще им сипя захарен сироп с йод и мрежите за прополис....
п.п. Ще заложа и капаните за оси....
Аз гледам още по-малко. Имам лукса пчелина ми да е на 12-15 мин. път пеша от къщи И на 2-3 мин. от овчарника. Всеки ден, макар и за няколко минути, но се отбивам. Малкото семейства ми дават възможноста да работя(ако искам и преценя) индивидуално с всяко семейство.
Три седмици не е ли много късно за преглед на СР.
И аз е ползвам, но първото слагане е на изградена от предходния сезон и е готова за изрязване по-рано.
За прополиса,не е ли много рано?
Дедее,послушай ме,и сега събират,не по малко от есента.
За да ти събират след слънчогледа,помисли,от къде през юли-август ще съберат прополиса!!!!
И без мрежи,пчелите започват да събират прополис в края на зимата-началото на пролетта.Събират го и го депонират по ъгли,фуги,рамки,стени....нищ не им пречи да го депонират направо в мрежите иии не е необходимо да има течение.....през есента,след листопад,когато дърветата оформят пъпките-обмазват ги ,тогата пак събират прополис.
В интерес на истината, редувам ОК с Оксалис. И въпреки противоречивите мнения за Оксалиса, аз съм доволен от него. Също в интерес на истината, за 6 години, откакто се занимавам с пчели, не съм имал сериозна инвазия на акар. Проблем имах първата година, когато без изградено мнение и без опит и практика, третирах многократно с ОК. Изпролетих изключително слаби семейства. Разбира се, не съм на 100% сигурен, че е само от това, но мисля че, ОК далеч не е безопасна и безвредна за пчелите.
Чудя се ако изкарам майката на гол рой с ханеманова и изграден магазин точно преди акацията дали ще стане нещо. Въпреки че пчелите няма да имат какво да гледат в кошера, предполагам няма да имат сила да съберат нещо. Обаче трябва да оставя останалата част от кошера сам да си произведе севщева майка и после да я подменя. Защото ако правя ранни майки хич не ми харесват.
Думите са крайно несъвършен метод за комуникация. Емотикони, meme, видео, лице в лице... - грешките са гарантирани.
Старая се да не проектирам и приписвам вече нищо свое върху другите. Но наистина има такава зависимост, без значение от коя раса, която е почти винаги неделима.
Оня ден четох нещо (нищо общо с роенето) и ми просветна една мисъл: - колко много информация съществува в световното познание за нещо, и с колко огромно малка част от нея функционира отделния човек.
Нека не остане никой който се съмнява, че мислите на човек са индивидуални, неповторими и негови. Някъде по света има поне още други двама които имат абсолютно същата мисъл, в абсолютно същия момент. Абсолютно същите проблеми, в тоя момент, ги има поне още един. И някой някъде и някога си е направил колосален труд да разнищи в най-големи детайли и подробности определена детайлна част от тоя проблем
Стана тя - преди няколко дни при затоплянето летяха всичките, носеха прашец, всичко изглеждаше наред, планирах преглед при първа възможност. Вчера /събота/ ужас - масов мор, пчели на камари на дъната, с все прашеца, който са носили. Тъкмо реших да отворя и да погледна, то задуха, заваля, застудя, та до сега. Възможно ли е някой да си е пръскал овошките с нещо? Мисля, че масово семействата са дали фира.
Аз примерно нямам самочувствие да давам акъл по пчеларските въпроси. Понаучих доста, но не са смятам за авторитет по пчеларски въпроси, по-скоро за начинаещ се броя още. Каквото и да попитам пък - вече е попитано и отговорено, ако човек чете редовно темите. Темите и въпросите в пчеларството не са безкраен брой, а преповтарянето им не ми е интересно, предполагам, че и при други е така.
Най-хубавото в пчеларските форуми е, че (с много редки изключения) тук го няма типичното "даване на акъл". Тук (дори и от колеги на наистина много високо ниво) има само доброжелателни съвети и идеи. А най-ценното е опита, който всички споделят, защото и най-обикновеното нещо от практиката, на всеки от нас, може да бъде в голяма полза на друг или да даде ценна идея на трети...
Май, нещо се случва и при мен. Преди седмица сложих на повечето семейства основи за градеж. Днес, след застудяването, реших да погледна... Две от семействата са останали с по едно междурамие пчели... Майките- миналогодишни, пило- на 4 р. наредено без пропуск, акара- на минимум, никакви видими, поне за мен, следи за нещо нередно, няма умрели пчели, нито по дъното, нито пред кошерите...
Просто пчелите за няколко дни са се "стопили" с 70-80%.
Най-вероятно нозема серана. За максимум месец изпразва кошерите.Пчелите излитат и не се връщат.Излитат дори при снеговалеж.Няма диарични петна.Няма подмор по дъното и пред кошера.Не знам да има и лечение.:(
Вчера махнах мравчената киселина защото ще е студено тези дни и при мен видях нещо подобно. 3 кошера са паднали на половина за дни, силни кошери изградили по 2 рамки, смяайте каква сила е това, сега са паднали на 5 рамки пчели. Беше лошо времето и само махнах капачката с МК та не съм ги преглеждал. Много се пръска тази седмица а в кошерите е имало може би много летяща пчела и са ходили на грешното място.
Нещо нямат мерак да отглеждат и търтеи. Търтеевите килийки по питите са запълнени с мед, а на СР има пило, колкото капачка от буркан, а съседната външна осеменена. Това за по-силните.
Моите ги намерих в това положение, има само един жив. Само седмица преди това летяха интензивно и носеха прашец. По питите има мъртво люпещо се пило по около длан на страна
.Прикачен файл 11193
Прикачен файл 11194
Прикачен файл 11195
Откъм прелката дъното е чисто, защото преди това съм бъркал с крива тел да вадя подмор. Изваденото оттам е на земята пред кошера и не се вижда.
Ужас! На какво се дължи според теб?
Съжалявам много :( От пръскане ли се е получило?
Жалко за пчеличките. Много прилича на химическа атака от някой, който има достъп до кошерите.Ако бяха отровени на полето поне кошерните пчели щяха да са живи. Изследвай за отрови.Поне ще знаеш какво става. Жалко за живинките.
Пращат се проби в лаборатория и се установява причината за колапса. Иначе, всеки ден може да хвърляш боб или да ходиш на врачка и причините все различни излизат.
С лабораторен анализ го играх вече филма / Вълчовски май беше/ - ялова работа. Ако нямах пълен комплект пчеларски инвентар за 150 кошера, щях да зарежа работата. Засега смятам бавно да възстановявам до трийсетина броя с минимум разходи, когато - тогава.
Не е отравяне. Заболяване е.
Тази година и аз имах същия проблем.
Отначало 2семейства, а после се оказаха 4.
Проблема го забелязах още есента. Пчелите се давеха в хранилките.
Имах заселена тръвна. През август забелязах, че пчелите са много дребни. Започнах да ги храня, но при всяко хранене намирах много подмор на дъното. Това още август и септември, и семейството загина още есента - септ. или окт. , не помня точно.
Зимата падна сняг. За първи път виждах умрели печели в-у снега. Не бяха много, но ги имаше.
За първи път имах много подмор на дъното. Досега не съм чистил подмор. Колкото и подмор да падне, при затопляне пчелите успяват да го изчистят. Сега се налагаше аз да го чистя.
В крайна сметка повечето семейства се закрепиха. Загубих само 4, които изглеждаха като твоите. Други две бяха разграбени есента и още 6 нападнати от мишки и съсели.
Пчелари около мен също се оплакват от висока смъртност. Те и друг път са се оплаквали, но на мен за първи път ми се случва.
За мен това е абсурдно, болно семейство да излезне силно от зимата (съдя по подмора) и да умре за дни средата на Април. Не че е невъзможно, но ми е трудно да го повярвам. При мен вече 10 години пчелите се давят в хранилките, но силните семейства ги чистят веднага и не се виждат, това не е заболяване.
Пчеларството е краста! Успяват упоритите и прагматичните. Ти да не мислиш, че и ние не сме имали щети? Имали сме и не веднъж, нооо - човек, се учи най добре от грешките, които е допускал, анализирайки и грешките на другите. Както се казва - всяко зло, за добро. Проблема е в програмите, които бълват безхаберни пчелари и такива, които лежат на тая кълка - като умират пчелите, държавата ще ни компенсира. Или пък - "искай и ти бре, 'що не искаш". За кой ли път ще го напиша - до като се дават пари в пчеларството бадева, пчели ще умират, но не от препарати, а от....
Пробвай с анализ на случилото се.
Силно действаща отрова. Всички летящи пчели са отишли на само едно място. Отнесли са добива в кошера и всички пчели са имали досег с нея. Вероятност да се случи това . Малка. Ако отровата е силна много пчели няма да стигнат до кошера. Подмора ще е малък като количество. Ще има и пчели не достигнали до отровата.Кърмачките, майката нямат директен досег с нектара и прашеца донасяни от вън.
Бавно действаща отрова. Повече отровени пчели но и подмор пред кошера. Преди да умрат последните пчели ще са чистили подмора в кошера.
Отравяне от човек директно в кошера със силна отрова. Ще има купчина от цялото население на кошера на дъното. Същото като унищожаване на болно семейство или осарник със сяра.
