Оправят се и сами, пчелите си знаят работата, стига някой да не им пречи.
Преглед за печат
Да , тъкмо са си подготвили килийките за първото пило и ти си ги изместил в страни. Те си пренасят в топлото време мед от страничните пити към средните. Трябвало е да сложиш по една питка отгоре и да не разместваш питите на които са сформирали кълбото. Така мисля Аз - Евгени Филимонов.
Пило вече има...... на някой и по 2 пити. А не е ли по-добре да се увеличи площа на пилото на питите, на които вече има такова, отколкото да се залага на нови пити..... Демек да се разширява настрани... мисля, че е по-добре нагоре и надолу.....напред и назад.....на 1 пита.
Вальо , не е ли рано, дават да се застудява ?
Нещо , нищо не разбрах. Все още не е времето за разширение. Ако има пило на две пити, първото разширение бих направил като завъртя едната пита с пило на 180 градуса и разпечатам меда на двете пити с пило, така че пилото да се падне от към разпечатания мед и така този мед да бъде превърнат в пило и така двете рамки да станат почти целите пълни с пило.Това се казва разширяване на гнездото без да се увеличава обема на кошера - за началото на пролетното развитие, когато нощните температури са все още доста ниски. Но все пак зависи от силата на пчелното семейство и от способността на пчеларя правилно да преценява нещата.
Аз пък го разбрах човека, че изкарал от кълбото питите с изяден мед и без пило(никъде не споменава пило) и е вкарал странични пълномедни. Аз това го направих още на предишното затопляне преди 10-ина дни. Говоря от гледна точка на ДБ.
Колеги,моля дайте предположения,ситуацията е следната:
отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?
Да, това и аз му казах, просто споделих начин на работа при първото разширение.
Сега е по средата на зимата а вие говорите за манипулации които се правят пролетта.
През зимата трябва да се осигури спокойствие и храна на пчелите.
Същия случай има и при мен с едно болно семейство, което зазимих с надеждата да оцелее. В събота при облитането гледам едни хубави едри пчели влизат излизат и така до късно докато не разбрах, че пчелите отлитат към съседния пчелин на комшиите и отварям и гледам - няма никой.... прибрах всичко и след час всичко затихна.
Така че, слабо семейство или такова без майка са първите, които биват нападнати и то от семейства в района, които нямат храна.
На ДБ точно сега при 18-20 градуса навън се правят точно тези манипулации....вадят се питите с изяден мед и се вкарват пити с повече мед и се стесняват. Освен, че така го пише по книгите съвпада на 100% според мен. И аз така правя(щом времето позволява). И не задължавам никого да ме копира.
Към Слънчо,
Май така излиза, като гледам накъде отлитат пчелите крадци, а другите ми семейства в 16 часа следобед си кротуват. Не е трудно да се разбере.
Вальо, нещо си преплетохме мненията, извинявай, имах в предвид първото мнение на npachovski
Това ми е първата зима откакто се занимавам с пчеларство. Сам си ги зазимих и сега това което права е по усет, а не от опит или от разбиране. При отварянето пчелите не бяха на кълбо бяха на всичките пити. На пролет ще кажа какво е станало за да може други като мен да не правят тази грешка, ако е било грешка. Благодаря на всички ви за отговорите.
При 18 градуса плюс, няма как да не са из целия кошер. Работят миличките, пренасят мед, ходят за вода и прашец.
Моите си имат храна и не нападат слаби семейства..., това имах в предвид.
Представи си една редица от десетина кошера и само пред нападнатия има летеж и то в късния следобед и пчелите, които излитат отиват по посока на съседния пчелин... В интерес на истината, по обед когато всички семейства се облитаха и летяха насам натам, нормално е да не забележиш, че има нападение....
Може, просто споделих до какъв извод стигнах след проведеното разследване.
Но честно да ти кажа, не съм съгласен с написаното от теб. Или може би означава, че всичките ми семейства са слаби.... но пък не са нападнати, може би са средни по сила.
Даа, както ти казаха и някои колеги , семейството е останало без майка. На 15,09,15г. е имало майка, но после, било то и от твоите действия или по друга причина, да се е загубила майката и ... Това, че сандъка има пролуки, през които влизат крадците-пчели, не е определящо, т.е. това не е причината за ограбването на семейството.
Ейй, незнам, да ли си голям чешит или просто си тука, за да се забавляваш.
До колкото си спомням, ти, принуди Матеев да сподели, че сте се запознали, т.е. ние да гадаем или да разбираме, че сте дружки и ти си недосегаем и можеш да предизвикваш писарите.
