Може и да си прав Ачка. Аз уж се придържам към лафа - Никога не казвай никога. Ама по някога го забравям ;)
Преглед за печат
Миналата и по-миналата година, осите и стършелите бяха напаст. Сега една оса не виждам.:)
Откога го чакам тоя дъжд.....
Много беше нужен този дъжд. Сега се сеят есенните култури и разпицата. Отделно на някой места не могат да изорат какво остава да засеят. В гората пресъхнаха рекички, чешми и т.н. Пък и малко или много ще тръгне някакъв прашец
Мани, мани. Че и все на био налитат пущините! Не летят връз какво да е. Одат само по био рапица, био слънчоглед, био кориандър и т.н. Седят гладни, ама не е ли био не щат?
Гноме, тук май се мъчиш да докопаш котето под опашката, въпреки това, аз не се обиждам, 'щото интелектуално губиш съревнованието. Да, финансово печелиш, но защото аз не съм се възползвал от облагите на "Млад фермер", пък после да се тупам по гърдите, колко съм "добър" пчелар, закупил си дръглив Грейтуол, пластмасови щайги и так дальше.
Ей, Ян Бибиян, като знаеш, че не можеш да се състезаваш, защо въобще се "дупиш" на старта?
@kuline @tarty много се надявам, че вие двамата всъщност сте приятели и само така си приказвате щото, ако не е така и сте сериозни, не знам как още не са ви делнали постовете. Заради обиди някои юзъри направо бяха изритани от форума, а като чета вашите постове ... как още сте тук.
Бяхме познати, но Калин реши преди година да се заяжда с мен, защото не му харесало как съм се изразил в една тема. Шарен свят, какво да правиш :), спрял съм от няколко месеца да му пригласям, но все пак му хвърлям по някое емче да кълве, че иначе ще изгуби смисъл да влиза да пише. Модератора е казал, че всичко му е през хризентемата и въпреки, че Калин е под неговото крило все пак не трие мойте постове :). За изразяването от нас на такива думи може да на извините, но сме на едно ниво. Аз съм от село, а той е на висш пост в пожарната в град Разград, та все сме селяни :)
На мода не му е през х...хризантемата и може да ви сервира тавата с банички на момента. И сам го каза - не трия твоите постове. Защо? Защото колкото Калин е под моя закрила, толкова и ти. Калин съм го банирал мисля три пъти, а за теб не се сещам. Затуй, че виж кой е под крилото и кой не. Банирах ви, агитирах ви, опразнихте форума, а сега правете каквото искате, но не забравяйте, че съм някъде тук.;) А дали сте селяни или граждани се вижда от пръв поглед.
Ех Янчо, Янчо, пак се мъчиш да се искараш обиждания, хуления и т.н. Преди 4-5 години, когато пак сипеше наред колко били прости наследствените пчелари, със стари разбирания, задръстени и т.н., аз те защитавах от нападките, въпреки, че не одобрявах ползваните от теб епитети. След туй и мен нарече тъй. Е, аз не съм от хората, които си оставят каруцата в калта. Не се прави на по-велик от Папата, няма значение кой от къде де е, село или град, важно е колко има в междуушното пространство. Какво да правиш - природа. Лошо е когато човек си мисли, че е нещо повече от другите, а всъщност като се погледнем в огледалото - все еднакви. Огледалото обаче не отразява онуй, на което се казва акъл. Та така де, кажи си всички обиди отправени към мен, че как и на деца взе да обиждаш, в другия форум де. Искрено ти желая нявга да имаш деца, за да разбереш някои чисто човешки ценности.
Аз се чудя, дали аджеба след този дъжд ще има някакво развитие в семействата? Идват топли дни...?
Абе това сега календар ли е? Беше то едно време, кога имаше режим на тока! Сега всичко е наопаки. Преди години януари беше 20 гр. и плющяхме шарани в папура, все едно е септември. А сега да не забравяме, че с новите технологии някои семейства не спират изобщо с пилото.
Оплаквате се от пчелояди,лястовички и т.н. а мерки никакви.Предложих го,като решение за проблема,не е задьлжение.
Направо ме хваща яд като ги отворя и погледна :)
Слаби и гладни са при мене,нападат слабите.1-2 пити с пило,малко пресни яйца.Носят прашец,има и малко напръскано по крайните пити,дано запечатат докато хване лошото време.