При отравяне от пръскане пчелите се скупчват на камари извън кошерите, там и умират, образувайки камари тип мравуняк, кошерната пчела продължава живота на семейството и видимо семейството отслабва, но не е тотално умряло, като видимото на публикуваните снимки.
Ако приемем, че подмора е от зимата, си напълно прав. И на мен ми прилича на болно семейство едвам избутало зимата и на края са останали една шепа стари пчели и са нацапали рамките. Но такова семейство личи от самолет че си отива. От поста останах с впечатленоето че всичко това е станало за 2-3 дена, няма как да е имало интензивен летеж и носене на прашец и пило.
В близост до мен има селско сметище, на което често изхвърлят оборска тор. Като вали дъжд, по черния път покрай него се образуват локви от вода и "екстракт" от тая тор. Често съм виждал пчели по локвите. Един Бог знае, какво друго може да има изхвърлено, или ще се изхвърли някога... Варианти много...
От оборската тор извличат вещества нужни за полито, това не е вредно. Преди години имаше краварник на 1км. от мен, на торта беше пчела до пчела. За химикалите, не вярвам да са толкова глупави да пият такава вода, все пак са оцеляли милиони години. И аз се чудя как става така че пръскат жито а поравяват пели, може би самите изпарения или препаратите са страшно силни понеже и вредителите изхрадиха добра защита срещу препаратите.
Съгласен съм. Оцелявали са милиони години, но... последните 100-150г. освен с природата, трябва да се борят и с човека. Оцелявали са в естествените си жилища, размножавали са се както им е заложено от природата и никой не им е взимал ни меда, ни прашеца, ни нищо...
Само си помислете колко животински вида са в червената книга.Колко изчезват ежегодно? Колко са изчезнали до сега в резултат на човешката дейност? Хората във вида си днес са опасни за всичко живо.Ако не се промени западното консуматорско общество.Ако не спре източната неограничена раждаемост.Ресурсите за живот на планетата ще изчезнат.Жалкото е , че всичко се движи от безгранична алчност.Проблемите на пчелите са само дребен щрих от огромния проблем създаван от човека с "празна глава".blush;
Не съм писал скоро. Миналата година ми роиха семействата и са с млади майки. Имам 6 кошера , обаче тази година изведнъж се развиха много, нямах възможност много да ги отварям. Само ги стесних февруари месец средата . После ги разширих. Сега едното семейство на дадан блат 10-ка е с 8 пити пило. Взех една и я сложих на един по слаб кошер. Обаче до акацията не знам какво да правя. Не знам и какво е правилно. Като че ли не ми се ще да правя отводки, понеже това не ми е основно занимание и няма да имам възможност да се грижа за повече. Освен това, тези силните семейства , за нула време останаха без мед и са лоши и раздразнени.
Чел съм че има някакви двумагазинни отглеждания, обаче не знам доколко това е приложимо и времето е много шантаво. Пробвах по-рано да сложа и една основа , обаче не става работата. Затова че досега само с изградени пити съм разширявал с разпечатване. То проблема е че нямам вече място в кошера, та после как ще ги разширявам с основа ? Може би е правилно да ги поосвободя малко и да направя отводка. Ама не знам , вие какво правите в подобни случаи ?
Ами защото, трябва да купувам майка. Или да оставя да си произведе свищева ? Тогава обаче не ми е ясно какво точно се прави. Пък като обединя после, трябва да изхвърля майката предполагам. Гледам да не си усложнявам задачата. Но ако това е по добрия вариант , ще го направя.
Явно не се разбрахме добре. Какво според вас трябва да се направи в случая ? ДА си купя майка и да направя отводка ? Или да правя многомагазинно отглеждане ? Виждам какво пише в книгите и го знам много добре на теория ... :) .. Но какво е доброто при положение че от утре температурите се вдигат за постоянно и акацията ще дойде ? ..
П.С - да допиша че може да не е ясно. Аз имам уж план, да прехвърлям пити запечатано пило в един рояк, който не е силен. Обаче не знам дали ще ми стигне само това като действие.
Ами аз съм тук до плевен. Това което стана тази година е че целия март беше студен. Всичко цъфна накуп този месец. Понеже имаха мед, съм го разпечатвал и не съм ги хранил. После самия Април имаше постоянно студени дни. Сложих на едното семейство восъчна основа, обаче градежа беше много слаб, не прояде, но и нищо не стана, затова я смених с пита изградена. Цъфна ябълката преди 1 седмица, ама точно тогава/сега стана студено ... Та акацията цъфти около 8ми Май. Ще си видя дневниката, но 2 поредни години е така. Сега с този студ незнам, но не би следвало да е различно ..