Дай Боже всекиму !
Преглед за печат
Точно така - и аз си мисля същото, но ме е страх да пробвам, уж за да не простудя пчелите (както ми пеят почти всички познати пчелари в един глас). Имам обаче колеги, които практикуват друго - още в началото на сезона слагат от раз по 4-5 магазина и оставят семействата на произвола на съдбата. След това отиват при тях чак през м. Август.
Та това е мързеливата система (всички магазини от раз), но ми е много любопитно някой правил ли е сравнителен анализ, за да провери коя система е по-добра - мързеливата или активното добавяне и изземване на корпуси.
Ако не търсиш някаква монофлорност на меда и нямаш рапица не виждам проблем да се поставят магазини към 15-30 април и да се махат след 10-20 август. Все пак всичко зависи от пашата района и т.н. С нов комп съм и нещо не се справям с уиндълс 10 все още за да преоразмеря снимки качвам тук, но тази година на акацията имах няколко кошера на 5 корпуса и запечатаха плътно всички рамки в горните три. При такава слука няма как да не вадиш ама това се случва с някои семейства с други не. Тук решаваща роля освен слуката има и преценката на пчеларя. Определено на силните семейства не им пука особено, но слабите и средните се чувстват много дискомфортно при преразширяване по мои наблюдения. Последния пример е от слъчогледа сега(2015). Преразширих няколко семейства които по скоро определях като средно силни и те решили да обитават цялата височина на кошера, но само в лявата или дясната половина. Излязоха от пашата видимо силно отслабнали и с доста по малко мед, който трудно запечатваха
Сажалявам,но нещо не съм се изразил правилно.Слягам един магазин над корпуса и след една седмица щом е напръскан с мед слагам втори.Първия става като медена шапка над пилото и майката много рядко се качва по нагоре да снася.На другата седмица ако и втория е напръскан,слагам трети.Да не забравиш само,че при мен/район/ има като паша 'мана',а тя е бавна и продължителна.Рядко пълнят магазин за 3-4 дена.Така продължавам малко преди края на пашата.Тогава вадя всичко/да не ме притесняват/ като оставям само най горния в който има малко мед,а ако пчелата е много слагам втори отгоре.След като извъртя меда,което отнема понякога 20тина дена,връщам рамките за дообиране.Рамките започвам да ги връщам щом стигнат за един бус,после щом се съберат за втори курс,пак.
Докато имах пчели в Раковски(в двора),първия магазин го поставях в началото на април само с ВО.Втория-смесени рамки и третия с изградени.За 1 май всичките кошери са с по 3 и 4 магазина.12дб-с 3,10дб-с 4 мгазина.
ROSTY за рапица,акаця,бих допуснал и липата,биха имали дискомфорт от преразширение,но за слънчогледа........Калпава майка-малко пчели-малко мед.......
Да определено не бяха добри семейства щом до слъчогледа не бяха в топ фхорма, но другите които бяха на това ниво и не бяха така разширени се представиха по-добре като добив и излязоха по силни към 10.08.
Това са снимки на кошера ми,колко трябва да стесня входа и как за да го зазимя .
http://www.img-share.eu/main/image_v...eUlJXn.jpg.htm
http://www.img-share.eu/main/image_v...eUlJXn.jpg.htm
http://www.img-share.eu/main/image_v...8QJPjY.jpg.htm
http://www.img-share.eu/main/image_v...8QJPjY.jpg.htm
http://www.img-share.eu/main/image_v...stFbMg.jpg.htm
Според мен си стеснил достатъчно входа.Сложил си мишепредпазители.Ако си третирал против вароатоза и нозематоза,само ти остава да пренаредиш питите след като майката спре да снася.Това е в началото на ноември или средата на октомври.Предполагам си ги стеснил вече и си махнал маломедовите пити.
Успех!
Мишепредпазителят се затваря така ако имаш нападение или когато пчелите са на кълбо и не могат да пазят входа. Сега летят, младите /зимните се облитат, драскат си крилцата на решетката, прашец се събаря и т.н. гадости... У букваря на Бай Любен Радоев пише, че входа през зимата трябва да е толкова сантима колко са рамките. Това ориентировъчно, щото зависи дъното какво е, сандъкът какъв е, таванът какъв е и пчелите какви са, справка из форума. Пити от сандъка недей да вадиш, единствено ако имаш преградна дъска, може да сложиш една/две/ маломедна черна пита зад нeя. По-нататък може и йощ една, ама това по твоя преценка.
