Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 192 от 683 ПърваПърва ... 92142182190191192193194202242292 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,911 до 1,920 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Според мен си стеснил достатъчно входа.Сложил си мишепредпазители.Ако си третирал против вароатоза и нозематоза,само ти остава да пренаредиш питите след като майката спре да снася.Това е в началото на ноември или средата на октомври.Предполагам си ги стеснил вече и си махнал маломедовите пити.
    Успех!

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Според мен си стеснил достатъчно входа.Сложил си мишепредпазители.Ако си третирал против вароатоза и нозематоза,само ти остава да пренаредиш питите след като майката спре да снася.Това е в началото на ноември или средата на октомври.Предполагам си ги стеснил вече и си махнал маломедовите пити.
    Успех!
    Третирах ги само със варостоп.А иначе още не съм пренареждал питите мисля края на септември,да ги пререждам .

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мишепредпазителят се затваря така ако имаш нападение или когато пчелите са на кълбо и не могат да пазят входа. Сега летят, младите /зимните се облитат, драскат си крилцата на решетката, прашец се събаря и т.н. гадости... У букваря на Бай Любен Радоев пише, че входа през зимата трябва да е толкова сантима колко са рамките. Това ориентировъчно, щото зависи дъното какво е, сандъкът какъв е, таванът какъв е и пчелите какви са, справка из форума. Пити от сандъка недей да вадиш, единствено ако имаш преградна дъска, може да сложиш една/две/ маломедна черна пита зад нeя. По-нататък може и йощ една, ама това по твоя преценка.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Написах и преди че смятам да оставя магазините на кошера да зимуват само,че ще сложа магазините под плодниците.Бихте ли ми дали съвет по кое време е най удачно са се случи това.Благодаря ви.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сега е най-удачното време да сложиш магазините отдолу, за да имат време семействата да ги почистят и да си оформят зимните запаси в плодника така, както най-много им харесва. След 15-ти септември не е желателно да се правят каквито и да било промени в конфигурацията на кошерите, защото разположението на зимните запаси е съобразено с тази конфигурация, и ако пчеларя направя някаква промяна, това може да предизвика пренареждане на гнездото. Това пренареждане може да бъде прекъснато от внезапно застудяване под 12 градуса и пчелите да влязат в зимата с лошо подредено гнездо, което може да е фатално за успешното презимуване.

Навсякъде в пчеларската литература се казва, че пчелното семейство трябва да влезе в зимата с ДОСТАТЪЧНО медови запаси, но второто важно условие не се споменава много често, а то е че ТЕЗИ ЗАПАСИ ТРЯБВА ДА СА ПОДРЕДЕНИ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН. Пчелите могат да го направят това, но пчеларя не трябва да им пречи, като често размества рамки или цели корпуси.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Това е изключително вярно, НО как да не им се бъркам в работата след 15.09 след като пак ми " скроиха шапката" над 20% от семействата.1-ви корпус -празен, центрофугиран оставен за обиране, 2-ри корпус 8 рамки пило от летва до летва, 3-ти корпус мед и там където се излюпва пилото задръстват с мед. Паша-никаква, абсолютна суша, летежа е смешен, носят прашец, храненето съм го спрял още на 31.08.точно с цел да не задънят 3-ти корпус и там да сформират кълбо под дебел венец. ДА ама НЕ
    Очаквано развитие на събитията: Кълбото се сформира във втори корпус върху мястото от последното излюпено пило. Денем като е по-топло ходят до меда и си пренасят до февруари когато меда е вече доста далеч температурата е 7-10 дни минусова и хааааййде.
    Решил съм да не ги барам поне до 15.11 и да видя дали няма да се поправят сами и ако това не стане ще размествам пити и "песен ще пея", че и инвертиран сироп може да се наложи да има наливам да редим гнездата на ново.

Рости и при мен положението е горе долу такова, но не го смятам за проблем. До края на този месец (не знам кога точно ще отида) ще ротирам 3 и 2 корпус и толкова. До зимата има достатъчно време да си подредят гнездото сами. Рамки не местя. А аз само ще хвърлям по едно око през найлона. Така практикувам от доста години.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Искаш да кажеш, че това е изпробвано през годините и работи. Моля те дай инфо какво се получава след това ротиране и след колко време?
    Притеснява ме и, че над 70% от меда в 3-ти корпус е запечатан и се съмнявам дали ще го пренесат?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Когато пчеларя знае какво да направи и как да пренареди гнездото - късното местене не е проблем, но когато задава елементарни въпроси от типа какво да го правя магазина и кога да го местя, то тогава за неговото ниво на познания най-верния съвет е "Мести го сега и повече нищо не пипай". Алтернативата е "Изчети всички теми теми от форума, в които е обсъждано кога и как се подрежда зимното гнездо".

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да, абсолютно си прав.

Страница 192 от 683 ПърваПърва ... 92142182190191192193194202242292 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 39 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 39 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •