http://m.capital.bg/biznes/kompanii/...750_meden_bum/
Преглед за печат
Интересна статия показва тенденцията и човека хубаво обяснява 120кошера по 40-60кг. мед и хоп готово гушваш 25хил.лв и шапка на тояга
ама ако разделиш от графиката за 2015г. броя на кошерите и добития мед се получава 15кг. и 15 по айде 4лв. го сложи =на 60лв. на кошер печалба ама не чиста
тука има захар ама тя поскъпна заради малкия сечко ли беше големия ли беше ама някъкъв ураган или тайфун или нещо си там имаш основи ама като купуваш основи няма внос от Украина има само ако продаваш восък имаш лекарства имаш подбуди имаш бензин имаш рамки, кошери, и т.тн. и т.н.
Ама за мен остава удовлетворението от работата ми с пчелите щото е благородна (Айщаин казал че няма пчели няма популация на хомосапиенс а дали го е казал е друг въпрос).
Ама поне родата и приятелите ядът хубав мед на безценица а аз че съм на минус е друг въпрос.
А къде остана пазарната икономика? Не че много я разбирам, но мисля, че липсата на конкуренция при изкупвачите им позволява да налагат ниски цени, а не "ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА". Роско, би трябвало да застанеш от НАШАТА СТРАНА на барикадата и ако монополът на изкупвачите иска да наложи ниска цена на меда, всички ЗАЕДНО да му дадем отпор с всички възможни средства. Аз за себе си съм сигурен, че НИКОГА няма да продавам мед на цена под 6 лева, да не кажа ПОД 10лв.
А за производителите на кошери - там има конкуренция и те сами предлагат по-ниски цени, няма как да го накараш да ти продаде кошер за 20лв.
Точно така както го обясняваш Матеев не е пазарна икономика. При истинската пазарна икономика контрагентите са партньори а не е хранителна верига, в която повисокостоящия изяжда другия. Ти го описваш българската действителност, дето е всичко друго но не и пазарна икономика, и се опитваш да внушиш, че това е самата реалност на живота джунглата и дивотията. истинската пазарна икономика се базира на трайните търговски взаимоотношения, които почиват на взаимно доверие и отчитане на интересите на контрагентите. Играта на прецакване е всичко друго, но не и трайно търговско взаимоотношение. Всеки си гледа интереса да и го отстоява но трябва да се търси пресичането на интересите а не диктат на изкупвачите, което е не само в пчеларския сектор.
Аз пък 20 години съм в дребното машиностроене и такова нещо не съм забелязал. За 1% отстъпка в цената повечето клиенти веднага те зарязват и отиват при конкуренцията без ни най-малко притеснение. Съобразяват се основно с цената и малко с репутацията, макар повечето после да съжаляват и да се връщат следващия сезон. И като мине една година, отново правят същото, като се появи някой, предлагащ по-атрактивна цена. Ако важеше цитираното, социализма вече щеше да е победил и да строим комунизма, а цената на меда щяха да я спускат от централата на ЦКС във Вашингтон.
Аз не споделям това мнение защото отводките и майките ги продава на пчеларите а не на прекупвачите, в негов интерес е да обяснява обратното на това което казва.Проблема е че пазарната икономика е интересно нещо, нещо подобно на кумунизма уж го има и е много добро на теория а на практика става друго. Това се вижда ежедневно големите икономики смачкват малките.
Прикачен файл 6758
Всичко е тук :)