Написах и преди че смятам да оставя магазините на кошера да зимуват само,че ще сложа магазините под плодниците.Бихте ли ми дали съвет по кое време е най удачно са се случи това.Благодаря ви.
Сега е най-удачното време да сложиш магазините отдолу, за да имат време семействата да ги почистят и да си оформят зимните запаси в плодника така, както най-много им харесва. След 15-ти септември не е желателно да се правят каквито и да било промени в конфигурацията на кошерите, защото разположението на зимните запаси е съобразено с тази конфигурация, и ако пчеларя направя някаква промяна, това може да предизвика пренареждане на гнездото. Това пренареждане може да бъде прекъснато от внезапно застудяване под 12 градуса и пчелите да влязат в зимата с лошо подредено гнездо, което може да е фатално за успешното презимуване.
Навсякъде в пчеларската литература се казва, че пчелното семейство трябва да влезе в зимата с ДОСТАТЪЧНО медови запаси, но второто важно условие не се споменава много често, а то е че ТЕЗИ ЗАПАСИ ТРЯБВА ДА СА ПОДРЕДЕНИ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН. Пчелите могат да го направят това, но пчеларя не трябва да им пречи, като често размества рамки или цели корпуси.
Това е изключително вярно, НО как да не им се бъркам в работата след 15.09 след като пак ми " скроиха шапката" над 20% от семействата.1-ви корпус -празен, центрофугиран оставен за обиране, 2-ри корпус 8 рамки пило от летва до летва, 3-ти корпус мед и там където се излюпва пилото задръстват с мед. Паша-никаква, абсолютна суша, летежа е смешен, носят прашец, храненето съм го спрял още на 31.08.точно с цел да не задънят 3-ти корпус и там да сформират кълбо под дебел венец. ДА ама НЕ
Очаквано развитие на събитията: Кълбото се сформира във втори корпус върху мястото от последното излюпено пило. Денем като е по-топло ходят до меда и си пренасят до февруари когато меда е вече доста далеч температурата е 7-10 дни минусова и хааааййде.
Решил съм да не ги барам поне до 15.11 и да видя дали няма да се поправят сами и ако това не стане ще размествам пити и "песен ще пея", че и инвертиран сироп може да се наложи да има наливам да редим гнездата на ново.
Рости и при мен положението е горе долу такова, но не го смятам за проблем. До края на този месец (не знам кога точно ще отида) ще ротирам 3 и 2 корпус и толкова. До зимата има достатъчно време да си подредят гнездото сами. Рамки не местя. А аз само ще хвърлям по едно око през найлона. Така практикувам от доста години.
Искаш да кажеш, че това е изпробвано през годините и работи. Моля те дай инфо какво се получава след това ротиране и след колко време?
Притеснява ме и, че над 70% от меда в 3-ти корпус е запечатан и се съмнявам дали ще го пренесат?
Когато пчеларя знае какво да направи и как да пренареди гнездото - късното местене не е проблем, но когато задава елементарни въпроси от типа какво да го правя магазина и кога да го местя, то тогава за неговото ниво на познания най-верния съвет е "Мести го сега и повече нищо не пипай". Алтернативата е "Изчети всички теми теми от форума, в които е обсъждано кога и как се подрежда зимното гнездо".
Да, абсолютно си прав.
Идеята ми дойде от Венер, но реших че няма причина да го правя с магазин, вместо с цял корпус. Първите 2 години го правех, след последното вадене на мед края на Август, началото на Септември. Но ми направи впечатление, че сутрин, когато е хладно, осите летят при по-ниски температури и влизат безпрепятствено в кошерите. Поне докато сутрешните температури не се вдигнат и пчелите да започнат да охраняват входа. Говоря за случаите когато са на кълбо. Целта беше да си спестя една операция, но понеже са ми малко кошерите от 3-4 години го прав края на Септември или началото на Октомври, в зависимост от прогнозата и от това кога то си отида. Няма никакъв проблем. Пчелите си вдигат достатъчно мед за зимен венец, а вероятно и през зимата при подходящо време си пренасят. Нямам проблеми със зимуването. После гледам през найлона и ако ме дострашее, се застраховам с една питка през Януари, Февруари. Но в над 90% от случаите това се оказва излишно и тази питка (Апифонда) си стои до Април.
