Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 222 от 683 ПърваПърва ... 122172212220221222223224232272322 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,211 до 2,220 от общо 6828
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Аз пък го разбрах човека, че изкарал от кълбото питите с изяден мед и без пило(никъде не споменава пило) и е вкарал странични пълномедни. Аз това го направих още на предишното затопляне преди 10-ина дни. Говоря от гледна точка на ДБ.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Вальо , не е ли рано, дават да се застудява ?
    Точно щото е рано..... и ще застудява. За това си мисля, че трябва да се “посвият“ и ако има пило на 1 или2 пити да си остане на толкова. Не да се увеличава на трета. Пак го казвам от гледна точка на ДБ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Колеги,моля дайте предположения,ситуацията е следната:
    отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да, това и аз му казах, просто споделих начин на работа при първото разширение.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сега е по средата на зимата а вие говорите за манипулации които се правят пролетта.
    През зимата трябва да се осигури спокойствие и храна на пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?
    Останало е без майка.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Точно щото е рано..... и ще застудява. За това си мисля, че трябва да се “посвият“ и ако има пило на 1 или2 пити да си остане на толкова. Не да се увеличава на трета. Пак го казвам от гледна точка на ДБ.
    Ти май се бъзикаш с нас....
    или може би ни изпитваш.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    щом крадат, вътре няма семейство. Опитай вечер по тъмно да чуеш бръмчи ли нещо вътре......

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    щом крадат, вътре няма семейство. Опитай вечер по тъмно да чуеш бръмчи ли нещо вътре......
    аз махнах кошера от там

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Ти май се бъзикаш с нас....
    или може би ни изпитваш.
    така мисля аз. Какво да те изпитвам.

Страница 222 от 683 ПърваПърва ... 122172212220221222223224232272322 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •