Колега,аз съм близо до теб,но пчелоядите са от май месец тука,страшна какафония е следобед.
Преглед за печат
Това не бях го виждал: излизам в 19,30 и чувам силно бръмчене на пчели. Поглеждам към чешмата и виждам рояк пчели, отивам до поилката и я намирам черна от пчели. Все едно е юлски следобед. Минах между кошерите, навсякъде имаше движение. Има много пчелояди, дали заради тях не излизат и защо го направиха точно днес. В 20. 00 се бяха , направо изпарили.
пп. май ще повярвам в извънземни.:bigsmile:
Верно е голям зор. Не виждам как ще изпролетим.
Тази вечер ситуацията се повтаря.В 18.45 на поилката имаше една пчела и много пчелояди на пчелина.В момента 19.30 поилката е черна. Май наистина пчелите чуват пчелоядите и не излизат, това при добри и здрави семейства. Такива гладни пчелояди не съм виждал , маам с един прът, а те ушите ми ще изкълват. Уджас.:mad:
И на мен ми направи впечатление! След десет дена море отивам на пчелина най-вече да видя приета ли е майка от едно търтовично семейство.Беше 9.30 сутринта време идеално ...топло и тн. Първото което видях беше наредените повече от 20 пчелояда на жиците в непосредствена близост до пчелина. Влизам- тишина...никакъв летеж,никакви пчели по прелките.Даже чуккнах тук там ...притесних се от липсата на пчели -но уви чух характерното бучене. От начало не вързах нещата но след отваряне на кошера за преглед един пчелояд буквално ми прелетя над главата! Тогава си казах :тези пчели се крият от пчелоядите...но почече с хумор и малка доза вяра. След като и тук срещам подобни предположения знае ли човек? При мен също наблудавах сериозни облитания късно след 19.30!
Днес същата ситуация. Малка разлика само.в действията на пчелоядите. Пет-шест или бяха разкрили тактиката на пчелите, или бяха много гладни, та се махнаха чак след като залезе слънцето.Сещам се, че не съм виждал оси скоро. Дано са ги опасали напълно.
Щях да пиша вчера но .Та
Отивам към 6.30 на пчелина и пчелоядите са на ореха на комшият /сутринта/.
И към 7 почнаха да обхода,бяха над 50 и изглежда си стоят и денем и нощем.
Лятящи пчели няма! Няма пило и прашец. Докато в Каварна където живея имам 4 отв ки имат пило и .
прашец .И тези песнопойци са от 15 дена, направо настръхнах като отворих няколко кошера. И за превенция си мисля ,провесване на рибарска мрежа на пътя на полет/не се плашат от нищо/ догодина ще пробвам. Накичих с дискове пуснах радио, и според братчета в моята част не са налитали. И след супер стипс за проба опушване/на мрежа без затваряне от никаде/ на 4а ден още имаше мърдащи акари.
Пчелите излизат сутрин до към 9-10 до толкова им позволяват пчелоядите. На моя пчелин целодневно има по 200 парчета а се е показала пчела и са е грабнали. Тука ще са още 10-тина дена както всяка година. А защо концентрацията им по пчелините е толкова голяма може да си отговори всеки ако се замисли. С това пръскане се избиват де що е буболечка и пчелоядите няма какво да ядът. Забелязвам че наред с пчелите и доста стършели и оси смилат защото от 20 дена не се забелязват. Но пък пчелите само като ги чуят и не излизат по цял ден. . За това надвечер като се разкарат има оживление по пчелините. Това с дисковете е изпробвано не върши работа, пиратките също никаква работа не вършат. Най добре ги лекуват съчмите а колеги почнаха да опъват мрежи над пчелините си. Вероятно ще има първоначален ефект но според ще е временен. Иначе състоянието на семействата е добро на фона на тази суша. На единия пчелин вкарват по малко прашец (докато пчелоядите позволяват) но на другия не съм ги видял да вкарват и топче прашец вече повече от месец. Всичко изгоря и положението напомня много лятото на 2016 година, тогава имахме много сухо лято и популацията на акара беше много голяма. Прави ми впечатление че в гората акара беше повече от колкото в полето. Дано не се повтори и зимата от 2016-2017 година когато пчелите не можаха да се облетят 50-60 дена, че нищо хубаво не ни чака
Аве да не са мутирали тези пчелояди. Имат ли намерение да мигрират на юг или ще зимуват тук. Янев пише : ..както всяка година...При мен от 1996 г. не е имало такова нещо. Днес измислих бизнес : поръчвам 200м. мрежа и отварям цех за котешка храна.Търся дистрибутори.:bigsmile:
пп. Да ви кажа и за друга напаст тази година при мен ( за първи път) появиха се комари, дребни, невидими, като нинджи са.Като те ухапе ти идва да си отрежеш кракъ.Работят цял ден.Суша, ама не свършват. Взех да вярвам в края на света.crying;
Е не може, трябва и аз да повярвам на тая мантра, че пчелите като чуят пчелоядите и хоп стоят си в бункера и чакат да отмине бурята, даже моите и каски слагат, нищо че са на завет.