Мисля че ще експериментирам няколко варианта. Ще сформирам няколко групи към които ще подходя различно:
1-ва група - ще ротирам както предлагаш. На половината ще мина питите с валяка на другите, не.
Опасения: Дали ще пренасят от запечатания мед, дали ще пренесът достатъчно, дали няма да остане много мед в 2-корпус който да кристализира и да ми създаде много проблеми при ваденето на акацията. Минаването с валяка е трудоемко заради почистването на питите от пчели.
2-ра група - ще им взема целия трети корпус и ще им подам 12-14 литра инвертиран сироп ударно.
Опасения: Дали няма да се изтощят, и дали ще се развият нормално на пролет като ги лиша от всички микроелементи на меда.
3-та група - ще разменя централните три рамки в 2-ри и 3-ти корпус.
Опасения: Дали ще си пренесат венец или ще разчитат на меда около тях. Разделяне на пилото на три части. Може да решат да зимуват в някоя част с пило от 2-ри корпус. Работа на ниво рамка, отново.
От тази пролет слагам найлон.Да го оставям ли зимата , и по конкретно ме интересува за отводките?
Найлона подобрява температурния режим в междурамията, защото прекратява конвекцията (въртенето на въздуха) в кошера. В същото време найлона влошава вентилацията с всичките последствия от това (малко кислород, висока влажност, конденз и евентуално мухъл).
Аз лично смятам, че ако кошера не е с мрежесто дъно, найлона е противопоказен.
Според мене са достатъчни. Слагай найлон и остави дънните отвори отворени до месец март. Тогава ги затвори, защото март и април семейството се нуждае преди всичко от топлина (заради пилото). В началото на май (или когато започне интензивно носене на нектар) отново отвори отворите и махни найлона (пчелите вече са много и сами могат да контролират топлинния режим на пилото, а нуждата от вентилация нараства заради многото нектар, който вдига влажноста в кошера).
Почиствай тревата пред прелките да не се удрят в нея като се връщат натоварени и уморени.
Вземи 2-3 пити с пило и ги вдигни в средата на корпуса с мед , а медените от там сложи в долния в краищата.
Колега, само не ми е ясно защо толкова упорито се опитваш да накараш пчелите да си наредят къщата по твой вкус, а не както те са решили ?
Излишно си усложняваш живота и после обвиняваш ЛР системата. Ако медът на разстояние 10-15 сантиметра по вертикал им е далече и трудно достъпен, то няма кой мед в кошера да им е по лесен за достъп. Та крайните пити на дадана по-лесно ли ще ги достигат в студени дни?
Пчелите знаят, че ще има и студени и топли дни и повярвай ми в топлите си пренасят достатъчно мед където трябва, както си пренасят и питката която им слагаме над рамките.
Не мисля, че разместване на рамки през ноември, ще е по-малко вредно от това да оставиш нещата както пчелите са ги нагласили.
Да но има и други условности:Фактора "Мъртва зона" тогава кълбото не се е захванало още в горния корпус и се случи продължително застудяване.Някой майки не спират толкова рано да снасят и продължават почти без прекъсване а при това положение също може да не се захванат в горния корпус с хранителни запаси,защото пчелите пилото си не изостават. Ако се позамисля още .ще изтъкна и други фактори но времето напредна и закъснявам за работа .Според мен верния вариант е рутиране на корпусите и разпечатване на рамките по етапно като според мен тая операция трябва на тоя етап от подготовката за зимата вече да стартирана.Успех на колегата Rosty_sz.
За мъртвата зона съм чувал, но не съм я виждал в действие и за мен това е мит. Кълбото не е толкова малко, че да остане само в зоната между двата корпуса, защото ако пчелите са толкова малко, щяха да зимуват на един корпус. Въобще зазимяването при нас се прави много често като за арктически студ, а тук рядко има повече от 3 поредни седмици истински студ, без топли дни.
Пчелите не си изоставят пилото, но половината от моите обикновено си остават на корпуса, на който са се зазимили и си пренасят меда от горния корпус около пилото когато времето позволи, а то позволява често.
Пчелите са по-добри синоптици не само от нас, ами и от Минчо Празников. Те не са заспали зимен сън, а напротив при всяко леко затопляне на времето се движат и си преподреждат запасите, ако самите запаси го позволяват и не са станали на камък. Слагал съм мед в хранилките и те си го вземат без проблем.