«Пусть всегда будет солнце»
Нека да бъда точен и да ти отговоря. Позна - голям чешит съм. Тук съм да се забавлявам наистина, а и да давам що годе някакви знания, макар и минимални, но все пак имат някаква стойност - дали е така? Предизвиквал съм Матеев за какво ли не, но никъде той не е споделял, че сме се запознали. С него не сме дружки. До колкото знам Матеев спомена, че ти си дружка с него, и че ви обвързва нещо общо от начина ви на живот преди това. Нещо такова - не ми се рови да търся поста. Иначе, ако бяхме дружки, дали щях да имам най - много банове във форума? И ако имаш нещо да питаш може да го направиш на лични за да не спамим повече темата.
Колеги някой пробвал ли е за Нозематозата захарен сироп 1 към 1 и 10% йодна тинктура за третиран. Интересуваме еднократно ли се третира или през определен период от време на пролет
И аз наблюдавах нещо подобно.Но,когато става въпрос за НАПАДЕНИЕ няма как да не се забележи-все пак има борба.Но когато семейството си е умряло,следва само изнасяне липсва борба и на фона на повсемесните облитания трудно би привлякло внимание.Единствено по зацапаната прелка можеш да разбереш....Та това което наблюдавах е,че подхранените семейства,с питка над главите се бяха съсредоточили с вкарване на прашец,а другите,без питки,откровено си изнасяха мед и не се внасяше никакъв прашец.......Една от мерките,които се препоръчват при нападение е подхранване на всички сем.-приемат подхранката,като външна храна.....
Да, нямаше борба, защото нямаше кой да се съпротивлява.....
......Една от мерките,които се препоръчват при нападение е подхранване на всички сем.-приемат подхранката,като външна храна.....[/QUOTE]
Тъй ли ?
Човек се чуди , как да го ограничи , а ти си си слагай медец и сироп .
Гледам ,че една от хранилките / обикновена 0.8литра / има доволно количество конденз.Таблата е топла на места при пипане с длан.Въпросното семейство е доста активно през обедните часове.Доколкото може да се нарече активно при тези температури -около 10-12градуса.Въпроса ми е мога ли да сложа малко суха захар в хранилката да обере влагата.Иначе всички семейства имат питка апифонда сложена преди около седмица.
Днес времето беше топло и 1 седмица откакто ги разбазиках и реших да вида какво е станало. Гнездата бяха се разцентровали кълбото се е преместило към питите където и преди това се е било захванало който преместих в другият краи кошера и така нямаха медови пити до тях. Сега напрабих това което и в късна есен, две пити мед след това питите с пило и пак пити с мед, но този път стесних гнездата с 1 пита мед плътно в другия край на кошера зад преградна дъска в топлото време да си взимат от там стесняването го направих тъй като непокриват плътно всички тези 9 рамки. Кошерите имат по 3 пити с пило, но не плътно а разхвърляно което не ми хареса тъй като ще трябва да го топлят и на трите рамки и незнам какво ще стане. Най-рано след 2-3 седмици зависи от времето ще вида дали ще трябва да им се прави нещо. Може да се наложи да разпечатам мед около пилото друго за друго не се сещам. Това е първото и последно пипане на гнездото по това време, но късмета винаги е на страната на начинаещия бяха топли дни и не е било фатално, но е можело да бъде :)
В този период на годината сигурно 1 месец са подготвяли това което ти си разбил за 5 минути, а сега и трябва много време да се върнат в изходна позиция. Добре че времето е топло иначе щеше да е по зле. Ако искаш запаси в близост до кълбото си правиш наставка и слагаш 1 пита легнала върху рамките и си готов.
Тези дни се замислих, защо казват че "семействата умират през март"? Ако е имало някакво заболяване би трябвало да загинат декември-януари. Може би това важи за студени зими с по късно развитие когато не могат да се сменят старите пчели с нови или топли като тази когато е започнало бурно развитие и март стегне яка зима?
Какво мислите, някой имал ли е проблеми през годините?
Края на 30 януари сложих пита за подхранване ,Сега края на февруари трябва ли да сложа друга за да има храна до края на март ?
Трябва. Днес за пореден път дадох питки на моите. И така докато нощните температури стигна 10-12 градуса. После сироп.
По скоро края на март.
Колеги млади пчелари, не давайте питки без да знаете какво е положението със запасите. Първо, направете късно есенен преглед за записите и си запишете кои семейства са с малки запаси. Второ, може да допълните запасите с инвертиран сироп. Трето, има няколко начина, за да разберете дали трябва да слагате питки или не и те са следните: Февруари повдигнете леко таблата и вижте дали пчелите са на кълбо и къде е то, ако е в предната част , може да изчакате с питките, ако е в задната част на рамките или пчелите са над рамките по всички рамки, означава че са гладни и трябва да сложите храна. Също така ако не сте махнали хранилките, ако видите много пчели вътре, хранете, гладни са, ако няма нито една пчела, не са гладни. Оставете пчелите да си починат поне 3 месеца, ноември, декември и януари, те тогава могат да оцелеят и с 2-3 кг мед. Зависи от района ви , обаче.