Вървя си днес сутринта между кошерите и Ооо , ужас.Едни оси влизат в кошерите, по една , по две, сякаш са си у дома. Брях , викам си, (()) що стана , нали ги нямаше. Слагам очилата и що да видя - не били оси,а пчели с жълт прашец. Красота.
Днес си казахме -ЧАО и с последните семейства, дето искаха натъманяване. Ако знам, че рапицата няма да измръзне, ще дам заявка за проби( че бавно става) още сега, за 3-4тона.:bigsmile:
Днес ходих до овощната градина и по едно време чувам нещо да бучи , огледах се и какво да видя пчели събират прашец от цъфнал "ДЪБ", това някаква аномалия ли е не знам но имаше доста пчели ,прашеца е жълт на цвят.
пп
Семействата при мен са доста отслабнали ,имаше много акар което още си го има ,има и пило на повечето семейства....
Ако някой има пчелин югозападно от Бургас и се пита : как е било днес?, да знае : разходиха се робчетата. Времето беше супер 12-13 градуса, слънце, пълно безветрие. Мога да ги отглеждам само за това, което видях днес. Красота!
Не ми харесва това което виждам. Пред най активните кошери има изкаран подмор ( изплезени),има и умиращи/умряли връщащи се със жълт прашец по краката.
Не се косете бре! Туй което има да стане, ще стане. Вчера към 16:00 часа рекох да видя как е пътя в гората и взех че стигнах до единия пчелин, па си рекох и тъй съм там, та да погледна тук там. От десетина отворени на случаен принцип, едните долу жужат и не се виждат, другите се виждат до горна летва. Е, ще им сложа в събота дажбата, която друга година е по шараново време.
Хей момък,тез с прашеца "умират" от изстудяване,не са отровени.Под 6-8*С мускулите им престават да реагират,но ако ги затоплиш,ще живеят.В случая,пчелата е хвърчала 0,5ч навън и едва е достигнала кошера.Предполагам,че далеч от кошера са паднали мн. повече пели.
https://www.youtube.com/watch?v=wdONeRUbk6k
Страшно ми липсва. Нещо кредита ли не върви, мана ли няма.
Е, на един поне да му върви, че навсякъде -само рев. Вече гласят надгробна плоча на БГ пчеларството.
https://duma.bg/dimitar-nikolov--do-...smrzoZPRZomc_Q
:bigsmile:
По някаква случайност имам чичо от Биволаре - на леля ми, на сестрата на баща ми, мъжът и от Биволаре .....мед от билки малко трудно да се извади от Биволаре....Плевенския край е равен предимно, всичко е изорано и засяно с традиционни култури - не вярвяйте на всичко, което се пише, че и липов мед вадили - вижте на оня сайт за горските масиви , има ли липови гори - не съм гледал, ама много ми е интересно - ще проверя!!
Абсолютно вярно! Има и съвсем малко липови гори, но не в този район на областта. Но те са осакатени от ромеите. В плевенска област няма точка от която в радиус от 2-3км. да няма истинско интензивно земеделие, изключая урбанизираните територии. Обаче био сертифицирани пчелини има! Само с подвижно на конкретни места би могъл да се извади някакъв билков мед, но само за цвят. Въобще шарлатанството в пчеларството(търговската му част) е застъпено добре и се развива. Мое мнение!
А какво ще кажете за тази фирма - Райски мед
Точно те са тез, които продават бурканче от 450гр за 13лв. Като им четеш сайта меда им наистина е едва ли не от рая. А селото на 15км от Плевен. Може пък това Горталово да е наистина в еко регион.
И си нарекли сайта ParadiseHoney?
Почти съм сигурен, че една от снимките е на пчелин много далеч от Плевен, чак в софийския балкан. А за осата на телефона не ми излиза;)
Има много хора, които не различават пчела от оса. :)
Няма място за коментар.Нито района е подходящ, нито кошерите.Пластмаси, интензивно земеделие и био са несъвместими.Всичко останало е усвояване на едни пари от едни хора.:(
Защо приполет от до 4-5км при вас искат 3 !А при мен искаха повече!/а при нас са ши - ат ветровете/!