Ми,еволюция.Неможе да се спре.И на мен,преди десетина дена ми направи впечатление,липсата на активност на пчелите за около час,докато отвсякъде се чуваха шарените.Дори си направих няколко прегледа тук-там,без да бързам и нито една крадла не се завъртя над отворения кошер.А наоколо вс изсъхнало...
Чета,чета и почвам да не вярвам на очите си. Пчелите, се страхували от пчелоядите, голям майтап.
Абе ей, пчелите не са същества, които имат мисловен процес. За да се случи това, то те трябва да добият инстинкт, за което трябват много години, че да еволюират. Към момента жега, липса на паша - прашец, нектар, респективно пило, та за какво им е да гонят вятъра. Те да не са като някои хора баир будали. Ай стига сипахте глупости бре "пчелари"!
Я турете един леген със сироп пред пчелина па да видите имат ли страх пчелите от пчелоядите.
Аз мога да потвърдя същото поведение на пчелите при наличието на пчелояди. Кратко облитане около 9.30-10 и след това преди залез когато ятото отлита. През другото време буквално е мъртвило и няма летчща пчела,не работят.
На пчелина в гората положението е нормално.
Какво ще рече нормално? Моите пчелини - два на брой, единия на открито, другия под сенчести дървета, живота на пчелите все един и същ. В понеделник вечер, около 19:30 часа, отивам на тоя под сенките и бучи все едно в паша, а те се облитат. Е, какво, Ами нека се облитат. А според теб на пчелоядите ли се дължи тая липса на пило? Оня с пластмасовите кошери разправя, че при него, по това време на годината е така. Да обаче в нашия район, това е прецедент. А сега де!
Нормално, ще рече че летят през целия ден,мъкнат прашец и мед имат събран горе.
На другите 2 който са на голо магазините са абсолютно сухи и вече ги въртя отдолу. Последните 4 години 5-10 септември въртях и хубаво даваха.
Иначе пило имат.
Тука става въпрос,че когато има ято летеж на пчели няма,даже и не бучат ,а са по 70-80 семейства.
Калински, ти си като онези, които навремето казвали : нищо по тежко от пиле, не може да лети.Преди да споделя го четох и реакцията ми беше , подобна. Аз не твърдя, че пчелите действат с разум, пиша какво се случва и търся логика.Друга година не мога да отворя кошер от 25.08 до10.10 , сега изглеждат, като празни.Бях се притеснил та отворих няколко, имат си пило, и пращят от пчели.
Търсач на логика в природата? Утрепа ма! Она е перфектна във всичко бре! Аланкоолу!
Изчетох коментарите и ще кажа едно който в каквото иска да вярва. И да няма прашец поне пчелите отиваха до поилката а сега носа не си показват навън. Чанко при мен всяка година са в това количество пчелоядите. Но тази година са много и по горите което говори за свръх популация на тея гадини. И при пчелина ми в полето все още се намира прашец понеже е в близост до гробищата на Бургас а там се цветята бол и хората поливат! Защо си мислите че като при вас няма прашец трябва и в останалата част на България да няма или пък ако при вас липсва пило край никой не трябва да има.... На пчелина ми в гората е коренно различна ситуацията там прашец няма от месец може и повече и пчелите са на ясла от 25 юли но поради оскъдния или липсващ прашец повече от две рамки пило не отваряха. Въпреки подхранването два пъти седмично по една хранилка! Но поне до поилката излизаха и там, а сега и там се въртят пчелояди макар и по малко от пчелина ми в полето и пчелите киснат по цял ден в кошерите
Да не ти пука, който си е роден прост си е прост, пък колкото ще да е високо в ерархията на държавните служители. То колко акъл трябва да имаш, за да храниш с захарен сироп пчелите по време на паша и да се чудиш що не го взимали, но накрая го съжалиха и му казаха да сложи и мед в сиропа, за да го свалят по лесно в магазините, а после реве, че го продал за 3,50 лв, не искали да му дават повече. Да не забравяме все пак, че е трето поколение пчелар :).
А ти жив ли си бре смехурко? Нещо бъркаш в разказите си. Да не задминеш Йовков ей, Пинокио. :bigsmile: А що касае това, кой колко акъл има и дали е "прост" или не, нека всеки сам от списващите тук си направи извод. Хора даващи определения от този род, обикновено са с ограничен кръгозор и прекалено беден словесен речник, и дооста, доста беден житейски опит. А всъщност живота е толкова кратък и дали остатъка ще им стигне да достигнат нивото, за което претендират....
Е сега, ти ме изкара Тома неверни. Как му пасна твоя пост на Инчхай и веднага захапа като френски ключ на обла гайка. :bigsmile:
Та по повод бездействието на пчелите, което според някои е предизвикано от високата популация на пчелоядите, аз не съм съгласен. Защо? Ами има много други неприятели на пчелите, но те не се страхуват от тях. Аз не мисля, че пчелоядите тая година са повече, просто това наблюдевам при мен. В предходен пост изразих предположение защо пчелите мързелуват.
Аз винаги правя прегледи около 6-ти септември, работя само до обяд, защото после започват да налитат здраво. И тази година направих прегледите по същото време, нищо необичайно, единствено липсата на открито пило ме озадачи.
На теб може да ти странно, но в два различни региона положението е едно и също! Пчелоядите са много, за разлика от други години, а и сушата и липсата на храна в природата е отчайващо! Други години ме е било страх при такова време от кражба-бой между кошерите, а сега пушалката почти не се ползваше, пчелите се натискат в кошерите!
Ясно, за мен причината е друга, но както и да е. Това с пчелоядите ми прилича малко на лакардия, както при неоникотоидите и някои други от този род причини за нещо си, за които няма безпорни доказателства, а само догатки, но пък се приема като основна причина.
ПП Всъщност и аз като Друмев да кажа - дойде ми гениална идея, догодина пускам песента на пчелоядите и няма да си играя да разхождам пушалката по пчелина. :bigsmile: Шегувам се, но наистина не приемам на сериозно твърдението, че пчелите са добили страх от пчелоядите и поради това мързелуват.
А на някой да му е правило впечетление, че в облачно или дъждовно време, пчелоядите се гощават по прелката? И във връзка с последния ми въпрос, сега къде са пчелоядите, след като пчелите са по прелките, вероятно стоят гладни пернатите, при условие, че популацията им се е увеличила драстично, както казвате.
Аз нямам дългогодишен опит, но при мен също забелязах сравнително ниска активност за това време на годината. За първи път ми се случва и го отдавах на това, че всичко е изсъхнало. Имам един тютюн, на който възлагах надежди, но явно не са го намерили или не пуска. Ние обаче, доколкото знам, нямаме пчелояди. Нямаме такива подходящи места за гнездене. Събират се некви пилци на едно мн.високо дърво до нас и цвърчат по цял ден, но мисля че са косове. За да проверя нещо, оня ден(на 8-ми) по пладне, оставих върху поилката тенджерата, с която им бях наливал сироп. 2 часа по-късно, все още нямаше никой:icon_confused: Може би трябваше да пробвам с мед, но не ми се искаше да дърпам дявола за опашката.
Да. Точно с мед опитайте и веднага ще си отговорите на въпросите. Аз махнах магазините и са на комин под един навес. Е, стой и гледай. А също има пчелояди при мен. Привечер слагам и някоя пита с по 4 пръста мед по нея за да я почистят. Причината е тотална липса на нектар в природата, а не, че пчелоядите ги плашат.
А моите пчели работят. Но, само в двора, където масово цъфти тлъстига, макар и при неполивни условия. Освен това, заради пчелите все още поливам две неголеми лехи с цветя - цинии идруги подобни, чиито цветове пчелите настървено претърсват за нектар, или прашец. На прелките активността е малка. Пчелояди има но са високо в небето. Семействата са запасени с достатъчно храна за зимата. Третирал съм срещу вароатоза с по 4 ленти Варостоп на кошер. От години това се оказва достатъчно.
Аномалията се случи оново с пълна сила. За невярващите ще пиша : няма нектар( ами средата на септември сме), но поилката върви денонощно.Защо излизат след залез.
В единия от кошерите, открих убит стършел. Иначе при мен ходят по гроздето, още има цветове от тикви, бръшлян също може би да е цъфнал вече.
Пчелите излизат по залез туй на вампири ми мяза а ако и на пълнолуние завият може и на върколащина да го избие.Тц тц какви времена настанаха това днешно пчела ли и е или прилеп да се чуди човек, що е.
Излизат 15-20 мин след като отлети ятото,а това е преди залеза. При мен лозов масив 1К декара е на 200 метра,отделно диви круши бол и накапали с кофите отдолу.
Айде сега на центрофугата си ли да вярвам или на разсъжденията на Ганди Балкански ?
Тая есен оси и стършели тука няма.За сравнение миналата есен капаните (рязана 10л бутилка) бяха през 5м и се пълнеха за седмица
Калински, сигурен съм, че тази седмица не си бил на пчелина между 18.00 и 19.00. Сложи една камера и на поилката, може да видиш и ти нещо.hi;
Мислех, че ходят само до поилката, тази вечер видях, че има пчели на цъвтящия жив плет. Пет дни ги наблюдавам само след 17.30 , утре ще видя как е през деня.
пп. един пчелояд, няма да лети до африка, отпътува към вечните пчелни полета.crying;
Етиология е наука за поведението на животните.Там е даден пример за вроден безусловен рефлекс, квачката подава сигнал и новородените пиленца застават неподвижно няма значение дали са измътени или от инкубатор.При пчелите е ясно, че не е безусловен рефлекс то тогава остава да е придобит рефлекс или пчелите да са по умни от колкото си мислим но еволюция за година две не става.
Но може причината за полетна неактивност на семейства да е и друга все пак при пчелите всичко е сбор от фактори.
При мен 11 се отказаха от пътуването до Африка.
Днес бях на пчелина от 12:00 до 16:30 ч.. Летежа си беше нормален. Нямаше лястовици и пчелояди. Обаждаха се високо в небето някои, но рядко. Сипах на някои малко сироп, което доведе до малко раздвижване за 10-тина минути и всичко пак затихна до работно положение. Налитат на брашляна и на падналите круши.
При мен няма пчелояди или не съм виждал - рядко ходя но лятото е пълно с лястовици хвърчат и си ядът пчели на воля директно пред кошерите и около тях и хич не ги е страх от мен, не съм забелязал и пчелите да намаляват полетната активност но това при мен.
Ясно ми е че при колегите има аномалия пчелоядова ама да не е описана никога и от никого досега си е чудна работа.
Аномалиите май свършиха. Днес малко пчелояди, високо в небето и нормален летеж на пчелите. По обед така се облитаха, сякаш не са излизали двайсет дни. Към 17.00 малко затихнаха, сякаш се ослушваха и по-късно пак бръмнаха. Ремонтирах няколко таванки и видях чудесни семейства. На две от по-гладните разпечатах по една маломедна пита зад преградната дъска, та хвърлих едно око. Имат си пило.
При мен ги няма от вчера.Сутринта вкарваха прашец до към 11 ( бели и розови/лилави топчета). През целия ден имаше летеж.
Майтап жоре, ама няма как да ти покажа пчелина днес. Мъртвило ли, празни кошери ли. Цял рояк на прозоре на склада, из целия двор бръмчат пчели, на всяка прелка бой. А сега да отварям и да разпечатвам - А. За неразбралите не само няма пчелояди, но не се и чуват.hi;
Ако оставим майтапа на страна цяла седмица се чудя и къде намерих литература за временни истинкти, ум и прочие прочетох.Просто ме гризе любопитството.Аз знам, че не се шегувате с пчелоядите ама нищо не можах да намеря описано в литературата.Чудна работа.
Е, сега четеш, но кой съм аз.На вратата на склада има ( където опира в бетона) дупка 5/5мм., друга година успяват да влизат само оси, сега пчелите са я открили и вътре е рояк.
Пак на майтап ще ти драсна: преди 40 г., като бръмне комар в стаята, цъкаш лампата и го виждаш на тавана, сега цъкаш, ама нанай.С куче да го търси, не мож го намери.
Аве сушата е виновна.:bigsmile:
Това че пчелите чуват пчелоядите и не излизат наистина ли го вярват някои колеги. Моля ви не ги надценявайте толкова. Примера с кокошката също е неподходящ. Има птици които изненадват с изобретителността си. Става въпрос за съвсем друго ниво. При мен също има пчелояди, но не съм забелязал връзка с летежа на пчелите ,а такъв има почти постоянно. Пчелите излизат когато има за какво да го правят.
Има една приказка: аз на хризантемата си ли да вярвам или на пчелари трето поколение.:bigsmile:
Една друга приказка гласи, че кучето мяза на стопанина си. Е и за пчелите и пчелоядите важи. Опак пчелар и пчелите криви, а пчелоядите мязат на керкенези!
Доказано е, че пчелите не чуват, а усещат вибрациите с крачетата си. ;)
Ама когато са в почивка/кацнали или и по време на полет?
Защото има коли произведени още преди десеттина и повече години, при които когато ги ръчнеш в режим спорт, бучат, ама само шофьора чува бученето, а то идва от тонколоните, а навън, от към ауспуха нищо. Направено е за кефа на шофИора. ;)
Баси, аз им пиша какво виждам , а те трудове ще публикуват, да ме оборват. :bigsmile:Да, ама много са ви боси тезите : суша, пчеларски грешки и т.н. Да, пчелите са прости, но това са фактите. И такива, дето виждат пчелите си от дъжд на вятър и само са чували за пчелояд, моля да не се включват.:bigsmile:
Атанасов, някои за разлика от теб не само виждат, а чуват, също и виждат, знаят повече и за пчелоядите, и за пчелите, и за много други неща от природата, които ти и хал хабер си нямаш. Дори и наистина биха написали трудове. А Атанасов само виждал. И защото само си виждал и нямаш никакво обяснение за случващото се, зачекнал си се като костилка на гъз и пееш все една и съща мантра. Както ти каза и Калин - сложи един леген със сироп и ще видиш какво се получава. При мен пчелите си работеха през цялото време, а пчелоядите постоянно си бяха наоколо.
Пък да се изтропам и аз по темата. Пчелите стоят по кошовете само като нямат работа и яка суша, заради която пак нямат работа. При мен пчелоядите си фъркат и църкат, и пчелите тоже. В кошовете си стоят само пчелите които са със запрени майки, само някоя друга заблудена пчела се показва на прелката. Аз също не съм наблюдавал зависимост в летежа дали има пчелояди на пчелина или не. Може би усещат пчелоядите, но не вярвам да не се подават от кошовете заради това. По скоро е липсата на прашец и паша в природата.
Това изтропване дето се прави, ми напомни че скоро не съм се изтропвал.:laughing:
:acute:
Защо не се допуска, че атмосферните условия и/или други предпоставки, могат да определят поведението на пчелоядите и на пчелите, независимо едни от други.:tres:
Защо поведението на пчелите трябва да е зависимо единствено от поведението на пчелоядите или обратно?:cool:
Няма как условията да са еднакви при всички нас,съотоветно и резултатите не са еднакви.Тука всеки споделя свойте наблюдения и разбирания от видяното(прочетеното) и го споделя,но колко това е миродавно за другите и те как го възприемат е друга тема.
При мен положението беше същото, пчелите си летяха пчелоядите пееха както обикновено, но в един момент се събраха няколко ята пчелояди (хиляди)и се подготвяха за отлитане. Пчелите който излезеха не се прибираха и изведнъж летежа спря на 100%. Започнах да храня но нищо никакъв летеж, след като пчелоядите заминаха всичко се нормализира. Гледам повечето от вас са на мнение че пчелите нямат инстинкт на самосъхранение, но ако е така как са оцелели милиони години!
С инстинкт за роене.
Така както си го описал, на мен по ми прилича на изчезване на летящата(изядена от пчелоядите?!) вследствие на което няма и летеж няколко дни, ти си ги хранил, откъдето са си набавили необходимата вода. След което появата на нова летяща е съвпаднало с отлитането на пчелоядите, което пък е довело до погрешна интерпретация на отношенията пчели-пчелояди;)
Мамка му, как може да съм толкоз проз.Ама кат ми бръмнаха в главата тез пчелояди, пчелояди, та пчелояди.sweating;Ами нелетят, как да летят, то на комшията лозето зелено.Вече е узряло и като гледам потока пчели над оградата, вино няма да пие.:bigsmile:
Както казва уважавания модернизатор ,,Четете бе хора,, .Давам пример пчелите имали инстинкт за самохранение крили се от пчелоядите да бе да , като щуротията пушиш и те си пълнили гушките от инстинкт от едно врвме кога имало пожари в горите ама тоя де го е писал не си е нсправил труда да изгледа поне един клип на запален кошер дали бягат пчелите или не.