Пчелите немогат да местят прашеца и питите в кошера. Затова моята намеса е в тази посока, да премахна белите пити от средата на кошера към края и да сложа прашеца в обсега на кълбото.
Пише, че акарите се размножават в кошера.
Теоретично, ако в радиус от 5 километра няма други кошери, а мойте хипотетично съм очистил на 100 процента, означава ли че отсега нататък съм безакарен?
Да ви питам досега подхранвах кошерите със захар и вода 1:1,да ги подхрания ли един път със инвертиран на сироп.Третирах кошерите Варостоп трябва ли да им дам някакви други лекарства преди да ги зазимя ?
Ноември с ОК а сега може с нещо против нозематоза.
Миналата седмица махнах лентите варостоп и прегледах по няколко пити.Тук,там се виждат акари по пчелите. Мисля и аз ноември да третирам с ОК.
Когато преди години е нямало акари, всичко е било точно така. Ако наистина успееш да си изчистиш пчелите на 100%, която ме съмнява, и в 5-километровата зона наистина няма акари, тогава вероятноста за ново заразяване е минимална. Въпросът е, че няма как да се гарантира тази 5-километрова зона. В нея освен пчелари с кошери може да има и диви пчели, живеещи в хралупи. Как ще се справиш с тях?
а ви питам досега подхранвах кошерите със захар и вода 1:1,да ги подхрания ли със инвертиран на сироп няколко пъти ?
Завъртях магазините под плодниците...направо ми се разказа играта,плодниците са като камъни.Днес ги погледнах и изглеждаха спокойни.
Здравейте! Имам един въпрос!? Днес трябваше да махна магазините от кошерите Дадан-блат 12 рамкови и да слагам лентички против акара! Последно вадих мед на 31 август и поставих отново магазините върху кошерите за почистване,като бях убеден че пашата приключи. Днес се оказа че не е било така. От 15 магазина имам 10 пълни на 100% със запечатан мед,а другите 5 са сигурно наполовина пълни,но не е запечатан. Кога да дебна времето и да въртя центрофугата пак и след това отново ли да поставя рамките за почистване в магазините? Че и гроздобер почва при нас и съм много зле със времето! Благодаря!
Днес прегледах семействата (10 на брой) всички имат запаси и са добре, освен едно, което е с 2 рамки мед. В момента е на 3 рамки запечатено пило и една с пресно снесено.
Предполагам не е препоръчително да му наливам захарен сироп (инверт. нямам). Другия вариант е да му давам слънчогледов мед, който не се препоръчва за зимуване.
От северозападния край съм.
Акациевия мед е по-добър за зимуване, но като го няма и слънчогледовия си е чудесен. Никога не съм имал проблем със зимуване на слънчогледов мед, дори и да кристализира в някоя пита. Така че сам си решавай.
Аз пък бих го стеснил и изкарам зад преградна дъска 2-3 маломедни рамки.
Гледам във една обява Пише че продава едни рояк пчели ,Какво има предвид под един рояк със пчели 5 рамки или 10 рамки или нещо друго ?
По кое време слагате мишепредпазителите?
Лично аз , не ползвам , но сложи ги по твое усмотрение .
За това ,няма рецепта и разписание .
Дали ще стане, мисля да купя 5 кошера и да сложа по една изградена рамка без майка,Да ги заложа май месец да се изграждат сами.Въпроса ми е ако сложа във кошера една рамка дали до септември ще се изградът 10 рамки,сами или ще трябва да ги подхранвам със захар за да е изградът .
Kак се изграждат рамки сами?
Здравейте
Искам да попитам някой може ли да ми каже на колко грама се равнява литър мед.Моите са в буркани от по 580 мл и не знам какъв грамаж е това.
Зависи от меда, но стандартно се приема за 1.40 - 1.44 (мановия мед е с по-голяма плътност ако не се лъжа, да кажат колегите, които добиват манов мед). Т.е. в буркан от 580 мл. влизат 812 гр. мед.
Как да си зазимя кошера.1.Да стесня мишипредпазители 2. Да пренаредя рамките на колко преценя, после да сложа преградната дъска и другите да ги оставя след преградната дъска.Нещо друго да се сещате ?
http://www.img-share.eu/main/image_v...spStsb.jpg.htm
1.Стесняване на мишепредпазители не се прави. В момента трябва да е намален входа да могат да го охраняват от нападение, като застудее се поставя мишепредпазителя изцяло отворен за да влиза свеж въздух. 2 Разместване на питите вече не е желателно, особенно ако не знаеш какво тоно правиш защото вече няма време пчелите да оправят. 3. Най важно е третиранията и да няма много влага в кошера.