Оффффф, картинката та картинката, вие пък да не би да си мислите, че те от фирмата сами са си го правили тоз сайт. Най-вероятно са го поръчали на професионален уеб дизайнер пък какво разбира той от пчели и оси, от фирмата може и въобще да не са го прегледали сайта. Но това не е най-важното, по-важното е текста, който много контрастира с твърденията на колегите, които цитирах
"Нашият пчелин - Гористи терени и пасища, с преобладаващи липа и акация опасват пчелина на „Райски мед“ в радиус от 2 километра придавайки база за неповторимия вкус и аромат на крайния продукт. Километрични необработваеми площи предлагащи многообразие от медоносни растения с различен ботанически състав и време на цъфтеж пък ни предоставят възможност за беритба през различни сезони като най – ранният нектар постъпил в клетките на восъчните пити е мановият. Върба, клен, бяла акация, бяла детелина, липа, мента, гледичия, кориандър, босилек, къпина, шипка, девесил, червена боровинка, живениче, мащерка, маточина, риган и други са част от билковия букет достъпен за паша на нашите пчели."
В сайта не видях да го пише, но био сертификата е за 2 пчелина - с. Горталово, Плевенска област и с. Миланово, Софийска област. Та няма измама в снимките при това положение. Но иначе пчелина в планинския терен добре изглежда, може и да е био в тоз балкан.
Направо ни намазаха ските кат за Китзбюел, Австрия!!!!:laughing:
Сигурно е така както казваш за картинката с осата и аз си го помислих, а мненията на колегите контрастират, защото казват истината, а текста в сайта са си някакви небивалици. Но то сигурно и него уеб дизайнера го е съчинявал, а хората от работа не им е останало време да влязат и да видят какви ги е съчинил този непрокопсаник. Което донякъде бих го разбрал ако сайта е подарък, но ако е заплатено за услугата, меко казано ми е доста странна незаинтересоваността им. Аз чистосърдечно си признавам, че хвърлих поглед само на картата на Горталово, че ми стана интересно дали изглежда като за био и един бегъл поглед е достатъчен да забележиш, че няма начин наистина да е "био". Та затова се учудих как се взима сертификат при тези условия. Нищо чудно нехранимайкото, уеб дизайнера де, да не е разбрал нещо и той да им е дал сертификата. В края на краищата, голям пакостник ще да излезе тоя :laughing:
До колкото знам, не е разрешено, да имаш и конвенционален пчелин, ако имаш био такъв.
Иначе на мен всичко това ми изглежда на съвременен вид шарлатанство. Явно хората знаят как да продават.
Пчелинът до с. Миланово се появи преди около 2 год. и този район отвсякъде си отговаря на изискванията за био. Най- близкият пчелин до него е на 7-8 км., района е планинско-хълмист и няма земеделски масиви. Пашата е предимно ливадна (билки), горска( бук, глог) - може да има малко акация и липи. Има шосе на около 100м. но движението е слабо.
Пиша това, защото минавам покрай този пчелин често, на път за моя пчелин. hi;
От познат, отговорен и информиран пчелар или просто от магазина, но със сертификат за качество? :)
Още по-добре натурланд. Биото е вече ретро.
https://www.sinoptik.bg/sredets-bulg...731016/10-days
Май ще повярвам в глобалното затопляне.
- :bigsmile:
Положението е добре, чудесен ден, хвъркат си робчетата. Жертви няма.
Случайно чух в разговор, че на пчелар от 120 семейства са останали 20.На въпроса ми от какво, отговора беше : някаква болест./ човека не е пчелар/ Район -някъде около Малко Шарково. Някой от региона знае ли нещо?
Лоша работа,ако е вярно.И аз чувам от няколко места че пчелите са малко в кошерите.Слаби са семействата и пчелата е стара.И при мен положението е същото.6 бр. отводки от края на май месец заминаха при чичо си Дарвин.Всичките семейства ги свих на 5/6 рамки и по-една питка отгоре,и каквото стане.Мед имат за още една зима.Миналата година по-същият начин съм постъпвал и третирал,и по-миналата така.Две години не съм имал никакви загуби ,но тази ще видим какво ще остане налице.Август и Септември не подхранвам,те си събират достатъчно за тях и остава.Тези майки се издъниха,от роеви маточници са.Освен това сушата им помогна,топлата есен и осите също.Стегна ги студ за няколко дена и заминаха.Останалите са живи и здрави засега.