Как поставяш апифондата ?
Аз поставям цялата питка - 2.5 кг и отгоре слагам найлон и наставка и над найлона вестници и някое парцалче и отгоре покривната табла. Така самата питка поема излишната влага и става още по привлекателна и удобна за вземане от пчелите.
Някой да знае тези кошери къде са произведени или коя фирма ги прави. Дадан блат 10 са http://alfa.kachi-snimka.info/images...455658500p.png
Здравейте презимувах за първа година.Бях поставил магазините под плодниците и се чудя как ще е най-добре да постъпя и кога.Дали да махна магазините и да ги сложа когато дойде акацията или да изчакам още в сегашния им вид и да ги завъртя когато трайно се затопли времето?
Направих си табли които като се завъртят остават около 3см.надрамъчно пространство.Нямам найлони в кошера.Честно казано страх ме е от влага,че нямам в момента мрежести дъна.Нищо не е стеснявано и затопляно.Питка апифонда в/у рамките и направо таблата.През март ,ако някое семейство започне да изостава може да стесня с рамка-две и да затопля.Главната паша е чак края на май-акация.
Предполагам това е единствената главна паша в района,освен ако не практикуваш подвижно.Успех ти желая.
Аз днес надникнах под таблите.Нямаше и помен от апифондата.Сложих им по една питка около килограм.Изкуших се да погледна в едно от семействата.Пило разнородно на две рамки от двете страни колкото длан точно над входа на кошера.Всичкия прашец който тези дни са носили е складиран точно до рамките с пило.Мед имат достатъчно.Нищо друго не съм пипал .Не съм стеснявал,не съм затоплял.Повече март месец.
Притеснявам се майката да не реши да снася в магазина...
Човече ти питаш нещо, за което вече е писано многократно тук, а и не само...
Магазините се местят, тогава когато се слагат и тия от склада. Стига, ти, да си на ясно кога е точното време.
Остави магазина от долу, това е начин за борба с роенето. Като дойде време за пашата, сложи магазина над плодника. Трябва много време да мине, за да слезе долу в магазина да осеменява. Април месец семействата се задръстват с прашец, а така магазина като е от долу, прашеца го складират в него и не задръстват плодника с прашец. Ако е слабо семейството, сложи найлон между магазина и плодника, с процеп от пред. Ако е силно, не е нужно.
Да му мислят колегите, които ползват все още стандартния кошер БУГАРКА с неподвижното дъно.
Нямам такова намерение да провеждам изпит на който и да било. Аз си доставям съответната информацията само следейки постовете на всички останали и не ми е необходимо да извършвам тази манипулация. Нямам и какво да си връщам. Останал си с някаква грешна представа.
Аз ако бях голям спец, нямаше да питам. blush; Питам "защо" -щото мен винаги ме е кефило ,средата на май /при мен/ майката след като напълни плодника, да натряска и магазина с пило.Тайничкото е че тогава слагам и втория магазин.Другите тайни...по нотътък.:bigsmile:Дай малко от твоите.:P
До колкото знам магазините са за стоков мед , а не за разплод.
Ейй, Слънцето в страната на чудесата, грее по различен начин. :)
Когато осигуриш достатъчно място в плодника, а той и затова се нарича плодник, то майката няма защо да снася в магазина, а той затова се нарича магазин, за да не снася майката в него, а да се пълни с мед. А кой задаваше въпроси как да премести рояк от ореха, че да не му се върнат пчелите обратно? Ей.
Е , колко място да осигуря, да го направя разтегателен ли тоз плодник.Писах, че се кефя, щото не е така с всички майки.Ако бяха всички, пак нямаше да им се сърдя.За рояците си позабравил филма, ако ти остане време си припомни.Някои тука твърдяхте, че ще се върне на клона, да -ама не.Четете темата и тази година пробвайте.
Че ти не си ли чувал за разтегателни плодници? А за пилото в магазина би трябвало да знаеш, че не би трябвало да се допуска или ако се случи то питите на следващата година да се сменят с нови или с основи.
Това, че ти се е случило рояка да ти остане в кошера не е кой знае какъв фокус. Тази година може да ти се случи обратното. Нали знаеш, че с пчелите нещата не са все такива каквито ни се искат. Ех Атанасов, с тия 150 кошера трябва да си специалист над специалистите, а ти издишаш като стара футболна топка.