Желателно е да се третира за нозематоза и точно сега е момента това да се направи (ако вече си извадил лентичките). Дори вече е малко късно, така че действай ..... :)
Защо трябва да са извадени лемтичките?
За резистентноста не знам (тя се влияе от различни фактори при различните препарати), но че така пише на опаковката на Байварол и Чекмайт - това го видях с очите си. :)
Не знам какво ще стане с нея, ако се използва дълго време. Аз лично непрекъснато сменям препаратите, с които третирам, като оксаловата киселина е просто един от тях. Преди две години третирах с лентички Варостоп. Пролетта подействаха, но есента - не. Наложи се да правя допълнително третиране с оксалова киселина. Проработи и миналата година работех само с нея (както пролетта, така и есента). Проблеми нямаше. Тази година преминах на Байварол и Чекмайт, но само защото са по програмите. Следващата година вероятно пак ще се върна на оксалова киселина. За по-следващата - ще го мисля като му дойде времето, но със сигурност няма да е оксалова киселина, а нещо друго.
Мисля си, че с тази непрекъсната смяна на препаратите си решавам проблема с резистентноста, и до момента по всичко изглежда, че тази стратегия работи.
20мл.йод на 1л. сироп.2-3 пъти през 4-5дена по 400-500мл.
Аз питам понеже моите хранилки поемат по 2 кг сироп.И дали мога да сипия 2 кг сироп със йод.Дали ще ги предозирaм ?
Да ви питам мисля другата година да кача бройките на кошерите.Искам да ви питам какви са Изискванията за регистрация на пчелин , мога ли да регистрирам пчелина във къщата на село ?
Чак в къщата няма да можеш, но в имота около нея няма никакви проблеми.
Иначе ето какви са ограниченията:
Чл. 15. Постоянни и временни пчелини не се устройват на:
1. разстояние, по-малко от 100 м от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения;
2. разстояние, по-малко от 10 км в райони с регистрирани племенни пчелини за производство на елитни пчелни майки и резерватни пчелини;
3. разстояние, по-малко от 5 км в райони с регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки;
4. територията на обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната;
5. разстояние, по-малко от 500 м от химически заводи, които замърсяват въздуха с вредни вещества, термоелектроцентрали, екарисажи, предприятия за кръвен албумин, туткал, кожарски фабрики, складове за кожи и угоителни стопанства.
Имам предвид във имот във който е и къщата ?
Три метра от оградата на двора , и си ти .
Освен това,което е написал г-н Матеев ,трябват и разбрани сьседи. Разбрани или не разбрани съседи 501 см от оградата му
Дам, това със съседите е много тънък момент. Съветвам те, освен законовите изисквания да се разходиш през тях и да сондираш мнение какво мислят по въпроса, особено ако има малки деца. Човешката злоба и завист нямат граници. И моите съседи много ми се радваха, докато не им се разбиха илюзийте, че няма да ядат мед за 3 лева. От тогава имат против :laughing:. Почнаха заплахи ултиматоми. Съседката се зъби като бесен вълк в ъгъл. От всички съседи само нея жилят. Не знам как така става :). Разпитах другите съседи всички се хилят и казват, че нямат проблеми...та виж какви са настроенията. Ще си спестиш много нерви.
Това,което сьм добавил кьм поста на г-н Матеев,не го казвам като законов пропуск,а от човешка гледна точка.Явно не си имал проблем с неразбрани комшии- аз сьм имал.Дори законово всичко да е наред,в една такава обстановка на конфликти пчеларстването от ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ се преврьща в КОШМАР.
Предполагам, че сега е по изгодно да купя восъчни основи или цената им не се влияе от сезона.Принас в момента е 1.80.Не знам дали може да се намери на по-ниска цена.В София може би предлагането да е по-голямо и да е по-ниска.
Порагледай из нета. В някои сайтове за продажби има по-евтино и дори с доставка да излезе по-изгодно. Пък и не пише откъде си - може наблизо да имаш производител?
Здравейте.След като стесних семействата си имам плодникови пити който имат доста незапечатен мед по тях.Какво да ги правя?