Ако наистина пчелите не се плашат от пчелоядите, защо тогава те са оцветени в най-видимите за пчелите цветове? Защото е ясно, че пчелите предпочитат някои цветове пред други.
Склонен съм да приема,че стари майки 1,2,3 годишни,по време на роене,пак го отнасят.Склонен съм и да приема,че пчелите се съобразяват с пчелоядите.Все пак не напразно тез врапки са кръстени пчелояд.Има не малко майки(семейства),които още през август са спрели осеменяване,което ще рече,че всички пчели са полеви.което автоматично изключва тезата"липса(свършване)на летящата".Още повече,че в таз жега си трябва,нон стоп,вода.А и отворен кошер е достатъчно предизвикателство в таз суша,а липсват крадци.
Възможно е някоя аномалия да е виновна,но в момента на липса на активност от страна на пчелите,бях свидетел на най-масираното присъствие на пчелояди.
Ако си сложим,конските капаци,ще си разбием тиквите..
Не в биология на пчелата там е описано що е инстинкт що е вроден и що е придобит рефлекс и като се прочете ще се разбере, че понятие инстинкт за самосъхранение няма или по точно е нещо много общо и мъгляво.
Щото например като запалиш кошер пчелите не бягат а борбата със стършелите е друга работа
Интересен казус с тия пчелояди.
1. Предни години колеги се оплакваха от пчелояди, но никой не е споменавал за липса на летеж при пчелите.:pilot:
2. При мен няма пчелояди, няма и лястовици, врабчетата по разбираеми причини са съвсем малко, кошерите са пълни с мед и пчели, но пчелите не летят crying; ( наблюдавам го за първи път ).
3. Там където има пчелояди добре, но моите защо не летят? Защото не ме интересува ДЕМИСА ли?;)
4. Атанасов и друг път е задавал въпроси с неочакван завършек!:laughing:
Ачка, капаци винаги има и ще ги има, просто защото човек не е способен да възприема, обработва, помни и асимилира всичката информация, която постъпва през сетивата му.
Що касае пчелоядите и отношението на пчелите към тях, как така от тази година се забеляза това ( аз не съм), явно от то на там все ще е така, или да се надяваме че при прелета, голяма част от пчелоядите догодина няма да се завърнат, че иначе 'ептен я вапцахме. Аз съм убеден, че причината за бездействието на пчелите не са пчелоядите, а по-скоро друго, което не ги привлича, за да ги накара да излязат.
Давам пример в твърдение на горното!
Тази година се наложи да работя като проф., Пренасях магазини с пити в къщи, там вадех меда. Последни вадения средата на август и свиване на плодници по 6-ти септември. На пчелина до обяд, когато ставаше ад. В къщи, в пригодено помещение намираха и най малките пролуки, та се налагаше да се работи в тъмната част на денонощието. Преди и след септемврийското вадене летаргия на пчелина, ама в дните на вадене активност след 10:30 часа. По него време песните на пернатите не спираха.
Мастер защитна окраска си е защитна с няколко функции знам я защото миналата година я учих с детето по човек и природа 4 клас.Ако имаш в предвид да ги примамят или нещо подобно,,да,, но за да ги виждат пчелите по добре е , ,,не,,.Поне аз така го разбирам.
Правилно, калински, ако някой ти казва, че от Искъро по-големо има, не му се вързвай.:bigsmile:
До миналата есен не вярвах,че осите могат да са толкова много,да действат организирано,че да пробият и силни кошери.Изядоха ми 14 кошера и може би застудяването през октомври,помогна за да не се увеличи бройката на загубите.Така,че допускам,пчелоядите да са виновни за липсата на летеж,дори и при отворени кошери.
Казах Ви и по горе, пчелите не летят нахалос. Няма ли поне малко смисъл/паша не летят. Усещат природата не като диво прасе дет рови за корени и трюфели постоянно, а по друг начин. Направете си експеримент с едно семейство и му арестувайте майката. Ама вземете най-лютото на пчелина, и после го наблюдавайте. Най-малкото ще разберете, че пчелите не са баш това което пише в книгите... ;)
Ник,има отворен кошер,не един,а няколко под ред,без да бързам.В това безпашие,на отворен кошер на момента биха налетели крадци..Това ми направи впечатление и в същото време,инвазия на пчелояди,каквато не бях виждал и чувал до сега.Какво трябва да си помисля в такъв момент???
п.п."нарояването" на оси и подобни е в пряка зависимост от нектароотделнето в района за годината.
Погледнете на пчелоядите като на мутри на които плащате за охрана. Те Ви охраняват и не дават на осите и стършелите да се наплодят много, а Вие им плащате с храна/пчели. Дет се има една приказка - безплатен обяд няма! ;)
Ачо, имаш повече стаж от мен и съответно наблюдения, но аз миналата година почти нямах пчелояди, но тплкова оси не съм и сънувал. Тази година пчелоядите са в норма, че и отгоре, а оси и в гроздето почти няма. Не е като да не е нямало нектарооделяне тази година, за разлика от предната дето едвам оцапах центрофугата... :(
Ачка, при всичкото ми уважение към теб, ще споделя нещо във връзка с щетите ти по осите. Според мен преценката ти за силно семейство те е подвела. Имам предвид това, че явно в по-късен етап пчелите не са имали силата да се справят. Пак да дам пример - два пчелина, при различни условия. Единия в гора по дървета, другия в гора на гола поляна. Тия под дърветата стършели йок, дори и в капаните, тия на поляната стършели бол в капаните и къде ли не, та дори се бият по между си. Наблюдавам как обикалят кошерите и търсят единични пчели, но наближат ли прелката, пчелите веднага настръхват, а стършелите се отказват. Този който се престраши, придава богу дух. По повод захлаждането, точно тогава пчелите са в летаргия, а осите още са активни и успяват да ограбят и унищожат кошери.
Има нещо като стихотворение за пчелоядите в руските пчеларски сайтове и там са описани като хулигани.
А ако ядът дъртите пчели в безпашие на есен може да е ннещо като вълците ядът старите и болни елени като ги избиели измирали елените от вируси разни на по късен етап.
Не са виновни пчелоядите за липсата на летеж, а липсата на паша, макар и минимална. Както повечето съобщавате има летеж сутрин и привечер. Тогава има леко нектароотделяне поради по - ниските температури. В пика и да има такова то буквално изсъхва за секунди. За пореден път казвам, че лястовиците са по - големи врагове на пчелите/търтеите най - вече и тук там майки, особено когато изхранват поколението. Това, че съвпаднаха две събития в даден момент е друг въпрос. Това явление съм го наблюдавал доста пъти и съм се чудил. Февруари, март едва 10 градуса, а пчелите търчат, а август 20 и кусур градуси, а пчелите се препичат на прелките. Извода ми беше - няма паша и пчелите бездействат. Затова не се нахвърлям на пчелоядите при създалата се ситуация, защото вече отдавна ми е ясна. Та, не се чудете повече, а ползвайте готовия опит.;)
Ми,слаби,слаби,колко да са слаби?Щом,ако Шефа благослови,биха вкарали акацията с клоните,а слабо семейство през есента,дали на пролет би изградило половин плодник и един магазин с во до акацията и да изпълнят с пчели плодник и 2 магазина с пчели...Таа,таз година,заради жегите,семействата са по слаби от миналата година,ама няма загуби заради оси.стършели...или пчелояди.
Аз си мисля, че тая тема за пчелоядите трябва да я оставите за догодина, когато се завърнат и може да продължите с преките си наблюдения. Личното ми мнение е, че може би като допълнителна причина - да, но няма как пилетата да са основните виновници за нелетежа при пчелите, при положение, че едни колеги съобщават за активност, въпреки наличието на пчелояди, а други пък, за липса на летеж, но и липса на пернатите. Просто не ми се връзват нещата;)
Моите наблюдения от оси с негативни последствия са в късна есен. Нападенията в по-ранен етап от себеподобни - пчели. Късните отводки предразполагат нападения. Да, аз имам семейства със запасни, на по 3-4 рамки ДБ, но в нукове с притворена прелка и оцеляват, но .... зависи от условията и намеренията на пчеларя за пролетта.
Калине,чукай на дърво,да не ти се случва.Иначе,рязко би си променил мнението.Аз самия съм писал бях на същото мнение,нооооооо.случи се!Видях с очите си ииии,рязко ми се промени мнението,демек еволюира.