Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Ами защото, трябва да купувам майка. Или да оставя да си произведе свищева ? Тогава обаче не ми е ясно какво точно се прави. Пък като обединя после, трябва да изхвърля майката предполагам. Гледам да не си усложнявам задачата. Но ако това е по добрия вариант , ще го направя.
    Какво означава усложняване на задачата? Ти ако ги оставяш всяка година да изрояват по добре да не ги гледаш. Трябва да работиш, така се гледат пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Какво означава усложняване на задачата? Ти ако ги оставяш всяка година да изрояват по добре да не ги гледаш. Трябва да работиш, така се гледат пчели.
    И малко повече теория,.любознателност,...аб е с една дума- мерак.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    И малко повече теория,.любознателност,...аб е с една дума- мерак.
    Явно не се разбрахме добре. Какво според вас трябва да се направи в случая ? ДА си купя майка и да направя отводка ? Или да правя многомагазинно отглеждане ? Виждам какво пише в книгите и го знам много добре на теория ... .. Но какво е доброто при положение че от утре температурите се вдигат за постоянно и акацията ще дойде ? ..

П.С - да допиша че може да не е ясно. Аз имам уж план, да прехвърлям пити запечатано пило в един рояк, който не е силен. Обаче не знам дали ще ми стигне само това като действие.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Явно не се разбрахме добре. Какво според вас трябва да се направи в случая ? ДА си купя майка и да направя отводка ? Или да правя многомагазинно отглеждане ? Виждам какво пише в книгите и го знам много добре на теория ... .. Но какво е доброто при положение че от утре температурите се вдигат за постоянно и акацията ще дойде ? ..

П.С - да допиша че може да не е ясно. Аз имам уж план, да прехвърлям пити запечатано пило в един рояк, който не е силен. Обаче не знам дали ще ми стигне само това като действие.
    Добре де, колко време имаш до акацията и какво не се получи с вос. основи?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами аз съм тук до плевен. Това което стана тази година е че целия март беше студен. Всичко цъфна накуп този месец. Понеже имаха мед, съм го разпечатвал и не съм ги хранил. После самия Април имаше постоянно студени дни. Сложих на едното семейство восъчна основа, обаче градежа беше много слаб, не прояде, но и нищо не стана, затова я смених с пита изградена. Цъфна ябълката преди 1 седмица, ама точно тогава/сега стана студено ... Та акацията цъфти около 8ми Май. Ще си видя дневниката, но 2 поредни години е така. Сега с този студ незнам, но не би следвало да е различно ..

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Ами аз съм тук до плевен. Това което стана тази година е че целия март беше студен. Всичко цъфна накуп този месец. Понеже имаха мед, съм го разпечатвал и не съм ги хранил. После самия Април имаше постоянно студени дни. Сложих на едното семейство восъчна основа, обаче градежа беше много слаб, не прояде, но и нищо не стана, затова я смених с пита изградена. Цъфна ябълката преди 1 седмица, ама точно тогава/сега стана студено ... Та акацията цъфти около 8ми Май. Ще си видя дневниката, но 2 поредни години е така. Сега с този студ незнам, но не би следвало да е различно ..
    Направи две сборни отводки, като пронесат майките, като не искаш да увеличаваш, ще ти намеря човек да ги купи. Сега ще градят, слагай основи, магазин с основи, пита с пило в магазина, която ще е и СР. Подхранване с рядък меден сироп. Всъщност, това бих правил аз...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами ще се пробвам. Но сега пак е гадно времето , днес максимална температура е 9 градуса и пак е облачно. Така е от неделя. Чак утре започва затопляне.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Може да направиш така (елеметарен метод) 10 дена преди акацията вадиш майката с 2 рамки отворено пило и една мед и слагаш 1 основа. Основния кошер го стесняваш на -3 рамки и слагаш магазин. Така силния кошер ще произведе не лоша майка и ще хване и акация, ако има. На 4тия ден чистиш започатаните и малките маточници и повече не пипаш. След 1 месец преглеждаш дали се е оплодила новата майка, ако не е връщаш старата с рамките, ако всичко е ОК ги обединяваш 10 дена преди слънчогледа, като убиваш старата майка.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Благодаря ви, сега в неделя когато е хубавото време, ще видя какво е положението и ще реша какво да правя. Може и петък да прегледам, стига да няма вятър, че съм на не много закътано място и пчелите се дразнят, когато духа. Но да, това е основния проблем с акацията, по-миналата година, точно като цъфна, валя и духа няколко дни и все едно я нямаше. Последните 2 или даже 3 години не са много добре, като време. Една беше добре, обаче семействата ми не бяха много силни и бяха само няколко . помня май 2018та беше много добра. Тази година след толкова студено време, а и сега в момента, се надявам точно май месец да е добре. Миналта година също не беше зле, ама тогава пък ми роиха .. А пък слънчогледа тази година ми е на около 20 метра , огромен блок.

Тъй и тъй да ви питам, има и друг голям блок от фий, той отделя ли добре нектар и ако да , трябват ли някакви специални мерки ? За първи път има такъв голям блок в района (преди 4 години там беше рапица), който пак ми е близо. Като четох той цъфти някъде юни месец.

Всъщност да допиша - акацията 2020 е цъфнала на 8 май. Обаче миналата година 2021, не съм отбелязъл точно, но мисля закъсня с една седмица и това се случи около 15-то число. Тази година ще ми е интересно кога ще да е. Но сега както го дават дълго топло и устойчиво време от тук насетне, може би пак ще си е към 8ми май.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    При акацията съм забелязал нещо, което също ми служи за ориентир за началото на цъфтежа. От разлистването до цъфтежа има период от около 28дни.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •